Jestem gorszym rodzicem, nie radzę sobie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jestem gorszym rodzicem, nie radzę sobie.

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 147 ]

1

Temat: Jestem gorszym rodzicem, nie radzę sobie.

Z gory przpraszam za dział.
Mój mąż i tato mieli wypadek. Tato wyszedł cało , ale mój mąż leży w szpitalu.
Wydaje mi się, że mojej córce brakuje taty. Chyba bardziej to potrzebuje niż mnie.
Nie wiem co się z nią dzieje. Przeprowadziliśmy się na chwilę do moich rodziców. Mała ma swój pokój, ale nie chce w nim spać, w moim pokoju mam cześć tzw. dzienną i sypialnie, łóżeczko musiałam przenieść koło łóżka. Mała nie śpi w nocy, chce być noszona na rękach.
Teraz poczulam jakby to moj mąż był dla niej ważniejszym rodzicem.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jestem gorszym rodzicem, nie radzę sobie.
Alex12 napisał/a:

Wydaje mi się, że mojej córce brakuje taty. Chyba bardziej to potrzebuje niż mnie.
Nie wiem co się z nią dzieje. Przeprowadziliśmy się na chwilę do moich rodziców. Mała ma swój pokój, ale nie chce w nim spać, w moim pokoju mam cześć tzw. dzienną i sypialnie, łóżeczko musiałam przenieść koło łóżka. Mała nie śpi w nocy, chce być noszona na rękach.

A z mojej strony wygląda to na utratę poczucia bezpieczeństwa. U Twej córki oczywiście.

3

Mąż często wyjeżdżał na 1-2 dni taką ma pracę, więc to nie jest ich pierwsze ,,rozstanie".
Nie napisałam ile ma nasza córka - 15 miesięcy.

4

Ile lat ma córka?

5

ona.kobieta31 napisał/a:

Ile lat ma córka?

15 miesięcy

6

Alex12 napisał/a:

Nie wiem co się z nią dzieje - co konkretnego się z nią dzieje, poza tym, że
domaga się bliskości w nocy?

Według mnie ta sytuacja nie ma żadnego związku z Twoimi kompetencjami jako rodzica, nie myśl o tym w taki sposób. Od roku do około dwóch to czas na kolejny lęk separacyjny, może Wasza trudna sytuacja zbiegła się właśnie z tym czasem. Córka zapewne odczuwa Twoje emocje i to też wywołuje w niej zmianę.

7 Ostatnio edytowany przez Alex12 (2017-04-15 17:48:40)

ona.kobieta31 napisał/a:
Alex12 napisał/a:

Według mnie ta sytuacja nie ma żadnego związku z Twoimi kompetencjami jako rodzica, nie myśl o tym w taki sposób. Od roku do około dwóch to czas na kolejny lęk separacyjny, może Wasza trudna sytuacja zbiegła się właśnie z tym czasem. Córka zapewne odczuwa Twoje emocje i to też wywołuje w niej zmianę.

Kiedy budzi się nie woła mnie tylko męża, jest niespokojna, rozżalona.
Nie chce zabierać jej do szpitala, bo boje się jak to przeżyje.
Dzisiaj walczyłam z nią od 15 żeby zasnęła, udało sie 15 min temu, padła mi na rękach cały czas płacząc. Ja jej nie potrafię uspokoić, pomóc jej.

8 Ostatnio edytowany przez ona.kobieta31 (2017-04-15 18:03:43)

Alex12 napisał/a:
ona.kobieta31 napisał/a:
Alex12 napisał/a:

Dużo czasu spędzała z nim? Jest z mężem związana ?
Prawdopodobnie tęskni za nim, współodczuwa Twoje emocje. Rozmawiasz z nią o tacie ? Wie dlaczego go nie ma ?

Trudności o których piszesz ( wołanie rodzica, problem z zasypianiem ) są częste u małych dzieci, nie muszą być związane z tą sytuacją. Dzieci mają skoki rozwojowe, lęki separacyjnw itd.
Absolutnie nie wiąż tego z Tobą jako złą mamą/ gorszym rodzicem

9

Alex12 napisał/a:

Mąż często wyjeżdżał na 1-2 dni taką ma pracę, więc to nie jest ich pierwsze ,,rozstanie". (...)

