Jakie seks badania porobić profilaktycznie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Jakie seks badania porobić profilaktycznie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Jakie seks badania porobić profilaktycznie?

Witam,

Proszę o poradę w sprawie badań, które warto zrobić? Chodzi mi o możliwości takich chorób jak AIDS, wirus HPV itp. Kompletnie się na tym nie znam, a chcę się przebadać profilaktycznie. Co mam powiedzieć lekarzowi interniście? Będzie wiedział nazwy poszczególnych badań, czy muszę wymieniać szczegółowo?

I druga sprawa, jeśli np. przebadam się teraz, a seks uprawiałam powiedzmy miesiąc temu, czy jakaś ewentualna choroba może nie wyjść na tym badaniu, bo będzie za wcześnie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jakie seks badania porobić profilaktycznie?

Podnoszę wątek. Wiem, że Święta i mało kto jest w nastroju na odpisywanie smile ale jutro idę do lekarza po skierowanie.

3

Ty już pewnie po ale może przyda się komuś innemu.
Powinnaś zrobić: wzw typu B i C, HIV, kiłę, chlamydię trachomatis i rzeżączkę.

Możesz zrobić również hsv (na opryszczke) ale moim subiektywnym zdaniem to ma sens tylko jeśli masz w badaniu wyszczególnione typy i będziesz w stanie wyciągnąć z tego czy masz wirusa opryszczki narządów płciowych czy nie. Bo robienie opryszczki ogólnie gdy większość ludzi jest nosicielami i może chodzić o opryszczke ust to wyrzucanie kasy w błoto.
Możesz też zrobić HPV ale to bardzo kosztowna zabawa ponieważ (jeśli nic się nie zmieniło) badania kosztują ok 500 zł a i tak nie sprawdzasz wszystkich typów wirusa. Wiec albo najkorzystniej byłoby zaszczepić się (w 3 dawkach szczepienia, każda po ok 500zl) przed rozpoczęciem współżycia albo później regularnie robić cytologie.

Ale oczywiście warto skonsultować się z lekarzem smile

Ja robiłam badania raz na stacji krwiodawstwa a raz przez jakąś sieciowke laboratoryjna i to się tam nazywało "sex pakietem" big_smile

4

Ah. Dopiero zauważyłam ostatni akapit.
Ogólnie z badaniami optymalnie byłoby się wstrzymać przynajmniej 3 miesiące od ostatniego ryzykownego zachowania (sex waginalny/analny bez zabezpieczenia, seks oralny bez prezerwatywy, kontakt z krwią, itd.). Kiedyś podawali 6 miesięcy ale tak przynajmniej te 3.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Jakie seks badania porobić profilaktycznie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024