Czym jest wartość człowieka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czym jest wartość człowieka?

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 190 ]

66

Odp: Czym jest wartość człowieka?

no np. jak idziesz na rozmowę o pracę to pokazujesz swoją wrażliwość, swoje wartości, nie, bo nikogo to nie obchodzi, ty masz pokazać co wniesiesz do firmy...

kłamstwo wartościowe albo nie wartościowe, nie słyszałam o czymś takim, jako czyn jest haniebne,ja nie potrafię kłamać, ale sa ludzie co potrafią i chcą bo mają z tego zyski albo muszą bo np.praca tego wymaga, nie na darmo się mówi że dobry sprzedawca to i g..o w papierku sprzeda,

Jeśli chodzi o stosunki bliskie, rodzinne,koleżeńskie małzeźskie, mezczyzna-kobieta, przyjaciel-przyjaciólka w tych przypadkach na kłamstwie można dużo stracić.

Zobacz podobne tematy :

67

to po co jest to EGO potrzebne, skoro w społeczeństwie jest nie potrzebne, bo jak pójdzie do pracy, to nie jest ważne co czuje, tylko ile zrobi wkładu
to o jakie Ego chodzi?
czy na pierwszej randce ludzie odkrywają jacy są? nie, to po co to jakieś ego? skoro to ego jest, a właściwie jest do bani, to co to za wartość?
czy ono ma jakąś wartość? skoro mąż będzie miał swoje Męskie Ego, i będzie budował związek na kłamstwie, to będzie to miało jakąś wartość?
ja nie pisałem o "kłamstwie wartościowym" czy nie, pisałem, że kłamstwo nie ma żadnej wartości, bo kłamstwo zawsze wychodzi na zero
a zero nie ma żadnej wartości
chciałbym zrozumieć jak Wy się na to zapatrujecie, bo skoro sprzedawca sprzedał gówno w papierku, to znaczy że oszukał konsumenta, i czy wartością będzie to, że sprzedał to gówno, czy podniósł wartość swojego Ego?
tzn Wy traktujecie ego w %, liczbach czy nadal to jest Wartością
czy to że on sprzedał w tym miesiącu 100 gówien, a w kolejnym 150 bez torebki, to wzrósł % sprzedaży, a tym samym podniósł swoje Ego?
a może dzięki tym produktom stworzył kolejne miejsca pracy?
to jest paradoks, danie komuś pracy, to dla mnie coś wartościowego, ale oszukiwanie konsumentów, nie, ale jego własne ego się podniosło, bo sprzedaż wzrosła, to gdzie tu jest wartość?

68

jak idziesz do pracy to nie od razu dają ci kredyt zaufania a muszą poznać, jeśli poznają cię od strony że nie tylko dobry pracownik z kfalifikacjami ale i dobry człowiek któremu można zaufać to tylko zaplusujesz

a co do sprzedawców to nie wiem czy im ego wzrasta ale wielkość premii niejednokrotnie heh

69

ale, ja właśnie chciałbym to zrozumieć jak się na to zapatrujecie, czym dla Was jest wartością,
to ze facet ma 5 samochodów i willę, tym że sprzedał o 25 sztuk więcej okien, tym że wzrosła mu premia, tym że w tym miesiącu wypił o 2 setki więcej?
tak odczytałem poprzednie posty, że dla wielu to są wartości, i czy tak faktycznie jest? bo podniosło się własne ego?

70

Koliber napisał/a:

no np. jak idziesz na rozmowę o pracę to pokazujesz swoją wrażliwość, swoje wartości, nie, bo nikogo to nie obchodzi, ty masz pokazać co wniesiesz do firmy...

oh nice wink
Znaczy, gdy aplikujesz o pracę to nie pokazujesz wartości? czyli kwalifikacje i doświadczenie NIE ODBIJAJĄ na człowieku żadnego piętna? Polemizowałabym... ale mi się nie chce.
Ode mnie akurat oczekiwano pokazania JAKIE wartości wniosę do firmy. I wchodziły tu w grę takie rzeczy jak: uczciwość, punktualność, rzetelność, pomysłowość, konsekwencja i wytrwałość. itp. itd. PIJAŃSTWO raczej nie należało do wartości oczekiwanych...
Też mnie zaszokowało to gloryfikowanie wartości ujemnych. Ki czort?
Życie (nawet pijaka) jest wartością jako taką... ale czy należy nadawać jej jakąś specjalna rangę? wyższą niż wartość życia innych?
To brzmi jak satyra: "- Umarł pijak. - Jaka szkoda - mógłby jeszcze parę lat pouprzykrzać życie rodzinie"... wink

71

mi chodziło o te wartości duchowe, ze tego się nie pokazuje na starcie o pracę, przynajmniej ja nie pokazuje bo dla mnie byłoby to niemądre podejście...

ty anhedonia piszesz o sprawach oczywistych, bo który pracodawca napisze że potrzebuje osoby nie puktualnej, pijącej, nierzetelnej, to jasne przecież, chyba każdy pracodawca tego oczekuje, z myślą  że właśnie tacy kandydaci do niego przyjdą, tylko problem w tym ze przychodzą różni i szydło potrafi wyjść z worka...

a ta w ogóle o co chodzi w tym temacie? tongue

o to że warości duchowe się liczą a te materialne są nic nie warte?

72

W tym temacie jest dyskusja o wartości człowieka, z każdej strony czyli duchowej i fizycznej i ...?

73

no i jak ty uważasz? MIEĆ czy BYĆ? a może jedno z drugim w parze idzie?

74

Koliber...

Żeby pewne rzeczy zrozumieć to trzeba zacząć od początku, nie można budować mocnego domu na słabych fundamentach.
Czasami mimo że budowa domu jest już prawnie skończona, i okazało się że fundamenty są słabe to trzeba wszystko zburzyć i zacząć jeszcze raz, niestety większość ludzi machnie ręką i budują dalej, i dla tego jest jak jest...

Oczywiście budowa domu to metafora...

Pytania mile widziane:)

75

no i jak ty uważasz? MIEĆ czy BYĆ? a może jedno z drugim w parze idzie?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Powiem tak MIEĆ to wiedza a BYĆ to mądrość, co wolisz?

76

hehe nie dziwię się ze twój kolega tak zareagował na twoje pytanie(bez obrazy) bo dla kogoś bardziej przyziemnego możesz wydawać się odjechany wink

BYĆ rozumiem jako  wartości duchowe a MIEĆ jako materialne, ale ok, idąc twoim tokiem rozumowania i wiedza i madrość się liczą, nie umiałabym wybrać, ale idąc jeszce moim tokiem rozumowania w kontekście twojego MIEĆ i BYĆ to tu nie ma wyboru, jedni się rodzą  z darem mądrości i intuicyjnie wiedzą jak postępować a inni przez życiowe doświadczenia nabywają tej madrości, a co do wiedzy każdy w miarę swoich możliwości może do niej dążyć.

