Matka Boska jako wzor kobiety - Dzien Kobiet - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Matka Boska jako wzor kobiety - Dzien Kobiet

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 34 ]

1

Temat: Matka Boska jako wzor kobiety - Dzien Kobiet

Wbrew pozorom nie jest to post bezposrednio zwiazany z religia,jesli jednak umiescilam go w zlym dziale to z gory przepraszam..Dzisiaj przypadkowo trafilam na wywod o.Adama (tak wynika z komentarzy) o Matce Boskiej.

https://www.youtube.com/watch?v=MLqNmitTSbE

Mam do Was prosbe,wysluchajcie go i napiszcie co o tym myslicie.
Mnie uderzyly komentarze typu=bedziemy jak ona,ze mamy brac z Maryi przyklad i cieszyc sie z kazdego kwiatka.
Hmmm.....
Byly czasy dawno temu,ze kobiety byly jak Maryja tzn.nie mialy prawa do edukacji.do wspoldecydowania o wychowaniu dzieci,ba ,nawet o decydowaniu o sobie.Z rak ojca przechodzily pod opieke meza.Widocznie nasze prababki i  babki nie czuly sie z tym  komfortowo ,skoro zaczely walke o prawa kobiet.
Nie chce obrazac uczuc religijnych,ale nawolywanie do bycia jak Maryja i kladzenie nacisku na to,ze byla cicha i pokorna jest znakiem,mam wrazenie,ze jestesmy za bardzo samodzielne,ze dajemy sobie lepiej rade w zyciu i trzeba nam uzmyslowic,ze nie tedy droga?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Matka Boska jako wzor kobiety - Dzien Kobiet

Za bardzo filozofujesz, a trza to brać dosłownie. Masz być niepokalaną dziewicą, a pierworodnego (którego ojcem będzie Bóg ofkors) nazwiesz Jezus. Takie oczywistości trza tłumaczyć... hmm

3 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2017-03-08 19:55:01)

Maryja jest mało opisana w Biblii wbrew pozorom. Natomiast znajdziemy tam przepiękny feministyczny tekst o siostrach Marcie i Marii. Polecam

38 W dalszej ich podróży przyszedł do jednej wsi. Tam pewna niewiasta, imieniem Marta, przyjęła Go do swego domu10. 39 Miała ona siostrę, imieniem Maria, która siadła u nóg Pana i przysłuchiwała się Jego mowie. 40 Natomiast Marta uwijała się koło rozmaitych posług. Przystąpiła więc do Niego i rzekła: «Panie, czy Ci to obojętne, że moja siostra zostawiła mnie samą przy usługiwaniu? Powiedz jej, żeby mi pomogła». 41 A Pan jej odpowiedział: «Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, 42 a potrzeba <mało albo> tylko jednego11. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona».

4

chyba wzor służącej

5

Wlasnie skonczylam na ten temat dyskuske z synem - nawet owocna wink.Tez mi powiedzial,ze za bardzo dumam i brak mi chyba zajecia tongue

6

Ela210 napisał/a:

Maryja jest mało opisana w Biblii wbrew pozorom. Natomiast znajdziemy tam przepiękny feministyczny tekst o siostrach Marcie i Marii. Polecam

38 W dalszej ich podróży przyszedł do jednej wsi. Tam pewna niewiasta, imieniem Marta, przyjęła Go do swego domu10. 39 Miała ona siostrę, imieniem Maria, która siadła u nóg Pana i przysłuchiwała się Jego mowie. 40 Natomiast Marta uwijała się koło rozmaitych posług. Przystąpiła więc do Niego i rzekła: «Panie, czy Ci to obojętne, że moja siostra zostawiła mnie samą przy usługiwaniu? Powiedz jej, żeby mi pomogła». 41 A Pan jej odpowiedział: «Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, 42 a potrzeba <mało albo> tylko jednego11. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona».

Jedna kobita stała przy garach, sprzątała itp żeby dogodzić mężczyźnie, a druga wsłuchiwała się w mądrości owego mężczyzny. Pierwszej się oberwało, bo niewystarczająco o owego mężczyznę dbała (jak to było w jednym z ostatnich wątków big_smile ), a druga miała czas na głupoty, bo domu nie musiała ogarniać. Feminizm pełną gębą big_smile

7

Nastepny"feministyczny" tekst z Biblii :
"6 Lot, który wyszedł do nich do wejścia, zaryglowawszy za sobą drzwi, 7 rzekł im: «Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku!2 8 Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!"
Alemamy brac przyklad z Maryji i takich wlasnie pokornych kobiet.
Cholewka, znowu filozofuje.

