Czym jest wartość człowieka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czym jest wartość człowieka?

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 190 ]

Temat: Czym jest wartość człowieka?

Człowiek zagoniony za pieniędzmi, karierą, czy takimi tam celami w życiu mało się zastanawia czym jest wartość człowieka. Nawet kiedyś jako taki mały żart zapytałem kumpla "powiedz jak myślisz czym jest wartość człowieka, kim tak naprawdę jesteś? takie tam fundamentalne pytania smile Wiecie co odpowiedział? - czy wszystko z tobą jest ok? Wynika z tego że najważniejsze zagadnienia są traktowane najmniej poważnie, a pierdoły przyciągają uwagę ludzi bardzo skutecznie...

Czym dla was jest wartość człowieka?
Dlaczego według was na te fundamentalne pytania ludzie reagują tak dziwnie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czym jest wartość człowieka?
Columbus napisał/a:

... kiedyś jako taki mały żart zapytałem kumpla "powiedz jak myślisz czym jest wartość człowieka, kim tak naprawdę jesteś? takie tam fundamentalne pytania smile Wiecie co odpowiedział? - czy wszystko z tobą jest ok?
...

Może dlatego, że mało kto FUNDAMENTALNE sprawy omawia tak jak napisałeś: w drodze "małego żartu"... wszak SPRZECZNE sygnały wyprowadzasz.
BO: "temat poważny" na niepoważnie brać to jakby "podśmiechujki" sobie robić z tematu wink
Ty niepoważnie do rzeczy podszedłeś, to czemu miał kolega w sposób poważny TO potraktować? Może sobie jaja chciałeś z niego porobić...? Jak miał "wyczuć" twoje intencje wink ?
A nad tematem wartości człowieka odpowiem, jak się ZASTANOWIĘ...
Na początek, jak to ostatnio powiedziało moje poważne nastoletnie dziecko: "człowiek to najmądrzejsze ze zwierząt" smile

3

Czlowiek nie ma zadnej "wartosci" bo czlowiek to nie rzecz.

Wartosc moga miec jego dziela lub czyny, moze wyznawac pewne wartosci, ale nie powinien stanowic przedmiotu oceny sam w sobie bo prowadzi to do absurdow.

4

Wartosc czlowieka wyraza sie dka mnie przez to czy mozna liczyc na ta osobe  w trudnych chwilach, czy jest podpara, czym kieruje sie w zyciu, czy idzie uczciwie przez zycie

5

Anhedonia napisał/a:
Columbus napisał/a:

... kiedyś jako taki mały żart zapytałem kumpla "powiedz jak myślisz czym jest wartość człowieka, kim tak naprawdę jesteś? takie tam fundamentalne pytania smile Wiecie co odpowiedział? - czy wszystko z tobą jest ok?
...

Może dlatego, że mało kto FUNDAMENTALNE sprawy omawia tak jak napisałeś: w drodze "małego żartu"... wszak SPRZECZNE sygnały wyprowadzasz.
BO: "temat poważny" na niepoważnie brać to jakby "podśmiechujki" sobie robić z tematu wink
Ty niepoważnie do rzeczy podszedłeś, to czemu miał kolega w sposób poważny TO potraktować? Może sobie jaja chciałeś z niego porobić...? Jak miał "wyczuć" twoje intencje wink ?
A nad tematem wartości człowieka odpowiem, jak się ZASTANOWIĘ...
Na początek, jak to ostatnio powiedziało moje poważne nastoletnie dziecko: "człowiek to najmądrzejsze ze zwierząt" smile

To z tym żartem to bardziej metafora, kumpel dobze wie kiedy żartuje, to myli pół żartem pół serio.

Generalnie takie jest społeczeństwo ze próbujemy sobie odpowiedzieć na pytania drugorzędne nie znając odpowiedzi na pierwszorzędne, czyli to tak jak zacząć drogę od drugiego kroku:)...

6

Iceni napisał/a:

Czlowiek nie ma zadnej "wartosci" bo czlowiek to nie rzecz.

Wartosc moga miec jego dziela lub czyny, moze wyznawac pewne wartosci, ale nie powinien stanowic przedmiotu oceny sam w sobie bo prowadzi to do absurdow.

Definicja wartości nie jest jednoznaczna:)

7

Wiec moze zacznij od podania wlasnej definicji wartosci, zebysmy mieli pewnosc, ze rozmawiamy o tym samym, a nie kazdy z nas o czyms innym.

8

Iceni napisał/a:

Wiec moze zacznij od podania wlasnej definicji wartosci, zebysmy mieli pewnosc, ze rozmawiamy o tym samym, a nie kazdy z nas o czyms innym.

Alez Iceni, przeciez autor wyraznie zapytal, czym dla NAS jest wartosc czlowieka, jak ja definiuje. Wynika z tego, ze orientuje sie, ze dla kazdego z osobna moze byc to cos innego, co swiadczy o naszej wartosci. Nie musimy dyskutowac o tym samym. Juz Ci pisze, dlaczego. Ano dlatego, ze dla jednego wartosciowy czlowiek to czlowiek uczciwy, solidny, itd,., a dla drugiego wartosc czlowieka moze sie odzwierciedlac na przyklad w jego majatku- im czlowiek bogatszy, tym bardziej wartosciowy. Rozne sa opinie. I wlasnie o tym autor chcial podyskutowac. Mysle, ze dokladnie zdawal sobie sprawe z tego, ze dla kazdego co innego jest w czlowieku wartosciowe...

