Dlaczego w Polsce jest taka bieda ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Dlaczego w Polsce jest taka bieda ?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 245 ]

131

Odp: Dlaczego w Polsce jest taka bieda ?
Eileen napisał/a:

Snake, rozumiem, że praca policjanta czy żołnierza jest bardziej ryzykowna, ale błagam, nie każdego.

Nie rozumiesz. Po pierwsze - służba, nie praca. Po drugie, oni mogą siedzieć na tyłku i polerować armaty ale w odróżnieniu od Ciebie, ode mnie składali przysięgę, że jak będzie trzeba to będą te swoje tyłki narażać. Dziś drugi z wymienionych przez Ciebie żołnierzy może unikać wysłania na wojnę tylko dlatego, że w imię chorej idei humanizacji wojska wprowadzono wymóg uzyskania zgody żołnierza zawodowego na wysłanie go na misję zagraniczną. W każdej innej sytuacji, w kraju ten żołnierz nie ma prawa nawet zipnąć kiedy wyślą go na front. Spytaj się wujka jak wygląda u żołnierzy sprawa przynależności do partii, związków zawodowych. Spytaj się jak wygląda sprawa wyjazdów za granicę w celach prywatnych.

Zobacz podobne tematy :

132

Snake napisał/a:

Dziś drugi z wymienionych przez Ciebie żołnierzy może unikać wysłania na wojnę tylko dlatego, że w imię chorej idei humanizacji wojska wprowadzono wymóg uzyskania zgody żołnierza zawodowego na wysłanie go na misję zagraniczną.

A dopóki nie narażają, to ja nie widzę ŻADNYCH przesłanek, żeby wcześniejsze emerytury im dać. Co z tego, że teoretycznie by potrafili, skoro tak wielu tego nie zrobi? Mają wtedy przywileje za nic, jeśli jedynym ich wyznacznikiem ma być praca przy narażeniu życia.
Nawet jeśli wszyscy by wykazywali się w trudnych warunkach (nie na szkoleniach), to to jest ich wybór. Czy ktoś im kazał być tym żołnierzem? Kandydatów jest wielu, znam nawet kilka osób, które 'odpadły' tylko przez to, że... nie miały znajomości. To trochę dziwne, że znajomości przydają się w zdobyciu jakże ciężkiej pracy, prawda? Bo raczej tak wielu chętnych, że taka metoda się przydaje powinno być w pracy marzeń, a nie w tym, co kreujesz - że mają tak strasznie. Więc po co tam idą? A może jednak przywileje są niewspółmiernie wysokie?
I zadam pytanie - naprawdę uważasz, że to dobrze, że mamy żołnierzy czy policjantów, którzy idą  do tej pracy wyłącznie po to, żeby iść szybciej na emeryturę? Że bezpieczeństwo ludzi jest zależne w pewnym sensie od takich właśnie osób? Że osoby, które naprawdę chciałyby zostać żołnierzem niezależnie od 'bonusów', nie dostaną się do wojska przez takich, którzy tylko na te 'bonusy' lecą?

133

Rozumiem, że do reszty kwestii się nie odniesiesz? Pozwolisz żołnierzom zrzeszać się w związkach zawodowych, należeć do partii politycznych, wyjeżdżać za granicę nie opowiadając się nikomu, obejmiesz ich kodeksem pracy? Po co idą służyć jest mi całkowicie obojętne. Czy po wcześniejszą emeryturę, czy bo ich podnieca broń, a może chcieliby do kogoś postrzelać. Jak są dobrymi żołnierzami, to ich sprawa.

134

Czytam i nie wierzę własnym oczom - każda grupa zawodowa broni jak lwy swoich przywilejów. Każdy myślący własnym rozumem (jakże innym od waszego) to idiota. Czasami myślę, że Polaków obowiązkowo trzeba szczepić przeciwko wściekliźnie, żeby obniżyć temperaturę dyskusji.

SNAKE - czytam m.wierszami twoich wypowiedzi, że jesteś ze służb, więc powinieneś być z definicji apolityczny.
Jakże więc odbierać twoją wypowiedź: "Najważniejszą zaletą PO jest to , że nie jest PISem".
Ileż tu jest nienawiści. Jak brak ci argumentów to wyciągasz z kapelusza Żydów,masonów , cyklistów. No, gdzie jeszcze  służby mają tyle przywilejów jak w Polsce.

ELISCHA - Ja też znam taką rodzinę , gdzie nikt nie pracuje i wszyscy mają renty i to nie najmniejsze.
Ale podaruj sobie sprawy kościoła. To akurat jest instytucja, która robi bardzo dużo dobrego dla bezdomnych, chorych , biednych. W tym zalewie agresji, zawiści, zazdrości trzeba chronić tych, co starają się pomagać innym.
A tak przy okazji - podziwiałam nie raz przepiękne budowle, które do kościoła nie wróciły.
Majątki kościelne to jest taka porcja piołunu, którym się karmi społeczeństwo, jeśli chce się je ze sobą skłócić.

Ja niestety, podobnie jak CHANDLER - przyszłość widzę czarno i wiem, że każdy następny rząd zastanie dno w kasie i ogromne długi. Jeśli każda grupa zawodowa będzie zażarcie walczyła o utrzymanie swoich przywilejów i myślała tylko o własnym interesie to zażremy się wzajemnie, ku uciesze sąsiadów. A tak to widzę...

135

Snake wytłumacz mi proszę, jak naraża życie policjant pracujący na wsi.Bo ja widzę że podjeżdżają pod sklep dadzą pijakom mandat ,czasem awantura domowa.To wszystko.Po tak ciężkiej SŁUŻBIE rzeczywiście w wieku 40 lat trzeba iść na emeryturę.

136

witam napisał/a:

SNAKE - czytam m.wierszami twoich wypowiedzi, że jesteś ze służb, więc powinieneś być z definicji apolityczny.
Jakże więc odbierać twoją wypowiedź: "Najważniejszą zaletą PO jest to , że nie jest PISem".
Ileż tu jest nienawiści. Jak brak ci argumentów to wyciągasz z kapelusza Żydów,masonów , cyklistów. No, gdzie jeszcze  służby mają tyle przywilejów jak w Polsce.

Widać źle czytasz zarówno między jak i same wiersze. Odsyłam do moich postów wyżej, przeczytaj jeszcze raz.

Jeśli przeczytałeś, to już wiesz, jeśli nie, to trudno. Nie jestem i nie byłem w żadnej służbie mundurowej. W odróżnieniu jednak od większości piszących powyżej znam uwarunkowania prawne związane z umocowaniem służb mundurowych w społeczeństwie. Niektóre wymieniłem. Są to rozwiązania w większości żywcem przeniesione z systemów stosowanych w całej tzw. Europie Zachodniej. Na wcześniejsze emerytury mundurowi odchodzą praktycznie w całej UE. Można sobie sprawdzić, gugle nie boli...
Dla nie orientujących się w życiu codziennym kraju przypominam, że niedawno podwyższono granicę wieku i czasu służby do przejścia na wcześniejszą emeryturę. Teraz to jest 25 lat. Dla nadal zazdroszczących mam prostą poradę - składajcie papiery do policji, wojska, straży pożarnej, granicznej, aby dostać się do tego raju...

niki71 napisał/a:

Snake wytłumacz mi proszę, jak naraża życie policjant pracujący na wsi.Bo ja widzę że podjeżdżają pod sklep dadzą pijakom mandat ,czasem awantura domowa.To wszystko.Po tak ciężkiej SŁUŻBIE rzeczywiście w wieku 40 lat trzeba iść na emeryturę.

Bardzo inteligentny argument. Na podobnej zasadzie możesz pojechać do kopalni, stanąć przy windzie i na koniec szychty, będziesz mówił wyjeżdzającym górnikom - no panowie, dziś nie zasłużyliście na wcześniejszą emeryturę. Nic nie tąpnęło, nie pierdyknął metan, nikogo z was nie zabiło. No ale nie martwcie się, może jutro...
Skoro uważasz, że to taki pikuś podjechać pod sklep i upomnieć pijaków czy interweniować w awanturze domowej, to pewnie jesteś przykładnym obywatelem i sam obywatelsko takich pijaczków stawiasz do pionu? Na pewno nie przechodzisz cichcem tylko idziesz i wygarniasz im jak to nieładnie robią, prawda?
Dla Twojego przykładu jak może wyglądać wyjazd do grupy pijaczków pod sklepem mogę podać Ci niedawną interwencję patrolu w jednym miejscu. Dwoje młodych policjantów podjechało pod sklep, bo mieszkańcy się skarżyli na hałasujących pijaczków. No i skończyło się bijatyką, gdzie 7-8 kolesi skopało dwójkę policjantów, w tym kobietę.
No więc napisz ile masz obywatelskich interwencji na koncie?

137

Snake, okej, niech będzie dobrym żołnierzem z jakiegokolwiek powodu, ale to dalej jest jego wybór. Chciał być żołnierzem, widocznie ten zawód jest dla niego lepszym wyborem niż pozostałe. Skoro wybiera coś najlepszego dla siebie, po co jeszcze przywileje? Jest wiele osób, które np. do policji idą wyłącznie z tego powodu, w ciągu ostatnich paru miesięcy słyszałam kilku znajomych mówiących otwarcie, że pójdą do policji, a później tylko do 40-tki i wolne. Ilość miejsc się magicznie nie zwiększy, odpadną przez to osoby idące tam z powołania. Nadal twierdzę, że wolałabym, żeby moje bezpieczeństwo zależało od osób, dla których sama ta praca (tia, służba) jest celem, a nie magiczna 40-tka.

138

Eileen napisał/a:

Snake, okej, niech będzie dobrym żołnierzem z jakiegokolwiek powodu, ale to dalej jest jego wybór. Chciał być żołnierzem, widocznie ten zawód jest dla niego lepszym wyborem niż pozostałe. Skoro wybiera coś najlepszego dla siebie, po co jeszcze przywileje? Jest wiele osób, które np. do policji idą wyłącznie z tego powodu, w ciągu ostatnich paru miesięcy słyszałam kilku znajomych mówiących otwarcie, że pójdą do policji, a później tylko do 40-tki i wolne. Ilość miejsc się magicznie nie zwiększy, odpadną przez to osoby idące tam z powołania. Nadal twierdzę, że wolałabym, żeby moje bezpieczeństwo zależało od osób, dla których sama ta praca (tia, służba) jest celem, a nie magiczna 40-tka.

Wybiera właśnie trudną służbę, w której może stracić zdrowie lub życie, w dodatku wcale nie dobrze płatną ale właśnie z myślą o tym, że jak będzie miał szczęście, to cały i zdrowy dożyje wieku, w którym będzie mógł odejść na wcześniejszą emeryturę i będzie mógł robić w życiu coś innego. Co jest złego w takim myśleniu? Ponadto jeśli się nie zorientowaliście jeszcze, to na wcześniejsze emerytury odchodzi niewielki procent uprawnionych. Dlaczego? Ano dlatego, że wcześniejsza emerytura mundurowa, to tylko mniej niż połowa emerytury jaką dostaliby z pełną wysługą. Jakoś niewielu na to reflektuje. Głównie ci co mają jakiś inny pomysł na życie, ci co się wypalili, ci których armia np. chce przerzucić na drugi koniec kraju żeby tam się urządzali od nowa. A po takiej przeprowadzce bynajmniej armia nie ma pracy dla ich małżonków. Tak czy siak rocznie było to niewielkie zjawisko. Większość robi w służbie do końca. Jaki by nie był.
Ponadto, masz mocno nie kumatych znajomych. Wybierają się do policji i nie załapali, że teraz w policji na wcześniejszą emeryturę można odejść w wieku 55 lat i 25 latach służby? Życzę powodzenia w rekrutacji z taką orientacją...

139

Snake,
nie przesaDzaj. Widzialam kiedys porownanie wypadkowosci w policji do lek. wet. Oczywiscie, weterynarze maja gorzej. Z buhajem 1200 kg sie nie pertraktuje. Najniebezpieczniejsza (moim zdaniem) maciora 400 kg.

