Czy przyszły pracodawca ma prawo zwolnić pracownika za post na portalu społecznościowym, do tego pod tym postem pisząc, że mu dziękuje i grożąc, że jest spalony w tej firmie?
Ogólnie pracodawca ma prawo zwolnić pracownika. Jeśli w poście pracownik go nieźle obsmarował to bym się nie zdziwiła
Jeśli chodzi o zwolnienie i podanie takiego powodu jak post w internecie- to nie wiem... przypuszczam, że jak jakiś bardzo naruszający jego imię to kto wie ale może wpisać inny powód za to, chociażby "redukcja etatów" bo jakby się w sądzie wykłócał o to z pracownikiem to by musiał mieć dowody a czy sam post by wystarczył to nie wiem...
Jeżeli pracownik pracuje na umowie zlecenia to nie musi podawać powodu, wystarczy że zwolni zgodnie z okresem wypowiedzenia i już. Z umową o pracę- musi podać przyczynę. Jeśli pracownik się z tą przyczyną nie zgodzi to można iść do sądu.
Tak mi się wydaje
Czy przyszły pracodawca ma prawo zwolnić pracownika za post na portalu społecznościowym, do tego pod tym postem pisząc, że mu dziękuje i grożąc, że jest spalony w tej firmie?
Przyszły pracodawca nie może zwolnić. Ale jak najbardziej może nie zatrudnić.