Witam, od miesiąca biorę tabletki euthyrox 75 jedna tabletkę dziennie i nie potrafię w ogóle spać, nawet jak jestem bardzo padnieta:/ to pospie godzinę dwie a potem krece się z boku na bok... Przez kilka godzin. I zrobiłam się strasznie wybuchowa, krzyczę i byle co. Jak wcześniej brałam letrox 75 to nie miałam takich objawów. Może ktoś tak miał ? I idzie sobie z tym jakoś poradzić? Słyszałam że dużo ludzi czuje się zle po tych tabletkach. Co mam zrobić ? Iść znów do endokrynologa i którego byłam ledwo miesiąc temu ? Czy jakoś inaczej można poradzić sobie z bezsennoscia?
Te tabletki to to samo tylko nazwa handlowa inna. Myślę że powinnaś zrobić badania możliwe że potrzebna jest zmiana dawki.
Tylko że niecały miesiąc temu i znów mam tam iść ? Oja:(
Moja tarczy potrafiła co miesiąc zmieniać parametry z kilkunastu do kilku ;p
Mysle ze to nie kwestia tabletek ale np zmiana poziomu hormonów. Moze przejdź sie z tym tez do internisty najpierw ?
Te tabletki to to samo tylko nazwa handlowa inna. Myślę że powinnaś zrobić badania możliwe że potrzebna jest zmiana dawki.
Letrox stosuje się u osób z nietolerancją laktozy więc to chyba nie końca to samo co euthyrox.
ale substancja główna jest ta sama, działanie tabletek jest takie samo, a więc to nie tabletki są przyczyną a najprawdopodobniej zmiana poziomu hormonów.
8 2016-12-25 13:22:39 Ostatnio edytowany przez celinienne (2016-12-25 13:41:52)
Jest oczywiste, ze dawka leku jest za wysoka. Wszystko zalezy od kiedy bierzesz tabletki - czy dopiero jestes na etapie dobierania odpowiedniej dozy, czy ci sie nagle zmienilo po dluzszym okresie, kiedy te sama doze bierzesz od dluzszego czasu. Normalnie jest tak, ze na poczatku systematycznie (co tydzien dwa lub trzy) zwieksza sie dawke i wtedy ty sama jestes tez w stanie stwierdzic ktora dawka jest dla Ciebie bardziej odpowiednia (absolutne minimum jest tydzien na jednej dawce po tygodniu zwieksza sie stopniowo doze itd). Zeby wyeliminowac nadwyzke dozy przyjetej trzeba odczekac polowe czasu z tego, w ktorym sie te dawke spozywalo, wiec jezeli jestes na nadwyzce dozy od 4 tygodni, to po zmniejszeniu dawki - dopiero po 2 tygodniach bedziesz widziala efekt. Musisz isc na wizyte do endo tyle razy, az twoja dawka zostanie ustabilizowana, nic tutaj nie wymyslisz.
Letrox i euthyrox - zawieraja tyroksyny, wiec roznice praktycznie sa zadne - chodzi zazwyczaj o subtelnosci w efekty uboczne. Letrox ma wiecej dawek, wiec czesciej stosuje sie przy okreslaniu odpowiedniej dawki. Sprawdz producenta swoich lekow, zdarza sie bowiem, ze sklad lekow jest ten sam (chodzi o aktywny czynnik), ale wiele pacjentow odczuwa, ze u jednego producenta ten sam lek w tej samej dawce jest "lagodniejszy" niz u innego producenta. Tak wiec chodzi tutaj konkretnie o hurtownika twojej apteki - ale takze o wszystkie elementy, ktore moglyby wplynac na zmiane stanu twojego zdrowia - czyli ewentualne inne laki jakie bierzesz, nagla zmiana sposobu odzywiania sie itd. Znalezienie delikatnej rownowagi w doborze lekow - to jest wlasnie cala sztuka - abys sie dobrze czula.
Tabletki letrox 75 połowę brałam od początku września na badaniu usg nie wyszło że mam tarczyce Ale jednak tsh było podwyższone. Więc dał mi ten letrox i brałam do końca listopada i byłam na kontroli tsh nadal się nie zmniejszyło i teraz biorę od miesiąca euthyrox 75 cała i za 3 miesiące mam zrobić badania a za 6 miesięcy przyjść na kontrolę
Uważam że już powinnaś powtórzyć badanie tsh! Jak możesz zrób prywatnie i idź do lekarza wcześniej. Może to być ostatecznie internista. Podejrzewam, że zrobiła się u ciebie nadczynność i stąd to pobudzenie. Ja mam od wielu lat niedoczynność, ale ponieważ wynik mi "skacze", to robię sobie tsh prywatnie, raz na 3 lub 4 miesiące i jak wynik jest zły, idę do lekarza, żeby zmienił dawkę. Trzeba tego pilnować, bo poziom hormonów tarczycy musi być prawidłowy! Od tego zależy praca całego organizmu!
Zawsze robię tsh prywatnie, i przy okazji też ft3 i ft4 jeśli do nowego roku nic się nie zmieni to zapisze się od razu, ale na codzień to ja jestem śpiąca nic mi się nie chce, wypadają mi włosy tylko w nocy się budzę i nie umie spać chociaż przyznam że ostatnio mam lepsze noce śpię a nawet jak się obudze to zasypiam od razu
Ja biorę Euthyrox 88 i też mam problemy ze snem a poziom TSH mam prawidłowy. Zgłaszałam to lekarce ale w ogóle nie zareagowała.
Czy wy macie bóle stawowo-mięśniowe?
To może Idz do innego lekarza? Bo powinien Ci chyba w tym przypadku zmienić dawkę. Mnie nic nie boli, ja miałam objaw że coś się dzieje tylko taki że wypadaly mi włosy i nadal wypadają tylko w mniejszych ilościach.
Jeśli to do mnie, to jak ma mi zmienić dawkę jak poziom hormonu jest dobry? Głównym zadaniem Euthyroksu jest ustabilizowanie poziomu hormonu.
Poza tym ludzie mają różne objawy w Hashimoto. Ja np. mam bardzo gęste i błyszczące włosy ale dużo mnie kosztuje utrzymanie wagi w normie a znam taką, która jest chuda jak szczapa. Znam też taką, która ma jeszcze gorsze objawy w kwestii bólów kostno-mięśniowych. Ona ma opuchnięte stawy i doszło u niej nawet do pęknięcia kości w śródstopiu tak, że do wyboru, do koloru.
Mi lekarz powidzial ze niby nie mam tarczycy ale jednak nie chce współpracować, I hashimoto tez nie mam
Według mnie te objawy są typowe dla zbyt dużej dawki leku.