Potrawy z czosnkiem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1

Temat: Potrawy z czosnkiem

Uwielbiam wszystkie dania gdzie dodaje się czosnek, wrzucam go wszędzie gdzie się da, no ale może znacie jakieś fajne przepisy na potrawy z czosnkiem?Jem go dużo bo jest zdrowy i w ogóle chyba dzięki niemu nie choruję, i jak znacie jakieś fajne przepisy proszę podeślijcie!!!Dzięki!!!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Marianna42 (2007-08-04 16:06:50)

Odp: Potrawy z czosnkiem

Sałatka  pomidorowa po korsykańsku

6 pomidorów,2 cebule, 4 ząbki czosnku, natka pietruszki, 3 łyżki kaparów, 10 czarnych oliwek, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz

Pomidory kroisz w plastry i układasz na półmisku, i posypujesz drobno posiekanym czosnkiem, cebulą, pietruszką  kaparami i oliwkami, skropić oliwą doprawić, dobrze smakuje z kozim serem albo zwykłym twarogiem

czasem robię masło czosnkowe, które mieszam z makaronem do spagetti

potrzeba 5 ząbkówo czosnku, masło, 4 łyżki natki pietruszki,posiekane listki bazylii, sól pieprz

nalezy stopić masło, dodaćposiekany czosnek i lekko podsmażyć, potem dorzucić natkę sól pieprz i chwilę podgrzać, można dawać do makaronu albo polewać nim sznycle

3

ja znam fajny przepis na czosnkowy Sos z cukinii idealnie nadaje się do makaronu:)

składniki:
cebula,2-3 ząbki czosnku, 500g cukinii, olej, 3 łyżki ziół(natka, koper,bazylia, szczypiorek,oregano,tymianek,oregano), 125ml śmietay kremówki, sól pieprz pomidor

przygotowanie:pokroić cebulę,czosnek, cukinię i smażyć na oleju jakies 3 minutki, potem wrzucić zioła i razem dużić, potem wlać śmietanę ,doprawić solą i pieprzem, na końcu do sosu dodać pokrojonego pomidora i chwilę dusic, fajnie smakuje z makaronem!!! smacznego!!! smile

4

a tu cos co jadłam u koleżanki na imieninach Placek z kapusty

potrzeba:małą główkę białej kapusty, 500g szpinaku, 2-3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki,150g ementalera, 100g sera owczego, 4 jaja, łyżeczka soli, pieprz, listki szałwii

kapuste pozatkować, włoązyć do wrzątku i ugotować, umyty szpinak włożyć do garnka i podgrzewać by zmniejszył objętość, osączyć, czosnek przecisnac przez praske, natke umyc i posiekac, sery zetrzec,  jajk aubic z sola i pieprzem, potem wymieszac wszystko i wlozyc do natłuszczonej i wyłozonej pergaminem formy do tart , piec 30 min w temp.200 stopni, naparwde dobre!!!:)))))))

i wazne -czosnek nie moze sie dlugo samzyc na zbyt goracym tluszczu bo robi si egorzki i przypala sie, wiec tluszcz ma byc srednio cieply

5

mój przepis czosnkowy to Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków

wystarczy wymieszać posiekaną kapustę pekińską, ogórki kiszone lub korniszone, zielony groszek konserwowy,ugotowane ziemniaki i dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dprawić do smaku i trochę majonezu dodać na końcu:) super!!! składniki zawsze na oko wrzucam, stąd nei podaję ilości-zależy czego więcej preferujecie:)

6

Ja z czosnkiem to najbardziej uwielbiam masło-  kupuje sie dobre masło ( teraz u mnie w domu króluje irlandzki kerrygold) i miksuje sie go ze sprasowanym czosnkiem  plus pietruszka i inne zioła (co kto lubi) boskie i do tostów i do grilla

7

znam przepis na bardzo szybka, tania i dobrą sałatke  z czosnkiem i uszkami.

składniki:
- mała paczka uszek
- 4-5 pomidorów
- ser feta (najlepszy w sumie jest z mlekowity w kostce-niebieski)
- majonez
- czosnek
Uszka ugotowac i poczekac az wystygną, pomidory pokroic w kostke, ser feta pokroc na male kostki , wszystko razem wymieszac dodac 2 łyzki majonezu i czosnek według uznania , mozna dodac równiez poeprz:)
pycha ! smacznego!

8

najprostsza rzecz: bierzesz kostkę masła, miażdżysz/siekasz pół główki/główkę czosnku, merdasz to razem, bierzesz bagietkę, kroisz, smarujesz masełkiem czosnkowym, kładziesz pomidorka, posypujesz bazylią i startym serem i wkładasz do piekarnika smile pyszne, tanie i genialne w swej prostocie smile

9

Ja robię sos czosnkowy-biorę jogurt naturalny - z bacomy jest gęsty - więc super- miażdżę przez praskę czosnek,solę lekko- merdam- i myziam na kanapkach z wędliną

10

ja tez myziam i merdam:) ale szpinak (mrożony zawsze kupuję) z serem pleśniowym i czosnkiem:) pyszne do makaronu. Teraz można dostać juz gotowy, mrożony szpinak juz z sosem serowym czy śmietanowym.

