Mamy po 41 lat....Chyba jestem tu najstarszą mama;)R...obawia się że będą w szkole mówić na nas dziadki.....To mój drugi związek.Z pierwszego małżeństwa mam córkę 18 letnią a R...syna 13 letniego,który mieszka z nami....Mówię mu caly czas że mała nas odmłodzi;)
Delfine przede wszystkim gratulacje. Nie myśl w ten sposób, że jesteś za stara czy coś. To prawda, dziecko Was odmłodzi, a skoro już jesteś w ciąży trzeba się tylko cieszyć. Najwyraźniej to było Ci pisane.
Co do tycia, to ja chyba na tym forum pobiłam rekord;p ale już od jakiś 2 tyg. moja waga stoi w miejscu, wiec nie jest źle. Moja mama w pierwszej ciąży też sporo przytyła. Może to genetyczne;p
Odezwę się jeszcze w pn. wieczorem po wizycie u ginka i USG ![]()
pozdrawiam ![]()
Cześć.
Delfine, nie jesteście najstarsi, mój R ma 46 lat, 2 dorosłych dzieci a teraz zachowuję się chwilami jakby to było jego pierwsze, już widać, że mi facet odmłodniał, chociaż nigdy nie narzekałam na jego wiek. Miło powitać dziewczynkę a naszym chłopięcym gronie ![]()
hejka Koleżanki. Po wizycie u gin OK. Z bobasem wszystko dobrze, znów odwrócony pupą do świata, a ja chciałam potwierdzić płeć. No więc lekarz zajrzał jakoś między te dwa małe pośladki i tu niespo... widział dziewczynkę. Już jestem całkiem zdezorientowana... 2 miesiące temu chłopak, teraz dziewczynka... hmm...
Dziś czuję się trochę rozczarowana, ale za miesiąc nie daruję. Przed USG potrzęsę brzuchem, może się w końcu odkręci porządnie ;p
Miłej nocki Wam życzę
pozdrawiam ![]()
O ja Olivka to faktycznie miałaś niespodziankę
teraz miesiąc będziesz się zastanawiała
U mnie na szczęście lekarz trzy razy mówił że chłopiec.
Witaj Delfine. Ja mam termin dzień przed Tobą ![]()
Dziewczyny robiłyście już obciążenie glukozą? Ja byłam dzisiaj. Nie jest aż taka słodka, bardziej mi przeszkadzała taka forma zawiesiny
i czekać bezczynnie dwie godz uff. Wyniki jutro, póki co jem czekoladę, bo dużo krwi dzisiaj oddałam jeszcze na inne wyniki. A po 15 chyba pójdę na HIV jeszcze.
Asiula jak tam tajemnica?
na razie dochowana? ![]()
Gorka co u Ciebie? Jak samopoczucie? Kiedy masz wizytę?
Na razie tajemnica dochowana, z resztą to chyba nie takie trudne, bo od początku mówiłam,że to ON, poza tym, jak mówić ten maluch, ten obcy
ten brzdąc itp.... coby nie wymyślić to w 99% brzmi ON
Olivka, ale masz myślące teraz przez miesiąc...
Madzia u mnie HIV od razu przy pierwszej wizycie robili i wszystkie choroby weneryczne, ale tutaj chyba glukozy nie robią, jakoś nic lekarz nie mówił, a następna wizyta dopiero 16.07.
HEJKA;)Asiula ja to tak długo nie umiałabym wytrzymać z tą,, tajemnicą,,apropo starszych rodziców, to dobrze że coraz częściej się pojawiają;)Nie będziemy z R....sami;)A jak Ty się czujesz,leki na tarczycę całkowicie odstawić musiałaś?
Madziu to fajnie że takie terminy bliskie sobie mamy;)TYLKO CESARKĘ BĘDĘ MIAŁA OK 10 DNI PRZED TERMINEM,W POŁOWIE WRZEŚNIA DOKŁADNIE MI POWIE CZY BĘDĘ MAMĄ WRZEŚNIOWĄ JESZCZE;)Mój ma urodziny 23 września,ale tu się nie załapię,niech kruszyna jeszcze jest u mnie..
Oliwka ciekawe czy przy trzecim podejściu znów zmieni zdanie??Mnie przy drugim prenatalnym potwierdziła ale udawałam że na pierwszym nie pytałam....;)R...tak bardzo chciał syna,trochę przykro mi było jak mi to powiedział....Wydusiłam to z niego na ślubie mojej siostry,tydzień temu,trochę wódki i już się otworzył....Ale powiedziałam mu że wiem że będzie to jego ukochana córeczka i widzę że będzie cudownym tatusiem;)
Tylko powiem Wam szczerze że jakoś z seksem nam nie po drodze,coraz rzadziej mój ukochany zabiega,zaczynam się niepokoić,że odsuniemy się od siebie...;-(
Witajcie.
Madziu ja na gluko idę jutro. Mam akurat działania z pracą na miejscu to okazja żeby w końcu zrobić te badanie,mam jeszcze też oddać mocz.
Na HIV miałam robione już dawno jakoś w początkowych tygodniach. Acha i na następnej wizycie da mi skierowanie na toksoplazmozę już drugi raz.
Witaj delfine.
A nie przejmuj się tym że twój mówił że chce syna. Tak zawsze jest że ONI chcą syna a potem i tak najbardziej rozpieszczają córeczki i najbardziej są za nimi także zobaczysz że będzie ok.
Asiula o co chodzi z tą tajemnicą-muszę podczytać bo nie wiem o co chodzi.
Olivko no to fest masz teraz, trudno musisz czekać.
Ja mam wizytę na 30.06 i na 100% dowiem się już co mam. Tak mi mój gin obiecał.
