Hipotetyczna możliwość zmiany nauki Kościoła Katolickiego - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Hipotetyczna możliwość zmiany nauki Kościoła Katolickiego

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 73 z 73 ]

66

Odp: Hipotetyczna możliwość zmiany nauki Kościoła Katolickiego
Pan Lewski napisał/a:
adamajkis napisał/a:
Kizia75 napisał/a:

Myślę, że Catwoman chodzi o coś innego. O zwrócenie uwagi ludzi na Boga, na ich osobiste poszukiwanie relacji z Bogiem zamiast skupiać ich uwagę na przedmiotach i na rytuałach.

A co to ma wspólnego z Kościołem? Przecież Kościół nie może Ci zastąpić relacji z Bogiem. Kościół ma mu w tym jedynie pomóc.

W XVI wieku w Europie Zachodniej byś poszedł za to na stos, a u nas mógłbyś mieć nieprzyjemności.

U Ciebie stos miałbym pewny. smile

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez Pan Lewski (2013-09-28 00:00:45)

adamajkis napisał/a:

U Ciebie stos miałbym pewny. smile

Nie, ja na wzór jezuitów wysłał bym ciebie w tournee po kraju i musiałbyś publicznie dyskutować z inteligentnymi ateistami i agnostykami. Z tym że zmodyfikowałbym metodę jezuicką i nie zastraszał ciebie ani nie ograniczał ci czasu wypowiedzi. Po zakończeniu tournee trafiłbyś do obozu reedukacyjnego gdzie miałbyś w miarę możliwości zapewnione wygodne mieszkanie i swobodę ruchu, ale musiałbyś ukończyć gruntowny kurs nt. natury i narzędzi nauki, logiki, ontologii, epistemologii i jak już byś wszystko zrozumiał to byś wyszedł na wolność. Nie musiałbyś deklarować żadnego ateizmu ani agnostycyzmu. Mógłbyś nawet wyjść skonfundowany bez żadnej deklaracji, bo albo sam przestałbyś wierzyć, albo przynajmniej przestałbyś opowiadać bajki i zachęcać ludzi do autoindoktrynacji gierkami psychologicznymi.

68

Ja mam pytanie do osób mocno związanych z KK;
Czy jesteście gotowi zaakceptować każdą naukę/zmianę Kościoła?

69

Chciałabym zacytować 10 Przykazań Bożych.

Jam jest pan, Bóg twój, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.

1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
2. Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno.
3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
4. Czcij ojca swego i matkę swoją.
5. Nie zabijaj.
6. Nie cudzołoż.
7. Nie kradnij.
8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
9. Nie pożądaj żony bliźniego swego.
10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Wracając do tematu, chyba trudno jest zmienić rzeczy, które są zakodowane w umysłach wielu ludzi.

70

Problem z KK w Polsce jest taki, że księża uzurpują sobie prawo do egzekwowania nauki kościoła niczym policjant egzekwuje świeckie prawo. Jeżeli nie odpuszczą to będzie dalszy odpływ owieczek. Liberalizacja nauki to nie jest dobry pomysł na dłuższą metę.

71

problem z KK w Polsce jest taki ze jest kk w Polsce
Sporo osób zadaje sobie pytanie po co ?
No ale cóż rzeczywistość ma swe zabawne paradoksy .
Za 100 lat ciekawe jakie będzie podsumowanie całości .
O ile jeszcze Polska będzie miała swoja odrębna historie czy raczej juz tylko wspólna unijna :-)

72

kwadrad napisał/a:

problem z KK w Polsce jest taki ze jest kk w Polsce
Sporo osób zadaje sobie pytanie po co ?

Część ludzi potrzebuje KK. Mi przeszkadza tylko bezpodstawnie uprzywilejowana pozycja tej organizacji w Polsce. Samo istnieje KK nie jest dla mnie żadnym problemem.

Posty [ 66 do 73 z 73 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Hipotetyczna możliwość zmiany nauki Kościoła Katolickiego

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024