Pierwszy raz kupiłam markowe buty sportowe (New Balance WL373GI). Kupiłam je na stronie [spam] i zastanawiam się nad ich oryginalnością. Czytałam, że oryginalne mają wewnątrz języka wszywkę, a moje mają naklejkę zamiast wszywki. Poza tym pisze na tej naklejce "Made in Indonesia" a ich zapach jest bardzo podobny do zwykłych, tanich butów. Pewnie kojarzycie taki nieprzyjemny zapach. A i jeszcze na pudełku przy napisie "new balance" nie ma znaczka R. Czy ktoś z Was ma buty New Balance i może się wypowiedzieć na temat oryginalności moich?
1 2017-06-28 13:51:50 Ostatnio edytowany przez cslady (2017-06-28 15:58:49)
Poza tym pisze na tej naklejce "Made in Indonesia" a ich zapach jest bardzo podobny do zwykłych, tanich butów.
Sam fakt, że buty zostały wykonane w Indonezji jeszcze o niczym nie świadczy, bo nawet wielkie, znane marki przenoszą swoją produkcję w miejsca, w których koszt wytworzenia towaru jest niższy. Z drugiej strony właśnie tam równocześnie znajdują się największe 'królestwa' produkcji podróbek.
Powszechnie utrwaliło się, że "R" w kółku oznacza "oryginalny”, ale tak naprawdę jest to skrót od "registered” i oznacza, że dany znak towarowy został zarejestrowany w odpowiednim Urzędzie Patentowym. Przedsiębiorca, który uzyskał świadectwo ochronne może, ale nie musi, umieszczać ten symbol w sąsiedztwie swojego znaku towarowego. Za to oszust, który podrabia dany produkt, zwykle dba o to, aby rzeczony symbol znalazł się obok logo, bo to w sposób dosyć oczywisty działa na jego korzyść.
Niestety, przy czym to w Twoim przypadku niestety, zapach jest czymś, co jest cechą charkterystyczną i odróżniającą podróbki od oryginałów.
Serwis modnaulica.pl podaje:
Rozpoznanie oryginalnych New Balance, na pierwszy rzut oka, nie jest niestety proste. Jeżeli jednak przyjrzymy się im bliżej, zyskamy spore szanse, by nie dać się oszukać. Po pierwsze, warto zwrócić uwagę na opakowanie. Buty w plastikowych siatkach z supermarketu na pewno nie stały obok oryginałów. Opakowanie powinno posiadać logo producenta oraz informację o produkcie, a po jego otwarciu powinniśmy poczuć prawdziwe obuwie. Kto choć raz kupił markowe sneakersy dobrze wie, że posiadają one jedynie delikatny zapach nowości, jakże różny od smrodu klejów i tanich plastików (charakterystycznego dla podróbek). Jeśli Wasz zakup przeszedł dwa pierwsze testy pozytywnie, możecie przyjrzeć się samym butom. Powinny być starannie wykonane, pozszywane lub sklejone z równo wyciętych elementów. Każdy markowy but posiada także metki wewnątrz oraz znak firmowy. Warto również przyjrzeć się materiałom i podeszwie, czy wyglądają solidnie, a następnie założyć buty i chwilę w nich pochodzić. Jeżeli odniesiecie wrażenie, że but jest bardzo ciężki, albo źle się zgina, całkiem możliwe, że padliście ofiarą oszustwa. (...)
Porównując powyższy opis z Twoim obawiam się, że zakupione buty nie są jednak oryginalne
.
W każdym razie warto pamiętać, że prawo zakazuje handlu podróbkami, co niestety niesie za sobą określone skutki, także dla nabywcy.
I jeszcze garść porad na przyszłość - z tej samej strony:
Jak nie dać się oszukać kupując przez Internet?
Kupując buty New Balance online warto dokładnie przyjrzeć się profilowi sprzedawcy. Nierzadko, podróbki markowych butów są jedynie wariacjami na temat. Nie ma co ukrywać, że każdy oferowany model powinien być opisany dokładnym numerem - tak, jak np. w przypadku New Balance WRT580RR. Jeśli but jest opisany tylko jako New Balance czy New Balance 580, powinien być to dla Was pierwszy sygnał do zastanowienia. Nawet, gdy macie prawie pewność, że oferowane buty są oryginalne, polecamy sprawdzić informacje o sprzedawcy oraz aktualną cenę na rynku. Zdecydowanie odradzamy transakcje u osób no-name - najbezpieczniej kupować w sklepach, które potwierdzają możliwość zwrotu towaru oraz działają na rynku od dłuższego czasu.
Wspomniałem, że dość często o oryginalności butów świadczy przede wszystkim cena. Jeżeli obserwowane przez Was sneakersy kosztują o połowę mniej, niż w innych sklepach, na pewno nie są to oryginały – dodaje przedstawiciel Oryginalnebuty.pl.
3 2017-07-03 10:52:59 Ostatnio edytowany przez butterfly922 (2017-07-03 10:58:55)
Porównując powyższy opis z Twoim obawiam się, że zakupione buty nie są jednak oryginalne
.
Widzę, że link do strony, na której kupiłam buty się nie wyświetla. Kupiłam je na stronie nbsklep która - tak przynajmniej mi się wydawało - jest oryginalną stroną producenta. Czy możliwe jest, żeby na tej stronie sprzedawano podróbki?