No dziewczyny faktycznie teraz cały czas myślę i przestawiam się z posiadania syna na posiadanie córki
Mąż zawiedziony, ja też troszkę. Ale myślę, że to kwestia czasu, trzeba się oswoić z myślą i tyle. No i jest problem z imieniem, bo nie możemy się dogadać. On chce Alicje (mi też się podoba, ale wiem, że nikt nie będzie na nią mówił Alicja tylko Ala:/ ) ja biorę pod uwagę jeszcze Emilię, Ewę albo Karolinę.
Co do glukozy ja będę robić w lipcu dopiero.
Macie może jakieś rozstępy już?? U mnie na razie nic nie widać, ciekawe kiedy się pojawią, bo pewnie się pojawią (mama miała)...
P.S. moje dzieciątko waży 760g.
Olivko ja na razie rozstępów nie mam i mam nadzieję ze tak zostanie:):):)
A kupowałaś już jakieś rzeczy dla chłopczyka?
Gorka nic w sumie nie kupowałam oprócz błękitnych smoczków, butelek itp. Ale takie jasno niebieskie rzeczy mogą być i dla dziewczynki. Ciuszków nie kupowałam i nie zamierzam bo dostanę ![]()
Witajcie, ja mam Termin na 18 pazdziernik :-) i jest to moja trzecia ciaza. Najspokojniejsza, najaktywniejsza.
Olivko to nie jest tak tragicznie:)
Witaj ewaaa może coś napiszesz więcej. Chyba jesteś tu weteranką pod względem przebytych ciąż,liczymy na twoje uwagi.
HEJ;)Gratulacje ewaaa;-)A jaka różnica wieku miedzy pociechami?
Górka,oni różnie wysyłają na badania,ja na glukozę miałam na początku a HIV,różyczkę idę odebrać jutro.Jeszcze czekają mnie w 30 m bad prenatalne(by wykluczyć jakiekolwiek wady serca),w pierwszych tj 13 tyg sprawdzali czy jest prawidłowy rozwój i pod względem zespołów(powyżej 35 r.wysyłają na takie bad),potem miałam w 20 tyg,pod względem rozwoju narządów,czy dobrze się rozwijają.Mała zdrowiutka;-)
Oliwka ja mam jedne body,śliczne różowiutkie,myślę w sierpniu trochę ciuszków nakupić,jak się urodzi to R...kupi łóżeczko,wózek,już wie jaki mam na oku...Ale babcie już kombinują,pytają co i jak...
Oliwka mąż oswoi się ze zmianą raz dwa,że jakby znów okazało się że chłopak to dalej by miał dylemat,bo nastawienie będzie na córkę....Oni uważają że syn to takie przedłużenie nazwiska itp,męskość,ich geny ale dziewczynki są kochane,przylepki tatusiów i masz rację GORKA,jak zobaczy ją to zwariuje;-)Chce być przy cesarce,nie wiem czy lekarz zezwoli;(Będę z nim omawiać kwestię w połowie sierpnia...
OLIWKA MNIE SIĘ ALICJA TEŻ PODOBA,Amelia ,Tatiana i Nadia równorzędnie !Nie umiem jeszcze wybrać...
Ewaaa a u Ciebie też chłopak?
A chrzestnych już macie?Zaproponowałam bliskiej mi koleżance,gdyż pracujemy 6 lat w jednej firmie i nie chcę by się rozleciała nasza znajomość,raczej odmówiła,ze względu na wiek(głupia sprawa),jest starsza 10 lat,myślałam że się ucieszy;(Chrzestnym będzie szwagier R...ma dwóch chłopaków i zaciera ręce że został wyróżniony,kocha dzieci...Siostra ma już dużo chrześniaków i chyba kuzynkę wybiorę.....
A chrzestnych już macie?Zaproponowałam bliskiej mi koleżance,gdyż pracujemy 6 lat w jednej firmie i nie chcę by się rozleciała nasza znajomość,raczej odmówiła,ze względu na wiek(głupia sprawa),jest starsza 10 lat,myślałam że się ucieszy;(Chrzestnym będzie szwagier R...ma dwóch chłopaków i zaciera ręce że został wyróżniony,kocha dzieci...Siostra ma już dużo chrześniaków i chyba kuzynkę wybiorę.....
Pytajcie a odpowiem :-)
W domu mam dziewczynke 8 lat, chlopca 5 lat a teraz czekamy na Hanie :-). Roznica wieku spora miedzy 1 a 3 dzieckiem. Ale zawsze chcialam trojke :-).
Co mnie dziwi w tej ciazy? moje zaskakujaco dobre samopoczucie i waga. Fakt dwie poprzednie ciaze ´´przejechalam'' na lekach podtrzymujacych, wiec tylam na potege. 1 ciaza waga wyjsciowa 48 Kilo, waga przy porodzie 75 :-). Przy drugim lepiej nie bylo:-). Teraz odzywiam sie madrzej tzn. jem a nie zre :-). Jak narazie mam 0 lekow i waga wzrosla o 2 Kilo.
ewaaa zazdroszczę wagi
ja w sumie nie jem dużo, ale ostatnio bez słodyczy żyć nie mogę, a test na glukoze mnie czeka... nie dobrze:/
Chrzestnych już mamy - moja siostra i brat męża, ale jeszcze oficjalnie nie prosiliśmy bo za wczesnie.
