Co teraz czytacie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?

Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 15 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 391 do 455 z 929 ]

391

Odp: Co teraz czytacie?

Ja wlasnie czytam  trzeci tom z serii Zakon Ciemności pt. " Złoto głupców" Philippa Gregory- dobra ksiazka, troche taka historia o zajwiskach paranormalnych, wkreca na maxa.

Zobacz podobne tematy :

392

Czytamy nową "Basię i narty" i dalej się utwierdzam, że chyba w Polsce to najlepsza seria dla dzieci - Basia nie jest księżniczką  i nie nosi brokatowych baletek, a jednak się za coś ją kocha. smile

393

Patrycja Pustkowiak - "Nocne zwierzęta".  Całkiem zgrabnie napisana, ale nie podzielam licznych zachwytów nad nią.

394

Kończę [Para]normalność.

395

Zaręczyny http://sm3.muza.com.pl/1273-large_default/zareczyny.jpg - wcale nie jakieś tam romansidełko, super się czyta.
A Basię i naarty też mam na oku, fajnie gdyby wyszedł tez audiobook bo te moja mała najbardziej lubi.

396

A ja teraz czytam Jill Smokler "Wyznania upiornej mamuśki" - i chyba sama coś takiego napiszę ;-)

397

Skończyłam wczoraj "Bez mojej zgody" Picoult. Film już oglądałam, ale mimo tego książka dostarczyła mi bardzo dużo emocji. Trudne dylematy moralne, niepewność rodziców czy córka przeżyje każdy dzień i chwytanie się wszystkiego, by ją uratować i z drugiej strony Anna, która nie chce być już dawczynią dla swojej siostry. Pod koniec książka dość mocno zaskakuje.

Postaci ciekawe, ich rozterki świetnie moim zdaniem opisane. Kolejna z ulubionych dla mnie książek Picoult. Brakowało mi tylko więcej spojrzenia ze strony samej Kate, wydaje mi się, że w filmie było tego więcej. Niemniej, i książka i film bardzo mnie poruszyły i moim zdaniem świetnie oddają poruszany temat, skłaniają do wielu refleksji i jak zwykle u autorki można spojrzeć na sprawę z wielu perspektyw. Za tylko trochę mało perspektywy Kate odejmuję 1 gwiazdkę, moja ocena 9/10. Bardzo polecam, kawał porządnej książki, po prostu o życiu, trudnych wyborach, mnie złapała za serce, zdecydowanie warto moim zdaniem przeczytać.

A teraz czytam parę książek, np "Aż gniew Twój przeminie" Asy Larsson. Podoba mi się ten kryminał jak na razie smile To tej autorki pierwsza książka jaką czytam.

398 Ostatnio edytowany przez Summerka (2014-10-27 09:21:53)

"Sergiusz Czesław Jadwiga" Marii Nurowskiej.  To chyba dla miłośników polskiej literatury. Chodzi tu o Sergiusza Piaseckiego i Czesława Miłosza oraz muzę ich twórczości, Jadwigę Waszkiewicz. Jeden z nich zwany Księciem to był niezły uwodziciel.

399

Moira Young, "Dzikie serce". I książka też jest dzika. smile Jednak z lepszych dystopii ostatnich lat i materiał jak najbardziej na film. Tylko Ridley Scot wykupił prawa do ekranizacji, a o filmie jeszcze nie ma nawet plotek. big_smile

400

Ja mam zapachowo i smakowo, bo skończyłam "Kolekcjonerkę Perfum", a teraz czytam kolejny tom Magicznej cukierni pt. Okruchy Magii - Kathryn Littlewood

401

zaczełam własnie "Wybór Ireny" ksiazka na fakatch o kobiecie, która w swoim zyciu miala 3 tożsamości. Słyszał kiedyś ktoś o Irenie Gelbum?

