Magnolia-Pogodynka napisał/a:"Tajemnicza75" Chetnie poznam sprawdzone przepisy ciast bez cukru,ktore smakuja,z gory dzieki!
Całkiem bez cukru to są jedynie z owocami np. bananem. Dla cukrzyków banan odpada, nooo chyba, że zielony, ale ten z kolei nie jest zbyt słodki.
Podam coś ze swej kolekcji, ale są właśnie z bananami lub syropem z agawy lub z ksylitolem. Ten ostatni stosować można w zasadzie do każdego ciasta, ale w ilości o połowę mniejszej!!! Jedyna jego wada, że nie karmelizuje, więc ani karmelu ani lukru nie zrobimy.
Batoniki orzechowe bezcukrowe (syte i zdrowe).
Składniki:
140 g orzechów laskowych lub mieszanki orzechowej ( ja mieszam migdały, orzechy włoskie, laskowe i ziarna słonecznika).
1 duże jajo
ewentualnie gorzka czekolada do polania.
Mielimy orzechy na średnią wielkość, można dodać bakalie zamiast części orzechów. Przekładam do miski i mieszam dokładnie z jajem. Do keksówki wkładam papier do pieczenia i na to wkładam tę masę, przyklepuję dokładnie i wyrównuję brzegi aby się sklepiły i wyszły równe, nie rozpadały się. Piekę w temp. 180st. C i piekę 10-15 minut (zależy od piekarnika).
wystudzone wyjmuje z piekarnika i kroję na jakieś 8 sztuk. Polewam roztopioną czekoladą (można ją rozpuścić z dodatkiem masła).
Ja czasem zamiast polewać, to kroję drobno 2 kosteczki gorzkiej czekolady, mieszam razem z orzechami i wrzucam do piekarnika.
SEZAMKI BEZ PIECZENIA
składniki:
szklanka cukru (ja używam 1/4 szkl ksylitolu)
ok. 20 dag sezamu
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki wody
Sezam prażymy na patelni (uważać aby nie przypalić bo będą gorzkie). Cukier i wodę gotujemy w rondelku do czasu aż się rozpuści i nabierze karmelowej barwy (ksylitol nie skarmelizuje dlatego batoniki będą jaśniejsze). Wtedy dodamy miodu i sezamu, dokładnie wymieszamy.
Gorącą masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy drugim. Dogniatamy, wyrównujemy, po kliku minutach zdejmujemy ten wierzchni papier, po ok 1/2 godz wyjmujemy z blachy i kroimy na 8 sztuk.