Dziewczyny które macie już dzieci - w którym tyg. miałyście rozwiązania? Chodzi o to, że od stycznia mam grupowe ubezp. z pracy i za urodzenie dziecka dostaje się kaskę. Okres karencji to 9 mies. Żebym się załapała muszę urodzić w październiku. Żebym urodziła w październiku nie mogę urodzić wcześniej niż w 39-40 tyg. Niby lekarz dał termin na 16tego, ale bede wtedy już chyba w 41 tyg:/ boję się, żeby dzidzia nie wyrwała się wcześniej;p
Co do zakupów odwlekam wszystko w czasie bo chyba będzie czekać mnie przeprowadzka, ale to długa historia, wolę na razie nie gromadzić rzeczy, ale też nie mogę zaplanować pokoju dziecięcego
trudno...
Ewaaa a ja chce 2 dzieci;p jakoś wydaje mi się, że trójka to już tłok. A sama mam 2 siostry i wiem jak to jest ![]()
Olivka, co do ubezpieczenia grupowego to np w pzu jest tak ze nawet konczac prace mozesz sama oplacac sobie to ubezpieczenie, zostaje a sama skladka i warunki. Tyle ze musisz to wczesniej poinformowac ubezpieczalnie.
Co do dat porodow 1- 2 tyg przed czasem, 2 ciaza-2,5 tyg przed czasem. W zwiazku z przewidywana waga trzeciego dziecka wstepnie mam zaplanowana cesarke na 10 pazdziernik, ale modle sie zeby tym razem nie byl Taki kolos :-)
hejka;)Ewaaa ja też cesarkę mam zaplanowaną,chciałabym załapać się na 23 września,zobaczymy co lekarz powie 15 ego września...Jeśli będzie dziewczyna duża to sam powiedział lepiej wcześniej ok 2 tyg.Moja córa ,która miała już 18tkę w lutym,urodziła się przenoszona(wody brunatne),poważna sprawa:(A 23 wrzesień,hmmm....tatuś ma urodzinki....Ale nic na siłę ,gdy nie będzie potrzeby to będziemy czekać....
Oliwka nie pytałam jeszcze nic na temat ubezpieczenia,w końcu muszę,przypomniałaś;)Mam grupowe też z PZU.Pracuję do poniedziałku,potem na urlop,zostało mi 15 dni,a resztę to już L4,DO KOŃCA....Mam stresującą pracę,ponad 100 ludzi na głowie...Teraz pensja się zmniejszy o połowę bo mój szanowny prezes płacił mi tylko z umowy o pracę ZUS a ze zlecenia minimalne...;(
Hej dziewczyny!
Witam nowe koleżanki ![]()
Ja byłam dziś na wizycie, niestety monitor nie działał i ja sobie mojego malca nie podejrzałam. Lekarz mówił że wszystko ok a mały ma już 800 gram
a ja 3,4kg na plusie
Ja też mam ubezpieczenie w PZU, ale jeszcze się nie orientowałam jak się załatwia za urodzenie dziecka, ani jak macierzyński. Jeszcze troszkę czasu na to mam.
Niedługo będę miała wizytę u kardiologa i mi powie czy mogę rodzić naturalnie, chyba wolałabym żeby mi zaleciła cesarkę
Co tam u Was? ![]()
Witajcie kochane jestem tu nowa 28 lat i to jest moja 3 ciąża , corcia ma 8 lat druga ciąża 2,5 roku temu zakończona niepowodzeniem a teraz mam juz 26 tydzień termin 14 październik miłego ![]()
155 2014-06-30 12:59:49 Ostatnio edytowany przez GORKA (2014-06-30 13:01:02)
Witaj skarbku.
Dziewczynki trzymajcie kciuki-dzisiaj mam wizytę. Odezwę się później.
Madziuw a jak twój test na gluko?
Hej!
Gorka mój wynik to 116, a Twój?
Powodzenia na wizycie! ![]()
Madziaw a to dobry wynik?? jeszcze nie miałam, wiec nie jestem w temacie.
Gorka będziemy trzymać kciuki ![]()
Skarbku a mogę zapytać dlaczego nie donosiłaś poprzedniej ciąży? Co się stało? Teraz masz bezproblemową ciążę ??
A ogólnie jak się czujecie?? Mnie wkurzają moje hormony... Miewam dołki i płakać mi się chce ![]()
Pozdrawiam ![]()
158 2014-06-30 13:58:02 Ostatnio edytowany przez Asiula78 (2014-06-30 14:09:55)
Cześć. Nie wiem co się dzieje, czy to wina mojego neta, czy coś się z serwerem forum dzieje, ale od kilku dni mam problemy z połączeniem się, a jeszcze większe z napisaniem czegokolwiek ![]()
U nas bez zmian, brzuszek rośnie, Mały się wierci jak szaleniec ![]()
My o chrzestnych jeszcze nie myśleliśmy, ale przypuszczam, że ojcem zostanie syn mojego R, tylko trzeba mu jakąś matkę dobrać odpowiednią.
Dziewczyny, któraś...chyba Delfina... skarżyła się na braki seksualne i na męża w tym temacie, czytałam troszkę tym, bo sama się na początku obawiałam jak to może być, jak zacznę być gruba i niekształtna
Specjaliści twierdzą, że trzeba dużo rozmawiać, rozwiewać wszelkie obawy facetów, bo to głównie stąd biorą się problemy, oni boją się, że zrobią krzywdę dziecku, albo nam. U mnie na szczęście w tym temacie układa się super, cały czas oboje mamy ochotę na siebie, jedyne co nam przez pewien czas przeszkadzało to to, że miałam duże kłopoty z suchością, no i co za tym idzie seks nie był przyjemnością, ale na ostatniej wizycie pogadałam z gin i poleciła mi żel nawilżający... wszystko wróciło do normy, znowu cieszymy się sobą... a Mały jaki zadowolony, ukołysany naszymi popisami śpi szczęśliwie ![]()
Ktoś pytał, czy odstawiłam leki na tarczyce...nie,nie,nie... tego nie wolno robić, te leki trzeba brać cały czas, niejednokrotnie jest tak, że w ciąży przyjmuje się jeszcze większą dawkę niż przedtem. Niestety ale faktem jest, że od naszych hormonków w dużej mierzy zależy prawidłowy rozwój maleństwa.
