Pomysł na własny biznes w małej miejscowości. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Pomysł na własny biznes w małej miejscowości.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

Temat: Pomysł na własny biznes w małej miejscowości.

Na znalezienie pracy w moim regionie nie mam szans. Myślałam więc o założeniu własnego interesu, tylko pomysłu mi brak. W zasadzie wszytko co potrzebne w niewielkiej miejscowości już tu jest - sklepy wszelkiego rodzaju, pizzeria, mała knajpka, dyskoteka.
Nic nowego nie przychodzi mi do głowy.
To jest dosyć biedny region, więc i oferowane produkty/usługi muszą być w atrakcyjnych cenach.

Moją pasją jest ogród. Uwielbiam wszystko co zielone, ale wiem, ze jakiś sklep ogrodniczy czy szkółka nie zdadzą egzaminu. Kiedyś już tu było coś takiego i interes szedł bardzo marnie, aż w końcu upadł. Ludzie nie mają pieniędzy na utrzymanie, a co dopiero na "luksusy"

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pomysł na własny biznes w małej miejscowości.

A może by tak otworzyć "secend hand"?. Skoro piszesz,że daleko ludziom tam do luksusowych dóbr.Też pochodzę z niewielkiej miejscowości. Dwa lata temu pewna Pani otworzyła u nas "lumpeks". Na początku wywoływało to dezorientacje mieszkańców. Mała społecznośc,wszyscy sie znają, "co ludzie powiedzą,ze łachy kupuję?". Otóż mija drugi rok, sklepik świetnie prosperuje. Kobieta ma swoje klienki,szczególnie młode mamy,które poszukuja czegoś dla swoich pociech. Myśle,że ma zmysł i poczucie estetyki. Dobrze dobiera asortyment i elegancko urządziła sklep,a w zasadzie KIOSK. Pięknie pachnie,tu wazon z suszkami,tam obrazki epokowe,wszystko tematycznie...ładnie. Powodzenia

3

To napewno nie jest zły pomysł. W mojej miejscowości działają już chyba ze 4 takie szmateksy i wszystkie jakoś prosperują. Chyba nie ma sensu otwierać kolejnego smile

4

A może nie szkółkę ale kwiaciarnię?

5

Zadaj sobie pytanie: po jakie produkty lub usługi ludzie z Twojej miejscowości jeżdżą to większego miasta lub innej miejscowości?

6

Lumpeks to nie jest zly pomysl,ale sama prowadze dzialalnosc od 13 lat i wiem,ze najlepszy dochod jest na sezonowce,nie wiem czy jest u ciebie bazar,ale mysle,ze to jest dobry pomysl.Jesli zechcesz sluze pomoca.

7

Amazonka a może mogłabyś dać namiar na jakąś dobrą hurtownię lub dostawcę.

8

orszulik napisz o jaki towar ci chodzi i w jakim rejonie kraju.Pozdrawiam

9

Amazonka dziękuję za odpowiedz chodzi o odzież dziecięcą, nie za bardzo  orientuje się w jakości sortów ale chciałabym tak standardowo w miare niedrogo i dobrej jakości. Lokalizacja to woj. mazowieckie (najchętniej Warszawa).
Pozdrawiam.

10

wlasciwie to nie moj resort ,ale kolezanki jezdza na gielde do lodzi,od nas jezdzi tam specjalnie oplacony bus .Jada w nocy i rano wracaja.Ponoc tam jest najtaniej. Pogadam z dziewczynami  za pare dni dam ci znac.

11

Orszulik, kwiaciarnie też "niestety" są i to kilka. Szkoda, bo bardzo by mi taka kwiaciarnia odpowiadała.

Przemek, pierwsze co przyszło mi do głowy, to supermarkety i dyskonty spożywcze, które mają tanie produkty np Biedronka.

Amazonka dziękuję za podpowiedź. Taki duży targ mamy raz w tygodniu. Wiele ludzi właśnie tam zaopatruje się w ubrania i obuwie, bo od Rumunów można kupić je za grosze. Są to w zasadzie rzeczy jednorazowe, ale cena robi swoje i przyciąga tłumy.

Łatwiej było by mi zaryzykować, gdybym miała swój lokal. Muszę go niestety wynająć i ewentualnie przystosować do swojej działalności.

Myślałam trochę o niewielkiej (przynajmniej na początek) firmie kateringowej. Jak myślicie, można na tym zarobić. Chodzi mi po głowie np takie grillowanie np na weselach, imprezach plenerowych. Zdaję sobie sprawę, ze to działalność raczej sezonowa. Poza sezonem mogło by to byś np pieczenie ciast, czy przygotowywanie dań na jakieś imieniny czy święta.

