Dobrywieczór::-)
Wpadłam na chwilkę i faktycznie dużo wpisów, trudno się do wszystkich odnieść zwłaszcza jak się pisze na telefonie.
U mnie deszczowo, jak przymarznie to będzie lodowisko.
Mystique co to znaczy, że Twoje uderzenia gorąca powróciły? Miałaś je, nie mialas i znowu masz? Ja jestem od ponad pół roku po usunięciu jajników więc wiadomo menopauza. Przed operacja od kilku lat byłam już w okresie perimenopauzy, jakieś lekkie symptomy już były np dawniej lubiłam upały, prawie się nie pocilam, ciągle bylo mi zimno, a ok. 40stki to się zmieniło. Po operacji nie zdecydowałam się na HTZ,biorę suplementy z soja, czerwona koniczyna i jest w miarę ok, czasami zrobi mi się cieplej ale jakichś napadów czy zlewnych potów nie mam. I mam nadzieję, że nie będę miała. Ale pewności nie ma, bo jak czytam to różnie bywa u kobiet. Teraz po pół roku od operacji dokuczał mi kręgosłupa, na razie przeszło, ale będę musiała się zaprzyjaźnić z jakimś fizjoterapeuta.
Czytałam kiedyś trochę o tych powięziach, że ich terapia, masaż przynoszą dobre efekty.
Czytelniczka-biegunki po lekach na cukrzycę to bardzo prawdopodobne, bo mój tata tak miał jakieś 2 lata temu. Niestety nie pamiętam jaki lek wtedy brał.
Ja również nie byłam w obozie.
Dziewczyny, wiem, że dzieci, rodzina nie są gwarantem spokojnej starości, bo różnie bywa w życiu. Ale jak się nie ma dzieci to dużo bardziej prawdopodobne, że czeka nas samotna starość.
Poza tym będąc rodzicem trzeba sobie zasłużyć na tę spokojna starość, bo jeśli bylo się kiepskim rodzicem np alkoholikiem, przemocowcem,toksykiem to dzieci jak dorosną mogą się odciąć od takich rodziców. Ale reguły nie ma.
Asterko wiem, że jest sporo osób samotnych. Jednak jakoś ciężko mi się przemoc i pojechać na zagraniczną wycieczkę sama tzn mam na myśli zorganizowany wyjazd, boję się, że będą same pary, grupki znajomych, nie wiem kto się trafi w pokoju itp.
Na samotne wakacje nad Baltyk zdarzało mi się jechać(i pewnie jeszcze pojadę)ale powiem szczerze było średnio. 1-2 dni super, relaks, spacery brzegiem morza, ale później juz niezbyt fajnie jak wokół same pary i rodziny. Nie wspomnę, że ciężko znaleźć pokój dla 1 osoby i często pozostaje opcja pokoju 2 osobowego więc wtedy płaci się podwójnie. Wiadomo, że lepsze to niż spędzenie urlopu w domu. Ale jednak fajniej jest jechać z kimś.
Kaoma czyli jest jeszcze dla mnie szansa jeśli chodzi o prawo jazdy:-) historia Twojej kuzynki daje mi nadzieję .
Tajemnicza u mnie nie ma domu dziecka, kiedyś był i trochę w nim bywałam jako wolontariusz,ale nie kojarzę, żeby były takie akcje jak zabieranie do domu na święta. Poza tym nie mieszkam sama...
Mówisz, że na męża nie możesz liczyć, myślę, że wiele kobiet nie może liczyć na swoich mężów gdyby potrzebowały konkretnej opieki. Bardziej mi tu chodziło o taką pomoc (niekoniecznie na starość, ale już teraz)nie wymagajaca szczegolnych umiejętnościami jak np odwiedziny w szpitalu i przywiezienie potrzebnych rzeczy np koszuli nocnej czy ręcznika. Wiem, że znajomi też mogą pomoc i odwiedzić, ale głupio prosić zwłaszcza, że np jest to 70 km w jedną stronę i nie jest się jakoś ciężko chorym.
Caffisimo jak zakupy? Udały się?
Ja ostatnio głównie kupuje online. Teraz już się rozglądam za płaszczykiem na wiosnę. Liczę, że dostanę coś fajnego w dobrej cenie.
Wpadłam tylko na chwilę, a się rozpisałam hi hi
Zmykam, dobrego wieczoru dla wszystkich!