A moje hormony w ostatnich dniach fisiują
coraz częściej po prostu nie mam humoru, wstaje lewą nogą i tak do wieczora,W piątek mój R musiał zostać u kolegi na noc, bo mieli kilka spraw do załatwienia i jazda prawie 400km była bez sensu, wyłam w poduszkę cały wieczór, bo...byłam sama, bo mnie zostawił, bo... jak wariatka !!
ech... dziwne są zachowania ciężarnych kobitek ![]()
Witaj skarbku.
Dziewczynki trzymajcie kciuki-dzisiaj mam wizytę. Odezwę się później.
Madziuw a jak twój test na gluko?
Witaj, jak wizyta u gin?? Moja dopiero za tydzien we wtorek, jak na razie skurcze moje odpuściły , czy któraś miała z Was taki problem po 20 tygodniu bolesne skurcze, masakra ... pod koniec 23 tygodnia myslalam ze urodzę
teraz jak sobie przypomne chwile grozy to brrrr..... cos mi sie ta moja córcia spieszy
Pozdrawiam dziewczyny.
Witajcie mamcie;)Skarbek ja poroniłam mając 21 lat,potem urodziła się Wiki,teraz po 18 latach znów noszę dzieciątko.....będzie dobrze...Tak to już jest w życiu,cierpimy,by znów doczekać się radości....Ja w piątek byłam u lekarza,mała kopała podczas badania,jakby mu chciała przyłożyć...Odebrałam wyniki HIV,różyczkę-ok,teraz mnie wysyła na krzywą cukrzycową.R....ma cukrzyce,obawiam się że mała może jako dziecko też mieć;(
Poznałam tam dziewczynę 33 lat,druga ciąża,4 lata przerwy,termin za 6 tyg...strach w oczach miała,mówi że nie sypia od kilku dni,jest na uspakajających ziołach...Jakbym widziała siebie za miesiąc,też już będe spała jak królik,już mi cięzko ....Jutro przekazuję koledze pałeczkę w pracy,idę na urlop do 23ego lipca,potem l4 do końca.....
Delfine to przykre co cię spotkało-właśnie to tak jest. Ale teraz za to masz wiele powodów do radości. Kolejna ciąża...:) fajnie po 18 latach ---będziesz miała pomocnika.:)
Madziuw ja miałam gluko na czczo 75 a po 2h 92---ponoć to dobrze.
Skarbku powiedz swojemu gin o tych skurczach.
Ja mam mięśniaki i wczoraj na wizycie okazało się że dość sporo urosły. Mój gin kazał się obserwować właśnie odnośnie takich skurczy. Mówił że jak się pojawi tak ok 10szt to mam koniecznie się do niego zgłosić. Jak na razie nic nie odczuwam.
No a teraz o mnie !!!!
Będę mieć dziewuchę!!!!:):):) Juhu:):):) Ale się cieszę.
Na 95 % to dziewczynka. Super.
Delfine to przykre co cię spotkało-właśnie to tak jest. Ale teraz za to masz wiele powodów do radości. Kolejna ciąża...:) fajnie po 18 latach ---będziesz miała pomocnika.:)
Madziuw ja miałam gluko na czczo 75 a po 2h 92---ponoć to dobrze.
Skarbku powiedz swojemu gin o tych skurczach.
Ja mam mięśniaki i wczoraj na wizycie okazało się że dość sporo urosły. Mój gin kazał się obserwować właśnie odnośnie takich skurczy. Mówił że jak się pojawi tak ok 10szt to mam koniecznie się do niego zgłosić. Jak na razie nic nie odczuwam.No a teraz o mnie !!!!
Będę mieć dziewuchę!!!!:):):) Juhu:):):) Ale się cieszę.
Na 95 % to dziewczynka. Super.
Jestem z lekarzem w ciągłym kontakcie chodzilam co tydzień na wizyty i jak cos się działo to kontakt telefoniczny miałam , nie położył mnie do szpitala ze wzgledu na to ze mam 8 letnia juz forcie w domu koniec roku szkolnego itd nie ma jak to z mamą
Fakt tez kazał liczyć skurcze i czas miedzy nimi do 10 dziennie sa dopuszczalne po 20 tc macica ćwiczy ale powinny być to nie bolesne i nieregularne skurcze tzn przepowiadające.
Delfine przykre i niesprawiedliwe ... Trzymajcie się kochane miłego dnia.
GORKA - gratulacje ja tez będę miała dziewczynke juz czekam z cala wyprawka na jej przyjście doczekać się nie mogę ![]()
GORKA - gratulacje ja tez będę miała dziewczynke juz czekam z cala wyprawka na jej przyjście doczekać się nie mogę
No ja tobie również gratuluję. Już masz całą wyprawkę? Oj ja dopiero zaczynam swoje zakupki. Ale te rzeczy dla dziewczynek są słodkie. Piękne.
To mnie Gorka zaskoczyłaś!!
:) Stawiałam na chłopca u Ciebie, jednak oddaję ten fach wróżce Selene (swoją drogą pozdrawiam koleżankę, może przeczyta
) Gratuluję serdecznie
Mąż zadowolony? ![]()
Przepraszam, że nie napiszę nic więcej ale już śpię na siedząco.
Pozdrawiam Was wszystkie i życzę miłej nocy!