140

Femte... Snake i tak uzna że jesteś niespełna rozumu , ponieważ masz czelność mieć swoje, zdanie w dodatku inne niż on. Zauważyłem że często zbacza z tematu i próbuje obrażając wszystkich windować jakieś swoje dziwne racje.  Myślałem że w tym temacie chodzi o dyskusje na ważny temat ,jakim jest bieda w Polsce. Ze strony Snake wyłącznie brzydkie prowokacje i obrażanie Was - netkobiety...

141

Eee, a ja myślałem, że stosuję tylko ładne prowokacje... buuuu. Każdy może mieć swoje zdanie, tylko minimum w dyskusji to wykazać, że to zdanie ma jakiś sens. Padła teza, że jedną z przyczyn biedy w Polsce są tzw. przywileje. No to wskazałem inny punkt widzenia. Że po pierwsze nie są to przywileje ale rekompensaty za charakter pracy, służby. Dwa, że ich wpływ na choćby wydatki państwa jest mocno wyolbrzymiany. Na przykład w wojsku odchodzi kiedy już osiągnie wiek uprawniający do wcześniejszej emerytury bardzo mało żołnierzy. W dodatku ilość odchodzących rośnie właśnie wtedy kiedy populizm pewnych środowisk każe atakować służby mundurowe, kiedy samo wojsko nie umie dbać o nich np. całkowicie bez sensu likwidując pewne garnizony. Tu jest właśnie np. sedno marnotrawienia publicznych pieniędzy, bo 99 % symptomem, że garnizon zostanie zlikwidowany jest wypakowanie wcześniej grubych milionów na jego remont... Żołnierz po likwidacji swojego garnizonu oczywiście dostaje wskazanie innej jednostki ale jest to np. drugi koniec kraju albo na stanowisko sporo poniżej dotychczasowego. W jednym i drugim przypadku dla niektórych żołnierzy, którzy mają już możliwość przejścia na emeryturę wybór jest prosty. Przeprowadzka, a więc co zrobić z mieszkaniem kiedy ma się już 40-tkę na karku? A małżonka? Ma zostać, ma się przeprowadzić? Ma rzucić pracę? A tam znajdzie nową? To właśnie te rodzinne dylematy, patrzenie na interes własnej rodziny, żony, dzieci powoduje, że żołnierze odchodzą choć chcieliby jeszcze służyć.

142

Jednak często piszesz " znowu Ci się pomieszało ". To nie jest miłe , zwłaszcza że nasze panie w podobny sposób do Ciebie się nie odnoszą. Dodatkowo jesteś małostkowy i drobiazgowy.

143

Snake napisał/a:

Żołnierz po likwidacji swojego garnizonu oczywiście dostaje wskazanie innej jednostki ale jest to np. drugi koniec kraju albo na stanowisko sporo poniżej dotychczasowego. W jednym i drugim przypadku dla niektórych żołnierzy, którzy mają już możliwość przejścia na emeryturę wybór jest prosty. Przeprowadzka, a więc co zrobić z mieszkaniem kiedy ma się już 40-tkę na karku? A małżonka? Ma zostać, ma się przeprowadzić? Ma rzucić pracę? A tam znajdzie nową? To właśnie te rodzinne dylematy, patrzenie na interes własnej rodziny, żony, dzieci powoduje, że żołnierze odchodzą choć chcieliby jeszcze służyć.

No popatrz, a normalny człowiek w normalnej pracy zostaje po prostu zwolniony, ewentualnie jak ma szczęście, to może mu zaproponują pracę w jakiejś innej filii firmy, jeśli takowa istnieje i jeśli pracownik był na tyle ważny, że warto. I też może mieć 40 lat i nie ma dodatkowej opcji "to sobie pójdę na emeryturę".

Ponadto jeśli ktoś np. chce zmienić pracę - żołnierz/policjant bierze emeryturę i przy okazji pracuje. A zwykli ludzie? Też mogą, ale bonusowych pieniędzy, nawet jeśli niewielkich, nie dostaną. Ojej.

144

Eileen napisał/a:

No popatrz, a normalny człowiek w normalnej pracy zostaje po prostu zwolniony, ewentualnie jak ma szczęście, to może mu zaproponują pracę w jakiejś innej filii firmy, jeśli takowa istnieje i jeśli pracownik był na tyle ważny, że warto. I też może mieć 40 lat i nie ma dodatkowej opcji "to sobie pójdę na emeryturę".

Ponadto jeśli ktoś np. chce zmienić pracę - żołnierz/policjant bierze emeryturę i przy okazji pracuje. A zwykli ludzie? Też mogą, ale bonusowych pieniędzy, nawet jeśli niewielkich, nie dostaną. Ojej.

Pisz prawdę, a nie ćwierć czy pół prawdę - bierze cząstkową emeryturę. Odchodząc z wojska zaraz kiedy tylko może dostanie 40 % świadczenia. To wcześniejsze odejście wiąże się jeszcze z jednym. Świadczenie nie będzie waloryzowane jak cywilna emerytura.
Skoro im tak zazdrościcie, to czemu nie rzucicie w cholerę swojej pracy i nie zaciągniecie się do armii czy policji? Afganistan czeka, a tam to dopiero można się obłowić...

145

To znowu ja - tak na marginesie... nowe zasady dot. lat służby obowiązywać będą dopiero tych nowo przyjętych do służby.  Więc nie tak znowu szybko.
No tak, większość z nas tęskni za takim policjantem, który rozdzieli walczących, pomoże słabszym i będzie wierny Polsce. Tymczasem ci, których udało się poznać często pobierali haracze, nadzorowali prostytutki, no i nienawidzą straszliwie ludzi spod znaku PIS. Dlaczego?
No i nie tylko ci ze "służby" narażają swoje życie. Znam przypadki, gdzie interweniują zwykli obywatele jeśli tak trzeba, bo policjantów wtedy często nie widać.

Byle jakie wypełnianie swoich obowiązków jest wszędzie - w urzędach, w szpitalach. Często jest to tłumaczone małymi zarobkami, ale to tylko pretekst. Kiedy w kolejce po pracę jest niesamowita konkurencja, kiedy nie można liczyć na znajomości, to robi się taka duszna atmosfera, że ludzie będą się nawzajem rozdeptywać. Liczyłam na to że partia mająca w haśle "Prawo i Sprawiedliwość" potrząśnie mocno klikami i przewietrzy tą wierchuszkę. Byli tylko 2 lata. Słyszałam o przypadkach, że urzędnicy odmawiali wtedy wzięcia łapówki... ale szybko to się skończyło. Nie należę do żadnej partii.
Mądry Polak po szkodzie? Raczej przed szkodą i po szkodzie ... naiwny (ale za to jaki przemądrzały).

146 Ostatnio edytowany przez chandler (2013-10-16 22:46:14)

Może tutaj znajdziemy odpowiedź ...

http://youtu.be/afx5_Vw3edQ

Zapraszam do uważnego obejrzenia materiału filmowego... Powyżej umieściłem link. Więcej o wydarzeniach z filmu znajdziecie wyłącznie w necie.

147

Snake napisał/a:

bierze cząstkową emeryturę. Odchodząc z wojska zaraz kiedy tylko może dostanie 40 % świadczenia.

Co nie zmienia faktu, że każdy inny, rzucając pracę w tym wieku, nie dostanie nic.

Snake napisał/a:

Skoro im tak zazdrościcie, to czemu nie rzucicie w cholerę swojej pracy i nie zaciągniecie się do armii czy policji? Afganistan czeka, a tam to dopiero można się obłowić...

Ja im nie zazdroszczę, tylko jestem przeciwna przywilejom - różnica dość istotna. Poza tym może inaczej - niech oni rzucą pracę, skoro mają w niej tak strasznie źle bez przywilejów. Przynajmniej znalazłyby się tam osoby, które idą do wojska czy na policję, bo tego chcą, a nie chcą przywilejów. No ale po co ja się będę powtarzać, zaraz znowu usłyszę, że to tak mało... Widocznie jednak zawsze coś.

148

Czytając poprzedni post przyszła mi do głowy taka myśl - Po co wojsko polskie jeździ na misje zagraniczne? Korzyści z tego żadnych nie ma, są gigantyczne koszty ponoszone przez polskiego podatnika. A po wizę do USA i tak trzeba pokornie stać w kolejce i prosić.

Historia nas uczy, że na sojuszników i tak liczyć nie można. A pieniądze, które idą na zawiezienie, urządzenie, utrzymanie (dostawy żywności, prąd) i opłacenie wojska stacjonującego ileś tysięcy kilometrów stąd  powinny być wydawane w Polsce. Jako kobieta, ale nie matka uważam że lepiej mieć 10 przedszkoli czy żłobków w Polsce niż jeden szpital i bazę wojskową w Afganistanie.

Myślę że Polska jest zbyt biednym krajem i to u nas brakuje na wszystko od edukacji, po służbę zdrowia.

149

Elishka 77 napisał/a:

Czytając poprzedni post przyszła mi do głowy taka myśl - Po co wojsko polskie jeździ na misje zagraniczne? Korzyści z tego żadnych nie ma, są gigantyczne koszty ponoszone przez polskiego podatnika. A po wizę do USA i tak trzeba pokornie stać w kolejce i prosić.

Historia nas uczy, że na sojuszników i tak liczyć nie można. A pieniądze, które idą na zawiezienie, urządzenie, utrzymanie (dostawy żywności, prąd) i opłacenie wojska stacjonującego ileś tysięcy kilometrów stąd  powinny być wydawane w Polsce. Jako kobieta, ale nie matka uważam że lepiej mieć 10 przedszkoli czy żłobków w Polsce niż jeden szpital i bazę wojskową w Afganistanie.

Myślę że Polska jest zbyt biednym krajem i to u nas brakuje na wszystko od edukacji, po służbę zdrowia.

Tłumaczenie po co, jak myślę nie ma sensu. Czy gdyby nie było misji byłoby na przedszkola? Nie, bo misje są finansowane z budżetu MON, a ten jest umocowany ustawowo na poziomie 1,95 % polskiego PKB. Czy więc armia leży czy stoi, czy jeździ tu i tam dostaje co roku swoje i to się nie zmieni. I słusznie.
O wizy musisz mieć pretensje do Polaków, którzy oszukują amerykański system. Może i jest on z naszego punktu widzenia głupi ale jest ich, a to my się pchamy do nich, a nie odwrotnie. Zniesienie wiz zależy tylko i wyłącznie od Polaków, poziom odrzucenia wniosków musi spaść poniżej 10 %. Odrzucane są wnioski ludzi, którzy jadą niby turystycznie, a w ocenie amerykańskich służb jadą tam nielegalnie pracować. Zaręczysz, że większość tych odrzuconych została niecnie pomówiona przez Amerykanów?

150

Ja nie widzę problemu, zmienić ustawę o finansach publicznych i ustawę budżetową, a nadwyżki środków przenieść tam gdzie są naprawdę potrzebne. Niestety to nie przejdzie bo mamy silne lobby wojskowe. To paradoks bo Polska to kraj Krzyżem stojący, a woli wydać pieniądze na wojnę zamiast na ratowanie życia ludzkiego. Jaką służbę zdrowia mamy, wszyscy wiemy.

Mimo wszystko uważam że większą stopę zwrotu zapewniają nakłady w kraju na przyszłe pokolenia niż ładowanie pieniędzy w wojsko byle je wydać. To nie misje zagraniczne będą tworzyć ten kraj jak nas zabraknie. Z drugiej strony jak ludzie mają mieć dzieci, jak u nas socjal jest tylko dla patologii, na własne mieszkanie mało kogo stać, a mnóstwo młodych albo robi na śmieciówkach albo nie ma pracy.

