Makigigi napisał/a:też mam to nieszczęście być socjologiem z wykształcenia.
Oj tam. Ja mam satysfakcjonującą pracę i mam nadzieję, że ty również 
Dzisiaj przedstawiam specjalnie przygotowany zestaw cech męskiej atrakcyjności w oczach kobiet. Zestaw powstał na podstawie dziesiątek badań psychologów ewolucyjnych, analiz interakcji damsko-męskich oraz interpretacji kilkunastu książek, które miałem okazję przeczytać w tym zakresie.
Pamiętajmy, że lista dotyczy statystycznych cech, które nie muszą wiązać się z zainteresowaniem każdej kobiety.
Oto lista cech wyzwalających atrakcyjność mężczyzn w oczach kobiet.
Wysokie umiejętności społeczne
1 Zachowania wysoko-statusowe [ dotyczy to norm i zachowań określających naszą pozycję w hierarchii grupy. Atawizm społeczny w pełnej krasie
W swych podstawach ewolucyjnych jesteśmy ssakami stadnymi, a to oznacza ( czy tego chcemy, czy nie ) hierarchiczne sygnały. W przeszłości osoby o wysokim statusie miały dostęp do najlepszych partnerów/partnerek, jedzenia, schronienia. Dzieci miały największą szansę na przeżycie. Ewolucyjnie nasz mózg nagradza nas za zachowania wysoko-statusowe. Stąd nie ma co się dziwić, że spora część społeczeństwa haruje w pracy, której nienawidzi i wydaje ogromne pieniądze goniąc za marzeniami. ]
2. Pozytywne nastawienie/ Tworzenie dobrych odczuć [ (wg badań K.Daniel O'Leary 2012) 40% osób żyjących w małżeństwie 10 lat lub więcej uważa, że są "bardzo zakochani", jeśli pozytywnie myślą o swoim partnerze nawet wtedy gdy jest nieobecny. Dotyczy to także wyrażania uczuć, wrażliwości. ]
3. Przejawy wysokiej inteligencji społecznej / umiejętność kontroli społecznej [ Jest to dobór zachowania i sposobu komunikacji do odbiorcy, odczytywanie nastrojów drugiej osoby, trafna interpretacji sytuacji towarzyskich, umiejętność odnalezienia się w każdej sytuacji, umiejętność przejęcia perspektywy drugiej osoby, czy chociażby etyczne wywieranie wpływu na innych. ]
Wysoka wartość społeczna
4. Dowody bycia atrakcyjnym dla innych kobiet. [ Nie jest to element konieczny, ale zwiększa atrakcyjność mężczyzn w oczach statystycznej wybranki. To swoisty przykład dowodu społecznego, o którym pisał Cialdini. ]
5. Pozytywne zainteresowanie społeczne. [ Taki współczesny "fejm". Czy jesteśmy rozpoznawalni w określonych kręgach towarzyskich? ]
6. Jakość sojuszy społecznych [ z kim się przyjaźnimy, kolegujemy. ( wg badań w około 50% proces socjalizacji, efekt naśladownictwa i nasze otoczenie wpływa na naszą tożsamość i to kim jesteśmy oraz jak się zachowujemy ) ]
Dominacja
7. Pewność siebie [ określana jako swoboda w sytuacjach społecznych oraz przede wszystkim niska reaktywność emocjonalna, czyli niezależność emocji od wyniku. To nie jest tylko panowanie nad emocjami, a świadomość ( umiejętność zdawania sobie sprawy ze ) swoich emocji. Dzięki temu niewiele rzeczy jest w stanie wyprowadzić nas z równowagi. Podam kilka wymyślonych przykładów, gdyż uważam niską reaktywność emocjonalna za bardzo ważny element. Przykład 1: Jadę samochodem i jestem w korku. Prawdopodobnie spóźnię się do pracy... zaczynam się denerwować. Zastanawiam się jaki mam wpływ na korek - udzielam odpowiedzi - żaden. W związku z czym przestaję się denerwować, bo wiem, że na daną sytuację nie mam wpływu. Przykład 2: Rozstajemy się z dziewczyną, ponieważ ona przestała mnie kochać. Jest mi ciężko, a że nie mogę wyjść na przegranego, to zaczynam dziewczynę wyzywać od suk i dziwek... - nie! Zdaję sobie sprawę, że człowiek ma prawo wyboru oraz, że nie da się zmusić kogoś do miłości. Mimo trudu zachowuje się z klasą przy rozstaniu.
Przykład 3: Kobieta nie zrozumiała mojego komunikatu przez co puściła fochisława. Wściekam się na nią, że jest głupia i z nią nie rozmawiam -nie. Dochodzę do wniosku, że każdy ma prawo do błędu i agreguję wniosek, że być może źle zakomunikowałem coś, przez co doszło do nieporozumienia. ]
8. Decyzyjność/Prowadzenie/Proaktywność
9. Bycie wyzwaniem [ Okazuje się, że człowiek posiada głęboko zakorzenioną słabość do rzeczy "przemijających", tzn. takich, które się już nie powtórzą. Nasza podatność na wpływ w tym rejonie nazywana jest regułą niedostępności. Rzeczy, które przychodzą łatwo nie są tak intrygujące jak te, o które musimy się postarać. Dlatego wyznanie miłości po miesiącu znajomości nie jest najlepszym rozwiązaniem, choć częstym w relacjach dotyczących młodych osób lub takich, które mają nikłe doświadczenie w relacjach damsko-męskich ]
10. Swobodne zajmowanie przestrzeni zmysłowej w komunikacji niewerbalnej [ Nie łączmy tego z naukami bawidamków i innych "wyrywaczy gąsek"
]
Zasobność/ochrona
11. Bycie aktywnym źródłem pożądanych zasobów/wartości [ ( czymkolwiek w jej świecie są ) Np. poczucie bezpieczeństwa, niezależność finansowa itp. ]
12. Przejawy ochrony i wspierania tych, których się kocha
Pasje
13. Ambicje życiowe [ Posiadanie pasji, tym cele, wizje, motywacje życiowe ]
Ciało
Jakość ciała/ przejawy zdrowia
Liczę na konfrontacje z Waszymi doświadczeniami kobiety
Zachęcam do dyskusji