Okropny ból w czasie miesiączki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Okropny ból w czasie miesiączki

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 115 z 115 ]

66

Odp: Okropny ból w czasie miesiączki

Ja pierwszego dnia nie nadaję się do życia jeśli nie wezmę dwóch Ketonali hmm wiem że to nie zdrowo ale nic nie poradzę..w innym przypadku jest ból nie do wytrzymania, zawroty głowy, mdłości...czasami były takie dni że spędzałam je na klęcząco w ubikacji..co zajdłam czy wypiłam to jeszcze szybciej wracało..blee
Po tabletkach jakoś funkcjonuję, jestem w stanie utrzymać się na nogach przynajmniej big_smile

A na kursie jogi instruktorka pokazała nam pozycję w której można leżeć właśnie kiedy boli nas brzuch i kręgosłup przy miesiączce..i powiem Wam że działa. Oczywiscie nie przechodzi nagle cudownie ból ale jak sie dobrze ułożę to po prostu aż czuję jak wszystko mi się rozluźnia..

Niestety nie uda mi sie jej chyba dokłądnie opisać ale postaram sie znaleźć gdzieś obrazek jak to ma wyglądać..bardzo prosta jest i do wykonania w domu smile

Zobacz podobne tematy :

67

hmm przy okazji znalazłam na stronie no-spa w dziale joga są pozycje które rozluźniają ale i tak żadna z tamtych to nie jest ta o którą mi chodzi..ale jeszcze spróbuję poszukać..

68

Zdrowo czy nie zdrowo - jak się bierze raz na miesiąc to nie powinno mieć jakiś koszmarnie złych skutków na organizm. Ja też nie jestem fanką brania leków na wszystko, ale jak ból przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu, to po prostu trzeba sobie z nim jakoś radzić

69

Polecam Nospe naprawdę pomagała ale najskuteczniejsza była wizyta u endokrynologa zrobił badania hormonalne i usg ,skierował mnie na prześwietlenie macicy pod znieczuleniem i winą była budowa macicy.Najlepiej jest urodzić dzidziusia zachodzi wiele zmian i ból ustępuje.

70

z tym się zgodzę w 100% dzidziuś pomaga ale to nie metoda żeby sobie każdy rodził na silny ból,jak pisała chalva tabletka raz w mieesiącu to nie koniec świata,a na mnie np.nospa niezbyt działa pomagała gdy miałam skurczee podczas ciąży ale na ból nie(w moim przypadku)pyralgina lub 2 to sprawdzony sposób i już nie kombinuję z innymi specyfikami ,termofor też jest ok.

71

Regulary, intensywny wysiłek fizyczny w wielu przypadkach bardzo łagodzi lub nawet eliminuje PMS. Z tym, że nie chodzi o pójscie na basen 2 razy w tygodniu, ale o powazny, regularny terening, po którym jest się naprawdę zmęczonym. W klubach sportowych, w których ćwiczyłam przez wiele lat mało zawodniczek uskarżało sie na bóle miesiączkowe. Miewałam natomiast lekki ból w okresie liceum, kiedy na 2 lata zupełnie zarzuciłam sport. Wtedy faktycznie, pomagały leki przeciwzapalne. Trzeba je dobierać indywidualnie. Za jednej z najskuteczniejszych uważana jest Pyralgina i ją najczęściej stosuję zarówno w przypadku gorączki, bólu mięśni czy zwyczajnego skurczu czy bólu brzucha związanego z pierwszym dniem okresu.

72

nareto dobrze piszesz!! ja urodziłam 5 miesiecy temu i miałam do tej pory 3 miesiączki i nic mnie nie bolało nawet nie czulam ze dostałam tongue a wczesniej to aż wiłam się zbólu i brałam potajemnie ketonal -100 (silny lek przeciwbólowy) i był taki mocny ze mnie scinało i spałam pół dnia ale przechodziło!! mama robiła mi cieple okłady a potem pod pierzyna lerzałam jak zwinęty kłębek! dlatego brałam te tabletki! a teraz po urodzeniu jak ręką odjął!!! big_smile hihi to trzeba robic dzidziusia tongue pozdrawiam

73

Mi zawsze ibum forte pomaga, ale koleżanki, które wymiotują, lub czasem robi im się bardzo słabo biorą tabletki na receptę, podobno bardzo dobre są. Może warto wybrać się do lekarza i sprawić sobie taką, zamiast umierać z bólu.