Ale do tej pory TY byłaś spokojna, a teraz nie jesteś. Dziecko, zwłaszcza w tak młodym wieku, nie wie co się dzieje, ale doskonale wyczuwa panującą atmosferę i Twoje zdenerwowanie.

10

Zmiana mieszkania również mogła mieć wpływ na zachowanie córki. Dziecko nagle straciło poczucie bezpieczeństwa a ojca kojarzy z miejscem, gdzie przebywało dotychczas - dlatego cały czas go woła.

11

ona.kobieta31 napisał/a:
Alex12 napisał/a:
ona.kobieta31 napisał/a:

Prawdopodobnie tęskni za nim, współodczuwa Twoje emocje. Rozmawiasz z nią o tacie ? Wie dlaczego bo nie ma ?

Trudności o których piszesz ( wołanie rodzica, problem z zasypianiem ) są częste u małych dzieci, nie muszą być związane z tą sytuacją. Dzieci mają skoki rozwojowe, lęki separacyjnw itd.

Mąż wyjeżdża 1-2 czasami 3 razy w tygodniu. Więc ze mną spędza więcej czasu. Ale kiedy są razem to wariują razem, mąż daje całego siebie córce.
Nie mówiłam jej nic wypadku, nie wzięłam jej do szpitala. Mój mąż chce ją zobaczyć, ale nie chce jej narażać na wizyte w szpitalu.

12 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2017-04-15 18:27:09)

Alex12 napisał/a:

Mała ma swój pokój, ale nie chce w nim spać, w moim pokoju mam cześć tzw. dzienną i sypialnie, łóżeczko musiałam przenieść koło łóżka. Mała nie śpi w nocy, chce być noszona na rękach.

A chcesz być Ty? Rodzicielstwo to nie zawody. Dzieciak musi swoje przejść, bo jeden z rodziców leży w szpitalu. Woła, bo tęskni. Chce być noszona na rękach, bo Ciebie teraz potrzebuje bardziej niż myślisz.

13

Alex12 napisał/a:
ona.kobieta31 napisał/a:
Alex12 napisał/a:

Prawdopodobnie tęskni za nim, współodczuwa Twoje emocje. Rozmawiasz z nią o tacie ? Wie dlaczego bo nie ma ?

Mąż wyjeżdża 1-2 czasami 3 razy w tygodniu. Więc ze mną spędza więcej czasu. Ale kiedy są razem to wariują razem, mąż daje całego siebie córce.
Nie mówiłam jej nic wypadku, nie wzięłam jej do szpitala. Mój mąż chce ją zobaczyć, ale nie chce jej narażać na wizyte w szpitalu.

Wizytę tez bym sobie darowała, ale zdecydowanie jestem za tym, żeby powiedzieć córce co dzieje się z tatą, oczywiście na miarę jej możliwości. Że ma " AŁA", że musi być w miejscu gdzie pan doktor go wyleczy i że WRÓCI do niej... Teraz go nie ma, ale do Was wróci przecież.

14

ósemka napisał/a:

Zmiana mieszkania również mogła mieć wpływ na zachowanie córki. Dziecko nagle straciło poczucie bezpieczeństwa a ojca kojarzy z miejscem, gdzie przebywało dotychczas - dlatego cały czas go woła.

Co do zmiany miejsca pobytu. Mała tutaj często bywa, śpi u dziadków.

15 Ostatnio edytowany przez Alex12 (2017-04-15 18:42:45)

Miłycham napisał/a:
Alex12 napisał/a:

Mała ma swój pokój, ale nie chce w nim spać, w moim pokoju mam cześć tzw. dzienną i sypialnie, łóżeczko musiałam przenieść koło łóżka. Mała nie śpi w nocy, chce być noszona na rękach.

A chcesz być Ty? Rodzicielstwo to nie zawody. Dzieciak musi swoje przejść, bo jeden z rodziców leży w szpitalu. Woła, bo tęskni. Chce być noszona na rękach, bo Ciebie teraz potrzebuje bardziej niż myślisz.

Nie chce byc dla niej najwazniejsza, że ona ciągle płacze, a ja nie potrafię jej uspokoić.

16

By móc kogoś uspokoić, trzeba być samej spokojną osobą.

