Jak przestać się za bardzo starać w związku? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak przestać się za bardzo starać w związku?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

1

Temat: Jak przestać się za bardzo starać w związku?

Cześć, zastanawiam się tak ogólnikowo jakie są metody wyrównania poziomu zaangażowania w związku.
Inne mi słowy - co zrobić gdy jedna ze stron stara się mniej?

Ja jestem tą osobą, która jest bardziej zaangażowana. Jednocześnie jestem świadom, że to jest toksyczne nie tylko dla mnie samego, ale także wywieram nacisk / osaczam w ten sposób partnerkę, która przez to się ode mnie oddala.

Jak to sobie samemu wyperswadować, że to jest niewłaściwe i jak w praktyce zastosować się do tego?

Jak spowodować, aby zależało mi mniej?

To jest zamknięte koło - ona coraz bardziej się oddala, ja coraz bardziej się nakręcam i domagam jej bliskości. Próbowałem na tydzień dać na wstrzymanie, ale niestety to jest zdecydowanie za krótkim okresem, aby faktycznie coś zdziałać. W dodatku przez ten tydzień także męczę się niesamowicie i potem wszystko wraca do normy.

Z drugiej strony wiem, że przestaje mi zależeć, gdy zaczynam o kimś myśleć negatywnie, ale to też kumuluje we mnie różne złe emocje względem tej osoby i trwale psuje mi jej wizerunek i uczucie do niej.

Czy ktoś z was był w takiej sytuacji? Jak sobie poradziliście?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak przestać się za bardzo starać w związku?
TenPan napisał/a:

Jak to sobie samemu wyperswadować, że to jest niewłaściwe i jak w praktyce zastosować się do tego?

Jak spowodować, aby zależało mi mniej?

Czujesz się źle w związku, czujesz, że ty bardziej się angażujesz, ale nie dostajesz tyle samo.

To jest ta najtrudniejsza część zadania - chcesz, by zależało ci mniej, tylko jak?

Musisz zmierzyć się z prawdą, albo szanujesz siebie i stawiasz granicę, nie pozwalasz się wykorzystywać.
... ale może okazać, że prawda jest inna, że ona cię nie kocha, niezależnie czy będziesz starał się więcej czy mniej, to wasza relacja się rozwali.
Myślisz, że możesz uzyskać od niej większe zainteresowanie sobą? czy boisz się, ze jak będziesz dawał mnie, to zakończy się wasz związek?

3

Mówi mi wprost, że ją osaczam i to ją do mnie zniechęca. Z drugiej strony ona mnie nie kocha, to jeszcze nie ten etap. Jest coś między nami, ale przez pewne sytuacje ode mnie niezależne, nasza relacja mocno na tym ucierpiała.
Tak, trochę się boję, że gdy będę się starał mniej, ona odejdzie. Szczególnie, że ja pracuję i mam masę obowiązków, mało ludzi dopuszczam do siebie, ale jestem z nimi bardzo blisko, a ona jest studentką, ma wakacje, imprezuje i samotność oraz brak mnie nie jest tak bardzo dla niej odczuwalny jak dla mnie.

No właśnie - jak sprawić, aby zależało mi mniej? Próbuję sobie uświadomić, że obecnie nie tylko siebie ranię angażując się tak bardzo, ale także zmniejszam moje szanse na osiągnięcie wymarzonego rezultatu.

Ona mówi wprost, że to dobrze, że się staram, ale także ją osaczam i muszę to rozgraniczyć. Sęk w tym, że jest to niezmiernie trudne i obawiam się, że nie potrafię.
Dla mnie jest to albo czarne albo białe - mogę się angażować i wymagać tego samego, albo odpuścić i ją olewać, choć nie przyjdzie mi to łatwo.

Próbuję sam zająć swoją głowę innymi rzeczami, aby nie myśleć o niej i naszej relacji, ale jest to dość ciężkie i jednak kończy się tak, że zaniedbuję swoją pracę przez niezadowolenie z mojego związku.

Czy ktoś z was był w choć trochę podobnej sytuacji? Jak się przestać za bardzo starać?

4

Mój sposób to - przestać idealizować partnera - każdy ma swój zestaw zalet i wad, i w tym ludzie sa podobni do siebie.

5

Trzeba zaakceptowac fakt, że ta osoba może odejść.  Powod jest calkowicie nieistotyny. Takie nadmierne staranie jest spowodowane wyłącznie obawą przed porzuceniem. Przestaniesz się bać tego - przestaniesz się nadmiernie angażować.

6 Ostatnio edytowany przez TenPan (2017-07-23 21:42:23)

To także bardzo dobra rada i też do tego doszedłem. Sęk w tym, że ciężko jest mi to zaimplementować nie popadając ze skrajności w skrajność - albo zacząć jej nienawidzić albo emanować uwielbieniem.

Myślę, że przede wszystkim zamiast myśleć o nas i o niej, powinienem skupić się na sobie. Ona teraz zaczęła dość towarzyskie i imprezowe życie, przynajmniej tymczasowo, więc tak bardzo nie tęskni za mną nie potrzebuje mojej bliskości, a ja ostatnio jestem dość samotny (wielu znajomych dużo pracuje albo powyjeżdżało) i mnie to dobija.
Na pewno dobrze jest zająć czymś głowę i ładować swoje ekstrawertyczną część baterii wśród innych, fajnych osób, obok których czujemy się komfortowo.