74

smutna88 napisał/a:

Parę godzin przed okresem i w pierwszym dniu okresu okropnie boli mnie brzuch. Czasem nawet tabletki przeciwbólowe nie chcą działać. Jakie są sposoby łagodzenia tego bólu (oprócz tabletek hormonalnych)?

ciepły okład na brzuch. no i pyralgina. na to najlepsze lekarstwo.

75

na mnie dobrze na ból czy obrzęk w okolicach brzucha działa lekki jogging. wygląda to często tak że biorę lek przeciwbólowy, zasypiam na chwilę (ok 15-45 min) i idę pobiegać na 20 min. czuje że wtedy skurcz się jakby rozluźnia. czuję się lepiej

76

Czasem nasze zestresowanie z powodu swojego stanu, ten ból potęguje, dlatego ja zazwyczaj biorę ciepłą kąpiel, biorę coś przeciwbólowego, np pyralginę, układam się w kłębek na łóżku i staram się zasnąć. Czasem relaks jest najlepszym lekiem.

77

dołączam do grona cierpiących...
od zawsze tak miałam, po porodzie na trochę przeszło ale wrociło, niestety. teraz to pomaga tylko koktajl ibuprofen 400 + paracetamol 200, albo 400, i tak 3 razy dziennie przez pierwsze 1-2 dni
dzisiaj właśnie mam ten wspaniały czas.... bleee

78

Ja też mam bardzo bolesne miesiączki,przez 2-3dni wtedy biorę ibuprom max lub nurofen forte, do tego  muszę się położyć na boku podkulić  nogi, nos-py nie biorę bo jest mi po niej nie dobrze. Czasami jednak to nie wystarcza a ból jest tak silny, że mdleje wtedy moja  siostra która jest pielęgniarką robi mi zastrzyk z ketonalu... auu...ja zasypiam i po śnie czuje ulgę,i do końca okresu mam spokój .

79

Dziewczyny ja też nie daję rady dzisiaj. Co 28 dni ten sam dramat. Najgorzej w pracy, bo siedzieć na dyżurze trzeba. Mi już nic nie pomaga, biorę bardzo dużo pyralginu, nawet 2 dni przed, oraz meteospasmyl (rozkurczowy na receptę, dosyć drogi bo ok. 30zł kosztuje). W dniu okresu w najgorszych momentach jestem wstanie nawet mieszać pyralgin z apapem, nospą i meteospasmylem byle ulżyło.

Jak radzicie sobie w pracy z takimi bólami? Przecież nie mogę wiecznie brać wolnego sad

80

karmelka24 napisał/a:

W dniu okresu w najgorszych momentach jestem wstanie nawet mieszać pyralgin z apapem, nospą i meteospasmylem byle ulżyło.

Trochę dużo tego bierzesz... Mi zwykle pomaga 1 lub 2 tabletki ibupromu.

81

Ja też mam takie bóle niestety:(, ale odkąd zaczełam stosować krem dynamiczny, kulkę i zupkę soupseen z Dr. Nony ból szybko mija i ja czuję się świetnie. Dlatego profilaktycznie stosuję te produkty kuklą smaruję sie po okolicy brzucha i pod kolanami, zupkę piję a krem dynamiczny wcieram w okolice brzucha. Po 10 min ból przechodzi i mam spokój wam też radzę spróbować tych produktów:) rewelacja:))

82

Dziewczyny moje bolesne miesiączki okazały się skutkiem tyłozgięcia macicy hmm Dostałam od lekarki tabletki Aulin. Nawet pomogły. I o dziwo byłam w stanie normalnie funkcjonować.

