Proszę o poradę mądre głowy.
Poszukuję jakiś orzeczeń sądów w takim temacie: podział przychodów z działalności gospodarczej przy podziale majątku dorobkowego małżonków.
W czasie trwania małżeństwa założyliśmy z mężem firmę - jednoosobową działalność gospodarczą zarejestrowana na męża, aczkolwiek pracę w firmie wykonywaliśmy oboje.
Za wykonane zlecenia wystawialiśmy głównie faktury z odroczonym terminem płatności.
Aktualnie jesteśmy w trakcie podziału majątku dorobkowego i moje pytanie brzmi:
Od stycznia do sierpnia wystawiliśmy za wykonane zlecenia faktury z odroczonym terminem płatności. 15 września ustała wspólnota małżeńska, ale dopiero po 15-tym września na konto firmy zaczęły spływać środki za wystawione wcześniej (między styczniem a sierpniem) faktury. Czy przy podziale majątku wspólnego należą mi się pieniądze za przychód jaki firma wygenerowała w okresie od stycznia do 15 września, mimo, że fizycznie te pieniądze wpłynęły na konto dopiero po ustaniu wspólnoty małżeńskiej?
Na logikę rzecz biorąc wydaje mi się , że tak, bo przy realizacji zleceń w okresie od stycznia do września pracowaliśmy wspólnie, jednak poszukuję orzecznictwa sądów w tej sprawie. Czy ktoś otarł się już o taki temat i mógłby podzielić się wiedzą?
1 2018-11-26 13:01:39 Ostatnio edytowany przez kjim (2018-11-26 13:02:53)
Sporo osób przeglądało wątek i nikt nie potrafi podpowiedzieć? Nikt nie przerabiał podobnego przypadku?
Sporo osób przeglądało wątek i nikt nie potrafi podpowiedzieć? Nikt nie przerabiał podobnego przypadku?
Działalność jest na męża, raczej nic nie zrobisz. Nawet jeśli udowodnisz, że pracowałaś "dla niego" to może być z tego większa bieda niż pożytek.
Ale firma założona w czasie trwania małżeństwa i rozwijana ze środków pochodzących z majątku wspólnego jest majątkiem wspólnym niezależnie od tego czy została zarejestrowana na żonę czy też na męża.
Ale firma założona w czasie trwania małżeństwa i rozwijana ze środków pochodzących z majątku wspólnego jest majątkiem wspólnym niezależnie od tego czy została zarejestrowana na żonę czy też na męża.
Hej
masz rację !
nie znam wyroku , ale znalazłam stronę kancelarii , która opisuje taki stan prawny
"Działalność gospodarcza, a rozwód. Podział firmy po rozwodzie" storna adwokat j. Sosnowski z Warszawy , mają oddział w Gliwicach .
Powodzenia !
Hej
masz rację !
nie znam wyroku , ale znalazłam stronę kancelarii , która opisuje taki stan prawny
"Działalność gospodarcza, a rozwód. Podział firmy po rozwodzie" storna adwokat j. Sosnowski z Warszawy , mają oddział w Gliwicach .
Powodzenia !
Dziékujé. Znalazłam te informacje już wcześniej. Co do zasady podziału samej firmy, ta sytuacja jest dla mnie jasna. Nie mogę jednak znaleźć konkretnej wykładni odnośnie tych przychodów, które były zaewidencjonowane w okresie trwania małżeństwa, tj. faktury sprzedażowe byly zaksięgowane w dacie ich wystawienia, ale fizycznie wpływ kasy za te faktury nastąpił po ustaniu małżeństwa. Odnoszę wrażenie, że stało się to po celowej ingerencji byłego męża, ktory dogadał się z kontrahentami I po cichu odroczył im płatności.
chceuciekacstad napisał/a:Hej
masz rację !