77 Ostatnio edytowany przez Columbus (2014-03-02 21:27:14)

Koliber...

Wiesz, rozumie o czym mówisz - niestety powierzchownie myśląc nie zrozumiemy głębi...

78 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2014-03-03 17:34:47)

Koliber napisał/a:

mi chodziło o te wartości duchowe, ze tego się nie pokazuje na starcie o pracę, przynajmniej ja nie pokazuje bo dla mnie byłoby to niemądre podejście...
...
o to że wartości duchowe się liczą a te materialne są nic nie warte?

To ja Ci powiem jaką filozofię na sprawę "mieć" ma kościół zachodni. A kościół chyba w kwestiach duchowych się mieści?
Otóż, jeżeli komuś się powodzi finansowo, to znaczy, że jest w "łasce u Pana", niejako zasłużył sobie swoją postawą moralną na owo powodzenie. Więc można nie oddzielać BYĆ od MIEĆ, jeżeli moje "mieć" powstało w drodze uczciwej i ciężkiej pracy, bez naruszania dobra innych. ŻADEN wstyd żyć uczciwie i "MIEĆ" - bo to się nie wyklucza!

Co do aplikowania o pracę - czemu uważasz, że UCZCIWE pokazanie się od najlepszej strony to nie pokazanie swoich wartości?
Czemu uczciwie nie PODKREŚLIĆ swoich zalet, skoro i tak wiadomo, że jakieś wady się ma... Oczywistości powiadasz - to jak odpowiesz na pytania typu "ile chce pani zarabiać" oraz "jakie są pani słabe strony"?
A wszelkiego rodzaju pytania na takich spotkaniach mogą paść... Zastosujesz uczciwe postawienie czy hipokryzję? TO (też) będzie określenie swych wartości wink

79

Spróbuję odpowiedzieć na pytanie: po czym można poznać wartość człowieka?

Można poznać ją po tym, że ktoś wyłamuje się z grupy pod względem zachowania, ponieważ wynika to z jego głębokich przekonań. Nie ulegając presji otoczenia potrafi wyrazić swoje odrębne stanowisko.

80

tykwer napisał/a:

Spróbuję odpowiedzieć na pytanie: po czym można poznać wartość człowieka?

Można poznać ją po tym, że ktoś wyłamuje się z grupy pod względem zachowania, ponieważ wynika to z jego głębokich przekonań. Nie ulegając presji otoczenia potrafi wyrazić swoje odrębne stanowisko.

Bardzo dobrze powiedziane...

Popieram

81

Anhedonia napisał/a:

Co do aplikowania o pracę - czemu uważasz, że UCZCIWE pokazanie się od najlepszej strony to nie pokazanie swoich wartości?
Czemu uczciwie nie PODKREŚLIĆ swoich zalet, skoro i tak wiadomo, że jakieś wady się ma... Oczywistości powiadasz - to jak odpowiesz na pytania typu "ile chce pani zarabiać" oraz "jakie są pani słabe strony"?
A wszelkiego rodzaju pytania na takich spotkaniach mogą paść... Zastosujesz uczciwe postawienie czy hipokryzję? TO (też) będzie określenie swych wartości wink

Chyba się nie rozumiemy, dla ciebie punktualność, rzetelność to wartości a dla mnie hierachie wartości tworzy rodzina, rodzice, życie prywatne i osobiste, przyjaciele, dom, praca,itede
I dalej podtrzymuję ze nie spowiadam się pracodawcy ile mam przyjaciół i jakie mam stosunki z rodzina, czy idąc dalej jaka jestem uduchowiona i wrażliwa, no przynajmniej w mojej branży to całkowicie niepotrzebne:)

Ja o wartościach a ty o zaletach i wadach.

Co się ma do wartości to ile chcę zarabiać? nie rozumiem, co z tego ze chcę zarabiać 3 tysiące skoro wiem ze idę do firmy która daje maksimum 1,500 i byłabym głupia, chcąc podjac w tym zakładzie pracę gdybym wypuściła się z kwotą w tysiącach:)

wiem że czasami trafia się na pokrętne pytania typu, pani wady? zawsze się nad tym głowiłam po kiego grzyba pracodawcy moje wady, mhh, na szczęście jeszcze mi się takie nie trafiło i mam nadzieję ze się nie trafi heh;) wcięło by mnie na pewno

natomiast, często pada pytanie, czy chce pani mieć dzieci? takie godzenie w zycie osobiste, jak dla mnie, czy bym powiedziała prawdę,to zależy jeśli bym przeczuwała ze od tego zależy moja praca to pewnie odpowiedziałbym przecząco albo dyplomatycznie, ze "pewnie kiedyś tak" czy to uczciwie?czy to stawia pod znakiem zapytania moją wartosć ?nie wiem

82

Koliber napisał/a:
Anhedonia napisał/a:

Co do aplikowania o pracę - czemu uważasz, że UCZCIWE pokazanie się od najlepszej strony to nie pokazanie swoich wartości?Czemu uczciwie nie PODKREŚLIĆ swoich zalet, skoro i tak wiadomo, że jakieś wady się ma... Oczywistości powiadasz - to jak odpowiesz na pytania typu "ile chce pani zarabiać" oraz "jakie są pani słabe strony"? A wszelkiego rodzaju pytania na takich spotkaniach mogą paść... Zastosujesz uczciwe postawienie czy hipokryzję? TO (też) będzie określenie swych wartości wink

Chyba się nie rozumiemy, dla ciebie punktualność, rzetelność to wartości a dla mnie hierachie wartości tworzy rodzina, rodzice, życie prywatne i osobiste, przyjaciele, dom, praca,itede I dalej podtrzymuję ze nie spowiadam się pracodawcy ile mam przyjaciół i jakie mam stosunki z rodzina, czy idąc dalej jaka jestem uduchowiona i wrażliwa, no przynajmniej w mojej branży to całkowicie niepotrzebne:)Ja o wartościach a ty o zaletach i wadach.Co się ma do wartości to ile chcę zarabiać? nie rozumiem, co z tego ze chcę zarabiać 3 tysiące skoro wiem ze idę do firmy która daje maksimum 1,500 i byłabym głupia, chcąc podjac w tym zakładzie pracę gdybym wypuściła się z kwotą w tysiącach:)wiem że czasami trafia się na pokrętne pytania typu, pani wady? zawsze się nad tym głowiłam po kiego grzyba pracodawcy moje wady, mhh, na szczęście jeszcze mi się takie nie trafiło i mam nadzieję ze się nie trafi heh;) wcięło by mnie na pewnonatomiast, często pada pytanie, czy chce pani mieć dzieci? takie godzenie w zycie osobiste, jak dla mnie, czy bym powiedziała prawdę,to zależy jeśli bym przeczuwała ze od tego zależy moja praca to pewnie odpowiedziałbym przecząco albo dyplomatycznie, ze "pewnie kiedyś tak" czy to uczciwie?czy to stawia pod znakiem zapytania moją wartosć ?nie wiem