17

Wielokropek napisał/a:

By móc kogoś uspokoić, trzeba być samej spokojną osobą.

Staram się być przy małej spokojna i wydaje mi się, że jestem.
Wydaje mi się, że mój mąż radzi sobie lepiej w robi taty. Nasza córka jest wielojęzyczny, bo mój mąż jest hiszpanem, ja mam mame Polke i tatę Niemca. Pierwsze słowo wypowiedziała po hiszpańsku, dużo po niemiecku, ale nic po polsku. Rozumiem, ze jest jeszcze za mała, ale skoro juz coś tam mówi to też powonna mówić cos po polsku.
To przy nim nauczyla się stawiać pierwsze kroki, to jego słucha.

18

Nie jesteś gorszym rodzicem. Córka widuje tatę rzadziej, więc chwile z nim spędzane,  zwłaszcza na szalenstwach, są dla niej droższe.
Nie przejmuj się tym.

Co do usypiania, spróbuj ubrać na siebie jakiś sweter czy bluzę pachnącą mężem. Jak mój syn miał 9 miesięcy, musiałam wyjechać na tydzień i mąż kładł synowi do łóżeczka którąś z moich bluzek. Podobno mały czując mój zapach uspokajał się.

19

Cyngli napisał/a:

Nie jesteś gorszym rodzicem. Córka widuje tatę rzadziej, więc chwile z nim spędzane,  zwłaszcza na szalenstwach, są dla niej droższe.
Nie przejmuj się tym.

Co do usypiania, spróbuj ubrać na siebie jakiś sweter czy bluzę pachnącą mężem. Jak mój syn miał 9 miesięcy, musiałam wyjechać na tydzień i mąż kładł synowi do łóżeczka którąś z moich bluzek. Podobno mały czując mój zapach uspokajał się.

Nie wiem czy to był zbieg okoliczności czy może faktycznie zapach coś zdziałał. W nocy znowu były pobudki co chwilę, a ok 4 nad ranem połączyłam się z mężem, do koca dałam jej bluzkę taty i spała do 7.
Ale jak widać wystarczyło, że co zobaczyła.

20

Weź ją do szpitala, tak małe dziecko nie wie jeszcze co to szpital, czy że tata jest chory. To nie będzie dla niej stres, będzie się cieszyć, że widzi tatę.  Nawet jakbyś jej nie wiem jak tłumaczyła to ona nie jest wstanie zrozumieć co się teraz dzieje z tatą. A ty zachowujesz się tak jakby dziecko miało 4-5 lat, a nie 15 miesięcy.

21

Alex12 napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Nie przejmuj się tym.

Nie wiem czy to był zbieg okoliczności czy może faktycznie zapach coś zdziałał. W nocy znowu były pobudki co chwilę, a ok 4 nad ranem połączyłam się z mężem, do koca dałam jej bluzkę taty i spała do 7.
Ale jak widać wystarczyło, że co zobaczyła.

Cieszę się, że choć trochę pomoglam...

Podobno zapach gra bardzo duża rolę.

22

Zobaczymy czy zapach pomoże w nocy. Mam nadzieję, że tak.
Mój mąż chce żebym wzięła ją do szpitala, ale ja nie jestem pewna.
Wiecie co ? Ja od zawsze mam wrażenie, że nie jestem idealną mamą. Mój mąż lepiej ją usypia, uspokaja, zabawia.
Staram się być najlepszą mamą, ale mam wrażenie, że mi nie wychodzi.

23

Jesteś najlepszą mamą dla swojej corki.
Na Twoim miejscu zabrałabym córkę do szpitala, jeśli mąż nie jest pokiereszowany na twarzy. Nic jej nie będzie.

24

Cyngli napisał/a:

Jesteś najlepszą mamą dla swojej corki.
Na Twoim miejscu zabrałabym córkę do szpitala, jeśli mąż nie jest pokiereszowany na twarzy. Nic jej nie będzie.

Nie jest. Jedynie ma złamaną rękę i drugą rękę miał operowaną, bo miał odłamek w niej. We wtorek wyjdzie ze szpitala, dzisiaj mniejszyli mu dawkę leków przeciwbólowych.

25

Będzie dobrze. I proszę, nie wkręcaj sobie, że jesteś złą matką, bo to nie jest prawda.