12

Gorzatka -trudno mi powiedziec jak tam u was z kateringiem by było to mala miejscowość.Piszesz ze ludzie raczej kupuja na bazarze i oto mi chodzi. Mieszkam w dość duzym miescie i u nas nikt nie chodzi po sklepach tylko na bazar,na zasadzie spacerow a przy okazji zakupow.Handel sezonowy to bardzo dobra rzecz ,trzeba tylko dobrze poskladac sezony, by miec prace przez caly rok.np.zaczynasz od nasion ,potem swieta itd.Pamiętaj ze sa towary ktore kazdy musi kupic w okreslonym czasie.

13

Amazonka, do tej pory byłam ukierunkowana na wynajęcie lokalu i tam prowadzenie tej swojej działalności. Nie wiem dlaczego, ale zupełnie nie pomyślałam o bazarach. W moim przypadku można by obskoczyć 4 takie targi. bo w mojej miejscowości i w 3 sąsiednich oddalonych max o 25 km.
Mogła byś napisać coś więcej o tych artykułach sezonowych ?

orszulik, moja znajoma prowadzi sklep z odzieżą dziecięcą. Zaopatruje się głównie w Wólce Kosowskiej pod Jankami, w tym centrum chińskim. Byłam nawet z nią tam 2 razy aby przy okazji kupić coś dla siebie. Jak na mnie to ceny w hurcie bardzo atrakcyjne. Z jakością różnie, ale idzie kupić dobre rzeczy. Najgorzej jest na początku. Ta moja znajoma jest już w interesie kilka lat i jak już tam jedzie, to wie w jakie miejsca po co się udać.

14

Gorzatka napisał/a:

Moją pasją jest ogród. Uwielbiam wszystko co zielone, ale wiem, ze jakiś sklep ogrodniczy czy szkółka nie zdadzą egzaminu. Kiedyś już tu było coś takiego i interes szedł bardzo marnie, aż w końcu upadł. Ludzie nie mają pieniędzy na utrzymanie, a co dopiero na "luksusy"

Wiesz co tak sobie czytam jeszcze raz Twój post i to, że Twoją pasją jest ogród. Możesz też sprawdzić na google keyword tools czego ludzie w tej niszy poszukują i co możesz sprzedawać np. przez internet. Możesz też zarabiać na swojej wiedzy z ogrodnictwa w internecie. Pisząc płatne artykuły, tworząc płatne szkolenia online a do tego być może możesz sama coś sprzedawać lub nawiązać współpracę z firmą, która oferuje ogrodowy asortyment. W kwestii dyskontu zadaj sobie pytanie po jakie konkretnie produkty jeżdżą do innych miejscowości. Może warto skupić się na kilkunastu pozycjach asortymentu, w którym będziesz w stanie uzyskać od dostawców dobrą cenę.

15

Gorzatka moj nr gg 32844224

16

Gorzatka napisał/a:

Na znalezienie pracy w moim regionie nie mam szans. Myślałam więc o założeniu własnego interesu, tylko pomysłu mi brak. W zasadzie wszytko co potrzebne w niewielkiej miejscowości już tu jest - sklepy wszelkiego rodzaju, pizzeria, mała knajpka, dyskoteka.
Nic nowego nie przychodzi mi do głowy.
To jest dosyć biedny region, więc i oferowane produkty/usługi muszą być w atrakcyjnych cenach.

Zastanów się co lubisz robić i w czym jesteś dobra (oprócz ogrodu). Jest coś takiego?

17

Gorzatka, dzięki za podpowiedz za jakiś czas poszukam jeszcze kontaktu z importerem (chodzi mi o sprzedaż przez internet)
Amazonka, Łódz  to troche dla mnie za daleko.

Przemek Walter podsunełeś mi dobry pomysł - zielarstwo,ogrodnictwo to też moja pasja więc chętnie skorzystam z Twojej rady.

Gorzatka szkoda że tych kwiaciarni u Ciebie taki urodzaj, jak jedziemy na działkę to mijamy małe miasteczko tam są dwie kwiaciarnie w tym jedna jest szczególnie godna polecenia. Tak się złożyło, że w krótkim czasie potrzebowaliśmy dwóch pięknych wiązanek pogrzebowych za ok 120- 150 zł. Były przepiękne, nie ma problemu z godziną odbioru ani z kwiatami. Teraz też na ślubach bardzo popularne jest ubieranie kościoła. Oprócz tego oczywiście różne wazony, doniczki, zaproszenia a nawet kosmetyki.