GORKA- mam juz wozek,lozeczko,fotelik,posciele, czesciowo juz zaopatrzylam się w spichy itd teraz zaczynam zakupy typy pieluszki które SA teraz tez tak cudne ze szok bajka rzeczy dla dzieci fisia można dostać
jakieś buteleczki itp zabieram się tez za przygotowanie pokoju a na sam koniec zostawie sobie kosmetyki pampersy chusteczki o i jeszcze wanienke o której zapomnialam na śmierć
dobranoc , a propo nocy macie problemy ze snem? Bo ja spie jak zabita nic nie jest wstanie mnie wybić ze snu nawet budzik , czy potrzeba do toalety ok 8 rano się dopiero budze i gonie za potrzebą ![]()
Madziuw tak mąż się cieszy,wybieramy teraz imię. Od zawsze miała być Monika ale mamy teraz dobrą znajomą o takim imieniu i jakoś to tak mi teraz nie gra. Strasznie podoba mi się Ola ale znowu tak dała swojej córce na imię nasza też dobra znajoma i znowu głupio tak małpować od niej. Ale jeszcze mamy trochę czasu.
Skarbku to ty poszalałaś z tą wyprawką. No ja muszę też powoli się rozglądać bo jest tego trochę.
Witajcie :-), sporo tych dziewuch :-). Ja spie jak zabita, co jest dziwne bo zawsze mialam lekki sen. Dzoeki Bogu ze dzieciaki sa juz spore i w razie czego sami sie soba troche zajma. Procentuje uczenie samodzielnosci :-).
Dziewczyna duze macie brzuchy? u mnie jeszcze miesiac temu nie bardzo bylo widac, a teraz rosne na potege......Jak tak dalej pojdzie to porobia mi sie rozstepy:-(.
Ja mam teraz zalecenie polegiwac.......macica mi sie ''stawia'', a poza tym Mala ulozona jest nogami do dolu i jak sie wierci to strasznie boli.
GORKA- wiem wszyscy mi się dziwią wlasnie ze juz wszystko ogarniam ale po raz jestem samodzielna moj narzeczony to tak patrzy na to wszytko z podziwem i juz nic nie mówi
w pierwszej ciąży tez w 5 miesiącu miałam wszystko teraz czuje lekkie opóźnienie
A propo imienia Monika tez mi się podoba ale moja szwagierka tak ma ,każda jaka znam to bardzo tajne mądre babki Ola tez bardzo ładne , mi osobiście podoba się Tola, Blanka, Tina.
ewaaa- ja tak jak Ty miesiąc temu znajomi patrząc twierdzili ze się wypaslam a teraz juz gołym okiem widać o co chodzi , na szczęście mała ułożyła się juz głowa do dołu ale przyznam ze temperament to ma! kopie ostro za tydzień ja podejrze juz się doczekać nie mogę :-* i badania na cukrzycę blllleeeee oj jakoś przezyje ....
Miłego dnia dziewczyny :-)
GORKA- wiem wszyscy mi się dziwią wlasnie ze juz wszystko ogarniam ale po raz jestem samodzielna moj narzeczony to tak patrzy na to wszytko z podziwem i juz nic nie mówi
w pierwszej ciąży tez w 5 miesiącu miałam wszystko teraz czuje lekkie opóźnienie
A propo imienia Monika tez mi się podoba ale moja szwagierka tak ma ,każda jaka znam to bardzo tajne mądre babki Ola tez bardzo ładne , mi osobiście podoba się Tola, Blanka, Tina.
ewaaa- ja tak jak Ty miesiąc temu znajomi patrząc twierdzili ze się wypaslam a teraz juz gołym okiem widać o co chodzi , na szczęście mała ułożyła się juz głowa do dołu ale przyznam ze temperament to ma! kopie ostro za tydzień ja podejrze juz się doczekać nie mogę :-* i badania na cukrzycę blllleeeee oj jakoś przezyje ....
Miłego dnia dziewczyny :-)
Ewaa ja też dopiero poleciałam z brzuchem tak od miesięca. Dziwne uczucie bo dopiero teraz ludzie mi gratulują tacy oczywiście gdzieś spotkani bo dopiero się dowiadują że ja w ciąży.
A jeżeli chodzi o moje ruchy to nie wiem czy ja mam wszystko ok bo jakoś nadal to tylko takie smyranie a nie jakieś kopanie czy tak jak piszecie że was aż boli.
GORKA- miałam tak z 1 córka aż się martwilam ze cos nie tak ale była tak spokojna ze ostre kopniaki pod koniec ciąży które dostalam to na jednej ręce mogłam z liczyć a tak na codzien i to nie zawsze takie smyranie jak to opisalas itp... Lekarz powiedział ze będzie spokojna i tak jest do dziś a tej az się boje jak będzie tak szalec po "wyjściu" każde dziecko inne każda ciąża inna. Tak jak ruchy w 1 ciazy czulam w 24 tygodniu tak teraz pod koniec 16.
Hey dziewczyny co tu taka cisza ? Jak z nosicie upały? Puchniecie czy coś podobnego?
Hejka
upału jeszcze nie ma na szczęście, ale ciepło....mi od jakiegoś czasu puchną łydki i uda. masakra. Na dodatek mam już pierwsze rozstępy
:( pojawiły się z dnia na dzien... na udach z przodu i piersiach
koszmar. niby się smaruje codziennie a tu proszę. Mam zamiar kupić bio oil, może trochę zbledną.
W czwartek zaczynam szkołę rodzenia ![]()
Miłego wekendu:)
Skarbku masz rację każda ciąża inna.
Ja ruchy pierwsze poczułam teraz też dość późno bo ok 21 tyg. Niby mówią że w drugiej ciąży czuje się te ruchy trochę szybciej-i w twoim przypadku tak było.