402 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2014-11-14 14:57:23)

Przeczytałam ostatnio parę książek: "Embriona" i "Dostawcę" Davida Shobina (thrillery medyczne), "Obudzić szczęście" Susan Wiggs (obyczajowa, o układaniu pewnej kobiety życia na nowo, ciekawa, ciepła, naprawdę bardzo dobra w swoim gatunku moim zdaniem), "Z zamkniętymi oczami" Gianrico Carofiglio (kryminał, taki prawniczy, niezły), "Cichy wielbiciel" Olgi Rudnickiej - bardzo dobra książka, przerażająca, dotykająca myślę w umiejętny sposób stalkingu, miałam ciarki na plecach i nie mogłam zarazem się oderwać, długo będę mieć tę pozycję w głowie, świetna po prostu, polecam,  a teraz czytam "Pod Huncwotem" Marthy Grimes (kryminał, w angielskim stylu), to moja trzecia książki tej autorki i bardzo mi się podoba jak zawsze tak naprawdę smile Jest jak na razie bardzo ciekawie, zbrodnie i ogólna fabuła niesamowicie ciekawie opisane, tutaj poznajemy inspektora Jurego i Planta - świetne postaci z nich ogólnie, jest też sporo humoru, który bardzo pasuje w jej książkach, nie mogę się doczekać zobaczyć kto za tym stoi i dlaczego. Świetna książka.

403

w długi weekend skończyłam czytać fantasy - "Łupieżcy niebios" Brandona Mulla autora "Baśnioboru"
(zapewne sporo osób czytało wcześniejszy Baśniobór więc chyba nie muszę przedstawiać wink )

404

Ja teraz czytam "zone mormona" bardzo mi sie podoba

405

Natalia1987 napisał/a:

Ja teraz czytam "zone mormona" bardzo mi sie podoba

Nie znam tego - dobre ?

406

U mnie trochę mlodzieżowo smile
Ewa Nowak i jej niebieskie migdały wciągnęły. Książka to  niby oddzielne opowiadania, ale łączy je wiek bohaterek , podobne problemy i emocje pomimo diametralnie różnych sytuacji rodzinnych i finansowych. Np. jest bogata Karolina jedynaczka, jest zagubiona zuzia, bliźniaczki, które są zimno chowane przez dwie babcie i nie mają nawet komputera... Rodzicom i nastolatkom może dać do myslenia smile
http://ewanowak.com/wp-content/uploads/ksiazki/seria/16-migdaly-new-mini.jpg

407

Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga - po obejrzeniu Bogowie musiałam przeczytać tę ksiązkę smile

"Wyspa na prerii" Cejrowskiego - typowo jak to u niego, nie jest to wielka literatura ale dobra książka na relaks

409

"Ołowiany Świt" - s.f. klimat czarnobylskiej Zony, niezbyt skomplikowane, ale bardzo dobrze się czyta, fajny klimat.

410

po raz kolejny  ,,Na wschód od Edenu,, Steinbecka, wracam do tej książki co kilka lat, jest piękna,

Steinbeck jest mistrzem. Jakiś czas temu wróciłem do "Gron gniewu". Mistrzostwo literackie. To jak kreuje bohaterów jest niesamowite

412

ancyk napisał/a:

zaczełam własnie "Wybór Ireny" ksiazka na fakatch o kobiecie, która w swoim zyciu miala 3 tożsamości. Słyszał kiedyś ktoś o Irenie Gelbum?

Ja wcześniej nie słyszałam, ale własnie dostałam tę książkę w prezencie i musze przyznać, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Sama historia jest bardzo nośna - kobieta, która była bohaterką (nie boje się tego słowa), nagle wypiera się swojej przeszłości i zmienia tożsamość, zostawia przyjaciół... Chciałabym zobaczyć ekranizację tego.

413

Hultaje zloczyńcy wszetecznice Kracika wink

414

Czwarty tom "Gry o tron":)

415

Córka poleciła mi wczoraj książkę "Wspomnienia brudnego anioła" autorstwa Henning Mankell. Po krótkim opisie przeczytanym na okladce, może okazać się interesujaca i w moim guście.