9

Ewika99 napisał/a:
Iceni napisał/a:

Alez Iceni, przeciez autor wyraznie zapytal, czym dla NAS jest wartosc czlowieka, jak ja definiuje. Wynika z tego, ze orientuje sie, ze dla kazdego z osobna moze byc to cos innego, co swiadczy o naszej wartosci. Nie musimy dyskutowac o tym samym. Juz Ci pisze, dlaczego. Ano dlatego, ze dla jednego wartosciowy czlowiek to czlowiek uczciwy, solidny, itd,., a dla drugiego wartosc czlowieka moze sie odzwierciedlac na przyklad w jego majatku- im czlowiek bogatszy, tym bardziej wartosciowy. Rozne sa opinie. I wlasnie o tym autor chcial podyskutowac. Mysle, ze dokladnie zdawal sobie sprawe z tego, ze dla kazdego co innego jest w czlowieku wartosciowe...

Ciepło, ciepło...:)

10

Dziś mówi się o zasobach ludzkich  - tyle dziś człowiek jest wart!!!
Wartošc jakąś tam ma ; póki piękny,młody  ,zdrowy.
Wartościowy jest  ten zaradny,co swietny biznes robi,pod domem pięć bryk stoi i jest tak zajęty źe niemyśli jak się zyje innym.

Człowiek o bogatym wnętrzi,piękmej duszy,który źyje miłošcią do przyrody,który potrafii wychamować na widok piękna,który przystanie  aby pochylič się nad drugim człowiekiem - dziś jest bez szans.

11

daria1968 napisał/a:

Wartościowy jest  ten zaradny,co swietny biznes robi,pod domem pięć bryk stoi i jest tak zajęty źe niemyśli jak się zyje innym.

Człowiek o bogatym wnętrzi,piękmej duszy,który źyje miłošcią do przyrody,który potrafii wychamować na widok piękna,który przystanie  aby pochylič się nad drugim człowiekiem - dziś jest bez szans.

To bardzo powierzchowne stwierdzenie.

12

daria1968 napisał/a:

Bardzo to smutne, że człowieka traktuje się jak zasoby ludzkie itd, ale dopóki są wciąż ludzie o bogatym wnętrzu, dopóki widzę, że niektórzy umieją się pochylić nad drugim człowiekiem, czy po to aby powąchać kwiat to nie uwierzę, że tacy ludzie nie mają szans. Mają szansę nie stać się tymi zasobami tylko wciąż zachować swoje człowieczeństwo.

13

daria1968 napisał/a:

Szkoda tylko że z Twojej wypowiedzi nie jest jasne czy to jest Twoja osobista opinia, czy po prostu stwierdzenie że tak jest ogólnie w społeczeństwie..

Przez  "stwierdzenie powierzchowne" miałem na myśli że powierzchowne jest to co wymieniłaś: piękny, bogaty, etc.

14

Często mówi sie że ktoś jest coś wart lub  jest  nic nie wart. Sama nie wiem co to znaczy. Osobiście uważam że wartości mogą byc generowane przez człowieka lub nie . Wartości te to szacunek, pokora, wspaniałomyślność ,cierpliwość , optymizm ducha i wiele innych. Ale to tylko moje wyobrażenia na ten temat.

15

daria1968 napisał/a:

Zawsze tak było.

16

Moim zdaniem jest na tyle wartosciowy, na ile nie jest szuja. Jesli czlowiek zyje nie posiadajac/korzystajac z sumienia, jesli jest wygodnicki do granic mozliwosci i sprzeda wlasna matke, to wiadomo, co o takim myslec. Moze byc przy tym np. "wartosciowy" towarzystko- milutki, anegdoty opowiadac przezabawne...

17

Myślę, że wartośc człowieka zawsze i wyłącznie odczytac można z jego wnętrza.
To nie żadne bogactwo, ani uroda, czy nawet wiedza zdobią człowieka, ale wszystkie dobre cechy, które posiada.
Ludzie dzielą się na dobrych i złych.
Wartością człowieka będzie jego życzliwosc, dobre serce, szczerośc itp.
Dobry człowiek nigdy nie odwraca się plecami do drugiego człowieka, gdy ten jest w potrzebie.

18

Columbus napisał/a:
daria1968 napisał/a:

Witam

Myślę że Daria chciała naświetlić sytuację dzisiejszego postrzegania człowieka na tym Świecie.
Że człowiek delikatny , spokojny uczciwy itd.... jest odpychany przez społeczeństwo.
Dla  Świata liczą się niestety wartości materialne... kto ma to jest kimś....
I moim zdaniem również jest to że wrażliwość  spokój skromność nie jest dzisiaj w cenie.
To tak w telegraficznym skrócie.

19 Ostatnio edytowany przez Olinka (2014-03-04 03:03:34)

strzała napisał/a:

To nie żadne bogactwo, ani uroda, czy nawet wiedza zdobią człowieka, ale wszystkie dobre cechy, które posiada.