26

Cyngli napisał/a:

Będzie dobrze. I proszę, nie wkręcaj sobie, że jesteś złą matką, bo to nie jest prawda.

Tak czuję. I to nie od wczoraj tylko od zawsze. Zdążyło mi się nie radzic kiedy malutka była noworodkiem. Zdarzyło mi się płakać kiedy ona płakała. I wtedy właśnie zdałam sobie sprawę, że mąż w swojej roli lepiej sobie radzi.

27

Dzisiaj spędziliśmy cały dzień razem i moja córka nie chciała opuścić taty na krok, cały dzień nawet chciała iść do mnie, wszystko musiał robić mąż.
Teraz będzie z nią w domu juz się boję co to będzie.
Tym bardziej, że to mnie teraz będzie rzadziej widywać, bo ja kończe magisterke.

28

Ona ma zaledwie półtora roku. To tylko taki etap. Minie, jak wszystko tak małemu dziecku.

Syn bardzo był za tatą do 3-ego roku życia, a teraz znowu ja jestem na topie.

Nie wkręcaj sobie bzdur.

29

Moze ja jej zwyczajnie za mało czasu poświęcam ?
Chciałabym żeby moja córka byla szczęśliwa i czuła, że ją kocham i chociaż trochę pokazała, że również jestem dla niej ważna.

30

Zastanawiam się, czy jesteś świadoma tego, co wydarzyło się w życiu Waszej córki.

Alex12 napisał/a:

Moze ja jej zwyczajnie za mało czasu poświęcam ? (...)

Jak brzmi odpowiedź?

(...) Chciałabym żeby moja córka (...) chociaż trochę pokazała, że również jestem dla niej ważna.

Oszalałaś. To nie jest pytanie. To diagnoza.

31

Alex12 napisał/a:

Chciałabym żeby moja córka byla szczęśliwa i czuła, że ją kocham i chociaż trochę pokazała, że również jestem dla niej ważna.

Jak ma pokazać Ci, że jesteś dla niej ważna? Przecież to jest niespełna półtoraroczne dziecko...

Moim zdaniem masz wymagania z kosmosu i jesteś niezdrowo zazdrosna o dobrą więź męża z córką.

32

Wielokropek napisał/a:

Zastanawiam się, czy jesteś świadoma tego, co wydarzyło się w życiu Waszej córki.

Alex12 napisał/a:

Moze ja jej zwyczajnie za mało czasu poświęcam ? (...)

Jak brzmi odpowiedź?

(...) Chciałabym żeby moja córka (...) chociaż trochę pokazała, że również jestem dla niej ważna.

Oszalałaś. To nie jest pytanie. To diagnoza.

Rozumiem, że zabrakło taty na trochę dużej niż zwykle.
Tylko ona od zawsze tak na niego reaguje. Oduczamy jej pieluchy - mi to nie wychodzi mimo iz tłumacze a jestem pewna, że po spedzeniu z tatą najbliższych 4 tyg pozbędziemy się pieluchy. To tak samo jak z językiem - po polsku nie powtórzy żadnego słówka.  Jak była mała i miała kolke to też mąż ją lepiej uspokajał. To przy nim postawila pierwsze kroki.
Co do czasu - zdecydowałam się skończyć studia magisterkie dziennie, zajęcia mam różnie.

33 Ostatnio edytowany przez Alex12 (2017-04-17 22:51:48)

Cyngli napisał/a:
Alex12 napisał/a:

Jak ma pokazać Ci, że jesteś dla niej ważna? Przecież to jest niespełna półtoraroczne dziecko...

Moim zdaniem masz wymagania z kosmosu i jesteś niezdrowo zazdrosna o dobrą więź męża z córką.

Masz rację, ze jestem trochę zazdrosna, ale poza tatą świąt nie istnieje. Czasami czuję, że mnie nie potrzebuje.

34

Zastanawiam się nad tym, czy faktycznie nie rozumiesz rzeczywistości czy też jesteś prowokatorem.

Oprócz tego, że taty nie było dłużej, to w domu nie było spokoju, Ty byłaś zdenerwowaną (dzieci mają wbudowane radary emocjonalne i reagują na nawet ukrywane nastroje, wyczuwają je mimo ze nie rozumieją tego, co się dzieje), zmieniłyście miejsce pobytu. Sporo jak na 15-miesięczne dziecko.

