Mam pewien pomysł na biznes do przemyślenia. Nie lubię czytać książek, bo zazwyczaj 80% to lanie wody, a wniosek z jednego rozdziału jest jeden który można zawrzeć w jednym zdaniu, oraz ewentualnie można go wyjaśnić w kolejnych dwóch. Mam na myśli książki które czegoś uczą, np. z psychologii, rozwoju osobistego, duchowego, psychologi osiągnięć, itp. Więc pomyślałem sobie że fajnie by było kupić streszczenie książki. Taką esencję. Ja nie kupuję książek po to żeby nad nimi ślęczeć, tylko żeby się czegoś nauczyć. A jeżeli mam do wyboru uczyć się miesiąc, lub tydzień bo wolę wybrać szybszą metodę. Trzeba by tylko sprawdzić czy pisząc streszczenie nie narusza się praw autorskich.
Oraz zrobić badanie rynkowe żeby zweryfikować jakie jest zapotrzebowanie na rynku. Bo być może takich wygodnych leniwców jak ja nie ma zbyt wiele.
W ostateczności żeby nie naruszyć prawa można zrobić portal z opiniami od czytelników którzy już przeczytali ale chcą się podzielić wnioskami. Na takim portalu można wtedy zarabiać na reklamach innych księgarni sprzedających te książki. Na takim portalu dla każdego coś się znajdzie i dla leniwych i dla moli książkowych.
Jak pomysł się komuś spodoba to śmiało może działać, ja będę pierwszym klientem.
Coś takiego robi mnóstwo osób na różnego rodzaju blogach
Dzięki Husky dobry pomysł, jesteś wspaniała. Przed chwilą znalazłem streszczenie książki 7 nawyków skutecznego działania i dzięki Tobie zamiast czytania 350 stron przeczytałem kilka i doszedłem do takiego samego wniosku jak wtedy kiedy zaczynałem czytać tą książkę, że 90% tego o czym autor pisze ja już wiem.
Jeśli znasz angielski, to mogę polecić kanał na Youtube "FightMediocrity". Poza tym, że cały kanał jest bardzo ciekawy, to jest na nim seria "animated book review". W krótkich odcinkach wyłożone są główne postulaty danych książek, są fajne animacje i można sobie tego posłuchać nawet podczas sprzątania czy ćwiczenia albo przed snem. Znajdziesz tam np. "7 nawyków skutecznego działania" Coveya, "Jak zostać mistrzem. Trening doskonałości" Greena, "Myśl i bogać się" Hilla, "Slight Edge" Olsona, "Umysł milionera" Ekera, "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi" Carnegie, "48 praw władzy" Greena itp.
Ja niedawno byłam w takiej kawiarnio księgarni. tego typu miejsca są coraz popularniejsze, a jednak w knajpkach książki się przydają.
Mam pewien pomysł na biznes do przemyślenia. Nie lubię czytać książek, bo zazwyczaj 80% to lanie wody, a wniosek z jednego rozdziału jest jeden który można zawrzeć w jednym zdaniu, oraz ewentualnie można go wyjaśnić w kolejnych dwóch. Mam na myśli książki które czegoś uczą, np. z psychologii, rozwoju osobistego, duchowego, psychologi osiągnięć, itp. Więc pomyślałem sobie że fajnie by było kupić streszczenie książki. Taką esencję. Ja nie kupuję książek po to żeby nad nimi ślęczeć, tylko żeby się czegoś nauczyć. A jeżeli mam do wyboru uczyć się miesiąc, lub tydzień bo wolę wybrać szybszą metodę. Trzeba by tylko sprawdzić czy pisząc streszczenie nie narusza się praw autorskich.
Oraz zrobić badanie rynkowe żeby zweryfikować jakie jest zapotrzebowanie na rynku. Bo być może takich wygodnych leniwców jak ja nie ma zbyt wiele.
W ostateczności żeby nie naruszyć prawa można zrobić portal z opiniami od czytelników którzy już przeczytali ale chcą się podzielić wnioskami. Na takim portalu można wtedy zarabiać na reklamach innych księgarni sprzedających te książki. Na takim portalu dla każdego coś się znajdzie i dla leniwych i dla moli książkowych.
Jak pomysł się komuś spodoba to śmiało może działać, ja będę pierwszym klientem.
sa ksiazki ktore nie leja wody a ucza dobrych rzeczy wlasnie z tych szufladek co wymienilas/es. poszukaj i tak jak ktos powiedzial blogi tez sa.