Cykl miesięczny kobiety ? czyli zanim zaczniesz uprawiać seks - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Cykl miesięczny kobiety ? czyli zanim zaczniesz uprawiać seks

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Cykl miesięczny kobiety ? czyli zanim zaczniesz uprawiać seks

Znajomość cyklu to dla kobiety znajomość własnej fizjologii. Obserwując zmiany zachodzące w swoim organizmie, kobieta może przewidzieć kiedy będzie dla niej najdogodniejszy moment by zajść w ciążę, ale również kiedy można jej uniknąć.
Sygnały wysyłane przez organizm mogą również skłonić kobietę do wizyty u lekarza, gdy będzie podejrzewać, że dzieje się coś złego (choroba) czy nadzwyczajnego (ciąża).

Większość procesów fizjologicznych występujących w organizmie człowieka ma charakter cykliczny, podobnie jak wiele zjawisk w przyrodzie, które cyklicznie powtarzają się w określonym czasie. Podlegają temu także zmiany w organizmie kobiety, a zwłaszcza jej procesy związane z rozrodczością. W okresie rozrodczym, który zaczyna się menarche, czyli pierwszą miesiączką, a kończy menopauzą, czyli ostatnią miesiączką, w organizmie kobiety zachodzą procesy związane z dojrzewaniem komórki jajowej, jajeczkowaniem (owulacją), czynnością ciałka żółtego oraz zmiany w błonie śluzowej macicy regulowane przez układ hormonalny. Powtarzają się one stale i obejmują pewien okres czasu, który nazywamy cyklem miesiączkowym. Przygotowują one w każdym cyklu organizm kobiety do macierzyństwa.

Cykl to okres czasu od wystąpienia miesiączki do pojawienia się następnej. Czyli pierwszy dzień okresu jest pierwszym dniem cyklu. Przyjęty książkowy idealny cykl wynosi 28 dni. W praktyce oczywiście rzadko kiedy tak bywa i zazwyczaj cykle trwają 25-35 dni (tylko 15% kobiet ma 28-dniowe cykle miesiączkowe.). Niewielkie regularności cyklu często występują u kobiet zupełnie zdrowych, a długość cykli prawie nigdy nie jest idealnie równa, ponieważ wiele czynników zewnętrznych może wpłynąć na długość cyklu (np. choroba, silny stres, podróż i związana z nią zmiana klimatu i inne).
Rzecz jasna cykl kobiety to nie tylko czas pomiędzy jedną miesiączką a drugą. W czasie tego miesiąca w organizmie kobiety następują liczne procesy umożliwiające nam zajście w ciążę.
Poszczególne etapy cyklu:

- miesiączka (pierwszy dzień = początek cyklu)
- dni względnie niepłodne
- dni płodne, w czasie których występuje owulacja
- dni niepłodne
- miesiączka, czyli początek kolejnego cyklu.

A oto szczegóły:

- miesiączka (pierwszy dzień = początek cyklu)  Faza krwawienia miesiączkowego: Trwa 3 ? 6 dni. W czasie jej trwania złuszcza się błona śluzowa macicy i w postaci krwi miesięcznej wydostaje się na zewnątrz. Pierwsza w życiu miesiączka występuje najczęściej między 11 a 16 rokiem życia (średnio 12,7 lat), ostatnia może wystąpić po 45 roku życia (średnio 51,4 lat).
WAŻNE! Dla większości kobiet jest to okres niepłodności, jednak w przypadku krótkich cykli, już w tej fazie może pojawić się śluz płodny, który umożliwi plemnikom przeżycie w drogach rodnych kobiety do momentu owulacji.