416

Sporo czasu nie pisałam, ale też sporo czytałam (choć miałam też swego czasu spory przestój z 2 miesiące chyba). Ostatnio skończyłam "Altanę" Mary Nichols i mogę ją bardzo polecić, przewidywalna dosyć, ale piękna moim zdaniem opowieść obyczajowa o konwenansach, trudnych wyborach i trudnym życiu, a to wszystko w tle 1 i 2 wojny światowej. Bardzo mi się ta książka podobała, styl lekki i nie mogłam się od książki oderwać. Są też wątki romansu, one przewidywalne właśnie i te wydarzenia też dosyć, ale to nie ujmuje tej pozycji smile Dałam jej 8/10, bardzo dobra dla mnie smile
Teraz czytam "Śmiertelny strach" Robina Cooka, czyli thriller medyczny, Cook w sumie jak zwykle mnie nie zawodzi smile

417 Ostatnio edytowany przez Markizik (2015-01-02 17:12:40)

serducho napisał/a:

U mnie trochę mlodzieżowo smile
Ewa Nowak i jej niebieskie migdały wciągnęły. Książka to  niby oddzielne opowiadania, ale łączy je wiek bohaterek , podobne problemy i emocje pomimo diametralnie różnych sytuacji rodzinnych i finansowych. Np. jest bogata Karolina jedynaczka, jest zagubiona zuzia, bliźniaczki, które są zimno chowane przez dwie babcie i nie mają nawet komputera... Rodzicom i nastolatkom może dać do myslenia smile
http://ewanowak.com/wp-content/uploads/ … w-mini.jpg

Moja siostrzenica czyta, to chyba jest taka Jeżycjada dla nowszej generacji. smile Zapytam czy ma, a jak jeszcze nie, to zrobię prezent.

418

Witajcie ja właśnie czytam ""Projekt Szczęście"" po tym wezmę się za""Potęgę Podświadomośc""i

419

Coś dla podniesienia swojej wartości w nowym roku. Zabrałam się za książkę Jacka Walkiewicza "Pełna MOC możliwości:

420

Widział ktoś już może nową kolorowankę Tulleta? Tą "Książkę do kolorowania"? smile Wczoraj byliśmy u siostry i to był widok. 6 latka pochłonięta przez wielką kolorowankę - naprawdę grubą, to powinno się nazywać księga do kolorowania i najlepsze, że to nie tylko rysowania księżniczek barbie, ale bardziej zabawy z kształtami, kolorami itp.

421

Ostatnio pani w bibliotece była zaszokowana jaka ilość książek wypożyczyłam. Jedną z ostatnio przeczytanych książek była "Zamknij oczy" Sophie McKenzie doskonały thriller psychologiczny.

Dziś zacznę czytać  książkę Lisy Scottoline " Wracajmy do domu"

W grudniu przeczytałam tez kilka książek Katarzyny Michalak w tym całą serię z Poczekajką

422

może zabrzmi to dziwnie, ale ostanio natrfaiłam na oslawionego "Alchemika" P. Coehlo i... spodobał mi się. smile fajny obrazowy, sposób pisania, podnoszący na duchu - książkę przeczytalam w dwa wieczory. tez lubicie jego ksiazki? moze polecicie mi jakiś jego tytuł,  bo widziałam, ze ma ich sporo.

423

Ja własnie skończyłam czytać 50 twarzy Graya!
Bardzo fajna książka na zimowe wieczory. Czekam teraz na ekranizację.
Mam wersję w pdf tej książki, więc jakby co mogę się podzielić:
rapidu.net/4647308908/James-E-L-Pięcdziesiat-twarzy-Graya.pdf
Każdy może sobie pobrać ją za darmo i nie musi zakładać tam konta, trzeba tylko poczekać te 60 sekund jako utrudnienie.
Miłej lektury! smile

424

ancyk napisał/a:

może zabrzmi to dziwnie, ale ostanio natrfaiłam na oslawionego "Alchemika" P. Coehlo i... spodobał mi się. smile fajny obrazowy, sposób pisania, podnoszący na duchu - książkę przeczytalam w dwa wieczory. tez lubicie jego ksiazki? moze polecicie mi jakiś jego tytuł,  bo widziałam, ze ma ich sporo.