No ale czlowiek nigdy nie jest w 100 proc. dobry lub zly. Nie jestesmy aniolami ani demonami smile Wartosc czlowieka trudno okreslic na podstawie powierzchownej znajomosci. Ktos moze byc przemily, sztucznie uprzejmy, pozowac na dobrego i szlachetnego...

Jeśli cytujesz czyjeś słowa, zrób to, proszę, w sposób, który nie będzie budził wątpliwości. Możesz użyć funkcji "cytuj" lub po prostu cudzysłowu.
Z pozdrowieniami, Mod. Olinka

20

Milionek napisał/a:

Witam

Myślę że Daria chciała naświetlić sytuację dzisiejszego postrzegania człowieka na tym Świecie.
Że człowiek delikatny , spokojny uczciwy itd.... jest odpychany przez społeczeństwo.
I moim zdaniem również jest to że wrażliwość  spokój skromność nie jest dzisiaj w cenie.

Tacy ludzie sa swietni. Super sie z nimi/przy nich odpoczywa. Sa jak swieze powietrze

21

Milionek napisał/a:
Columbus napisał/a:
daria1968 napisał/a:

Witam

Witam Cię....

Serdeczne dzięki za udział.

Tak wiem dlatego Daria dostała korektę do pierwszego postu który był nie do końca jedno znaczny.

22

mampytanie napisał/a:

]Myślę, że wartośc człowieka zawsze i wyłącznie odczytac można z jego wnętrza.

No ale czlowiek nigdy nie jest w 100 proc. dobry lub zly. Nie jestesmy aniolami ani demonami smile Wartosc czlowieka trudno okreslic na podstawie powierzchownej znajomosci. Ktos moze byc przemily, sztucznie uprzejmy, pozowac na dobrego i szlachetnego...

Dziękuję za udział w dyskusji...

Czyli nie jest to łatwe aby określić poziom wartości człowieka? Ale są ludzie którzy po jednej minucie są w stanie określić czy dana osoba jest o bogatym wnętrzu czy też się zgrywa, myślisz że to szczególny talent?

23

Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za udział w tej dyskusji jednocześnie zapraszając do kontynuowania...

24

strzała napisał/a:

Wartością człowieka będzie jego życzliwosc, dobre serce, szczerośc itp.
Dobry człowiek nigdy nie odwraca się plecami do drugiego człowieka, gdy ten jest w potrzebie.

Witam serdecznie:)

A co z tymi co uważają ze dobra materialne to jest wartość człowieka?

Nie pisz, proszę, postów jeden pod drugim, bo jest to sprzeczne z naszym regulaminem. Jesli chcesz coś dopisać, użyj funkcji ,,cytuj".
Dziękuję i pozdrawiam, Mod. Olinka

25

Columbus napisał/a:

Myślę, że tacy ludzie są puści, bo przecież nie szata i nie jego skarby zdobią człowieka.
Można miec kupe złota, wszelkie bogactwa i serce z kamienia.

Ten kto posiada ogromne wartości materialne jest zaradny, ale to wcale nie musi znaczyc, że jest wartościowym człowiekiem.

26

strzała napisał/a:
Columbus napisał/a:

Myślę, że tacy ludzie są puści, bo przecież nie szata i nie jego skarby zdobią człowieka.
Można miec kupe złota, wszelkie bogactwa i serce z kamienia.

Ten kto posiada ogromne wartości materialne jest zaradny, ale to wcale nie musi znaczyc, że jest wartościowym człowiekiem.

To prawda, czyli wiedza to wartość zewnętrzna a mądrość to wartość wewnętrzna ...:), tak?

27

Pisałam o wartości człowieka w kontekście wnętrza określającego jego dobre cechy.
Każdy może miec oczywiście inne zdanie.
A i w sumie mądrośc może miec różne oblicza, bo może byc mądry na swój sposób i dla własnych korzyści.

28

strzała napisał/a:

Pisałam o wartości człowieka w kontekście wnętrza określającego jego dobre cechy.
Każdy może miec oczywiście inne zdanie.
A i w sumie mądrośc może miec różne oblicza, bo może byc mądry na swój sposób i dla własnych korzyści.

Tak, rozumie chodziło mi o to że gdzieś ktoś powiedział - jeżeli chcesz zdobyć wiedzę to zbieraj rzeczy a jeżeli chcesz zdobyć mądrość to się i pozbywaj. W ten sposób nawiązałem do tego co powiedziałaś w poprzednim poście.

29

To są moje przemyślenia i wnioski na to co widzę i przeźywam.
Wierzcie mi wiele widziałam i czasem mam poczucie jakby w Polsce była druga Polska do których spycha się człowieka który w mniemaniu  drugiego jest gorszy.Dla tych gorszych nie wiele da się zrobić bo nie ma odpowiednich ustaw,ciągle trwa kryzys i dlatego jeden wyprówa sobie flaki za trzech...
Więc jaką wartość ma ten jeden stojący przed Tobą człowiek?

Jak osoba wraźliwa,delikatna ma walczyć o swoje prawa do godnego źycia,do pracy  - jak?
Zamyka się w sobie - dziękując Bogu ze w momentach rozpaczy  moźe podziwiać piękno.I boi się źe to teź moźe stracić.

