Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-05-14 15:49:12)

Temat: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Za niecałe dwa tygodnie wszystkie mamy będą obchodzić swój dzień (choć z tego co wiem, mamy-wyspiarki mają taką okazję dwa razy do roku, szczęściary wink ).
W taki dzień warto znaleźć trochę czasu i spędzić go ze swoją rodzicielką. Można zorganizować babskie spotkanie tylko we dwie. Każda mama ucieszy się, jeśli dziecko upiecze lub ugotuje coś pysznego, usiądzie z nią wygodnie na kanapie, z kubkiem kawy i po prostu porozmawia. Bez pośpiechu, że szkoła/praca/dzieci/dom, niech to będzie czas dla Was smile. A jeśli nie umiemy własnoręcznie przygotować poczęstunku to może ciekawym pomysłem jest ugotowanie czegoś wspólnie? Mama na pewno ucieszy się, że może nauczyć swoje dziecko gotowania czy pieczenia smile

Ja na ten rok mam dwa pomysły, mam nadzieję, że mamie posmakują, bo jest fanką zarówno mięty, jak i cytryny smile smile
Dzielcie się swoimi przepisami, nie tylko na słodkości smile

Tarta cytrynowa

Na ciasto kruche:
    * 125g masła (pół kostki), w temperaturze pokojowej
    * 90 g białego cukru
    * 1 duże jajko
    * 250 g mąki
    * 1 łyżeczka soli morskiej (zwykłej wystarczy pół albo nawet mniej)
    * 1 łyżeczka lodowato zimnej wody

Tarta cytrynowa
    * porcja ciasta kruchego
    * 2 duże jajka
    * 4 duże żółtka
    * 180g cukru
    * 200 ml śmietany 30 %
    * sok z dwóch cytryn
    * cukier puder do posypania
    * kwaśna śmietana do podania, opcjonalnie

Masło ucieramy z cukrem, dopóki się nie połączą. Dodajemy jajko i miksujemy jeszcze około 30 sekund. Dodajemy mąkę i miksujemy dopóki ciasto się nie połączy (uważajcie, aby nie miksować go zbyt długo, przestanie być kruche).
Delikatnie formujemy ciasto w kulę, zawijamy w folię do żywności i kładziemy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie można wykładać nim foremki.

Foremkę do tarty o średnicy 20 cm, wykładamy ciastem a następnie wkładamy do lodówki na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto przykrywamy np. papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Obciążamy ciasto np. ziarnkami ryżu, grochem (ja daję na środek małą miseczkę) i pieczemy przez 15 minut: boki ciasta powinny zacząć się rumienić. Ściągamy przykrycie i dopiekamy jeszcze 5 minut. Obniżamy temperaturę to 140 stopni (ja piekłam na 160)

Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie: ubijamy jaka, żółtka i cukier w dużej misce. Dodajemy śmietanę a na końcu sok wyciśnięty z cytryn - teraz krem powinien zgęstnieć.

Wyciągamy podpieczone ciasto, wylewamy połowę nadzienia i wkładamy foremkę na blachę piekarnika (albo na metalowy ruszt). Wysuwamy ruszt do połowy i wlewamy resztę kremu (wszystko po to, aby dobrze się "wypoziomował", krem jest dość rzadki mimo wszystko). Delikatnie wsuwamy foremkę do piekarnika.

Ciasto pieczemy 50-60 minut. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, przykrywamy je folią aluminiową. Nadzienie powinno być prawie stałe z małym zagłębieniem na środku. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Najłatwiej kroić je w kostkę gorącym, ostrym nożem. Jeśli chcecie, można posypać cukrem pudrem.

http://ricenotcake.files.wordpress.com/2011/04/lemontart1.jpg


Kostka czekoladowo-miętowa

Składniki (na blaszkę 20x20 cm)

Ciasto czekoladowe
100 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka do pieczenia
1/ 4 łyżeczki soli
4.5 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 jajko
10 ml wody

Krem miętowo-czekoladowy
250 g białej czekolady
125 g śmietanki 36%
1 łyżeczka esencji lub likieru miętowego
Ewentualnie -zielony barwnik

Polewa
125 g gorzkiej czekolady
80 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę dokładnie smarujemy masłem.

Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy pokrojone drobno masło i miksujemy do otrzymania mokrej kruszonki. Jajko wbijamy do wody i lekko ubijamy widelcem. Wlewamy do mąki i miksujemy do połączenia się składników. Otrzymaną masę wykładamy do blaszki i rozprowadzamy je po całej formie. Ciasta jest mało i jest całkiem gęste, dlatego warto od czasu do czasu zmoczyć łyżkę i wypukłą jej stroną wyrównywac powierzchnię. Otrzymany cienki placek wstawiamy na około 15-20 minut do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy w formie a gdy trochę przestygnie wykładamy na kratkę do pełnego wystudzenia. Ciasto będzie miało około 1, 5-2 cm wysokości.

Przygotowujemy krem. W tym celu w niewielkim rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszona czekoladę i esencję miętową. Dokładnie mieszamy a kiedy masa stanie się jednorodna, wstawiamy garnek na 30 minut do lodówki, od czasu do czasu mieszając. Masa musi mocno zgęstnięć, lecz w żadnym razie nie zastygnąć.

Gotową wykładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy polewę.

Na parze rozpuszczamy pokrojoną na cząstki czekoladę i dodajemy masło. Kiedy masa stanie się gładka i lśniąca zestawiamy i chwilę studzimy. Wylewamy ją na ciasto pokryte nadzieniem miętowym i odstawiamy na 30 -60 minut do lodówki. Kroimy na małe kwadraty. Ciasto przechowujemy w lodówce.

http://3.bp.blogspot.com/_Jct87-b8dCY/S8ymygeqYxI/AAAAAAAAABw/hA3nJBOy0yM/s1600/Chocolate+mint+bars.jpg

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Droga kotoko przepisem na kostkę czekoladowo-miętową podbiłaś moje serce. Normalnie jak tylko wyzdrowieje muszę ją zrobić. Dziękuję:)

"To, co za nami, i to, co przed nami, ma niewielkie znaczenie w porównaniu z tym, co jest w nas."O.W.Holmes

"Pamięć serca unicestwia złe wspomnienia, wyolbrzymiając dobre i dzięki temu mechanizmowi udaje nam się znosić ciężar przeszłości."G.GMarquez

3

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Roskalinda, życzę zdrówka smile. Uwielbiam wszystko, co zawiera połączenie mięta+czekolada wink

4

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

kotoko widzę że mamy podobne upodobania w tej kwestii tongue

"To, co za nami, i to, co przed nami, ma niewielkie znaczenie w porównaniu z tym, co jest w nas."O.W.Holmes

"Pamięć serca unicestwia złe wspomnienia, wyolbrzymiając dobre i dzięki temu mechanizmowi udaje nam się znosić ciężar przeszłości."G.GMarquez

5 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-26 17:35:58)

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Śmietanowiec z galaretkami

    5 różnych galaretek o zbliżonych smakach np. malinowa, poziomkowa, owoce leśne, truskawkowa, morelowa
    pol szklanki cukru pudru
    18 g cukru waniliowego
    2 szklanki śmietany 18%
    2 lyżki żelatyny
    3 blaty biszkoptowe

Każdą z galaretek rozpuścić wg przepisu na opakowaniu - można użyć mniejszej ilości wody. Jedną, najbardziej "neutralną" w smaku (ja użylam morelowej), nasączyć blaty. Pozostale zostawić do ostygnięcia, a następnie do stężenia w lodówce. Żelatynę najpierw zalać czterema łyżeczkami zimnej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zalać 5 łyżeczkami wrzątku i dobrze wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żelatyną. Następnie pokroić galaretki w male kostki i wymieszać z masą śmietanową. Można część galaretek zmiksować z tą masą. W ten sposób torcik uzyska różową barwę - akurat nie posiadam zdjęcia z tej próby. Masę wylać do tortownicy i pozostawić do schlodzenia i stężenia. Smacznego!

https://lh6.googleusercontent.com/-39-0wDucEBw/Td40juR5o9I/AAAAAAAAEtU/GD07ywqnom4/s512/pianka%252520z%252520galaretkami.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

6

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Oooooo, moja mama robiła taki torcik kiedyś, jest pyszniutki smile:):) (Jak wszystko z galaretką... smile ).
A czasami robimy samą taką masę w tortownicy, u mnie w domu nazywa się to salcesonem wink

7

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

moje serducho też podbiłaś tą kostką czekoladowo-miętową i przepisik sobie już spisałam i w wolnej chwili zrobię big_smile big_smile big_smile

8

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną wg T. Dekera

100 g konfitury żurawinowej
10 ml nalewki z żurawin

Biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1-2 białka (60g)
40 g cukru

Mus:
200 g mlecznej czekolady
130 g śmietany 30%
2 łyżki miodu
1 łyżka masła

Przygotowanie biszkoptu:
Przesiej mąkę do miski, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami, dodawaj mieszankę mąki, aż powstanie gładka masa. Przełóż ją do szprycy z końcówką o średnicy 1cm i wyciśnij na rozłożony na blaszce pergamin 4 krążki o średnicy ok.8cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180st i piecz przez 10-12 min.

