Rodzina a serwisy społecznościowe - pomoc, czy przeszkoda ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Rodzina a serwisy społecznościowe - pomoc, czy przeszkoda ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Rodzina a serwisy społecznościowe - pomoc, czy przeszkoda ?

Ciągle istnieje pewien dysonans pomiędzy różnymi stronami serwisów społecznościowych i ich czynnego / biernego udziału w życiu rodziny smile
Osobiście uważam, że jest to narzędzie pomocne w kontaktach z rodziną i bliskimi, z którymi dzielą nas odległości i odmienne strefy czasowe.
Dzięki różnym fejsbukom i innym mesendżerom mam możliwość korespondować ze swoją rodziną - mieszkającą w UK, w Stanach Zjednoczonych, w Kanadzie, czy w Australii - o wiele częściej, niż to drzewiej bywało, kiedy listy przez ocean statkami pływały.
Korzystając z tych serwisów możemy utrzymywać stały i bliski kontakt i wiemy o tym, co się u nas na bieżąco dzieje. Dzięki możliwości przesyłania zdjęć, czy nawet krótkich filmów jesteśmy na bieżąco ze swoim życiem, z rozwojem naszych dzieci, z różnymi wydarzeniami.
To namiastka bliskości, jednak daje nam poczucie utrzymywania więzów rodzinnych.
Kiedyś mogliśmy tylko wysyłać sobie listy, do których czasem udało się włożyć zdjęcie, kawałek opłatka, czy rysunki. I pozostawało martwić się, czy list nie był za ciężki, czy nie zaginął gdzieś po drodze.
Teraz te listy - choć nieco w innej formie - docierają do adresatów błyskawicznie, a informacje w nich zawarte nie tracą na aktualności.
Często piszę i rozmawiam ze swoją rodziną korzystając z pomocy serwisów społecznościowych. Na każde święta składamy sobie w ten sposób życzenia, rozmawiamy również na żywo, o ile uda nam się zgrać w różnicy stref czasowych smile Śmiało mogę powiedzieć, że ten wynalazek bardzo pozytywnie wpłynął na odświeżenie i utrzymanie naszych więzi rodzinnych.

Ale oczywiście jest też druga strona medalu serwisów społecznościowych.
Serwisy społecznościowe nierzadko wręcz wyrywają wielu użytkowników z rodzinnego ogniska i nie mam tu na myśli wyłącznie nastolatków.
Nagminne są przypadki, kiedy delikwenci nawet obiady spożywają przed komputerem, tak aby nie uronić ani chwilki z wirtualnego świata, w którym wydaje się istnieć o wiele bardziej, niż w realnym świecie.
Tam są ich znajomi, tam jest ich świat, zainteresowania i alternatywna rzeczywistość, która jest o wiele bardziej atrakcyjna. Popołudnie, czy wieczór w gronie rodziny uważają za męczące i nudne i z trudem doczekują chwili powrotu do kanałów społecznościowych.
Pomijam skrajne przypadki, kiedy z powodu internetowych znajomości czy romansów rozpadają się rodziny i związki.
Jednak pewnie wielu z nas przekonało się na własnym doświadczeniu, jak szkodliwe może być zbytnie zaangażowanie w tego typu serwisy.

A jak to jest u Was ?
Jakie macie zdanie na ten temat ?
Czy w kręgu Waszego domowego ogniska serwisy społecznościowe są wsparciem w utrzymaniu więzi rodzinnych, czy może permanentną przeszkadzajką ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rodzina a serwisy społecznościowe - pomoc, czy przeszkoda ?
IsaBella77 napisał/a:

A jak to jest u Was ?
Jakie macie zdanie na ten temat ?
Czy w kręgu Waszego domowego ogniska serwisy społecznościowe są wsparciem w utrzymaniu więzi rodzinnych, czy może permanentną przeszkadzajką ?