30

daria1968 napisał/a:

To są moje przemyślenia i wnioski na to co widzę i przeźywam.
Wierzcie mi wiele widziałam i czasem mam poczucie jakby w Polsce była druga Polska do których spycha się człowieka który w mniemaniu  drugiego jest gorszy.Dla tych gorszych nie wiele da się zrobić bo nie ma odpowiednich ustaw,ciągle trwa kryzys i dlatego jeden wyprówa sobie flaki za trzech...
Więc jaką wartość ma ten jeden stojący przed Tobą człowiek?

Jak osoba wraźliwa,delikatna ma walczyć o swoje prawa do godnego źycia,do pracy  - jak?
Zamyka się w sobie - dziękując Bogu ze w momentach rozpaczy  moźe podziwiać piękno.I boi się źe to teź moźe stracić.

Cześć....
Dziękuje za odpowiedz...

"Jak osoba wraźliwa,delikatna ma walczyć o swoje prawa do godnego źycia,do pracy  - jak?"

Myśle że taka osoba jeżeli jej wartości są szczere i prawdziwe to nie musi o nic walczyć ponieważ tacy ludzie są zauważani w tłumie ludzi któży są odwrotnością do tej osoby, różnica jest spostrzegana jak światło w ciemności, i wtedy godne życie , praca same go znajdą:)

31 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-02-28 13:23:01)

Columbus napisał/a:
Ewika99 napisał/a:
Iceni napisał/a:

Ciepło, ciepło...:)

No skoro tak, to uwazam, ze ocenianie "wartosci" czlowieka jest albo czcza, pseudofilozoficzna  gadanina dla podniesienia wlasnej oceny w swoich oczach, albo czyms z gory blednym.

Ze dobre uczynki i bogate wnetrze  swiadcza o tym, cze czlowiek jest wartosciowy?
... A, to przepraszam, osoba uposledzona, niezdolna do czynienia czegokolwiek nie jest wartosciowym czlowiekiem?

Czy ktos, kto zabija dla pieniedzy - jest wartosciowym czlowiekiem?

...I powiecie to prosto w oczy swojemu rzeznikowi, ktory codziennie wpycha elektrody w krowie odbyty zebyscie wy mieli co jesc, ze zabijanie jest fe?

A kim JA jestem, żeby oceniac czyjakolwiek "wartosc"?!

32

Iceni
A kto powiedział, że wartość człowieka zależy od uczynków?
A kto powiedział, że ludzie upośledzeni są niewartościowi, albo nie mają bogatego wnętrza? Czasem widzą/ wiedzą więcej niż nam się wydaje. A śpiączka czy upośledzenie to nie zawsze jest od urodzenia, a nawet gdyby to skąd my wiemy, co im w głowie siedzi? A może w świecie duchowym to ciało się nie liczy? A skąd my wiemy, czy świat duchowy istnieje, czy tylko nam się wydaje?

?Czy ktos, kto zabija dla pieniedzy - jest wartosciowym czlowiekiem?? ? a z tym to bywa różnie, dla jednych bardzo wartościowy, bo wyręcza ich w brudnej robocie, a ktoś ja wykonać podobno musi!

Autor pyta ?Czym dla was jest wartość człowieka?? to może się spodziewać, że wparuje ktoś i powie wnętrze się liczy, albo liczy się tylko kasa tyle jest wart co jego majątek.
np. przelicz cenę organów do przeszczepu co do popytu na rynku i ich jakości, uwzględnij średnią cenę rynkową + koszty transportu, przechowywania + ewentualność realizacji zlecenia w półświatku i masz wartość pieniężną.
Przyjdzie inny i powie gów?o prawda, bo nobliści więcej są cenieni.
A następny powie najlepiej kogoś uprowadzić i negocjować okup, albo sprawdzić ile kasy można dostać na danym osobniku na giełdzie żywym towarem?
Jak trudno nawet na pieniądze przeliczyć, a co dopiero mówić o wartościach niematerialnych?

33 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-02-28 14:41:34)

To o dobrych uczynkach i bogatym wnetrzu pojawilo się w wypowiedzi(ach?) powyzej.

Co dla mnie stanowi wartosc czlowieka? Nic i wszystko. Czlowiek jest podmiotem, a nie przedmiotem wyceny/oceny.

________

A tak przy okazji to pojawilo się tu znowu "pitolenie" (sorry za okreslenie, ale tego utyskiwania na upadek "wartosci" i moralnosci jest już tyle, ze zaczyna przypominac starcze gderanie) ...na temat upadku wartosci moralnych w spoleczenstwie.

Z drugiej strony mowi się, ze wiara, moralnosc, daja silne fundamenty w zyciu.

A jednak okazuje się, ze ci materialisci z latwoscia "wygryzaja" tych "moralnych".

Na co wiec tak naprawdę narzeka/ja/my? Na wlasna slabosc i niemoc?
Jeżeli swiat dotyka jakas "niemoc" to dlatego, ze my, "moralni" do tego dopuscilismy.

______

Wracajac do tematu - czy swiatowej slawy kardiochirurg jest wartosciowym czlowiekiem? Nawet jeżeli zarazem jest alkoholikiem i dla swoich bliskich potrafi być okrutny?
Czy psychopata jest wartosciowym czlowiekiem? Ale gdyby jego nie było to na jego przykladzie nie moglby się szkolic swiatowej slawy kryminolog i wyuczyc 5 kolejnych.

