Cashmire, a za jaki rozmiar bombki??
6 cm
O kurcze, to bardzo drogo te cekinowe wychodzą (w sensie materiałów). Chyba, że kupujesz w pasmanterii. Ja policzyłam koszty mniej więcej dla bombki 12cm przy założeniu, ze zakupy robię na allegro u jednego sprzedającego ![]()
kula - 2zł
wstążka - ok 4zł
szpilki - ok 3zł
koraliki i inne duperelki do wykończenia - ok 2zł
134 2014-12-02 22:49:58 Ostatnio edytowany przez Cashmire (2014-12-02 22:50:49)
No niestety w moim wypadku akurat skończyło się na pasmanterii. Raz wyszło taniej, bo wpadło duże zamówienie i mogłam się potargować
Ale jak ktoś kupuje 10 szt gotowych bombek, to nie skasuję takiej osoby 2 stówy, tylko wiadomo, że mniej
A wtedy kule dostałam za darmo, a szpilki po cenie hurtowej, więc mogłam sobie pozwolić na znaczne spuszczenie z ceny ![]()
Ale niestety kasy długo w ręce nie potrzymałam ![]()
ja za cekinowo - wstążkowa 8 cm kasowałam 15 zł
dzisiaj skonczyłam dwie 12 cm,biało złote koszt 28 zł,moze wstawię zdjęcia ... jak je najpierw zrobie ![]()
136 2014-12-02 22:54:42 Ostatnio edytowany przez Cassiopea (2014-12-02 22:56:46)
Heh, to rozumiem skąd te koszty
Jakbym miała kupować chociażby wstążki w pasmanterii, to bym się nie wypłaciła
0,5zł za metr kontra 6,5zł za 32m na allegro ![]()
Powiem ci, że jak to policzyłam, to zwątpiłam, czy ktoś to będzie chciał kupić
Ale podobno hande made teraz w modzie ![]()
Edit: Lena, 28zł za 12cm?? Ale za jedną czy za dwie?
Zawsze możesz wystawić na allegro i rozreklamować na fb ![]()
Podam Wam link do mojego jednego albumu na fb... Zareklamowałam tam moje "szklanki"
Co jakiś czas ktoś się odzywa, czy jeszcze coś takiego robię, bo "fajne na prezent" etc
Ale tutaj kasuję bez miłosierdzia zwłaszcza, jak mi ktoś wyskoczy z jakimś kolorem, którego akurat nie mam... dobre farbki do szkła, o konturówkach nie mówiąc, trochę kosztują...
https://www.facebook.com/sonia.wilczynska.3/media_set?set=a.653918481350238.1073741828.100001962774100&type=3
Nooo, super
Faktycznie, farbki do szkła i konturówki to duży koszt. Swego czasu malowałam obrazki na szkle i wazony, ale u mnie jest problem z przeczuleniem na zapachy
A te farbki strasznie śmierdzą ![]()
Bardzo ładne szklanki ![]()
Ja jak już maluję, to w piwnicy. Ojciec ma tam coś na kształt mini warsztatu. Otwieram sobie okienko i maluję
A latem malowałam na balkonie. Plus był taki, że żaden komar nie podleciał skutecznie odstraszony zapachem farbek ![]()
Cassiopea oczywiscie za jedną sztukę ![]()
Towar kupowałam zazwyczaj na allegro,bo zaczynając przygodę ze wstażkami za metr w pasmanterii płaciłam ponad złotówkę,więc rolka za 32 zł to gruba przesada,gdzie ta sama np w tasiemkowni kosztuje 6-7 zł
Teraz u nas jest nowy sklep z takimi pierdołami,więc wiecej tam kupuje bo ceny porównywalne do allegro,a przecież też muszę wydać min 15 zł za przesyłkę
Wow Lena; ja za jedną sztukę 12cm policzyłam sobie 18zł
Chyba muszę jeszcze raz przejrzeć cennik i zacząć bardziej cenić swoją pracę ![]()
Cass, ja robię tak - podliczam materiały i dodaję to, ile bym chciała min dostać za godzinę pracy.
Dobra, wstępnie ustaliłam sobie cennik
