Od wczoraj moja wydzielina z pochwy jest grudkowata i biała. Jest jej dosyć dużo. Ma kwaśny, ale nie intenyswy zapach. Od paru dni też odczuwam lekki świąd, jednak myślałam, że to zwykłe podrażnienie. Nie wiem czy należy się niepokoić. Jeżeli to infekcja, to czy w takim stadiu może przejść sama?
Z góry dziękuję za pomoc
To prawdopodobnie jakas postac grzybicy. Jezeli mialas niedawno jakis kontakt seksualny lepiej bedzie jak pojdziesz do ginekologa zrobic wymaz, jezeli to pojawilo sie "samo" mozesz kupic w aptece clotrimazolum -jezeli nie minie po kilku dniach wtedy gin.
Dziekuję za odpowiedź Iceni,
Mam jeszcze pytanie dotyczące wizyty u ginekologa. Jestem niepełnoletnia (17 lat) i jeszcze nigdy nie byłam u ginekologa. Moi rodzice mogą źle zareagować na to, ze chcę tam pójść, a tym bardziej na to, że podejrzewam infekcję intymną.
Czy mogę sama umówić się na wizytę i czy potrzebuję skierowania od lekarza rodzinnego?
Czy bez skierowania mogę liczyć na wizytę na NFZ, czy musiałabym pójść prywatnie?
Nie potrzebujesz skierowania do gonekologa, raczej tez nie bedziesz miala problemow by zalatwic wszystko sama.
Najlepiej zadzwon do przychodni i sie dowiedz, ale nie powinno byc z tym zadnego problemu.
Poki co, nie uzywaj niczego do mycia (typu zel itp), umyj okolice intymne sama woda lub woda z odrobina octu ( kwasne srodowisko hamuje rozwoj grzybicy).
Gdybyś testowała ten clotrimazol to nawet jeśli pomoże nie przerywaj leczenia od razu.
Do ginekologa nie potrzebujesz skierowania.
A czy ocet nie będzie działał drażniąco?
Zakażenia intymne mogą brać się także z pasożytów. Niestety nasze narządy płciowe są blisko odbytu, skąd larwy w łatwy sposób mogą się przedostać. Proponuję oczytać na Bezowsikow.pl tam ekspert rozwija temat.