Piękne te Wasze ozdoby.
Brawo dziewczyny! ![]()
Choinki te łatwo sie robi.
Wczoraj zieloną robilam.Ja robie na stozku z kartonu,piorka naklejam na klej magic
Choinki te łatwo sie robi.
Wczoraj zieloną robilam.Ja robie na stozku z kartonu,piorka naklejam na klej magic
Leno napisalam do Ciebie e maila :-)
Cis odpisałam ![]()
30 zł za sztukę, do 30 cm
Cis odpisałam
Juz zaglądam ![]()
Duszyczko to nie drogo sprzedaje ta Twoja znajoma te choineczki.
72 2014-11-18 14:59:09 Ostatnio edytowany przez lena812 (2014-11-18 15:02:15)
73 2014-11-18 15:08:09 Ostatnio edytowany przez lena812 (2014-11-18 15:09:38)
Lena niezle bombki!
bardzo ladne.
P.s napisałam na fb ![]()
WIANKI ŚWIĄTECZNE ![]()
- MAŁY
- DUŻY
- BAŁAGAN ! ![]()
Cześć Kobietki!
Monia super. Wczoraj doszedł do mnie w końcu pistolet z klejami, więc ja dzisiaj też już zacznę stroiki robić i choinki z szyszek i orzechów.
A póki co to robię taki bombki jak lena812. Lena piękne. Później też wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam
Monia!
super !
Widzę ze intensywnie wzięłaś sie za rękodzieło ![]()
Czekam na wiecej fotek ![]()
Cześć Kobietki!
Monia super. Wczoraj doszedł do mnie w końcu pistolet z klejami, więc ja dzisiaj też już zacznę stroiki robić i choinki z szyszek i orzechów.A póki co to robię taki bombki jak lena812. Lena piękne. Później też wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam
Czekam z niecierpliwością !!!!! ![]()
Cis tak a gdzie są Twoje bombki miałaś pokazać ![]()
![]()
81 2014-11-25 10:51:28 Ostatnio edytowany przez minia23 (2014-11-25 10:56:48)
O rajusiuuu! Jakie cudeńka!!! Az mi się serce rwie, żeby robić takie same ![]()
Ale tak jak piszecie, koszt takiego hobby jest dość duży ![]()
Ja robiłam bombki takie jak lena pokazała i mam na swoją choineczkę
Jedną, najpiękniejszą i największą ofiarowałam teściowej.. ale marnie skończyła i zrobiło mi się przykro.. robiłam też dla dwóch przyjaciółek choinki z makaronu
I standardowo pomarańcze suszone ![]()
Z czego zrobione są te stelaże pod stroiki?Bo z chęcią zrobiłabym sobie taki na drzwi ![]()
Minia ,ale śliczna choineczka
wow ![]()
a ten stroik i bombka to już naprawdę słów brak ![]()
Miniucha ![]()
Stelaż wianków robiłam wczoraj z gałązek z winogrona ![]()
Bo tu chodzi o to ,żeby te gałązki się wyginały bo trzeba formować kółko i muszą być "elastyczne" ![]()
albo np gałązki wierzby one też się wyginają i co najważniejsze nie łamią
Kurde się rozpisałam : Mają być to takie gałązki ,żeby się wyginały i nie łamały
i koniec !