Przygotowanie musu:
Pokrusz czekoladę, odłóż trochę do dekoracji, resztę roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj z ciepłym mlekiem (powinno mieć temp. ok.50st). Masę ostudź i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową.

Konfiturę wymieszaj z nalewką. Foremki o średnicy ok.8cm, w których będzie chłodził się torcik, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem, na wierzchu rozłóż konfiturę i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Wstaw do lodówki na minimum trzy godziny.

Przygotowanie polewy:
W rondelku wymieszaj śmietanę z miodem i podgrzej do ok.50st. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymieszaj, dodaj masło i połącz z polewą.

Schłodzony deser wyjmij z foremek, polej polewą czekoladową (możesz też użyć gotowej polewy) i udekoruj owocami żurawiny oraz posiekaną czekoladą.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

9

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Ciasto waniliowo-śmietankowo-czekoladowe - przepis z gazetowych wycinków


2 szklanki mąki
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
4 serki waniliowe
1 budyń śmietankowy
2 budynie czekoladowe
3 szklanki mleka
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Z mąki, 2 jajek, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć na prostokątną blachę. W mleku ugotować budyń czekoladowy i gorący wylać na surowe ciasto, po czym odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem. Energicznie mieszając dodać 2 żółtka, serki i sypki budyń śmietankowy. Na koniec, lekko mieszając, połączyć ze sztywną pianą z trzech jajek. Masą starannie pokryć zimny budyń na cieście.
Piec 40 min. w temp. 180-200st. Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

10

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Nasze mamy coraz częsciej otwarte są na nowe smaki, dbają o siebie i oprócz tego, by np. łakocie były smaczne, zwracają również uwagę na to, by były jednocześnie dośc lekkie i zdrowe. Oto garśc pomysłów na nieco lżejsze desery na Dzień Matki.

Crumble ze śliwkami źródło: Teletydzień

500g śliwek węgierek (mogą byc z mrożonki)
3 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu

KRUSZONKA:
70 g margaryny bezmlecznej lub masło klarowane
60 g płatków owsianych
60 gmąki
60 g cukru trzcinowego
listek mięty do dekoracji

Do miksera wrzucamy mąkę, cukier trzcinowy, margarynę lub masło oraz płatki owsiane.

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki, a jeśli są mrożone - całkowicie je rozmrażamy. Owoce rozkładamy skórką do dołu w kokilkach - małych ceramicznych miseczkach do zapiekania, podawania dipów, deserów i przekąsek. Całośc posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Śliwki równomiernie posypujemy kruszonką.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C i pieczemy przez 20-30 minut, aż kruszonka równomiernie się zrumieni. Można udekorowac listkami mięty.

Piegusek źródło TeleTydzień

Na 12 kawałków:

250 g maki
200 g cukru
100 g maku
50 ml oleju
200 ml mleka roślinnego lub wody
łyżka octu naturalnego
2 łyzki aromatu waniliowego
2 łyżki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
bułka tarta

Mak sparzamy wrzątkiem i dobrze odcedzamy. Ma to na celu wydobycie smaku oraz ułatwia mielenie maku i łączenie go z innymi sypkimi składnikami ciasta.

Mieszamy mikserem mąkę, cukier i proszek do pieczenia. dodajemy mak, olej, mleko roślinne lub wodę oraz ocet naturalny, dwie łyzki aromatu waniliowego i ponownie dobrze mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st C z termoobiegiem. Pieczemy przez ok. 25 minut. Po wyjęciu przestudzamy i podajemy.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

11

Odp: Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

A może ktoś skusi się na samodzielne przygotowanie znanego i wypiekanego na całym świecie, a przy tym wykwintnego tortu?

TORT SZWARCWALDZKI

         http://puu.sh/hZYeV/e577171882.jpg

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
150 g masła
150 g drobnego cukru do pieczenia
6 jaj
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
pół łyżeczki aromatu waniliowego
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:
450 g mrożonych wiśni bez pestek
2 łyżki cukru
Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)

Bita śmietana:
750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
słoiczek wiśni w zalewie

Sposób przygotowania:

Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut.

Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki. Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.

Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.

(Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga "Kwestia Smaku")

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj smile 
Dzieląc się swoją opinią zawsze pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz."

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Dzień matki - pyszności dla wyjątkowej kobiety, w wyjątkowy dzień :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018