Serwisy społecznościowe są obecne w naszym domu, ale kontakt z bliższą i dalszą rodziną utrzymujemy jednak głównie poprzez spotkania i rozmowy telefoniczne. Co prawda mam jeszcze konto na starej, poczciwej N-K, ale korzystam wyłącznie z Facebooka, przy czym i tak wykorzystuję go raczej jako źródło informacji o tym, co dzieje się w świecie niż w celu podglądania znajomych. Mąż chyba podobnie. Z kolei syn głównie korzysta z komunikatorów, które nie tylko są darmowe, ale przede wszystkim służą błyskawicznemu przekazywaniu informacji. Mogę powiedzieć, że możliwości sieci w żaden sposób nie wpłynęły na relacje, jakie panują w naszym domu, nie ograniczyły wzajemnych kontaktów ani nie spowodowały, że mniej ze sobą rozmawiamy. Ja sama siadam przed monitor przede wszystkim wtedy, gdy jestem w domu sama, jeśli jednak mam alternatywę, bo jesteśmy wspólnie i mamy dla siebie czas, to wybieram tę możliwość. Nie czuję się także zaniedbywana, bo domownicy przesiadują z nosami wlepionymi w swoje komputery. 

Niemniej to właśnie dzięki sieci mam kontakt ze znajomymi, którzy są daleko, często za granicą, i gdyby nie FB, to prawdopodobnie nie miałabym z nimi żadnego kontaktu. Kilka znajomości utrzymuje się właściwie wyłącznie dzięki serwisom społecznościowym i komunikatorom, choćby dlatego, że dały nam możliwość wzajemnego odszukania się, a potem stałego kontaktu i na końcu spotkań w realu, które nawet pomimo dzielącej nas na co dzień odległości, zdarzają się relatywnie często.

3

W sumie chyba nikt z mojego najbliższego otoczenia nie korzysta z portali społecznościowych w sposób nałogowy, by zastąpić sobie nimi realne życie. Dlatego widzę głównie ich plusy, ponieważ np. dzięki Facebookowi na bieżąco wiem, co dzieje się u mojej rodziny, która mieszka w innym mieście oraz mogę porozmawiać ze znajomymi mieszkającymi poza Polską. Jeśli chodzi o moją rodzinę, to założyliśmy sobie na FB własną grupę, gdzie dzielimy się różnymi rzeczami. Podobnie jest z moją paczką znajomych.

4 Ostatnio edytowany przez jaMajkaa (2017-02-07 01:35:33)

Mi minęło lata temu.
"Zaczarowała"mnie NK
To było takie wow jak na tamte czasy.
Facebooka założyłam ostatnio.W zasadzie bylam zmuszona.
I tu pojawia się dla mnie problem.Weryfikacja wielu rzeczy odbywa się przez fb.
Nawet jak otworzyłam firmę-jedno z pierwszych pytań było o fb.
Mam wrażenie, że inwigilacja ma się świetnie w tych czasach.Kiedyś ludzi próbowano osiedlac w skupiskach.Dziś wystarczy łącze internetowe.
Ja dziękuję,że mój mąż ma pasje.Dzięki temu stroni od różnego rodzaju w/w
Fakt-ma konto na fb...ale mozna go tam zobaczyć od wielkiego dzwonu.
Mnie osobiście drażnią ludzie,którzy relacjonuja zbytnio swoje życie,okraszając to sentencjami i innymi "mądrościami" życiowymi.
No i się dowiedziałam,że jestem plebsem...jak to glosi status  co niektórych osób"szlachta nie pracuje-plebs haruje" czy jakoś tak wink
Więzy międzyludzkie zastąpiono facebookiem.
Taka zbiorowa hipnoza.
Moją mamę- nie tyle co przerasta dzisiejsza technologia...co ją nie interesuje.
Wystarczy rozmowa telefoniczna.Reszta rodziny w większości ma tak samo.
Reasumując- wszystko może być przydatne,gdy jest mądrze używane

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Rodzina a serwisy społecznościowe - pomoc, czy przeszkoda ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024