Upały??? Gdzie te upały???
Jeżeli chodzi o puchnięcie to olivko u mnie też tak jest jak u ciebie---nogi czasami mi puchną , wyglądają jak dwie paróweczki. Ble.
Ja właśnie też kupiłam Biooli,stosuję go ok 2 tyg . Tak zapobiegawczo. Ciekawe czy jest skuteczny bo drogi jak cholera. Smaruję nim sobie też twarz na noc,bo mam duż zmian potrądzikowych,zobaczymy czy coś pomoże.
Jakie plany na weekend?
My dzisiaj mamy małą imprezkę--imieniny znajomej.Pa
W pierwszej ciąży nie czułam się na ciężarną wcale a teraz 6 miesiąc i już jak ciężarówka strasznie znoszę wszystko mnie męczy katastrofa jakaś mam starszną zgagę codziennie gdy tylko coś zjem czy zwykłej wody się napije... co prawda nie chodzę opuchnięta nie mam plam czy trądziku bynajmniej jeszcze... ale straszne samopoczucie wszystko mnie męczy itd... do tego skurcze we wtorek wizyta u lekarza zobaczymy co to będzie. jedynie co to śpie jak zabita na całe szczęście... ja w weekend hm... spędzam w kuchni jak zwykle jeszcze teraz gotuje ostatnie słoiczki z jagodami (osobiście zbierałam) na zimę
kocham gotować piec i w ogóle siedzieć w kuchni zajmuje mi to teraz już wiecej czasu niż zwykle bo co chwile odpoczynek musze robić (można sie za sapać
)
opuchlizny nie mam, zgagi tez nie,ale przesypialabym z pol dnia :-). Moze dlatego ze po szalonej zwyzce cisnienia ok 142 teraz do 1,5 mies mam zabojcze 95 w porywach do 100 :-(. Brzuch mi sie napina ostatnio. Niby normalne w 26 tyg, le troche sie martwie.
U nas imie wybrane Hanna :-). Jak sie dziewczyny czujecie bo u mnie ranek a termometr pokazuje prawie 40 stopni
Ewaaa jak to brzuch się napina?? nie mogę sobie za bardzo tego wyobrazić...
Temperaturka na dworzu utrudnia życie, ale cóż poradzić. Nie ma jeszcze tragedii. Ale nogi mam cały czas spuchnięte. Dzieciaczek wierci się intensywnie, mam coraz więcej popękanych naczynek, zauważyłam pierwsze rozstępy i ogólnie coraz częściej jestem niezadowolona z życia i te moje nastroje. Wczoraj stwierdziłam, że chodzenie w ciąży nie jest wcale przyjemne;p
Na dodatek wkurzają mnie ludzie którzy jak mnie widzą za każdym razem przypominają mi o tym, że jestem gruba! Mogliby darować sobie takie komentarze.... No i ciągłe pytania - jak się czujesz... eeehhhh odechciewa mi się spotkań z kimkolwiek.....
No to ponarzekałam;p
Pozdrawiam i życzę miłego i nie bardzo gorącego dzionka ![]()
Cześć dziewczyny! ![]()
U mnie bardzo dobrze ![]()
Brzuszek się już nie napina, więc już nie biorę ani nospy ani luteiny, tylko magnez czasami. Nie muszę tyle leżeć i normalnie prowadzę tryb życia, co mnie cieszy bo obecna przeprowadzka dużo siły wymaga ![]()
Tak mnie nachodzą myśli że jeszcze tylko trzy miesiące Piotruś będzie u mnie a później już na świecie. I nagle przestanę mieć brzuszek, czuć kopniaczki. Trzeba się tym teraz nacieszyć, bo dziewczyny po porodzie opowiadają że im tego brakuje ![]()
Ewa imię śliczne
u nas też byłaby Hania, ale jest Piotruś ![]()
Skarbek zazdroszczę Ci tych jagód, mniam
ja nie lubię zbierać, ale później taki słoiczek to jak znalazł
Ja bym teraz nawet nie dała rady się tak schylać i zbierać, jak Ty to robisz? ![]()
Gorka, bio oil jak dla mnie super. Drogi to drogi, ale przecież przez ciążę aż tak dużo się tego nie zużyje. Ja bio oil zaczęłam w połowie ciąży i mam jeszcze pół buteleczki, a kupiłam tą mniejszą. Kupię może jeszcze jedną i to będzie na tyle.
Proponuję pokazać październikowe brzuszki
Ja swój wstawię za kilka dni jak już będę u siebie, bo tu nie mam czym zrobić
ale na Wasze czekam już teraz ![]()
Madziaw- uwielbiam siedzieć w lesie może to moje "wiejskie" wychowanie od małego się latało po lasach itd... fakt trochę ciężko już mi i pogoda była w miarę do zniesienia bo teraz to masakra jakaś jest, z dnia na dzień czuje się większa i bardziej nie po radna i do tego nastroje straszne och...
Olivka00- z naczynkami też mam problem i to coraz większy rozstępy hm... chyba są jeszcze stare po pierwszej ciąży i po moich skokach wagi... I co do znajomych też się czuje nieswojo w ich otoczeniu patrzą jak na dziwoląga trochę i te komentarze na temat wyglądu, mam lustro i wiem jak wyglądam... staram się już unikać "takich" osób takie zachowanie co najmniej nie na miejscu i żenujące, przyznam też że bardziej wpływa to źle na moje humory i samopoczucie...