- dni względnie niepłodne ? Faza pęcherzykowa: W czasie fazy pęcherzykowej zwanej też fazą folikularną lub fazą wzrastania następuje odnowa i wzrost błony śluzowej macicy, która przygotowuje się do przyjęcia komórki jajowej jeśli ta podczas owulacji zostanie zapłodniona. Faza ta charakteryzuje się różną długością, nawet u tej samej kobiety. Zwykle trwa 9 ? 11 dni. W jajniku, pod wpływem hormonów, zaczyna dojrzewać kilka pęcherzyków. Ostatecznie tylko jeden z nich, zwany pęcherzykiem dominującym, rozwija się w pełni, reszta natomiast zanika. Głównymi hormonami oddziałującymi na organizm kobiety w tej fazie są estrogeny. Błona śluzowa macicy reaguje na estrogeny stopniowo powiększając swoją grubość (jest to tzw. faza wzrostowa). W tym samym czasie podstawowa temperatura ciała jest niższa. Wraz ze wzrostem poziomu estrogenów rozpoczyna się u ciebie okres płodności. Obserwujesz zmianę śluzu szyjkowego na bardziej rozciągliwy, masz poczucie mokrości. Jeżeli miałaś stosunki w tej fazie, plemniki mogą przeżyć w śluzie płodnym aż do owulacji.

- dni płodne, w czasie których występuje owulacja ? Faza owulacyjna: W trakcie tej fazy komórka jajowa zostaje uwolniona z jajnika do jajowodu. Dzieje się to zwykle 10 ? 16 dni przed końcem cyklu miesiączkowego, co ważne, niekoniecznie 14. dnia cyklu. Komórka jajowa może być zapłodniona w przeciągu 12 godzin od jajeczkowania. Jeśli do tego nie dojdzie, po 24 godzinach obumiera i rozpoczyna się dla kobiety okres niepłodny.

- dni niepłodne - Faza lutealna - trwa zwykle 10 ? 16 dni. Dla danej kobiety jej długość jest stała. Głównym hormonem działającym na twój organizm w tej fazie jest progesteron. Powoduje on dalsze wzrastanie i rozpulchnianie błony śluzowej macicy, przygotowując ją do implantacji, czyli zagnieżdżenia się zapłodnionej wcześniej komórki jajowej. Jeśli do zagnieżdżenia nie dojdzie, błona śluzowa zaczyna się złuszczać, wchodząc w fazę krwawienia miesiączkowego. Faza lutealna jest dla kobiety okresem niepłodnym. W czasie jej trwania często pojawiają się objawy tzw. zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Wartości temperatury w poszczególnych fazach są różne u różnych kobiet, jednak zawsze gdy następuje owulacja, temperatura w drugiej fazie cyklu wzrasta w stosunku do temperatury z pierwszej fazy o ok. 0,5 °C.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Order_of_changes_in_ovary.svg/300px-Order_of_changes_in_ovary.svg.png

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Cykl miesięczny kobiety ? czyli zanim zaczniesz uprawiać seks

ciekawostka- zdjęcia z momentu owulacji, zrobione podczas zabiegu/operacji:

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQp3wvxGf3LnMkQk41caaMkF0NdZWJ59Ob6Aqs7uIaUME181IUxOA

3

Zdjęcia są bardzo ciekawe, jednak poza tym nie znoszę obserwować własnego cyklu , nic z tym związanego i najchętniej usunęłabym macice razem z jajnikami bo uważam je za zbędne narzędzia.

4

Mogłabym zadać kilka pytań, dręczących mnie od dłuższego czasu? Skoro istnieje możliwość zajścia w ciążę kilka dni przed okresem, bądź w trakcie, to to oznacza, że plemniki przeżywają kilka-a nawet kilkanaście dni w organizmie kobiety, czekając na komórkę jajową z nowego cyklu przy kolejnej owulacji? Czy to jest tak, że one potrafią zapłodnić starą komórkę jajową, która teoretycznie już się do tego nie nadaje, ale jakimś cudem plemnikom się poszczęściło? No bo w tym tekście Cat jest wyraźnie napisane, że komórka jajowa jest wypuszczana w trakcie owulacji i plemniki mają 24h na jej zapłodnienie.

Tzn. może ja się nie wyrażam zbyt jasno, ale to kiedy może dojść do zapłodnienia w sytuacji, gdy pojawia się śluz. Bo ja go mam zazwyczaj powiedzmy w 12 dniu cyklu przez 3 dni. To wtedy też jest wypuszczana ta komórka jajowa z 24h terminem ważności, czy to jest tylko czas dla plemników, które sobie potem żyją w środku, a ten moment przychodzi później, gdy już tego śluzu nie ma?

Ja wiem, że to są podstawowe pytania jak dla dzieci z podstawówki. Ale zawsze byłam święcie przekonana, że owulacja=komórka jajowa i w ciągu tych 5 dni gdy jest śluz może dojść do zapłodnienia. A okres to stara, złuszczona niezapłodniona komórka, która już się do niczego nie nadaje.