Koliber, Anhedonia ma rację... a co tego ile chcemy zarabiać , chodzi tutaj o wartość samej siebie czy samego siebie.
Czyli ile jest wart człowiek, który wykonuje daną pracę. Wiadomo że czas ciężki jak i z pracą ciężko,ale tonie musi oznaczać iż będziemy się płaszczyć przed Pracodawcą,bo on nam łaskę zrobi..... bo płaci niesprawiedliwie. A sama chyba wiesz że Zalety to wartości a wady to minusy człowieka.

83

Milionku, jeśli cię źle zrozumiałam to mnie popraw...

twierdzisz iż podanie wysokości zarobków świadczy o wartości człowieka jako człowieka? nie wiem, być może, ja rozumiem to całkiem inaczej na ile  cenimy swoje umiejętności, wiedzę i doświadczenie...

niestety, nastały czasy, ze powoli stajemy się płaszczkami wykfalifikowanymi, takie czasy kochana i to ma guzik z naszą wartością, jak potrzebujesz na chleb to zaciskasz zęby i idziesz pracować za 1200 a swoje wartości głębokie, duchowe można w kieszeń schować no chyba że na kapłąnkę kwalifikujesz wink

84

Koliber napisał/a:

Milionku, jeśli cię źle zrozumiałam to mnie popraw...twierdzisz iż podanie wysokości zarobków świadczy o wartości człowieka jako człowieka? nie wiem, być może, ja rozumiem to całkiem inaczej na ile  cenimy swoje umiejętności, wiedzę i doświadczenie...niestety, nastały czasy, ze powoli stajemy się płaszczkami wykfalifikowanymi, takie czasy kochana i to ma guzik z naszą wartością, jak potrzebujesz na chleb to zaciskasz zęby i idziesz pracować za 1200 a swoje wartości głębokie, duchowe można w kieszeń schować no chyba że na kapłąnkę kwalifikujesz wink

Tzn no może nie z taką dokładnością,co do kosztów uzyskania za naszą pracę. Faktem jest wywieranie na ludzi obecnie presji że za jałmużnę muszą żyć, Koliber smile to jest druga strona medalu.Tutaj winę ponosi nasze państwo,które właściwie stało się nam obce. Oni żyją z nas i każą nam żyć w takich podłych warunkach,także nawet  punkty widniejące w Konstytucji że Państwo ma dbać o swojego obywateli są tylko marzeniem,lub nim pozostają, stajemy czy już od dawna jesteś tylko narzędziem, które ma na nich robić. Zapominają tylko że już prawie wszystko sprzedali, i nie będzie gdzie dorobić nawet na emeryturę,którą też nam zabierają...okradają..... i coraz więcej ludzi wyjeżdża bo ma gdzieś taki rząd.  Ale to już inny temat Koliberku smile

Pozdrawiam serdecznie.

85 Ostatnio edytowany przez dobraBaba (2014-03-04 01:52:05)

Cieszę się że są osoby które zadają sobie jeszcze takie pytania. Tym różnimy się od zwierząt właśnie. Ale do sedna.
Moim skromnym zdaniem smile wartość człowieka można określić tylko po jego zachowaniu, obserwując jak traktuje siebie, otoczenie i innych ludzi. Czy czuje się jego częścią, jak się z nim komunikuje. Mamy prawo oceniać innych bo jesteśmy "gatunkiem stadnym".
Każdy z nas pełni w nim jakąś rolę, jesteśmy sobie na wzajem potrzebni. Wartość człowieka.. dziwnie to brzmi, dla mnie wszystko ma jakąś wartość. Coś co nie ma wartości poprostu nie istnieje.
My sami tworzymy pewien system wartości ponieważ jest nam niezbędny do życia i przetrwania. Myślę że czujemy sie wówczas pewniej bo potrafimy coś okreslić i rozumieć. Tworzymy społeczność w której chcemy czuć się bezpiecznie. Czy obecnie się czujemy, to inny temat.
Chcę napisać jeszcze że nie da się ocenić wartości pojedynczego człowieka w oderwaniu od innych ludzi, owszem można wyłamać się z grupy pod względem zachowania ale bez niej nie byłby to możliwe.

86

Nie czytałam całej dyskusji, wyrażę wyłącznie własne zdanie.
W moich oczach wartość człowieka określają jego zasady, jego sztywny kręgosłup moralny, nastawienie do siebie samego i do otoczenia. Nigdy nie jest to stan posiadania. Imponują mi ludzie, którzy mają tak zwaną klasę, a ta powinna objawiać się na wszystkich płaszczyznach życia - czy to w sferze zawodowej, czy prywatnej.

87

Wartość wartości nie równa, są dodatnie ale bywają ujemne. Zależy co mamy na myśli, wartość człowieka czy wartościowego człowieka...

88

Olinka napisał/a:

Nie czytałam całej dyskusji, wyrażę wyłącznie własne zdanie.
W moich oczach wartość człowieka określają jego zasady, jego sztywny kręgosłup moralny, nastawienie do siebie samego i do otoczenia. Nigdy nie jest to stan posiadania. Imponują mi ludzie, którzy mają tak zwaną klasę, a ta powinna objawiać się na wszystkich płaszczyznach życia - czy to w sferze zawodowej, czy prywatnej.

Wartościowa wypowiedz...

Im więcej myślimy o pozytywnych wartościach tym więcej ich doświadczamy:)

Dziękuję

89 Ostatnio edytowany przez Columbus (2014-03-04 12:36:29)

Jako założyciel tego wątku jestem bardzo mile zaskoczony że jest tak Dużo osób które wciąż widzą niewidzialne jak wartość człowieka, patrząc sercem dostrzegamy najcenniejsze wartości...:)

Każdy z Was wnosi dużo dobrego (wartościowego) już poprzez wyrażanie się o wartościach...

Pozdrawiam

90

Zapomniałam dodać, że moim zdaniem wartość człowieka można też zmierzyć krzywdą innych - im jesteśmy bardziej wartościowi, tym mniej wywołujemy bólu, łez czy przykrości, a na pewno nie czynimy tego świadomie.