A jak u was z apetytem w takie upały?? mi to się wcale nie chce jeść no ale staram się chociaż 3 przekąski w ciągu dnia zjeść typu banan, jabłko, jogurt, jagody czy młodziutką marchewkę z mojego ogrodu chrupnąć ogólnie coś lekkiego ![]()
Miłego dnia dziewczyny
skraw taki że szok ja się topie jak skwarki na smalec... ![]()
Witajcie!
Pytałam ostatnio o upały--i mam --masakr jakaś!!! Ponad 30 stopni.
Skarbku ja też uwielbiam spędzać czas w kuchni.
Olivko ja rozstępów na razie nie mam ale właśnie popękane naczynka,szczególnie na nogach. Ech!!!
Madziuw racja bio oil jest strasznie wydajny. Mówiłaś ginkowi o tych upławach? Co mówił?
Gorka położnej mówiłam, bo u gina nie byłam. Ale od kilku dni nie biorę już luteiny i już ich nie mam, nic nie leci. Ale mówiła że wody płodowe są czyste, takie jak woda, niczym nie zabarwione. O tych testach żeby je sprawdzić za dużo nie wiedziała. A Ty masz je jeszcze? Dużo?
A co najlepiej działa na popękane naczynka? Ja mam trochę na stopach ![]()
Skarbek a brzuszek jeszcze urośnie
ale spokojnie, ze trzy miesiące i zniknie ![]()
Madziuw ja specjalnie założyłam ostatnio czarne majtki żeby sprawdzić o co chodzi bo na wkładce higienicznej nie było widać czy to woda czy śluz. No ale już wszystko wiadomo. To było białawe także to musi być śluz ale już pod względem ilości jest ok także fałszywy alarm.
Ja jutro mam wizytę u doktora zobaczę tą moją istotkę :* już doczekać się nie mogę... jak sobie radzicie z malowaniem paznokci u stóp?? ja ok 19 zaczęłam i przed 21 zakończyłam he he wszyscy w domu się śmiali ze mnie jak nie poradnie to robię i z uporem przyczepiam ozdoby itd... ale po wielkiej gimnastyce dopięłam efektu jaki chciałam mieć
Co do upławów to też miałam problem tak do 25 tygodnia może 24 i to były spore ilości że tak się wyrażę mój gin powiedział że to normalne później ustanie i tak też było...
Jedynie co się ciesze że moje skurcze i napinający się brzuch odeszły i to tylko jak zaczęłam łykać magnez , witaminy jakieś łykacie ??? Ja brałam do tej pory materne+dha, ale zastanawiam się nad kupnem femibion+dha któraś może je łyka ??? z materny byłam zadowolona ale ceny kosmiczne z zależności od apteki 70-80 zł za 30 tabletek. a femibion polowe ceny i częste promocje także nawet ponad 30 zł można już kupić...
Skarbek ja łykam falvit mame, ale jak tak czytam posty to chyba malo kto to bierze. Musze przyznac ze poprawiły mi się włosy. Przed ciaza i do tej pory wychodziły mi garsciami. Teraz zauwazylam poprawe i duuuzo malych wloskow
) moze to zasluga tabletek a moze owocow i warzyw ktore teraz wcinam duzo wiecej.
Jeśli chodzi o witaminki to ja biorę Wita-miner Prenatal z DHA, i płacę za opakowanie 30tab tylko 17 zł
Nie wiem po co przepłacać, jak wszystkie mają praktycznie to samo ![]()
Gorka jak wyprawka poszła do przodu przez ostatni tydzień?
I co, żadna nie chce wstawić brzuszka? ![]()
Witajcie ja już po wizycie jestem hm... cudowna ta moja córcia ułożona już główką do dołu (fakt jeszcze ma czas żeby zmienić pozycje ale oby nie
) waga 960 gram i 36 długa, wysoka będzie lekarz mówił po mamie pewnie ja 180 no i tatuś 185 same olbrzymy
ziewała nam ślicznie przeciągała się na wszystkie strony, otwierała oczęta boskie uczucie, oczywiście polazłam zaraz po badaniu na małe zakupy nie mogę się powstrzymać od kupna śpioszków pajaców itd...
A wyniku na cukrzyce nie muszę robić
)) miałam tylko z morfologii na czczo i powiedziała że nie ma muszę a więc nie robię.
Wyszłam taka zafascynowana od lekarza że ominęłam apteki wszystkie po drodze w piątek kupie witaminy 2 dni jak nie łyknę to się nic nie stanie, tak siedzę i myślę że zwolnienia do pracy też nie wysłałam hm... no nic też w piątek to zrobię ![]()
i co najważniejsze rozwarcie minęło było na 1 cm ale już nie ma i dość aktywnie spędzam czas do ogrodu chodzę plewię marchewki itd na jagody a przyznam że się obawiałam!!!
Miłego upalnego dnia dziewczynki wam życzę i pozdrawiam ![]()
Skarbku to super że wszystko ok. Fajne takie wieści.
Madziuw no wyprawka idzie idzie . Na razie zamówiłam sobie jedną paczkę ubranek używanych. Za 100 zł dostałam 90 szt różnych śpioszków pajacyków kaftaników,półśpiochów plus dwie śliczne kurteczki i kombinezonik. Wszystko w świetnym stanie. Dosłownie tylko kilka sztuk nosi ślady użytkowania. A wczoraj na allegro wylicytowałam paczkę ubranek ale już takich bardziej na wierzch. Czyli spodnie dżinsowe spódniczki sukienusie śliczne bluzeczki --razem z przesyłką 170 zł.No i na tyle . Teraz tylko się zastanawiam żeby nie okazało się że będzie jednak chłopiec---hi hi.