Ludzie nie sa pojedynczymi planetami w Kosmosie - wszyscy jestesmy czescia tego samego systemu - poeta moze być uduchowionym poeta bo inny ktos jest przyziemnym materialista dbajacym tylko o to, co przyziemne a dzięki czemu poeta nie chodzi glodny i goly.

Dlatego tak jak napisalam we wstepie - sam pproblem "wartosci" czlowieka wydaje mi się "filozoficzna papka" ku pokrzepieniu wlasnej duszy.

34

Iceni

No tak pojawiło się jak jeden z możliwych czynników, a nie jako ogólny wyznacznik wartości.

Poruszyłaś ciekawy problem, kiedy człowiek ma dwie twarze, albo wiecej, dla jednego jest dobry i wspaniałomyślny, a drugiemu piekło gotuje, już pomijając czy jest ceniony w swoim zawodzie jak ten kardiolog z Twojego przykładu. Ale czy tacy ludzie są warościowi?

Muszę jeszcze raz przemyśleć to "Nic i wszystko." + kontekst szufladkowania i rozdzielenia oceniania zachowań i człowieka, czy da się to rozdzielić? "Czlowiek jest podmiotem, a nie przedmiotem wyceny/oceny." czy ocenianie człowieka to zawsze uprzedmiotowianie, a nie np. docenianie, ze jest taki jaki jest, albo żałowanie, ze jest taki jaki jest, bo gdyby był inny to chyba by się tak nie zachowywał? Zachowania można zmienić, ale czy można zmienić człowieka i czy sie powinno i czy warto?

35

Dobre. Szczególnie przykład kardiochirurga. Człowiek to tylko człowiek, w jednych rzeczach dobry w innych zły. Gdybania ciąg dalszy:  Kardiochirurg jako wykonujący zawód szalenie stresogenny, popada w alkoholizm, co odbija się na bliskich. Przez jednych będzie zbrukany przez innych wysławiany pod niebiosa. Przecież mógł sobie wybrać inny zawód, mniej stresujący, no ale ktoś musi pracować na takich stanowiskach jak lekarze, grabarze czy inne tego typu. I nawet nie tyle, co ktoś go oceni. Jest jeszcze jedna kwestia i chyba najważniejsza, co on sam o sobie myśli.

36

Ocenianie innych to chyba mamy we krwi,łatwo jest teź wydawać sądy...

37

Ważne jest aby człowiek poprzez własne błędy umiał rozpoznać co robił dobrze a co zle.
Jak postąpił czy też postępuje wobec innych... czy swoim postępowaniem krzywdzi ludzi
z którymi żyje czy wśród których wykonuje swoją pracę.

A jeśli ktoś obok zle postępuje to też jest nauką dla nas...ponieważ widzimy skutki tego.
Niekoniecznie chodzi o osądzenie tego człowieka, może raczej..jeśli oczywiście zapytałby nas
o radę... to delikatnie podpowiedzieć o ile mamy na ten temat wiedzę czy też doświadczenie.

38

Tak, będzie więcej takich ludzi kiedy będzie mniej pytań a więcej miłości wśród ludzi...

39 Ostatnio edytowany przez i.s.12110 (2014-02-28 19:37:31)

W ludziach jest zarówno dobro jak i zło oraz odcienie szarości. Dobry to taki co ściągnie z siebie koszulę ostatnią i da drugiemu co nie ma nic. Ale ten sam człowiek potrafi przeprowadzić perfidną gierkę żeby wyciągnąć zło z innego człowieka i ukazać całemu światu jaka z tej osoby szuja a on pokrzywdzony. Mało tego potrafi tego szuje przeprosić choć zniszczył go w społeczności swojej... I tu pytanie jaki jest ten człowiek zły czy dobry? Bo sama nie wiem.

40

i.s.12110 napisał/a:

W ludziach jest zarówno dobro jak i zło oraz odcienie szarości. Dobry to taki co ściągnie z siebie koszulę ostatnią i da drugiemu co nie ma nic. Ale ten sam człowiek potrafi przeprowadzić perfidną gierkę żeby wyciągnąć zło z innego człowieka i ukazać całemu światu jaka z tej osoby szuja a on pokrzywdzony. Mało tego potrafi tego szuje przeprosić choć zniszczył go w społeczności swojej... I tu pytanie jaki jest ten człowiek zły czy dobry? Bo sama nie wiem.

Każdy kto kogoś krzywdzi robi źle.

41

Zobaczcie na wodę, jaka ona jest dobra daje wszystko całemu życiu i nic nie dostaje za to... i jak się pięknie dostosowuje do każdej sytuacji; szklanka, wiadro, rzeka, zimno, ciepło, etc. i nie da się jej zranić w żaden sposób:)
Wiec taki może powinien być dobry człowiek...

42

No tak  to prawda,ale jak wiemy człowiek jest słaby ulega złu... a czy wie dokładnie czy jest to dobro czy zło? Kiedy kończy się opieka Rodzicielska ... która wytyczyła początek naszej drogi życiowej. Po tym każdy z nas zaczyna ustawiać swoje życie według tego co sobie wyznaczył.
Ustala co jest dla niego właściwie.... i nie koniecznie w zgodzie z innymi. Choć zasady ustalone są z góry...i oczywiście wychowanie przez Rodziców czy opiekunów również odbija się w naszym życiu, jak zostaliśmy wychowani.