91

Wartość każdego z nas wypływa od nas samych. To nasze czyny, słowa, zasady, którymi się kierujemy. Silny kręgosłup moralny.
To nasza mądrość, wiedza, przede wszystkim samoświadomość. Wyrzekanie się skrajnego egoizmu, ciągłego uczenia się świata.

92

na to wychodzi ze ktoś niemądry, małoświadomy  jest nie wartościowy

93

Witajcie. Moim zdaniem wartość człowieka to to kim jest i co sobą reprezentuje, to to jakimi wartościami kieruje się w życiu, jaki ma styl życia. To jest tak jak gatunek ptaka, budzi się np. o 4 rano....śpiewa, je, czyści się, lata, zdobywa pożywienie..jego życie nie jest skomplikowane, a nasze czy jest ? W końcu wśród ludzi, jest przecież wiele gatunków "wolnych ptaków"..czyż nie ? ...Być może podsunąłeś ten temat, bo szukasz odpowiedzi czy można stworzyć idealny świat ?....Taki film kiedyś powstał, nie znam tytułu z Nikol Kidman, w którym Ona nagle znajduję się w idealnym miasteczku..coś takiego. Sorry, że tak enigmatycznie to opisuje, ale chce chociaż cegiełkę moich myśli na dziś Wam dać.

94

Koliber, mam wrażenie, iż obróciłaś kota ogonem. Nikogo nie obrażam.
Pisałem wyłącznie przez swój pryzmat. To moje spojrzenie na wartościowego człowieka.
To człowiek świadomy, który stara się nie ranić innych. To człowiek, który nie boi się brać odpowiedzialności za swoje czyny.
Koliber, naprawdę wszyscy ludzie są dla Ciebie interesujący, wartościowi? Dla mnie nie, a chamem nie jestem.
Dla złodzieja kompan od roboty będzie wartościowym człowiekiem. W zasadzie jego skille...
On ma wyjeba... na mnie, ja na niego.

95

każdy jest jaki jest, swą wartość ma, a czy mi jest z tymi ludźmi po drodze i czy ich czyny są przyzwoite to pod inna dyskusję

96

Olinka napisał/a:

Zapomniałam dodać, że moim zdaniem wartość człowieka można też zmierzyć krzywdą innych - im jesteśmy bardziej wartościowi, tym mniej wywołujemy bólu, łez czy przykrości, a na pewno nie czynimy tego świadomie..

Tak jest Olinko  Kiedy człowiek idzie przez życie ,ale nie utrudnia go innym.

Bez złośliwości
Bez wynoszenia się ponad innych
.......

I wiele innych drobnostek,które mają wpływ na nasze życie.

97

Dokładnie, między innymi.
Koliber - przeczytałem kilka Twoich odp w tym wątku i zalatuje mi tu straszną filozofią. Niebezpieczną nawet.
Punktujesz, wyciągasz z kontekstu. Chętnie wysłucham Cię : "Czym jest wartość człowieka?".
Może się czegoś nauczę.

98 Ostatnio edytowany przez NieZnamSiebie (2014-03-04 15:12:58)

Moja babcia nie operowała pojęciami typu:' samoświadomość', ' kodeks moralny', nie znała się na filozofii, psychologii. Była prostą, skromną i niezwykle pomocną osobą. Nikogo w życiu nie skrzywdziła, brzydziła się tym co złe ( nie opierając się na żadnych definicjach czy wyszukanych regułkach).
Nie robiła nic pod publiczkę, starała się uszczęśliwiać ludzi dając siebie, swój czas, swoje serce.
Myślę sobie, że była najbardziej wartościowym człowiekiem, jakiego w życiu spotkałam.   

ps: wartość człowieka to sposób, w jaki współistnieje ze światem oraz innymi. Częstokroć jest to współistnienie bardzo naturalne, intuicyjne', bez żadnych naleciałości książkowo- regułkowo- środowiskowych.

99

Świetny post.
" Była prostą, skromną i niezwykle pomocną osobą. Nikogo w życiu nie skrzywdziła, brzydziła się tym co złe" - wszystko w temacie smile
Nie była skrajną egoistką, myślała o innych. Była DOBRYM człowiekiem. Tu nie trzeba dopisywać nie wiadomo jakich słów.
Reprezentowała piękne cnoty człowieka.
Wartość człowieka, ta pozytywna, dodatnia składa się z setek czynników.

100

Mówi się, że człowiek powinien znać swoją wartość, a tak często siebie nie docenia lub przecenia.

101

Może przytoczę pewną opowieść znalezioną kiedyś w necie.

Nasza wartość

Dobrze znany mówca rozpoczął seminarium trzymając w ręku dwudziestodolarowy banknot. Do dwustu osób na sali skierował pytanie:
     - Kto chciałby dostać ten banknot?

Ludzie zaczęli podnosić ręce. Spiker powiedział:

- Mam zamiar dać ten banknot jednemu z was, ale najpierw pozwólcie że coś zrobię... - i zaczął miąć banknot. Pokazał zgnieciony banknot i zapytał:

- Kto w dalszym ciągu to chce?

Ręce znowu się podniosły...

- A gdybym zrobił to? - zapytał mówca.... i rzucił banknot na ziemię. Podeptał go butami i podniósł - był pomięty i brudny....

- A teraz kto chce te pieniądze?

Ręce podniosły się po raz trzeci!!!

- Moi przyjaciele odebraliście bardzo cenną lekcję. Nie ma znaczenia co zrobiłem z tym banknotem, ciągle chcieliście go dostać, ponieważ nie zmniejszyłem jego wartości. To jest wciąż warte 20$!!!

Wiele razy w życiu jesteśmy powaleni na ziemię, zmięci i rzuceni w błoto przez decyzje, które kiedyś podjęliśmy i okoliczności, które stanęły nam na drodze. Czujemy się przez to mniej wartościowi. Ale to nie ma znaczenia, co się stało i co się jeszcze stanie...

TY nigdy nie stracisz swojej wartości: brudny czy czysty, zmięty czy w dobrej formie, jesteś ciągle bezcenny dla tych, którzy Cię kochają.

Wartość naszego życia nie wynika z tego co robimy, ani nie zależy od tego, kogo znamy, lecz KIM JESTEŚMY!

Jesteś wyjątkowy! Nigdy o tym nie zapomnij!

Licz swoje błogosławieństwa, nie problemy!