Teraz ciekawa jestem, czy ktoś się skusi
Jutro będę musiała siąść na allegro i zrobić zakupy, bo powoli wszystko mi się kończy; zwłaszcza kulki. Trzeba korzystać, póki męża nie ma w domu i nie będzie krzyczał, że znów wydaję kasę na duperele ![]()
Patrzyłam jak wygląda cennik na allegro, ale jest taaaaaki rozrzut. 12cm od 15zł do 50zł
I strasznie dużo tego ![]()
Cass, a sprawdzałaś tego sprzedawcę, którego podałam? Pierwszy post na tej stronie. A niżej od nich kule, żeby szukać nie było trzeba. Moim zdaniem opłacalne przy większej ilości ![]()
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=19585491&order=m&string=kule+styropianowe&search_scope=userItems-19585491&bmatch=seng-v6-p-lic-2-kol-1106
Sprawdzalam
ceny ma ok, ciekawe jak z jakością
jak jutro wyślę dzieciaki do przedszkola to muszę się zorientować czego dokładnie mi brakuje ( kulki, kolory wstążek, szpilki, aplikacje itd) i będę zamawiać
coś czuję że stówka pęknie jak nic.... będę mieć prezent na mikołaja ![]()
Hehe, skądś to znam ![]()
Cass, a sprawdzałaś tego sprzedawcę, którego podałam? Pierwszy post na tej stronie. A niżej od nich kule, żeby szukać nie było trzeba. Moim zdaniem opłacalne przy większej ilości
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=19585491&order=m&string=kule+styropianowe&search_scope=userItems-19585491&bmatch=seng-v6-p-lic-2-kol-1106
kupuję u nich,jednak teraz taki okres że przesyłki mają duze opóźnienia,zeszłego roku czekałąm ponad tydzien a czas naglił.
Wczoraj rozglądałam się za kulkami na allegro,np 8 cm mozna już za 6 zł kupić za 10 szt.
Tutaj w tasiemk.wychodzi 1,20 za sztukę,ja płacę 1,10-1,30 u mnie na miejscu,więc nie bardzo opłaca mi się zamawiać.
koleżanka robi takie jakos nie mogę dojść jak to jest zrobione ![]()
Lena, fakt, że można kupić taniej
Ale ja wolę zapłacić parę groszy więcej a u sprzedawcy który ma wszystko co potrzebuję (kule, wstążki, aplikacje itd). Wtedy wychodzi taniej, bo raz płacę za przesyłkę ![]()
Zazdroszczę fajnego sklepu
U mnie kulka 6cm kosztuje 2zł
Także tylko allegro mi zostaje
Pasmanteria w przypadku wyższej konieczności ![]()
Cuuudna ta bombka. A to nie jest szydełkowana? Jak się już dowiesz, jak to się robi, to ja się piszę na kurs ![]()
149 2014-12-03 09:22:31 Ostatnio edytowany przez lena812 (2014-12-03 09:28:45)
Cas własnie problem że tajemnicy robienia tej bombki nie chce wyjawić ![]()
Zebym widziała ją na żywo to bym wiedziała jak jest zrobiona,szukałam też w necie ale nic nie ma.
matko ja za 12 cm zapłaciłam 2 zł u nas
Edit:
chyba już wiem jak robi te bombki,przetrzepałam neta,to chyba jest tasiemką kula oplatana,a potem łancuszkiem koralików
Hej!
Jakie piekności ja tu widzę ![]()
Heh, okazało się, że ten sprzedawca ma magazyn 20km ode mnie
Jutro jadę odebrać paczkę ![]()
Dziewczyny, zrobiłam zakupy za 180zł
Dobrze, że męża nie ma, bo by mnie chyba zamordował ![]()
Cassio po zakończonej pracy pamiętaj o zdjęciach! Najlepiej taki kolaż jak ten wcześniejszy! A w tych bałwankach i reniferkach się zakochałam! piękne są!
Że też mi się nie chce przysiąść do takiego ![]()
Cass masz talent !
Kilka prostych pomysłów znalezionych w sieci

