Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku

Strony Poprzednia 1 … 1,741 1,742 1,743 1,744 1,745 … 1,748 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 113,231 do 113,295 z 113,586 ]

113,231 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2022-03-12 17:09:25)

Odp: Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku

Wydanie specjalne w TVP:
"SPRZECIW WOBEC ZBRODNICZEJ DZIAŁALNOŚCI ROSJI - POLSKA SOLIDARNA Z WALCZĄCĄ UKRAINĄ"
Wiec protestacyjny w Warszawie, Manifestacja Klubów "Gazety Polskiej".
Matki wołają: PRZESTAŃCIE STRZELAĆ DO NASZYCH DZIECI:

Edit:
Czytka napisała:
"Aby ta wojna szybko się skończyła.
Czego wam i sobie życzę".

Podpisuję się pod tym przesłaniem...i niech się tak stanie. AMEN.

Zobacz podobne tematy :

113,232 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-03-12 18:06:57)

Dzień dobry
Troszkę przysiadłam, żeby poklikać, bo od rana zakupy, gotowanie, obiadek z synem i pieczenie ciasta.
Patrzę jeszcze po dywanie, czyby go nie odkurzyć, ale chyba już mu odpuszczę smile
Patrząc na te obrazy w necie uchodźców i ciężką pracę służb ich obsługujących mam tylko jedną myśl, aby u nas nic takiego się nie wydarzyło. Wszystko się tym ludziom wywróciło do góry nogami. Wielu z nich straciło dorobek całego życia, ale i najgorsze, że wielu nie ujrzy już swoich bliskich. Będzie nam wszystkim ciężko, ale aby był spokój.
Czytko wersalka na miejscu. Też szukałam takiej niewielkiej, bo te kanapy i ciężkie i dużo miejsca zajmują. https://www.abra-meble.pl/catalog/product/view/id/74490   taka, tylko w kolorze beżowym.
Kolor pokrycia i drzewa można zamówić, ale czeka się do miesiąca czasu. Mnie taka odpowiadała, więc w trzecim dniu mi przywieźli.

113,233

Anulka bardzo podoba mi się ta wersalka.
Zapisałam ją sobie.
Jeszcze mi powiedz : czy ona się otwiera jak tradycyjna wersalka ?
Najpierw do góry i na dół ?

113,234

Czytko, tak otwiera się jak tradycyjna wersalka. Chciałam, żeby oparcie nie było za duże, bo wtedy trzeba wersalkę odsuwać więcej od ściany. I żeby był pojemnik na pościel, bo bym nie miała gdzie kołdry trzymać.

113,235

Dobry wieczór,
Wracając do pomocy uchodźcom, to powiem Wam, że już zaczyna się polskie bagienko. Otóż urzędniczki, które albo zostały skierowane, albo same się zgłosiły i działają w punktach na dworcach PKP, PKS nie potrafią dojść do porozumienia z "cywilnymi" wolontariuszami. Zamiast wspólpracy wyszły z tego kłótnie na poziomie prezydenta miasta i wojewody. Poznałam jedne i drugie i osobiście jestem za tymi "cywilnymi".
Państwo oferuje 40 zł za osobodzień, czyli 1.200 zł miesięcznie za przyjęcie do mieszkania i wyżywienie uchodźcy. Czy to dużo? Przeważnie będą to 2-3 i więcej osób. Zapewne ci co dotychczas wynajmują mieszkania chętnie na taki układ pójdą, ale czy nie zaczną się przy tym jakieś przekręty? Poza tym ile milionów takich mieszkań mamy, aby w nieskończoność przyjmować tych nieszczęśliwych, ale jednak spoza Polski ludzi?

Zełenski przemawiał do Polaków i do dziennikarzy. Wspominał o chłodzie między naszymi państwami i o nowej historii. Wspomniał również o Smoleńsku. Cóż, ja uważam, ze to była doskonała okazja do powiedzenia przepraszam za Wołyń, pozwolę Wam ekshumować swoich bliskich, przeanalizujemy postać Bandery, odkryjemy Lwy na cmentarzu Orląt Lwowskich i zaczniemy tworzyć nową historię. Niestety tego nie było, zatem jak widać mentalność Ukraińca pozostanie mentalnością Ukraińca.

Anula - testowałaś już wersalkę?
Jaka jest u Was pogoda? U mnie miejscami leży śnieg, a w nocy łapie mróz. Może już nie -8, jak było jeszcze 2 dni temu, ale jednak. Auto mam niesamowicie brudne, ale boję się je myć w taką pogodę, chociaż trzymam w garażu, gdzie jest ok. 6 st. na plusie. Jednak jak tylko w dzień będzie dodatnia temp. to złapię się za mycie. Przyznam jednak, że zawsze czuję niechęć do tej czynności, bo ledwo umyję, a od razu na drugi dzień leje, albo pada śnieg.

Dawno nie piekłam własnego pieczywa, ale przyznam, że oszczędzam mąkę, bo nowej bio nie ma w sklepach, a ta którą zamówiłam przez net. nie odpowiada mi w smaku.

Robicie jakieś przygotowania do wiosny, np. przeglądanie ubrań, butów, zastanawianie się nad tym jakie kwiaty będziecie mieć na balkonie, itp.?

113,236

Dzień dobry -netkom

Anka, wersalki nie testowałam, bo na niej śpi moja mama.
Ja na czas zakupu odstąpiłam jej swoją sofę.
Także wróciłam na swoje śmieci.

Co do uchodźców, to ja już tego wszystkiego nie ogarniam.
Jak widziałam film i 10km kolejkę tirów próbujących przekroczyć Białoruską granicę, to zwątpiłam.
Niby są sankcje, jesteśmy w Unii i NATO, a każde z państw robi coś za plecami drugiego.
Znowu krążą w sieci różne teorie "spiskowe".
Polska , małe państewko, a rzuca się jak wsza na kołnierzu otwierając szeroko swoje granice i zapewniając, że każdy znajdzie u nas schronienie,  traktując uchodźców lepiej niż swoich obywateli.
Ale niestety możliwości już się kończą, a fala uchodźców dalej napływa.
Teraz pracodawców przekupują jak przyjmą uchodźce do pracy.
Do czego to doprowadzi, to chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać.

113,237 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-03-13 12:59:50)

Dzień dobry -netkom

Anka, wersalki nie testowałam, bo na niej śpi moja mama.
Ja na czas zakupu odstąpiłam jej swoją sofę.
Także wróciłam na swoje śmieci.

Co do uchodźców, to ja już tego wszystkiego nie ogarniam.
Jak widziałam film i 10km kolejkę tirów próbujących przekroczyć białoruską granicę, to zwątpiłam.
Niby są sankcje, jesteśmy w Unii i NATO, a każde z państw robi coś za plecami drugiego.
Znowu krążą w sieci różne teorie "spiskowe".
Polska , małe państewko, a rzuca się jak wsza na kołnierzu otwierając szeroko swoje granice i zapewniając, że każdy znajdzie u nas schronienie,  traktując uchodźców lepiej niż swoich obywateli.
Ale niestety możliwości już się kończą, a fala uchodźców dalej napływa.
Teraz pracodawców przekupują jak przyjmą uchodźce do pracy.
Do czego to doprowadzi, to chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać.