Żeby jaśniej to wyglądało: Ile dni żyją plemniki w organizmie? Kiedy konkretnie jest ten 24h okres?

5

marchewa91 napisał/a:

Żeby jaśniej to wyglądało: Ile dni żyją plemniki w organizmie? Kiedy konkretnie jest ten 24h okres?

Plemniki żyją 5-7 dni i co ważne: potrzebują sprzyjających warunków, np. śluzu, który je doprowadzi do komórki jajowej- same bowiem nie potrafią się poruszać.

Ten 24h okres gdy komórka jajowa jest gotowa do zapłodnienia zależy od każdej kobiety z osobna wink Często jest to wyczuwalne kłucie w jednym z jajników no i na zapłodnienie składa się kilka warunków, np. sprzyjające środowisko jak i również czas; największe szanse na zapłodnienie są tuż przed owulacją (jeśli wyobrazimy sobie, że dokładnie wiemy kiedy owu.nastąpi), duże w czasie owulacji, a kilka dni po owulacji (jeśli wiemy, że ona nastąpiła) mamy tzw. niepłodność bezwzględną.

6 Ostatnio edytowany przez marchewa91 (2013-09-08 18:01:10)

ale nawet jeśli mówisz, że kilka dni po owulacji, to skąd w takim razie to zachodzenie w ciążę podczas okresu, skoro śluz ma się ok. 10 dni po 1. dniu miesiączki?

no bo tak: 1-4 dzień okres
tydzień po nim, czyli niech to będzie 11-15 - śluz
potem 16-28 - wględnie nic się nie dzieje

to kiedy konkretnie dochodzi do zapłodnienia? w okolicach 20. dnia? Kiedy konkretnie jest owulacja? Śluz poprzedza owulację, czy jej towarzyszy?

7

Bo o ile możesz się skutecznie dowiedzieć, że jesteś już PO owulacji, o tyle trudniej dowiedzieć się, ILE jesteś przed. Ciążą w trakcie okresu jest możliwa, jeśli zaraz po nim dojdzie do owulacji; jest to spowodowane dość dużym skróceniem cyklu, tak że te dni płodne wypadają tuż po owulacji, a plemniki sobie zaczekają.

8

hmm... czyli śluz nie jest wcale wyznacznikiem owulacji? to że pojawia się 11. dnia cyklu, a kończy 15. wcale nie oznacza, że owulacja przypada np. 6.?

9

Życie pokazuje, że nie jest wink Tzn. jeśli masz w miarę regularny okres, obserwujesz swój organizm, to z dużym prawdopodobieństwem jesteś w stanie ustalić kiedy mniej więcej (+/- 2 dni) wystąpiła owulacja. Możesz też używać testów owulacyjnych.

Plemniki do zapłodnienia potrzebują sprzyjających warunków, a śluz jest jednym i kluczowym z nich- ale może pojawić się też pod wpływem silnego podniecenia.

10

nie no, jak mam śluz, to go mam non stop ;p nie jestem podniecona 24/4 dni ;p ale cały czas nie odpowiadasz na moje pytanie, albo coś nie możemy się zrozumieć. Owulacja występuje przed śluzem, w czasie śluzu, czy po śluzie?

11

Inaczej: gdy pojawia się śluz przypominający biało kurzego jajka, zaczynają się dni płodne. Szczyt śluzu (czyli gdy jest go najwięcej) to owulacja.

12

Śluz pojawia się przed owulacją. Tzw. śluz płodny - przezroczysty i ciągnący się jak białko kurzego jaja. Ten śluz ułatwia przenikanie plemników. Zwykle taki śluz w dużym natężeniu pojawia się 2-3 dni przed owulacją. Ma za zadanie wprowadzić plemniki, żeby sobie zaczekały na komórkę jajową. Potem zostaje uwolnione jajeczko i od tego momentu jest zdolne do bycia zapłodnionym przez 24 godz. Potem obumiera i zostaje wydalone w czasie miesiączki.
Kiedy następuje owulacja - jajeczko mogą zapłodnić plemniki "czekające", jak też te, które dostaną się do pochwy w czasie stosunku danego dnia. Plemnik pokonuje drogę do jajeczka w ciągu kilku godzin.
Podobno plemniki "męskie" są szybsze, ale krócej żyją. Stąd, jeśli do stosunku dojdzie tuż przed lub chwilę po owulacji - wzrastają szanse na chłopczyka smile
A jeśli stosunek miał miejsce 3-4 dni przed owulacją to jest większa szansa na dziewczynkę (wolniejsze i bardziej długowieczne plemniki żeńskie czyhają w jajowodzie na uwolnienie jajeczka)