8

No, powiało feminizmem big_smile
Nic, tylko brać przykład z postaci biblijnych. Oj działo się, działo... big_smile

9 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2017-03-08 20:33:42)

Klio napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Jedna kobita stała przy garach, sprzątała itp żeby dogodzić mężczyźnie, a druga wsłuchiwała się w mądrości owego mężczyzny. Pierwszej się oberwało, bo niewystarczająco o owego mężczyznę dbała (jak to było w jednym z ostatnich wątków big_smile ), a druga miała czas na głupoty, bo domu nie musiała ogarniać. Feminizm pełną gębą big_smile

Mądra Klio, co w tamtych czasach uznałabyś za godne zajęcie dla myślącej kobiety? Dla mnie wysłuchanie kogoś o innych, nowatorskich pogladach byłoby tym, czym pójscie na wykład noblisty dzisiaj.. Ale co ja tam wiem.. Maria Magdalena pewnie też przykładem nie jest bo zamknęła własny biznes...

Śmieszne jest to, że ktoś uważa się za feministkę bo słowo mężczyzna i mądrość w jednym wzajemnie się wykluczają i wywołują histerię..

10

Co ja bym uznała nie ma nic do rzeczy z tym w jakich warunkach wówczas żyły kobiety i na jakie traktowanie były skazane. Wskazywanie postaci sprzed 2 tys lat (o ile zgadzamy się co do istnienia owej/owych postaci) jako przykładu dla współczesnych (pomijając pewne uniwersalne wartości) uznaje natomiast za co najmniej chybione. Trzeba się wykazać „kreatywnym księgowaniem”, żeby znaleźć feministki w Biblii big_smile

11

Klio napisał/a:

Wskazywanie postaci sprzed 2 tys lat (o ile zgadzamy się co do istnienia owej/owych postaci) jako przykładu dla współczesnych (pomijając pewne uniwersalne wartości) uznaje natomiast za co najmniej chybione.

Nic dodac nic ujac.

12 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2017-03-08 20:42:00)

Klio napisał/a:

Co ja bym uznała nie ma nic do rzeczy z tym w jakich warunkach wówczas żyły kobiety i na jakie traktowanie były skazane. Wskazywanie postaci sprzed 2 tys lat (o ile zgadzamy się co do istnienia owej/owych postaci) jako przykładu dla współczesnych (pomijając pewne uniwersalne wartości) uznaje natomiast za co najmniej chybione. Trzeba się wykazać „kreatywnym księgowaniem”, żeby znaleźć feministki w Biblii big_smile

Trzeba się okazać zakutą głową, by nie czerpać z filozofii i kultury, bo nie są współczesne- domyślam się że nie studiowałaś na uniwersytecie, bo Twoja wypowiedź przyniosłaby mu wstyd.. Ja zbieram szczękę z podłogi nad poziomem twojej wypowiedzi ubolewam. Księguj dalej, do tego się nadajesz..

13

Ela210 napisał/a:
Klio napisał/a:

Trzeba się okazać zakutą głową, by nie czerpać z filozofii i kultury, bo nie są współczesne- domyślam się że nie studiowałaś na uniwersytecie, bo Twoja wypowiedź przyniosłaby mu wstyd.. Ja zbieram szczękę z podłogi nad poziomem twojej wypowiedzi ubolewam

Podkreśliłam Ci, żebyś mogła ponownie spokojnie oddychać. Zaparz sobie ziółek...

14

Klio napisał/a:
Ela210 napisał/a:
Klio napisał/a:

Trzeba się okazać zakutą głową, by nie czerpać z filozofii i kultury, bo nie są współczesne- domyślam się że nie studiowałaś na uniwersytecie, bo Twoja wypowiedź przyniosłaby mu wstyd.. Ja zbieram szczękę z podłogi nad poziomem twojej wypowiedzi ubolewam

Podkreśliłam Ci, żebyś mogła ponownie spokojnie oddychać. Zaparz sobie ziółek...