I jeszcze taka myśl babka niedaleko mnie ma kiosk ale większy rozmiarowo i tu możesz zrobić ksero, wysłać faks, kupić kosmetyki a przede wszystkim co potrzebne do szkoły: zeszyty, okładki, kreplina, długopisy, koszulki, zabawki.

18

Orszulik ,masz racje kwiaty zywe i sztuczne to swietny ineres.Miedzy innymi tym tez sie zajmuje,Nie wiem tylko czy zdajesz sobie sprawe ,ze aby laik zawiazal kokarde tzw.babke trzeba czasu.Ukladanie kwiatow jest jeszcze trudniejsze.Nie mowiac juz o ubraniu kosciola ,na to trzeba czasu i wprawy.Najlatwiej uklada sie sztuczne kwiaty i to polecam.Jezeli masz jakies ciekawe zdjecia wiazanek ,stroikow -chetnie obejrze ,pomysl to polowa sukcesu.

19

Hej smile
Amazonka ja jestem antytalent w tym zakresie za to mój mąż radzi sobie świetnie ze wszelkimi pracami manualnymi, fanie mu to wychodzi musi jednak mieć zdjęcie.
Ja nigdy bym się nie odważyła sama robić wiązanek , natomiast Gorzatka wspomiała, że bardzo chętnie by otworzyła kwiaciarnię tylko że w jej msc jest już kilka.Przytoczyłam tylko przykład świetnej kwiaciarni nieopodal miejscowości w której mamy działkę.

Kończę pedagogikę  ale z racji zawodu mojego męża nie obce mi są tematy z  różnymi instalacjami w budownictwie (on projektuje i wykonuje), brak nam odwagi na własną działalność no ale zobaczymy.Jest świetny w tym co robi ale też patrzy realnie na rynek kilku znajomych ,,zjadły" już własne firmy. Mnie natomiast przerazają te wszystkie papierki bo niestety tym musiałabym w jakiejś części zająć się sama.

20

Orszulik od papierów są ksiegowe,wcale nie musisz sama,zreszta to jest bardzo proste .             Gorzatka odezwie się do mni.

21

no tak ale teraz próbuje wypełnić dokumenty o dotację i powoli przerasta mnie to

22 Ostatnio edytowany przez Gorzatka (2011-01-20 10:49:05)

Orszulik, te papierki nie są takie straszne.
Mój mąż prowadzi już swoją firmę 7 lat, więc wiem sporo na temat prowadzenia firmy. Na początku, kiedy zaczynał poszukaliśmy dobrego biura rachunkowego. Do nas należało w terminie dostarczyć wszystkie papierki a potem ewentualnie zapłacić podatek. Wyliczali też Zus, wszystkie potrzebne deklaracje czy zaznania zanosili do urzędów, pilnowali terminów. Pomagali w papierkach, gdy zatrudnialiśmy stażystów z urzędu pracy, czy pracowników. Naprawdę miło wspominam współpracę z tym biurem. Muszę powiedzieć, ze cena też była przystępna. Jest ona zależna od ilości faktur, a u nas nie było ich zbyt wiele (ok 30 - 40 )
Teraz firma się rozrosła, więc znaleźliśmy księgową, która przyjeżdża do nas raz na tydzień i robi porządek w papierach.

Taka kwiaciarnia, o której piszesz, to było by spełnienie moich marzeń. Ale patrząc realnie, to otworzenie kolejnej było by wielkim ryzykiem. Te, które istnieją są bardzo dobre. Mają zawsze wybór w świeżych kwiatach, można tam kupić doniczki, ziemię do roślin, nawozy, preparaty do ochrony roślin. W sezonie są tam znicze, albo stroiki świąteczne. Jest nawet biżuteria, jakieś porcelanowe figurki, maskotki.

A wiązać i układać bukiety nauczyła bym się na kursie. Kiedyś miałam nawet na takowy się udać, ale zrezygnowałam, ze względu właśnie na brak perspektywy pracy w tym kierunku.

Amazonka, teraz chwilowo nie mam czasu siedzieć przed kompem. Wpadłam dosłownie na chwilę.
Może w przyszłym tygodniu się odezwę smile

23

Gorzatka dałaś nadzieje ja też chyba się rozejrzę za jakąś pomocą smile
Narazie tysiąc myśli na minutę.