11

Ziemniaki z czosnkiem
Czosnekw plasterki (grubsze) ziemniaki w plastry (cieńcze) do tego np. papryka pokrojona, cukinia. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i z dodatkiem masełka i ziół i soli pieczemy w pierkarniku, na grillu czy innym opiekaczu. U nas rządzi. Zresztą czosnek z grilla (pieczemy całą główkę) jest najnajnajlepszym dodatkiem do chlebka.

12

"Tzatziki"

twarożek (powiedzmy 25 dkg półtłustego) - zmielić, a tak naprawdę - zmiażdżyć widelcem wystarczy
cały ogórek szklarniowy - pokroić w drobną kosteczkę (ok.0,5cm)
cały pęczek koperku (chyba że to koperkowy wysyp i pęczki są gigantyczne - to połowę)
mały kubeczek jogurtu naturalnego (może być też kefir)
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku - przepuścić przez wyciskacz

i wymieszać. Ja to lubię do grilowanego mięsa (i moi goście - wszyscy pytają jak to się przyrządza smile)

13

Czosneczek smile dodaje smaczku. Mój mąż narzeka ,kiedy dam czosnek,bo boli go potem żołądek. A bardzo lubię zrobić sos czosnkowy ( 1 szklanka joguru greckiego, pęczek koperku, 2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz ,sól) . Gotuję brokuła i na dużym talerzu układam dookoła brokuł ,a w środek leję sos( mam taki specjalny talerz,że w środku jest taka mała miseczka) . Na imprezie zawsze robi łał...Proste i pyszne.

Sosik sama zmodyfikowałam,bo w wersji oryginalnej zamiast jogurtu było : 0,5 szklanki śmietany i 0,5 szklanki majonezu smile ale ja odchudziłam ten sos

14

Ja uwielbiam czosnek i dodaję go prawie do wszystkiego,nawet do puree z ziemniaków tylko dodaję sproszkowany a nie świeży.Sos czosnkowy to u mnie podstawa robię go z majonezu i śmietany i dodaję koper.

15

uwielbiam  !! smile

16

Czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistego smaku,ale jest przede wszystkim bardzo zdrowy.Sprawdziłam.

17

Ja nie wyobrażam sobie brokułów i szpinaku bez czosnku.A tak w ogóle dodaję go do wszystkich mięs....

18

Polecam przepyszną zupę czosnkową. Litr wody, 2 drobiowe kostki rosołowe, 3 trójkąciki serka topionego (ja lubię ze szczypiorkiem) i około 10 ząbków czosnku (zupa wychodzi dość łagodna w smaku, więc można użyć więcej czosnku). W wodzie należy rozpuścić kostki rosołowe, potem wrzucić serki i gotować tak długo, aż się rozpuszczą. Czosnek drobno pokroić i 1/4 wsypać od razu do zupy, a resztę podsmażyć na patelni i dopiero potem dodać do pozostałych składników. Gotować jeszcze jakieś 20 minut, doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę najlepiej z grzankami, dodatkowo posypaną startym żółtym serem.

19

Oj kobietki ale smaku sobie na robiłam uwielbiam czosnek a tu tyle pyszności. Ja też coś dla Was mam co prawda nie mój przepis ale też się z Wami podzielę sprawdzonym przepisem .                                                                                                                                                          Makaron z sosem czosnkowym

2,5 łyżki suszonych krążków pietruszki
1 czubata łyżeczka bazylii
2 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki margaryny lub masła
0,25 kg chudego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2/3 filiżanki chudego mleka
0,5 kg makaronu (najlepiej zielonego)
5 ząbków posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 filiżanka utartego parmezanu
natka pietruszki do przybrania

Do podania:
jarzyny gotowane na parze
lub dowolna surówka

Schab pieczony w folii
75 dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz

Do podania:
surówka z czerwonej kapusty

Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym
makaron
starty ser żółty
2 łyżki oliwy
1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
pomidory z puszki
posiekana bazylia lub natka pietruszki
pieprz, sól

Do podania:
lampka wina
Kiełbasa w piwie
50 dag kiełbasy białej
pół litra piwa jasnego
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do zup

Do podania:
ziemniaki,
surówka

20

Schab z czosnkiem.. mniam:) Uwielbiam tez łopatka z majerankiem ,czosnkiem i cebulka..

