cześć! mam dzisiaj kiepski dzień i potrzebuję obiektywnego spojrzenia na pewną sprawę, co w niej mogło pójść nie tak...
a mianowicie,
brałam udział w rekrutacji na stanowisko młodszej księgowej do biura rachunkowego. Praca dla mnie super, już kiedyś trochę pracowałam w takim miejscu, możliwość przeniesienia teorii do praktyki, nauczenia się nowych rzeczy, szkolenia się dalej itp, itd. Pieniądze przeciętne ale na początek mogłam je spokojnie zaakceptować.
Złożyłam swoje CV osobiście. Rozmawiałam z osobą zajmującą się rekrutacją i chyba właścicielką biura. W moim odczuciu ta rozmowa była jak najbardziej ok. Pani była zadowolona, podkreśliła, że moimi plusami są kursy i choć niewielki staż to dotyczący wąskiej dziedziny, która ją interesowała. Zapytała jaki mam okres wypowiedzenia w obecnej firmie, kiedy mogę zacząć i dogadałyśmy się odnośnie wynagrodzenia. Rekruterka powiedziała, że odezwie się konkretnego dnia, żeby zaprosić mnie na drugi etap. I dokładnie tak zrobiła.
Ten drugi etap dla innych pewnie był pierwszym, bo dziewczyna, która rozmawiała przede mną była tylko z właścicielką. Gdy ta Pani mnie zobaczyła, poprosiła swojego męża, żeby z nami wszedł. Powiedziała, że teraz będzie ze mną rozmawiał jej mąż a ona będzie tak luźno uczestniczyć w rozmowie.
Z tej części rozmowy byłam bardzo zadowolona... Pod koniec od tej Pani usłyszałam, że wyróżniam się spośród innych kandydatek, że widać moje chęci, motywację i ... że bardzo zastanawia się nad bardziej odpowiedzialnym zajęciem dla mnie niż na które rekrutowałam. Usłyszałam też, że już mnie nie będą ciągać i że odezwą się konkretnie w czwartek...
no i się nie odezwali, co od razu odebrałam jako zły znak.
i dzisiaj [poniedziałek] dostałam telefon, że jednak przyjęli inną osobę.
Zrobiło mi się tak bardzo przykro, bo równie bardzo mi zależało. Nawet nie zapytałam, o powód, bo właścicielka szybko się rozłączyła a ja z tego wszystkiego też nie wiedziałam co powiedzieć.
Co mogło pójść nie tak jak powinno??
P.S. Są tutaj może osoby, które zajmują się doradztwem zawodowym, rekrutacją albo najzwyczajniej orientują się w tym temacie?
Jeśli tak to fajnie by było podyskutować, na co zwracają uwagę pracodawcy, jak to wygląda z ich punktu widzenia.