Autor nieznany

102 Ostatnio edytowany przez Damiann (2014-03-04 17:40:02)

Dla mnie wartość człowieka jest względna, inaczej patrzy na wartość Kowalski który myśli tylko o tym jak dożyć do kolejnego dnia, inaczej patrzy żołnierz który myśli o walce "za naród" inaczej patrzy Syryjczyk który myśli tylko o ochronie swojej rodziny.
Inaczej Talib co oddaje życie za swoje wartości, inaczej Francuz któremu bliższe są świeckie ideały a inaczej bogaty facet z nadmuchanym "publicysta" pokroju JKM-u, Michalkiewicza czy Rydzyka którego dobrze się powodzi i myśli jak by tu wrócić do dawnych wartości (darwinizmu społecznego).
Jeśli wartości to konkretne wartości, nie ma wartości uniwersalnych no chyba że ktoś wprowadzi rząd światowy wtedy będą jedyne słuszne wartości smile
Wartościowi ludzie to ludzie którzy dobrze  się dobierają względem wyznawanych wartości.

103

Koliber napisał/a:

Chyba się nie rozumiemy, dla ciebie punktualność, rzetelność to wartości

Chyba nie rozumiemy- składowe jakiejś większej wartości.

Koliber napisał/a:

a dla mnie hierachie wartości tworzy rodzina, rodzice, życie prywatne i osobiste, przyjaciele, dom, praca,itede
I dalej podtrzymuję ze nie spowiadam się pracodawcy ile mam przyjaciół i jakie mam stosunki z rodzina, czy idąc dalej jaka jestem uduchowiona i wrażliwa, no przynajmniej w mojej branży to całkowicie niepotrzebne:)

Różni ludzie, różne firmy, różna specyfika i OCZEKIWANIA.

Koliber napisał/a:

Ja o wartościach a ty o zaletach i wadach.

JW
Chyba nie rozumiemy- bo dla mnie owe wartości z drobiazgów i szczegółów się składają... a tymi szczegółami SĄ: zalety i wady smile
Nie deklaratywność a FAKTY.
Czytałam ostatnio, że ludzie często teoretyzują o tym co dla nich WAŻNE, przykład: rodzina... po czym, prowadząc zapiski dzień po dniu, okazuje się, że poświęcają jej na codzień akurat NAJMNIEJ czasu... więc ja widzę rozdźwięk wśród "piewców" wartości społecznie uważanych za pożądane, a ich FAKTYCZNYM przełożeniem/zaangażowaniem w OWE wartości na codzień.
Co do drugiego zagadnienia - TO jakie wartości człowiek wyznaje - jaki jest - będzie TEŻ rzutowało na to, jakim PRACOWNIKIEM ów się OKAŻE. Chociażby w kontekście funkcjonowania w firmie... np. w sprawie uwzględniania spraw współpracowników (koleżeńskość) czy przy korzystaniu z praw (urlopy, zwolnienia itp)...

104

Damiann napisał/a:

Dla mnie wartość człowieka jest względna, inaczej patrzy na wartość Kowalski który myśli tylko o tym jak dożyć do kolejnego dnia, inaczej patrzy żołnierz który myśli o walce "za naród" inaczej patrzy Syryjczyk który myśli tylko o ochronie swojej rodziny.
Inaczej Talib co oddaje życie za swoje wartości, inaczej Francuz któremu bliższe są świeckie ideały a inaczej bogaty facet z nadmuchanym "publicysta" pokroju JKM-u, Michalkiewicza czy Rydzyka którego dobrze się powodzi i myśli jak by tu wrócić do dawnych wartości (darwinizmu społecznego).
Jeśli wartości to konkretne wartości, nie ma wartości uniwersalnych no chyba że ktoś wprowadzi rząd światowy wtedy będą jedyne słuszne wartości smile
Wartościowi ludzie to ludzie którzy dobrze  się dobierają względem wyznawanych wartości.

Witaj

Dzieki za Twoją wypowieć. Wydaje mi sie ze wylistowales bardzo dobrze raczej formy wartości a nie same wartości, zastanówmy sie czym bedzie źródło tych form wartości, bo napewno taka istnieje.

Pozdrawiam

105

krych23 napisał/a:

Dokładnie, między innymi.
Koliber - przeczytałem kilka Twoich odp w tym wątku i zalatuje mi tu straszną filozofią. Niebezpieczną nawet.
Punktujesz, wyciągasz z kontekstu. Chętnie wysłucham Cię : "Czym jest wartość człowieka?".
Może się czegoś nauczę.

Taaa mam tu swoich wyznawców...
o czyjej wartości mam dyskutować o mojej? twojej? Korwina Mikke? Trynkiewicza? ....zresztą po co? i tak nie zrozumiesz smile

106

Tak sobie myślę od wczoraj, co też w naszym rozumowaniu powoduje taki rozdźwięk? No i mi wyszło, że...
Chyba udaje nam się tu plątać 2 zupełnie odrębnie występujące postaci wartości:
1/ wartości którym hołduję - cenię, stawiam na swym piedestale, ustawiam we własny system priorytetów
oraz
2/ wartości, którymi mogę się poszczycić jako osoba, które mnie charakteryzują, cechują i o mnie świadczą.

Koliber - nie ma potrzeby dyskutować o "wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy".
Dla mnie porównanie kogokolwiek z nas z Trynkiewiczem jest zwyczajnym nietaktem.
TAK - i Ty, i ja i pozostali dyskutanci jesteśmy O NIEBO bardziej od niego wartościowi... Myślimy głową a nie... (wstaw co uważasz)
Więcej, mało powiedzieć, że on jest niewiele wart. On jest drugim krańcem osi - jest wręcz szkodliwy. A kto uważa inaczej, niech go sobie weźmie pod swój dach.

107 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2014-03-06 00:57:39)

No cóż wartość człowieka z regoly mogą określić osoby które go znają , niektóre określa ta "wartość" jako przydatność albo kompatybilność czy cos mierzalnegomw szerszym kontekscie , natomiast moze byc tak ze ktos widzi swoje inne dobre cechy niz widza to osoby postronne cuda na kiju

108 Ostatnio edytowany przez Columbus (2014-03-06 09:53:32)

Witam wszystkich.

Kiedyś ktoś powiedział - wszyscy zna dobrze drogę lecz nie każdy chce nią iść.

Myślę że z wartością człowieka jest podobnie, każdy z nas wie kto jest "wartościowy" a kto nie lub mniej, mamy tylko problem aby to ubrać w słowa:) ponieważ dla większości z nas od serca do ust to długa droga dlatego że szukamy odpowiedniego wyrażenia(definicji)

Ale musimy się jakoś wyrazić... smile

109 Ostatnio edytowany przez Columbus (2014-03-06 10:03:25)

Pomyłka  przepraszam...