Skoro według Ciebie mąż lepiej radzi sobie z opieką nad córką, to może postępuj podobnie do niego. Być może powodem 'lepszego' zajmowania się dzieckiem jest to, że on pewnie nie jest skoncentrowany na tym, jak wypadnie w roli ojca, nie zastanawia się nad tym, czy mała kocha bardziej Ciebie czy jego, it.p.
Jeśli w dalszym ciągu będziesz zazdrosna o relację między mężem a córką, podejmij decyzję o... własnej terapii.

35

Wielokropek napisał/a:

Zastanawiam się nad tym, czy faktycznie nie rozumiesz rzeczywistości czy też jesteś prowokatorem.

Oprócz tego, że taty nie było dłużej, to w domu nie było spokoju, Ty byłaś zdenerwowaną (dzieci mają wbudowane radary emocjonalne i reagują na nawet ukrywane nastroje, wyczuwają je mimo ze nie rozumieją tego, co się dzieje), zmieniłyście miejsce pobytu. Sporo jak na 15-miesięczne dziecko.

Skoro według Ciebie mąż lepiej radzi sobie z opieką nad córką, to może postępuj podobnie do niego. Być może powodem 'lepszego' zajmowania się dzieckiem jest to, że on pewnie nie jest skoncentrowany na tym, jak wypadnie w roli ojca, nie zastanawia się nad tym, czy mała kocha bardziej Ciebie czy jego, it.p.
Jeśli w dalszym ciągu będziesz zazdrosna o relację między mężem a córką, podejmij decyzję o... własnej terapii.

Fakt, że wszyscy byliśmy nie obecni po tym wszystkim. Myślę, że miejsce pobytu tutaj nie grało większej roli. Mała ma tu swoj pokój. Kiedy mieszkaliśmy w Hiszpanii przyjezdzalismy tutaj, później kiedyś przeprowadziliśmy się do Niemiec też mieszkaliśmy tutaj przez miesiąc, a później mała nie raz spała u dziadków.
Może to jest jakieś wyjście. Jestem osobą, która bardzo przeżywa porażki. Tak samo było ze staraniami o dziecko. Zaczelismy 3 miesiące przed ślubem, a udało nam sie dopiero miesiąc po. Co miesiąc trzymałam w sobie ból.

36

Czym innym jest zmiana miejsca pobytu, gdy wszystko inne jest stabilne, czym innym zmiana pobytu jako dodatek do zachwianego poczucia bezpieczeństwa, gdy jedno z rodziców znika, a pozostali dorośli są spanikowani. Skoro dorośli nie są w stanie zapewnić dziecku poczucia bezpieczeństwa, to dlaczego się dziwią skutkom sytuacji, której są współautorami?

Terapia!

37

Wielokropek napisał/a:

Czym innym jest zmiana miejsca pobytu, gdy wszystko inne jest stabilne, czym innym zmiana pobytu jako dodatek do zachwianego poczucia bezpieczeństwa, gdy jedno z rodziców znika, a pozostali dorośli są spanikowani. Skoro dorośli nie są w stanie zapewnić dziecku poczucia bezpieczeństwa, to dlaczego się dziwią skutkom sytuacji, której są współautorami?

Terapia!

Chyba faktycznie potraktowałam to zbyt powierzchownie. A tak w zasadzie to za bardzo nie myślałam. Bo byłam tak przerażona myślą, że mogłam stracić tatę i męża, a moja córka mogła stracić tatę i dziadka. Jeszcze po samym wypadku w nocy mąż do mnie zadzwonił, że będzie operowany, ale żebym została w domu z małą. Jedynie moja mama zachowała zimną krew.
Może powinnam się w tym wszystkim lepiej zachować.

38

T e r a p i a !

39

Wielokropek napisał/a:

T e r a p i a !

Zgadzam się.
Twoje zachowanie, Autorko, nie jest zdrowe.

40

Cyngli napisał/a:
Wielokropek napisał/a:

T e r a p i a !

Zgadzam się.

Ja naprawdę nie chce być zazdrosna o ich reakcje, ale boli mnie, że nie potrafię niczego nauczyć córki, że nie potrafię jej uspokoić. Kiedyś uwielbiała jak jej śpiewałam, teraz już nie jest zainteresowana.
Jest cudownym radosnym dzieckiem.
Chciałabym, żeby miała fajną mame.

