Wkładka domaciczna - zdrowsza metoda antykoncepcji ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Wkładka domaciczna - zdrowsza metoda antykoncepcji ?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 97 z 97 ]

66

Odp: Wkładka domaciczna - zdrowsza metoda antykoncepcji ?
adussia4 napisał/a:

Nie ryzykowałabym... wydaje mi się że to metoda dla kobiet które już mają dzieci... Może lepiej nie narażać swojego zdrowia? Zawsze może się po czymś takim pogorszyć

Nie wiem czemu panuje takie przekonanie, że wkładki sa tylko dla kobiet, ktore nie rodziły - spirale miedziane na pewno, ale wkładki z hormonami typu levosert są zakładane również kobietom, które dzieci jeszcze nie mają chociazby w celu leczenie obwitych i bolesnych miesiączek. Ja jestem takim przypadkiem.

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez _v_ (2016-06-29 08:04:01)

To, że wkładki domaciczne są tylko dla kobiet, które już rodziły, to mit.
Powielany niestety często przez samych lekarzy.

A prawda jest taka, że wkładka jest dla każdej kobiety, jeśli nie ma przeciwwskazań. Na "zachodzie" wkładkę zakłada się każdej kobiecie i nikt wam nie powie, że jeśli jeszcze nie rodziłyście, to nie wolno.

Mit ten wynika z tego, że u nieródki szyjka macicy ma mniejsze światło i trzeba doświadczonego lekarza, żeby wkładkę założył. Większość niestety takiego doświadczenia nie ma, a dodatkowo jeszcze są niekompetentni, że powtarzają takie bzdury pacjentkom.

Trzeba też pamiętać, że wkładki mają różne rozmiary, dla nieródki zwykle będzie ta w najmniejszym rozmiarze.

Znalezienie gabinetu na NFZ jest masakrycznie trudne, bo zwykle to co ja słyszałam, to "u nas nie robi się TAKICH rzeczy". Obdzwoniłam trochę gabinetów jakiś czas temu więc wiem.
Ale jest tak jak mówią dziewczyny - można wkładkę założyć na NFZ i powinni to zrobić w każdym gabinecie, który ma taką umowę z NFZ.

Oczywiście sumienia nie mają, żeby założyć państwowo, ale potrafią wyłączyć sumienie, kiedy cię zapraszają do prywatnego gabinetu.
Hipokryzja pełną gębą.

Ja jednak zrezygnowałam z wkładki domacicznej i po dogłębnym rozpoznaniu tematu zdecydowałam się na implant podskórny. Znalazłam gabinet, gdzie za 800 zł są w stanie to zrobić - gabinet ma raczej dobre opinie.
Generalnie nie miałam nigdy większego problemu z tabletkami, mój organizm szybko się dostosował, dlatego liczę na to, że i do implantu się dostosuje. Męczy mnie już po prostu codzienne pamiętanie o tabletce. A implant jest na trzy lata. Podejrzewam, że w ciągu tych trzech lat metody antykoncepcji się jeszcze bardziej udoskonalą i będziemy mieć większy wybór. Na pewno też będzie taniej.

68

Ja mam implant, bo wkładka mi wypadła, a była to wkładka multiload czyli ta która ma mniejsze tendencje do wypadania. Z implantu jestem zadowolona, zapłaciłam 1000 zl, nie mialam znieczulenia i słusznie bo znieczulenie boli bardziej niż samo zakładanie. Jedyny problem jaki do tej pory mnie spotkał to okres który trwał ponad dwa tygodnie, ale problem minął i na razie jest ok smile

Samo obsuwanie się wkładki było potwornie bolesne, niemal tak jak przy poronieniu, potworne, nagłe skurcze, obfite krwawienie, nic fajnego, ale są kobiety które są zadowolone, trzeba po prostu znaleźć metodę dla siebie smile

69

Implant bardzo popularny jest w UK. Jak mieszkałam, to praktycznie każda laska decydowała się na implant. Ja jakoś nie miałam odwagi. Wolałam pozostać przy pigułce.