83

Powinien pomóc aparat Tens Ova.

84

Cześć Wam . Czy macie też taki sam problem z okresem? Taki jak:  bardzo dokuczliwy ból ?
Z początkowymi bólami miesiączkowymi nie miałam nigdy problemu .. kiedy miałam dostać okres czy nawet juz go  dostałam brzuch mnie nic nie bolał nawet nie odczuwałam ,że mam miesiączkę. Kiedy zaczęłam współżyć moje bóle są takie ,że nie wiem co mam robić...Wymiotuje,i wszystko mnie boli. Pomaga mi jedynie tabletka Ketonal i to jeszcze na kilka godzin ;( Ewentualnie wizyta u pielęgniarki i zastrzyk . Domową metodą jaką próbuje załagodzić ból jest to ciepła kąpiel bądź przykładam sobie termofor z gorącą wodą. Pierwsze 3 dni to leże na łóżku i płaczę z bólu sad  Najlepiej popadnąć w sen na te kilka dni żeby nie czuć bólu. Tragedia!!!!

85

kisss, bidulko... sad Ja zaczynam cierpieć już 4-5 dni przed miesiączką. Ból podbrzusza, czuję się nabrzmiała, mdłości, ból piersi. I takie uczucie "ciągnięcia", parcie na odbyt, biegunki. W 1 dniu okresu zdycham. Ból często jest nie do wytrzymania, płaczę, kręce się... Na spacer w takim stanie na pewno nie pójdę. sad Ja biorę Ibum Forte, łagodzi ból ale cudów nie ma. 2-3 dzień zazwyczaj już lepiej znoszę jeśli chodzi o ból ale jestem bardzo słaba, mam mdłości.

Byłam u ginekolog. Cytologia wzorcowa I, USG dopochwowe idealne, lekarka powiedziała, że taka moja uroda i po 1. dziecku powinno przejść. Super pociecha... Tabletki anty też by może pomogły ale ja nie chcę się tym szprycować. Pozostaje tabletka przeciwbólowa mocna, do tego coś ciepłego na brzuszek i przeczekać... sad Ważna sprawa, nie czekajcie gdy ból się rozhula, bierzcie tabletkę już gdy się zaczyna, wtedy zadziała szybko. Jak ominiecie ten moment to bedziecie się zwijać z bólu 1,5 h zanim cokolwiek puści. hmm Herbatki z pokrzywy są podobno pomocne, mięta-bo rozkurcza, melisa-bo wycisza nerwy. Stosuje ziołoterapie w te dni ale bez proszka, w pojedynkę na nic by się to stało. Ziółkami się jedynie wspomagam.

Acha i taka dodatkowa informacja z mojej strony, jeśli chcecie, żeby Wam ibuprofen działał w te dni, bierzcie go jak najrzadziej. Bo organizm niestety łatwo się przyzwyczaja. Ja leki przeciwbólowe mam zarezerwowane jedynie na miesiączkę, ból głowy, nawet silny wytrzymuje, bo wiem, że jak pożrę tabletek to potem przy okresie będzie lipa, płacz i zgrzytanie zębami.

Trzymajcie się dziewczynki smile

86

Też się z tym zmagam. Co do ruchu, też nie wyobrażam sobie iść nawet na spacer, w czasie bólu. Ostatnio jednak spodziewałam się okresu, ale musiałam pojechać do miasta coś załątwić. Byłam w ciągłym biegu,ruchu i powiem Wam,że ledwo poczułam,że to już:D Nie wiem,może jest też tak,że jak leżymy w łózku to skupiamuy się na bólu i myślimy "kiedy tylko to przejdzie". Nawet w pracy jak jestem,a prawcę mamz a biurkiem, to często umieram. A tu ostatnio proszę. Może spróbuję opatentować dla siebie więcej ruchu PRZED a nie już w trakcie... A, podbno nie powinno się jeść słonego i ostrego,bo to tylko pogarsza sprawę.