113,238

Witam Was
Nie ma tłumaczenia dlaczego nie pisałam dawno,wyszło tak ponieważ nagromadziły mi się różne kwestie.
Teraz tematem głównym jest Ukraina.Nie będę pisać na ten temat dużo, ponieważ myślę podobnie jak Wy
Jest okropnie i tyle .Najpierw pandemia,teraz wojna,smutno się robi w całej Polsce.Brakuje tych dawnych relacji.
Po pierwsze wybierałam się z córką i jej rodziną w marcu do Egiptu,zrezygnowałam z dwóch powodów,mianowicie,z powodu wojny oraz przede wszystkim była przeciwna neurolog w przypadku mojego męża.Wydała zaświadczenie,że nie jest wskazana dla niego aktualnie podróż samolotem z powodu jego stanu zdrowia.
Może to na dobre wyszło.
Nie powiem, jestem umordowana tymi obowiązkami,cieszyłam się na ten wyjazd z powodu odskoczni od codzienności,ale jak jest veto ,to trzeba respektować.
Moja córka jedzie,nie wiem czy dobrze robią,ale mają swoją teorię.
Nie powiem będę się martwiła o nich.
8 marca spędziłam przyjemnie,upiekłam dla gości ciasto,dostałam od męża i zięciów upominki,a także od kuzyna,co miała operację na jelita,o którym wspominałam.Czeka na leczenie onkologiczne.Też biorę w tym udział, ponieważ wyszły w wynikach histopatologicznych nieścisłości, a ja dalej to pilotuję.Wiecie,mam tę emeryturę,ale pracy mam,może to i dobrze ponieważ nie mam czasu na głupie myśli.
Już dziś przychodzi wnuczka na opiekę żeby się spokojnie zapakowali.
W zeszły poniedziałek byłam z moimi pająkami u lekarza,2 tygodnie temu z mężem u neurologa,to jakieś urodziny,to inne okazje itd.
Brakowało mi Was.Pozdrawiam.
Jeszce jedno,wylogowali mnie z netkobiet. Zapomniałam hasła,chyba go nie zapisałam,dziś go zmieniłam i mogłam napisać.Zaznaczam zapisałam w zeszycie.

113,239

Dobranoc wszystkim.Trzymajcie się.

113,240

Witajcie

Dzisiaj piękny dzień.
Ranek przywitał nas lekkim mrozem, ale teraz świeci słońce.

Halu nareszcie się odezwałaś.
Może i lepiej, że zrezygnowałaś z wyjazdu.
Bezpieczeństwo męża najważniejsze.

Opowiem wam coś :
Wczoraj jak pojechałam na pogrzeb mąż został w domu z mamą.
Nie było mnie długo, bo po pogrzebie pojechałam jeszcze na obiad, bo rodzina zmarłej bardzo prosiła.
Mąż postanowił zajrzeć do pieca.
Mamy komputerowo ustawioną temperaturę na piecu, więc mąż bez wyłączania
od prądu zajrzał do środka.
Z pieca buchnął czad.
Przy wychodzeniu z kotłowni ten czad przedostał się na korytarz.
Tam mamy podłączony czujnik czadu.
Jak ten czujnik zaczął wyć, niczym syrena strażacka.
Na początku mąż myślał, że drogą jedzie straż na sygnale.
Kiedy się zorientował, że to ten czujnik,
szybciutko otworzył drzwi na dwór i wszystkie okna w domu.
Zrobił się przeciąg i szybko ten smród wyleciał.
Czujnik jeszcze długo wył, aż wreszcie przestał.
Mąż chciał go już demontować.
Myślał, że cała wieś się do nas zleci.
A kilka dni wcześniej zastanawialiśmy się czy to urządzenie wogóle działa.
Rozmawialiśmy o tym, że pewnie prędzej potrulibyśmy się, niż ten czujnik by zadziałał.
A jednak grubo się myliliśmy.
Rok temu robiłam opłaty za budynki w PZU.
Jako, że mamy dużo budynków, więc i suma składki była wysoka.
Pani, która mnie obsługiwała dała mi w prezencie od firmy ten czujnik.
Zaraz go zainstalowaliśmy i tak sobie spokojnie wisiał , aż do wczoraj.
Najważniejsze, że działa.

113,241 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-03-15 13:02:03)

Dzień dobry

Halu fajnie, że jesteś, nie masz potrzeby się tłumaczyć. Wiadomo, że każda z nas ma jakieś obowiązki, które są ważniejsze od naszego tutaj pisania, a i czasem po prostu nie ma o czym, albo też weny brak do pisania. Także spoko.
Jeśli młodzi chcą jechać, to nie ma ich co powstrzymywać. My możemy im tylko w wielu sprawach kibicować i wspierać ich.
Czytko jak do tej poru nie miałaś czujnika , to błąd, bo to naprawdę dobre urządzenie.
Też byłam przeciwna jak mój mąż kupił nam, synom , a nawet swatce, która ma kominek w domu.
Jak miałam stary piec gazowy i mama mi zamiast palnika pod garnkiem , włączyła piekarnik i włączył się alarm, to stwierdziłam, że mąż miał słuszność. Z mety piec został wyrzucony i zastąpiony gazowo-elektrycznym z automatycznym wyłączeniem gazu  Taki czujnik powinien być w każdym domu, czy mieszkaniu obowiązkowo instalowany.

Wczoraj porozmawiałam sobie z moim malutkim wnuczusiem. Pięknie się już odzywa. Przybyło go już ponad 1kg. Jest silny i ciągle głodny. Z mleczkiem by zasypiał i budził się smile Rodzice się cieszą , a my jesteśmy szczęśliwi, że zostaliśmy po raz drugi dziadkami.
Wcięło mi wczoraj internet , więc dzisiaj muszę poskakać trochę po moich ulubionych portalach i poczytać , co w trawie piszczy.
Tymczasm pozdrawiam Was życząc udanego dzionka. U mnie piękna pogoda, więc spacer wskazany.

113,242

To jeszcze ja.
Doczytałam, że nasza Czytka miała wczoraj urodzinki.
A więc spieszę z życzeniami.
Kochana Czytuniu wszystkiego , co najlepsze , najpiękniejsze, 100 lat w zdrowiu i radości z męża , dzieci i wnuków. Niech Ci gwiazdka pomyślności nigdy nie zagaśnie.....
https://cdn.pixabay.com/photo/2015/04/08/15/09/daisies-712892_960_720.jpg

113,243

Kochana Aniu dziękuję bardzo

113,244

W tej chwili na kanale WPHD emitowany jest film o ataku na HIROSZIME.

113,245

Dobry wieczór

Gdzie się wszystkie pochowałyście ?
Jeszcze za wcześnie na jakieś prace na powietrzu.

Nie wysypiam się w nocy, bo mama wstaje i mnie budzi kilka razy.
Potem nie mogę zasnąć i robi się problem.
Jutro rano przyjedzie do mamy pielęgniarka na pobranie krwi.
Również jutro muszę wyskoczyć do miasta do apteki.
Już przez telefon podałam kody recept i leki mają być gotowe.
Na jutro także zaplanowałam zrobić pierożki z serem lub z jabłkami.
Planów dużo, gorzej z realizacją.

Dobrych snów

113,246

Dzień dobry

Ja jestem zaglądająca często i czytająca, ale jakoś nie mam o czym pisać, jak nikt się nie włącza do rozmowy.
Dzisiaj też mam pierogi z serem na obiad + zupa pomidorowa.
Za godzinę przyjedzie syn i będziemy jeść.
Razem z moim menem jadą na działkę.
Syn ma od tygodnia przestój w zakładzie/przyczyną wojna w Ukrainie/, to chcą wykorzystać przymusowe wolne i wymienić wodomierze na działce. Pewno nie tylko na wymianie się skończy.
Czytko mnie nikt na szczęście nie budzi w nocy, a i tak nie przesypiam więcej jak 5h. Chyba ta sytuacja na Ukrainie wpływa na moją osobę. Współczuję tych pobudek. Nie na darmo się mówi, że ze starszą osobą gorzej jak z dzieckiem.
Wykorzystaj czas w ciągu dnia jak mama śpi choćby na jakąś drzemkę.
Anka, Hala, Raja kliknijcie co nie co.

113,247

Dobry wieczór

Wczoraj i dzisiaj byłam mocno zajęta.
Musiałam jechać i ogarnąć aptekę.
Była pielęgniarka, pobrała mamie krew.
Potem zadzwoniłam do laboratorium- wynik jest zły.
Dzisiaj zadzwoniłam do lekarki , pani lekarka już znała wynik mamy.
Ustaliłyśmy, że przepisze mamie nowy lek przy którym nie trzeba co miesiąc robić wyniku krwi.
Znów pojechałam do miasta i do apteki.
Lek już mam- jutro podam mamie pierwszy raz.
Musiałam także wypełnić wniosek o dopłaty unijne.
Dodatkowo pół dnia była wnusia, miała wymioty i ból brzuszka.
Rano był 6-stopniowy mróz.
Wykorzystaliśmy tą sytuację i mąż podsiewał azotem zboża ozime.
Skromnie sypaliśmy nawóz, bo ceny nawozów przyprawiają o zawrót głowy.
Co nieco zasilić trzeba, bo rośliny muszą się wzmocnić po zimie i mieć siłę piąc się do góry.
U nas niby słońce świeci w ciągu dnia, ale jest zimno.
Jeszcze stanowczo za wcześnie na prace w ogródku.
Chcieliśmy posiać zboże, ale ziemia jeszcze zmarznięta.
Musimy cierpliwie czekać.