70

jak zainstaluję sobie implant - kwestia 1-2 miesięcy, to dam znać, jak to wszystko wygląda smile

71

Ja pisalam w watku o implancie smile

72

Malpa69, dziekuję za przypomnienie smile właśnie przeczytałam ten wątek smile

73

Witam , serdecznie ,
Dziewczynki - możliwe jest założenie w Polsce wkładki na NFZ big_smile dopięłam swego choć nie powiem kosztowało mnie to trochę czasu.

Zacznę od tego , że zarejestrowałam się w poradni ginekologicznej (przyszpitalnej - stwierdziłam - ze chyba tam to nie będą pod górkę robić ) Pan doktor wystawił mi skierowanie do zabiegowego - ale nie ! nie było tak łatwo hehe.

Za dwa dnia miałam się stawić w zabiegowym - przyszłam przygotowana (oczywiście wypytałam co będzie potrzebne żeby mnie nie odesłali ) , lekarz wziął mnie do gabinetu i zaczął stawiać "opór" ze jakiego tam badania nie mam ,,,,
odesłał mnie do laboratorium żebym je wykonała "niby na wynik czeka się 20 min) poleciałam - Pani mówi ze czeka się na to cały dzień.
wracam do szpitala , a tam już w gabinecie nie ma owego lekarza - pani położna mi troszkę pomogła (bo sama pytała lekarza jaki komplet badań mam mieć na ten dzień i nic o tym nie wspominał) - pokierowała mnie żebym do pokoju lekarzy poszła z awanturą tongue

No to biegnę , lecę , pędzę na to piętro - wpadam do "ich skrzydła" a tam sekretariat - pokój ordynatora - i pokój lekarzy , (gorąco więc drzwi wszędzie pootwierane), dorwałam owego lekarzynę i przy jego "kolegach po fachu" pytam dlaczego robi z ludzi debili, i ze bardzo dobrze wie ze owe badanie trwa tyle i tyle , dlaczego nie powiedział mi o tym wcześniej.  Zaczął się tłumaczyć ze im się jakieś paski skończyły !!! szpital nie kupił ha ha ha ha i to dlatego - (  ja już myślałam że zaczął bredzić od rzeczy .... "jakie paski????" )

Zza moich pleców wyłonił się ordynator - wręczył owemu koledze "paski"  i kazał natychmiast się mną zająć .

I w ten oto sposób jestem szczęśliwą posiadaczką wkładki wink

Można ?

Można smile

Tylko niestety trochę to trwa smile - ale dla wytrwałych - i może mniej majętnych osób , informuje ze przetarłam szlaki - WKŁADKĘ -można złożyć na NFZ.

Jeśli chodzi o zakładanie wkładki dla nieródek - są takie w rozmiarze "MINI" , ja już posiadam 2 pociechy - i jakoś nie mam parcia na kolejne dziecko smile

74

Witam serdecznie,
mam do sprzedania wkładkę Levosert,jeśli jesteś zainteresowana zadzwoń 724740167.
Pozdrawiam Ewa

75

Sprzedam wkładkę Levosert.
Jesteś zainteresowana zadzwoń 724740167

76

Jednak da się założyć wkładkę na fundusz - no i dobrze smile Trzeba pilnować swoich praw, Ja w sumie trochę żałuję, że za założenie levosertu zapłaciłam kilka stówek, bo zawsze można byłoby je wydać na coś innego ale na przyszłość będę czujniejsza smile

ja na samą myśl o właśnie takim użeraniu się na nfz też założyłam levosert prywatnie, ale też teraz mam takiego moralniaka, że za różnicę w pieniążkach które zapłaciłam, a które mogłabym zapłacić zakładając państwowo - mogłam sobie sprawić jakąś inną przyjemność  smile
skoro zabieg jest w zakresie normalnej wizyty, no to łaski nie robią.

78

dokładnie !!!!
dziewczyny nie dajmy się naciągać, fakt trzeba iść w zaparte , trzeba powojować wink ale warto smile to naprawdę nie są małe pieniążki a naciągają nas jak chcą ,,,

dobrze jest iść świadomym na taką wizytę do ginekologa, bo jeśli od razu pokaże się, że wiem, że założenie wkładki jest w ramach wizyty rutynowej to od razu inaczej może patrzą lekarze? jak myślicie?

