Wiecie w każdej rasie można trafić na psa który odbiega od wzorca zachowania, nie można się z góry nastawiać że mopsik będzie łagodny a samoyed hardy, bo może wyjść zupełnie na odwrót
Mój pies jest jak kot, co zauważyli już wszyscy z mojego otoczenia, wchodzi na półki, łazi po oparciach foteli, przeskakuje z fotela na fotel, bawi się np tak jak kot kłębuszkiem 
Ma jednak cechy typowe dla rasy, stworzenia mniejsze od siebie traktuje jak obiad (pies myśliwski). A z kolei pies tej samej rasy który jest u moich rodziców uwielbia wszystkie zwierzątka i chce się z nimi bawić. Z kolei mój pies traktuje koty jak psy, chce się bawić.
Podobnie jest też np z pająkami, teoretycznie łagodny gatunek a pająk może okazać się wredny i chętny do kąsania tak samo jak gatunek uznany za agresywny może być spokojny. Przykładem na to może być już moja świętej pamięci Poecilotheria regalis, ogromna samica, była bardzo spokojna i chętnie współpracowała mimo że pająki z rodzaju Poecilotheria są szybkie, agresywne i silnie jadowite. Ich jad co prawda nie jest śmiertelny (teoretycznie ponieważ dziecko lub małe zwierze zabije bez trudu) to bardzo przykry w skutkach, trudności oddechowe, tachykardia, paraliż w miejscu ukąszenia, objawy mogą trwać miesiącami (jak np drżenie mięśni). Pająk jednak piękny
Ten tu na zdjęciu Poecilotheria metallica jest w indiach objęta kultem, na wolności pająk bardzo rzadki objęty ochroną, w hodowlach również rzadko spotykany i kosztowny dorosła samica to 700- 1000 zł.

Wiem że jak ktoś się boi to pewnie powie że jest obrzydliwa, ale moim zdaniem jest cudna 
Moje Poecilotherie były raczej dość spokojne, prócz jednej Poecilotheria fasciata. szybka, agresywna, ukąsiła raz Mojego.
Uznaje się że pająki są dość prymitywne i nie przyzwyczajają się do człowieka, jednak z jakiegoś powodu zdarza się że pająk inaczej reaguje na ludzi których zna (takie moje obserwacje)
Prócz psa i pająków mam też papużkę falistą, niestety jak na razie nie udało mi się jej w pełni oswoić, daje się głaskać, można ją wypuścić z klatki, ale nie siada na człowieku ani nie gada, już raczej się nie nauczy.