24

Gorzatka to ze sa u was 2 kwiaciarnie nie stwarza zadnego zagrozenia,bo w kwiaciarniach jest drogo .Miom podstawowym towarem jest kwiat sztuczny ,ktorym handluje od marca do grudnia włącznie .Jest u nas mnustwo kwiaciarni ,ale to ja jestem dla nich zagrożeniem .a nie oni dla mnie dla przykkladu:wiązanka pogrzebowa na średnim zelazku (ok 50-60 cm dl )kosztuje w kwiaciarni min.35zł a, amy sprzedajemy takie za 20-25 zł (100% marzy) jak myślisz gdzie ludzie ja kupia.Stroiki świateczne od 10 do 20 zł ,znajdz takie w kwiaciarni- to nie możliwe.Znicze sprowadzam z drugiego kranca polski ,bo sa ok 30-40% tansze od tych które mozna kupić u nas.Bardzo wiele hurtowni dowozi towar za darmo.I jeszcze jedno do kwiaciarni trzeba wejść i wchodza tam tylko ci którzy zaplanowali zakup.Na bazarze wszystko jest wystawione i kazdy kto koło ciebie przechodzi ,zatrzymuje się zeby pooglądac -bo jak tu pięknie.Od razu slychac rozmowy "wiesz moze kupilby kwiaty ,bo na cmentarzu juz jest byle co" i to sa twoi klienci .Nasiona tez kupuje się u nas ,bo w sklepie nikt nie potrafi doradzić,ale musisz się na tym znac.Musisz duzo o tym czytać.Polska ma bardzo duzo swiąt i trzeba umieć to wykorzystać .Kwiaty  świerze sprzedajemy tylko na dzień kobiet ,dzien matki i koniec roku szkolnego ,bo tylko wtedy się to opłaca.Nie jestem w stanie opisać wszystkiego ,zajeła bym parę stron forum ,ale jest jeszcze mikołaj,baranki i kurczaczki,ozdoby choinkowe i oczywiście choinki (od paru lat złoty interes)Praca jest bardzo czasochlonna,bo musisz wiele rzeczy ukladać sama ,ale daje pelne zadowolenie.Powiem ci ze wiele lat siedzialam za biurkiem,a teraz za zadne pieniadze bym tam nie wrocila.Tu czuje sie doceniana, ludzie przychodza i chwala moje kompozycje.Dziekuja za wybor nasion ,bo wszystko im pięknie uroslo.To daje duza satysfakcje.Przemysl to ,przejdz po kwiaciarniach i popatrz na ceny,bo moze warto sie nad tym zastanowic.Jezeli bedziesz chciala pogadac o tym to pisz na gg

25 Ostatnio edytowany przez Kimi1992 (2012-04-11 20:11:51)

Może sklep internetowy z artykułami ogrodniczymi, nasiennymi itp. ??  Tylko trzeba by poszukać hurtowni lub dystrybutora i utargować w miarę dobre ceny. Ludzie często zaczynają też od aukcji internetowych - sprzedają się nawet sadzonki smile W małych miejscowościach jest zapotrzebowanie na typowe usługi/sklepy jeśli już ktoś się zabiera za bardziej specjalistyczne rzeczy to warto to przemyśleć.

26

Poszukaj pomysłu w internecie.

27 Ostatnio edytowany przez Motylewemgle (2012-04-14 18:03:39)

może lepiej nie:-)

dobrych pomysł?w się nie zdradza:-)

28

Sama szukam pomysłu na biznes w małym lokalu

29

Jeśli chcesz świadczyć usługę, musisz mieć o niej jakieś pojęcie. Jeśli nie umiesz nic, co się może przydać to po prostu wynajmij.
Lokal to zwykle kolejny krok po decyzji o własnej firmie.

Sprawdzi się na pewno terminal płatniczy - coraz więcej osób rezygnuje z gotówki na rzecz terminalu https://polskabezgotowkowa.pl/ I tutaj polecam szczególnie stronę polski bezgotówkowej, bo nowe firmy nie muszą za taki terminal płacić.

30

Jeśli Twoją pasją jest ogród, może warto pomyśleć o biznesie, który połączy Twoje zainteresowania z lokalnymi potrzebami, ale nie będzie wymagał dużych nakładów finansowych od klientów. Na przykład, możesz rozważyć założenie firmy zajmującej się projektowaniem i zakładaniem małych, niskobudżetowych ogrodów lub ogródków przydomowych.

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Pomysł na własny biznes w małej miejscowości.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024