Planuję założyć działalność gospodarczą i szukam obsługi rachunkowej on line, chodzi o pomoc w doborze opodatkowania,które będzie dla mnie najbardziej korzystne, w zakwalifikowaniu działalności, ogólnie kompleksowo, najlepiej żeby była jeszcze możliwość obsługi prawnej, chociaż niewielkiej, ale żeby się na tym również znali. Możecie coś polecić?
Jeżeli chodzi o rachunkowośc to poszukaj programów w necie. Jest ich dużo do wyboru. Ja prowadzę KPiR sama, tylko wspomagam się programem do fakturowania afaktury.pl. Jest bardzo prosty w obsłudze i ma wszystkie niezbędne funkcje. Dzięki niemu oszczędzam mnóstwo czasu. I w przeciwieństwie do innych tego typu programów, ma możliwość zmiany nagłówków.
A co Ci daj umiejętność zmiany nagłówków jak nie będziesz miała pojęcia o rachunkach? Nawet najprostsze program na nic się zdaje, jak się nie zna podstawowych kruczków, przepisów, zasad optymalizacji. Też chciałam być mądra i okazało się, że dopłacałam do tych swoich wyliczeń kilkaset złotych rocznie. Zleciłam i nie żałuję bo jestem do przodu nie tylko na kasie, ale i na czasie. Wolę się skupić na tym co umiem, niż zastanawiać czy nie popełniłam błędu.
Autorka zakłada jdg czy spółkę? Masz wszystko powypełniane? Formalności nie są skomplikowane, ale też i trochę zajmują. Można polatać samemu albo zlecić. Zależy jak wolisz.
Mi nic nie da program do fakturowania. Zakładam jednoosobową działalność gospodarczą, potrzebuję pomocy w wybraniu profilu działalnościi, opodatkowania i raz, że kompletnie nie będę miała czasu głowić się nad sprawami rachunkowymi, obliczaniem podatków, a dwa, że nie bardzo na tym się znam. Będę zajęta swoją pracą, nie chcę się martwić, że coś przegapiłam czy nie zapłaciłam na czas, a już na pewno nie chciałabym popełnić błędu i płacić kar. Samodzielna rachunkowość odpada, potrzeba mi fachowca.
Trochę trudno doradzać nie wiedząc skąd jesteś, ale może sprawdź czy masz w swoim mieście tax care. Wiem, że mają oddziały po całej Polsce to może akurat trafisz. Ja się tam przeniosłam w zeszłym roku, bo jeszcze po tych samodzielnych próbach miałam księgowego "po znajomości" i jak się okazało to tu wyszło taniej a i ja nie czuję się zobowiązana, że jak znajomy to coś tam - wiesz jak jest. No i jest ta obsługa prawna, o której wyżej pisałaś.
6 2017-02-02 15:38:57 Ostatnio edytowany przez GabrielaKlym (2017-02-02 15:40:02)
Taxcare nie polecam, słyszałam o wielu błędach.
Znajdź jakieś biuro rachunkowe w swoim mieście. Ceny zaczynają się od 150 zł przy 10 fakturach, a zawsze będziesz miała do kogo się zwrócić o pomoc. Osobiście nie zdecydowałabym się na księgowość on-line. Nie ma co patrzeć, że taniej. Jak kogoś nie stać na dobrego księgowego to co to za przedsiębiorca?
U mnie się żaden nie zdarzył, odpukać. A nawet gdyby to mają ubezpieczenie od błędu.
Co do ceny to nie wypowiem się ile by tu wyszło, bo to zależy od kilku czynników, ale oszacować można sobie choćby u nich na stronie na kalkulatorze. Sama księgowość online ma i sympatyków i przeciwników. Dla mnie mocnym argumentem jest to, że nie generuję dodatkowego kosztu za etat księgowej, ani nie przepłacam. Dobry nie musi być drogi.
No jasne. trzeba tylko dobrze poszukać. GarbryjelaKlym, może... początkujący przedsiębiorca? U mnie to ma być jednoosobowa działalność, nie będę miała czasu na bieganie z papierami i on-line to dla mnie duże udogodnienie. Bluepearl a jest szansa, że będą za mnie załatwiać sprawy urzędowe? Masz jakąś wiedzę na ten temat?
Z tego co wiem, to musisz podpisać upoważnienie i wtedy księgowa Cię reprezentuje. Najlepiej odezwij się do nich i porozmawiaj osobiście, nic to Cię nie kosztuje, a będziesz wiedziała co i jak.
Coś mi się obiło, że można się z nimi kontaktować poprzez czat, może napiszę i faktycznie się więcej dowiem. Tak czy owak dziękuję za podpowiedź.