Wyższa kultura odmawiania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wyższa kultura odmawiania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1 Ostatnio edytowany przez misiando (2017-03-23 21:13:30)

Temat: Wyższa kultura odmawiania

Poniżej parafraza z korespondencji z rokującą miłą dziewczyną:

Ja:
Mam nadzieję, ze obecność dzieci i byłej żony w moim CV Cię nie zniechęciła. Dzieci mamę mają, nowej mamy dla nich nie szukam, to sa sprawy oddzielne kompletnie. Tak czy tak, dzięki za info. Jeśli jednak, to daj mi znać, nie będę Ci więcej głowy zawracał

Ona:
Jest troche problematyczne, mam 26 lat, nie chcialabym sie angazowac w taka znajomosc... No nie wiem... Ale moja siostra mowi, ze Ci dobrze z oczu patrzy
Ona:
Hej! Mialam dzis troche crazy day... Przemyslalam sprawe i jednak nie dam rady, nie moge sie angazowac w takie znajomosci, mam jeszcze czas. Mam nadzieje, ze mi wybaczysz i zrozumiesz

Ja:
Ok, dzięki za otwartą komunikację, uśmiechnąłem się dzięki niej. Jasne sytuacje tworzą przyjaciół. Nie ma tu niczego do wybaczania czy powodów do przepraszania, w końcu każdy ma jakieś wymagania czy oczekiwania!

Powodzenia w szukaniu ideału!

Ona:
Ideal nie musi byc, ale dziekuje! Tobie rowniez zycze znalezienia drugiej polowki!

Można po ludzku otwarcie odmawiać? Można!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wyższa kultura odmawiania

Pozostałe wątki proszę zignorować, zgłosiłem do usunięcia

3

I... czego  oczekujesz, Autorze? smile

Tytuł wątku skojarzył mi się z tym, jak ja dziś odmawiałam. Podszedł do mnie w centrum taki jegomość i mówił, że "brakuje mu do biletu". Chciał, żebym dała mu pieniądze. Powiedziałam "nie mogę", on dalej, że "no dwa złote, trzy", ja powtórzyłam, że nie mogę, a on wielce obruszony "Nie mogę! Nie mogę! Bo mama zabroniła!" i  poszedł sobie.

Chyba zacznę ograniczać się do samego "nie" przy odmawianiu.

4

i takie jasne sytuacje to ja lubie ! a nie pitu, pitu, a niemcy się zbroją ...

5

Monoceros napisał/a:

I... czego  oczekujesz, Autorze? smile

Tytuł wątku skojarzył mi się z tym, jak ja dziś odmawiałam. Podszedł do mnie w centrum taki jegomość i mówił, że "brakuje mu do biletu". Chciał, żebym dała mu pieniądze. Powiedziałam "nie mogę", on dalej, że "no dwa złote, trzy", ja powtórzyłam, że nie mogę, a on wielce obruszony "Nie mogę! Nie mogę! Bo mama zabroniła!" i  poszedł sobie.

Chyba zacznę ograniczać się do samego "nie" przy odmawianiu.

Odpowiadam albo że nie mam gotówki albo, że też mi brakuje 2 zł... ale od Cyganki kiedyś prawie oberwałam za  naśladowanie jej gestu wyciągniętej po jałmużnę ręki.

Też nie wiem o co chodzi Autorowi. I co w związku z tym o czym napisałeś?

6

Nie powinieneś przytaczac prywatnych wiadomości na forum. Nie sądzę, żebyś zapytał o zgodę czy możesz to gdziekolwiek publikować ...

7

IsaBella77 napisał/a:

Nie powinieneś przytaczac prywatnych wiadomości na forum. Nie sądzę, żebyś zapytał o zgodę czy możesz to gdziekolwiek publikować ...

Myślę, że dlatego też nad cytatem Autor umieścił informację, że jest to parafraza smile

8

Ja również nie zrozumiałam głębszego sensu, oprócz osobistymi pobudkami zapewne przepełnionymi emocjami, celu powstania tematu. To żadna tajemnica, że istnieją kobiety (szczególnie na portalach randkowych) co nie potrafią kulturalnie zakończyć znajomości, jak i mężczyźni którzy kulturalnie nie potrafią przyjąć negatywnej odpowiedzi.

9

IsaBella77 napisał/a:

nie musi pytac o zgode
zgodnie z prawem wlascicielem listu jest odbiorca i może z nim zrobic co chce

10

Niestety, ale publiczne ujawnienie prywatnej korespondencji wymaga zgody obydwu podmiotów,czyli także autora listu, chyba ze autor wyraźnie wyłączył jego poufność.

11

nie do konca sie zgodze
jest jeszcze artykul 82 ustawy o prawach autorskich

12

Nie miałam na myśli stricte zapisów prawnych, regulujących ujawnianie prywatnej korespondencji.
Chodziło mi bardziej o szacunek, poczucie przyzwoitości i zwyczajną grzeczność - które sprawiają, że wiele osób powstrzymuje się przed publikowaniem takich rozmów.
To jest właśnie ta klasa i wyższa kultura, którą Autor wątku się zachwyca, a której niestety sam nie stosuje .... to stwarza ogromny rozdzwiek.

