Kalkulator wyliczający ile warzyw musisz zjeść - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Kalkulator wyliczający ile warzyw musisz zjeść

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Kalkulator wyliczający ile warzyw musisz zjeść

Hej
Na początku wspomnę, że wiem że nie można reklamować różnych stron na forum, ale to nie jest reklama tongue. Jeśli zostanie to tak potraktowane po prostu usuńcie post tongue.

Chciałam podzielić się moim nowym odkryciem, znalazłam stronę na której jest kalkulator obliczający ilość kcal, białka, węglowodanów, tłuszczów itd: dietmind.pl
Oprócz tego kalkulator wylicza ilość witamin i minerałów dla parametrów, które sie podaje. No i najlepsze jest to, że pokazuje ile np. marchewki trzeba zjeść żeby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na witaminę A. Od dawna szukałam czegoś takiego i w końcu... Szkoda tylko, że nie pokazuje podpowiedzi dla wszystkich witamin, nie wiem czym to jest spowodowane.
Teraz codziennie wrzucam sobie surową marchewkę na wagę kuchenną i jem 55g tongue i wiem, że to dobrze wpłynie na moje zdrowie. A nawet jeśli zjem więcej to nic się nie stanie, bo beta-karoten z marchewek przecież zmienia się w witaminę A big_smile. Z tego co kiedyś wyczytałam, tylko tyle beta-karotenu zostaje przemienione ile organizm potrzebuje.

Chciałam się tym podzielić, bo może jest więcej osób takich ja, które szukały czegoś takiego. Bardzo proszę smile

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-08-12 17:46:08)

Odp: Kalkulator wyliczający ile warzyw musisz zjeść

Tak.. a nadmiar karotenu jest odkladany w skorze i watrobie i robia sie cudne plamy big_smile (witamina A to witamina rozpuszczalna w tluszczach a wiec jej nadmiar NIE jest wydalany tak jak witaminy rozpuszczalne w wodzie (np wit C.))

Marchewka prosto z pola ma zupelnie inna zawartosc witamin niz taka z supermarketu miesiacami przechowywana w chlodniach.

Czyli w teorii kalkulator moze i dobry... w praktyce hm... tongue

Poza tym KAZDE warzywo zolte, pomaranczowe i czerwone zawiera karoten (niektore zielone tez sa w niego bogate), jakka, mieso (zwlaszcza podroby) produkty mleczne (maslo) ((retinol)) itd...

Bardzo proszę tongue

3

Iceni napisał/a:

Tak.. a nadmiar karotenu jest odkladany w skorze i watrobie i robia sie cudne plamy big_smile (witamina A to witamina rozpuszczalna w tluszczach a wiec jej nadmiar NIE jest wydalany tak jak witaminy rozpuszczalne w wodzie (np wit C.))

Ale ale tongue Beta-karoten to nie witamina A. Witaminę A rzeczywiście bardzo łatwo przedawkować, ale beta-karotenu TEORETYCZNIE nie można tongue. Co do reszty to jak najbardziej się zgadzam smile

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-08-12 18:25:53)

Teoretycznie. W praktyce to zalezy jak latwo (lub trudno) dany organizm przetwarza b-karoten. Oraz ile w diecie jest retinolu. Im wiecejj retinolu tym ZAZWYCZAJ b-karoten przyswajany jest trudniej  (bo retinol przyswoic jest latwiej wiec organizm preferuje te postac).
Ale.. niektore osoby przyswajaja b-karoten bardzo latwo - i jak wzpomnialam jego nadmiar odklada sie w skorze (gdyby go  nie mozna bylo przedawkowac bo organizm potralilby go usuwac - to zjawisko by NIE zachodzilo.

Gorzej, ze czasem odklada sie nie w skorze, ale w wątrobie.

Czyli jedz marchewke na zdrowie, ale pamietaj, ze wit A to nie tylko marchewka -  100 g szpinaku, 1 papryka czerwona, 3 jajka i twoje 55g  marchewki na obiad i masz... 3-dniowa dawke wink

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Kalkulator wyliczający ile warzyw musisz zjeść

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023