Ja używałam gałązek z winogrona ![]()
Dziękuję mONICZKO ![]()
Właśnie tak myślałam, że z wikliny (wierzby) gałązki byłyby dobre na taki stelaż ![]()
Połazimy z mężem po krzakach to nazbieramy tego i zrobię sobie ![]()
Tylko ,żeby z tego zbierania coś wyszło ![]()
No mój teściu wczoraj miał palić te gałązki bo ścinał je . W ostatniej chwili je odratowałam ![]()
Ogólnie są fajne ,bo dobrze się zwijają ![]()
są też specjalne styropianowe stelaże , ale szczerze Ci powiem ,ze mi byłoby szkoda kasy ,bo lepiej na zbierać gałązek i przynajmniej jest kilka plusów ;
- spacer na świeżym powietrzu
- kilogramy lecą
- pieniądze w kieszeni
![]()
85 2014-11-25 12:30:28 Ostatnio edytowany przez Cassiopea (2014-11-25 12:31:53)
Cześć dziewczynki ![]()
O jaki fajny temat Monia założyłaś ![]()
Ja robię coś takiego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee11512edd16385b.html .Do tego wianki na drzwi z gazet, sizalu i ozdóbek, suszone owoce (świetnie się suszą w dochówce pieca kaflowego
I cudnie pachną
), papierowe gwiazdy itd
(ale nie mam zdjęć). I też tylko dla siebie, ewentualnie rodziny. Chociaż chyba czas zacząć sprzedawać, bo mam już tych duperelek tyyyyyyle
A samo robienie sprawia mi taką przyjemność, że produkuję i produkuję ![]()
Teraz na l4 to mam duuużo czasu
A zakupy tylko na allegro. I najlepiej wszystko u tego samego sprzedającego
Ale faktycznie, zakupy zaczynam od 100zł; wcześniej się nie opłaca ![]()
Cass jakie śliczne rzeczy
ehhh aż takich zdolności to ja nie posiadam
ale za to Ty tak ! ![]()
Oj dziewczyny! Narobiłyście mi ochoty na te ozdoby
Jutro ruszam do miasta po materiały i zabieram się za robótki ![]()
Super ozdoby, dziewczyny! Ja w czwartek robię nalot na hurtownię krawiecką (again)... Może uda mi się potem zrobić zdjęcia gotowych rzeczy ![]()
Ja nie mam żadnych hurtowni w pobliżu
i ubolewam nad tym, że mieszkam na takim zadupiu ![]()
Dlatego zostaje albo allegro albo po prostu sklepy ![]()
ja na miejscu te nie mam hurtowni, ale mniej wiecej 12 km dalej już jest. Też mieszkam na zadupiu. Ale przy okazji zrobię ogólnie większe zakupy i pozałatwiam kilka spraw.
91 2014-11-25 13:39:05 Ostatnio edytowany przez minia23 (2014-11-25 13:39:31)
Ja najbliższą mam jakies 50 km od siebie ![]()
Ale to nic.. z racji, że będą to robić tylko dla siebie to poświęcę się i zapłacę więcej ![]()
Cashmire a co będziesz robić?
Bombki cekinowe i brokatowe. Paru osobom się spodobały te, które ostatnio robiłam (niestety nie zrobiłam zdjęć) i poszły zamówienia xD I to na spore ilości, więc w moim wypadku odpada kupowanie w sklepach. A jeszcze nie wiem, czy nie będę robiła znajomemu do pubu i do kościoła na przystrojenie choinek. Rękodzieło robi się coraz bardziej modne
A zauważyłam, że posiadanie takich wyrobów i to na dodatek kupnych kojarzy się z pewnym dostatkiem - w końcu takie rzeczy do tanich nie należą gdy chce się kupić już gotowe
Moja koleżanka robi bransoletki z koralików i to to dopiero jest drogie. Ale jak zobaczyłam na youtube, ile z tym jest roboty, to w zasadzie się nie dziwię.
Czyli co.. wartałoby znaleźć tanie źródło materiałów i produkować na szeroką skalę.. a potem żyć jak pączki w maśle za kasę ze sprzedaży tego ![]()
Takie rękodzieła są piękne
U nas panie z koła gospodyń wiejskich na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy Wszystkich Świętych wykonują właśnie różne takie ozdoby i sprzedają.. Ale na wsi nie ma na to takiego zbytu.. Bo każdy woli sam sobie zrobić, bo uważa, że tak wychodzi taniej ...
Bo wykonanie wychodzi taniej. Ja sprzedaję w mieście
Uroki studiowania.