Gorka fajne okazje znalazłaś ![]()
Skarbek cieszymy się, że jesteś zadowolona z wizyty:) Sama wiem, że takie wizyty dodają skrzydeł:) choć ja nie miałam 3D ![]()
Czy słyszałyście coś o kosmetykach i pieluszkach z babydream z rossmanna? Sa niedrogie, ale nie wiem czy dobre... ?
Ja jestem dziś po przemeblowaniu w mieszkaniu. Tak się napracowałam,że aż brzuch mi się napinał od dzwigania (choć starałam się nie przesadzić). Teraz cały wieczór odpoczywam. Ale mam już miejsce na łóżeczko i drobiazgi dziecięce.
Pozdrawiam ![]()
Hej mamuśki
jak się cieszylam ze nogi mi nie puchna to od dziś wieczora zaczęły ... Co do kosmetyków bebydream koleżanka używa sa świetne mam okazje czasami zajmować się jej 2 miesięcznym syneczkiem i sprawdziły się w 100 % i zamierzam je stosować , z moja córka uzywalam kosmetyków od Penaten i cos okropnego te kosmetyki, malej skórę wysuszyły strasznie a ceny z kosmosu normalnie, w większość wyprawki tez używanej kupuje świetne ciuchy za grosze można powiedzieć w porównaniu gdyby kupić nowe , na 4D USG idę w piątek no muszę uwiecznić to na płycie.
Dobranoc...
To super. Już wiem jakie kosmetyki kupować. Miałam kupić wszystko z Nivea, ale jak popatrzyłam na ceny... np. krem "na każdą pogodę" to się przeraziłam. Uważam, że nie ma co szaleć i wszystko w granicach rozsądku trzeba kupować. Więc w kosmetyki troszkę tańsze też. Chyba, że będą uczulały. Ciuszki też mam używane, bujaczek, karuzela do łóżeczka (taka na baterie), kocyki i ręczniki - wszystko odziedziczyłam. Nowe będę miała łóżeczko z wyposażeniem, wózek no i wiadomo, takie pierdoły typu butelki, aspirator itp.... także dziewczynki wypraweczki szykujmy... Już część kupiłam, część dostałam, resztę układam w głowie - co i kiedy ![]()
192 2014-07-09 08:50:12 Ostatnio edytowany przez GORKA (2014-07-09 08:56:43)
Właśnie kiedyś wam miałam pisać że używam kosmetyków BABy Dream tzn za dużo powiedziane kosmetyków bo mam jak na razie dwie sztuki. Mam dla siebie oliwkę i balsam do ciała. Już jeden taki zużyłam i naprawdę polecam. Kosztują ok 10 zł ,nie byłam początkowo przekonana bo ta cena mnie zmyliła ale powiem wam są ok. Jedyny mały minusik jak dla mnie to zapach. Ale to nie jest najważniejsze. Oliwka bardzo wydajna,tłusta a balsam gęsty też wydajny tworzy fajną powłokę na skórze.
A u nas dzisiaj pochmurno deszczowo.Ech.
193 2014-07-09 09:12:57 Ostatnio edytowany przez olivka00 (2014-07-09 09:15:02)
Gorka mnie upał obudził już o 7 rano ![]()
i tak leżę i oglądam wszystkie tasiemce w tv;p
dzidzia się kręci od samego rana, ale mam delikatny ból w boku brzucha, chyba to jelita bo już 2 razy byłam w toalecie bo w ostatnich dniach miałam małe zaparcia. Sama nie wiem, może wczoraj się trochę przepracowałam przy tym przemeblowaniu... Czuję,że dziś dzień przeleżę, choć chciałam polatać po sklepach, ale upał też w tym przeszkadza.
A konkretnie chcę odwiedzić Pepco, szukam niedrogich kartonów ozdobnych, w Lidlu mają fajne kapcie balerinkowe (do szpitala by się przydały), z kolei na allegro wypatrzyłam sprzedawcę u którego zamierzam kupić 3 różne koszule nocne do karmienia, szlafrok do szpitala i 2 biustonosze do karmienia - z przesyłką 100 zł.
madzia, co do brzuszka postaram się w najbliższych dniach coś wstawić;p jak będę umiała;p A Ty dawaj swój brzuszek ![]()
Dodam jeszcze, że ta cała rwa kulszowa dokucza mi tak bardzo, że nie da się spokojnie poleżeć bo wszystko boli ![]()
No ja właśnie mam problem ze wstawianiem zdjęć. Madzia może nam podpowie.
Olivko 100zł za to wszystko? Podeślij link.
Ja już mam dwie koszule do karmienia i jedną piżamkę też i na ciążę i do karmienia.
Witajcie, co to znaczy ze brzuch sie napina? Twardnieje i w moim przypadku robi sie Taki trijkatny :-) ale odpuscilam sobie latanie przez kilka dni i jest ok.
Dziewczyny a wieci ze przy luteinie jest ponoc zwiekszone ryzyko wystapienia grzybicy pochwy..... i w III trym. trzeba sie tego dziadostwa jak najszybciej pozbyc.
Wyprawke procz wozka, mam praktycznie cala. Problemem byly koszule do karmienia ale juz zakupione.
Kosmetykow, szumnie powiedziane, uzywam tych z Rossmana ale suchej skory i sa rewelacyjne. Pozniej polecam ziaje. W poprzednich ciazach stosowalam rozne cenowo balsamy a rozstepy sie robily, a teraz nie. Witamuny to vitaminer. Ale co drugi dzien bo niestety musze brac zelazo :-(.
Wiecie co mi najbardziej przeszkadza? Cholera jasna celulit. :-) pomimo cwiczen uda mam jak......galaretka brrr. Dobrze ze w ciazy to ponoc wodny i schodzi po porodzie :-). gdzies to wyczytalam i tego sie trzymam :-)