[img]https://img0.etsystatic.com/000/0/5304059/il_570xN.39164460.jpg[img]

Pieknie wygladaja szyszki posmarowane klejem i obsypane brokatem. Swietny jest mech lekko posypany brokatem - jako podkladka po stroik, a nawet sam. Mam taki w ogrodku - kilkucentymetrowy.
Zamiast galazek iglastych mozna uzywac tui czy zywotnikow, czy jak sie te krzaki nazywaja. Nie sypia iglami. Mam taki "trojwymiarowy" ale sa tez takie z plaskimi galazkami, dobre np, do wieszania na scianie.
Swieczniki mam od lata, w celach uzytkowych. Kamienie z otworami w ktorych byly jakies zyjatka i wypadly. Przy "swiecznikach" lezy skamienialy jezowiec, swietnie to razem wyglada, szkoda ze nie umiem wstawic zdjecia.
Ojejuśku jakie piekne rzeczy!
My w zeszłym roku robiliśmy bombki z dzieciakami ze wstążek, ale w tym juz nam sie nie chciało kombinować, bo przez pracę brakuje nam czasu na wstążki, to znalazłam w necie patent na bombki z włóczki (włóczka w krochmal, owijamy taka balonik i czekamy, aż wyschnie. jak wyschnie, to przekłuwamy balonik, a forma zostaje
) i idą nam naprawdę dobrze
No i suszymy owoce, bo w tym roku choinkę przyprawimy
Jak Ania Starmach w reklamie ![]()
Iceni, a co to za klej przy choince z włóczki? Bo wygląda super i chętnie sobie taką zrobię ![]()
Ja ostatnio produkuję aniołki i bałwanki, bo mają wzięcie w przedszkolu u moich dzieci
A wczoraj zrobiłam swoją pierwszą cekinową bombkę
Nawet ładna wyszła
I napiekliśmy z maluchami gwiazdek, bałwanków, serduszek itd z masy solnej
Musimy się jeszcze zmobilizować do pomalowania
Czym malujecie masę solną, żeby ładnie wyglądało?? ![]()
Czym malujecie masę solną, żeby ładnie wyglądało??
MAtowym lakierem do paznokci ![]()
Uuuuu, Cashmire, lakier odpada, bo zapach mnie zabije.... Ja mam węch jak pies, a w ciąży to jak pies do kwadratu
A coś bezzapachowego?? ![]()
Oj, to nie wiem. Farbki plakatowe są mało trwałe, ale dobrze kryją. Ewentualnie brokat na kleju.
161 2014-12-09 15:55:02 Ostatnio edytowany przez kiedysbylam (2014-12-09 16:09:12)
witam dziewczyny
ja uwielbiam miec dekoracje w domu i na Wilkanoc i na jesien i przede wszystkim na Boze Narodzenie. CZesc kupuje ,czesc robie sama albo dorabiam d otego co kupilam
)
to moje tegoroczne dekoracje ja kdo tej pory ![]()
kupione:
zrobione:
'wieniec' na drzwi - kupilam tylko 'zielsko'
a reszta to moja inwencja
) kluje jak cholera dlatego wiecej czerwonego nie dalam rady dac
)
tutaj choineczka ![]()
reniferki ![]()
kupione tylko galazki na kole, reszta dorobiona przeze mnie
Nie otwierają mi się te obrazki ![]()
nie wiem dlaczego ?:( ja je normalnie widze.
U mnie nie dość, że na google chrome w ogóle nie pokazuje obrazków, to na firefox dla odmiany pokazuje linki i tak pierwszy link widzę jako:
https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=b5f38526da&view=att&th=14a2f50d4ae9f87d&attid=0.1&disp=safe&realattid=34ada419ee1dc48d_0.1&zw
A po kliknięciu w link wyskakuje mi błąd serwera. NIe wiem, może to wina mojej przeglądarki, ale inne obrazki w postach widzę normalnie. TYlko w tym jednym nie.
kiedysbylam, ja też nie widzę obrazków ![]()
166 2014-12-10 11:35:32 Ostatnio edytowany przez kiedysbylam (2014-12-10 11:56:12)
dziewczyny bo ja po raz pierwszy zdjecia wstawialam smiem wiec twierdzic ze to jednak moje braki ![]()
jak mam zdjecia zapisane na kompie, to jak mam je tutaj wstawic? czytlam 'intrukcje' wiem, ze jest [img]....[/img] i w srodek mam wrzucic adres zdjecia, ale nie wiem ktory to jest?
ok, kolejna proba:
kupilam takie:

pobawilam sie i teraz sa takie: ![]()

167 2014-12-10 11:50:21 Ostatnio edytowany przez Cashmire (2014-12-10 11:52:42)
Dobra, powiedzmy, że masz stronę, na której znajduje się obrazek. Powiedzmy obrazki googla:
https://www.google.pl/search?q=bombka&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=fhWIVOrTDonxaOidgNAK&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=643
Wybrałaś jeden. Powiedzmy, że ten:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.iceis.pl%2Fbombki%2Fbombki_bombka_iwony.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.iceis.pl%2Fbombki%2F&h=300&w=300&tbnid=eDpT5L5AUSLFvM%3A&zoom=1&docid=kxYBBdQV97-wuM&ei=gxWIVPyuGon9Up7vgtAD&tbm=isch&ved=0CGwQMygtMC0&iact=rc&uact=3&dur=312&page=3&start=37&ndsp=25 (taki efekt uzyskasz, jeżeli klikniesz na obrazek prawym przyciskiem myszki i później lewym na "otwórz link w nowej karcie")
Klikasz na obrazek prawym przyciskiem myszki, zatwierdzasz "Otwórz grafikę w nowej karcie".
Obrazek powinien wyskoczyć w nowej karcie przeglądarki o tak:
http://www.iceis.pl/bombki/bombki_bombka_iwony.jpg
I ten link, który tu wkleiłam, to właśnie jest adres obrazka.
Jeżeli wkleisz go między komendę [img]adres[/img] to obrazek powinien wyskoczyć o tak:

