Moi Drodzy/Drogie,
Ostatnio zauważyłam, że bardzo popularna stała się praca związana z opieką nad osobą starszą na zachodzie, zwłaszcza w Niemczech. Często słyszałam że podobno można na tej pracy sporo zarobić. Wobec tego sama się zaczynam zastanawiać czy aby takiej nie podjąć.
Niemniej jednak najpierw, chciałabym o tym porozmawiać z osobami doświadczonymi w tej kwesti.
Zatem:
1.Czy faktycznie jest to tak opłacalne?
2.Gdzie byście mogli polecić taka pracę?
3.Czy jest jakąś zaufana agencja rekrutująca do takiej pracy?
-Czy może lepiej coś znaleźć bez agencji i poszukać na własną rękę?
4.Na jaki minimalny okres do takiej pracy biorą?
5.I jakie macie doświadczenia w związku z taką pracą?
Jeżeli ktoś z Was był i miał okazję pracować w tej profesji to będzie mi miło jak podzielicie się swoimi doświadczeniami
Z góry dziękuję!
2 2017-03-08 10:37:00 Ostatnio edytowany przez Mystique71 (2017-03-08 10:38:30)
Zatem:
1.Czy faktycznie jest to tak opłacalne?
2.Gdzie byście mogli polecić taka pracę?
3.Czy jest jakąś zaufana agencja rekrutująca do takiej pracy?
-Czy może lepiej coś znaleźć bez agencji i poszukać na własną rękę?
4.Na jaki minimalny okres do takiej pracy biorą?
5.I jakie macie doświadczenia w związku z taką pracą?
Ad.1--Fakt- zarobek miesięczny wyższy niż przeciętny w Pl. Jednak, zarabiasz tylko wtedy, gdy jesteś na wyjeździe (umowa zlecenie).
Są też pieniądze, gdy jesteś w domu, jednak niewielkie- w zależności od firmy.
Ad.2.-- Praca z dużym obciążeniem psychicznym, związana z rozłąką z najbliższymi, przebywaniem z chorymi osobami. Nie dla wszystkich.
Ad.3.-- Agencji jest sporo. Warto przeczytać fora opiekunkowe, opinie na temat firm. Dla różnych osób są różne priorytety.
Są osoby pracujące na własną rękę, dla mnie to trochę ryzykowne i nie aż tak opłacalne.
Ad.4-- Zdarzają się krótkie zastępstwa 2-3 tygodniowe. Norma to 6-8 tygodni. Są osoby, które pracują po kilka miesięcy ciągiem.