Hej dziewczyny! biorę pierwsze w swoim życiu tabletki antykoncepcyjne Mercilon. Pierwszą tabletkę wzielam pierwszego dnia miesiączki (26 lipca) jakos o 15 . Od następnego dnia postanowiłam ,że będe brała tabletki o godzinie 21 bo taka mi odpowiada...i biore te tabletki od 27 lipca o 21(wiadomo,że biorę codziennie) i mam pytanie,czy jestem juz zabezpieczona przed ciązą? mimo tego,że pierwsza tabletke wzielam o innej porze,a kolejne o innej? będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.
zapraszam do przeczytania ulotki,która dostalas wraz z tabletkami
zapraszam do przeczytania ulotki,która dostalas wraz z tabletkami
Przeczytałam i nie ma tam wzmianki o mojej sytuacji. Tabletki żadnej nie zapomniałam... Chyba,że swoją sytuację mam tak potraktować (?)
Skoro to pierwsza tabletka to jestes chroniona, chyba ze masz bardzo krotkie cykle.
Jednak nastepnym razem jezeli nie bedziesz chciala/musiala zmienic pore przyjmowania to lepiej zazyj dwie tabletki w ciagu jednej doby, lub jeszcze lepiej - przesuwaj stopniowo biorac tabletke ZA WCZESNIE a nie za pozno.
Przyjecie tabletki za wczesnie nie spowoduje spadku hormonu we krwi , a wlasnie twn spadek ponizej okreslonego poziomu moze aktywowac owulacje.
Czyli w tym wypadku powinnac zazyc tabletke powiedzmy o 15, o 18 nastepnego dnia i o docwlowej 21 trzeciego dnia i przy tym pozostac.
Ale skoro to w ogole byla pierwsza tabletka w pierwszy dzien okresu to nie ma problemu.
Skoro to pierwsza tabletka to jestes chroniona, chyba ze masz bardzo krotkie cykle.
Jednak nastepnym razem jezeli nie bedziesz chciala/musiala zmienic pore przyjmowania to lepiej zazyj dwie tabletki w ciagu jednej doby, lub jeszcze lepiej - przesuwaj stopniowo biorac tabletke ZA WCZESNIE a nie za pozno.
Przyjecie tabletki za wczesnie nie spowoduje spadku hormonu we krwi , a wlasnie twn spadek ponizej okreslonego poziomu moze aktywowac owulacje.
Czyli w tym wypadku powinnac zazyc tabletke powiedzmy o 15, o 18 nastepnego dnia i o docwlowej 21 trzeciego dnia i przy tym pozostac.
Ale skoro to w ogole byla pierwsza tabletka w pierwszy dzien okresu to nie ma problemu.
Moje cykle trwają 25-33 dni w tym miesiączka 7-8 dni. Mogę spokojnie kochać się z chłopakiem?
Hm... przy takich nieregularnych to nie wiem. W tym wypadku lepiej bedzie zadzwonoc do ginekologa i sie upewnic.
Przez pierwsze 7 dni zaleca sie dodatkowa mechaniczna ochrone, u Ciebie 7 dni minelo, wiec jestes chroniona.
mechaniczna ochrona teraz