Trzymajcie się cierpiące kobietki!

87

Bo my takie biedne jesteśmy ;( Zawsze sobie zadaję pytanie dlaczego my co miesiąc tak cierpimy ? Później rodzimy dzieci ból z tego co słyszałam też nie do zniesienia...

Och katastrofa!!!!

Dobrze ,że mam kochanego Faceta ,który bardzo mnie wspiera w te dni smile

88

olej z wiesiołka pomaga na PMS. w aptece do kupienia kapsułki 100szt za ok. 20zł. do tego delikatne ćwiczenia i ciepłe okłady też pomagają.

89

Mnie dopadło dziś o 5 rano. hmm Wcisnęłam na siłę jakąś kanapkę <to ważne, żeby nie brać leków przeciwbólowych na pusty żołądek>, zażyłam Ibum Forte, bo tylko on pomaga, opatuliłam się kołdrą, kocem, szlafrokiem, okno uchyliłam, bo słabo mi było, tv włączyłam, żeby nie myśleć, zwinęłam się w kłębek i zasnęłam. Dziś dalej na Ibumie jadę i siedzę na poduszcze elektrycznej, super łagodzi bóle krzyża i to rwanie między udami.

Nie wiem czy Was też męczą biegunki podczas miesiączki-mnie tak. I jako ciekawostkę powiem Wam, że wczoraj i dziś jadłam pierogi z jagodami i o dziwo zero biegunki. Szok. wink

90

Hey dziewczyny wink Co u Was jak w te upały znosicie ból ?? Ja przyjechałam w Czwartek w odwiedziny do brata i zostaję tutaj do środy smile Ale dziś mnie taki ból dopadł ,że nie wiedziałam co robić hmm Na szczęscie, braciszek mój dobry, i mi uszykował ciepłe okłady na brzuch smile No i bez tabletki się nie obyło ...

91

Ja również mam okropny ból dzień przed miesiączka i pierwszego dnia. Ale zauważyłam że od roku tak mam wcześniej było to do zniesienia. Właśnie od roku jestem narażona na większy stres może to ma znaczenie. Niestety nie mogę brać wszystkich leków przeciwbólowych bo po niektórych jest mi niedobrze a większość i tak nie pomaga. Drugiego dnia zazwyczaj już nic nie czuje ale wiedząc że zbliża się data nadejścia okresu stresuje się bo wiem że będzie bolał mnie brzuch i może sama go wywołuje

92

Może gorące kompresy

93

Silny ból podczas miesiączki może też świadczyć o chorobach tarczycy. Warto zrobić badanie oznaczające poziom hormonu TSH. Czasem tez silne i obfite miesiączki mogą mieć swoje podłoże w torbielach na macicy bądź jajnikach. Ile masz lat?

94

Domowe sposoby na bóle;
- przyjmujemy preparaty przeciwbólowe, rozkurczowe, popijamy ciepłymi napojami,
- gorąca kąpiel, rozgrzana poduszka na brzuch, plecy, rozpręża i uspokaja,
- zioła; liść maliny właściwej, kalina koralowa, rumianek, imbir,lekarski, ziele glistnika (tylko w mieszankach, silny środek), liść melisy, liść ruty,
- aromaterapia; olejek lawendowy, rozmarynowy, majerankowy, geraniowy, pomarańczowy do kąpieli,
Wewnętrznie;
- homeopatia; Magnesia Phosphorica, Pulsatilla, Nux Womica,
- ogranicz sól w tym czasie, środki moczopędne lub pokarmy moczopędne,
- witamina b6, witamina c z bioflawonoidami, niepokalanek pieprzowy,  magnez z wapniem,
- olej z wiesiołka dwuletniego, olej z siemienia lnianego, wyciąg z pluskwicy groniastej,
- zjedz trochę czekolady,
- masaż pleców i delikatny brzucha, plastry rozgrzewające,
- ćwiczenia gimnastyczne; spacer, bieganie, pływanie czy zwykłe rozciąganie dla rozluźnienia mięśni.
Jeśli nie bierzesz tabletek antykoncepcyjnych, leczenie hormonalne jest dyskusyjne. Rzeczywiście zmniejszają przykre doznania związanie z miesiączkowaniem, lecz mają poważne objawy uboczne. Więc skórka za wyprawkę.