Co do wiz, gdyby nie było u nas takiej nędzy to by ludzie się nie pchali do pracy za granicę. Nie znam nikogo kto mając do wyboru dobrze płatną pracę w Polsce, a wybierał by zmywak w Anglii. Emigracja to nie fanaberia, raczej konieczność zapewnienia sobie godnego życia. A lepiej u nas nie będzie bo u nas mamy stada roszczeniowców, którym się wszystko  należy.

Dziś przeczytałam artykuł  w GW jak wielu emigrantów z Polski wystąpiło o obywatelstwo w Wielkiej Brytanii. To powinno być ostrzeżeniem dla rządzących, bo to na pewno nie koniec emigracji.

151

Elishka 77 napisał/a:

Ja nie widzę problemu, zmienić ustawę o finansach publicznych i ustawę budżetową, a nadwyżki środków przenieść tam gdzie są naprawdę potrzebne. Niestety to nie przejdzie bo mamy silne lobby wojskowe.

Silne lobby wojskowe? Chyba żartujesz? Czy silne lobby wojskowe pozwoliłoby zredukować armię z poziomu pół miliona żołnierzy do nędznych 100 tys. w ciągu 20 lat? Czy takie lobby pozwoliłoby zawiesić powszechny pobór do wojska, czyli podstawę do odnawiania niezbędnej ilości przeszkolonych rezerwistów? Jeśli chcesz zmieniać ustawy, to od razu wypowiedz nasze wstąpienie do NATO, bo poziom 2,0 % PKB na wydatki obronne, to jest wymóg dla członków tego paktu. Do którego nikt nas za uszy nie wciągał tylko sami na kolanach się pchaliśmy. Oczywiście ten wymóg 2,0 % jest powszechnie nie przestrzegany przez duże i bogate państwa zachodnie ale po pierwsze oni mają dużo nowocześniejsze i większe armie stąd chwilowe ograniczenia wydatków związane z kryzysem nie mają dla ich potencjału aż takich konsekwencji. Po drugie, oni są na tej bezpiecznej flance paktu, a my jesteśmy na granicy z byłym ZSRR, dla przypomnienia głównego przeciwnika NATO. Oczywiście można dawać wiarę różnym pożytecznym idiotom i idealistom ogłaszającym wieczny pokój i erę dobrobytu ale tak nie będzie. Wojna była, jest i będzie. Poczytaj starożytnych Rzymian - chcesz pokoju, to szykuj się do wojny.

Elishka 77 napisał/a:

Dziś przeczytałam artykuł  w GW jak wielu emigrantów z Polski wystąpiło o obywatelstwo w Wielkiej Brytanii. To powinno być ostrzeżeniem dla rządzących, bo to na pewno nie koniec emigracji.

Ooo, bardzo wielu. Kilkuset na pół miliona będących w Wlk. Brytanii i to głównie ze strachu, że jak zaostrzą przepisy emigracyjne, to się będą musieli z wyspami pożegnać. A zaostrzą, bo Brytyjczycy mają już dość emigrantów, którzy nic nie wnoszą, za to czerpią garściami z ich systemu socjalnego.
A co do USA, to sobie sama odpowiedziałaś. Jadą Polacy nielegalnie pracować, to są wizy i żadne tam czarowania o zasługach nic tu nie dadzą. Za zasługi nas po plecach poklepią ale co mają zrobić, to zrobią. I słusznie, bo to pragmatyczny kraj. Mam trochę znajomych co regularnie latają do USA i z wizami nie mieli żadnych problemów. Po prostu nie mieszczą się w grupie ryzyka takich co niby na miesiąc wakacji, a potem 15 lat jak z bicza strzelił...

152 Ostatnio edytowany przez Pan Lewski (2013-10-25 15:35:18)

Elishka 77 napisał/a:

Ja nie widzę problemu, zmienić ustawę o finansach publicznych i ustawę budżetową, a nadwyżki środków przenieść tam gdzie są naprawdę potrzebne.
.

Ale budżet armii to jest niewielki % pieniędzy zbieranych w podatkach. System jest zupełnie niewydajny bo przerośnięty i zbyt socjalistyczny i dlatego pieniędzy brakuje.

Elishka 77 napisał/a:

To paradoks bo Polska to kraj Krzyżem stojący, a woli wydać pieniądze na wojnę zamiast na ratowanie życia ludzkiego. Jaką służbę zdrowia mamy, wszyscy wiemy.
.

Toteż zamiast zabierać armii, proponuję żeby kościół się poświęcił. Od dawna to mówię: Polska dała, Polska może odebrać. Odebrać kościołowi, który jest nam do niczego niepotrzebny, cały majątek, rozsprzedać i wydać pieniądze na to co jest potrzebne.

Elishka 77 napisał/a:

Mimo wszystko uważam że większą stopę zwrotu zapewniają nakłady w kraju na przyszłe pokolenia niż ładowanie pieniędzy w wojsko byle je wydać.

Ależ nakłady na wojsko to są nakłady na przyszłe pokolenia. O ile powstanie i będzie kontynuowana tendencja żeby zamawiać sprzęt w polskich zakładach albo żeby produkować go na licencji ale w Polsce, to to są nakłady na przyszłe pokolenia. A jeżeli, samochód, czołg, niszczyciel, albo rakieta będą wyprodukowane w Polsce, to te pieniądze się zwrócą. Jestem przeciwnikiem państwowych inwestycji, ale jeżeli już państwo ma inwestować, to niech robi to przez wojsko, bo na wojsko i tak trzeba wydawać pieniądze. Dlatego cieszy mnie np. zamówienie na flotę niszczycieli, i na rakiety. Dobrze by było gdyby zamówili jeszcze więcej Honkerów oraz ten czołg PL-01. Nawet gdyby PL-01 i jego następna generacja były słabymi czołgami, to warto go zamówić, bo pieniądze i tak się zwrócą, a czołg trzeciej generacji miałby już szanse być naprawdę dobrą maszyną i... niezależną od dostaw zza granicy.

Elishka 77 napisał/a:

To nie misje zagraniczne będą tworzyć ten kraj jak nas zabraknie.

Wbrew pozorom te misje są całkiem bezsensowne, i nie chodzi mi tu o chronienie Afgańczyków przed Talibami, bo Afganistan to złożony problem.

Dzięki tym misjom podniósł się poziom wyszkolenia i wyposażenia. Wojsko się przekonało że w dzisiejszych czasach łazik z kaemem na dachu jest zbyt łatwym celem, a transportery były zbyt słabo opancerzone. Ale nie chodzi tu tylko o testy pojazdów bojowych, czy poprawę wyszkolenia, która ma niebagatelne znaczenie. W trakcie walki obnażają się wszystkie słabości armii, które można naprawić. Np. okazało się że polski żołnierz nie może chodzić bo ma niewygodne buty, a w dodatku nie może polegać na swojej broni, bo magazynki pękają, a pistolety się zacinają. Teraz to może bez znaczenia, ale za 50 albo 100 lat, zaprawiona w walkach z Talibami armia może się okazać bezcenna w konflikcie z Kalifatem Germanii.

Elishka 77 napisał/a:

Z drugiej strony jak ludzie mają mieć dzieci, jak u nas socjal jest tylko dla patologii, na własne mieszkanie mało kogo stać, a mnóstwo młodych albo robi na śmieciówkach albo nie ma pracy.

I dlatego śmieciówki muszą zostać ,a płacy minimalnej nie wolno podnosić. Bo jak się zlikwiduje śmieciówki albo podniesie płacę minimalną, to ci którzy dzisiaj na śmieciówce zarabiają minimalną, jutro zostaną w ogóle bez pracy.

Elishka 77 napisał/a:

No to co oni mają zrobić? Jedyny alternatywny program który nie zapowiada zmarnowania jeszcze większych ilości pieniędzy, to program KNP, na który jakoś Polacy nie chcą głosować.

153

A kto mówi, że nie mamy wielkiej armii? Otóż myli się .Mamy potężną armię... urzędników. Oni nas obronią!!! Powoli zaczynam być zwolennikiem posiadania broni przez społeczeństwo.Przestępcy  i tak będą zabijać. Są noże, młotki...

Na wojsku nie można oszczędzać. Państwo słabe, przestaje być państwem. Inna sprawa, gdzie idą te pieniądze. Czy na pensje licznych generałów , przywileje, czy na sprzęt.
Kobiety też powinny przechodzić takie szkolenia w podstawowych sprawach i posługiwaniu się bronią. Ja przestałam wierzyć w to upolitycznione państwo, które nie może...może nie chce wyjaśnić wielu tragicznych zdarzeń jak zabójstwo gen Papały, śmierci Olewnika,katastrofy Prezydenckiego Tupolewa , epidemii samobójstw ważnych świadków itd.
Jeśli społeczeństwo się godzi na eliminowanie z tego świata przeciwników politycznych,to musi się godzić również na to , że pracę dostają "swoi", że ludzie związani z politykami będą bezkarnie łupić zwykłych ludzi przez finansowe przekręty typu Amber Gold.

Jak ja brzydzę się tymi  chciwymi ludźmi, którzy tylko marzą : "Zabrać kościołowi, dać nam. Będzie dobrobyt". Jak ja nie lubię tych chciwych, wyciągniętych łapek, takich jak te co sięgają po pieniądze z 2 filaru.

Na koniec małe wyjaśnieni kwestii wyżej poruszonej. Otóż pracodawcanie nie jest żadnym łaskawcą dającym ludziom pracę jak jałomużnę. Ludzie pracując u niego pomnażają jego majątek. Jeśli ta praca nie jest w godny sposób wynagradzana to jest to współczesne niewolnictwo.
Jeśli właściciela nie stać na uczciwą zapłatę, to niech pracuje sam przy krosnach, niech sam nakopie kilkadziesiąt tom węgla, niech sam miesza zaprawę, albo zbierze sam truskawki z kilku hektarów uprawy.
Umowy śmieciowe MUSZĄ być opodatkowane składkami ubezpieczeniowymi. Po prostu MUSZĄ.
Skończyłoby się to draństwo wyzyskujące ludzi. Śmiać mi się chce, gdy młody człowiek, goły i wesoły próbuje mnie przekonać, że pracy nie będzie, gdy znikną śmieciówki. Taki mądry , a z ekonomii nawet 16 kartek nie przeczytał. A to jego skubią...

154

witam napisał/a:

Umowy śmieciowe MUSZĄ być opodatkowane składkami ubezpieczeniowymi. Po prostu MUSZĄ.
Skończyłoby się to draństwo wyzyskujące ludzi. Śmiać mi się chce, gdy młody człowiek, goły i wesoły próbuje mnie przekonać, że pracy nie będzie, gdy znikną śmieciówki. Taki mądry , a z ekonomii nawet 16 kartek nie przeczytał. A to jego skubią...

No proszę, a ja 15 lat na śmieciówkach już ciągnę i jeśli możesz, to obciążaj ZUS-em swoje umowy, a od moich się łaskawie odczep. Jakbym chciał pracować na umowie z ZUS-em, to bym tak umowę miał.

155

A czy ktoś się zastanowił jak będą wyglądały emerytury z umów zleceń, umów o dzieło. Myślę że ich nie będzie, więc kto poniesie w takim układzie koszt utrzymania człowieka z uwagi na wiek niezdolnego do pracy? Na odwróconą hipotekę, trzeba mieć swoje mieszkanie. Jak osoba, której śmieciówkę przedłużają o kolejne 2,3, 6 miesięcy ma dostać kredyt hipoteczny na 30lat? Raczej żaden bank na to nie pójdzie.

Te osoby będą musiały dostawać zasiłki z opieki społecznej, żeby przeżyć, tylko skąd państwo zorganizuje na to środki, skoro już dziś zadłużone po uszy? Oszczędności z II filara zaraz będą wydane. Może zalegalizują u nas eutanazję.

Jak ktoś ma ochotę na śmieciówkę, niech sobie na niej robi, ale u nas nie ma wyboru. Albo bierzesz umowę zlecenie albo o dzieło, a jak nie to do widzenia.