43

Columbus napisał/a:

Zobaczcie na wodę, jaka ona jest dobra daje wszystko całemu życiu i nic nie dostaje za to... i jak się pięknie dostosowuje do każdej sytuacji; szklanka, wiadro, rzeka, zimno, ciepło, etc. i nie da się jej zranić w żaden sposób:)
Wiec taki może powinien być dobry człowiek...

Woda?
Woda?
A widziales kiedys powodz?
Sztorm?
Tsunami?

Tak, woda się wspaniale dostosowuje.
Wspaniale potrafi też niszczyc wszystko na swojej drodze.

44

Każdy ma swój indywidualny system wartości , dla jednych jest to rodzina jako najwyższa wartość , dla innych pieniądze, jeszcze dla innych władza i wysokie stanowiska. Ale każda z tych osób może być zarówno dobra jak i zła . Pewne natomiast jest że ludziom o podobnych systemach wartości żyje sie zgodniej , lepiej . Dla kogoś pogoń za pieniądzem ma najwyzszą wartość i skupia całą swoją energie i uwage na ich zarabianiu a dla innej osoby pieniądze są bo muszą być aby zaspokoić podstawowe potrzeby bytowe. Wyobrazcie sobie np. takie małżeństwo. Czy można powiedzieć o której z tych osób że jest bardziej lub mniej wartosciowa? Napewno można powiedzieć jedno ze dochodzi miedzy nimi do częstych napięć i konfliktów na tym gruncie.

45

Jeszcze o wodzie...:)

Jeżeli chodzi o sztorm,  powodzie i zalania, tu natura wody pokazuje że nie ma w niej strachu, człowiek poprzez ego jest więźniem strachu, nie każdy rozpoznaje swoje ego, to tak jakby powiedzieć do rybki woda, rybka odpowie ? woda? Jaka woda?

46

Columbus napisał/a:

Jeszcze o wodzie...:)

Jeżeli chodzi o sztorm,  powodzie i zalania, tu natura wody pokazuje że nie ma w niej strachu, człowiek poprzez ego jest więźniem strachu, nie każdy rozpoznaje swoje ego, to tak jakby powiedzieć do rybki woda, rybka odpowie ? woda? Jaka woda?

Columbus - woda nie jest żywa, to nie ma w niej strachu... nie ma też miłości zachwytu.  Mam wrażenie, ze się gubisz w tych przenośniach.
Albo ja ich nie chwytam.

47

Iceni...

Woda ma dużo wspólnego z nami, myślę że jest godna naśladowania.

Chyba masz racje wystarczy tych przenośni... smile

48

A co myślicie, czy człowiek wrażliwy, który jest wdzięczny nie tylko za "nowy samochód" ale za to że rano otwiera oczy i wstaje:) który jest świadomy sfery duchowej, który żyje wiedząc że przyszedłem tu z niczym i odejdę z niczym, czy taki człowiek będzie uważany za wartościowego?

49

"Swiadomy sfery duchowej"? Oby tylko nie popadl w przesade. ;P
Oprocz rozmyslania o zyciu czasem wazniejsze jest samo zycie.

A przede wszystkim przestac dumac "za kogo jest uwazany"...

Nie wystarczy tylko rozmyslac o milosci - trzeba również kochac.
Cierpiec i cieszyc się.

50

nie wystarczy chcieć, trzeba działać
nie wystarczy wiedzieć, trzeba stosować

Jestem tego świadomy Iceni...

51

nie wystarczy chcieć, trzeba działać
nie wystarczy wiedzieć, trzeba stosować

Zgadzam się z tym ale człowieka czasami ponoszą emocje i odbiega od swych zasad. Albo nie odnosi ich do siebie tylko do innych. A prawda leży po środku.

52

Witam...

Zgadzam się z tym ale człowieka czasami ponoszą emocje i odbiega od swych zasad. Albo nie odnosi ich do siebie tylko do innych. A prawda leży po środku.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jasne:) ale wiesz z tymi emocjami to jest tak że to są nasze emocje i kto inny jak nie my powinien mieć je pod kontrolą, problem w tym że ludzie z reguły obwiniają innych za swoje niepowodzenia, tak się dzieje  bo ludzie wybrali łatwiejsze zadanie tzn. kontrole nad innymi a sami się nie umieją kontrolować....

53

Columbus napisał/a:

A co myślicie, czy człowiek wrażliwy, który jest wdzięczny nie tylko za "nowy samochód" ale za to że rano otwiera oczy i wstaje:) który jest świadomy sfery duchowej, który żyje wiedząc że przyszedłem tu z niczym i odejdę z niczym, czy taki człowiek będzie uważany za wartościowego?

CZY takiego człowieka interesuje: czy "będzie uważany za wartościowego"?
Wydaje się ze słów powyżej, że TAKI człowiek ZNA swą wartość - więc nie musi szukać jej potwierdzenia w odbiciu oczu kogoś innego... Chyba, że owa wdzięczność wynika nie z własnego przekonania a robiona "dla poklasku", na pokaz. A to zdaje się że nosi całkiem inna nazwę wink w polityce: populizm.