41

Alex12 napisał/a:
Cyngli napisał/a:
Wielokropek napisał/a:

T e r a p i a !

Zgadzam się.

Ja naprawdę nie chce być zazdrosna o ich reakcje, ale boli mnie, że nie potrafię niczego nauczyć córki, że nie potrafię jej uspokoić. Kiedyś uwielbiała jak jej śpiewałam, teraz już nie jest zainteresowana.

Ma fajną mamę, która nie zdaje sobie sprawy, że jest fajna.
Zadbaj o swoje zdrowie psychiczne, proszę.

42

W tym celu mama ma przestać być swym własnym wrogiem, zacząć siebie lubić i cenić.

43

Cyngli napisał/a:
Alex12 napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Zgadzam się.

Jeśli by to pomogło.
Ja od zawsze zalamuje się jeśli coś jest nie po mojej myśli, lubię byc perfekcyjna.

44

Alex12 napisał/a:

(...) lubię byc perfekcyjna.

Z tym też dzięki terapii możesz poradzić sobie.

45

Alex12 napisał/a:
Cyngli napisał/a:
Alex12 napisał/a:

Jeśli by to pomogło.
Ja od zawsze zalamuje się jeśli coś jest nie po mojej myśli, lubię byc perfekcyjna.

Oczywiście, że pomoże. Jeśli znajdziesz dobrego terapeutę, wszystko może się zmienić na lepsze.
A pamiętaj - szczęśliwa mama to też szczęśliwe dziecko.

46

Cyngli napisał/a:

Oczywiście, że pomoże. Jeśli znajdziesz dobrego terapeutę, wszystko może się zmienić na lepsze. (...)

Protestuję.
Nie nastąpią żadne zmiany w sposobie myślenia o sobie samym, od samego spotykania się z najlepszym nawet terapeutą. Terapia to praca klienta nad sobą samym, praca klienta pod okiem i przy wsparciu terapeuty. Terapia to przyjemność inaczej, a raczej odroczona przyjemność. W jej trakcie na ogól przyjemnie nie jest, bo dotyka się spraw trudnych, przeżywa odłożone, upchnięte w kąt, nieprzyjemne emocje.

47

Kiedy pierwszy raz ją zobaczyłam to obiecałam sobie, że będę najlepszą mamą jaką tylko moge być. Razem ze staraniami czekaliśmy na nią rok.
Była i jest spokojnym dzieckiem, płakała tylko jak miała kolke, ale wtedy zaczęły się dla mnie pierwsze niepowodzenia. Zaczęłam płakać razem z nią. To był dla mnie koszmar.
Teraz mąż i córka to najważniejsze osoby dla mnie i nie wyobrażam sobie życia bez nich.

48

Alex12 napisał/a:

Kiedy pierwszy raz ją zobaczyłam to obiecałam sobie, że będę najlepszą mamą jaką tylko moge być. (...)
Teraz mąż i córka to najważniejsze osoby dla mnie i nie wyobrażam sobie życia bez nich.

Te zdania potwierdzają tylko to, co wcześniej zaproponowałam.

49

Kochasz dziecko, więc nie jesteś złą mamą.
A ja wnioskuje, że kochasz córkę ponad życie.

50

Wielokropek napisał/a:
Alex12 napisał/a:

Kiedy pierwszy raz ją zobaczyłam to obiecałam sobie, że będę najlepszą mamą jaką tylko moge być. (...)

Te zdania potwierdzają tylko to, co wcześniej zaproponowałam.

Ale po co dziewczynie terapia ? Jest młoda łączy studia i dziecko, kocha rodzine. Widzisz coś nienormalnego ?

51

Szkodliwego: dla niej, jej męża, ich córki. Przeczytaj sobie to, co o sobie, swoim myśleniu, swych uczuciach i zachowaniu napisała.

52

Może trochę siebie nie docenia, ale jest młodą mamą !
Od razu powiem, że nie mam dziecka.
Ale najważniejsze to dziecko kochać, a autorka to robi.
Nie rozumiem co do tego ma jej facet. Dziecko woli jego,bo pewnie ma taki okres,a to chyba fajnie, że jest dobrym tatą ? Po za tym takie maleństwo potrzebuje taty i mamy. Nie ukrywajmy to jest jeszcze malutka dziewczyna.

