CUKIER odbiera Zdowie/ Urode CUKIER to cicha TRUCIZNA.Cichy zabojca... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » CUKIER odbiera Zdowie/ Urode CUKIER to cicha TRUCIZNA.Cichy zabojca...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez ZG (2017-04-29 14:16:54)

Temat: CUKIER odbiera Zdowie/ Urode CUKIER to cicha TRUCIZNA.Cichy zabojca...

Cukier to jakby niewidzialna trucizna,powoduje on nadwage,pogarsza stan skory,powoduje stan zapalny skory,organizmu,powoduje celulit itp itd,nawet dziala jako narkotyk/potrafi uzalezniac.
A w wiekszosci produktow znajdziemy jego dodatek,a na dodatek zjemy sobie czekoladke,ciastko.

Musze ograniczyc spozywanie cukru prawie do zera,gdy podnosi mi sie poziom cukru czuje sie gorzej,
ale potrzebuje jakies pocieszacze na codzien smile,wiem ze teraz dostepne sa" SLODYCZE BEZ CUKRU"
Moze ktos cos poleci z smacznych "Slodyczy bez cukru" kupne,albo zna jakis sprawdzony przepis na smaczne ciasto bez cukru ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: CUKIER odbiera Zdowie/ Urode CUKIER to cicha TRUCIZNA.Cichy zabojca...

Polecam owoce, głównie te kwaśne, ale i słodkie mogą być - zawsze to lepsze niż czekolada albo dwie łyżeczki cukru w herbacie.

3

A skąd to przekonanie, że cukier jest szkodliwy? W nadmiarze owszem, ale nie ma co popadać w paranoję (chyba, że ktoś mi pokaże link do badań, które faktycznie udowodnią czarno na białym, że cukier to zło).
Owoce to dobry zamiennik słodyczy, bo poza cukrami mają też witaminy smile A do herbaty naturalny miód. Natomiast produktów typu "słodycze bez cukru" nie kupuję - nawet jeśli cukier faktycznie szkodzi, to sztuczne słodziki niestety też, choć może w inny sposób.

Na ciasto bez cukru (ani składników zawierających cukier) żadnego przepisu nie znam, ale możesz po prostu używać go mniej.

Jeśli źle się czujesz, może warto z tym pójść do lekarza albo dietetyka? Bo takie zmiany diety "na ślepo" mogą niczego dobrego nie przynieść.

4

ElKarmelek napisał/a:

A skąd to przekonanie, że cukier jest szkodliwy?

Z życia, z doświadczenia, z nauki. Wystarczy poczytać na ten temat (pełno jest w sieci, poszukaj). Ja mogę polecić książkę d-ra Janusa "Nie daj się zjeść grzybom candida" (fragment dostępny w  sieci). Do listy chorób w.w. dodałabym kandydozę.  Cukier nie ma ani jednej wartości potrzebnej organizmowi do życia.

ZG> nie jem cukru od ponad 2 lat. Mam sporo przepisów bezcukrowych, podam też propozycje słodyczy bezcukrowych.... tylko nie dziś. Za późno jest, a to mam wiele pisania. Bez cukru da się żyć i jest się zdecydowanie zdrowszym. Ja Cie pocieszę, uśmiechnij się... od jutra życie będzie prostsze big_smile .

5

Na szkodliwość cukru jest cała sterta dowodów.
Owoce jako alternatywa? Owoce też mają dużo cukru, a witamin niewiele, tak tak, dzisiejsze owocki wcale nie są skarbnicą zdrowia.

6

ZG> jesteś jeszcze? Mam się rozpisywać?
Zacznę od tego, że jeśli jesteś cukrzykiem, to z sieci znajdź sobie produkty o niskim indeksie glikemicznym (jeśli nie wiesz co to, doczytaj w sieci). Jest ich pełno, różnią się nieznacznie, ale reasumując; są jakimś wyznacznikiem. Wiesz co jeść głównie, a czego kategorycznie unikać. Np. banany, ziemniaki odpadają. Zamiast ziemniaków gotuj kalafior, brokuł, kalarepę lub zwyczajnie rób sobie kluski. Czytaj składy produktów. Prawie wszędzie jest dodany cukier. Nawet do kukurydzy, gdzie sama w sobie jest wystarczająco słodka. Przyznam, ze trochę się nachodzisz aby znaleźć produkty bez cukru, ale bywają. Na etykiecie masz taka tabelkę i tam jest zawsze "węglowodany, w tym cukry..." Niech to będzie dla Ciebie wyznacznik ile w produkcie jest cukru. Weź średnio załóż, że 5 gr=1 łyżeczka cukru. Jeśli napisano, że w 100 gr jest 20 gr cukru, to już wiesz, że ten produkt ma w pół szklance 4 łyżeczki cukru... toteż odkładasz go na półkę i dziękujesz za współprace wink .
To jest do ogarnięcia, to tylko jak skomplikowanie wygląda.
Tyle na początek big_smile . Jeśli chcesz te przepisy, to daj znać.
Pozdrawiam.