110

Columbus napisał/a:

Myślę że z wartością człowieka jest podobnie, każdy z nas wie kto jest "wartościowy" a kto nie lub mniej

Ja nie wiem, bo mnie to nie interesuje. "Wartościowość", o której chcesz rozmawiać to wyrażenie oceniające. Nie widzę powodu, dla którego miałabym oceniać innych ludzi. Oni mają własny system wartości, może on być inny od mojego i nie mnie decydować czy jest lepszy czy gorszy. Nie mówię tu o przestępcach, ale cała reszta niech sobie żyje i funkcjonuje wg swoich zasad.

111

vinnga napisał/a:
Columbus napisał/a:

Myślę że z wartością człowieka jest podobnie, każdy z nas wie kto jest "wartościowy" a kto nie lub mniej

Ja nie wiem, bo mnie to nie interesuje. "Wartościowość", o której chcesz rozmawiać to wyrażenie oceniające. Nie widzę powodu, dla którego miałabym oceniać innych ludzi. Oni mają własny system wartości, może on być inny od mojego i nie mnie decydować czy jest lepszy czy gorszy. Nie mówię tu o przestępcach, ale cała reszta niech sobie żyje i funkcjonuje wg swoich zasad.

Witaj.

To prawda smile

Znać wartość człowieka nie jest po to aby go oceniać, raczej, aby być świadomy jego wartości...

112

vinnga napisał/a:
Columbus napisał/a:

Vinnga,
?Ja nie wiem, bo mnie to nie interesuje? ? przedziwne sformułowanie: jak nie interesują wartości, które człowiek sobą reprezentuje: to co nie masz żadnych? skąd wiesz czy jesteś dobrym/ złym człowiekiem? skąd wiesz czy nie demonstrujesz jakiejś postawy popierające jakieś tam wartości? Jak dobierasz ludzi wokół siebie?
czasem oceniamy ludzi bez powodu, nawet nieświadomie
- zadając sobie pytania co dalej w życiu np. czy nadaje się na mojego przyjaciela?, np. czy mam dobrego szefa?, czy normalny ktoś wyciął by mi taki numer?
- albo jeszcze bardziej nieświadomie i czasem nawet na głos nam się wyrywa np. totalne bezguście, on/a cię kocha, on/a cię wykorzystuje

?nie mnie decydować czy jest lepszy czy gorszy?, ja też to często powtarzam i staram się przestrzegać w życiu, ale jednak czasem to robimy, chyba mamy to we krwi i jak nas coś dotyczy to zaczynamy myśleć przy okazji o wartościach, które są dla nas ważne, albo nie. Chyba sama to zrobiłaś oceniłaś wartość innego człowieka ?Nie mówię tu o przestępcach? ? podtekście brzmi ? nie są wartościowi?

Co mnie intryguje to czy robimy to e stosunku do naszego światopoglądu (czyli według tego co my uznajemy za wartościowe/cenne, czy ktoś na nas wpłynął, czy jak Czasymira tu sugerowała dążymy do ideału, czy wartościujemy siebie pod kątem ideału, a ich pod kątem siebie czy tak samo porównujemy do cech idealnych, chociaż sami ich nie posiadamy.

Muszę przemyśleć to zdanie Columbusa ?aby być świadomy jego wartości...? co to znaczy być świadomi wartości? docenić siebie/innych? czy popierać/negować wartości, które nie koniecznie mamy?

113

przepraszam ale ...piekna dyskusja ale w zasadzie o niczym. Troche smiac mi sie chce przy czytaniu tych pseudofilozoficznyc wywodow na temat kiedy czlowiek jest wartosciowy a kiedy nie. A po co to ocenianie?

114

IaJagoda, moje "przedziwne sformułowanie" było bezpośrednim odniesieniem do fragmentu zdania Columbusa: "każdy z nas wie kto jest "wartościowy" a kto nie lub mniej".

Nie interesuje mnie filozofowanie dla filozofowania - po co mi oceniać wartościowość innych ludzi? Każdy człowiek jest wartościowy, więc klasyfikacja: ten mniej, ten bardziej, jest, wg mnie, zupełnie bez sensu.
Nie napisałam, że przestępcy nie są wartościowymi ludźmi. Chodziło mi raczej o to, że wszelkie wartości jakimi człowiek kieruje się w życiu są ok, dopóki nie krzywdzą innych. Może niezbyt trafnie to ujęłam, bo przestępca też może być wartościowym człowiekiem.

Ponieważ uważam, że każdy przedstawia sobą jakieś wartości, więc mam świadomość, że one istnieją. Są różne u różnych osób. Przyjaciół dobieram na zasadzie podobieństwa kluczowych wartości, ale nie mogę powiedzieć, że moi przyjaciele są bardziej wartościowi od kogoś, kto moim przyjacielem nie jest. Rozumiesz?
Chodziło mi wyłącznie o klasyfikację "człowiek bardziej wartościowy/mniej wartościowy" - nie o to, że zaprzeczam istnieniu wartości i obecności ich w naszym życiu.

Columbus, to Twoje stwierdzenie:

Znać wartość człowieka nie jest po to aby go oceniać, raczej, aby być świadomy jego wartości...

znowu budzi mój sprzeciw smile To mi trochę sztuczną gloryfikacją zalatuje. KAŻDY człowiek jest wartościowy i zawsze nie dla każdego. Twoje zdanie wygląda tak, jakbyś z góry założył jakieś lepsze wartości (powiedzmy, że jest to poświęcenie dla innych) i podkreślał, że należy tę wartość doceniać, podkreślać, odnosić się do jej posiadacza z wielkim szacunkiem. Tymczasem dla mnie niektóre odmiany poświęcenia dla innych są głupotą, nie wartością. Dla mnie wartością może być egoizm polegający na umiejętności dbania o swoje samopoczucie. I co? Ty ustawisz na piedestale poświęcającą się cierpiętnicę, ja - kobietę świadomą swoich potrzeb. Jesteś przekonany, że niezbędna tu jest klasyfikacja, która z nich jest bardziej wartościowa?

115 Ostatnio edytowany przez Columbus (2014-03-06 12:15:44)

To mi trochę sztuczną gloryfikacją zalatuje. KAŻDY człowiek jest wartościowy i zawsze nie dla każdego. Twoje zdanie wygląda tak, jakbyś z góry założył jakieś lepsze wartości

Witaj smile

Więc powiedz proszę czy wszyscy ludzie sa dobrzy czy moze zli, czy moze dobrzy i zli? Czy wszyscy sa tacy sami? i skad mozemy sie o tym dowiedziec?

Byc swiadom czegos to nie klasyfikacja , a co do klasyfikacji to widze ze Ty wlasnie poprzez swoja wypowiedz to robisz.

Serdecznie pozdrawiam.