Dobranoc

113,248

Witam w sobotę

Dzisiaj nawet obiadu nie ugotowałam.
Byłam za to z Florkiem u fryzjera.
Jest obcięty, dostał szczepionkę od chorób zakażnych, od wścieklizny,
od robaków i tabletkę od kleszczy.
Jestem lżejsza o kilka stówek.
Niby słoneczny, ale chłodny dzień.
Dlaczego się nie odzywacie ?

113,249

Dobry wieczór. A o czym by tu napisać smile. Pogoda powoli kieruje się ku wiośnie. W dzień było 9,5 st., ale teraz jest -1. Poczekam jeszcze trochę z myciem okien. Za jakieś 2 tyg. planuje umyć pomniki (nagrobki), a mam ich aż 5 do obskoczenia. Dzisiaj tylko pozamiatałam i wytarłam ręcznikiem z kurzu. U Mamy położylam też nową wiązankę pasującą bardziej do wiosny, niż ta z 1.11.
U ciotki zainstalowałam dekoder do TV, aby nie mieli problemów jak zmieni się sposób nadawania sygnału. Niestety w drugim TV na razie nic nie zrobiłam, bo trzeba kupić inny wieszak, niż ten na którym aktualnie wisi odbiornik, gdyż wejścia HDMI nie są z boku, a z tyłu telewizora i teraz nie mieści mi się dekoder z podłączonym kablem antenowym.
Jutro minie rok odkąd Foksik jest z nami. Zadziwiające jest jak to szybko przeleciało.
Udanej niedzieli miłe Panie smile.

113,250

Dzień dobry wszystkim

Znowu przez wiele dni nie zaglądałam i sama nie wiem dlaczego. Jestem przygnębiona tym co się dzieje wokół nas, miotałam się w temacie: wziąć nowego pieska czy nadal rozpaczać ? a jeśli wziąć to jakiego?
Przeleciałam wiele schronisk ale nie mam odwagi na szczeniaczka ze schroniska bo nie wiadomo co później z niego wyrośnie.
Zabrać ze schroniska starego pieska nigdy się nie odważę bo już przeszłam swoje ze starym pieskiem.
W tej chwili jestem już po decyzji - biorę yorka 4-miesięcznego. Odbieram go za tydzień. Chcę jak najdłużej przeciągnąć odbiór
pieska bo najbardziej boję się jego siusiania po mieszkaniu.
Nie mam żadnego doświadczenia z nauki korzystania z maty, nawet nie wiem gdzie się  taką matę kupuje.
Anka, Czytka może udzielicie mi instrukcji w tym temacie jako, że jesteście niemal na bieżąco big_smile
A tak się zarzekałam że koniec mojego życia z pieskami, przecież wiem co będę po jakimś czasie myśleć....... np kobieto! po co ci to było?
W  tym przypadku każda decyzja byłaby zła..... no cóż.... już tak mam, że zawsze gdybam.....
Poza tym nic szczególnego u mnie się nie dzieje.

Pozdrawiam Ankę big_smile Anulę big_smile Czytunię big_smile Żyworódkę big_smile Halę big_smile chyba wszystkie wymieniłam.

U mnie świeci słoneczko ale ciągle jest na minusie.
W ramach spaceru wybiorę się na cmentarz zapalić świeczkę na grobie męża..... już niedługo minie 3 lata od śmierci, nie mogę w to uwierzyć.

113,251

Dzień dobry

Dziewczynki kochane dzisiaj rano przyleciał pierwszy bocian hura hura hura

A oto mój kochany Florek

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275967937_4829065000464095_322198116084277057_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=3RLrlw4APz8AX_CViYo&tn=H6ED1MRQxFnlBhCT&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AT9qlsoB9gcvQALjP5zNadoB6M0FmWuH9H_bwe3VVrnGJg&oe=623BD84B

113,252

Rajeczko mój Florek to york.
Dobrze robisz, że kupujesz pieska .
On przyniesie ci wiele radości, śmiechu.
W sklepie gdzie kupujesz karmę dla pieska kupisz takie maty do sikania.
Matę rozłóż obok miseczki z jedzeniem i piciem oraz obok jego posłania.
Najlepiej w łazience, bo tam są płytki i jak pieskowi się nie uda trafić na matę
to z płytek zetrzesz łatwo.
Przede wszystkim wyprowadzaj często.
On szybko się nauczy.
Za każdym razem, gdy uda mu się wysikać na dworze chwal go, przytul.
Zobaczysz ile to ci przyniesie radości.
Mój piesek zawsze ma w miseczce wodę i karmę.
Przewiduję, że dwa, trzy tygodnie i będzie się załatwiał na dworze.
Gratuluję ci decyzji !!!!!

113,253 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-03-20 12:19:01)

Dzień dobry

Piękna pogoda u mnie.
Wczoraj przeleciałam lotem błyskawicy galerię w naszym osiedlowym markecie, po czym zatrzymałam się w Biedronce.
Ceny szybują w górę, wszędzie pełno ludzi, ciągle zbierają na uchodźców, niedługo będą zbiórki na naszych bezdomnych, nadal pełno zbiórek na chore dzieci. Ta wieczna żebranina nie napawa optymizmem.
Zaobserwowałam, że już przestali ludzi liczyć, a tłumów wszędzie pełno, bo wiadomo wszyscy coś na wiosnę potrzebują.

Jeśli chodzi o pieski, to jestem za panią dr Sumińską, że powinno się brać zwierzaki ze schronisk. Mam znajome , które maja takie pieski i są przekochane. Można w ten sposób uratować czyjeś życie i zyskać wdzięczność takiego zwierzaka.

Czytko możesz powiedzieć , czy do tej pory musiałaś mamie ,  co miesiąc badać krew? Dotyczy , to cukrzycy, czy innego schorzenia ? Florek śliczny.

Raju dobrze, że czasem jesteś z nami, ale wpadaj częściej.

Anka masz tych grobów. Też zamierzam za jakieś dwa tygodnie umyć okna, chociaż korci mnie wcześniej, ale może wytrzymam smile Do Świąt nie daleko.

113,254

Hejka.
Nie stosowałam maty, ale za to wychodziłam z psiakiem średnio co 1,5 godziny. Czyli zaraz po każdym jego przebudzeniu, zabawie, jedzeniu. Małe pieski mają małe żołądki i wszystko trwa bardzo szybko. Nasz Generałek miał 12 tyg. jak go wzięliśmy i nauczony był załatwiania się na dworze, ale tam wybiegał z innymi pieskami z hodowli do ogrodu i z nimi wracał. U mnie ogrodu brak, więc było wychodzenie. Aby mały nie zsikał się zanim dotarłam na dól z mieszkania wynosiłam go na rękach. Przez pierwszy miesiąc chodził bez smyczy, więc wychodziłam z nim tam, gdzie nie było pojazdów. Po miesiącu zaczęłam go uczyć chodzenia w obróżce i na smyczy. Nie lubił tego ogromnie, ale szybko się nauczył. Od 5 m-ca życia wychodziłam z nim już co 2,5 godziny. A z każdym miesiącem życia wydłużałam przerwy co godzinę. Kiedy skończył 6 m-cy przestał posikiwać w domu, co czasami mu się zdarzało nawet po spacerze. Nigdy natomiast nie robił w domu kupki.
Przed zmianą ząbków najczęściej pieski zaczynają wszystko podgryzać, więc nakupiłam gryzaków i białych najmniejszych kostek, aby na nich sobie używał. Wszystko było proste, bo papillony z natury nie mają zwyczaju niszczenia. Po zmianie ząbków, która trochę trwa zaczął się okres dojrzewania, a zatem poduszka stała się lalą do figli. W końcu schowałam poduszkę, bo zaczynało to być męczące. Jak skończył 11 mcy dojrzał i wszystko wróciło do normy.
Przy zmianie ząbków trzeba uważać i kontrolować, aby stare wypadły i nowy rosły na ich miejsce. Czasami u psów małych ras niestety czasami musi w tym pomagać wet. U nas na szczęście obyło się bez tego, chociaż przez moment mieliśmy kłopot z kiełkami.
Na samym początku najważniejsze jest, aby psiak miał wszystkie szczepienia, był co miesiąc odrobaczany i stosował środki p-ko kleszczom, ale nie te dla dorosłych psów!
Dobrze też jest podawać karmę dla wrażliwych żołądków i bez zbóż. Ja dodatkowo podawałam posiekanego i sparzonego fileta z indyka, czy wołowinkę.

