Niu7nia ... Twoja postawa jest wzorcowa !!!
:):)
NIGDY ... ale to NIGDY ... nie nalezy sie poddawac ...
Ja od dziecka jestem Zosia Samosia i zawsze staram sie radzic sobie sama ... chyba, ze juz naprawde nie moge, to wtedy prosze o pomoc ...Kazdy ma swoje zycie i swoje problemy i nie mozna obarczac soba innych ... tzn. w jak najmniejszym stopniu ...
NIGDY nie dostajemy od losu wiekszego ciezaru, niz mozemy udzwignac ...
Trudne doswiadczenia zyciowe maja nas doskonalic, a nie zniszczyc...
Cieplarniane warunki oslabiaja nas, ciezkie hartuja ...
Czesto bywa, ze ktos kogo spotkalo cos przykrego pyta : Dlaczego wlasnie MNIE to spotkalo ?... coz ... nie chce nikogo urazic, ale ...
tak sformulowane pytanie z akcentem na "mnie" ... jest bardzo egoistyczne ... bo w podtekscie kryje sie: "a nie kogos innego"...
A niby dlaczego mialo to cos spotkac kogos innego, a nie nas ?...
Czy jestesmy lepsi od innych ?...
Wlasciwe pytanie brzmi : DLACZEGO mnie to spotkalo ? ... z akcentem na "dlaczego" ...
a odpowiedzi musimy szukac sami ... w sobie i w swoim zyciu, nie porownujac sie z innymi ...
Pewna starsza kobieta stracila jedynego syna i strasznie rozpaczala... Od wielu lat byla wdowa i syn byl jej jedyna podpora do tej pory i na starosc ...
Nie mogla sie z tym pogodzic ... Dlaczego WLASNIE JA to spotkalo ?... nie umiala znalezc odpowiedzi ...
Ktos poradzil jej, by udala sie do starego mistrza, mieszkajacego za wioska, w gorach... i ona uczynila to ...
Kiedy dochodzila do starej, ledwo trzymajacej sie chatki ... zobaczyla staruszka pracujacego w ogrodzie ... to byl sam mistrz ...
Kobieta opowiedziala mu z placzem swoja historie ... ze wczesnie zostala wdowa i samotnie wychowywala syna, ktorego teraz okrutny los jej odebral ... zostala calkowicie sama ... kto zaopiekuje sie nia, gdy juz bedzie stara i niedolezna ?... nie ma nikogo...
- Rozumiem i wspolczuje ci ... - odpowiedzial mistrz - ale w czym ja ci moge pomoc ... jakie jest twoje pytanie ?...
- Mistrzu ... wytlumacz mi, prosze ... - wyszlochala kobieta - dlaczego WLASNIE MNIE to spotkalo ?...
Mistrz stwierdzil, ze teraz nie ma czasu, bo musi dokonczyc prace w ogrodzie, zanim slonce zajdzie, ale wreczyl jej pusty worek ...
- przynies mi po jednym ziarnku ryzu z kazdego domu, w ktorym nigdy nie zdarzylo sie zadne nieszczescie ... a wtedy dam ci odpowiedz na twoje pytanie ... - odpowiedzial mistrz - ale pamietaj ... tylko jedno ziarnko z kazdego domu, nie wiecej ... - upomnial ja jeszcze i wrocil do przerwanej pracy w ogrodzie ...
Kobieta odeszla troche rozczarowana, bo spodziewala sie natychmiastowej odpowiedzi, ale ... posluchala rady mistrza i rozpoczela wedrowke od domu do domu ... proszac o ziarnko ryzu ... ale wszedzie odmawiano jej ...
- dalibysmy ci chetnie jedno ziarnko... nawet caly worek, ale ... nie spelniamy twojego warunku, bo ... -
i tu musiala wysluchac smutnych historii kazdego domu ... Tu zmarl ojciec, a tam matka, tu utopily sie dzieci, a tam zginely siostry i bracia... tu i tam byli ciezko chorzy ... a to urodzilo sie kalekie dziecko, a to caly dobytek splonal w pozarze ...
Wedrowala przez rok od wsi do wsi, od chaty do chaty ... wszedzie wysluchujac tragicznych opowiesci ... a jej worek byl ciagle pusty ... nie bylo w nim nawet jednego ziarenka ryzu...
W koncu miala dosyc ... wrocila do swojej wsi i pierwsze kroki skierowala do mistrza ... Ten od razu spytal ja, co mu przynosi...
- nie mam dla ciebie ryzu, mistrzu ...- powiedziala wreczajac mu pusty worek - dziekuje ci za odpowiedz ... ZROZUMIALAM ... - usmiechnela sie do niego i wrocila do domu ...
NIE MA czlowieka, ktory by nigdy niczego i nikogo nie utracil ... Nieszczescia spotykaja WSZYSTKICH ludzi bez wyjatku ...
nie TYLKO MNIE czy TYLKO CIEBIE , ale WSZYSTKICH ...
To tylko nam sie tak wydaje, ze jesli ktos inny utraci bliskiego lub zachoruje, straci prace albo go okradna... to jest to mniej bolesne, niz gdy spotka nas samych ... bo tak juz jest, ze ... CUDZA krzywda nie boli ... dlatego wydaje sie nam zawsze mniejsza, niz nasza wlasna...
To bylo ku pokrzepieniu serc ...
Wiec dzwigajmy te nasze ciezary ...

i ZWYCIEZAJMY ...