Cześć dziewczyny!
Od kwietnia staraliśmy się z mężem o dziecko. Ja odstawiłam alkohol itp. Nie wychodziło. Wszyscy mi mówili, że mam wyluzowac, nie myslec o tym, więc zaczęłam żyć normalnie.
Mam dlugie cykle, ok 33-34 dni. Po dniach plodnych w lipcu, ok 20 lipca robiłam 2x testy, ktore oczywiście wyszly negatywnie.
Pojechaliśmy na wakacje i tam piwkowalam sobie. Wrocilismy i znowu zrobilam test, negatywny więc byłam pewna, że znowu się nie udało.. lato, wiadomo sezon grillowy więc żyłam normalnie i kilka razy piłam piwka wino itp..
Okres powinnam dostać 4 dni temu ale u mnie to normalne, bo co miesiąc dosrawałam ok 3,4 dni pozniej, dodatkowo mialam identyczne objawy jak zawsze na okres.. wczoraj wypilam jeszcze piwo , ale cos mnie tknelo żeby zrobić test i są 2 kreski!! Jestem załamana przez ten alkohol
... wychodzi z obliczeń , że jestem w 6 tygodniu ciąży... czy ten alkohol moze bardzo zaszkodzic ? Znaczy wiem, że tak, ale jakie jest prawdopodobienstwo jestem załamana i wsciekła na siebie
Jeśli nie piłaś codziennie i hektolitrami, to nic dziecku nie będzie.
Wszystko zależy od możliwości detoksykacji twojego organizmu. Jeżeli ciężko usuwasz z siebie toksyny lub masz uszkodzony gen np: mthfr to może zaszkodzić. Nikt Ci nie da takiej gwarancji. Rodzice dzieci z autyzmem i zaburzeniami rozwojowymi badają teraz na potęgę mutację genu mthfr , między innymi ja też to zrobiłam i okazało się ,że mam problem z usuwaniem toksyn z organizmu i przyswajaniem witamin. Nawet jakbyś zrobiła badanie w tym kierunku to jest za późno , jedynie co możesz zrobić to nie pić teraz i dbać o siebie poprzez odżywianie.
Hm niestety nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, natomiast nie obwiniaj siebie ciągle o to - robiłaś testy, wychodziły negatywne więc już nic nie możesz zrobić. Moja siostra na początku nie wiedziała , że jest w ciąży więc też poszłyśmy na imprezę, piła wódkę, potem chorowała brała aspirynę i inne leki, ibuprofen - dziecko urodziła zdrowe. Dbaj o siebie, przyjmuj witaminy, stosuj się do zaleceń lekarza, odżywiaj się zdrowo, zażywaj ruchu i ćwiczeń odpowiednich dla kobiet w ciąży - będzie dobrze