95

Dla mnie najbardziej pomaga rozkurczowa galospa, może to dziwnie zabrzmi ale najbardziej ufam lekom, które nie reklamują się w telewizji: to są milionowe koszty wolę, żeby producent zainwestował z produkt - lek, a nie reklamę. Galospa nigdy mnie nie zawiodła, ból menstruacyjny również bardzo silny znika po jej zażyciu, nie mam żadnych skutków ubocznych, polecam.

96

Dziewczyny  a czy to prawda ,że jeśli są silne bóle pójdziesz do ginekologa i powiesz ,że tak Cię boli brzuch to przepisuje tabl anty ? Siostra ostatnio poszła do lekarza też z silnymi bólami miesiączkowymi i lekarz jej przepisał te tabletki .

97

na mnie zadziałały dopiero tabletki antykoncepcyjne, inaczej w ogóle ból nie mijał

98 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-08-12 13:43:02)

youngwind napisał/a:

Dziewczynki, odradzam Nurofen Forte. Ma skutki uboczne w postaci gazów ;>, zatem po skutecznym usunięciu bólu brzucha, będziecie borykać się z uporczywymi bąkami... Przeciw bólom okresowym polecam Aspirynę, najlepiej taką do rozpuszczenia. Działa szybko i jest skuteczna. Przynajmniej na moje potworne skurcze działa jak zbawienie smile

Aspiryny nie powinno się brać podczas okresu ponieważ aspiryna obniża krzepliwośc krwi i może doprowadzić do krwotoku. A już absoutnie nie powinno się brać podczas okresu aspiryny i ibuprofenu łącznie.

99

Mi zawsze pomagają ciepłe okłady na brzuch, biorę tabletki paracetamol+ibuprofen w jednym, najskuteczniejsze i szybko działają.

100

kircke napisał/a:

z czasem dowiedziałam się o solpadeine. tabletki do rozpuszczenia w wodzie, ja zazwyczaj brałam od razu dwie na raz, żeby nie czekać długo na efekt i mieć spokój na dłużej. więc rytuał wyglądał tak: budziłam się (z bólu), biegłam po tabletki do kuchni, szybko wypijałam 'roztwór' i z powrotem do łóżka, żeby jeszcze zasnąć. nawet jeśli nie udało mi się zasnąć to ból brzucha znikał całkowicie do 10 minut, czasem nawet szybciej. każdemu, kto wspomina o cieżkiej miesiączce polecam solpedeine.

Wszystkie leki zawierające kodeinę, jesli się je długo stosuje, są uzależniające, ze względu na to, że kodeina jest pochodną morfiny, należy do opioidów i uzależnia podobnie jak heroina. Także radziłabym zachować ostrożność przy stosowaniu tego typu leków, mimo, że są tanie i bez recepty.

101

Ja nie zawsze mam bolesne miesiączki . Choć zdarza mi się że są dni gdzie nie mogę wytrzymać . Ale za to jak mnie ie boli to nadrabiam humorkiem i mój A. ma mnie dosyć tongue

102

mi nawet żadne tabletki  nie pomagają a tak strasznie boli mnie brzuch że nie wiem co mam robić

103

Blądynka napisał/a:

mi nawet żadne tabletki  nie pomagają a tak strasznie boli mnie brzuch że nie wiem co mam robić

Pójść do lekarza. On będzie wiedział. smile

104

ja już kilka razy miałam takie boleści brzucha brałam po 2,3 tabletki ale nic nie pomagało nawet mięta sad

105

a jak mi żadne tabletki nie pomagają to co mam robić?

106

Ja się staram nie faszerować żadnymi tabletkami chyba że już mnie na prawdę tak bardzo boli że wytrzymać nie mogę .