80

Ja mam założoną wkładkę Levosert od pół roku, samo założenie nie bolało choć czułąm lekki dyskomfort,a i nic nie płaciłam za założenie,lekarz powiedział,że jest to w ramach NFZu. Nie czuję jej, i okres mam o wiele krótszy  i nie obfity. Mam już dwójkę dzieci i nie muszę się obawiać nieplanowanego dziecka. Więc polecam tym co się jeszcze zastanawiają

no to super Ci się trafiło, że nie miałaś problemów z założeniem wkładki na nfz, bo z tego co dziewczyny piszą-jest to w dalszym ciągu rzadkość. dopiero po stoczonym boju udaje się zapłacić za samą wkładkę

82

Ja mam założoną wkładkę Levosert. Nie płaciłam za założenie,lekarz powiedział, że to w ramach NFZu. Może nie wszystkie panie wiedzą, że czasem można się domagać darmowych "zabiegów". A przy Levosercie tak jest. Więc warto.

no tak to właśnie jest, wkładkę zakłada się na nfz, tj powinno się zakładać, bez żadnych problemów. dobrze, że świadomość rośnie smile

84

Kawa u mnie nie było problemu z nfz, tyle że, wkładki zakłada tylko jeden z ginekologów, a przyjmuje on tylko w poniedziałki, a teraz jest na dwutygodniowym urlopie itp itd...
Nie chciałam czekać nie wiadomo ile wolałam już zapłacić.

Chyba mimo wszystko bym przeczekała te 2 tyg na założenie wkładki na nfz na Twoim miejscu smile wolałabym choćby nowe perfumy za 300zł, niż płacić za zabieg, który mogę mieć wykonany za free. wiadomo, że różne sytuacje są, więc pewnie akurat musiałaś smile ja staram się nie tracić pieniędzy, jeśli nie muszę. tak czy siak,dobra wiadomość i tak-że w ogóle MOŻNA, po raz kolejny! smile

86

Ja mam założoną wkładkę levosert i dobrze się z tym czuję ,tzn nie czuję jej w sobie. A po za tym okresu prawie nie mam. I też nie mam jeszcze dzieci. A wyliczyłam, że w dalszym rozrachunku wychodzi taniej niż tabletki, bo zakłada się ją u lekarza za darmo i nie trzeba pamiętać o zabezpieczeniu

nie tak do końca za darmo, bo w sumie za sam system się płaci, nawet jeśli założenie wkładki ma się darmowe, no ale zgodzę się, że w dalszym rozrachunku wychodzi korzystnie

88

kawa_na_ławęę napisał/a:

Chyba mimo wszystko bym przeczekała te 2 tyg na założenie wkładki na nfz na Twoim miejscu smile wolałabym choćby nowe perfumy za 300zł, niż płacić za zabieg, który mogę mieć wykonany za free. wiadomo, że różne sytuacje są, więc pewnie akurat musiałaś smile ja staram się nie tracić pieniędzy, jeśli nie muszę. tak czy siak,dobra wiadomość i tak-że w ogóle MOŻNA, po raz kolejny! smile

Kawa to był dwutygodniowy urlop, a dopiero potem zapisy średni czas oczekiwania 2 miesiące.... i takie tam...

aaa no to jasne smile myślałam, że kwestia tylko dwóch tygodni! miesiące już zmieniają postać rzeczy w przypadku antykoncepcji smile a dużo płaciłaś za założenie ?

90

Nie pamiętam już dokładnie chyba koło 500 zł, z tym że była to wkładka bez hormonów więc ta tańsza. Niestety jak wspominałam moja macica jest wścieknięta i postanowiła się wkładki pozbyć, mimo że była to już ta którą zakłada się w przypadku większego ryzyka wypadnięcia. Dlatego padło na implant, na początku było ciężko, ale faktycznie po książkowym pół roku, mam święty spokój, okres pojawia się rzadko i jestem wreszcie zadowolona i spokojna.