7

Z tymi bananami to ja jadam, ale takie mało dojrzałe, mają mniej cukru, a cukrzyk czasem musi się dosłodzić.

8 Ostatnio edytowany przez Magnolia-Pogodynka (2017-05-01 13:52:44)

Dodam jeszcze ze nadmiar cukru w organizmie moze nawet powodowac zaburzenie hormonow w organizmie.
I cukier fruktozowy wcale nie jest zdrowy,z tego co czytalam to najzdrowszy jest cukier kokosowy.

Co do bananow to czasami jak zjem rankiem banana/dwa to zaczynam zle sie czuc,ale tylko czasami.

"Tajemnicza75" Chetnie poznam sprawdzone przepisy ciast bez cukru,ktore smakuja,z gory dzieki!

9

Akurat cukier kokosowy rozni sie od zwyklego w minimalnym stopniu, zyskał popularnosc poniewaz ma nizszy indeks glikemiczny, niektore zrodla podawaly, ze ponizej 40, za to inne, ze tylko nieznacznie ponizej 60 (w zaleznosci od stopnia oczyszczenia i metody produkcji)

Bialy cukier ma IG okolo 65.

Poza tym  jednym faktem i dziesieciokrotnie wyzsza cena  roznia sie od siebie w stopniu minimalnym

10

Niski IG ma też syrop z agawy (tylko 20, a słodki jak miód). Warto go mieć w swojej kuchni i dodawać do ciast zamiast cukru. Zastępuje cukier z powodzeniem także ksylitol... ale UWAGA... tylko oryginalny fiński, nie chiński!!! Jest słodszy od cukru więc mimo swojej wysokiej ceny, stosując go symbolicznie nie narazimy zbytnio naszego portfela. Dodatkowo ma on sporo dobrego, w przeciwieństwie do cukru, fruktozy czy sztucznych słodzików.

11 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-05-01 19:18:43)

Magnolia-Pogodynka napisał/a:

"Tajemnicza75" Chetnie poznam sprawdzone przepisy ciast bez cukru,ktore smakuja,z gory dzieki!

Całkiem bez cukru to są jedynie z owocami np. bananem. Dla cukrzyków banan odpada, nooo chyba, że zielony, ale ten z kolei nie jest zbyt słodki.
Podam coś ze swej kolekcji, ale są właśnie z bananami lub syropem z agawy lub z ksylitolem. Ten ostatni stosować można w zasadzie do każdego ciasta, ale w ilości o połowę mniejszej!!! Jedyna jego wada, że nie karmelizuje, więc ani karmelu ani lukru nie zrobimy.

Batoniki orzechowe bezcukrowe (syte i zdrowe).

Składniki:
140 g orzechów laskowych lub mieszanki orzechowej ( ja mieszam migdały, orzechy włoskie, laskowe i ziarna słonecznika).
1 duże jajo
ewentualnie gorzka czekolada do polania.

Mielimy orzechy na średnią wielkość, można dodać bakalie zamiast części orzechów. Przekładam do miski i mieszam dokładnie z jajem. Do keksówki wkładam papier do pieczenia i na to wkładam tę masę, przyklepuję dokładnie i wyrównuję brzegi aby się sklepiły i wyszły równe, nie rozpadały się. Piekę w temp. 180st. C i piekę 10-15 minut (zależy od piekarnika).
wystudzone wyjmuje z piekarnika i kroję na jakieś 8 sztuk. Polewam roztopioną czekoladą (można ją rozpuścić z dodatkiem masła).
Ja czasem zamiast polewać, to kroję drobno 2 kosteczki gorzkiej czekolady, mieszam razem z orzechami i wrzucam do piekarnika.

SEZAMKI BEZ PIECZENIA

składniki:
szklanka cukru (ja używam 1/4 szkl ksylitolu)
ok. 20 dag sezamu
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki wody

Sezam prażymy na patelni (uważać aby nie przypalić bo będą gorzkie). Cukier i wodę gotujemy w rondelku do czasu aż się rozpuści i nabierze karmelowej barwy (ksylitol nie skarmelizuje dlatego batoniki będą jaśniejsze). Wtedy dodamy miodu i sezamu, dokładnie wymieszamy.
Gorącą masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy drugim. Dogniatamy, wyrównujemy, po kliku minutach zdejmujemy ten wierzchni papier, po ok 1/2 godz wyjmujemy z blachy i kroimy na 8 sztuk.