13 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-03-24 10:24:54)

Jest jeszcze art. 23 Kodeksu cywilnego. Wszystko zależy od treści korespondencji -  ujawnienie jej treści może także naruszyć dobra osobiste osób trzecich; a zgoda na rozpowszechnianie przez zstępnych nie równa się automatycznemu wyłączeniu konsekwencji, jakie mogą wynikać z ujawnienia treści korespondencji; to nie jest takie proste i oczywiste.

14 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-03-24 10:35:34)

Dobra,nie ma co przeżywać.Autor napisał PARAFRAZA.A parafraza-przypominam to: swobodna przeróbka tekstu lub tłumaczenia, która rozwija lub modyfikuje treść oryginału, zachowując jednak jego zasadniczy sens.
Więc nie ma co wrzucać artykułów i kodeksów.
Mnie bardziej zaintrygowało to

misiando napisał/a:

Pozostałe wątki proszę zignorować, zgłosiłem do usunięcia

Cóż-wątki z pewnością nie zostaną usunięte.I pewnie sporo userów po takim poście do nich zajrzy:)

15

Dobra.  Mnie się wydaje, że jednak takie wątki informacyjne mają jednak drugie dno.

16

SonyXperia napisał/a:

Dobra.  Mnie się wydaje, że jednak takie wątki informacyjne mają jednak drugie dno.

Sugerujesz,że taka informacja naprawdę oznacza: zaglądajcie,zaglądajcie ? smile

17

misiando napisał/a:

Można po ludzku otwarcie odmawiać? Można!

... czyli co? mamy ci gratulować i życzyć samych porażek w relacjach z kobietami, by z klasą przeżyć chwilę pt. "żegnaj"
Zrozumiałabym gdybyś się chwalił, że z klasą można budować relację, ale celebrować "spadaj" vel "Mam nadzieje, ze mi wybaczysz i zrozumiesz"???

18 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-03-24 11:27:11)

gojka102 napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Sugerujesz,że taka informacja naprawdę oznacza: zaglądajcie,zaglądajcie ? smile

Może nie tyle poprzednie wątki (chociaż nie rozumiem dlaczego Autor nagle się ich wstydzi), o ile ukryta prośba o interpretację opisanego zachowania - niby wszystko o.k., ale  mimo wszytko jednak chętnie bym się dowiedział, co myślicie o takim bezpardonowym wyłożeniu przez dziewczynę kawy na ławę; tym bardziej, że Autor zaznaczył, że była to dziewczyna "rokująca" a on sam nie widział problemu w swojej sytuacji życiowej, a więc?

19

Dziś te rozkminy dla mnie za trudne,sorry. smile
Poza chyba niespecjalnie warte przemyślenia.

20 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2017-03-24 11:36:48)

gojka102 napisał/a:

Poza chyba niespecjalnie warte przemyślenia.

A, to już pytanie do Autora, czy chciał wrzucić jedynie ogłoszenie w sprawie czy może jednak poczytać, co o takim postępowaniu myślimy; może go coś jednak gryzie(?) smile

21

SonyXperia napisał/a:

Jest jeszcze art. 23 Kodeksu cywilnego. Wszystko zależy od treści korespondencji -  ujawnienie jej treści może także naruszyć dobra osobiste osób trzecich; a zgoda na rozpowszechnianie przez zstępnych nie równa się automatycznemu wyłączeniu konsekwencji, jakie mogą wynikać z ujawnienia treści korespondencji; to nie jest takie proste i oczywiste.

zgadzam sie w całej rozciągłości smile

22

Pomijając absurdalność "tłumaczeń" panny stawiałbym jednak na to, że autor zwyczajnie jej nie podszedł.
co patrząc na różnicę wieku chociażby, jest dużo bardziej prawdopodobne niż to, że odstraszyło ją dziecko mieszkające z eks.

23

Czemu właściwie ma służyć ten wątek? Pochwaleniu się, że dostało się zlewkę?

24

Dziękuję za wypowiedzi.

1. Ujęło mnie to, że dziewczyna wprost, bez głupiego urywania kontaktu, nieodbierania telefonów czy nieodpisywania na wiadomości - uprzejmie podziękowała za znajomość. Dojrzale, mimo wieku.

2. Pozostałe, wspomniane w drugim poście wątki były dublami niniejszego, stąd je edytowałem i zgłosiłem

3. Parafraza to nie cytat.

25

No cóż... Wspieram Ciebie, Autorze. Może i fajna kobieta była. Mi się widzi, że kobiet fajnych więcej... Mam nadzieję smile

26

A pewnie. Wolnych fajnych dziewczyn dookoła dużo.

Co do zlewek: one szukają, ja szukam, mi dziękują, ja dziękuję. Takie życie smile

27

A widzisz? Kobiety się nam pogubiły w tym wątku... Nie wiedzą, dlaczego piszesz... Chłopa potrzeba smile

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wyższa kultura odmawiania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024