Jeśli chodzi o cenę, to były przecenione z 299 zł na 229 zł i taka mniej więcej cena jest też na innych stronach.
To jak z tą stroną nbsklep? Są tam oryginały? Ktoś korzystał?
Z ciekawości przeczytałam sobie opinie o sklepie na Opineo.pl i niestety mają sporo, a wręcz relatywnie dużo, negatywów, głównie jednak dotyczących samej obsługi. Warto też wziąć poprawkę, że tendencję do wystawiania opinii mają raczej niezadowoleni klienci, którzy szukają upustu dla negatywnych emocji, niż ci stojący po drugiej stronie.
Z ciekawości przeczytałam sobie opinie o sklepie na Opineo.pl i niestety mają sporo, a wręcz relatywnie dużo, negatywów, głównie jednak dotyczących samej obsługi. Warto też wziąć poprawkę, że tendencję do wystawiania opinii mają raczej niezadowoleni klienci, którzy szukają upustu dla negatywnych emocji, niż ci stojący po drugiej stronie.
Opinie swoją drogą, ale chodziło mi o oryginalność butów, a nie obsługę.
Tak, wiem, dlatego zaznaczyłam, że jeśli chodzi o negatywy, to przeważnie dotyczą jakości obsługi, bo gdyby kupujący mieli wątpliwości co do oryginalności obuwia, to niewątpliwie takie opinie również by się tam pojawiły.
8 2017-07-26 16:24:07 Ostatnio edytowany przez kasia bochnia (2017-07-26 16:31:03)
To oficjalny dystrybutor NB w Polsce, nie mógł wysłać Ci podróbek. Czasem się zdarza, że w obrębie modelu buty różnią się trochę miedzy sobą, kwestia serii, fabryki.
To jak z tą stroną nbsklep? Są tam oryginały? Ktoś korzystał?
tak, jest to stona nb polska i sa tam tylko orginalne rzeczy
Ja unikam Allegro jeśli chodzi o buty markowe. Natomiast e-sklepy raczej są ok, rzadko kto decyduje się otwierać sklep za kilka tysięcy / podawać w nim swoje dane osobowe / firmowe - i ryzykować 200zl dla podrabianych butów.
Ja unikam Allegro jeśli chodzi o buty markowe. Natomiast e-sklepy raczej są ok, rzadko kto decyduje się otwierać sklep za kilka tysięcy / podawać w nim swoje dane osobowe / firmowe - i ryzykować 200zl dla podrabianych butów.
Oj z tym też bym uważała. Pełno jest sklepów z podróbami, które sprzedają swoje buty jak markowe. Takie sklepy nie mają kontraktów z oficjalnymi markami więc nic nie ryzykują sprzedając fejki ![]()
robkurc napisał/a:Ja unikam Allegro jeśli chodzi o buty markowe. Natomiast e-sklepy raczej są ok, rzadko kto decyduje się otwierać sklep za kilka tysięcy / podawać w nim swoje dane osobowe / firmowe - i ryzykować 200zl dla podrabianych butów.
Oj z tym też bym uważała. Pełno jest sklepów z podróbami, które sprzedają swoje buty jak markowe. Takie sklepy nie mają kontraktów z oficjalnymi markami więc nic nie ryzykują sprzedając fejki
Mam podobnie. Większość e-sklepów w obawie o renomę bierze towar od producenta, a nie z chińskiego bazarku. Także potwierdzam, co napisałaś. Myślę, że jest tyle kanałów na youtube, że znajdziesz tam wiele porównań oraz jak odróżnić podróby od oryginałów.
Moim zdaniem jak już kupować - to tylko w e-sklepach. Mają ceny znacznie niższe niż sieciówki.
butterfly922 napisał/a:To jak z tą stroną nbsklep? Są tam oryginały? Ktoś korzystał?
tak, jest to stona nb polska i sa tam tylko orginalne rzeczy
To dobrze. Zastanawiałam się nad tą oryginalnością głównie ze względu na zapach butów, który od razu wyczułam po otworzeniu pudełka. Przypominał mi ten smród zwykłych chińskich butów. Ale może mam za bardzo wyczulony nos ![]()
15 2018-04-30 10:04:08 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-04-30 11:45:16)
Zawsze przed kupnem należy sprawdzić sklep na forach, w komentarzach. Ja też kiedyś tak wpadłam. Chciałam kupić buty diesel w sklepie markowe buty. Okazało się, że czekałam na nie miesiąc. To już był sygnał. Potem jak już doszły, śmierdziały klejem. Zwróciłam je i juz nigdy wiecej tam nie kupie. Za to kupiłam buty diesel na stronie [spam] i jestem mega zadowolona. Przyszły szybko, widać, że oryginalne i porządne. Zawsze trzeba sprawdzić sklep najpierw.
16 2018-06-07 14:52:38 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-06-07 15:07:50)
Ja jestem zdania, ze nagonka na podróbki jest teraz na prawdę duża i raczej coraz trudniej takim przetrwać. Ja na spam kupiłam torebkę Michael Kors i szczerze też obawiałam się, że to podróbka, ale okazało się, ze oryginał i to jeszcze była w dobrej cenie.