Świąteczne pierniki na prezent - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Świąteczne pierniki na prezent

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-11-27 09:49:31)

Temat: Świąteczne pierniki na prezent

Kto podzieli się ze mną przepisem na świąteczne smaczne piernikowe ciastka, a do tego jeszcze dekoracyjne, które nadają się na prezent?
W zeszłym roku upiekłam. Były lukrowane i ładnie wyglądały. Niestety lukier był niedobry, a smak ciastek nie taki jak chciałabym, żeby był.
Wykorzystałam stary przepis z sodą, karmelem, miodem i goździkami. Może tajemnica dobrego ciasta kryje się w dobrej mące, a może dokładnym wyrobieniu ciasta piernikowego?
Zapraszam do dzielenia się przepisami na najsmaczniejsze świąteczne pierniczki.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Świąteczne pierniki na prezent

Cześć! Bardzo dużo jest tych przepisów, pierwszy z brzega z Google winiary.pl/przepis.aspx/9348/swiateczne-pierniczki-na-boze-narodzenie

Pozdrawiam.

3

Summerce chyba chodzi o sprawdzone i smaczne przepisy smile
Przyłączam się do pytania. Z chęcią bym również zrobiła.

A powiedzcie jak zrobię takie ciastka pierniczki, to ile one mogą "leżeć" by były jeszcze smaczne.

4

mhilska napisał/a:

Summerce chyba chodzi o sprawdzone i smaczne przepisy smile
Przyłączam się do pytania. Z chęcią bym również zrobiła.

A powiedzcie jak zrobię takie ciastka pierniczki, to ile one mogą "leżeć" by były jeszcze smaczne.

Tak, rzeczywiście chodziło mi o sprawdzone przepisy. Takie z przepisu poniżej podobno długo można przechowywać. Czy ktoś może piekł ze smalcem?

Sposób przygotowania

Miód cukier i smalec podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Przygotowanym „syropem” sparzyć mąkę. Lekko przestudzić. Wyrabiać ręką. Dodać sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, sól, przyprawy korzenne i bakalie. Ciasto dokładnie wyrobić.

Starannie wyrobione ciasto włożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno „dojrzewać” nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu.

Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha o wym. 30 x 24 cm), piec około 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180° C.

Ostudzone placki przełożyć obficie powidłami śliwkowymi. Nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć deseczką. Piernik po 2-3 dniach kruszeje, mięknie i rozpływa się w ustach. Wierzch można polukrować.

5

Z poniższego przepisu (dostałam go od zaprzyjaźnionej osoby, która stosowała go przez lata) korzystam od dawna; osoby, które skosztowały pierniczków zrobionych wedle tej procedury, proszą o przepis, pieką pierniczki a przepisem dzielą się z kolejnymi "zarażonymi". smile

Pierniczki wigilijne
I.
•    0,5 kg miodu (może być sztuczny)
•    2 szkl. cukru
•    0,25 kg margaryny Palma
•    3 łyżki karmelu
•    3 torebki przyprawy do piernika lub 3 łyżeczki mieszanki (mielony cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
Wszystkie składniki razem stopić, podgrzać do zagotowania. Ostudzić.

II.
•    1 kg mąki krupczatki
•    3 jajka
•    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
•    szczypta soli
Do składników I. dodać II., wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Włożyć je do kamiennego garnka i trzymać w chłodzie minimum 7 dni.

III.
Na 3-4 dni przed świętami z jednej części upiec piernik. Przełożyć go powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową lub kakaową.
Resztę ciasta (powinno być trochę gęściejsze, a więc z większą ilością mąki – ok. 1 kg) zostawić. Można z niej piec pierniczki posmarowane lukrem miętowym lub polewą czekoladową.
Pierniczki piec w piekarniku o temperaturze 220 stopni. Czas pieczenia pierniczków – 8 minut. Jeżeli piekarnik piecze nierównomiernie, w połowie pieczenia należy obrócić blachę.

Nigdy nie robiłam piernika, z całości piekę pierniczki (wtedy w II kroku nie trzeba ciasta dzielić na części), z podanej porcji 'wychodzi' słuszna ilość: +/- 500 sztuk.

Ciasto na pierniczki zrobiłam dwa tygodnie temu, pewnie za tydzień będę je piekła.

Jak długo można przechowywać pierniczki? Długo, bardzo długo. Mam jeszcze trochę z ubiegłorocznego wypieku, nic ze swego smaku i wyglądu nie straciły (trzymam je w szczelnych metalowych pudełkach).

6

Wielokropku, uratowałaś mi honor. Dzięki wielkie:)Czy to nie jest przypadkiem przepis z Kuchni Polskiej?

7

Z "Przekroju". smile

8

Wielokropek napisał/a:

Z "Przekroju". smile

Stary dobry przepis:)
Piekłam wcześniej  na święta ciasto piernikowe, ale w tym roku wypada mi wysłać takie, które będzie smaczne i trwałe. Z tego przepisu będzie idealne.Z tą kamionką będę miała problem.

9

Też nie mam kamionki. smile Używam stalowego garnka, wcześniej - emaliowanego.

10 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-12-03 11:40:58)

Wielokropek napisał/a:

Też nie mam kamionki. smile Używam stalowego garnka, wcześniej - emaliowanego.

A o jakie chłodne miejsce chodzi, lodówkę?

Może ktoś zna inny przepis na pierniczki i zechce się nim podzielić?
Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią korzenne ciasta i obecnie jest ich tyle rodzajów, że nie wiadomo, które wybrać. Na drugim miejscu stawiam cynamonowe.

Mhilska, w zeszłym roku moje przechowałam dwa tygodnie, a mogłyby dłużej.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Świąteczne pierniki na prezent

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024