156 Ostatnio edytowany przez Pan Lewski (2013-10-27 18:59:50)

witam napisał/a:

które nie może...może nie chce wyjaśnić wielu tragicznych zdarzeń jak katastrofy Prezydenckiego Tupolewa ,
...

Jak najbardziej potrafi. To że Sekta Smoleńska sieje zamęt i robi ludziom wodę z mózgu to naprawdę nie jest wina państwa.

witam napisał/a:

Jeśli społeczeństwo się godzi na eliminowanie z tego świata przeciwników politycznych

PiS istnieje, SLD istnieje, nawet KNP istnieje... To kogo wyeliminowano?

witam napisał/a:

Na koniec małe wyjaśnieni kwestii wyżej poruszonej. Ludzie pracując u niego pomnażają jego majątek. Jeśli ta praca nie jest w godny sposób wynagradzana to jest to współczesne niewolnictwo.
...

W pewnym sensie tak, ale jak tłumaczyłem bezskutecznie na poprzednich stronach, wynagrodzenie wynika także z stosunku podaży pracy i podaży pracowników. Im pracowników jest więcej niż miejsc pracy, tym gorzej są wynagradzani, bo znajdą się inni którzy zgodzą się pracować za mniej.

witam napisał/a:

Taki mądry, a z ekonomii nawet 16 kartek nie przeczytał. A to jego skubią...

Zapewniam że przeczytałem więcej. Ale pewnie twój system wierzeń i tak nie dopuści tej informacji i "wiesz lepiej"

witam napisał/a:

Jeśli właściciela nie stać na uczciwą zapłatę, to niech pracuje sam przy krosnach, niech sam nakopie kilkadziesiąt tom węgla, niech sam miesza zaprawę, albo zbierze sam truskawki z kilku hektarów uprawy.

I kto tu nie przeczytał nic o ekonomii? Śmiem twierdzić że właśnie TY! Jeżeli właściciel będzie tyrał przy węglu, a nie prowadził firmę, to firma padnie i ludzie którzy teraz zarabiają mało, zostaną bez pracy. Epitety pod adresem twoich zdolności umysłowych jak najbardziej ci się należą.

witam napisał/a:

Śmiać mi się chce, gdy młody człowiek, goły i wesoły próbuje mnie przekonać, że pracy nie będzie, gdy znikną śmieciówki.

To poczytaj co ma na ten temat do powiedzenia Milton Freedman.

Elishka 77 napisał/a:

A czy ktoś się zastanowił jak będą wyglądały emerytury z umów zleceń, umów o dzieło. Myślę że ich nie będzie, więc kto poniesie w takim układzie koszt utrzymania człowieka z uwagi na wiek niezdolnego do pracy?

Ale skąd w Polsce jest tak powszechny ten komunistyczno-faszystowski styl myślenia że państwo musi o człowieka dbać i o wszystkim za niego decydować? Tego nie było ani w stanie naturalnym, ani w starożytności, ani w średniowieczu, ani w czasach nowożytnych.

Elishka 77 napisał/a:

Te osoby będą musiały dostawać zasiłki z opieki społecznej, żeby przeżyć,

Niekoniecznie. Może będą mieli pieniądze z inwestycji, albo utrzyma ich rodzina? Oczywiście, jakieś ofiary będą, zwłaszcza w Polsce gdzie gospodarka jest na tyle mało rozwinięta że nie idzie się dorobić, ale ten problem można lepiej rozwiązać zupełnie innymi metodami.

Elishka 77 napisał/a:

tylko skąd państwo zorganizuje na to środki, skoro już dziś zadłużone po uszy?

W zdrowej gospodarce dosypanie pieniędzy części emerytów którzy tego potrzebują, nie powinno stanowić problemu. Owszem, jest problem ze śmieciówkami i ogólną sytuacją ekonomiczną tych ludzi, ale z tym trzeba walczyć obniżając koszty prowadzenia działalności, a nie pętaniem działalności kolejnymi podatkami, składkami i płacami minimalnymi. W Polsce prowadząc własną działalność trzeba miesięcznie zapłacić koło 1000 zł. W Anglii płaci się kilkanaście funtów. W Anglii prowadzenie własnej firmy jest tańsze niż prowadzenie jej w Polsce w tzw. akademickim inkubatorze przedsiębiorczości, gdzie większość kosztów pokrywa fundacja...

Elishka 77 napisał/a:

Oszczędności z II filara zaraz będą wydane.

Te oszczędności są na tyle nieduże że praktycznie nikt z nich nie wyżyje.

Elishka 77 napisał/a:

Jak ktoś ma ochotę na śmieciówkę, niech sobie na niej robi, ale u nas nie ma wyboru. Albo bierzesz umowę zlecenie albo o dzieło, a jak nie to do widzenia.

I właśnie dlatego likwidacja śmieciówek, zlikwiduje miejsca pracy. Gdyby normalne zatrudnienie było opłacalne na danych stanowiskach to by je oferowano.

157

Epitety pod adresem moich zdolności umysłowych mi się należą - no gratuluję poziomu prowadzonej dyskusji . Większej inteligencji nie oczekiwałam raczej.

Wracam do śmieciówek - od tego są związki zawodowe, żeby nie pozwoliły pracować ludziom za mniej, niż pewne minimum. To nie są początki dzikiego 19  w. kapitalizmu, który się u nas wprowadza. Rozwinięte kraje Uni na takie barbarzyństwo nie pozwalają.

U nas posprzedawano duże zakłady, które różnymi kruczkami unikają płacenia podatków. Panom oświeconym chyba wiadomo, że pod koniec roku często zagraniczne firmy wystawiają faktury bardzo , bardzo wysokie, za używanie znaku ich marki. Polskie firmy płacą, zysku nie ma , podatku nie widać . Tylko PIS wstrzymał takie prywatyzacje. Masowo je przeprowadzały PO i SLD.

Kogo eliminowano. Ależ nikogo . Ludzie sami się wieszają. Prawie epidemia.
A teraz jest przygotowywana ustawa , na mocy której ludzi z demonstracji itp. będzie można zamykać bezterminowo w psychitrykach. Wystarczy że ktoś będzie się wyszarpywać milicjantowi.
I to wszystko pod przykrywką zamykania tych, którym kiedyś karę śmierci zamieniono na dożywocie.
Oczywiście,ten fragment ustawy zostanie zapewne zaskarżony do Trybunału. "Psychuszki" zostaną...

I na koniec muszę przyznać ,że zdobytego wykształcenia nie uzupełniam na partyjnych szkoleniach.
Wystarczy wiedzieć i umieć sięgać po określone pozycje. Dlatego nie muszę wiązać się z żadną partią,żeby mnie oświeciły. Żal mi tych ludzi, którzy muszą żebrać o pracę na śmieciówkach, którzy myślą , że ktoś im robi łaskę , że mogą pracować. Kapitalista zawsze będzie chciał zwiększać swój zysk , wykorzystując pracownika coraz bardziej. W końcu będzie to  całodniowa praca za miskę ryżu...A potem, to już tylko rozruchy.

158

Elishka 77 napisał/a:

A czy ktoś się zastanowił jak będą wyglądały emerytury z umów zleceń, umów o dzieło.

A to jest wbrew pozorom bardzo korzystne. Jak ktoś wie, że nie dostanie emerytury, to wie że musi się na starość jakoś przygotować. Oczywiście jest wielu którzy mają to w nosie i ich sprawa co będzie z nimi na starość. Może zwolennikom aborcji uda się jeszcze do kompletu dołożyć wolność eutanazji i będzie dobrze.
Ci zaś co całe życie płacą składki i łudzą się, że będą mieć emeryturę, to się dopiero rozczarują. Niby mieć 6 stów i nie mieć, to jest różnica ale wspólne jest, że za jedno i drugie przeżyć się nie da. To ja wolę swój układ.

Elishka 77 napisał/a:

Jak osoba, której śmieciówkę przedłużają o kolejne 2,3, 6 miesięcy ma dostać kredyt hipoteczny na 30lat? Raczej żaden bank na to nie pójdzie.

Wiesz coś o tym z własnego doświadczenia czy powtarzasz zasłyszane historyjki?

Elishka 77 napisał/a:

Wbrew pozorom firmy zagraniczne inwestujące w Polsce bardzo często zatrudniają na umowę o pracę. Również większe polskie firmy. Wszędzie tam, gdzie łatwo o kontrolę inspekcji pracy bezpieczniej dla firmy jest dać umowę o pracę. Oczywiście i na to jest wiele sposobów, te wszystkie 7/8 etatu itd. lub wybrnięcie z problemu (częściowe) poprzez agencje pracowników. Domeną śmieciówek są małe firmy i nie jest to przypadek. Przedsiębiorca jest jak już zauważono kapitalistą i prowadzi firmę aby mieć zysk. Mały przedsiębiorca ma jednak najczęściej problem z zyskiem i ogólnie płynnością finansową. Żyje z miesiąca na miesiąc balansując na krawędzi. Jest więc dla niego najzupełniej normalne, że ogranicza wszelkie koszty stałe, które mogą go pociągnąć w dół. Zatrudnianie na umowę o pracę jest czymś takim. I nie chodzi bynajmniej o pracowników, przecież zawsze można się dogadać z pracownikami, że jest krucho i pensja będzie przez chwilę mniejsza, będzie później ale będzie. ZUS-u jednak to nie interesuje i czy firma miała w ogóle jakiś obrót, nie mówiąc o zysku składki za pracowników ma odprowadzić. Właśnie dlatego prawie nikt przytomnie myślący z małych przedsiębiorców nie zatrudni pracowników na umowę o pracę. To jest elementarna zasada być albo nie być na rynku.
W dużych firmach, które mają spore środki na przeczekiwanie gorszych momentów jest dlatego właśnie lepiej. Specyficzna sytuacja jest w handlu, różnych nieskomplikowanych usługach, gdzie nie jest potrzebny pracownik wykwalifikowany. Duża podaż pracowników sprzyja szukaniu oszczędności na nich. Tam gdzie jest pracownik wykwalifikowany firmy wolą płacić koszty związane z umową o pracę, bo nie opłaca im się rotacja pracowników.

159 Ostatnio edytowany przez Pan Lewski (2013-11-11 21:57:10)

witam napisał/a:

Epitety pod adresem moich zdolności umysłowych mi się należą - no gratuluję poziomu prowadzonej dyskusji . Większej inteligencji nie oczekiwałam raczej.

No i ten twój stan umysłu się ujawnił właśnie tym że zignorowałaś przekaz merytoryczny i odniosłaś się tylko do zdania w którym zamanifestowałem swój gniew.

Wypisujesz brednie i nie potrafisz ich obronić ot co.

witam napisał/a:

Wracam do śmieciówek - od tego są związki zawodowe, żeby nie pozwoliły pracować ludziom za mniej, niż pewne minimum. To nie są początki dzikiego 19  w. kapitalizmu, który się u nas wprowadza. Rozwinięte kraje Uni na takie barbarzyństwo nie pozwalają.

Świetnie, to ja jeszcze raz przypomnę że Anglia stała się krajem dobrobytu bo Mararet Thatcher związki zawodowe potraktowała pałami policyjnymi. I dodam przykład Japonii, gdzie praktycznie nie ma czegoś takiego jak związki zawodowe, a ludzie pracują po 16-18 godzin na dobę.

witam napisał/a:

U nas posprzedawano duże zakłady, które różnymi kruczkami unikają płacenia podatków. Panom oświeconym chyba wiadomo, że pod koniec roku często zagraniczne firmy wystawiają faktury bardzo , bardzo wysokie, za używanie znaku ich marki. Polskie firmy płacą, zysku nie ma , podatku nie widać .

Tu masz rację, tylko że tak jest wszędzie na świecie i nawet Anglia ma z tym problem. Ba, USA też, po się rejestruje firmy gdzie indziej, produkcję zgłasza gdzie indziej, a zakład się stawia jeszcze gdzie indziej.