Na tę chwilę ciężko mi jest się od tego oderwać i potrafię spędzić cały wolny dzień na rozmyślaniu. Strasznie jest to męczące i nie pozwala mi odetchnąć.

Dzięki za wszelkie rady. Każde kolejne uwagi, wskazówki i pomoc są bardzo mile widziane. Interesują mnie też podobno doświadczenia osób, które same miały z tym problem.

7

O czym w ogóle jest ta dyskusja?

Gdyby jej na Tobie zależało, szczególnie, że pewnie jest to początek relacji, to nie czułbyś tego co czujesz.
Ty Was widzisz w związku, ona Cię postrzega jako kumpla.
Nic więcej, nic mniej.

8

Polecam lekturę: Robert A. Glover, No More Mr Nice Guy

9 Ostatnio edytowany przez lolek8080 (2017-07-24 06:48:54)

http://www.netkobiety.pl/t105883.html

To nie przypadkiem Twój drugi temat, ale pod innym logiem?:) Ten sam problem, to samo wyszukane słownictwo..., np. Zaimplementować..., nie często stosowane.
Tam się temat nie rozwinął to zawsze mozna zalozyc inny nick..., ehhhh

10

o właśnie, też to zauważyłam
zglaszam moderacji

11

Ups zdublowałam raport:-).
Czyli standardowe zabiegi psychologiczne nie pomogły ;-).

12

standardowe zabiegi psychologiczne to pan autor stosuje na nas wink

13

A tak na marginesie..., autor w obu wątkach ma problem ze swoim zaangażowaniem i że bywa nachalny do partnerki..., widać taka natura i ta nachalność to nie tylko w związku ale i na forum. Taki upierdliwiec to najgorszy typ big_smile

14

pisałam o tym już w poprzednim wątku, Lolek i trafiłam

15

to jakiś stalker po prostu smile
tacy też zawsze się dziwią, że kobiety się od nich odsuwaja big_smile

16

Niekoniecznie stalker. Za bardzo mu zależy i swoim zachowaniem sprawia, że kobieta chce odetchnąć, bo każdą chwilę chce spędzać razem, ciagle dzwoni i pisze smsy. To dobre dla 14latków, ale dorosłych ludzi to niezmiernie meczy

17

Zgodze się z Iceni, tak reagują ludzie, którzy bardzo boją się odrzucenia. Autorze, jeśli chcesz sobie pomoc, popracuj nad poczuciem własnej wartości. I przygladnij się sobie w roznych innych relacjach, nie tylko partnerskich.

18

Kwestia jest tylko taka, że kochająca kobieta nie daje poczuć facetowi, że będzie nagle odrzucony.
Tutaj kobieta jest mało zainteresowana autorem.

19

cichyfacet napisał/a:

Kwestia jest tylko taka, że kochająca kobieta nie daje poczuć facetowi, że będzie nagle odrzucony.
Tutaj kobieta jest mało zainteresowana autorem.

Nie jest to, moim zdaniem, takie oczywiste. Lęk przed odrzuceniem najczęściej nie jest powodowany postawą partnera, tylko wcześniejszymi (np. tymi z dzieciństwa) doświadczeniami danej osoby. Postawa partnera, jego milosc i wspieranie to sprawa wtorna, moim zdaniem.

20 Ostatnio edytowany przez lolek8080 (2017-07-24 09:30:08)

Cichyfacet-A jak ta kobieta ma mu okazać zainteresowanie skoro caly czas jest przyniej, jest nachalny? Ona pewnie nawet nie ma kiedy wyjsc z inicjatywą, nie mówie juz o tym, że pewnie nie ma czasu zatesknić za natrętem.

21 Ostatnio edytowany przez cichyfacet (2017-07-24 10:11:47)

Ogólnie rzecz biorąc macie racje - lęk przed odrzuceniem jest silnie skorelowany z niskim poczuciem własnej wartości, a to często i gęsto bierze się z dzieciństwa.
Nie mniej piszemy o konkretnej sytuacji opisanej przez autora i w tym wypadku dziewczyna również nie jest poważnie zainteresowana autorem także nawet gdyby on się odsunął,dał zatęsknić, to nic to nie da - co zresztą jego drugi temat udowodnił.

Aspekt pojawienia się jej byłego faceta też jest istotny.
Ta relacja od początku była skazana na niepowodzenie, niestety.

22

Ja bym nie powiedziała, że relacja była skazana na niepowodzenie od początku. Autor pisał, że rozwijało się dobrze.
To jak z czekoladą- można zjeść na raz dwie tabliczki i człek jest szczęśliwy, ale od trzeciej się porzyga i nie spojrzy już długo na czekoladę, choć na mufinki owszem smile

23

Wątek zostaje zamknięty w związku ze zbanowaniem autora - jak słusznie zauważono, dostał on rozdwojenia jaźni, za co poszedł na urlop.

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak przestać się za bardzo starać w związku?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024