116

Nikt nie wyraża poglądu, że trzeba kogoś oceniać ten jest mniej wartościowy a ten mniej dla mnie czy dla innych ludzi. To stereotyp, do tego śmierdzący faszyzmem. Każdy ma w sobie jakieś wartości, wielokrotnie się zdarza, że jest obiektywnie, wielokrotnie nieobiektywnie oceniony i przez ludzi i przez system/ społeczeństwo i samego siebie, albo na wyrost (czytaj w wersji przejaskrawionej gloryfikowany, popierany w niesłusznej sprawie itp.), albo zepchnięty w róg życia ( czytaj sam bez pomocy, zabity przez kogoś, wsadzony do paki itp)

W jakim społeczeństwie żyjemy,  ludzie mają problemy, aby odróżnić zachowanie od samego człowieka i oceniają ludzi na podstawie  poglądów i zachowań, od małego oceniają nas rodzice i szkoła
Byłeś niegrzeczny, tak się nieładnie zachowałeś
O bierz przykład z X  - zawsze przygotowany na lekcję
A państwo nie ocenia, kto dobrym obywatelem, a kto już nie?
A k/Kościół, kto wypełnia wolę b/Boga?

A co my nie oceniamy ludzi ? Nie spotykam się na kawę/żyję blisko z wszystkimi, tylko z tymi, którzy są dla mnie warci np. poświęcenia czasu, przyjaźni, zaufania itp.
A co siebie nawzajem tu na forum mniej czy więcej, świadomie czy nie, to nie oceniamy po wypowiedziach? Zawsze to jesteśmy tacy idealnie obiektywni i mówimy wartościowy/denny post, czy nam się wyrywa ? jaki to musi być  dobry/ durny/samolubny człowiek?

Nie do końca da się żyć bez oceniania, niby jak człowiek ma chociażby wiedzieć czy coś jest np. etyczne?

Twierdzenie ?nie oceniam innych? to dopiero gloryfikacja, bo nierealne do realizacji w praktyce (przynajmniej nie zawsze)

Zdałem sobie sprawę, że prawdziwą wartość drugiego człowieka odkrywamy dopiero wtedy, kiedy już go nie ma. Jak skarb, który trzymało się w dłoni, ale bezwiednie pozwoliło mu się wyślizgnąć przez palce.  (Jonathan Carroll ? Muzeum psów?)

117

Anhedonia napisał/a:

Koliber - nie ma potrzeby dyskutować o "wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy".
Dla mnie porównanie kogokolwiek z nas z Trynkiewiczem jest zwyczajnym nietaktem.
TAK - i Ty, i ja i pozostali dyskutanci jesteśmy O NIEBO bardziej od niego wartościowi... Myślimy głową a nie... (wstaw co uważasz)
Więcej, mało powiedzieć, że on jest niewiele wart. On jest drugim krańcem osi - jest wręcz szkodliwy. A kto uważa inaczej, niech go sobie weźmie pod swój dach.

Uderz w stół a nożyce się odezwą...
ja nie dyskutuje o Trynkiewiczu bo mi to nie potrzebne ale widze że on ciebie najbardziej zainteresował z tej czwórki...

ptania były skierowane do Krycha, bo skoro twierdzi że przeczyła moje posty a pyta się mnie co to jest wartość człowieka to albo czytał wybiórczo albo z niezrozumieniem, wiec zadałam absurdalne pytania, absurdalne bo nielogicznym jest dywagowanie o czyjejś wartości , bo niby od której strony lepsze? gorsze?

a nietaktem jest powiedzenie ze się ma na kogoś wyje....ne w wątku o wartościach roll

118 Ostatnio edytowany przez iajagoda (2014-03-06 13:19:33)

Koliber to  ciekawe spostrzeżenie  zdarza się czytać  i wcale nie rozumieć. Ja jestem tego przykładem, bo temat zrozumiałam,  jako co dla was w ludziach jest wartościowe, co przykuwa uwagę i co szanujecie, a nie jako zaproszenie do dyskusji co jest lepsze, a co gorsze.

Może dlatego, że wartości  nie da się w ten sposób ocenić nie można powiedzieć np. uczciwość lepsza od miłości np. cierpliwość lepsza od hojności itp., bo  może tak dojdziemy do jakiegoś obłędu?  ? pod tym kątem zgadzam się z Twoim ?absurdalne bo nielogicznym jest dywagowanie o czyjejś wartości, bo niby od której strony lepsze? gorsze?? Ale nie wierzę, że po to powstał ten wątek! Chyba o to chodziło, aby zobaczyć jak ludzie rozumieją "wartość człowieka", a nie posegregowanie ludzi na mniej lub bardziej wartościowych.

PS i tak kazdy ciut inaczej rozumie pewne pojęcia np. miłość...

119

Hmm doszłam do wniosku ze to trochę niezgrabność autora w wyrażaniu tego o co mu chodzi...

Jagodo, ja ciebie rozumiem, oczywiście że oceniamy, bo jesteśmy ludźmi, wręcz jest to nam potrzebne by oddzielić ziarno od plew, co dla nad dobre a co złe...

120

Niezgrabność? Oj, ja tego tak nie odbieram (pewnie znów inaczej rozumie). Wiesz zgadzam się z Anhedonią, która napisała  ?wszak SPRZECZNE sygnały wyprowadzasz?, ale Go całkowicie ?rozgrzeszam?
1.    Temat trudny i kontrowersyjny i ciężko zostać dyplomatą, a jakby powiedział,  co dokładnie myśli to by ukierunkował dyskusję.
2.    Rozbraja mnie tym ?witam serdecznie? i do tych, którym widać kibicuje i do tych z którymi się nie zgadza
3.    Autor troche zmusza do myślenia, a to nie każdy potrafi. Przykład wody przecież jest intrygujący woda jak człowiek może płynąć spokojnie, albo wyrwać się z brzegów, jak człowiek być nieobliczalna.  Może być czysta i brudna, można ją ujarzmić, ale nie na zawsze, ale ona i tak robi swoje, a jak ?ma dość? to sobie wyparuje, albo się zamrozi? A poza tym kropla do kropelki i rzeka płynie?
Osobiście wracam tu, po więcej porównań, pewnie dlatego, że w pierwszym momencie jak je słyszę to zastanawiam się ?kurna o co chodzi?
4.    Wbrew pozorom świetnie się czyta jak nikt do końca nie wie o co chodzi, bo wtedy coś nowego  ?wychodzi?/?wchodzi?
5.    Wg mnie całkiem "zgrabnie" "węszy" w sprawie: "Wynika z tego, że najważniejsze zagadnienia są traktowane najmniej poważnie, a pierdoły przyciągają uwagę ludzi bardzo skutecznie..." I ?udowadnia?  -  ?na te fundamentalne pytania ludzie reagują tak dziwnie? Proszę przeczytaj pierwszy Jego post jeszcze raz.