Co do reszty: tak, fala samobójstw, a opozycja istnieje nadal i nawet wygrywa. Coś Stalinowi nie wychodzi likwidacja wrogów :]

160

Przyczyną naszych paroksyzmów jest brak suwerenności prawo - politycznej i ekonomicznej. Po szczegóły do W. Kieżun Patologia transformacji.

161

Moim zdaniem w Polsce ciężko jest żyć. I tu się nie liczy czy ty masz wykształcenie czy nie. Moim zdaniem w większości liczą się tylko znajomości. Ludzie chcą godnie żyć a naprawdę za 1200 zł miesięcznie nie da się wyżyć bo wszystko jest drogie i prawie nie osiągalne. na nic nikogo nie stać a co tu mówić o kupieniu domu czy też mieszkania. Trzeba się zadłużyć żeby to mieć ale to nie rozwiązanie bo z dnia na dzień można stracić pracę za nic. Wszystko drożeje z roku na rok, składki podnoszą ale wynagrodzenie stoi w miejscu. Dlatego człowiek szuka wyjścia z sytuacji jak żyć lepiej i zapewnić rodzinie byt. Niedługo będzie tak że każdy wyjedzie za granicę i nie będzie żadnych fachowców w jakiejkolwiek dziedzinie. Rząd nic z tym nie zrobi bo ich to nie obchodzi po prostu. Martwią się tylko o własny tyłek. Teraz Polak Polaka sprzeda ale także rodzina jest nie lepsza. Z roku na rok będzie coraz gorzej. W Polsce trzeba nakraść żeby czegoś się dorobić. Dla mnie to ludzka głupota bo My się na to wszystko godzimy w jakikolwiek sposób!!! Nawet jak ktoś założy firmę własną to nigdy nic nie wiadomo co będzie za rok dwa... i tak może się wpierdzielić na minę... wszystko go tak pogrąży że może stracić dach nad głową.

162 Ostatnio edytowany przez ona_tu_jest (2013-12-29 16:38:19)

Moim zdaniem dzieje się tak jak dzieje, ponieważ mamy pozostałości z czasów komunizmu - w sferze gospodarczej chcemy kontrolować co tylko się da. A przecież to przedsiębiorcy tworzą dobrobyt kraju wytwarzając PKB i dając miejsca pracy. Ale jeśli ktoś nie dopłacił (nawet celowo!) 50zł podatków i za to się go ciąga po urzędach i sądach to jak on ma konkurować na rynkach globalnych i tworzyć dobrobyt tego kraju?
A już największa masakra jest jak się wszystkich przedsiębiorców trzyma "pod butem" strasząc wszelkimi kontrolami! Praktycznie każde wystąpienie do US o zwrot VATu to murowana kontrola.
Dusimy w ten sposób kurę znoszącą złote jaja!

---------------------------------
moja praca

163

ona_tu_jest spróbuj w USA nie zapłacić 50 złotych podatku. Problemem jest m.in. brak uczciwości jednostek.

Uwierz, że jak ktoś celowo nie zapłaci tych 50 złotych podatku (nie mówimy tu np. o uchylaniu się od opodatkowania, które jest działaniem legalnym i uczciwym) to nie zapłaci też faktury za usługi innego przedsiębiorcy a to ma swoje konsekwencje dla sieci.

Co do reszty w pełni się zgadzam ale to nie tylko komunizm ale 200 lat niewoli. Państwo, którego elita funkcjonuje na zasadzie my jesteśmy prawie bali a wy to murzyny + zaimputowane przez Unię Europejską bizantyjskie sterowanie społeczne (rządy oświeconej warstwy urzędniczej), wiec jedyne wyjście wykształcić nową elitę.

164

Od kilku miesięcy z Polski do UK zaczęli wyjeżdżać przedsiębiorcy, którzy coś tutaj osiągnęli, ale mają dość tego podejścia, które Państwo ma do nich. Na razie chodzi o kilkadziesiąt osób miesięcznie. Jak tak dalej pójdzie to za jakiś czas będzie tu skansen z samymi emerytami i ich obsługą.

165

Ech... pisać aż się nie chce. Kiedyś pewien obcokrajowiec powiedział, że Polacy to głupi naród. Myślałam, że dojdzie do rękoczynów - tak mnie wkurzył. Teraz na pewno nie zareagowałabym.
Wystarczy popatrzeć, jak ludzie głosują. Wystarczy im obiecać gruszki na wierzbie (oczywiście tylko dla picu) i dać polizać cukierka przez papierek a już rzucają się w ramiona (np.Tymińskiemu).
Potrafią być też niewdzięczni i okrutni (np. podeptać Kaczyńskich), a nawet nie pamiętają za co.
Potrafią uwierzyć, że ktoś im da pieniądze (kredyt) i będzie szlachetny i miłosierny, jak nie będą spłacać.
No i te skomlenia..."wreszcie gmina dała mi mieszkanie a nie wyremontowali należycie" (obrazków też pewnie nie zawiesili?)
Też jestem Polką a czasami wstydzę się za rodaków.
...Chyba mam doła.

166

witam napisał/a:

Wystarczy im obiecać gruszki na wierzbie (oczywiście tylko dla picu) i dać polizać cukierka przez papierek a już rzucają się w ramiona (np.Tymińskiemu).

Po Tusku jest inaczej. Nikt już nie słucha obietnic polityków Ludzie się zawiedli, więc nie wierzą, że może być lepiej.

167

Wystarczy popatrzeć, jak ludzie głosują. Wystarczy im obiecać gruszki na wierzbie (oczywiście tylko dla picu) i dać polizać cukierka przez papierek a już rzucają się w ramiona (np.Tymińskiemu).
Potrafią być też niewdzięczni i okrutni (np. podeptać Kaczyńskich), a nawet nie pamiętają za co.

A bierzesz poprawkę na to, że cała masa ludzi głosuje "przeciw" a nie "za"? Ja np. w wyborach prezydenckich głosowałam na Komorowskiego nie dlatego, że tak go popierałam, ale dlatego, że bardziej nie chciałam Kaczyńskiego (i precyzyjnie wiedziałam, dlaczego go nie chcę). Masa moich znajomych głosowała identycznie - przeciw, a nie za.

168 Ostatnio edytowany przez fajka2 (2014-01-27 07:46:20)

Chodzi o mentalność zwykłego polaka - mówimy, że ktoś jest zaradny czyli potrafi kłamać, oszukiwać i manipulować bez żadnych skrupułów. Jeżeli to są porządane cechy wśród normalnego Kowalskiego, to ja nie chcę sobie wyobrażać co się dzieje u góry.
Polski pracodawca musi zrozumieć, że jeżeli nie da godziwej płacy swemu pracownikowi, to on nie zrobi w jego sklepie zakupów nie skorzysta z jego usług -pójdzie do biedry, bo co mu innego pozostało.
Natomiast jeżeli dalej Kowalski - potrafiący "wyciągnąć w tydzień 10.000, bo takie mam kontakty" nadal robi zakupy w biedrze, to ja dziękuję.
I na koniec - patryjoci przez długie j, nauczcie się odróżniać Polskie produkty od zagranicznych.
Ten okręt tonie, pozostaną szczury które będą się zagryzać by przeżyć, heeej!

169 Ostatnio edytowany przez Vian (2014-01-27 08:01:35)

Fajka, gdzieś czytałam, że średnia pensja dla pracownika na etacie (bodajże 2200 z hakiem na rękę) to dla pracodawcy koszt blisko 5000zł! To nie pracodawcy skąpią chociaż mogą dawać więcej, z reguły zwyczajnie ich na to nie stać skoro ponad drugie tyle, co dostaje pracownik, pożerają składki i podatki.

System pozwala odprowadzać gotówkę z państwa, co bogatsi i sprytniejsi płacą za granicą, gdzie im się to bardziej opłaca (taki Cejrowski zarabia na Polakach, ale podatki płaci w Ekwadorze, chociaż krzyczy o patriotyzmie), wielkie firmy z obrotem w setkach milionów i miliardach tym bardziej sobie poradzą, więc państwo musi uzupełniać braki od tych maluczkich.

170

Vian napisał/a:

A bierzesz poprawkę na to, że cała masa ludzi głosuje "przeciw" a nie "za"? Ja np. w wyborach prezydenckich głosowałam na Komorowskiego nie dlatego, że tak go popierałam, ale dlatego, że bardziej nie chciałam Kaczyńskiego (i precyzyjnie wiedziałam, dlaczego go nie chcę). Masa moich znajomych głosowała identycznie - przeciw, a nie za.

Od niedawna mamy wybór - Twój Ruch. Już nie trzeba głosować przeciw. Wreszcie parta pod której postulatami i podejściem mogę się podpisać.

Vian napisał/a:

System pozwala odprowadzać gotówkę z państwa, co bogatsi i sprytniejsi płacą za granicą, gdzie im się to bardziej opłaca (taki Cejrowski zarabia na Polakach, ale podatki płaci w Ekwadorze, chociaż krzyczy o patriotyzmie), wielkie firmy z obrotem w setkach milionów i miliardach tym bardziej sobie poradzą, więc państwo musi uzupełniać braki od tych maluczkich.

Nie, państwo nie musi, ale chce. System został skonstruowany przez polityków, a obecnie jest przez nich tolerowany. W niektórych krajach maluczkich w ogóle zwalnia się z podatków dochodowych czego efektem jest napędzanie popytu wewnętrznego i wzrost gospodarki. Nasi politycy utrzymują taki system wyzysku, bo wielu z nich jest przedsiębiorcami. Do tego chcą pompować wskaźniki w nadziei na wysokie stanowiska w UE.

171

Vian napisał/a:

Fajka, gdzieś czytałam, że średnia pensja dla pracownika na etacie (bodajże 2200 z hakiem na rękę) to dla pracodawcy koszt blisko 5000zł! To nie pracodawcy skąpią chociaż mogą dawać więcej, z reguły zwyczajnie ich na to nie stać skoro ponad drugie tyle, co dostaje pracownik, pożerają składki i podatki.

Redaktor działu psychologia, a jaka podatna na manipulacje. Ty też dałaś sobie wmówić, że wszystko to co pracodawca płaci ponad pensję netto, to jego biednego koszty? Większą część tych tzw. jego kosztów stanowią składki na ubezpieczenie socjalne i zdrowotne pracownika i jego podatek od dochodu. Są one też częściowo rozbite na tzw. składkę pracownika i składkę pracodawcy. To jednak są pieniądze pracownika, które dla usprawnienia systemu odprowadza do właściwych instytucji pracodawca. Żądanie pracodawców aby obniżyć te koszty, to nic innego jak obniżanie swoich kosztów cudzymi pieniędzmi. Twoje mniejsze składki na ubezpieczenia, to zysk pracodawcy, a Twoja mniejsza emerytura, Twoja gorsza opieka zdrowotna. Dawaj się manipulować nadal. Poza tym sięgnięcie do kalkulatora wynagrodzeń jest banalnie proste i dla przykładu:
Dla wynagrodzenia brutto 3200 zł. Pracownik dostaje na rękę 2297 zł. Łączny koszt pracodawcy 3791 zł, w tym składki na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych wynoszą ok. 80 zł. Reszta to składki na ubezpieczenia emerytalne, chorobowe, rentowe, wypadkowe, podatek dochodowy pracownika.
To jak, dasz zarobić kapitalistom z Twojej emerytury? Hasło najbliższej dekady - nie będziecie mieli emerytur ale jaki będziemy mieli zarąbisty wzrost gospodarczy?

172 Ostatnio edytowany przez marioosh666 (2014-01-27 11:07:28)

Snake napisał/a:

To jak, dasz zarobić kapitalistom z Twojej emerytury? Hasło najbliższej dekady - nie będziecie mieli emerytur ale jaki będziemy mieli zarąbisty wzrost gospodarczy?

