Jak wyczyścić czarną kurtkę zamszową? W niektórych miejscach widać rudawe przebarwienia, poza tym kiedyś próbowałam ją czyścić wodą i przez to zrobiła się bardzo sztywna.
Macie sprawdzone sposoby na wyczyszczenie, "zmiękczenie" i konserwację?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » kurtka zamszowa - jak wyczyścić?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak wyczyścić czarną kurtkę zamszową? W niektórych miejscach widać rudawe przebarwienia, poza tym kiedyś próbowałam ją czyścić wodą i przez to zrobiła się bardzo sztywna.
Macie sprawdzone sposoby na wyczyszczenie, "zmiękczenie" i konserwację?
Oddac do profesjonalnego czyszczenia.
A jak chcesz bardzo sama to - miekka szczoteczka (moze byc nawet do zebow) albo specjalna szczotka do zamszu (miekka i gesta z naturalnego wlosia).
Do brudu, ktory wszedl gleboko mozesz uzyc octu winnego (ale najpierw wykonaj probe w niewidocznym miejscu)
Do miejscowych zabrudzen - miekka gumka do olowka.
Poza tym istnieja plyny do czyszczenia zamszu, trzeba tylko poszukac w sieci.
Oddac do profesjonalnego czyszczenia.
A jak chcesz bardzo sama to - miekka szczoteczka (moze byc nawet do zebow) albo specjalna szczotka do zamszu (miekka i gesta z naturalnego wlosia).
Do brudu, ktory wszedl gleboko mozesz uzyc octu winnego (ale najpierw wykonaj probe w niewidocznym miejscu)
Do miejscowych zabrudzen - miekka gumka do olowka.
Poza tym istnieja plyny do czyszczenia zamszu, trzeba tylko poszukac w sieci.
Dzięki. Kurtka bardziej porządna niż modna, więc szkoda mi kasy na czyszczenie w pralni, dlatego szukam domowych sposobów.
Macie coś na jej "zmiękczenie"?
Jezeli zesztywniala w jednym miejscu od plamy po wodzie to zmocz to miejsce jeszcze raz i kiedy bedzie wysychac stopniowo recznie ugniataj, rozciagaj, masuj i uelastyczniaj ja przynajmniej co godzinę a potem jeszcze na sucho
----------
Ja kiedys mialam koszule z kozlej skory, raczej to ircha byla niz zamsz, to ja w pralce pralam na programie do welny
Ale kurtki to sie chyba nie da ...
W niektórych miejscach widać rudawe przebarwienia (...)
Są takie specjalne spray'e do odświeżania koloru skóry zamszowej. Kilkukrotnie stosowałam je, by nadać drugie życie swoim butom, które w trakcie użytkowania z czarnych stawały się szarawe. Można je kupić choćby w CCC, a sprawdzają się zwłaszcza w przypadku czarnego koloru, bo tu nie ma wielkiej folozofii z dobraniem właściwego odcienia, jeśli nie chcemy preparatu nanosić na całość, a wyłącznie na wybrane fragmenty.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » kurtka zamszowa - jak wyczyścić?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024