Nie wstydź się, ja też nawet lubię parę jego książek. Nie uważam ich też za bardzo dobre i czytałam tylko parę, ale nie uważam też za takie złe jak wielu ludzi piszę. Dla mnie są nawet ok. Podobała mi się nawet "Brida" i "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". "Alchemik" nawet też, ale czasem mnie nudził, średnio lubię książki z motywem podróży. Chcę przeczytać zdecydowanie "Weronika musi umrzeć".

A przeczytałam "Klub Mefista" Gerritsen, czyli jednej z moich ulubionych autorek thrillerów i bardzo dobra, a teraz czytam bardzo lekki thriller tym razem z wątkiem romansu, ale tym razem tak mam ochotę - "Zamieć" Sharon Sala.

425 Ostatnio edytowany przez Marcjano (2015-01-27 20:00:20)

Goleman - Focus i Jon Kabat-Zinn - Gdziekolwiek jesteś, bądź

426

Zaczęłam właśnie " Młode lwy" Irwina Shawa.

427

"Pasję życia" Shawa kiedyś czytałam, a teraz trochę lżejszą lekturą się zajęłam, komiksami - Calvin i Hobbes (Billa Wattersona), przygody tych dwóch nigdy mi się nie znudzą chyba.

428

Wczoraj skończyłam "Pochłaniacza" Katarzyny Bondy. W kolejce czeka reportaż "Mniej" o polskim zakupoholiźmie smile

429

Xwoman napisał/a:

"Pasję życia" Shawa kiedyś czytałam, a teraz trochę lżejszą lekturą się zajęłam, komiksami - Calvin i Hobbes (Billa Wattersona), przygody tych dwóch nigdy mi się nie znudzą chyba.

A to już czytasz ten 8 tom co teraz wszedł, czy jeszcze coś wcześniejszego? smile Bo ten ostatni jest już np. wydany trochę inaczej niż wcześniejsze, jest szerszy. I nawet wygodniej się czyta muszę powiedzieć.

430

ancyk napisał/a:

Ja też przeczytałam kilka jego książek i "Alchemik" oraz "11 minut" uważam, że są świetne smile

Osobiście polecam co ostatnio przeczytałam to Eben Alexander
"Dowód". Prawdziwa historia neurochirurga, który przekroczył granicę śmierci i odkrył niebo, uważam, że książka zawiera w sobie wiele mądrych, życiowych przesłań, bardzo pozytywna. Nawet jeśli ktoś podchodzi sceptycznie to może wiele się nauczyc czytając tę książkę smile.

"Pamięć doskonała"  R. Scott Bakker, bardzo przyjemnie się czyta, książka zaciekawia od początku do końca:)

A teraz jestem na etapie "Sklepik z marzeniami" S. King, ale jakoś tak ciężko mi idzie, spodziewałam się czegoś lepszego...

431 Ostatnio edytowany przez Pruderia (2015-02-12 14:09:23)

"Hyperion"  Dan Simmons
Oraz
"Rebecca's Promise" Jerry S. Eicher
Książka o Amiszce (?), niestety (albo stety) dostępna jedynie w J. Angielskim.

432

Ostatnio skończyłem czytać "Władcę Piorunów" teraz czytam "Draculę" Brama Stockera ;-) a potem "Fight club"!!

433

truskaweczka19 napisał/a:
ancyk napisał/a:

Nie wstydź się, ja też nawet lubię parę jego książek. Nie uważam ich też za bardzo dobre i czytałam tylko parę, ale nie uważam też za takie złe jak wielu ludzi piszę. Dla mnie są nawet ok. Podobała mi się nawet "Brida" i "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam". "Alchemik" nawet też, ale czasem mnie nudził, średnio lubię książki z motywem podróży. Chcę przeczytać zdecydowanie "Weronika musi umrzeć".

A przeczytałam "Klub Mefista" Gerritsen, czyli jednej z moich ulubionych autorek thrillerów i bardzo dobra, a teraz czytam bardzo lekki thriller tym razem z wątkiem romansu, ale tym razem tak mam ochotę - "Zamieć" Sharon Sala.