Rzecz w tym, że tak wysokie koszty pracy zniechęcają do zatrudniania ludzi. Rozumiem, że to są składki pracownika, ale dla pracodawcy to koszt, który musi ponieść niezależnie od tego czy cokolwiek zarobi. Tym sposobem robi to co każdy racjonalny człowiek, czyli zmniejsza zatrudnienie albo/i przenosi je do szarej strefy. Ten mechanizm jest taki sam jak w przypadku np.: alkoholu. Można nałożyć taką akcyzę, że butelka będzie kosztowała trzykrotnie więcej, ale można sobie wyobrazić jaki będzie efekt. Na takie polityce traci każdy po kolei. Zadaniem rządu jest ustawić system optymalnie, czyli np.: zmniejszyć składki, bo system emerytalny i tak jest dotowany z budżetu, a podnieść podatki lub mocniej opodatkować korporacje transferujące zyski za granicę i ludzi gromadzących ogromne oszczędności.

Dodam, że tak od roku, a może półtora przedsiębiorcy zaczęli masowo emigrować lub przenosić biznesy do UK. Często działają nadal w Polsce. Skłoniły ich do tego niższe składki i przejrzysty system podatkowy. Oczywiście można nadal udawać, że wszystko jest dobrze, ale pomyśl do czego to doprowadzi. Jak nie będzie pracy i nie będzie miał kto płacić składek to możesz nie dostać swojej zasłużonej emerytury...

173

marioosh666 napisał/a:

Rzecz w tym, że tak wysokie koszty pracy zniechęcają do zatrudniania ludzi. Rozumiem, że to są składki pracownika, ale dla pracodawcy to koszt, który musi ponieść niezależnie od tego czy cokolwiek zarobi.

No przepraszam ale to jest właśnie biznes. Jeśli nie jesteś w stanie wykonywać go sam, to musisz zatrudnić pracowników. Pracownik ma prawo zarobić w miarę godne pieniądze adekwatnie do charakteru pracy. Ma też prawo odłożyć na emeryturę i mieć ubezpieczenie zdrowotne. Musi też płacić podatki. To jest absolutny standard cywilizacyjny w tej części, w której jesteśmy.

marioosh666 napisał/a:

Tym sposobem robi to co każdy racjonalny człowiek, czyli zmniejsza zatrudnienie albo/i przenosi je do szarej strefy

Dziwne, że tyle firm zagranicznych od 20-30 lat lokuje w Polsce swoją produkcję czy inne działy, bo u nas są niskie koszty pracy.
Tylko dla naszych rodzimym biznesmenów są za drogie. No to panowie, dajcie sobie spokój z biznesem w Polsce, weźcie się i idźcie do Bangladeszu (co swoją drogą robi nasz przemysł odzieżowy)

marioosh666 napisał/a:

Zadaniem rządu jest ustawić system optymalnie, czyli np.: zmniejszyć składki, bo system emerytalny i tak jest dotowany z budżetu, a podnieść podatki lub mocniej opodatkować korporacje transferujące zyski za granicę i ludzi gromadzących ogromne oszczędności....

System emerytalny jest dotowany przez pozostałość starego systemu, obecne składki choć szły w dużej mierze jako swoista pożyczka na spłatę obecnych zobowiązań są jednak lub miały być indywidualnym zabezpieczeniem pracownika. Jeśli zmniejszyć składki, to kto pokryje różnicę w wydatkach? Ty i ja zwiększonymi innymi podatkami lbu nasze dzieci spłacając dług na to zaciągnięty.
Te korporacje przychodzą do nas i płacą wszystkie podatki jakie muszą. To, że legalnie starają się płacić je jak najmniejsze to ich prawo. Tyle, że to są korporacje. Dziś są tu, jutro mogą być gdzie indziej. Dowal im, bo tak będzie fajniej, to pojutrze faktycznie poszukają sobie lepszego miejsca na świecie. Podatek od ogromnych oszczędności? A jakie to są już ogromne? A dlaczego chcesz się komuś dobierać do pieniędzy, które swoim pomyślunkiem odłożył zamiast przepić?

marioosh666 napisał/a:

Jak nie będzie pracy i nie będzie miał kto płacić składek to możesz nie dostać swojej zasłużonej emerytury...

Ja nie będę miał zasłużonej emerytury poza tą, którą sobie sam odłożę, więc pudło. W Polsce złe są konkretne rozwiązania zmniejszające elastyczność w płaceniu składek ale to się wiąże z tym, że nie ma odważnego kto zabrałby obecnym emerytom większość ich pieniędzy. Ty byś zabrał?

174

Snake napisał/a:

No przepraszam ale to jest właśnie biznes.

Masz rację z tym, że przy tak dużych kosztach niektórzy tego biznesu nie podejmą albo podejmą go za granicą co jest stratą dla polskich pracowników.

Snake napisał/a:

Dziwne, że tyle firm zagranicznych od 20-30 lat lokuje w Polsce swoją produkcję czy inne działy, bo u nas są niskie koszty pracy.
Tylko dla naszych rodzimym biznesmenów są za drogie. No to panowie, dajcie sobie spokój z biznesem w Polsce, weźcie się i idźcie do Bangladeszu (co swoją drogą robi nasz przemysł odzieżowy)

Dla nich niskie koszty pracy wynikają przede wszystkim z niskich wynagrodzeń. Oni kalkulują to jako całość. Zarabiają więcej niż polscy przedsiębiorcy dzięki wyższej wydajności wypracowanej w swoim kraju spowodowanej wyższymi technologiami. Tym sposobem mając kilkukrotnie tańszych pracowników, a swoją wydajność wychodzą na plus. Dla polskich przedsiębiorców to nieosiągalne, bo mamy zapóźnienie technologiczne. Zresztą przy tak dużych stałych kosztach pracy trudno urosnąć...

Snake napisał/a:

Jeśli zmniejszyć składki, to kto pokryje różnicę w wydatkach? Ty i ja zwiększonymi innymi podatkami lbu nasze dzieci spłacając dług na to zaciągnięty.

Spokojnie można znaleźć inne źródła finansowania z których rząd i tak korzysta. Obniżenie składek to większy popyt wewnętrzny, czyli większa gospodarka i wyższe wpływy z tytułu podatków nawet bez ich podnoszenia. Spora część ludzi wyjdzie z szarej strefy, a inni zwiększą zatrudnienie. Nie można myśleć tak betonowo, że niższe składki albo ich brak to większa dziura.

Snake napisał/a:

Dowal im, bo tak będzie fajniej, to pojutrze faktycznie poszukają sobie lepszego miejsca na świecie.

Oni zawsze tak straszą, a jakoś z żadnego kraju nie uciekli, bo i tak wychodzą na swoje. Chodzi o niewielki podatek od środków, które transferują za granicę, a wypracowali u nas. Taki podatek mają np.: Niemcy.

Snake napisał/a:

Podatek od ogromnych oszczędności? A jakie to są już ogromne? A dlaczego chcesz się komuś dobierać do pieniędzy, które swoim pomyślunkiem odłożył zamiast przepić?

Chodzi o zachęcenie do inwestowania w kraju. Podatki tak czy inaczej będą. Najefektywniejszy jest system gdzie są w akceptowalnej wysokości, a można ich łatwo uniknąć inwestycjami w kraju.

Snake napisał/a:

Ja nie będę miał zasłużonej emerytury poza tą, którą sobie sam odłożę, więc pudło. W Polsce złe są konkretne rozwiązania zmniejszające elastyczność w płaceniu składek ale to się wiąże z tym, że nie ma odważnego kto zabrałby obecnym emerytom większość ich pieniędzy. Ty byś zabrał?

Zabierają nam regularnie jakieś pieniądze np.: z OFE czy Lasów Państwowych. Uważam, że system emerytalny trzeba kompleksowo zreformować. Inaczej co raz więcej ludzi będzie stąd uciekać.

175 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2014-01-27 12:29:06)

mariosh Twoim zdaniem rynek jest popytowy podażowy?

Piszesz zabierają nam pieniądze z OFE, jakim nam. Powierzyli komuś zarządzanie środkami - konkretnie powierzyli OFE - teraz odwierzają. Właścicielem środków zgromadzonych w OFE w ocenie Sądu Najwyższego był Skarb Państwa - Fundusz Ubezpieczeń Społecznych. Właścicielowi WOLNO zrobić ze swoją własnością co mu się podoba.

Własność to prawo posiadania, używania i dysponowania przedmiotem własności i żaden mariosh, ani nawet Krzysztof Bęgowski vel. Anna Grodzka tego nie zmieni.

Ciekawe co zrobi z tym Trybunał.

176

Adam12 napisał/a:

mariosh Twoim zdaniem rynek jest popytowy podażowy?

Nie wiem co ukryłeś pod tym hasłem wink Napisałem tylko o mechanizmie, który sprawdził się w wielu krajach na świecie. Zwiększony popyt wewnętrzny to powód tolerowania nielegalnych imigrantów przez wiele rządów.

Adam12 napisał/a:

Ciekawe co zrobi z tym Trybunał.

Może zrobić co chce. Koalicja i tak zabierze jak nie z OFE to z rachunków bankowych. Zresztą skompromitowali się ostatecznie i stracili zaufanie społeczeństwa niezależnie od tego jak to wygląda od strony prawnej.

177 Ostatnio edytowany przez fajka2 (2014-01-27 18:16:10)

Vian napisał/a:

No dobrze, kwota 5000zł jest jak na nasze warunki rzeczywiście astronomiczna, jednak po to powstały śmieciówki by wilk był syty i owca cała. 2200 by ucieszyło niejednego Kowalskiego. Realia są takie, że płaca szeregowego pracownika jest liczona na 1200zł? nie raz słyszałam, że ludzie pracują za 5 zł/h i to w dużym mieście. To woła o pomstę do nieba.
I nikt mi nie wmówi, że pracodawcy nie stać na danie takiej kwoty.

Czemu nie ma kampanii społecznych mówiących jak dbać o nasz kraj i gospodarkę. Umiera ten nasz orzełek, smutne to strasznie.

178

Pracodawcy, szczególnie ci zagraniczni, korzystają z okazji i płacą mniej niż to wynikałoby z kalkulacji. Z tym, że to efekt kryzysu i nadmiaru chętnych do pracy. Umowy śmieciowe są na rękę rządowi, bo im średnie wynagrodzenie rośnie bez żadnego wysiłku!

179

marioosh666 napisał/a:

Pracodawcy, szczególnie ci zagraniczni, korzystają z okazji i płacą mniej niż to wynikałoby z kalkulacji. Z tym, że to efekt kryzysu i nadmiaru chętnych do pracy. Umowy śmieciowe są na rękę rządowi, bo im średnie wynagrodzenie rośnie bez żadnego wysiłku!

Nie są na rękę. Po pierwsze dla tzw. średniego wynagrodzenia, to nie ma żadnego znaczenia, bo podaje się przeważnie wynagrodzenie brutto. Stąd na pierwszy rzut oka ludzie się dziwią kto tyle zarabia. Ano zarabia i tak naprawdę powinno być tak, że pracodawca zawsze wypłaca wynagrodzenie brutto, niech ludzie sami latają i płacą te wszystkie składki. A jak masz pracownika z umową o pracę i na śmieciówce, to dla tej samej kwoty netto 2000 zł lepiej w zestawieniach brutto wygląda pensja z umowy o pracę. Nie sądzisz bowiem, że pracodawcy zatrudniają kogoś na śmieciówce żeby mu zapłacić te 3800 zł na rękę zamiast 2200, a resztę na składki i podatki? Nie, oni zatrudniają na śmieciówce żeby dać na rękę 2500 zł (niech zna łaskę pańską), a 1300 zł, to jego mniejsze koszty pracy.
Po drugie, śmieciówki są złe dla rządu, bo brakuje mu kasy na bieżące funkcjonowanie systemu emerytalnego. Nie bardzo już może dołożyć tym co w tej chwili płacą składki tzw. normalne. Najłatwiej tym od śmieciówek. Ja całe życie pracuję na tzw. śmieciówce i mnie ona bardzo pasuje ale takich zawodów, gdzie jest to normalna forma pracy jest garść. Patologią rzeczywiście jest rozpanoszenie śmieciówek na praktycznie cały rynek pracy.