Co do emocji. Tym człek się różni od zwierząt (ponoć jest najmądrzejszym z nich), że jest w stanie nauczyć się PANOWANIA nad emocjami (i instynktami)...
Nie darmo mówią: "gdy rozum śpi - budzą się demony"
A prawda? Ona nigdzie nie leży. Można ją widzieć, udawać, że się nie widzi, bądź "przerabiać" na swoje kopyto czyli "dostosowywać" do swoich potrzeb. Też sztuka nieznana innym, bardziej prostolinijnym zwierzątkom smile Górale mówią, że są 3 prawdy: "PRAWDA, G... prawda i TYZ prawda"

54

Columbus napisał/a:

wartość ma swoją, ani lepszą ani gorszą,

i tak nie rozumiem do końca tego wartościowania u ciebie, dlaczego tylko z dobrym to kojarzysz,  człowiek pijąc, bijący, okłamujący, okradający ma wartość taka co sobą reprezentuje a nam może być tylko nie po drodze z tymi wartościami, jedynie można ocenić jego czyny społecznie bądź od strony przyzwoitości....alee wartość jest bezdyskusyjna w kontekście dobra czy zła

55 Ostatnio edytowany przez MariuszS2006 (2014-03-02 12:01:31)

dla mnie WARTOŚĆ to wszystko to co BUDUJE, a nie RUJNUJE
napisanie książki, wymyślenie koła, internetu, zbudowanie domu, danie życia, wychodowanie kaktusa, wykształcenie dzieci, danie lepszego startu dzieciom, penicylina, stworzenie takiego forum, wynalezienie samochodu, dawanie pracy za godną pensję, stworzenie filmu i wiele, wiele innych wszystko to co BUDUJE
natomiast pijak, czy on coś buduje, raczej nie, bo to co zarobił dzięki swojej pracy, przelewa przez gardło, w tym raczej nie ma nic budującego, raczej RUJNUJĄCEGO
ten kto prowadzi wojnę, rujnuje, na ruinach nie buduje się pokoju, ten kto wprowadza leki, które mają niby leczyć, a skutkują czymś całkiem innym, też rujnuje
lekarz który leczy schematycznie przez 15 lat, poprzez rutynę, też rujnuje

dla mnie BUDOWANIE jest wartością, wszystkie inne które nic nie wnoszą do życia, a przy okazji coś zepsują albo zniszczą, nie są dla wartością

56

dla ciebie priorytetem jest wychowanie dziecka a dla pijaka wódka i to ma dla niego wartość najwyższą gdy cuga dostanie

57

ciekawe czy po pijaku zdaje sobie z tego sprawę czy jest to dla niego wartością, czy po prostu ma takie potrzeby?
ostatnie słowa jakie usłyszałem od swojego dziadka, powiedział, że "już nigdy więcej", ale nie dostał kolejnej szansy
sądzę, że Ci ludzie zdają sobie sprawę z tego co robią na trzeźwego, ale mają po prostu takie potrzeby, są w niemocy żeby się uwolnić od tego, nałóg jest silniejszy od nich
to my postrzegamy to jako dowartościowanie się, ale tak naprawdę wiemy, że to nie jest chlubą, padać na ryja smile

58

To zależy skąd wypływa wartość, czy z ego czy z serca. Pijak się kieruję swoim chorym ego, a ten co wychowuje dziecko  jest kierowany sercem lub duchowością jak wolisz.

W każdym z nas jest prawdziwy JA i JA nie prawdziwy...

59 Ostatnio edytowany przez MariuszS2006 (2014-03-02 12:49:33)

przepraszam, ale jeśli Wy uważacie że padanie na ryja jest wartością, to sorry, ale to chyba jakaś pomyłka
żadna literatura, nauka czy samo życie o tym nie mówi, a od Was tego się dowiaduję
to nowy świat, nowy ład?

od kiedy to nałóg jest wartością?
a od kiedy mierzycie wartość ujemnie?
od kiedy zero ma wartość?

60 Ostatnio edytowany przez Koliber (2014-03-02 12:52:20)

MariuszS2006 napisał/a:

ciekawe czy po pijaku zdaje sobie z tego sprawę czy jest to dla niego wartością, czy po prostu ma takie potrzeby?

hmm nie wiem, a może to jest tak że w łeb dają jego wartości bo potrzeba chwili ważniejsza

MariuszS2006 napisał/a:

to my postrzegamy to jako dowartościowanie się, ale tak naprawdę wiemy, że to nie jest chlubą, padać na ryja smile

heh no a tym bardziej kobiecie nie przystoi:)

61

Pomyśl - prawdziwy JA(dusza) i fałszywy JA(ego)
jeżeli wartość wypływa z duszy jest to prawdziwa  wartość...
jeżeli "wartość" wypływa z ego wtedy jest to iluzja....ale my myślimy że jest to wartość dlatego że prawie wszyscy się utożsamiają z ego:)

62

no sa i tacy co pompują swoje ego, napuszają się jak pawie po to by mieć podziw w czyiś oczach aż sami w te swoje kłamstwa zaczynają wierzyć heh

patrząc z tej zdrowej strony na ego, jest ono do zycia w społeczeństwie potrzebne, bo nie w każdej sytuacji i nie przed każdym człowiekiem może odkryć swoje wnętrze, i dobrze...