53

Rozumiem, że nie rozumiesz.

54

Wielokropek napisał/a:

Rozumiem, że nie rozumiesz.

Moze to zwykła depresja po porodowa i wszystko minie ?
Młode mamy często są niepewne.

55 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2017-04-18 15:22:41)

Jeśli to "zwykła" depresja poporodowa to ona sama nie minie. Nieleczona depresja, w tym poporodowa, często niesie tragiczne skutki.

Młode mamy, jeśli są niepewne, potrzebują wsparcia. Między brakiem pewności a zachowaniem opisanym przez autorkę wątku jest duża różnica. Autorka napisała też, że jej samoocena nigdy nie była adekwatna, że dąży do perfekcji, że nie potrafi pogodzić się z porażkami. Napisała też, że porównuje siebie ze swym mężem i swe umiejętności wychowania dziecka ocenia jako gorsze, to zaś przekłada się bezpośrednio na emocje i zachowanie.

56

Wielokropek napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Oczywiście, że pomoże. Jeśli znajdziesz dobrego terapeutę, wszystko może się zmienić na lepsze. (...)

Protestuję.
Nie nastąpią żadne zmiany w sposobie myślenia o sobie samym, od samego spotykania się z najlepszym nawet terapeutą. Terapia to praca klienta nad sobą samym, praca klienta pod okiem i przy wsparciu terapeuty. Terapia to przyjemność inaczej, a raczej odroczona przyjemność. W jej trakcie na ogól przyjemnie nie jest, bo dotyka się spraw trudnych, przeżywa odłożone, upchnięte w kąt, nieprzyjemne emocje.

Chodziło mi raczej o to, że pod okiem dobrego specjalisty łatwiej jest się otworzyć i zacząć nad sobą pracować. Wiem z autopsji.

57

Między:

Cyngli napisał/a:

a

Chodziło mi raczej o to, że pod okiem dobrego specjalisty łatwiej jest się otworzyć i zacząć nad sobą pracować. Wiem z autopsji.

różnica jest olbrzymia.
Dobrze, że wyjaśniłaś. smile

58

Wielokropek napisał/a:

Między:

Cyngli napisał/a:

a

różnica jest olbrzymia.
Dobrze, że wyjaśniłaś. smile

Faktycznie dość niefortunnie ten wcześniejszy post ułożyłam. Ale najważniejsze, że już wyjaśniłam,  o co mi chodziło.

59

Wielokropek napisał/a:

Jeśli to "zwykła" depresja poporodowa to ona sama nie minie. Nieleczona depresja, w tym poporodowa, często niesie tragiczne skutki.

Młode mamy, jeśli są niepewne, potrzebują wsparcia. Między brakiem pewności a zachowaniem opisanym przez autorkę wątku jest duża różnica. Autorka napisała też, że jej samoocena nigdy nie była adekwatna, że dąży do perfekcji, że nie potrafi pogodzić się z porażkami. Napisała też, że porównuje siebie ze swym mężem i swe umiejętności wychowania dziecka ocenia jako gorsze, to zaś przekłada się bezpośrednio na emocje i zachowanie.

Są ludzie którzy lubią być perfekcyjnii taki mają charakter. Moze autorka jest jedną z nich ? Takie osoby są ambitne.
Co do dziecka to tu akurat autorce sie nie dziwnie. Bo chyba też bym się załamała gdybym dzieckiem nie potrafiła się zająć, a nawet mój mąż robiłby to lepiej.
A ja chciałbym usłyszeć co o tym jej mąż sądzi.
Nawet jeśli autorka uważa się za gorszą to wcale nie musi być prawdą.

60

Olciapolcia napisał/a:

Są ludzie którzy lubią być perfekcyjnii taki mają charakter. Moze autorka jest jedną z nich ? Takie osoby są ambitne.(...)

Inne osoby też są ambitne.
Diabeł tkwi w szczególe. Perfekcja, czyli doskonałość w wykonywaniu czegoś to zaleta do czasu, gdy jej skutki (a raczej skutki niemożności jej osiągnięcia) nie dają negatywnych rezultatów. Tu autorka wyraźnie napisała i dała przykłady świadczące o tym, że nie umie radzić sobie z porażką.