Wiesz, to nie jest jakiś super biznes, ale niezły sposób na dorobienie sobie. Jeżeli masz pomysł na coś, co może się sprzedawać w danym sezonie, to można wyjechać całkiem nieźle. Ja dodatkowo maluję szkło, ale to już tylko, jeśli wpadnie jakieś zamówienie. Na Wielkanoc też można robić jakieś ozdoby. Ogólnie przyjemny sposób, żeby sobie trochę dorobić ![]()
I przyjemny sposób, żeby się odstresować ![]()
O to, to ![]()
Moja sąsiadka robi piękne choineczki z makaronu.
Ja osobiście nie miałabym cierpliwości, ale efekt jest super. ![]()
Oooo Nataluszek
Witaj!
Hej Miniu. ![]()
Miał być taki wieniec ,ale mąż powiedział ,że dziwnie wygląda to i żeby lepiej cały zrobić w szyszkach .
PÓŁ ; 
CAŁY;
Więc zrobiłam ,ale teraz mi się on nie podoba jak jest cały w szyszkach
Ten drugi nie jest skończony ,ale myślę czy go rozwalić ,bo ta pierwsza wersja bardziej mi się podoba tak to jest jak się posłucham męża . ![]()
Jak tu sie zrobilo gwarno ![]()
Aż serce sie raduje ![]()
No faktycznie mozna zrobić z wierzby albo z winogronu.
Minia fajna te choineczka.
Cass super rzeczy robisz :*
Monia szczerze ? Pierwsza wersja mi sie bardziej podobała, ja ogólnie nie lubię jak jest wszystkiego za dużo.
No ale skoro mężowi sie podoba to moze zostaw, zrob mu taka przyjemność ![]()
Chętnie bym wstawiła foty ale laski korzystam z telefonu i nie mam możliwości dodania zdjecia ;(
Załamie sie ;(
Mnie się bardzo podoba druga wersja
Ale dodałabym jakieś gałązki sosny czy świerka ![]()
Hej.
Jak obiecałam to wklejam zdjęcia moich bombek.

Mam nadzieję, że dobrze wkleiłam.
Moniczko jeszcze raz dziękuję Ci bardzo
Nadina ja już się wypowiedziałam wcześniej są cudowne ! ![]()
Szkoda ,ze nie potrafię robić takich bo sama zrobiłabym sobie chociaż jedną !
bardzo fajnie dobrane kolory ![]()

a to z nudów dla mamusi mojej ![]()
P.S sory za duże zdjecie ,ale nie dało mi sie to jakoś zmniejszyć ![]()
Potrafiłabyś takie robić. To nie jest trudne, tylko czasochłonne strasznie, no i musisz kupić parę rzeczy.
Super, mama się na pewno ucieszy:-)
Moja mama sama też robi różne ozdoby, więc ja raczej coś zrobię dla teściowej.
Chciałam coś takiego, ale na stół ze świeczkami:-)
Oj pracowity weekend mi się szykuję.
NIE martw się mi też
Razem będziemy siedzieć w tym ![]()
Włączymy sobie skype i będziemy pić herbatke i pokazywać sobie wzajemnie ozdóbki
!!
Dziewczyny co myślicie o girlandzie na schodach ??? szczerze ? ![]()

Dziewczyny co myślicie o girlandzie na schodach ??? szczerze ?
o Jeeezu, jak w galerii handlowej. Sorki, ale co za duzo...:)
Dlaczego? Super to wygląda
Dlaczego? Super to wygląda
kwestia gustu, a to wiadomo nie podlega dyskusji:))
Osobiscie nie przepadam za takim amerykanskim przepychem w domu. No i od strony praktycznej - jak sie za te balustrade przytrzymac? Pomijam kwestie przeciwpozarowe, bo co innego lampki w oknie czy nawet na choince a co innego na polakierowanej poreczy.
Nadina napisał/a:Dlaczego? Super to wygląda
kwestia gustu, a to wiadomo nie podlega dyskusji:))
Osobiscie nie przepadam za takim amerykanskim przepychem w domu. No i od strony praktycznej - jak sie za te balustrade przytrzymac? Pomijam kwestie przeciwpozarowe, bo co innego lampki w oknie czy nawet na choince a co innego na polakierowanej poreczy.