Na razie tyle mi się przypomniało. smile

113,255

Czytko - Twój Florek to piękny elegant smile.

Poniżej zdjęcie mojego Foksika - Generałka smile.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8966a68918e.jpg

113,256

Anulka mama ma migotanie przedsionków.
Z uwagi, że może powstać skrzep, dostaje lek na rozrzedzenie krwi.
Wynik trzeba było robić co miesiąc, czasami przedłużałam termin.
Nigdy nie można było ustalić , jaką ilość tabletki brać, bo wynik zawsze był wielką niewiadomą.
A wynik musi mieścić się w normie, inaczej krew jest za gęsta lub za rzadka.
Przy obecnych tabletkach nie będę już wozić mamy do laboratorium, lub wzywać panią pielęgniarkę.
Oby nie było skutków ubocznych.
Lek jest drogi, opakowanie 28 tabletek kosztuje 150 zł.
Bierze się 1 tabl dziennie.
Do mierzenia cukru we krwi mamy nie wożę.
Ma aparat do mierzenia.

Anka Foksik jest śliczny smile

113,257

Czytko - dziękujemy za komplement. smile Dzisiaj mija rok od chwili odkąd Foksio z nami zamieszkał smile.

113,258

Dzień dobry

Czytko Anka piękne te Wasze pieski.
Czytka mój york jest brązowo-czarny. Na pewno będzie strzyzony ale nie tak po skórze bo lubię pieski kudłate.
Anka a Ty strzyżesz swojego? piękny jest Foksik ale ta rasa jest mało popularna przynajmniej na naszym terenie.
Zaobserwowałam, że są okresy hodowli psów rasowych i tak: jakiś czas temu hodowano tylko sznaucerki, teraz jest wysyp
maltańczyków, yorków, pojawiają się vesty no i zawsze są obecne owczarki niemieckie.

Anulka Prawdą jest, że wiele osób bierze pieski ze schroniska, moja córka też wzięła nawet dwa!
Też bym się nie zastanawiała gdybym miała podwórko ale II-gie piętro w bloku to jednak wymaga zastanowienia co do wielkości pieska.

Znowu o psach! przepraszam, że jestem taka monotematyczna ale ten temat zajmuje mnie bardzo w ostatnim czasie..... aż mi się śni nocami i nic nie mogę na to poradzić.

Wybywam po drobne zakupy a co dalej zrobię z dniem dzisiejszym to jeszcze nie wiem.

Życzę miłego dnia

113,259 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-03-21 21:29:03)

Witajcie miłe Panie.
Raju, strzygę Foksia przy pupci, trochę podcinam mu włosy na tylnych łapkach, aby lepiej się układały i obowiązkowo brzuszek w okolicach interesiku i skracam włosy od wew. na udkach, bo F. bardzo sobie obsikuje te części.

Yorki to pieski, które żyją dosyć długo. Podobnie jak papillony. Biorąc psa właśnie tego najbardziej się obawiałam, aby piesek nie przeżył mnie. On ma swoje przyzwyczajenia, swoje reakcje, zachowania, które my znamy doskonale, ale obcy może nie wiedzieć jak reagować. W dodatku im psiak starszy tym trudniej mu zaakceptować obcy dom i utratę opiekunów. Zawsze o tym myślę, jak za szybko jadę big_smile, chociaż F. ma dopiero rok.

U mnie było dzisiaj ewidentnie czuć wiosnę. Widzieliśmy na spacerze krokusy na trawnikach i to w takich miejscach, że nie wiem, jakim cudem się mogły tam znaleźć.

113,260

witam wieczorową porą

U nas wiosna zawitała.
Piękna pogoda była cały dzień.
Dzisiaj miałam spokojny dzień.
Obiad, porządki i inne drobne sprawy.

Miłej nocy smile

113,261

Witam
Mnie też przygnębiła ta sytuacja wokół nas,to jest nie do opisania.
Córka z mężem swoim i córką jest jeszcze na wyjeździe w Egipcie,jutro wracają.
Ja zrobiłam gołąbki na ich przyjazd,które oni bardzo lubią,a ja tak sobie.
Mam ciągle tej pracy wokół,gdy mam wolniejszy dzień,to aż jestem zdziwiona.Załatwianie spraw,obiady,sprzątanie,częsta opieka nad wnuczką,mężem częściowa itd.
Powiecie,że każda z nas,owszem,ale mój mąż nic nie pomoże,wiadomo z powodu swoich chorób.
Nie pamiętam czy wspominałam byłam ,z mężem u neurologa.Wprowadziła 2 nowe leki i tak się toczy dzień po dniu.
Chyba po tych lekach jest trochę lepiej,ale może to złudne.
Pogoda jest u mnie piękna,słoneczko świeci.Wczoraj też byłam na cmentarzu,kupiłam bukiety sztucznych żonkili i ustroiłam groby.
Czytko,też nie masz za dużo wolnego czasu.Lek,który mama otrzymała chroni w dużej mierze przed udarem.
Mój mąż również miał migotanie,otrzymał Eliquis małe dawki ale 2 razy dziennie.Zwróć uwagę na wylewy podskórne lub inne.
Też lek męża kosztuje 140 zł na miesiąc.
Anki,Raja piszecie dużo o pieskach,ja też je lubię,ale nie zdecyduję się na posiadanie.
Pierwszy powód to alergia mojej wnuczki na sierść i wiadomo brak pomocy ze strony męża.
Pozdrawiam Was Wszystkie.
Napiszcie,co się dzieje z Niezwykłą?

113,262

Dzisiaj mam luz.Byłam na spacerze z mężem,kupiłam przedłużki do biustonoszy nie dlatego,że się zaokrągliłam,tylko,że dostałam od bratanicy angielskie,nowe,ale są za szczupłe pod biustem.
My kobiety z mojej rodziny po mamie ,mamy duże cycki,tylko wybiórczo mają małe.Ja należę do tych pierwszych.
Gdybym dziś miała 40-45 lat,to bym z nimi nie chodziła,dałabym je zmniejszyć operacyjnie,a dziś to się nie opłaca.
Niegdyś nie było takich możliwości.
Słoneczko grzeje,oj grzeje,radośnie jest.

113,263 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-03-23 16:38:02)

Dzień dobry
Dzień piękny, a my dzisiaj z mężem i synem wróciliśmy nie tak dawno z pogrzebu młodej osoby.
To była sąsiadka mojego syna w wieku 50-ciu lat. Ja jej nie znałam, ale mój mąż tak, bo przez ponad 25 lat jak budowaliśmy dom zdążył poznać wszystkich sąsiadów. Ja byłam tam rzadkim gościem, bo była jeszcze praca, dzieci , a potem opieka nad starszymi rodzicami mojego męża, a później moimi. Kiedy trzeci syn był mały pracowaliśmy na zmiany w tym samym zakładzie pracy, więc praktycznie się mijaliśmy. Potem była budowa domu i też w rozjazdach.
Teraz jak jesteśmy na emeryturze, to mój men tez jest w domu gościem, bo jego  hobby jest  działka ogrodnicza, a i z synem też rok rocznie coś kombinują z uprawami przy domu.
Także Halu mnie też mąż nie pomaga za wiele.  Tylko czasem mi jeszcze znosi swoje zbiory, które muszę przerabiać do butelek, czy słoików, bo szkoda żeby się zmarnowały.
On się cieszy, ja się buntuję, bo też bym chciała już mieć z tym święty spokój.
Siedzę w tych garach z mamą, która na dwór już nie chce wychodzić, a ja jej też nie chcę i nie mogę na dłużej w domu samej zostawiać. Ma słaby wzrok z powodu zwyrodnienia siatkówki i praktycznie sama sobie nic nie zrobi, nie poczyta, nie obejrzy, nie uszykuje jedzenia. Ale oby gorzej nie było.