107

Witam, mam pytanie czy wie ktos czym sie rozni czarna malwa od kwiat slazu? Spoznia mi sie okres 4 dzien, nie jestem w ciazy. I slyszalam ze czarna malwa pomaga na przyspieszenie. Lecz w aptece dali mi kwiat slazu ze niby tez to jest na przyspieszenie, a nigdzie wlasnie tak nie pisze.

108

ChcęByćMamą napisał/a:

Ja się staram nie faszerować żadnymi tabletkami chyba że już mnie na prawdę tak bardzo boli że wytrzymać nie mogę .

Też tak robiłam, ale teraz już nie czekam aż ból stanie się nie do zniesienia, tylko od razu jak poczuję ból łykam tabletki, nie męczę się....

109 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2013-11-29 04:51:35)

Dołączam do grona cierpiących...

Otóż, gadanie, że ''po ciąży będzie lepiej'' to bzdura. Było lepiej, dopóki brałam pigułki anty.
Po odstawieniu (gdyż zamierzam kupić sobie komputer cyklu) koszmar wrócił.

Doraźnie pomaga mi ibuprom sprint caps albo pyralgina. Ciepełko i łóżko. Ale nie oszukujmy się, nie zawsze można spędzić ''te dni'' w łóżku lub wannie... a ponoć podczas okresu nie powinno się brać gorących kąpieli, gdyż można dostać krwotoku.

Ktoś tu polecał aspirynę - laski, uważajcie... Aspiryna zmniejsza krzepliwość krwi, co oznacza, że można dostać naprawdę silnego krwotoku... Kiedyś oglądałam program o kolesiu, który samotnie opływał dookoła świat i miał wypadek, rozwalił sobie łokieć, opatrzył się sam, a na wszelki wypadek wziął aspirynę... i mało się nie wykrwawił.

110

Kiedyś czytałam, że aromaterapia może pomóc w zmniejszeniu bólu miesiączkowego. Podobno olejki eteryczne, takie jak melisa, lawenda, czy rumianek pomagają w takim przypadku. Oczywiście nie należy ich pić, tylko dodać do kominka, lub wanny z wodą.

111

Koochana, przedewszystkim do lekarza! Taki ból nie koniecznie może świiadczyć o różnych nieprawidłowościach ( tyłozgięcie macicy, torbiele). Ale może. Mam bardzo podobnie, dwa-trzy dni z życia + wymioty z bólu i żadne leki nie pomagają...z tym, że u mnie tak po prostu jest. Nie mam tyłozgięciia macicy, ani torbieli i niby wszyystko jest w porządku. Nastepnym razem spróbuj jesczcze na bóle solphadeine musujące, może pomoże:)

112

Od zawsze miałam bolesne miesiączki, leki średnio działały, no- spa zupełnie nie. Do tego stopnia że przez pierwsze 2-3 dni nie chodziłam do szkoły tylko wiłam się z bólu. Przyczyn medycznych nie stwierdzono, tak już mam. Pomogły tabletki antykoncepcyjne, ale musiałam z innych przyczyn je odstawić i znowu się męczę, trudno, ja przywykłam ;p.

Mi pomagały gorące kąpiele, czekolada, termofor, pyralgina (ale ta na receptę), ale i tak nie na tyle by było dobrze.

113

My kobiety powinnyśmy dostawać medale za nasze kobiece męki. Jedne kobiety mają straszne boleści w czasie miesiączki, brzucha, kręgosłupa i ogólnie źle się czują ja mam straszliwe wzdęcia i bez odpowiedniej dawki symetykonu też nie mogę funkcjonować. Facet nigdy nie zrozumie.

114

Ja przed miesiączką mam naprawdę spore wzdęcia i faktycznie doskwiera to najbardziej. jak tylko przyjdzie @ to czuję się o wiele lżejsza. Ale fakt, faktem często ratuję się symetykonem.

Posty [ 66 do 115 z 115 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Okropny ból w czasie miesiączki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024