Masz też rację. Ogólnie to super wygląda, ale czy faktycznie to praktyczne? Chyba nie
Nadina super bombki
moja siostra takie robi.
Moniś mama będzie zadowolona z prezentu ![]()
a jeśli chodzi o balustradę dla mnie to juz lekka przesada, ale ile ludzi tyle gustów ![]()
Moniczko, bardzo fajny wianek
Z balustrady też bym zrezygnowała
Zgadzam się z Mussu, co za dużo to nie zdrowo ![]()
Nadina, piękne karczochy
Równiutkie
Ja muszę powyciągać swoje z zeszłego roku, bo wtedy produkowałam jak szalona
Teraz nie ma czasu
Zrobiłam ledwie jednego ![]()
Moniś, karczochy to bardzo prosta sprawa, tylko wymaga wprawy (żeby powychodziły tak równiutko jak Nadinie) i faktycznie pochłania sporo czasu. Jakbyś chciała, to mogę ci kiedyś na skypie pokazać, jak to się robi
Tylko musisz się zaopatrzyć w szpilki, styropianową bombkę i wstążkę ![]()
Nadina, jaki to rozmiar kulek i wstążek? Ja produkuję ze wstążki 5cm i się zastanawiam, czy nie spróbować z tych szerszych ![]()
Dziewczyny, jeszcze pytanie odnośnie wykończenia karczocha
Czym mocujecie sznureczek/wstążkę, żeby było za co powiesić? Ja robię na takim malutkim wkręcie i potem chowam go pod wstążkowymi kwiatuszkami albo cekinkami, ale to wyklucza takie ładne wykończenie jak np w Leny
A jak próbowałam szpilkami, to bardzo szybko uszko "odpadało".
tutaj są zdjęcia z różnymi przykładami wykończeń:
https://www.google.pl/search?q=bombka+karczoch+wyko%C5%84czenie&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4hV3VN2UGoKBabKpgdgJ&ved=0CAYQ_AUoAQ
Może to Ci pomoże. Ja przy bombce cekinowej nie mam problemów, bo po prostu najpierw robię zawieszkę, a potem dopiero daję cekiny.
Cashmire, wkręcik pod cekinami czy kwiatuszkami tasiemkowymi ślicznie się chowa
Ale już np takiego wykończenia z dużej ilości wstążki nie zrobisz, bo trzeba by go dać na wierzchu, żeby uszko nie puściło.
A Ty czym mocujesz zawieszkę? Te typowo bombkowe (jak na pierwszym obrazku) też mi się nie sprawdziły, bo szybko "wychodzą". Albo ja robię za ciężkie karczochy ![]()
117 2014-11-27 14:40:56 Ostatnio edytowany przez Cashmire (2014-11-27 14:43:20)
Robię zawieszkę ze wstążki właśnie
cienką wstążką owijam bombkę tak, żeby było podzielone na pół i z końców robię właśnie takie wykończenie kokardkowe
wstążka ładnie się chowa pod cekinami, więc nie ma problemu, a można dodać kilka dodatkowych pasków wstążki dla "zmyłki" żeby pod cekinami zrobić ładny efekt tła
Jak zrobię nowe bombki, to pokażę
Teraz przymierzam się do kupienia brokatu, żeby zrobić tło pod bombkami, bo nie zawsze udaje się tak dać cekiny, żeby styropian nie przebijał.