Ja nie jestem taka bezkrytyczną fanką Coehlo, ale Weronike jak najbardziej warto. On ma fajne przemyślenia o życiu, z cytatów wyciągniętyhc z jego ksiazek jakby je podzielić jakos tematycznie powstałyby oddzielne książki wink

434

Ja wlasnie skonczylam czytac "miasteczko salem" stephena kinga, ten autor jeszcze nigdy mnie nie zawiodl:) a teraz po raz kolejny zaczne czytac ksiazke Katarzyny Michalak "Mistrz" goraco polecam:)

435

2 dni temu skończyłam czytać piękna, wzruszającą książkę "Pokój" Emmy Donoghue, a teraz czytam "Krwawiącą bliznę" Val McDermid.

436

serducho napisał/a:

Ja nie jestem taka bezkrytyczną fanką Coehlo, ale Weronike jak najbardziej warto. On ma fajne przemyślenia o życiu, z cytatów wyciągniętyhc z jego ksiazek jakby je podzielić jakos tematycznie powstałyby oddzielne książki wink

nawet coś podobnego już powstało smile nie z samego Coelho, ale nawet lepsze, bo kilkunastu różnych myślicieli. taka książka-poradnik,ale w dobrym tego słowa znaczeniu wink "siła serca" baptista de pape to ksiażka o której przeczytałam gdzieś na blogu i powstanowiłam ją nabyć.  Jeśli poszukujesz własnej drogi w życiu, zadajesz sobie pytanie co jest twoim celem, jakie masz mozliwosci to ta ksiazka odpowiada na te wszystkie pytania. Jest napisana przystępnym językiem i można ją sobie podczytywać, najlepiej wieczorami. To taka pozycja co mi ostatnio wpadła i myślę, ze warto sie nią podzielić smile
Z iinego rodzaju literatury to ostatnio pochłonęly mnie reportaże, zaczeło sie od Kapuścinskiego i poszło dalej. Bardzo podoba mi sie jak pisze Tochman, wstrząsające obrazy, człowiek nie może potem dojść do siebie...

437

ostatnio miałam sporo czasu na lekture, choroba przykuła mnie do łóżka na dwa tygodnie, ale nie aż tak, żeby nie móc przewracać kartek w ksiażce smile postanowiłam nadrobić zaległe lektury i poszły tak: trylogia Miłoszewskiego wreszcie (jestem pod wrażeniem), dwa tomiki opowiadań Alice Munro (uwielbiam niezmiennie), jedna Monika Szwaja (coś kobiecego) i ostatni tomik Calvina i Hobbesa (mam słabość do tej parki, zresztą komiksy zawsze łykałam za jednym zamachem). Teraz jestem juz zdrowa i znów czasu na czytanie mniej, a kolejne pozycje czekają w kolejce smile

438

"Królowa Tearlingu" Eriki Johansen - jedna z fajnieszych i bardziej odpoczywających powieści jakie ostatnio czytałam. Fajna lektura na zimowy wieczór.

439

"Śledztwo na wysokich obcasach"

440

"Spotkania z Jungiem" pod redakcją Krzysztofa Maurin i Zenona Waldemara Dudka.

I powracam do Junga poprzez te lekturę. Poznaję inne osoby, które w Polsce czytają, studiują i myślą Jungiem.

441

Ja ostatnio przeczytałam "Seksturysta" Adama Amblera książka dość skandaliczna, ale lubię tego typu książki. Mówi się, że to Polski odpowiednik 50 twarzy Greya. Fabułą jest ciekawa i wciągająca, a wątki erotyczne ubarwiają całą historię.

442

Biografię Eliadego.

443

"Ciemno, prawie noc" Joanny Bator

Mroczne, przejmujące i fascynujące

444

Animus napisał/a:

"Spotkania z Jungiem" pod redakcją Krzysztofa Maurin i Zenona Waldemara Dudka.

I powracam do Junga poprzez te lekturę. Poznaję inne osoby, które w Polsce czytają, studiują i myślą Jungiem.

Czytałam Psychologię integralną Junga Zenona Waldemara Dudka. Może jeszcze wrócę do tej lektury. Nie z wszystkim się tam zgadzam, ale ogólnie podoba mi się.