63

Każdy człowiek ma swoisty system wartości i on decyduję o w ocenianiu innych. Nie jestem kobietą, ale ze względu na mój wiek (78l), chyba mogę z Paniami podyskutować. Na początek daję pod rozwagę jedną z moich humoresek:

WĘDKARZ DOSKONAŁY
          Stasia poznałem "na lodzie" na jeziorze Łańskim. Przypadliśmy sobie do gustu i nasza przyjaźń trwała wiele, wiele lat , aż do Jego odejścia. Był nadzwyczaj skromnym człowiekiem, punktualnym i solidnym. Z zawodu łącznościowiec, doskonale znał swój fach, a ponadto posiadał wiele najróżniejszych talentów. Był także wędkarzem i to jakim. Wiedział: kiedy, gdzie i jak łowic`. Miał nadzwyczajne sukcesy o każdej porze roku i przy kożdej pogodzie. Umiał patrzec` na wodę i widział znacznie więcej, niż inni widzieli. Wielokrotnie zadziwiał mnie niesamowitą intuicją, nadzwyczajnym wyczuciem w poszukiwaniu łowiska.
        Łowił ryby, sam je sprawiał i przyrządzał, a potem, gotowe do spożycia, rozdawał na lewo i prawo. Stasia traktowałem jako swojego mistrza. Wiele Mu zawdzięczam wiedzy wędkarskiej, ale także wiedzy o tym jak byc` człowiekiem.
         O Stasiu chodziły różne opowieści m,in. i taka: pokaż  Mu kałużę i każ  złowić` rybę, to cię zapyta : a jaką byś chciał?

SZANOWNE PANIE!  Częściej zdobywajcie się na uśmiech. Oczywiście to nic nowego, ale warto próbować.

Pozdrawiam: Jan Burcz
                                                                                                                                (Wędkarz z Olsztyna)

64

Columbus, rozumiem, ale sam już odpowiedziałeś, że to nie jest wartość, jest to iluzja wartości, fałszywy ja mówi samo przez się, że nie jest wartością, czy fałsz jest wartością? tak jak i Koliber, kłamstwo nie jest wartością, na kłamstwie niczego się nie zbuduje

Koliber, wyjaśnij mi, tak bliżej, albo podaj przykład, bo skoro nie może odkryć swojego wnętrza, to po co ono jest potrzebne w społeczeństwie?

65 Ostatnio edytowany przez iajagoda (2014-03-02 13:56:32)

wewdkarzjan napisał/a:

Każdy człowiek ma swoisty system wartości i on decyduję o w ocenianiu innych. Nie jestem kobietą, ale ze względu na mój wiek (78l), chyba mogę z Paniami podyskutować. Na początek daję pod rozwagę jedną z moich humoresek:

WĘDKARZ DOSKONAŁY
          Stasia poznałem "na lodzie" na jeziorze Łańskim. Przypadliśmy sobie do gustu i nasza przyjaźń trwała wiele, wiele lat , aż do Jego odejścia. Był nadzwyczaj skromnym człowiekiem, punktualnym i solidnym. Z zawodu łącznościowiec, doskonale znał swój fach, a ponadto posiadał wiele najróżniejszych talentów. Był także wędkarzem i to jakim. Wiedział: kiedy, gdzie i jak łowic`. Miał nadzwyczajne sukcesy o każdej porze roku i przy kożdej pogodzie. Umiał patrzec` na wodę i widział znacznie więcej, niż inni widzieli. Wielokrotnie zadziwiał mnie niesamowitą intuicją, nadzwyczajnym wyczuciem w poszukiwaniu łowiska.
        Łowił ryby, sam je sprawiał i przyrządzał, a potem, gotowe do spożycia, rozdawał na lewo i prawo. Stasia traktowałem jako swojego mistrza. Wiele Mu zawdzięczam wiedzy wędkarskiej, ale także wiedzy o tym jak byc` człowiekiem.
         O Stasiu chodziły różne opowieści m,in. i taka: pokaż  Mu kałużę i każ  złowić` rybę, to cię zapyta : a jaką byś chciał?

SZANOWNE PANIE!  Częściej zdobywajcie się na uśmiech. Oczywiście to nic nowego, ale warto próbować.

Pozdrawiam: Jan Burcz
                                                                                                                                (Wędkarz z Olsztyna)

Wędkarz masz sporo racji w "Każdy człowiek ma swoisty system wartości i on decyduję o w ocenianiu innych" oby sie tylko nie zapędził i  kogoś po drodze nie skrzywdził.

PS  Tu facetów jest sporo zobacz pod pseudonimami np na  autora wątku Columbus to Net- facet, Remi też i wydaje mi się, że powinieneś postarać się o statut net-facet od razu, bo będziesz jak MariuszS2006, który też bierze udział w dyskusji i prawie na pewno jest facetem a występuje tu jako ?Cioteczka Dobra rada? a za chwilkę pewnie zostanie ?Przyjaciółką forum? zaliczając po drodze inne tytuły ?Czarodziejki? czy ?Szamanki?.

Posty [ 1 do 65 z 190 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czym jest wartość człowieka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024