A karczochów nie robię - nie mam chętnych na nie, a te bombki robię na sprzedaż... zawsze trochę więcej grosza to jest
Na wielkanoc będę karczochowe jaja robić chyba. I wpadłam na pomysł na pływające kwiaty tą metodą robione, ale to zobaczymy, jak to w praktyce wyjdzie ![]()
Oooo widzisz; takiej metody nie znałam
Wtedy taką zawieszkę trzyma praktycznie cała bombka, więc nie ma możliwości, żeby się "wysunęła"
Dzięki
Spróbuję przy kolejnej bombce ![]()
Ja cekinowych jeszcze nie robiłam. To pewnie jeszcze więcej zabawy niż z karczochami
Ale przymierzam się do czegoś takiego, bo strasznie mi się podoba http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimg26.olx.pl%2Fimages_tablicapl%2F112097437_1_1000x700_bombki-z-cekinami-10-cm-ozdoby-na-choinke-karczochy-cekiny-klobuck.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Folx.pl%2Foferta%2Fbombki-z-cekinami-10-cm-ozdoby-na-choinke-karczochy-cekiny-CID628-ID4mePH.html&h=700&w=642&tbnid=uu2KoQ7HlCCrqM%3A&zoom=1&docid=KLmJaTPav3sscM&ei=Ih13VLukGYffywPR0IHgCg&tbm=isch&ved=0CCYQMygeMB449AM&iact=rc&uact=3&dur=1168&page=19&start=523&ndsp=32 ![]()
Karczochy w zeszłym roku zaczęłam robić w formie takiej miniterapi, jak leżałam w szpitalu; żeby nie zwariować
Naprodukowałam tyle, że mogłabym tym ubrać caaaałą choinkę
I teraz też się zastanawiam, czy tego nie sprzedać ![]()
Dzięki Cass:-). Wstążki biorę zawsze 5, tzn 1', a ostatnio przez pomyłkę wzięłam 3/4' i kurczę nie wiem jak będzie to wyglądasz z cieńszymi wstążkami. A kulki nie mam pojęcia. Wzięłam trzy różne rozmiary. Małe i średnie już robiłam, a nad duża się zastanawiam póki co, bo mam respekt do takiej wielkiej kuli:-).
Ale jutro pewnie się za nią wezmę:-).
Te wszystkie co są bombki na zdjęciu to właśnie moja bieżąca produkcja. Mam zamiar jeszcze z conajmniej 10 takich zrobić. Zobaczymy jak czas i chęci pozwolą:-)))))
Cass, ja bym się nie zastanawiała
Jak tylko masz możliwość, to dlaczego sobie nie dorobić?
A czy z cekinami jest więcej zabawy... nie mam porównania, ale wprawy to wymaga
Taka trochę misterna robótka, bo cekiny lubią się przesuwać. I od razu polecam brać szpilki z dużymi główkami, bo teraz kupiłam za małe szpili i mi cekiny przelatują. Muszę dawać po dwie szpilki, co niezbyt dobrze wygląda. Można też w środek dawać koraliki, robi się efekt takich kwiatuszków
Nadina, cudne te bombki
Ile zajęło Ci wykonanie?
znalazłam swego czasu na allegro tego sprzedającego:
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=19585491&id=76593
podobno godny polecenia. A produktów mają dużo ![]()
Cashmire powiem szczerze, że na początku zajmowało mi to ponad dwie godziny. Na dzień dzisiejszy na małą bombkę wystarczy mi mała godzinka, a na większą to trzeba jednak liczyć 1,5 godziny. Nie wiem jak będzie z tą największą, ale podejrzewam, że cały wieczór spędzę przy takiej jednej dorodnej kulce:-).
Wszystko kwestia wprawy.
W weekend zaczynam robić choinki z szyszek i orzechów. I mam kupiony styropianowy okrąg także jakiś świąteczny wianek musiałabym wyczarować:-)
Nadina na pewno wyczarujesz ![]()
Cass Kochana Moja piszę się na warsztaty z bombek u Ciebie ![]()
Moniś, to daj tylko znać kiedy się zaopatrzysz
Byle w tygodniu i rano, bo potem mam w domu dzieciaki i szpilek nie wyciągam ![]()
Nadina, i jak poszło z dużą bombką? Pod dużą rozumiesz taką 20cm? Mnie taka duża zajmuje jakieś 6-8 godzin. Te mniejsze 8-10cm to ok 1-2 godzin. Zależy czy z dużą ilością koralików
A malutkie (6cm) jakieś pół godzinki
Najwięcej zabawy jest z wykańczaniem aniołka i bałwanka ![]()
Hej.
Powiem Ci, że przymierzałam się wczoraj do tej wielkiej, tak jak napisałaś 20 cm, ale zrezygnowałam...