113,264

Witajcie moje drogie

Anulka to przykre bardzo, że tak młoda osoba umiera.
Przecież przed nią było jeszcze tyle życia.
Dziewczyny mnie też mąż nie pomaga.
On wykonuje inne prace wokół gospodarstwa, a ja w domu.
Teraz zostaje z mamą, kiedy ja muszę gdzieś pojechać.
Nie narzekam, bo tak musi być i już.

Zapraszam was na kawę.
Akurat piję swoją.

https://i.pinimg.com/originals/d7/44/b7/d744b778270c944dd7d3226be6e01b29.jpg

113,265

Aniu moja mama równo miesiąc temu zachorowała.
Przez ten miesiąc robię przy niej wszystko.
Dzisiaj pierwszy raz wyprowadziłam ją na dwór na ławkę.
Pierwszy raz od miesiąca poprosiła by jej zrobić kawę.
Najgorsza ta pamięć.
Mam nadzieję, że trochę wróci.
Nie może tak być, by dosłownie z dnia na dzień człowiek wszystko zapomniał.
Może nie wszystko, ale dużo.

113,266 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-03-24 15:56:37)

Hejka.
Myślę, Czytko, że podział obowiązków to również forma pomocy, bo przecież mógłby mąż w tym czasie leżeć i czekać, abyś wszystko zrobiła dookoła i jeszcze Jego obsłużyła.

Zmiany w mózgu, a już szczególnie u starszych osób nie następują z minuty na minutę, ale zapewne jak już zrobią ten krok w tył, to rzadko się cofają. Nie napisałam tego, aby odebrać Ci Basiu nadzieję, ale żebyś nie spodziewała się zbyt wiele. Dobrze będzie, jak nie posunie się ten stan dalej.

Wczoraj u mnie było bardzo ciepło. Kupiłam na balkon bratki, ale jeszcze ich nie wsadziłam do doniczek. W nocy są przymrozki, więc zabieram je do domu, a wnosić i wynosić 2 kartony jest prościej, niż 6 balkonowych doniczek. Dzisiaj dla odmiany wieje zimniejszy wiatr. Na słońcu jest ciepło, ale poza nim odczuwa się chłód. Ponoć do Polski zmierza wichura, więc zapewne będzie zimno.

Słucham politycznych nowinek i widzę, że władza znowu wzięła się za podatki. Zapewne strach przed utratą wyborców robi swoje. Jednak co to da ludziom, którzy spłacają kredyty, kiedy rośnie ich oprocentowanie? Mają obniżyć podatek do 12%, znieść ulgę dla klasy średniej (za chwilę tej klasy nie będzie w ogóle), pozwolić współnie się rozliczać samotnym rodzicom z dzieckiem/dziećmi i zmienić naliczanie składek dla przedsiębiorców. To wszystko ma wejść 1.01.2023 z datą wsteczną od 1.07.2022. Oczywiście spora część się ucieszy, ale ta część która najwięcej odprowadza podatków, płaci najwyższe składki dostaną po 4 literach (informatycy, automatycy, menadżerowie firm, kadra kierownicza). Jestem bardzo ciekawa co wymyślą zatem, aby polepszyć sytuację służby zdrowia, zwiększyć wydatki na zbrojenie i utrzymać tę rzeszę uchodźców, która nie nadaje się do prac, gdzie są braki załogi (budownictwo, logistyka, transport), bo to kobiety z dzieciakami i ludzie w wieku emerytalnym.

Ciągle przede mną mycie okien.

Pozdrawiam smile.

113,267

Witam-ja dziś krótko.
Wrócili dziś moi z Egiptu.Zadowoleni i opaleni.Byli u nas na obiedzie,rano upiekłam drożdżówkę z kruszonką i miła nam się gawędziło.
Dostałam prezenciki bardzo ładne,ja troszkę kasy dałam na drobiazgi gdy jechali.
Wiecie,ja lubię bransoletki i torebki.Ciszą mnie te rzeczy,taka jestem,każdy ma jakiegoś hopla.
Ja już pytałam,co z Niezwykłą się dzieje,czy coś wiecie?
Czytko,proponuję Ci zwrócić się do lekarza o receptę dla mamy na lek,który spowalnia etap braku pamięci,może nie będzie ewidentnej poprawy,ale proces
się spowolni.
Dobranoc wszystkim.

113,268

Czytko  Miało być dysfunkcji pamięci.

113,269 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-03-25 00:36:11)

hala350@vp.pl napisał/a:

Ja już pytałam,co z Niezwykłą się dzieje,czy coś wiecie?

- Niezwykła zrezygnowała z wpadania tutaj, ale ogólnie na forum jest. Jak cofniesz się Halu do wczesniejszych postów to dowiesz się dokładnie co i jak smile.

113,270

Dzień dobry
Anka śledzisz polityczne zagrywki naszego rządu tak jak i ja. Dobrodzieje chole.a jasna. Ja to mówię , że niedługo utopimy się w tym dobrobycie. Ale co niektórzy dalej myślą jaki to ten PIS wspaniałomyślny.
Mnie skóra cierpnie na myśl, co zrobia Ci co kredyty pobrali na mieszkania na 30 lat i inne. Ilu z nich ratując się znowu wyjedzie za chlebem. Zostaniemy z tymi uchodźcami z dziurą w budżecie.
Brakowało na rewaloryzację 50+ na nasze dzieci, miejsc w przedszkolach, czy żłobkach, a skąd teraz się znalazły miejsca , czy pieniądze na socjale dla naszych "gośći". My wiemy, ale dobrze by było , żeby reszta społeczeństwa wiedziała.
Chwalą nas Ukraińcy za pomoc, na razie, ale poczekajmy jeszcze trochę jaka , to przyjaźń będzie jak szaremu Polakowi głód zajrzy do d...y. Ech....rozpisałam się , ale widze to wszystko w czarnych barwach.
Miłego dla Was ....

113,271

Dzień dobry
Dzień piękny, słoneczny ale mój był wyjątkowo ciężki a to za sprawą dentystki i skomplikowanego zabiegu przy odtwarzaniu jednego ząbka. Robiła mi go w styczniu i pewnie coś poszło nie tak bo się złamał.
Zrobiła go na nowo ale takiego bólu nie miałam przy żadnej operacji zębowej, a trwało to półtorej godziny!
Bolał mnie nie sam ząb robiony tylko dziąsło po całej stronie....... uffff dobrze, że to już za mną.
Boję się bardzo zastrzyków i dlatego nigdy nie proszę o znieczulenie, tym razem żałowałam, że nie poprosiłam.

Czytka, Anulka, Hala bardzo Wam współczuję tych trudów opieki nad członkami rodziny......Anka też się opiekuje.
Ja jeszcze nie zapomniałam przez co się przechodzi. Najgorsza jest bezsilność.

Jeśli chodzi o okna to jestem do przodu big_smile mam w pełni załatwione dwa a jutro z samego rana ogarnę trzecie i wtedy uznam, że sprzątanie jest prawie na ukończeniu big_smile

Podobnie jak WY .....czytam i śledzę co się dzieje wokół. Myśli bywają różne ale co tu wymyślać jak się nie ma na nic wpływu.

Heej!!! Żyworódko! co się z Tobą dzieje? Od wielu dni cisza panuje z Twojego kierunku.... melduj się!

113,272

Dzień dobry

Dzisiaj byłam na zakupach, a to nic przyjemnego.
Wszystko kupić i o niczym nie zapomnieć.