Powodzenia !Dziékujé. Znalazłam te informacje już wcześniej. Co do zasady podziału samej firmy, ta sytuacja jest dla mnie jasna. Nie mogę jednak znaleźć konkretnej wykładni odnośnie tych przychodów, które były zaewidencjonowane w okresie trwania małżeństwa, tj. faktury sprzedażowe byly zaksięgowane w dacie ich wystawienia, ale fizycznie wpływ kasy za te faktury nastąpił po ustaniu małżeństwa. Odnoszę wrażenie, że stało się to po celowej ingerencji byłego męża, ktory dogadał się z kontrahentami I po cichu odroczył im płatności.
hej
moim zdaniem praca wykonana została wcześniej, więc jest kwestia rozliczenia się z Tobą bez względu na datę i w ogóle fakt czy kontrahent zapłacił i kiedy nie ma znaczenia .
Zobacz jeszcze jak wygląda kwestia zatrudniania na czarno osoby współmałżonka- jeśli Twoja praca nie miała charakteru okazjonalnego to powinien odprowadzać świadczenia i wypłacić Ci wynagrodzenie . Powinien Cię zatrudnić.
Jeśli masz dowody ze pracowałaś z mężem - maile z kontrahentami, dokumenty z podpisami lub inne formy potwierdzające pracę - to może kwestia sprawy o wynagrodzenie ze składkami plus kara go otrzeźwi i się dogadacie .
8 2018-12-07 14:57:23 Ostatnio edytowany przez chceuciekacstad (2018-12-07 15:18:48)
Cytat
"Działanie, praca małżonka w zakresie współpracy musi być zatem znacząca pod względem ekonomicznym czy organizacyjnym. Jak wskazał również Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z 30 września 2013 r. (III AUa 2274/12), z czym należy się w pełni zgodzić, „za współpracującego przy prowadzeniu działalności pozarolniczej można uznać tylko taką osobę, która na rzecz tej działalności wykonuje prace takiego rodzaju, rozmiaru i częstotliwości, które mają wymiar ekonomiczny i organizacyjny na tyle istotny, że mogą być postrzegane jako współpraca przy prowadzeniu tej działalności"."
i taki jeszcze news - w sumie logiczny . Ex korzysta z Twojego majątku (jeśli nie rozliczył się z Toba ) w firmie i ma przychody Twoim kosztem
" Przypomnijmy, że w postępowaniu o podział majątku wspólnego dokonuje się rozliczenia także dochodów, nakładów i wydatków z okresu pomiędzy rozwodem a chwilą podziału majątku, w wypadku sądowego podziału – dniem wyrokowania. " znalezione na stronie rp.pl artykuł Podział firmy po rozwodzie: Czyje pożytki z firmy po rozwodzie "
pewnie już to wiesz :
"Podział umowny stosowany jest, gdy mąż i żona potrafią sami dojść do porozumienia i podzielić się majątkiem. W takim przypadku, jeżeli umowa nie stanowi inaczej, podział przedsiębiorstwa obejmie wszystko, co jest związane z jego działalnością. Umowa podziału musi być zawarta w formie pisemnej z notarialnie poświadczonymi podpisami. Gdy w skład firmy wchodzi nieruchomość, wymagana już będzie forma aktu notarialnego. Dokonanie podziału umownego możliwe jest tylko wtedy, gdy zapadł już wyrok rozwodowy."
"Do majątku wspólnego, a zatem również majątku współmałżonka wejdzie dochód z tej spółki/ firmy przysługujący już mężowi. "
Chceuciekacstad dziękuję za zainteresowanie moim tematem i podrzuceniem pomysłów, ale jeśli chodzi o moje wynagrodzenie ..... sprawa się przedawniła tu nie mam co ciągnąć tego wątku.
Co do podziału pożytków, to sprawa też jest przerypana, bo po ustaniu małżeństwa Ex wciąż wykazuje stratę z działalności lub minimalny dochód (ze względu na alimenty, na rękę mu jest ukrywanie realnych dochodów), więc "pożytki" z tego żadne :-)
Będę jednak drążyć temat wyceny przedsiębiorstwa i podziału zysków z czasów kiedy jeszcze byliśmy małżeństwem. Konto firmowe na dzień ustania wspólnoty małżeńskiej niestety było "wyczyszczone". Większość wpływów za wykonane wcześniej prace miała miejsce po dniu ustania wspólnoty małżeńskiej. Przypadek ? :-)