witam napisał/a:które nie może...może nie chce wyjaśnić wielu tragicznych zdarzeń jak katastrofy Prezydenckiego Tupolewa ,
...
Jak najbardziej potrafi. To że Sekta Smoleńska sieje zamęt i robi ludziom wodę z mózgu to naprawdę nie jest wina państwa.
witam napisał/a:Jeśli społeczeństwo się godzi na eliminowanie z tego świata przeciwników politycznych
PiS istnieje, SLD istnieje, nawet KNP istnieje... To kogo wyeliminowano?
witam napisał/a:Na koniec małe wyjaśnieni kwestii wyżej poruszonej. Ludzie pracując u niego pomnażają jego majątek. Jeśli ta praca nie jest w godny sposób wynagradzana to jest to współczesne niewolnictwo.
...
W pewnym sensie tak, ale jak tłumaczyłem bezskutecznie na poprzednich stronach, wynagrodzenie wynika także z stosunku podaży pracy i podaży pracowników. Im pracowników jest więcej niż miejsc pracy, tym gorzej są wynagradzani, bo znajdą się inni którzy zgodzą się pracować za mniej.
witam napisał/a:Taki mądry, a z ekonomii nawet 16 kartek nie przeczytał. A to jego skubią...
Zapewniam że przeczytałem więcej. Ale pewnie twój system wierzeń i tak nie dopuści tej informacji i "wiesz lepiej"
witam napisał/a:Jeśli właściciela nie stać na uczciwą zapłatę, to niech pracuje sam przy krosnach, niech sam nakopie kilkadziesiąt tom węgla, niech sam miesza zaprawę, albo zbierze sam truskawki z kilku hektarów uprawy.
I kto tu nie przeczytał nic o ekonomii? Śmiem twierdzić że właśnie TY! Jeżeli właściciel będzie tyrał przy węglu, a nie prowadził firmę, to firma padnie i ludzie którzy teraz zarabiają mało, zostaną bez pracy. Epitety pod adresem twoich zdolności umysłowych jak najbardziej ci się należą.
witam napisał/a:Śmiać mi się chce, gdy młody człowiek, goły i wesoły próbuje mnie przekonać, że pracy nie będzie, gdy znikną śmieciówki.
To poczytaj co ma na ten temat do powiedzenia Milton Freedman.
Elishka 77 napisał/a:A czy ktoś się zastanowił jak będą wyglądały emerytury z umów zleceń, umów o dzieło. Myślę że ich nie będzie, więc kto poniesie w takim układzie koszt utrzymania człowieka z uwagi na wiek niezdolnego do pracy?
Ale skąd w Polsce jest tak powszechny ten komunistyczno-faszystowski styl myślenia że państwo musi o człowieka dbać i o wszystkim za niego decydować? Tego nie było ani w stanie naturalnym, ani w starożytności, ani w średniowieczu, ani w czasach nowożytnych.
Elishka 77 napisał/a:Te osoby będą musiały dostawać zasiłki z opieki społecznej, żeby przeżyć,
Niekoniecznie. Może będą mieli pieniądze z inwestycji, albo utrzyma ich rodzina? Oczywiście, jakieś ofiary będą, zwłaszcza w Polsce gdzie gospodarka jest na tyle mało rozwinięta że nie idzie się dorobić, ale ten problem można lepiej rozwiązać zupełnie innymi metodami.
Elishka 77 napisał/a:tylko skąd państwo zorganizuje na to środki, skoro już dziś zadłużone po uszy?
W zdrowej gospodarce dosypanie pieniędzy części emerytów którzy tego potrzebują, nie powinno stanowić problemu. Owszem, jest problem ze śmieciówkami i ogólną sytuacją ekonomiczną tych ludzi, ale z tym trzeba walczyć obniżając koszty prowadzenia działalności, a nie pętaniem działalności kolejnymi podatkami, składkami i płacami minimalnymi. W Polsce prowadząc własną działalność trzeba miesięcznie zapłacić koło 1000 zł. W Anglii płaci się kilkanaście funtów. W Anglii prowadzenie własnej firmy jest tańsze niż prowadzenie jej w Polsce w tzw. akademickim inkubatorze przedsiębiorczości, gdzie większość kosztów pokrywa fundacja...
Elishka 77 napisał/a:Oszczędności z II filara zaraz będą wydane.
Te oszczędności są na tyle nieduże że praktycznie nikt z nich nie wyżyje.
Elishka 77 napisał/a:Jak ktoś ma ochotę na śmieciówkę, niech sobie na niej robi, ale u nas nie ma wyboru. Albo bierzesz umowę zlecenie albo o dzieło, a jak nie to do widzenia.
I właśnie dlatego likwidacja śmieciówek, zlikwiduje miejsca pracy. Gdyby normalne zatrudnienie było opłacalne na danych stanowiskach to by je oferowano.