Jutro mam zamiar jechać na cmentarz, bo pomnik brudny.
Na dodatek bez żadnej wiązanki, bo ktoś sobie pożyczył dwie wiązanki.
Nie mogły nigdzie pofrunąć, bo były dobrze zabezpieczone.
Muszę zawieżć kolejną.
Jak można się cieszyć kwiatami, jeśli wzięło się je z czyjegoś grobu.
Nie mam pojęcia co to za ludzie.

113,273 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-03-26 16:53:59)

Dzień dobry
Dzisiaj cały czas coś robię, obiad, drobne zakupy typu chleb, jarzyny, prasowanie, zmywanie, wymachiwanie szmatą to tu , to tam. A teraz siedzę i konsumuję ambasadora, którego nabyłam w sklepie, bo tak mi się zachciało coś słodkiego, że nie mogłam się powstrzymać. A co? coś się człekowi od życia należy!
Czytko musisz mieć na tym cmentarzu jakiegoś stałego złodzieja, który ma oko na wasz grób. Ja na jednym cmentarzu nie mam z czymś takim problemu, ale na drugim już mi zginęła podstawka pod znicze i nawet taki wsad plastikowy, który się umieszcza w wazonie . Niby takie drobiazgi, ale wkurzające, bo idziesz i nie ma.
Nie wiem , czy nie można gdzieś jakiejś kamerki umieścić, aby nakryć tego złodzieja Twoich wiązanek.
Poznacz je czymś, być może gdzieś w pobliżu kładzie .
Raju pewno ta dentysta nadlewała ci ząbka, ale żeby aż taki ból był?
Nigdy się z czymś takim nie spotkałam, a zawsze leczę bez znieczulenia.
Te zastrzyki znieczulające są dla mnie gorsze niż samo leczenie.
Współczuję.
Cieszę się,że już od poniedziałku będzie można wchodzić do sklepów, czy autobusu bez namordników. Choćbym była rozebrana , to w tych szmatach było mi zawsze gorąco. I te zaparowane okulary!
Dzisiaj zmiana czasu. Mogliby już dać sobie z tym spokój.
Zerknę jeszcze na wiadomości i obejrzę moją Wieczną miłość.
Tymczasem spokojnej nocy i jutrzejszej słonecznej niedzieli. Ahoj!

113,274

Witam w niedzielę

Zapraszam na kawę.

https://th.bing.com/th/id/R.defa64cb7d5ddb07db3f71b90c783272?rik=XstJP6tLL%2fh5tw&pid=ImgRaw&r=0

Byłam wczoraj na cmentarzu.
Umyłam pomnik, położyłam nową wiązankę i zapaliłam znicze.
Jak nic , ktoś te wiązanki kradnie.
Były normalne, ani drogie, ani tanie.
Wiele leży takich na grobach.
Zawsze kupuję na święto zmarłych, a ciotka przywozi swoją wiązankę.

Wczoraj skończyliśmy siać zboża jare.

Przyleciał drugi bocian, a więc jest para.

113,275

Jestem zajęta tymi wiadomościami,dziennikami,czytam książkę o Tinie Turner tj.jej biografia.
Wciągnęłam się tak,że mam mało czasu,a tu trzeba ugotować,zakupy,sprzątnąć i inne.
Dziś to nigdzie nie byłam,jak drzwi mąż wczoraj wieczorem zamknął na klucz,tak zostały zamknięte do tej pory.
Słoneczko świeciło,z balkonu była pogoda fajna.
Anka-dziękuję Ci za wiadomość o Niezwykłej,żal mi że zrezygnowała,polubiłam ją,zresztą jak was wszystkie. Jutro czeka mnie trochę obowiązków.
Myślę o myciu chociaż dwóch okien,ale to będzie zależało od pogody.W mieście też chcę być,bo i spraw mam trochę.
Godzinę posunęli do przodu,masz Aniu rację,daliby sobie spokój z tym przestawianiem zegarka.
Trzymajcie się Wszystkie.Dobranoc.

113,276 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-03-30 14:30:44)

Dzień dobry
Totalne lenistwo mnie ogarnęło, więc co tu pisać.
Czytam tylko wiadomości w necie i oglądam seriale.
Książek  nie czytam, bo jakoś mnie nic tam nie wciągnęło.
Pogoda jest nawet dobra, drobne zakupy robię, w domu coś skrobnę z porządków i finito.
Najważniejsze aby zdrowym być i spokój był , to będzie dobrze.
Tego spokoju i zdrowia Wam życzę.
Będę zaglądać, może ktos zechce coś napisać, rzuci jakiś temat, to się odezwę.

113,277 Ostatnio edytowany przez AnkaS-AnkaS (2022-03-30 20:14:12)

Hejka.
Pogoda w kratkę i albo ciepło, że w kurtce mi za gorąco, albo ziąb i wiatr, że mało głowy nie urwie. Bratki posadzone dzień spędzają na balkonie, a na noc wracają do domu. Ostatnimi czasy ciągle mam jakieś drobne sprawy do załatwienia, więc dzień leci jak z bicza trzasnął (czy dzisiaj ktoś tak jeszcze mówi?:)). Z myciem okien czekam, aż obok bloku skończą robić ścieżkę rowerową i chodnik, a z drugiej strony zakończą kurzyć z budowy. Z moich prognoz wynika, że z oknami wstrzymam się do połowy kwietnia. Szukam jakieś niezłej, ale nie najdroższej "miejscówki" nad morzem, w sierpniu i znaleźć nie mogę, bo to co mi się podoba kosztuje bardzo dużo. W czerwcu z kolei planujemy jechać na zlot papillonów smile. Oby to wszystko się udało.

O polityce nie napiszę nic, poza tym co mnie zwaliło z nóg:
niedawna wypowiedź rzecznika rządu Jasiny - "Jesteśmy tutaj sługami narodu ukraińskiego",
która przypomniała mi wypowiedź Gowina z 2019 r. o Ukraińcach - "Tym, co mnie najbardziej interesuje, jest ściąganie do Polski ludzi, którzy mogą być polską elitą".
Za takie słowa jeden i drugi powinien na zawsze zniknąć ze świata polityki, a tymczasem Polacy nadal siedzą pod pantoflem i dadzą się poniżać.

Lubicie myć głowę? Ja nie znoszę. Mam niezwykle niesforne włosy, więc muszę je układać na szczotce i to mnie dobija. Poza tym nigdy nie umiem stworzyć takiej fryzury jaką bym chciała i po takim modelowaniu dopiero po 2-3 dniach wyglądam normalnie. smile

A co u Was miłe Panie?

113,278

jakoś nas mało.Jest u mnie wnuczka,młodzi mają zajęcia na studiach.
Otworzyli w naszym miasteczku galerię,byłam dziś na jej otwarciu.Czego tam nie ma?
Jutro z wnuczką idziemy na rynek,ona uwielbia ten rodzaj rozrywki.
Jest zainteresowana straganami,towarem,lubi chodzić jak ma taką możliwość.Przeczytałam biografię Tiny Turner,jestem pod wrażeniem.

Nie miała łatwego początku w swoim życiu.Gdy się weźmie człowiek za czytanie,to wszystko inne leży.
Zdążyłam umyć okna w pokojach,czyli 3,w kuchni zostawiłam na potem.
Co u Was?Pozdrawiam Was gorąco,

113,279

jakoś nas mało.Jest u mnie wnuczka,młodzi mają zajęcia na studiach.
Otworzyli w naszym miasteczku galerię,byłam dziś na jej otwarciu.Czego tam nie ma?
Jutro z wnuczką idziemy na rynek,ona uwielbia ten rodzaj rozrywki.
Jest zainteresowana straganami,towarem,lubi chodzić jak ma taką możliwość.Przeczytałam biografię Tiny Turner,jestem pod wrażeniem.

Nie miała łatwego początku w swoim życiu.Gdy się weźmie człowiek za czytanie,to wszystko inne leży.
Zdążyłam umyć okna w pokojach,czyli 3,w kuchni zostawiłam na potem.
Co u Was?Pozdrawiam Was gorąco,

113,280

poszło 2 razy

113,281

Witam w kwietniu

Pogoda zimowa.
Szkoda mi jest tych bocianów, bo jest bardzo zimno, a one muszą sobie poradzić.

