Kto podzieli się ze mną przepisem na świąteczne smaczne piernikowe ciastka, a do tego jeszcze dekoracyjne, które nadają się na prezent?
W zeszłym roku upiekłam. Były lukrowane i ładnie wyglądały. Niestety lukier był niedobry, a smak ciastek nie taki jak chciałabym, żeby był.
Wykorzystałam stary przepis z sodą, karmelem, miodem i goździkami. Może tajemnica dobrego ciasta kryje się w dobrej mące, a może dokładnym wyrobieniu ciasta piernikowego?
Zapraszam do dzielenia się przepisami na najsmaczniejsze świąteczne pierniczki.
1 2016-11-27 09:29:31 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-11-27 09:49:31)
Cześć! Bardzo dużo jest tych przepisów, pierwszy z brzega z Google winiary.pl/przepis.aspx/9348/swiateczne-pierniczki-na-boze-narodzenie
Pozdrawiam.
Summerce chyba chodzi o sprawdzone i smaczne przepisy
Przyłączam się do pytania. Z chęcią bym również zrobiła.
A powiedzcie jak zrobię takie ciastka pierniczki, to ile one mogą "leżeć" by były jeszcze smaczne.
Summerce chyba chodzi o sprawdzone i smaczne przepisy
Przyłączam się do pytania. Z chęcią bym również zrobiła.A powiedzcie jak zrobię takie ciastka pierniczki, to ile one mogą "leżeć" by były jeszcze smaczne.
Tak, rzeczywiście chodziło mi o sprawdzone przepisy. Takie z przepisu poniżej podobno długo można przechowywać. Czy ktoś może piekł ze smalcem?
Sposób przygotowania
Miód cukier i smalec podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Przygotowanym „syropem” sparzyć mąkę. Lekko przestudzić. Wyrabiać ręką. Dodać sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, sól, przyprawy korzenne i bakalie. Ciasto dokładnie wyrobić.
Starannie wyrobione ciasto włożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno „dojrzewać” nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha o wym. 30 x 24 cm), piec około 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180° C.
Ostudzone placki przełożyć obficie powidłami śliwkowymi. Nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć deseczką. Piernik po 2-3 dniach kruszeje, mięknie i rozpływa się w ustach. Wierzch można polukrować.
Z poniższego przepisu (dostałam go od zaprzyjaźnionej osoby, która stosowała go przez lata) korzystam od dawna; osoby, które skosztowały pierniczków zrobionych wedle tej procedury, proszą o przepis, pieką pierniczki a przepisem dzielą się z kolejnymi "zarażonymi".
Pierniczki wigilijne
I.
• 0,5 kg miodu (może być sztuczny)
• 2 szkl. cukru
• 0,25 kg margaryny Palma
• 3 łyżki karmelu
• 3 torebki przyprawy do piernika lub 3 łyżeczki mieszanki (mielony cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
Wszystkie składniki razem stopić, podgrzać do zagotowania. Ostudzić.
II.
• 1 kg mąki krupczatki
• 3 jajka
• 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
Do składników I. dodać II., wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Włożyć je do kamiennego garnka i trzymać w chłodzie minimum 7 dni.
III.
Na 3-4 dni przed świętami z jednej części upiec piernik. Przełożyć go powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową lub kakaową.
Resztę ciasta (powinno być trochę gęściejsze, a więc z większą ilością mąki – ok. 1 kg) zostawić. Można z niej piec pierniczki posmarowane lukrem miętowym lub polewą czekoladową.
Pierniczki piec w piekarniku o temperaturze 220 stopni. Czas pieczenia pierniczków – 8 minut. Jeżeli piekarnik piecze nierównomiernie, w połowie pieczenia należy obrócić blachę.
Nigdy nie robiłam piernika, z całości piekę pierniczki (wtedy w II kroku nie trzeba ciasta dzielić na części), z podanej porcji 'wychodzi' słuszna ilość: +/- 500 sztuk.
Ciasto na pierniczki zrobiłam dwa tygodnie temu, pewnie za tydzień będę je piekła.
Jak długo można przechowywać pierniczki? Długo, bardzo długo. Mam jeszcze trochę z ubiegłorocznego wypieku, nic ze swego smaku i wyglądu nie straciły (trzymam je w szczelnych metalowych pudełkach).
Wielokropku, uratowałaś mi honor. Dzięki wielkie:)Czy to nie jest przypadkiem przepis z Kuchni Polskiej?
Z "Przekroju".
Z "Przekroju".
Stary dobry przepis:)
Piekłam wcześniej na święta ciasto piernikowe, ale w tym roku wypada mi wysłać takie, które będzie smaczne i trwałe. Z tego przepisu będzie idealne.Z tą kamionką będę miała problem.
Też nie mam kamionki. Używam stalowego garnka, wcześniej - emaliowanego.
10 2016-12-03 10:15:41 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-12-03 11:40:58)
Też nie mam kamionki.
Używam stalowego garnka, wcześniej - emaliowanego.
A o jakie chłodne miejsce chodzi, lodówkę?
Może ktoś zna inny przepis na pierniczki i zechce się nim podzielić?
Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią korzenne ciasta i obecnie jest ich tyle rodzajów, że nie wiadomo, które wybrać. Na drugim miejscu stawiam cynamonowe.
Mhilska, w zeszłym roku moje przechowałam dwa tygodnie, a mogłyby dłużej.