121

I ja dorzucę swój kamyczek do ogródka.
Dla założyciela wątku fundamentalnym pytaniem jest wartość człowieka.
Odpowiedź zawsze wiąże się z oceną ludzi-subiektywną oceną!
W/g mnie fundamentalnym pytaniem jest: Jak żyć?!/to nie jest pytanie do premiera/.
Co tak naprawdę mam do zrobienia w tym życiu,jaką "lekcję"do przerobienia.

122

Koliber napisał/a:

Hmm doszłam do wniosku ze to trochę niezgrabność autora w wyrażaniu tego o co mu chodzi...

Jagodo, ja ciebie rozumiem, oczywiście że oceniamy, bo jesteśmy ludźmi, wręcz jest to nam potrzebne by oddzielić ziarno od plew, co dla nad dobre a co złe...

Witaj Koliberku:)

Może i dla niektórych trochę nie zgrabnie się wyraziłem pochłonięty prostotą zapytania, z jakiegoś powodu niektórzy ludzie prostoty nie rozumieją i to jest smutne...

Pozdrowiam

123

Wiesz Zuza o tym nie pomyślałam, że gzieś jest tu ukryte " jak żyć?", dobra myśl, dziękuję.

124

Columbus napisał/a:

Człowiek zagoniony za pieniędzmi, karierą, czy takimi tam celami w życiu mało się zastanawia czym jest wartość człowieka. Nawet kiedyś jako taki mały żart zapytałem kumpla "powiedz jak myślisz czym jest wartość człowieka, kim tak naprawdę jesteś? takie tam fundamentalne pytania smile Wiecie co odpowiedział? - czy wszystko z tobą jest ok? Wynika z tego że najważniejsze zagadnienia są traktowane najmniej poważnie, a pierdoły przyciągają uwagę ludzi bardzo skutecznie...

Czym dla was jest wartość człowieka?
Dlaczego według was na te fundamentalne pytania ludzie reagują tak dziwnie.

Wartość człowieka to jego czyny.
Pytanie pułapka. Nie dajcie się sprowokować tongue.

125 Ostatnio edytowany przez krych23 (2014-03-06 18:13:35)

Koliber jestem mężczyzną smile W porządku, nick może być mylący, ale mogłaś zwrócić uwagę na rodzaj osoby.
"a nietaktem jest powiedzenie ze się ma na kogoś wyje....ne w wątku o wartościach"- nie sądzę.
W każdym razie ponownie się do mnie przyczepiłaś.
Tobie zwrócono uwagę, a co zrobiłaś? Podkreśliłaś, że to ja popisałem się nietaktem, no proszę Cię...
Spójrz co napisałem na poprzedniej stronie : "Punktujesz, wyciągasz z kontekstu."
Zatem przestań mi umniejszać, drażni mnie to.

iJagoda świetnie się czyta Twoje posty.

"Jak żyć" - dla mnie ważnym jest poczucie sensu życia.
"Być radosnym, dobrze czynić i wróblom pozwolić ćwierkać "

EDIT - Wartość człowieka to jego czyny. - to przede wszystkim.
Czynami wpływamy na siebie. One nas kształtują, budują, zmieniają.

Zuza33 napisał/a:

I ja dorzucę swój kamyczek do ogródka.
Dla założyciela wątku fundamentalnym pytaniem jest wartość człowieka.
Odpowiedź zawsze wiąże się z oceną ludzi-subiektywną oceną!
W/g mnie fundamentalnym pytaniem jest: Jak żyć?!/to nie jest pytanie do premiera/.
Co tak naprawdę mam do zrobienia w tym życiu,jaką "lekcję"do przerobienia.

Żyć tak, aby zostawić jakiś pozytywny ślad po sobie. Kierować się dobrem, walczyć ze złem i niesprawiedliwością. Redukować swoje wady, pogłębiając zalety. Pokonywać słabości, strach, cierpienie i ból. Cieszyć się z najmniejszych sukcesów.

127

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:

Żyć tak, aby zostawić jakiś pozytywny ślad po sobie. Kierować się dobrem, walczyć ze złem i niesprawiedliwością. Redukować swoje wady, pogłębiając zalety. Pokonywać słabości, strach, cierpienie i ból. Cieszyć się z najmniejszych sukcesów.

Przybijam pionę.

128 Ostatnio edytowany przez Koliber (2014-03-06 18:56:10)

yetii napisał/a:

Nie dajcie się sprowokować tongue.

za późno tongue

krych23 napisał/a:

Tobie zwrócono uwagę, a co zrobiłaś? Podkreśliłaś, że to ja popisałem się nietaktem, no proszę Cię...
Spójrz co napisałem na poprzedniej stronie : "Punktujesz, wyciągasz z kontekstu."
Zatem przestań mi umniejszać, drażni mnie to.

A mnie to nie drażni i mogę tak dalej smile

Mi zwrócono uwagę w momencie gdy rozmawiam z tobą, wiec nie omieszkałam zauważyć iż nazwisko Trynkiewicz takie oburzenie wywołało a "mieć wyjeb...e na kogoś" zostało pominięte, tyle

I tak wiem ze jesteś meżczyzną, to "a" mi się gdzieś tam przykleiło, ale przynajmniej wesoło, Krycha też może być wink

129

....jest wielkim skarbem w dzisiejszych czasach a każde pokolenie wprowadza "nowe" ale czy to są wartości zgodne z morałem ludzkim?....
Temat dobry,ciekawy.....
Pozdrawiam:-)

130 Ostatnio edytowany przez NieZnamSiebie (2014-03-06 19:47:45)

Prawda taka, że próba odpowiedzi na pytanie to trochę jak walenie głową w mur.
Bardzo słusznie, że dla każdego z nas "wartość" zawiera trochę inny przekaz, inne znaczenie.
Owszem, istnieje szkoła, która mówi o "wartości" jako prawdzie abstrakcyjnej i wsadza w jedną szufladę z "dobrem" czy "szczęściem", ale chyba wszyscy się zgodzimy, że to nie do końca udana próba interpretacji.
Dla mnie wartość człowieka jako jednostki jest wrodzona, intuicyjna (czasem dochodząca do głosu po traumatycznych przeżyciach).
Myślę sobie też, że ta "wartość" uwidacznia się dopiero w związku z koegzystowaniem z innymi. Wartość sama w sobie jest raczej pustym, nic nie znaczącym słowem (wartość jest czymś, co musi być nakierowane na coś/na kogoś).

Posty [ 66 do 130 z 190 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czym jest wartość człowieka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024