Podział przychodów z działalności gospodarczej przy podziale majątku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Podział przychodów z działalności gospodarczej przy podziale majątku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez kjim (2018-11-26 13:02:53)

Temat: Podział przychodów z działalności gospodarczej przy podziale majątku

Proszę o poradę mądre głowy.
Poszukuję jakiś orzeczeń sądów w takim temacie: podział przychodów z działalności gospodarczej przy podziale majątku dorobkowego małżonków.
W czasie trwania małżeństwa założyliśmy z mężem firmę - jednoosobową działalność gospodarczą zarejestrowana na męża, aczkolwiek pracę w firmie wykonywaliśmy oboje.
Za wykonane zlecenia wystawialiśmy głównie faktury z odroczonym terminem płatności.
Aktualnie jesteśmy w trakcie podziału majątku dorobkowego i moje pytanie brzmi:
Od stycznia do sierpnia wystawiliśmy za wykonane zlecenia faktury z odroczonym terminem płatności. 15 września ustała wspólnota małżeńska, ale dopiero po 15-tym września na konto firmy zaczęły spływać środki za wystawione wcześniej (między styczniem a sierpniem) faktury. Czy przy podziale majątku wspólnego należą mi się pieniądze za przychód jaki firma wygenerowała w okresie od stycznia do 15 września, mimo, że fizycznie te pieniądze wpłynęły na konto dopiero po ustaniu wspólnoty małżeńskiej?
Na logikę rzecz biorąc wydaje mi się , że tak, bo przy realizacji zleceń w okresie od stycznia do września pracowaliśmy wspólnie, jednak poszukuję orzecznictwa sądów w tej sprawie. Czy ktoś otarł się już o taki temat i mógłby podzielić się wiedzą?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Podział przychodów z działalności gospodarczej przy podziale majątku

Sporo osób przeglądało wątek i nikt nie potrafi podpowiedzieć? Nikt nie przerabiał podobnego przypadku?

3

kjim napisał/a:

Sporo osób przeglądało wątek i nikt nie potrafi podpowiedzieć? Nikt nie przerabiał podobnego przypadku?

Działalność jest na męża, raczej nic nie zrobisz. Nawet jeśli udowodnisz, że pracowałaś "dla niego" to może być z tego większa bieda niż pożytek.

4

Ale firma założona w czasie trwania małżeństwa i rozwijana ze środków pochodzących z majątku wspólnego jest majątkiem wspólnym niezależnie od tego czy została zarejestrowana na żonę czy też na męża.

kjim napisał/a:

Ale firma założona w czasie trwania małżeństwa i rozwijana ze środków pochodzących z majątku wspólnego jest majątkiem wspólnym niezależnie od tego czy została zarejestrowana na żonę czy też na męża.

Hej
masz rację !
nie znam wyroku , ale znalazłam stronę kancelarii , która opisuje taki stan prawny
"Działalność gospodarcza, a rozwód. Podział firmy po rozwodzie"  storna adwokat j. Sosnowski z Warszawy , mają oddział w Gliwicach .
Powodzenia !

6

chceuciekacstad napisał/a:

Hej
masz rację !
nie znam wyroku , ale znalazłam stronę kancelarii , która opisuje taki stan prawny
"Działalność gospodarcza, a rozwód. Podział firmy po rozwodzie"  storna adwokat j. Sosnowski z Warszawy , mają oddział w Gliwicach .
Powodzenia !

Dziékujé. Znalazłam te informacje już wcześniej. Co do zasady podziału samej firmy, ta sytuacja jest dla mnie jasna. Nie mogę jednak znaleźć konkretnej wykładni odnośnie tych przychodów, które były zaewidencjonowane w okresie trwania małżeństwa, tj. faktury sprzedażowe byly zaksięgowane w dacie ich wystawienia, ale fizycznie wpływ kasy za te faktury nastąpił po ustaniu małżeństwa. Odnoszę wrażenie, że stało się to po celowej ingerencji byłego męża, ktory dogadał się z kontrahentami I po cichu odroczył im płatności.

kjim napisał/a:
chceuciekacstad napisał/a:

Hej
masz rację !
Powodzenia !

