Krzysiek123 napisał/a:Mówisz, że czegoś się nauczyłaś przez te 5 lat, podajesz jakieś ogólniki i spoko.
A może warto żebyś napisała bardzo krótki poradnik dla koleżanek 30+, które nie są bardzo piękne i też bardzo się boją o przyszłość? Jako ćwiczenie intelektualne, możesz to napisać jako wiadomość do siebie samej sprzed 5 lat. 
Krótko i do rzeczy, jak złapać życie za rogi, kiedy pewne szanse już przeleciały bezpowrotnie.
Co Ci mogę napisać.
Że nie ma jednego sposobu, nie można stworzyć poradnika, aby komuś się w końcu "udalo". I jak juz człowiek to zrozumie, to łatwiej mu się będzie żyło, to znaczy bez tego ciśnienia.
Ale jak już pytaszans, to jeśli miałabym dawać rady mlodszym kobietom (chociaż widzisz, może nie powinnam, bo mi się nie "udalo"nikogo znaleźć, więc jaką wartość mogą mieć moje rady, ale ok, niech bedzie:
1 stawiaj zawsze siebie na pierwszym miejscu (ale nie kosztem innych)
2. Nie kreuj czarnych mysli-czarne myśli przyciągają złe wydarzenia, staraj się myśleć pozytywnie (ale musi być to szczere i rozsadne)- to akurat prawda, bo sama tego doświadczyłem i doświadczam.
3. Słuchaj swojej intuicji
4. Dawaj sobie prawo do porażek, każdy ma porażki prędzej czy pozniej
5. Nie szukaj gorączkowo mężczyzny, jak się zjawi to się zjawi (mówię z obserwacji kolezanek)-nie wiem jak to działa, ale tak jest.
6. Nie daj sobie wmówić, że musisz obniżyć wymagania (no chyba, że oczekujesz milionera z własnym helikopterem)- do tego będą cie namawiali ludzie którym "nie wychodzi"
7. Dbaj o ciało, wygląd, ubiór, makijaż -może to nie najważniejsze, ale ważne i poprawia samopoczucie. A jak lubisz siebie, to będziesz dostrzegac dobre cechy u innych
8. Każda historia jest inna i to, że koleżance coś wyszło albo nie wyszło nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo- wiec rozmawiaj z ludźmi i słuchaj ludzi ale miej świadomość, że oni się mogą mylic. Jak i Ty się możesz mylić i jest to normalne.
Ludzie to kopalnia wiedzy, zarówno Ci mądrzy jak i Ci głupi.
9. Jak jakaś znajomość nie rokuje, nie ciągnijest jej na siłę, że może się jeszcze zakochasz. To tak nie działa i szkoda czasu z obydwu stron.
10.Z wychodzeniem do ludzi - nie lubię tego tekstu. Znowu-z moich obserwacji nie ma znaczenia, czy ktoś był molem książkowy czy Lwem salonowym- po prostu pewnego dnia kogoś poznał i już. Zwykle przypadkiem. Tutaj też nie wiem, jak to działa.
11. Nie patrz na piękne słowa mężczyzny, ale na jego czyny, patrz co robi, jak traktuje innych ludzi.
12. Miej swoje hoby i zainteresowania nawet jak to są tylko krzyżówki i pieczenie serników. Druga osoba jak ją poznasz, to nie będzie dla ciebie całym światem. Musisz mieć swój zakątek.
13. Wychodz sama na koncerty, do kina, po jakimś czasie zobaczysz, że jest fajnie i naprawdę będzie cię to bawić i przestaniesz widzieć wszędzie zakochane pary.
14. Jak kogoś poznasz, to nie pisz od razu scenariuszy typu biały welon i 3 dzieci.
15. Coś tA kiego jak miłość od pierwszego wejrzenia nie istnieje -taka jest tylko na filmach,
16. Otaczaj się pozytywnymi koleżankami, mężatami, singielkami, a nie marudami, bo towyssiee z Ciebie całą energię. A jak będziesz wiecznie marudzić i być na "nie"to poodstrasasz ludzi, w tym facetów, na których poznaniu Ci zależy.
17.Nie istnieje miejsce, w którym możesz kogoś poznać. To, że koleżanka kogoś tu poznała, nie znaczy, że ty.
18. Jak ci coś nie pasuje w zachowaniu drugiej osoby, po prostu jej to powiedz i naucz się być asertywna. To praca na lata, ale przynosi efekty.
19. Patrz pozytywnie ale i rozsądnie na życie i daj sobie czas. Pamiętaj też, że czas leczy rany. Banalne, ale to prawda.
20. Wszystko dzieje się po cos-zobaczysz to po jakimś czasie, wszystkie złe i dobre wydarzenia były po to, aby wyciągnąć z nich naukę na przyszłość, niestety to właśnie dopiero widać po czasie. I prawdę mówia, że nie ma tego złego co by nie wyszło na dobre (no może poza jakimiś katastrofami typu wojna, śmierć itd) i naprawde się sprawdza.
A jak kogoś poznać, gdzie, co robić - tego nie napisze, bo nie wiem.
Może niech się jakaś mężatka w udanym i długim małżeństwie wypowie. Że mnie żaden ekspert.:)
Aha i 21 Jak nie wiesz czy facet jest zainteresowany, to znaczy, że nie jest zainteresowany, jakby był, to byś wiedziała od razu.