(...) Co do dziecka to tu akurat autorce sie nie dziwnie. Bo chyba też bym się załamała gdybym dzieckiem nie potrafiła się zająć, a nawet mój mąż robiłby to lepiej. (...)

Hm... . Autorka dzieckiem potrafi się zająć. rzecz w tym, że nie jest w tym tak doskonała, jak chciałaby. Rzecz w tym, że wychowanie dziecka traktuje jako pole do rywalizacji z mężem. Rzecz w tym, że chce być najważniejsza dla dziecka. Wniosek? To nie o dziecko i jego dobro chodzi. To chodzi o zaspokojenie jej ambicji, chorych ambicji, a dziecko jest tu przedmiotem służącym do zaspokojenia jej potrzeb.

(...) Nawet jeśli autorka uważa się za gorszą to wcale nie musi być prawdą.

W tym własnie problem: w sposobie myślenia autorki o sobie. Stąd moja propozycja terapii.

61

Właśnie dlatego zdałam pytanie co o tym sądzi mąż autorki. Bo póki nie kłócą się o dziecko to wszystko zostaje w autorce.
A tak na prawdę to przecież nie wywnioskujemy czy autorka jest dobrą mamą, bo to tylko posty.
Przynajmniej ja tak uważam. Wypowiada się o córce z miłością tyle mogę powiedzieć.
Chociaż mi osobiście nie podoba się stwierdzenie, że dla autorki najważniejszy jest mąż i córka. Ważność córki jest zrozumiałe, ale męża ?
Autorko jesteś młodą kobietą, która bardzo szybko została żoną i mamą. Świat poza mężem istnieje i nie zamykaj się na inność.

62 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2017-04-18 16:11:16)

To, co napisałam jest moją opinią opartą o przedstawione informacje. Opinia, jak opinia, nie jest prawdą objawioną i nikt nie musi się z nią zgadzać. Korzystając ze swej wiedzy i doświadczenia zaproponowałam podjęcie terapii, która nie jest, na szczęście, w naszym kraju rzeczą obowiązkową.

To autorka podejmie decyzję o tym czy, a jeśli tak, to jakie wyciągnie wnioski z uwag w tym wątku zawartych. Wielokrotnie w różnych wątkach napisałam: moje życie, na szczęście, nie zależy ani od autorki, ani od podjętych przez nią decyzji.

63

Wielokropek napisał/a:

To, co napisałam jest moją opinią opartą o przedstawione informacje. Opinia, jak opinia, nie jest prawdą objawioną i nikt nie musi się z nią zgadzać. Korzystając ze swej wiedzy i doświadczenia zaproponowałam podjęcie terapii, która nie jest, na szczęście, w naszym kraju rzeczą obowiązkową.

To autorka podejmie decyzję o tym czy, a jeśli tak, to jakie wyciągnie wnioski z uwag w tym wątku zawartych. Wielokrotnie w różnych wątkach napisałam: moje życie, na szczęście, nie zależy ani od autorki, ani od podjętych przez nią decyzji.

Ale wcale nie piszę, ze mówisz źle. A terapia każdemu się przyda. I jesteś mądrą kobietą.
Nie jestem mamą i dlatego ciężko mi wszystko ocenić.
Autorka chyba za szybko została mamą, za szybko zaczęła ,,bawić" się w dorosłe życie.

64

Czy szybko zostałam mamą ? Mam 24 lata. Wiedziałam, że między licenciatem, a magisterką muszę zrobić sobie rok przerwy i w tym czasie urodziłam córeczkę. Chcieliśmy tego.
Moje życie było wczesniej zwariowane. Od poniedziałku do połowy piątku byłam w Niemczech, weekend w Hiszpanii. Można powiedzieć, że mieszkałam na lotnisku.
Nie kłócimy się o córkę.
Co do mojego męża -właśnie mogłam bo stracić, a kocham go i nie wyobrażam sobie życia bez niego.

65

Córkę kochaj,a męża możesz mieć jeszcze innego więc nie bądź skupiona na nim, skup się na sobie

Posty [ 1 do 65 z 147 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jestem gorszym rodzicem, nie radzę sobie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024