Dziékujé. Znalazłam te informacje już wcześniej. Co do zasady podziału samej firmy, ta sytuacja jest dla mnie jasna. Nie mogę jednak znaleźć konkretnej wykładni odnośnie tych przychodów, które były zaewidencjonowane w okresie trwania małżeństwa, tj. faktury sprzedażowe byly zaksięgowane w dacie ich wystawienia, ale fizycznie wpływ kasy za te faktury nastąpił po ustaniu małżeństwa. Odnoszę wrażenie, że stało się to po celowej ingerencji byłego męża, ktory dogadał się z kontrahentami I po cichu odroczył im płatności.

hej

moim zdaniem praca wykonana została wcześniej, więc jest kwestia rozliczenia się z Tobą bez względu na datę i w ogóle fakt czy kontrahent zapłacił i kiedy nie ma znaczenia .

Zobacz jeszcze jak wygląda kwestia zatrudniania na czarno osoby współmałżonka- jeśli Twoja praca nie miała charakteru okazjonalnego to powinien odprowadzać świadczenia i wypłacić Ci wynagrodzenie . Powinien Cię zatrudnić.
Jeśli masz dowody ze pracowałaś z mężem - maile z kontrahentami, dokumenty z podpisami lub  inne formy  potwierdzające pracę - to może kwestia sprawy o wynagrodzenie ze składkami plus kara  go otrzeźwi i się dogadacie .

smile

8 Ostatnio edytowany przez chceuciekacstad (2018-12-07 15:18:48)

Cytat
"Działanie, praca małżonka w zakresie współpracy musi być zatem znacząca pod względem ekonomicznym czy organizacyjnym. Jak wskazał również Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z 30 września 2013 r. (III AUa 2274/12), z czym należy się w pełni zgodzić, „za współpracującego przy prowadzeniu działalności pozarolniczej można uznać tylko taką osobę, która na rzecz tej działalności wykonuje prace takiego rodzaju, rozmiaru i częstotliwości, które mają wymiar ekonomiczny i organizacyjny na tyle istotny, że mogą być postrzegane jako współpraca przy prowadzeniu tej działalności"."

smile

i taki jeszcze news - w sumie logiczny . Ex korzysta z Twojego majątku (jeśli nie rozliczył się z Toba ) w firmie i ma przychody Twoim kosztem tongue
" Przypomnijmy, że w postępowaniu o podział majątku wspólnego dokonuje się rozliczenia także dochodów, nakładów i wydatków z okresu pomiędzy rozwodem a chwilą podziału majątku, w wypadku sądowego podziału – dniem wyrokowania. "  znalezione na stronie rp.pl artykuł  Podział firmy po rozwodzie: Czyje pożytki z firmy po rozwodzie "

pewnie już to wiesz :
"Podział umowny stosowany jest, gdy mąż i żona potrafią sami dojść do porozumienia i podzielić się majątkiem. W takim przypadku, jeżeli umowa nie stanowi inaczej, podział przedsiębiorstwa obejmie wszystko, co jest związane z jego działalnością. Umowa podziału musi być zawarta w formie pisemnej z notarialnie poświadczonymi podpisami. Gdy w skład firmy wchodzi nieruchomość, wymagana już będzie forma aktu notarialnego. Dokonanie podziału umownego możliwe jest tylko wtedy, gdy zapadł już wyrok rozwodowy."

"Do majątku wspólnego, a zatem również majątku współmałżonka wejdzie dochód z tej spółki/ firmy  przysługujący już mężowi. "

9

Chceuciekacstad dziękuję za zainteresowanie moim tematem i podrzuceniem pomysłów, ale jeśli chodzi o moje wynagrodzenie ..... sprawa się przedawniła tu nie mam co ciągnąć tego wątku.
Co do podziału pożytków, to sprawa też jest przerypana, bo po ustaniu małżeństwa Ex wciąż wykazuje stratę z działalności lub minimalny dochód (ze względu na alimenty, na rękę mu jest ukrywanie realnych dochodów), więc "pożytki" z tego żadne :-)
Będę jednak drążyć temat wyceny przedsiębiorstwa i podziału zysków z czasów kiedy jeszcze byliśmy małżeństwem. Konto firmowe na dzień ustania wspólnoty małżeńskiej niestety było "wyczyszczone". Większość wpływów za wykonane wcześniej prace miała miejsce po dniu ustania wspólnoty małżeńskiej. Przypadek ? :-)

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Podział przychodów z działalności gospodarczej przy podziale majątku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024