21

Zupa czosnkowa - źródło TeleTydzień

500 g wołowiny z kością
2 cebule
2 marchwie
pietruszka
główka czosnku
2 łyżki oleju
3 kromki chleba
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
do smaku: sól, pieprz, majeranek

Włóż do garnka umyte mięso, jedną obraną cebulę, oczyszczoną pietruszkę i marchew. Dodaj przyprawy, zalej dwoma litrami zimnej wody i gotuj, aż mięso zmięknie. Odcedź wywar.
Drugą cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż.
Zalej cebulę wywarem i dodaj utarty czosnek wraz z majerankiem. Gotuj przez minutę i dopraw.
Z chleba przygotuj grzanki. Wrzuć je do zupy tuż przed podaniem.

22

Przepis pochodzi z bloga gruszkazfartuszka.blox.pl - wypróbowany wielokrotnie smile

Składniki:

- 1 główka kalafiora

- 1 główka czosnku

- 2 marchewki

- 1 cebula

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1/3 szklanki białego wina

- 1/2 szklanki wody

- 2 szklanki bulionu wołowego (u mnie z kostki)

- 2 łyżki śmietany 12%

- 2 łyżki mleka

- 1 łyżka mąki

- tymianek

- sól

- pieprz

- czerwona papryka

- 1 liść laurowy

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki i ułożyc na blasze wyłożonej folią aluminiowej. Skropić łyżką oliwy z oliwy, posolić, popieprzyć.

Z główki czosnku odkroić czubek, zdjąć wierzchnie warstwy łupinek, ale nie obierać całości! Ząbki powiny dalej być połączone. Zawinąć w kawałek folii aluminiowej i ułożyć obok kalafiora. Całość wstawić do piekarnika. Po 20 minutach wyjąć kalafior. Czosnek pozostawić na kolejne 10 minut.

Marchewkę i cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce masła w dużym garnku z grubszym dnem. Smażyć przez około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Po dwóch minutach dodać 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać, podsmażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodawać stopniowo wino oraz wodę. Wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia. Czosnek podzielić na ząbki, obrać i dodać do zupy razem z dwoma szklankami bulionu oraz liściem laurowym. Ponownie doprowadzić do wrzenia, podgotować na niewielkim ogniu przez 10 minut, a na koniec dodać upieczony kalafior i zostawić na małym ogniu jeszcze na kilka minut.

Wyjąć liść laurowy (wstyd przyznać, ale ja zapomniałam. na szczęście nie zepsuł za bardzo smaku wink ), zupę przelać do blendera i zmiksować na krem. Dodać śmietanę oraz mleko i wymieszać. Podawać z grzankami z białego pieczywa i kilkoma kroplami oliwy z oliwek smile

23

Obowiązkowe danie na każdą imprezkę:-)
-pomidor pokrojony w plastry (w poprzek)
-żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, czosnek dodany przez praskę, majonez, sól i pieprz wg uznania) - wymieszne układamy na pomidorach...smacznego

24

Czosnkowa klasyka wg TeleTydzień

2 ziemniaki
1 litr bulionu mięsnego
sól
1/2 łyżeczki tłuczonego kminku
szczypta suszonego majeranku
6 ząbków czosnku
1 łyźeczka smalcu
2 kromki czerstwego chleba
natka pietruszki do dekoracji

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka. Zalej bulionem i dodaj sól, kminek oraz najeranek. Gotuj do miękkości.

Czosnek obierz, 4 ząbki przeciśnij przez praskę, a dwa pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy wraz ze smalcem. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez kwadrans na małym ogniu.

Chleb pokrój w kostkę (bez skórki). Podsmaż grzanki na suchej patelni na złoto.

Gorącą zupę przelej do miseczek. Do każdej porcji dodaj grzanki i udekoruj natką pietruszki.

25

Zupa czosnkowo-serowa wg A.Góralskiej

10dag sera żółtego
mały naturalny serek topiony
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
szklanka groszku ptysiowego
1l bulionu warzywnego
2 listki laurowe
sól i pieprz
1/3 szkl. śmietanki 12%

Bulion zagotuj, dodaj listki laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do gotującego się bulionu dodaj serek topiony i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj starty ser żółty i zmniejsz ogień. Gotuj przez kilka minut często mieszając.

Kiedy zupa nabierze kremowej konsystencji zmiksuj ją na gładko. Dodaj śmietanę  i zwiększ ogień, a kiedy tylko zawrze - wyłącz palnik. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw na kilka minut. Posiekaj drobno natkę i koperek, połowę dodaj do zupy i wymieszaj.

Zupę podawaj gorącą z groszkiem ptysiowym, udekorowaną pozostałą natką i koperkiem.

26

Też lubie czosnek najbardziej sos czosnkowy.Jeżeli robicie sos czosnkowy dodajcie do niego curry tyle ile lubicie coś pysznego.

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024