No i co z tego że podkreśliłaś, jak nie rozumiesz o co chodzii jak te uniwersalne wartości zinterpretować. A przypominajac sobie dyskusję którą prowadziłaś z jednym z uczestników tutaj pokazując że nie rozumiesz, co to jest stereotyp- daruj sobie Klio, do czasu gdy trochę poczytasz, poszerzysz horyzonty, a nie tylko Excela opanujesz

15

Ojojoj ale się porobiło big_smile Nie doceniłam czaru feministycznej interpretacji Biblii... Upsik.
Meliska pomoże.

16

Ela210 napisał/a:

No i co z tego że podkreśliłaś, jak nie rozumiesz o co chodzii jak te uniwersalne wartości zinterpretować.

Nie wiedzialam,ze wartosci uniwersalne sie interpretuje.....
Przypomnienie: wartosci uniwersalne to  m.in.-milosierdzie,litosc,milosc blizniego,poswiecenie,przebaczenie,wspolczucie,uczciwosc.
Tu nie ma czego interpretowac,znaczenie tych slow jest oczywiste bo to wartosci uniwersalne.
Zamiast zarzucac innym niedouczenie moze sama sie troche doksztalc?.

17

przede wszystkim to nie ma czegos takiego jak wartosci uniwersalne. kazde spoleczenstwo samo wyznacza sobie wartosci, które sa dla nich wazne (czasem sa tez narzucane).

18

sky14 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

No i co z tego że podkreśliłaś, jak nie rozumiesz o co chodzii jak te uniwersalne wartości zinterpretować.

Nie wiedzialam,ze wartosci uniwersalne sie interpretuje.....
Przypomnienie: wartosci uniwersalne to  m.in.-milosierdzie,litosc,milosc blizniego,poswiecenie,przebaczenie,wspolczucie,uczciwosc.
Tu nie ma czego interpretowac,znaczenie tych slow jest oczywiste bo to wartosci uniwersalne.
Zamiast zarzucac innym niedouczenie moze sama sie troche doksztalc?.

Interpretacja to nie to samo co definicja... Nie brnijmy w to dalej .pozdrawiam

19

Dziad swoje baba swoje.Masz racje ,nie brnijmy.Tez pozdrawiam.

20

sky14 napisał/a:

Byly czasy dawno temu,ze kobiety byly jak Maryja tzn.nie mialy prawa do edukacji.do wspoldecydowania o wychowaniu dzieci,ba ,nawet o decydowaniu o sobie.Z rak ojca przechodzily pod opieke meza.Widocznie nasze prababki i  babki nie czuly sie z tym  komfortowo ,skoro zaczely walke o prawa kobiet.

...ale były też czasy, gdy na obrazach, czy rzeźbach święte przeżywały takie ekstazy, że dla tych, którzy nie wiedzieli, że to święta, było oczywiste, że właśnie ta kobieta przeżywa... ekstazę big_smile
http://www.fly4free.pl/wp-content/uploads/2013/04/28.jpg
a ci od tabletki godzina przed - gapią się i podglądają, zastanawiając się jak skorzystać z sytuacji.
http://www.fly4free.pl/wp-content/uploads/2013/04/31.jpg

Być może niektóre kobiety będą żyły "jak bóg przykazał" jak mąż będzie chciał po pysku prać, to nadstawią policzek... ale tego co wywalczyły kobiety nawet Maryja nie zmieni.

21

W Kościele takie sceny... no cóż, głodnemu chleb na myśli big_smile

22

Amen smile

23

Ja nie chodzę do kościoła, ale zdarza się przy okazji różnych rodzinnych imprezek. Czas jakiś temu na chrzcie słyszałam jakaś pieśń religijną... gdyby przeczytać ją jako wiersz na lekcji polskiego, to myślę, że mogłoby to ujść za wiersz miłosny, z elementami ocierającymi się o erotykę.

24

Averyl napisał/a:

Ja nie chodzę do kościoła, ale zdarza się przy okazji różnych rodzinnych imprezek. Czas jakiś temu na chrzcie słyszałam jakaś pieśń religijną... gdyby przeczytać ją jako wiersz na lekcji polskiego, to myślę, że mogłoby to ujść za wiersz miłosny, z elementami ocierającymi się o erotykę.

W końcu do kanonu zdecydowano się też dodać Pieśń nad pieśniami, także jest z czego czerpać, co nie zmienia również faktu, że głodnemu chleb na myśli big_smile

25

Podziękuje za branie przykładu z kogokolwiek. Nigdy nie darzyłam do bycia cudza kopia. Jestem sobą, jestem kobieta i jestem z siebie zadowolona.
Tez nie rozumiem stawiania osoby, być może mitycznej, sprzed tysięcy lat za jakikolwiek wzór w czasach dzisiejszych. Tamtejsza rzeczywistość nijak sie ma do tej współczesnej.

