Alimenty! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Alimenty!

Hej! Mam 19 lat, w tym roku idę na studia. Od 7 roku życia mieszkam z mamą u jej rodziców. Moi rodzice rozwiedli się. Dawniej mieliśmy przez ojca problemy finansowe, bo mama opłacała mieszkanie i ledwo wiązała koniec z końcem a tatuś śmigał na koncerty albo kupował sobie jakieś gadżety. Teraz żyjemy całkiem dobrze, dzięki pomocy dziadków. Już 5 lat uczę się (i mieszkam) w innym mieście i za wszystko płaci moja mama. Tata nie płaci alimentów już od wielu lat. Zamiast niego robi to druga babcia (jego mama), która sama musi pracować mimo emerytury, bo dziadek ma rentę i tak by im nie wystarczyło. I tatuś żyje sobie bezrobotny u rodziców. Niby tam szukał pracy, gdzieś pracuje raz na 3 lata (w CV jego historia doświadczenia zawodowego jest naprawdę długa). Ostatnio pomagałam mu pisać CV bo ja idę na studia i będę potrzebowała jeszcze więcej pieniędzy a mimo tego, że sama podjęłam się pracy dorywczej, mama zbankrutuje sama! Tak więc 3 dni zajęło mu drukowanie  tych CV (pierwszego dnia nie zdążył przed zamknięciem punktu, drugiego zapomniał zabrać zdjęcie a trzeciego tylko doniósł zdjęcie i wydrukował - gdzie z domu do tego punktu ma 20 minut drogi pieszo). Dnia czwartego leżał. Zapytałam czy ma zamiar gdzieś nieść te CV czy to tylko na pamiątkę, i trochę tam pogadałam mu że jest legatem i pierdołą i że ma obowiązek mi płacić... powiedział że to jego sprawa i żebym więcej się do niego nie odzywała. Co mam zrobić w tej sytuacji? Może komornik? Ale dom i większość sprzętów w domu należy do mojej babci, tata ma swoje płyty i ubrania, bo nawet laptopa ma za pieniądze babci... Jakaś przymusowa praca dla niego? I tu już nawet nie chodzi tylko o mnie, żal mi babci która pracuje kilkadziesiąt lat i nie może odpocząć! Co robić? sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Alimenty!

Walcz o każdy grosz. JAk najbardziej Ci się należy. MAsz prawo żyć na poziomie minimu Twojego rodzica.

3

ale jaki grosz, skoro to pasożyt, który żyje na koszt rodziców sad

4

Witaj, postaram się Tobie pomóc smile

Twój ojciec miga się od płacenia alimentów, nie pracuje, a jego stan zdrowia na to pozwala, na Twoją korzyść przemawia nowa ustawa o alimenciarzach, która nie tak dawno weszła w życie, a co mówi owa ustawa?

"§ 1. Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku."

Tak więc jest to przestępstwo i można złożyć zawiadomienie o jego popełnieniu, mogę Ci takie zawiadomienie napisać jakbyś chciała. Zaufaj mi, że wtedy ojciec magicznie wyczaruje pieniądze smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024