445

Próbuje tej nowej książki Igora Ostachowicza i póki co mi się podoba. Nawet bardzo. Może dlatego, że takich bohaterek jak tak Magda, to się w książkach nie spotyka. Jest trochę cyniczna, szczera do bólu, ale bardziej wewnątrz, a nie zeby skupiała się na dogryzaniu innym. Raczej to zwariowany świat czegoś się od niej domaga. smile

446

Czytam teraz książkę Grocholi "Houston, mamy problem" bardzo szybko sie czyta. W planach już czekają Liz Fielding "Napisz że mnie kochasz" oraz Robert Galbraith "Wołanie kukułki" kryminał.

Właściwie to kilkanaście książek czeka na przeczytanie, powolutku stosu ubywa. Za oknem szaro to i łatwiej zanurzyć się w inny świat.

Madziama może powiesz coś więcej o tej książce "Mniej", kto napisał i jak ci się czyta?

447

Markizik napisał/a:

Próbuje tej nowej książki Igora Ostachowicza i póki co mi się podoba. Nawet bardzo. Może dlatego, że takich bohaterek jak tak Magda, to się w książkach nie spotyka. Jest trochę cyniczna, szczera do bólu, ale bardziej wewnątrz, a nie zeby skupiała się na dogryzaniu innym. Raczej to zwariowany świat czegoś się od niej domaga. smile

Ja ostatnio czytałam Karpowicza u niego też się zdarzają takie postaci wink Kilka osob mi polecało jego NOC ŻYWYCH ŻYDÓW, ta wyspa jakaś nowa?

448

Ja czytam teraz dwie książki: "Siła Serca" Baptis De Pape i "Restauracja osobowości" Macieja Bennewicza. Różnorodność, a co tam!
Siła serca idealna na rano, a Bennewicz przed snem big_smile

449

Przeczytałam "Syreni śpiew" Val McDermid, dobry kryminał, autorka ma lepsze moim zdaniem, ale to normalne, bo to pierwsza część cyklu. Niemniej dobra książka, bardzo dobrze skonstruowana osobowość mordercy. Teraz będę czytać "O krok" Henninga Mankella i czytam też "Mój przyjaciel Henry" Nuala Gardner, zaczęłam też ostatnio "Palownik" Gregora Funaro, ale doczytam później, po prostu zaczęłam wcześniej z 4-5 książek naraz i dlatego ta też zaczęta i teraz skupię się na tym, ją bedę czytać później.

450

Serducho - nowa, z początku marca. smile Akurat Karpowicza nie znam, ale chyba wiesz więcej. To jak tak jest jest jak piszesz, to możesz spróbować, jak dla mnie, to książka Ostachowicza jest tak na dobre 4+/5.

451

Markizik napisał/a:

Serducho - nowa, z początku marca. smile Akurat Karpowicza nie znam, ale chyba wiesz więcej. To jak tak jest jest jak piszesz, to możesz spróbować, jak dla mnie, to książka Ostachowicza jest tak na dobre 4+/5.

Dzięki, już wygooglałam. Opinie są różne, ale na razie niewiele, bo świeża. Będę zamawiała coś dla rodzinki na króliczka to chyba i sobie zamówię Wyspę.

452

ja dzisiaj zaczynam "starość aksolotla" Dukaja

453

Ja aktualnie Hanię humorek nową wink
http://sklep.egmont.pl/img/min/759/920/75920800_hania-humorek-i-smrodek-poszukiwacze-skarbow_0_240x320_FFFFFF_scl_1.jpg Teraz i Smrodek doczekał się umieszczenia w tytule wink Czytałysmy drugi wieczór i tak dobrze nam wchodzi, ze jeszcze dwa i skończymy i  biorę się za coś bardziej dorosłego, a młoda niech cyzta sama, bo juz naprawdę dkbrze jej idzie, tylko ja Hankę tez lubię tongue

454

Mężczyźni nienawidzą kobiet jako komiks smile

455

Jestem w trakcie czytania Metra 2033 i zerkam do Siły Serca żeby się dobrze nastroić na Święta smile.

Posty [ 391 do 455 z 929 ]

Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 15 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024