Ja od początku podejrzewałam że z wkładką mogę mieć problem, ale z pewnych powodów chciałam uniknąć hormonalnych rozwiązań. Jak jednak wiadomo nie ma jednej metody dobrej dla każdego, dobrze że mamy wybór smile

91

koala&ja napisał/a:

Ja mam założoną wkładkę levosert i dobrze się z tym czuję ,tzn nie czuję jej w sobie. A po za tym okresu prawie nie mam. I też nie mam jeszcze dzieci. A wyliczyłam, że w dalszym rozrachunku wychodzi taniej niż tabletki, bo zakłada się ją u lekarza za darmo i nie trzeba pamiętać o zabezpieczeniu

Moja serdeczna przyjaciółka ma taką wkładkę, ale założyła ją ze względu na bardzo obfite krwawienia i teraz ma ich coraz mniej, więc jak ktoś cierpi na podobną dolegliwość to te wkładki super się sprawdzają

Małpa69 napisał/a:

Nie pamiętam już dokładnie chyba koło 500 zł, z tym że była to wkładka bez hormonów więc ta tańsza. Niestety jak wspominałam moja macica jest wścieknięta i postanowiła się wkładki pozbyć, mimo że była to już ta którą zakłada się w przypadku większego ryzyka wypadnięcia. Dlatego padło na implant, na początku było ciężko, ale faktycznie po książkowym pół roku, mam święty spokój, okres pojawia się rzadko i jestem wreszcie zadowolona i spokojna.

Ja od początku podejrzewałam że z wkładką mogę mieć problem, ale z pewnych powodów chciałam uniknąć hormonalnych rozwiązań. Jak jednak wiadomo nie ma jednej metody dobrej dla każdego, dobrze że mamy wybór smile

no bywa i tak. indywidualne uwarunkowania są istotne przy dobieraniu antykoncepcji, i tylko przysłowiowy nóż w kieszeni mi się otwiera jak słyszę, jak lekarze przepisują antykoncepcję bez szczegółowych badań sad

93

A no właśnie, w ogóle wróżą z fusów. Pamiętam jak poszłam do ginekologa, a on na podstawie samego wywiadu stwierdził że mam policystyczne jajniki i przepisał hormony. Byłam w szoku, a gdzie badania? Nie mam tej choroby, jestem całkowicie zdrowa pod względem tych spraw, a nie powinnam brać hormonów, mam cukrzyce, palę, jestem obciążona genetycznie genem odpowiedzialnym za nowotwór, w tym przypadku nie powinnam w ogóle brać tabletek do 35 roku życia... a ten bez badań wciska mi tabletki na policystyczne jajniki...

no to jest straszne. idzie się do tego lekarza, bo z zasady człowiek potrzebuje pomocy, a można czasami jeszcze gorzej na tym wyjść, jesli się na ślepo zaufa... no ale jak nie ufać lekarzom to komu?! ja akurat ze swojego ginekologa jestem bardzo zadowolona, bo wzorcowo miałam wszystkie badania i wyniki zrobione przed założeniem levosertu, ale notorycznie słyszę od koleżanek nawet, że jest to pomijane bardzo często i jak same się w końcu dopominają to ginekolodzy są niesamowicie zgorszeni

95

Cześć Dziewczyny, mam spiralę Mirenę do sprzedania bo nie mogę jej założyć ze względów zdrowotnych. Sprzedam za 350 zł, mam oczywiście paragon. Jeśli któraś z Was byłaby zainteresowana proszę dzwonić lub pisać: 662 937 883

96

Zakładanie wkładki boli okropnie, potem też nie jest przyjemnie ale po około dwóch tygodniach już jest normalnie. Mam ją już około miesiąca i póki co tylko mam częściej okres. Mniej więcej 15 dni okresu i 15 dni bez okresu.

97

Wkładasz gdy dostajesz miesiączkę i nic a nic nie boli.
Wyciągasz również gdy masz miesiączkę i też nie boli .
Czujesz tylko delikatne pchnięcie pare sekund podczas zakładania .
I lekkie pociągnięcie przy wyciąganiu.
Ale warunek jest taki że musisz mieć okres .
Przy zakładaniu najlepiej jest gdy okres się po mału kończy..
Wtedy nie wstydzisz się że aż tak się zalałaś .
Przy wyciąganiu okres masz dużo mniejszy więc nie ma reguły.
Zazwyczaj jak zmieniasz wkładkę w tym samym dniu ginekolog zakłada nową .
Ja od 16 lat jestem stale na wkładce.
Więcej porad w tym temacie jest na stronie https://zdrowa-ona.pl/

Posty [ 66 do 97 z 97 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Wkładka domaciczna - zdrowsza metoda antykoncepcji ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024