Hala oby pogoda dała wam z wnuczką pochodzić po straganach.
U nas stanowczo za zimno na spacery.

Anka ja też odpuszczam mycie okien na potem.
Pytasz czy lubię myć głowę.
Oczywiście, że tak.
Mam krótką czuprynkę, włosów mi nie brakuje i szybko się układają.
Muszą tylko być odpowiednio przycięte.
Bardzo szybko mi się przetłuszczają.
Muszę je myć chociaż dwa razy w tygodniu.

Anulka też tylko czytam te wiadomości o wojnie.
Za dużo mi teraz spadło na głowę i czuję się tym wszystkim przytłoczona.

Zapraszam was na kawę.

https://th.bing.com/th/id/R.4e58d1925fbf1c24e0e79ec04019a359?rik=EZL5pmUZjfuc2Q&riu=http%3a%2f%2fimg1.obrazkionline.pl%2fob%2fpiatek%2fpiatek_012.jpg&ehk=%2fntpVFaDPHq7MF5iP5azHFe1HP%2fH4lwjEHBFp8cISfw%3d&risl=&pid=ImgRaw&r=0

113,282

Witam
Znowu wiatr,ale cokolwiek cieplej niż wczoraj.
Czytko,było zimno,ale po straganach  trochę pochodziłyśmy.
Kupiłam  ryby,włożyłam w ocet,podkoszulki mężowi kolorowe,wnuczce spodnie oraz trochę majtek dla kobiet.
Wszystko dobrze,tylko wnuczka domaga się zabaw,a ja nie mam na to zbyt dużo czasu,a do tego nie za bardzo lubię te zabawy.
Ale co zrobić?
Ja to lubię poczytać jej książkę,jakieś gry,a najgorzej jak mam się zajmować jakimiś lalkami i wymyślonymi zabawami.
Powtarzam,mało nas jest w tej naszej kafejce.
Tymczasem.

113,283 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-04-02 19:15:56)

Witam Was wszystkie
Halu mało nas jest, ale i Ty za często nie wpadasz.
Wczoraj był u mnie mały wnuczuś, pogadałam sobie z nim, "poczytaliśmy" książeczkę dla niemowlątek, zainteresowany był do czasu, dopóki nie zgłodniał. Buźka w podkóweczkę , łezki się pokazały i trzeba było na chybcika flachę szykować.
Potem tata zaliczył noszenie syneczka na ramieniu, bo brzuszek bolał , a następnie przyszła kolej na babcię na najmilszą część
zabawy przytulaski i uśpienie księciunia. smile
Codziennie mamy porcję zdjęć na telefon z jego udziałem w różnych pozach, strojach i humorkach.
Mają młodzi zabawę na dzień i noc.
Dostaliśmy też fotki z sesji zdjęciowej z jego i młodych udziałem. Malutki przespał całą sesję, więc sesję można zatytułować ARCZI-ŚPIOCH. smile
Dzisiaj dostaliśmy ALERT na śnieżycę. Z szafy wyciągnęłam płaszcz, którego jeszcze tej zimy nie zaliczyłam. A niech się przewietrzy. Jak dosypie, to jeszcze można kończyny połamać.
Myślę o tych ludziach, co muszą się po piwnicach chować. My mamy ciepło w domach , a oni...ech!
Kto wymyślił tą wojnę, to powinien się w piekle smażyć.

113,284

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/10/17/20/19/winter-993270_960_720.jpg

POZDRAWIAM

113,285

Witam z zaśnieżonego miasta.

Wczorajszy dzień zakończył się dla mnie okropnie. Wróciłam do domu przed 22 i jak zjeżdżałam do garażu to samochód zwolnił do minimum i toczył się dalej na skutek nie odgarniętego śniegu z podjazdu i nie posypania go solą, czy piachem. W efekcie auto się stoczyło i swoim ciężarem wepchnęło bramę garażową do środka.
Brama jest uszkodzona, auto ma tylko mało widoczną rysę nad grillem, ale dzisiaj dostałam solidną reprymendę od niektórych mieszkańców, że nie miałam odwagi się przyznać, itd. A ja od razu jak wysiadłam zadzwoniłam do zarządcy i zgłosiłam, a potem przesłałam zdjęcia co i jak wygląda. Mąż rozmontował bramę i wspólnie z 2 sąsiadami przeniósł ją na koniec garażu.
Jednak już na wszelki wypadek bez znajomości okoliczności zostałam osądzona. Oczywiście nie przez wszystkich, bo część mnie broniła uważając, że po pierwsze, gdyby było odśnieżone lub posypane, to coś takiego nie miałoby miejsca, a po drugie należało poczekać na moje wyjaśnienie, lub zapytać zarządcę, a nie pisać na FB, że brak mi odpowiedzialności cywilnej.
Mój mąż powiedział, że na drugi raz, to skoro nie ma świadków należy auto wycofać i postawić w innym miejscu, i udawać, że nie wie się kto i co, bo uczciwość nie popłaca.
Wyobraźcie sobie, że kompletnie nikt się nie spytał, czy mnie się nic nie stało.

Tam gdzie obserwuję ciągle nie boćków. Może to i dobrze, bo co by znalazły do jedzenia?

Pozdrawiam miłe Panie.

113,286

Witam
Moje drogie Anki-Super,że miałaś wnuczka blisko,a sesja z takim maluchem,to wiadomo,że może być na śpiąco.
Anko S,tacy są ludzie,że nie interesuje ich skutek wypadku człowieka,ludzie zobojętnieli
Najważniejsze,że nic się Tobie nie stało,a sensację zrobili niepotrzebnie.
U mnie śniegu nie ma,jest słoneczko i wiatr,zimno w sumie.
Wczoraj wieczorem wnuczkę córka z zięciem odebrali,a już dziś przyprowadzili ją na noc.
Podczas pobytu u mnie,za dużo zjadła,było pomieszane to jedzenie,czyli raz to.raz tamto.W nocy miała dolegliwości
ze strony układu pokarmowego. Postanowiłyśmy,że zostanie u mnie,żeby nie szła do zerówki jutro.
Oj sama siebie karcę,że pozwoliłam na swawole.
Dziś nigdzie nie byłam,ale dobrze mi było w domku.
Oglądam wiadomości,jestem wstrząśnięta wojną,co z tego wyniknie?szkoda mi ludzi.Trudne i niebezpieczne czasy się zrobiły.Wiadomo,potrzebne piekło ,
obowiązkowo dla agresora głównego,niech się smaży wieczność.
Pozdrawiam kobietki oczywiście bez wyjątku.
.

113,287 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-04-04 22:35:27)

Dobry wieczór
Nie wiem , czy mam jakieś omamy, czy słyszę wieczorem, tak jak teraz, dźwięki czegoś ciężkiego przelatującego nad moim osiedlem. Pasażerskie samoloty widać, ale tego nie widzę, a słyszę jakby nadciągającą burzę. Dziwne uczucie.
Niech ta wojna się już skończy, bo trudno o czymkolwiek innym myśleć i planować.
Ogrom nieszczęść nie do wyobrażenia.
Trzymajcie się zdrowo.

113,288

Witajcie
Już byłam rano na rekolekcjach,zrobiłam małe zakupy,a teraz będę uzupełniać sprzątanie.
Wieje,aura nieprzyjemna.
Poza tym nic ciekawego,wojna w Ukrainie mnie przytłacza.Jakoś smutno się zrobiło,jak nie pandemia,to coś innego.
Pozdrawiam.

113,289

Witam -netki
Nigdzie dzisiaj nie byłam, bo i nie miałam za czym wychodzić.
Humor mam wisielczy, bo jak widzę jak ta moja mama coraz bardziej dziwaczeje, to tracę cierpliwość.
Kto to przechodził ten wie.
Moja mama myśli , że tylko ona ma problemy ze zdrowiem, a jak jej opowiadam, że dzieci chorują,młodsi od niej tracą życie, to ona to wszystko wie, ale...No własnie , to ale, że ona słabo widzi, słabo słyszy, to wg niej najważniejsze. A nie dostrzega, że ma jaki taki rozum, może się poruszać o własnych siłach, a wiele osób już tego nie potrafi mimo, że są dużo młodsi. I cierpią bóle bez możliwości ich uśmierzenia, są skazani na powolne odchodzenie, a jeszcze nawet nie odchowali swoich dzieci.
Piekę ciasto na poprawienie sobie tego wisielczego nastroju i jak tylko się upiecze, to spałaszuję na kolację.
Tymczasem.....

