Dobry wieczór,
Wracając do pomocy uchodźcom, to powiem Wam, że już zaczyna się polskie bagienko. Otóż urzędniczki, które albo zostały skierowane, albo same się zgłosiły i działają w punktach na dworcach PKP, PKS nie potrafią dojść do porozumienia z "cywilnymi" wolontariuszami. Zamiast wspólpracy wyszły z tego kłótnie na poziomie prezydenta miasta i wojewody. Poznałam jedne i drugie i osobiście jestem za tymi "cywilnymi".
Państwo oferuje 40 zł za osobodzień, czyli 1.200 zł miesięcznie za przyjęcie do mieszkania i wyżywienie uchodźcy. Czy to dużo? Przeważnie będą to 2-3 i więcej osób. Zapewne ci co dotychczas wynajmują mieszkania chętnie na taki układ pójdą, ale czy nie zaczną się przy tym jakieś przekręty? Poza tym ile milionów takich mieszkań mamy, aby w nieskończoność przyjmować tych nieszczęśliwych, ale jednak spoza Polski ludzi?
Zełenski przemawiał do Polaków i do dziennikarzy. Wspominał o chłodzie między naszymi państwami i o nowej historii. Wspomniał również o Smoleńsku. Cóż, ja uważam, ze to była doskonała okazja do powiedzenia przepraszam za Wołyń, pozwolę Wam ekshumować swoich bliskich, przeanalizujemy postać Bandery, odkryjemy Lwy na cmentarzu Orląt Lwowskich i zaczniemy tworzyć nową historię. Niestety tego nie było, zatem jak widać mentalność Ukraińca pozostanie mentalnością Ukraińca.
Anula - testowałaś już wersalkę?
Jaka jest u Was pogoda? U mnie miejscami leży śnieg, a w nocy łapie mróz. Może już nie -8, jak było jeszcze 2 dni temu, ale jednak. Auto mam niesamowicie brudne, ale boję się je myć w taką pogodę, chociaż trzymam w garażu, gdzie jest ok. 6 st. na plusie. Jednak jak tylko w dzień będzie dodatnia temp. to złapię się za mycie. Przyznam jednak, że zawsze czuję niechęć do tej czynności, bo ledwo umyję, a od razu na drugi dzień leje, albo pada śnieg.
Dawno nie piekłam własnego pieczywa, ale przyznam, że oszczędzam mąkę, bo nowej bio nie ma w sklepach, a ta którą zamówiłam przez net. nie odpowiada mi w smaku.
Robicie jakieś przygotowania do wiosny, np. przeglądanie ubrań, butów, zastanawianie się nad tym jakie kwiaty będziecie mieć na balkonie, itp.?