26

Jaguar napisał/a:

Podziękuje za branie przykładu z kogokolwiek. Nigdy nie darzyłam do bycia cudza kopia. Jestem sobą, jestem kobieta i jestem z siebie zadowolona.
Tez nie rozumiem stawiania osoby, być może mitycznej, sprzed tysięcy lat za jakikolwiek wzór w czasach dzisiejszych. Tamtejsza rzeczywistość nijak sie ma do tej współczesnej.

O jednego pierworodnego o imieniu Jezus mniej... big_smile

27

Jak najbardziej.

28

Ela210 napisał/a:

Interpretacja to nie to samo co definicja... Nie brnijmy w to dalej .pozdrawiam

Religii bliżej do interpretacji niż definicji... a interpretacja zależy od interpretującego.
Katolicy uznają cud niepokalanego poczęcia, a ginekolodzy znają przypadki poczęcia bez penetracji... wszystko kwestia interpretacji.

29

Averyl napisał/a:

wszystko kwestia interpretacji.

Dokładnie. Właśnie wątek mnie natchnął do spojrzenia znowu na scenkę:

Wszystko rzeczywiście zależy od interpretacji... big_smile

30

Uwielbiam ten film!!

31

Klio napisał/a:

o ile zgadzamy się co do istnienia owej/owych postaci

A co ty możesz się zgadzać lub nie? Zarówno Jezus jak i jego matka są postaciami historycznymi które występują w niechrześcijańskich źródłach. Z faktami nie możesz się nie zgodzić. Fakty to fakty. Aksjomat.

Zgadzać się lub nie możesz ewentualnie z teorią niepokalanego poczęcia, boskości Jezusa i innymi opisami biblijnymi, ale to już inna historia i ona nie miała być tu tematem dyskusji.

A wracając do tematu wątku. Filmiku oglądał nie będę, bo nie mam czasu na youtuba. Ale tak ogólnie to mimo iż jestem katolikiem, nie wyobrażam sobie przyjęcia Marii za wzór. Pewne cechy podkreślane przez kościół są uniwersalne i dobrze byłoby starać się je w sobie wyrabiać, inne są cenne dla osoby wierzącej, ale jeśliby wziąć pod uwagę Maryję jako, że tak powiem, całość to ją podziwiam, ale chyba bym nie zniósł takiej osoby w swoim otoczeniu.
Inna rzecz, to jak ma się, cytuję z pamięci, "I opuści człowiek ojca i matkę swoją i połączy się z kobietą i będą stanowić jedno ciało" do niepokalanego poczęcia, wiecznego dziewictwa itd.? Rozumiem że do przyjęcia Boga mogło to być potrzebne, ale jako uniwersalny wzór? Raczej nie.

32 Ostatnio edytowany przez Klio (2017-03-09 00:00:55)

Akurat w tamtym punkcie dyskusji mowa była o Marcie i Marii i o nich oraz postaciach biblijnych generalnie wtedy pisałam. Nie odnosiłam się do przykładu Marii i Jezusa. Tak dla jasności. Nie zawsze palce nadążają za myślami wink

Ale tak przy okazji: Kiedy mowa o postaci Jezusa chociażby wszyscy głośno i bardzo chętnie korzystają z metody naukowej i głoszą wszem i wobec: fakt. Ale gdy mowa o chociażby ewolucji, to wtedy: metoda naukowa i fakt? Pierwsze słyszę... wink

33 Ostatnio edytowany przez Averyl (2017-03-09 01:10:46)

troll napisał/a:

Fakty to fakty. Aksjomat.

albo fakt albo aksjomat (nie zawsze jest to samo) - ok, istnienie żyda Jezusa, to fakt, ale niepokalane poczęcie jest faktem czy aksjomatem? Katolicy wierzą w postać historyczną Jezusa - człowieka, czy mistyczne zapłodnienie Maryi i z racji tego syna-Boga?

34

Kobiety z biblii jako wzory feministek? Wow, to by mi nie przyszło do głowy.

Posty [ 34 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Matka Boska jako wzor kobiety - Dzien Kobiet

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024