Edit: kilka godzin po owulacji śluz płodny gęstnieje, robi się bardziej mętny a potem, w kolejnych dniach zanika. Zwykle jest to naprawdę bardzo wyraźna zmiana wyglądu i konsystencji śluzu, wiec z dużym prawdopodobieństwem kobiety obserwujące swój organizm mogą wyznaczyć swój czas niepłodny. Pod warunkiem, że trafnie określimy czas owulacji - zajście w ciążę po niej aż do końca cyklu jest niemożliwe.

13

hmm... ok, dziewczyny dzięki za wszystkie informacje smile Czy w takim razie prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w czasie okresu wzrasta, gdy nie obserwuje się klasycznej owulacji ze śluzem itd.? Bo rzeczywiście, bywają miesiące, gdzie mam wręcz 100% pewność owulacji (śluz, wysokie libido, ładna cera, włosy, itd), a są miesiące gdzie jej w ogóle nie dostrzegam.

Pytam o to też dlatego, że podejrzewam u siebie cykle bezowulacyjne - mam huśtawki hormonów, mimo wykluczenia pcos - aczkolwiek, wiem, to żadne tłumaczenie, nie zajdę na pewno w ciążę, bo wiele dziewczyn przekonanych o swojej bezpłodności stwierdzonej przez kilku lekarzy jednak zachodziło w ciążę.

14

marchewa trudno an to odpowiedzieć. Powiedziałabym, że wzrasta z powodu braku wiedzy. Podejrzewam, że teraz to już musztarda po obiedzie ale tak na przyszłość: zaopatrz się w testy owulacyjne lub komputer cyklu. I wszystko będzie jasne a i stresu minimum minimalne smile

15

ale nie, nie ;p ja nie zadaje tych pytań, bo jestem przekonana, że zaciążyłam ;p pytam na przyszłość ;p wolałabym taki moment zaplanować niż się zdziwić ;p

16

Jeśli obserwujesz swój cykl to wiesz czy u Ciebie ta owulacja występuje, kiedy, czy wszystko jest regularne. Jeśli nie zaobserwujesz owulacji to na pewno wzrasta ryzyko zajścia w ciążę w drugiej połowie cyklu, bo wtedy nie masz żadnej pewności czy na pewno to już czas niepłodny. Seks przed owulacją zawsze jest ryzykowny, ponieważ nawet u najbardziej regularnych kobiet ta owulacja jeden jedyny raz może wystąpić wcześniej smile

17

Z tego płynie jeden wniosek - nigdy nie można być 100% pewnym, że się nie zajdzie.

Cat, ten twój komputerek opiera się na pomiarach temperatury, prawda? Ale zanim się nauczy cyklu, trzeba przez min. 3 miesiące użytkować wstępnie? Kurczę, może warto byłoby odłożyć pieniądze na coś takiego. Min. 1000 zł kosztuje, prawda?

18 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2013-09-08 19:28:57)

Tak, ja za swój płaciłam 1200 zł, komputerek uczy się cyklu przez 3 mies., co nie oznacza wcale, że przez 3 mies. będziesz mieć cały czas czerwoną lampkę! Ja pierwszą miałam już coś po 8 dniach pomiaru.
Opiera się na pomiarach temp. Oto wątek stosowny smile http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1669639#p1669639

19

Dzięki! Jak znajdę więcej czasu, to usiądę i przeczytam cały wątek smile

Jeżeli dobrze zrozumiałam, w dniu gdy jajeczko opuszcza dom to śluz zalewa gałki a jak nie ma dni płodnych Sahare się wyczuwa tak?

21

Mniej więcej smile

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Cykl miesięczny kobiety ? czyli zanim zaczniesz uprawiać seks

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024