Mam nadzieję, że teraz będzie prościej.
Bezpośrednio z komputera raczej nic tutaj nie wrzucisz, to od razu mówię. Adres obrazka musi być adresem internetowym.
168 2014-12-10 11:52:56 Ostatnio edytowany przez kiedysbylam (2014-12-10 11:54:06)
dziekuje Cahmire, arozumiem jak jest adres obrazka jesli on jest na stronie jakiejs. nie wiem jak 'uzyskac' adres obrazka jesli jest on zapisany sobie u mnie na sydku.
Czy teraz widac moj obrazek w powyzszym poscie?
169 2014-12-10 11:54:54 Ostatnio edytowany przez Cashmire (2014-12-10 11:59:09)
Tak, w tym wyżej widać
Ładne to ![]()
A jeżeli idzie o obrazki na dysku... MUszisz najpierw wrzucić obrazek do internetu. Problem w tym, że nie jestem na bieżąco ze stronami, które to darmowo udostępniają. Kiedyś był imageshack.us, ale teraz kompletnie nie wiem, jak się po tej stronie poruszać.
Spróbuj tutaj:
http://zapodaj.net/
wydaje mi się, że dość intuicyjna strona, więc nie powinna sprawić problemów. W razie czego wpisz w google "darmowy hosting zdjęć" ![]()
170 2014-12-10 12:00:03 Ostatnio edytowany przez kiedysbylam (2014-12-10 12:02:38)
Hurrra!! no to moge szalec
ok, zalacze te obrazki, ktore sie wczoraj nie wyswietlily:
kupilam gotowe 'kolo' - galazki ale bez zadnych dodatkow. Moje dzielo wyglada tak
mysle ze jednak cos tam by pasowalo jeszcze dodac bo chyba troche ubogo wyglada?

a to moj 'wieniec' na drzwi. Znow, kupilam tylko zielenine upleciona, a sama dorobilam ozdobki czerwone no i mocowanie na wstazce

a tutaj moja mala choinka w doniczce:

Wieńce śliczne
jeśli ubogo Ci wygląda ten pierwszy, to po prostu dodaj to, co już tam masz - szyszki i pomarańcze ![]()
No tak wlasnie mysle- dodam po prostu jeszcze z jeden 'komplet' cynamonu z pomarancza moze, albo jakas wstazke ewentualnie.
a tutaj jeszcze moja gwiazdka
i takie reniferki:

Iceni, a co to za klej przy choince z włóczki? Bo wygląda super i chętnie sobie taką zrobię
Ja ostatnio produkuję aniołki i bałwanki, bo mają wzięcie w przedszkolu u moich dzieci
A wczoraj zrobiłam swoją pierwszą cekinową bombkę
Nawet ładna wyszła
![]()
Czym malujecie masę solną, żeby ładnie wyglądało??
Do tego typu rzeczy najlepiej uzywac kleju PVA (np wikolu). Kleje poliwinylowe sa biale w stanie cieklym ale gdy wyschna robia sie przezroczyste dlatego dobrze sie klei kolorowe rzeczy.
A do malowania masy solnej mozesz uzyc artystycznych farb akrylowych, sa bardzo trwale - podobnie jak te do scian albo jakichkolwiek farb wodnych a potem polakierowac je lakierem w sprayu. (kilka cienkich warstw)
174 2014-12-10 23:40:48 Ostatnio edytowany przez femte (2014-12-10 23:42:28)
Iceni mam taki klej, nie podali skladu, ale bialy, robi sie przezroczysty po zaschnieciu i moze sluzyc jako lakier. Wiec to chyba to. Stozek moge miec styropianowy, moge zrobic z kartonu. Styropianowe moge miec dzwonki albo serduszka lub kulki, tylko z dwoch ostatnich raczej sie nie da zdjac bez przecinania. Meczy mnie jedno - przeciez ten klej przyklei nitke do podloza. Jak to zdjac? Moze sprobowac oblozyc stozek folia?
Styropianowe figurki moge po uzyciu jako formy posmarowac klejem i posypac brokatem.
175 2014-12-13 22:31:48 Ostatnio edytowany przez Cassiopea (2014-12-13 22:33:34)
Hej dziewczynki
Wpadłam się pochwalić ostatnimi pracami ![]()
Aniołki (dopiero ten biały został zaakceptowany przez Ewcię. Różowego kazała wyrzucić, bo brzydki
)
I dwie bombki
Ta na dole to moja pierwsza cekinowa ![]()
Teraz się zbieram do choinki Iceni ![]()
PS. Nie wiem czy wam się obrazki wyświetlają, więc wklejam też linki do fotosika
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be322806747ff840.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a140af293d96fa3e.html