12 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-05-01 19:19:01)

Ksylitol moze u niektórych osób powodować biegunkę, ale jeśli ktoś go trawi bez problemów, to rzeczywiście jest to jakieś rozwiazanie.

Lepiej przyswajalny jest erytrytol, ale ten jest nawet dwu-trzykrotnie droższy od ksylitolu.

Mozna tez stosowac preparaty ze stewii, a najlepiej chyba sprawdza sie kombinacja erytrytol+stewia.

Z tym ze... ograniczenie cukru to i tak kropla w morzu, bo podobnie szkodliwie na prganizm dzialaja inne oczyszczone weglowodany  - biala maka, bialy ryz etc. i wszystko co z tego powstaje, a zwykle tego zjadamy w ciagu dnia znacznie wiecwj niz cukru...

13

Kurcze, pisałam pół godziny i niby kliknęłam kopiuj... ale się nie zapisało sad . Juz dziś Wam nie wystukam wszystkiego ponownie.

Ksylitol daje takie efekty przy przedawkowaniu. Należy go sprowadzać stopniowo. Podobno z początku nie powinno się przekraczać 3 łyżek/dzień.  Ja się odzwyczaiłam słodzić kawę i herbatę. Tym samym na codzień w zasadzie nie używam ksylitolu. Od święta upiekę ciasteczka/ciasto, ale też nie zjadam takiej ilości, by tę ilość przekroczyć drastycznie.

Podam dziś jedno ciasto, bo w su wklepywałam 5... ale się skasowało.

MAŚLANKOWY PIERNIK BEZ JAJ

1 szkl mąki razowej
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl maślanki/zsiadłego mleka
1/2 szkl mleka
3/4 łyzeczki mielonych goździków (przyprawy do piernika bez cukru)
6 hojnych łyżek syropu z agawy
1/4 kostki masła
odrobinę olejku pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczy
2 łyzeczki proszku do pieczenia (dla miłośników sody 1 łyżeczka sody)

Formę smarujemy tłuszczem. Miód z masłem, cukrem, mielonym goździkiem podgrzewamy w  garnku.
W misce mieszamy mąki z proszkiem/sodą. Przekładamy powoli do garnka z miodową mieszanką i dobrze mieszamy (ja używam miksera bo nie mam czasu na pierdoły wink ). Dodajemy maślankę, mleko i olejek. Ciasto powinno być lepkie i lekko ciągnące. Przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy na najniższej półce piekarnika w 140 st.c.  około 30-40 minut.
Studzimy na kratce. Najlepiej smakuje przełożone musem.
Smacznego.

14 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-05-01 20:18:50)

Trufle kakaowe

składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ( w oryginale 3 szkl ale mi się wydawało, że 2 w zupełności wystarczą)
- pół szklanki ksylitolu (ja daję 1/4 szkl bo się przyzwyczaiłam do mało słodkich) (raz dałam syropu z agawy i też było ok)
- 3 łyżki kakao
- 13 dag masła/ margaryny
- 8 łyżek wody/ mleka
- esencja rumowa
- wiórki kokosowe do posypania zmielony ksylitol

Margarynę, cukier i mleko rozpuścić w garnku i podgrzewać, aż ksylitol się rozpuści. Dodać kakao. Wsypać płatki i gotować ok. 1 minuty na małym ogniu, by całość się nie przypaliła, stale mieszać! Ja byłam zmuszona dolać odrobinkę wody bo zrobiła mi się zwarta kula. Pod koniec gotowania dodać odrobinę aromatu rumowego i dokładnie wymieszać. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub obsypać pudrem.
Najsmaczniejsze przechowywane w lodówce.

http://i60.tinypic.com/29ptan6.jpg

Ogólnie w sieci jest sporo przepisów z bananami (muffinki, ciasta bananowe np. bananowiec) i można coś z tego próbować. Czym banan dojrzalszy, tym ciasto słodsze... ale dla cukrzyków lepszy mało dojrzały, więc można dodać 3 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy. Gdy jest dojrzały to w zasadzie nie ma potrzeby dosładzać. Proponuję przestawić sie na słone zapychacze wink np. krakersy.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » CUKIER odbiera Zdowie/ Urode CUKIER to cicha TRUCIZNA.Cichy zabojca...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024