180

Snake napisał/a:

Nie są na rękę. Po pierwsze dla tzw. średniego wynagrodzenia, to nie ma żadnego znaczenia, bo podaje się przeważnie wynagrodzenie brutto. Stąd na pierwszy rzut oka ludzie się dziwią kto tyle zarabia. Ano zarabia i tak naprawdę powinno być tak, że pracodawca zawsze wypłaca wynagrodzenie brutto, niech ludzie sami latają i płacą te wszystkie składki. A jak masz pracownika z umową o pracę i na śmieciówce, to dla tej samej kwoty netto 2000 zł lepiej w zestawieniach brutto wygląda pensja z umowy o pracę. Nie sądzisz bowiem, że pracodawcy zatrudniają kogoś na śmieciówce żeby mu zapłacić te 3800 zł na rękę zamiast 2200, a resztę na składki i podatki? Nie, oni zatrudniają na śmieciówce żeby dać na rękę 2500 zł (niech zna łaskę pańską), a 1300 zł, to jego mniejsze koszty pracy.

Wiesz gdzie jest haczyk? Licząc średnie wynagrodzenie w ogóle nie uwzględnia się umów śmieciowych, a jak powszechnie wiadomo dostają je w większości ci, którzy na umowie o pracę zarabialiby niezbędne minimum albo niewiele więcej. Tym sposobem średnie wynagrodzenie rośnie wraz ze zwiększaniem się ilości umów śmieciowych. Podobny numer był kiedyś w USA z outsourcingiem działów obsługi klienta do Indii. Jak im najmniej zarabiający pracownicy wylecieli ze statystyk to średnia poszła do góry. Czy to kolejny sukces rządu Tuska? Nie sądzę, ale o tym będziemy rozmawiać, kiedy on będzie w Brukseli lub na emeryturze...

Snake napisał/a:

Po drugie, śmieciówki są złe dla rządu, bo brakuje mu kasy na bieżące funkcjonowanie systemu emerytalnego. Nie bardzo już może dołożyć tym co w tej chwili płacą składki tzw. normalne. Najłatwiej tym od śmieciówek. Ja całe życie pracuję na tzw. śmieciówce i mnie ona bardzo pasuje ale takich zawodów, gdzie jest to normalna forma pracy jest garść. Patologią rzeczywiście jest rozpanoszenie śmieciówek na praktycznie cały rynek pracy.

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej - oni wkładaliby do systemu najmniej, a mieliby prawo korzystać z różnych uprawnień. Mam na myśli chociażby zwolnienia lekarskie, zasiłki, a do niedawna większość nie miała nawet ubezpieczenia zdrowotnego. Łatwiej podnosić składki tym co pracują i tym co prowadzą działalność, bo oni dużo płacą, a z tego rzadko korzystają.

181

marioosh666 to powiem Ci tak. Masz pacjenta z arytmią i właśnie mu podałeś amfetaminę. Gratulacje - zabiłeś pacjenta.

182

Adam12 napisał/a:

marioosh666 to powiem Ci tak. Masz pacjenta z arytmią i właśnie mu podałeś amfetaminę. Gratulacje - zabiłeś pacjenta.

Czepiasz się, że piszę nielogicznie, a teraz Ty zastosowałeś takie skróty, że nie wiadomo o co chodzi... Ja opisuję pewne zjawisko. Nic nikomu nie podaję.

183 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2014-01-27 21:06:56)

To co proponujesz to podanie pacjentowi z arytmią środka wzmacniającego arytmię. Skutkiem jest śmierć.

Kreowanie popytu dokonuje się kosztem długów, je się roluje co jakiś czas (wyjątek Rosja, która po prostu spłaca dług i nie roluje, a teraz chyba Węgry). Wszystko jest fajnie ale zadłużanie się prowadzi do tzw. ściany. Grecja już doszła do ściany. Włochy, Hiszpania, USA i Niemcy przy tej ścianie balansują. Już wiedzą, że jest ale nie bardzo wiedzą jak się od niej odbić.

A to, że piszesz nielogicznie, wcale nie znaczy, że nie masz racji. Często masz dobrego nosa a jakbyś wziął się za powtórkę z Ghandiego to by z tego coś wyszło.

Nawiasem mówiąc skoro ja Ci wytykam - to jasne, że jak walnę gafę oczekuje tego samego.

184

Adam12 napisał/a:

Kreowanie popytu dokonuje się kosztem długów, je się roluje co jakiś czas (wyjątek Rosja, która po prostu spłaca dług i nie roluje, a teraz chyba Węgry). Wszystko jest fajnie ale zadłużanie się prowadzi do tzw. ściany. Grecja już doszła do ściany. Włochy, Hiszpania, USA i Niemcy przy tej ścianie balansują. Już wiedzą, że jest ale nie bardzo wiedzą jak się od niej odbić.

Większość krajów o których piszesz doszła do ściany nadmiernym socjalem, a USA faktycznie kreowaniem popytu, ale na trochę inną skalę. Ja miałem na myśli zostawienie najmniej zarabiającym większych pieniędzy z prostej przyczyny... Oni tę kasę zostawią w kraju wydając ją na lokalne produkty i usługi. Wszyscy po drodze zarobią, a podatki zostaną odprowadzone.

Co zrobił rząd PiSu kilka lat temu? Zdusił popyt wewnętrzny obniżając podatki średnio i dobrze zarabiającym. Oni będą gromadzić nadwyżkę w formie oszczędności lub wydawać ją na produkty luksusowe co nie jest korzystne dla polskiej gospodarki. Na pewno nie w tym momencie.

Podsumowując, politycy mają duże możliwości wpłynięcia na gospodarkę. W Polsce się z tego nie korzysta lub korzysta bardzo nieudolnie. Jak dotąd najbardziej trafne były reformy wprowadzone przez SLD, a teraz Twój Ruch daje nadzieję.

P. S. Uprzedzając zarzut - partia komunistyczna też może być liberalna wink Czasem trzeba inną etykietę nakleić. Sorry, taki naród wink

185 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2014-01-27 22:38:06)

marioosh666 ja nie znam się na polityce. Za to Twój Ruch czy inaczej Ruch Poparcia Palikmiota jest dla mnie zbiorem dziwnych osobliwości. Samego Palikmiota pamiętam jako ultrakatolika. Zdaje się on wykreował "pokolenie JPII". Wiec rozumiem, że jak Palikmiot zechce ogłosić papieża Franciszka na króla Polski nadal będziesz popierał Palikmiota??

Co do oceny SLD prawie się zgodzę, była bardziej udana reforma, przywrócenie ustawodawstwa przedwojennego. Nazywała się reformą Wilczka.

186

Adam12 napisał/a:

Za to Twój Ruch czy inaczej Ruch Poparcia Palikmiota jest dla mnie zbiorem dziwnych osobliwości.

Właśnie to mi się podoba w TR. Nie ma jedynie słusznego wzorca prawdziwego Polaka - białego, katolika, alkoholika i mięsożercy - jak to próbuje przedstawiać katoprawica, ale kilkadziesiąt milionów indywidualności. TR wpuszcza do naszego kraju świeże powietrze. Taki powiew tolerancji i wolności. A do tego absolutnie rewelacyjny i bezkonkurencyjny program gospodarczy.

Adam12 napisał/a:

Samego Palikmiota pamiętam jako ultrakatolika. Zdaje się on wykreował "pokolenie JPII". Wiec rozumiem, że jak Palikmiot zechce ogłosić papieża Franciszka na króla Polski nadal będziesz popierał Palikmiota??

Palikot od początku dorosłego życia był niewierzący, a do KK był nastawiony neutralnie, a czasami nawet pozytywnie przez swoich znajomych - księży i zakonników, którzy robili kawał dobrej roboty budując, tak potrzebny w Polsce, kapitał społeczny. Nie zapominaj, że KK był wtedy trochę inny. Mieliśmy Papieża Polaka, a później pokolenie JPII i różne inicjatywy, które łączyły ludzi.

Co z tego wszystkiego zostało po 10 kwietnia 2010 r.? Lepiej nie mówić. Jeżeli Nasz Papież na to patrzy z góry to z pewnością jest smutny...

Podsumowując, cenię Palikota, bo to człowiek wartości. Wielu polityków robi zadymy, żeby zwrócić na siebie uwagę, a Jemu zawsze chodziło o coś chociaż media mówią inaczej. Zmienność poglądów jest mu wmawiana. Jako jedyny stanowi realne zagrożenie dla elit wyniesionych do władzy po Okrągłym Stole. Nadrzędnym celem zawsze było budowanie kapitału społecznego i kiedyś miało twarz pokolenia JPII... tyle smile

Adam12 napisał/a:

Co do oceny SLD prawie się zgodzę, była bardziej udana reforma, przywrócenie ustawodawstwa przedwojennego. Nazywała się reformą Wilczka.

A to jeszcze pod poprzednim szyldem, czyli PZPR wink

187

marioosh666 reformę Wilczka to kazała im przeprowadzić KGB w ramach eksperymentu.

Janusz P. to po prostu kundel WSI i kiedyś powiedziałem mu to w twarz. Widziałem tylko przestraszone oczy wystraszonego ludka.

A co do 10 kwietnia 2010 r. to pewnie żeby Janusz mógł się zateizować jego koleś biegał między babciami i wołał gdzie jest krzyż.

Wybacz na polityce się nie znam. Na cybernetyce społecznej już tak i na mechanizmach stosowania prowokacji.

A pokaż mi choć jedno głosowanie Palikota korzystne dla przedsiębiorców. Kumpel z BBC miał dużą nadzieję na komisję przyjazne państwo - skończyło się ustawą, która miała zmusić każdego przedsiębiorcę do zatrudnienia UB-ca i strażaka. I tu ten zły Kaczor dał weto. Sprawdź na stronach Prezydenta powinno jeszcze być.

Co do dziwnie osobliwej trzódki, cholera kapuś na kapusiu kapusiem pogania. Reszty nie znam.

188

Adam12 napisał/a:

marioosh666 reformę Wilczka to kazała im przeprowadzić KGB w ramach eksperymentu.

Bzdura - chciałeś szczerze to masz wink Ustawa Wilczka przyszła z drugiej strony, czyli z USA, a konkretnie od George' a Sorosa. Więcej w Jego książce i na wykładach prof. Witolda Kieżuna, który był świadkiem tamtych wydarzeń i podobnych akcji przeprowadzanych w Afryce (neokolonializm).

Adam12 napisał/a:

Wybacz na polityce się nie znam. Na cybernetyce społecznej już tak i na mechanizmach stosowania prowokacji.

Skąd wiesz, że tam miały miejsce prowokacje? Nie chodzi o same wydarzenia, ale o to, że KK się od nich jednoznacznie nie odciął. Palikotowi możesz różne rzeczy zarzucać, ale knebla hierarchom kościelnym na usta nie nałożył wink

Adam12 napisał/a:

A pokaż mi choć jedno głosowanie Palikota korzystne dla przedsiębiorców. Kumpel z BBC miał dużą nadzieję na komisję przyjazne państwo - skończyło się ustawą, która miała zmusić każdego przedsiębiorcę do zatrudnienia UB-ca i strażaka. I tu ten zły Kaczor dał weto. Sprawdź na stronach Prezydenta powinno jeszcze być.

O zatrudnianiu UB-ca i strażaka nic nie wiem. Każde głosowanie było korzystne dla przedsiębiorców. Komisja nadzwyczajna dawała ograniczone możliwości, ale trochę wartościowych rzeczy udało się załatwić. Od dłuższego czasu TR stara się przepchnąć firmę na próbę, a koalicja to uwala dla zasady. Na razie mogą niewiele. Na ich stronie są projekty ustaw i program. Warto, żebyś się zapoznał PRZED wydawaniem osądów smile Po wygranych wyborach zaczną to realizować. Jestem przekonany, że wygrają, bo nie ma alternatywy. Kwestia tego czy już w 2015 r. ...