113,290

Dobry wieczór

Ja też nigdzie dzisiaj nie byłam.
Cały dzień żle się czuję.
Nawet spanie mi nie pomogło.

Anula jak ja to dobrze znam o czym piszesz.
Z moją mamą posiedzieć cały dzień to jest wyczyn.
Moja cierpliwość się kończy.
Nawet nie chce mi się pisać o tym.

Życzę wam dużo spokoju

113,291 Ostatnio edytowany przez Anula55 (2022-04-06 19:24:32)

Witam -netki wszyściutkie
Dziewczyny, gdzie Wy?Piszcie o czymkolwiek, abyśmy nasze myśli skierowały na weselsze tory

Raju, masz już tego pieska? opisz jak wygląda i jak się wabi.
Halu, w jakim wieku masz wnuki? Twoje dziatki daleko od Ciebie mieszkają?
Anka, a Ty jak tam słyszysz przelatujące samoloty ?Ja jak słyszę jakiś ciężki przelot, to tylko nadsłuchuję czy aby co nie spadło gdzie?
Czytko, dobrze że Ty mnie chociaż rozumiesz, bo mój men, to tylko powtarza, że trzeba być wyrozumiałym , bo to już lata są. Powiedział, co wiedział. Tylko, że on tego wszystkiego nie widzi, bo przeważnie wybywa z domu.
A ja tylko się pocieszam, że aby gorzej nie było i abym dała radę
Dzisiaj byłam z moimi młodymi na ich parceli budowlanej. Malutki też z nami był. Było w miarę ciepło i oby tak zostało.
Jutro mam w planach cmentarze.  Plany są, a czy pogoda dopisze, to się okaże.
Ceny wszystkiego rosną w zastraszającym tempie. Podatki związane z nieruchomościami w stosunku do ubiegłego roku wzrosły o 25%. Nam dają do emerytury, rewaloryzacje, ale jak młodych obłożą podatkami, a nie zarobią na nie, to będą zmuszeni szukać pracy poza Polską. I kto utrzyma to państwo?
Dodrukowanie pieniędzy na dłuższą metę da tylko coraz większą inflację .
Czarno to wszystko widzę, a miało być optymistycznie. No nie da się , po prostu nie da.

113,292

Witajcie

Anulka wyrozumiałym można być na krótko.
Dłużej się nie da, chyba że człowiek jest bez nerwów.
Z moją mamą jest znacznie gorzej, niż przed chorobą.
Zapomina, nie wie jak trafić do pokoju, łazienki.
Nie pamięta o insulinie, lekach, jedzeniu.
Jak małe dziecko.
Wszystkich poznaje, ale np dobrze pamięta dawne czasy.

Też jestem ciekawa czy Rajeczka ma już pieska.
Dziewczyny się pochowały.

U nas dzisiaj padało, brzydka pogoda.
Jeśli taka sama pogoda będzie u ciebie to nici z cmentarzy.
Ja wcześniej byłam na cmentarzu.

Nie mamy kur własnych (jedna jest)
Postanowiliśmy z mężem to zmienić.
Dzisiaj pracowaliśmy przy oczyszczaniu kurnika.
Na szczęście przyszedł kolega i pomógł mężowi, bo mnie boli ręka.
Szybciutko się stamtąd wymiksowałam.
Zrobimy tym kurom (które kupimy) duży wybieg.
Kupiona już siatka, ale roboty dużo jeszcze przed nami.
Na końcu kupimy kury.
Denerwuje mnie to, że kiedy potrzeba mi jajek to ich nie mam.
Niech jajka na mnie czekają, a nie ja mam wyglądać tego jajka smile

Dobranoc

113,293

Hejjj! Witajcie gwiazdy! big_smile

Jestem zagoniona totalnie własnie za sprawą pieska big_smile mam to co chciałam i już wiele razy powiedziałam sobie: po co ci to było?
mądrze mówiłaś wyliczając argumenty przeciwko posiadaniu pieska - a głupio zrobiłaś..... czyli tak jak zwykle big_smile
W poniedziałek nadchodzący będzie 2 tygodnie jak zamieszkał ze mną. Poznajemy się i bardzo mi daje do wiwatu..... szaleje i czasami bywa nie do opanowania. Atakuje swoje odbicia w lustrze, w szybach ze szczekaniem włącznie.
Najszybciej opanował wchodzenie i schodzenie ze schodów - pokonuje całe 2 pietra ale często mylą mu się kierunki na schodach.
Czytuniu z wyglądu jest taki sam jak Twój i ma na imię I GO.
W samochodzie jest masakra - na tylnym siedzeniu mu się nie podoba i ciagle złazi do parteru, chyba umieszczę go z przodu na podłodze.... uuufffff
Kanapy nie są dla niego trudne do wskakiwania - wszędzie go pełno. Do piesków podchodzi odważnie natomiast do ludzi  wcale.
To tyle na temat pieska.

Poza tym usiłuję robić wstępne zakupy przedświąteczne...... zaczęłam od listy. Marnie mi to wszystko wychodzi bo dla kogo mam robić te wszystkie potrawy i wypieki? Córka sama ogarnia wszystko i nie chce abym się dokładała. Zazwyczaj piekę jakieś ciasto ale tym razem nie mam żadnego pomysłu....... nie wspominając o chęciach......

Co do sytuacji ogólnej nie wypowiadam się bo staram się udawać, że niewypowiedziane - nie istnieje......
Już nie mam sił czytać wiadomości wojennych.......

Zostawiam moc serdecznych pozdrowień i życzę miłego dnia.... pomimo wszystko!

113,294

Dzień dobry

Na dworze zimno i kilka stopni mrozu na termometrze.
U mnie wciąż coś się dzieje .
Nie ma czasu na nudę.

Rajeczko cieszę się, że masz już pieska.
Przyniesie ci wiele radości.
Zresztą ty sama dobrze o tym wiesz.
Jak on już wskoczy na kanapę to doskonale sobie radzi.
A ile on ma już tygodni ?

Święta tuż tuż, a ja nic nie przygotowuję.
Jakoś muszę sobie poradzić ze wszystkim, bo nikt inny za mnie tego nie zrobi.
Razem z córką zrobimy jakieś sałatki, a główny obiad ja wymyślę i zrobię.
Moja mama bez zmian.
Dużo mam teraz przy niej pracy.
Ogarniam to, ale  ciężko.

Pozdrawiam was wszystkie.

113,295

Witajcie,
Anula 55-Mam wnuczkę 7 letnią od młodszej córki,od starszej córki mam wnuka,22 lata.
Jest już inżynierem,od października zaczyna magisterkę.
Kontynuuje elektrotechnikę.Dobry kierunek.Mieszka w Gdańsku,pracuje,a jesienią ma studiować zaocznie.
Córki mieszkają niedaleko ode mnie.Między nimi jest spora różnica wieku,dlatego dzieci czyli wnuki są też w różnym wieku.
Czytko,ja zdaję sobie sprawę z Twojej opieki nad mamą.To jest trudne zadanie.
Psychika na starsze lata bardzo się zmienia.Jest inna mentalność.Nie zdają sobie sprawy,że dzieci się też starzeją.Widzą tylko siebie,ale nieświadomie.Na ogół są niezadowoleni,według swojego schematu mają krzywdę.Nie udała się starość Panu Bogu.
Raja,pieska ogarniesz,jeszcze trochę.Fakt,dodałaś sobie roboty.Ale co tam,skoro lubisz to robić?
Pozdrawiam Was.

Posty [ 113,231 do 113,295 z 113,586 ]

Strony Poprzednia 1 … 1,741 1,742 1,743 1,744 1,745 … 1,748 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Po 50 - Netkafejka 50 + - dla kobietek w kwiecie wieku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024