Zrobiłam za to dwie mniejsze i szpilki mi się skończyły. Muszę się wybrać na małe zakupy ![]()
No te aniołki Twoje i bałwanek jak dla mnie bomba ![]()
Nie wiem czy dałabym radę z takimi stworami ![]()
125 2014-11-28 14:55:54 Ostatnio edytowany przez Cassiopea (2014-11-28 14:56:19)
Ta niebieska kula z mojego zdjęcia, to własnie 20cm ![]()
Nadina, Dałabyś dałabyś
Tylko bałwanka polecam robić z dwóch kulek sklejonych potem klejem na gorąco, bo te styropianowe, gotowe bałwanki ciężko się wykańcza przy łączeniu
A aniołka ze stożka (lekko ściętego na górze) i małej kuleczki
Mikołaje na jajku, reniferki na kuli
W zeszłym roku mąż mi obiecał, że dorobi mi do rodziny bałwanków, mikołaja i reniferków drewniane sanki, także czekam ![]()
Ja zaczęłam różne "stworki", bo bombki zaczęły mi się nudzić
Ileż można robić jedno i to samo ![]()
Teraz jak to opisałaś dokładnie, to nawet zaczęłąm się zastanawiać nad bałwanem i aniołkiem...
Masz rację, ile można jedno i to samo dlatego w weekend będzie zabawa z klejem na gorąco i z moją córką chcącą mi pomóc. Znając życie klej będzie wszędzie ![]()
Jak coś wysmyczę nowego to na pewno się pochwalę ![]()
Miłego wieczoru :*
127 2014-11-29 19:39:22 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2014-11-29 20:13:45)
Wpadam się pochwalić moim cudeńkiem ![]()
Materiały:
Styropianowy ring, gałązki pocięte na kilkucentymetrowe kawałki, klej na gorąco, biała farba w sprayu, czerwone brokatowe kulki do dekoracji, spreparowane liście, z których zrobiłam gwiazdę betlejemską.
Czas pracy: 3 godziny na cięcie i klejenie gałązek + jakieś 5 godzin na suszenie farby+ 0.5 godziny na dekorowanie ![]()

Sorry za światło ale ciemno już ![]()
Cass ja mierzyłam te moje wstążki. Robię z 2.5 cm.
Bubuś super to wygląda!! Aż zazdroszcze takiego cuda w domu ![]()
Ja dzisiaj zrobiłam choinkę z makaronu i jedną z orzechów.
Zdjęcia wrzucę jutro albo w poniedziałek, bo jeszcze pomalować trzeba.
Buziaki
Dziewczyny, zmobilizowałam się i zrobiłam zdjęcia najładniejszych egzemplarzy z zeszłego roku
https://collage.com/v/13036490
Powiedzcie mi, ile bierzecie za robione przez siebie bombki? Zaniosłam córce do grupy w przedszkolu, na choinkę i dostałam tyyyyyle zamówień
Tylko najpierw muszę się określić ile za to chcę, a ja nie wiem ![]()
Te bombki ze zdjęć to dwunastki
Reniferki robiłam na dziesiątkach
Bałwanki ósemka i szóstka, albo szóstka i czwórka ![]()
Nadina, faktycznie masz rację. Ja też robię ze wstążek 2,5
Do 5cm właśnie się przymierzam ![]()
Bubuś, cudny ten wieniec ![]()
Moniś, od czwartku zaczynam produkcję tegorocznej partii
Jak chcesz skypowy kurs, to napisz maila, zgadamy się
Chyba, że mamy się na facebooku, bo kurcze nie wiem na pewno ![]()
Policz sobie materiały i dolicz pracę
U mnie tak:
szpilki - 4-5 zł w zależności o tego, ile tego schodzi
cekiny- 1,5 zł - schodzi na 1 bombkę mniej więcej 1 paczka za 1,5
kula - ok. 1 zł
RAZEM: 6,5-7,5zł
tak więc zwykle kasuję 15-20 zł, a zdarzyło mi się więcej ![]()