Adam12 napisał/a:

Co do dziwnie osobliwej trzódki, cholera kapuś na kapusiu kapusiem pogania.

Ilu tych kapusiów naliczyłeś? W innych partiach jest jeszcze gorzej. Ludzie będący więźniami własnych życiorysów.

189 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2014-01-28 00:06:40)

marioosh666 prof. Kieżuna dość dobrze znam. Książkę też. Plan Sorosa to plan Balcerowicza - czyli odwrót od prawa Wilczka. Swoją drogą znowu mnie zaskakujesz. Niby powołujesz się na Kieżuna a wspierasz partię, która chce z nas zrobić neokolonialne państewko.

A kojarzysz Heńka co wołał gdzie jest krzyż, dobrego kumpla Janusza P, z którym się ściskali przy różnych okazjach??

Każde - pokaż mi choć jedno korzystne. UB i Strażak został zawetowany (skutecznie) przez Lecha Kaczyńskiego, potem Janusz P. rozpoczął działalność obrażania Lecha K., czyżby oficer prowadzący wyraził zaniepokojenie. Wiesz ja mimo wszystko jestem prawnikiem. Tobie może się wydawać, że coś jest korzystne a ja widzę, że to kit sprzedawany pod publiczkę. P.S. kumpel też jest prawnikiem, wiec miał orientację w możliwościach komisji.

No poczekajmy Janusz P., Roman K., Krzysztof B. pseudonim Anna G., Wanda N. - ta to jeszcze od koncernów farmaceutycznych brała kasę za propagowanie aborcji, co wykazał Sąd Rejonowy uniewinniając niejaką panią Najfeld - oświeć mnie kim ona jest. Więcj przedstawicieli tej trzódki nie pamiętam.

190

ksiazka taka jest lepperiada mozna sobie poczytac jak sie robi partie polityczne
nie ze by to byl hit ale nie promuje spiskowej teorii dziejow
dosyc nudna

191

kwadrad rzeczywistość jest przeważnie nudna. A Andrju - no człowiek - jaszczur to on nie był.

192

Adam12 napisał/a:

marioosh666 prof. Kieżuna dość dobrze znam. Książkę też. Plan Sorosa to plan Balcerowicza - czyli odwrót od prawa Wilczka. Swoją drogą znowu mnie zaskakujesz. Niby powołujesz się na Kieżuna a wspierasz partię, która chce z nas zrobić neokolonialne państewko.

Tą wypowiedzią pokazujesz, że nie znasz programu TR. Zapewne nie widziałeś go na oczy ani razu. W związku z tym dalsza dyskusja o nim nie ma sensu.

Adam12 napisał/a:

A kojarzysz Heńka co wołał gdzie jest krzyż, dobrego kumpla Janusza P, z którym się ściskali przy różnych okazjach??

Nie wiem jak było naprawdę tzn. czy on był obrońcą krzyża i się nawrócił czy koniem trojańskim. Szczerze mówiąc to mnie to nie interesuje. Akurat w tym przypadku cel uświęca środki.

P. S. Ciekawe jak się katoprawica wytłumaczy z umowy z Rosją, którą zawarł ich węgierski idol Orban... Trochę wstyd w rodzinie wink

Adam12 napisał/a:

Każde - pokaż mi choć jedno korzystne.

Jedno korzystne głosowanie? Zazwyczaj głosują przeciwko propozycjom koalicji co jest korzystne dla przedsiębiorców wink A tak na poważnie to nie wiem co masz na myśli - samo głosowanie, propozycje ustaw TR czy może rozwiązania, które weszły w ramach komisji PP.

Adam12 napisał/a:

UB i Strażak został zawetowany (skutecznie) przez Lecha Kaczyńskiego, potem Janusz P. rozpoczął działalność obrażania Lecha K., czyżby oficer prowadzący wyraził zaniepokojenie.

Nie łączyłbym jednego z drugim. Ataki na Lecha Kaczyńskiego były po to, żeby rząd mógł w spokoju pracować. Chodziło o przykrycie niektórych mało popularnych propozycji ówczesnej koalicji.

Adam12 napisał/a:

Wiesz ja mimo wszystko jestem prawnikiem. Tobie może się wydawać, że coś jest korzystne a ja widzę, że to kit sprzedawany pod publiczkę. P.S. kumpel też jest prawnikiem, wiec miał orientację w możliwościach komisji.

Czy w etyce prawnika leży wykorzystywanie swojego autorytetu do manipulacji? - proszę o konkretną (TAK lub NIE) odpowiedź wink

Adam12 napisał/a:

No poczekajmy Janusz P., Roman K., Krzysztof B. pseudonim Anna G., Wanda N. - ta to jeszcze od koncernów farmaceutycznych brała kasę za propagowanie aborcji, co wykazał Sąd Rejonowy uniewinniając niejaką panią Najfeld - oświeć mnie kim ona jest. Więcj przedstawicieli tej trzódki nie pamiętam.

Przy tych nazwiskach jest pomieszanie z poplątaniem. Niektórzy z tej listy byli podejrzani, a innym nie udowodniono albo w ogóle nie mieli nic wspólnego z kapowaniem. Co do Wandy Nowickiej to niezupełnie tak. Organizacja, którą Ona reprezentowana dostawała kasę na cele statutowe od innej organizacji zajmującej się prawami kobiet. Pani Najfeld nie powiedziała prawdy. Zastosowała duży skrót myślowy lub manipulację. Sąd Jej nie uniewinnił, ale stwierdził, że w tym kontekście miała prawo tak powiedzieć.

193 Ostatnio edytowany przez Adam12 (2014-01-28 14:11:11)

marioosh666 jak pisałem nie znam się na polityce. Mnie nie interesują deklaracje ale konkretne projekty ustaw i aktów wykonawczych. Gadanie w stylu Z WROGIEM NALEŻY WALCZYĆ, NALEŻY UMIEĆ Z NIM WALCZYĆ - nie jest dla mnie.

Jak TR będzie miał projekt ustawy, który uznam za godzien poparcia to poprę tę partię w wyborach.

Co do Andrzejka (nie Heńka - mój błąd) po prostu zrobili Cię w bambuko.

Co do umowy Orban - Rosja zdaje się, że nie do końca pojmujesz pojęcie katoprawicy.

Co do Janusza Palikmiota mam swoje zdanie i przekazałem mu je osobiście. Publicznie nie mam zamiaru go rozpowszechniać. Ale to weto i ataki na Kaczora są połączone, uderzył w pewną grupę interesów.

W etyce prawnika leży wskazanie kryteriów jakimi się kieruje wydając sąd. A praca prawnika polega na manipulowaniu, w pewnych granicach.

Co do Wandy Nowickiej niezawisły i niezależny Sąd Rejonowy w orzeczeniu wskazał jasno - Wanda Nowicka otrzymywała prywatną korzyść majątkową za głoszenie określonych poglądów, w związku z czym uniewinnił panią Najfeld od zarzutu zniesławienia. Pani Najfeld nie znam ale skan wyroku wraz z uzasadnieniem jest w internecie. Polecam lekturę. Gdyby było jak piszesz Sąd musiałby panią Najfeld skazać i odstąpić od ukarania.

Widzisz mariosh666 ja nie zajmuję się personaliami, nie popieram partie tylko popieram sprawy. Ale na kapusiów jestem jakoś dość mocno uczulony. Co nie znaczy, że jeżeli przedstawią jakieś sensowne projetkty to nie poprę

194

Adam12 napisał/a:

marioosh666 jak pisałem nie znam się na polityce. Mnie nie interesują deklaracje ale konkretne projekty ustaw i aktów wykonawczych. Gadanie w stylu Z WROGIEM NALEŻY WALCZYĆ, NALEŻY UMIEĆ Z NIM WALCZYĆ - nie jest dla mnie.

Jak TR będzie miał projekt ustawy, który uznam za godzien poparcia to poprę tę partię w wyborach.

Jak możesz poprzeć partię skoro nie czytasz projektów ustaw, które zostały przygotowane?

Adam12 napisał/a:

Co do Andrzejka (nie Heńka - mój błąd) po prostu zrobili Cię w bambuko.

Utwór w którym Pan Andrzej od Krzyża śpiewał mi się spodobał, ale poza tym sprawa mnie nie interesuje. Także nikt mnie nie zrobił w bambuko, bo nie mam zdania co już wcześniej napisałem. Jeżeli ktoś został zrobiony w bambuko to tylko ci, którym przewodził na Krakowskim Przedmieściu.

Adam12 napisał/a:

Co do umowy Orban - Rosja zdaje się, że nie do końca pojmujesz pojęcie katoprawicy.

Zdaje się, że Ty lubisz zaczynać i nie kończyć... Pewnie nie tylko na forum wink

Adam12 napisał/a:

Ale to weto i ataki na Kaczora są połączone, uderzył w pewną grupę interesów.

Nie wiem czy wiesz, ale Janusz Palikot poddał się badaniu na wariografie... Nie Tusk, nie Kaczyński, nie Ziobro, nie Miller, nie Pawlak, nie Piechociński... Jak dla mnie to o czymś świadczy smile

Adam12 napisał/a:

A praca prawnika polega na manipulowaniu, w pewnych granicach.

Nie jesteśmy na sali sądowej, ale i tak przeginasz... wink

Adam12 napisał/a:

Co do Wandy Nowickiej niezawisły i niezależny Sąd Rejonowy w orzeczeniu wskazał jasno - Wanda Nowicka otrzymywała prywatną korzyść majątkową za głoszenie określonych poglądów, w związku z czym uniewinnił panią Najfeld od zarzutu zniesławienia. Pani Najfeld nie znam ale skan wyroku wraz z uzasadnieniem jest w internecie. Polecam lekturę. Gdyby było jak piszesz Sąd musiałby panią Najfeld skazać i odstąpić od ukarania.

Pewnie to kolejna manipulacja chociaż fanem Wandy Nowickiej nie jestem ani nigdy nie byłem. Jej obecność, a raczej sympatyzowanie TR jest potrzebne. Tak samo jak kilku innych osób, bo tu chodzi o załatwienie konkretnych spraw, a nie osobiste sympatie czy antypatie.

Adam12 napisał/a:

Widzisz mariosh666 ja nie zajmuję się personaliami, nie popieram partie tylko popieram sprawy. Ale na kapusiów jestem jakoś dość mocno uczulony. Co nie znaczy, że jeżeli przedstawią jakieś sensowne projetkty to nie poprę

Mam wrażenie, że jedno mówisz, a drugie robisz... Zanim poprzesz to musisz się z nimi zapoznać przed czym się bronisz. Poza tym lubisz przepuszczać wszystko przez lekko wypaczone filtry sad

195

marioosh666 - więc tak w zakresie moich obowiązków leży m.in. zarządzanie ryzykiem regulacyjnym - projekty ustaw czytam. Te rzeczywiste, a nie wirtualne. Mam świadomość, że nawet absolwent prawa, który nie ma styczności z praktyką może pewnych rzeczy nie widzieć. Na prawdę nie oceniam projektów przez pryzmat tego kto je napisał tylko co one w sobie mają.

Co do wariografu - chciałbym to zobaczyć. Wiara w wariograf jest dziwna.

Co do Wandy Nowickiej - rozumiem, że było nie było Sąd manipuluje opinią społeczną. A ja myślałem, że uzasadnienie sporządza się na potrzeby sądu II instancji - no popatrz jaki ja nieoświecony.

Mój lekko wypaczony flirt znajdziesz w Z. Ziembiński, Logika praktyczna oraz K. Ajdjukiewicz Logika. Innych flirtów nie stosuję. Ale jak pokażesz konkretnie o co Ci chodzi to chętnie się ustosunkuję, być może popełniłem gdzieś błąd, bądź jak zauważyłeś wykazałem się tendencją do "niekończenia myśli".

Posty [ 131 do 195 z 245 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Dlaczego w Polsce jest taka bieda ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024