Pascala vs Okrasę.
Ale to bardziej to przeglądania. Trochę mało smaczna okładka jak na ksiażkę kucharską. Taka "hipermęska". ![]()
sarenka1990 - a to już jest jakaś druga wersje tej książki?
Teraz tylko czekam na "Krwawy szlak", zapowiada sie dobrze.
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pascala vs Okrasę.
Ale to bardziej to przeglądania. Trochę mało smaczna okładka jak na ksiażkę kucharską. Taka "hipermęska". ![]()
sarenka1990 - a to już jest jakaś druga wersje tej książki?
Teraz tylko czekam na "Krwawy szlak", zapowiada sie dobrze.
Teraz czytam na Historia kotem się toczy Górskiej, ale nie mogę się już doczekać na Krwawy szlak Young. Przypomina klimat Igrzysk smierci, a te były totalnie świetne.
Richard Adams "The Plaque Dogs" rownoczesnie z filmem pod tym tytulem. Mam trudnosci jezykowe-raz ze pdf sciagniety z chomika z bledami. Dwa -gwara. Na szczescie Tod mowi czyms podobnym do dunskiego.
Czytalam troche o filmie- chyba najbardziej cenzurowany z filmow mi znanych.
Film i ksiazke polecam - wbija w ziemie. I nie polecam -mozna sie pochorowac.
Pascala vs Okrasę.
Ale to bardziej to przeglądania. Trochę mało smaczna okładka jak na ksiażkę kucharską. Taka "hipermęska".
sarenka1990 - a to już jest jakaś druga wersje tej książki?Teraz tylko czekam na "Krwawy szlak", zapowiada sie dobrze.
nie nie - media są tylko dopiskiem do tytułu 1 część dotyczy ludzi mediów
z tego co czytałam kolejne cżęści mają dotyczyć ludzi służb, uczelni wyższych ; )
Historia kotem się toczy Górskiej, całkiem fajne, choć się długo rozkręcało, a wieczorami Basia i urodziny w muzeum - nowość z ukochanej serii mojej córci
(Basia ma już kilkakanaście tomów, które polecam wszystkim przedszkolakom
)
Czytam obecnie drugi tom trylogii Veroniki Rossi "Przez bezmiar nocy". Seria ogólnie podpada pod kategorie młodzieżowe, ale jest całkiem interesująca.
A oprócz tego, stosik książek, z których korzystam pisząc pracę magisterską.
ja narazie nic nie czytam. stwierdziłam, że za dużo pieniędzy wydaję na książki w wersji papierowej stąd mocne postanowienie-
zbieram na e-booka. Na dłuższą metę sporo na tym zaoszczędzę. Regały już mam poobkładane książkami, dlatego muszę troszkę przyhamować i
przerzucić się na wersje bezpapierowe ![]()
ja narazie nic nie czytam. stwierdziłam, że za dużo pieniędzy wydaję na książki w wersji papierowej stąd mocne postanowienie-
zbieram na e-booka. Na dłuższą metę sporo na tym zaoszczędzę. Regały już mam poobkładane książkami, dlatego muszę troszkę przyhamować i
przerzucić się na wersje bezpapierowe
Nie wiem co czytasz, ale mnie wkurza to, że większości książek, które mnie interesują nie ma w wersji elektronicznej albo pojawiają się z dużym opóźnieniem. W takiej sytuacji zakup czytnika nie jest dobrym pomysłem. Poczekam aż książki i e-book' i zaczną pojawiać się równocześnie, a ceny będą dopasowane.
Poszlam kupić Krwawy szlak wróciłam jeszcze z dwoma książkami Nowak - Niewzruszenie i Dwie Marysie, póki co wzięłam się za Niewzruszenie, zaintrygowało mnie imię jednego z dwójki głównych bohaterów - Lew ![]()
Obecnie z doskoku i przypadku czytam książkę "Pod słońcem szatana". Polecam
.
Ja właśnie czytam "Niezgodna" Veronicy Roth - powieść z kręgu lekkiego SF, post apokaliptyczna dystopia, z bardzo ciekawym motywem podziału społeczeństwa na frakcje.
Książka napisana bardzo lekkim językiem, w sam raz do poczytania dla relaksu.
Jeżeli komuś przypadły do gustu "Igrzyska śmierci" to i "Niezgodna" powinna się podobać - główną bohaterka jest również młoda dziewczyna zmuszona do walki o przetrwanie.
Animus napisał/a:Wątek z "Co teraz czytacie?" dryfuje w kierunku "Co polecacie do czytania?"
Zawsze mozesz trzymac wlasciwy kurs
Skonczyles juz tamtą, o ktorej ostatnio pisales?
Ja wrocilam do "Gry w klasy" Cortazara - kiedys probowalam i nie wyszlo - teraz bardzo mi smakuje
Po raz kolejny dochodze do wniosku, ze na pewne powiesci musi przyjsc wlasciwy czas.
Również kiedyś próbowałam to przeczytać, im dłużej czytałam tym większa irytacja mnie ogarniała, ale skoro piszesz, że druga próba wypadła pomyślnie to może i ja za jakiś czas znowu spróbuję. ![]()
Obecnie czytam książki Ericha Segala (jego najbardziej znana powieść to "Love Story"), za mną już "Absolwenci", "Doktorzy" i "Nagrody". Muszę przyznać, że każda z nich jest bardzo wciągająca, a bohaterowie nakreśleni przez Segala są realistyczni, mamy również lekko podane fakty historyczne. Szczerze mówiąc po słabym "Love Story" nie spodziewałam się niczego dobrego, a tu takie miłe rozczarowanie.:) Każda z powieści ma związek z absolwentami prestiżowych amerykańskich uczelni. Obserwujemy ich od momentu rozpoczęcia studiów aż po późniejszą karierę. Jeżeli ktoś potrzebuje "odpoczynku" po cięższej lekturze to polecam Segala. ![]()
"Nieznośna lekkość Bytu" Milana Kundery. Czyta się niesamowicie lekko, mimo, że dotyka głębokich tematów.
Ja właśnie czytam "Niezgodna" Veronicy Roth - powieść z kręgu lekkiego SF, post apokaliptyczna dystopia, z bardzo ciekawym motywem podziału społeczeństwa na frakcje.
Książka napisana bardzo lekkim językiem, w sam raz do poczytania dla relaksu.
Jeżeli komuś przypadły do gustu "Igrzyska śmierci" to i "Niezgodna" powinna się podobać - główną bohaterka jest również młoda dziewczyna zmuszona do walki o przetrwanie.
Bardzo fajna książka. Film też mi się podobał, choć początkowo podeszłam do niego z dystansem. Czekam właśnie na wydanie 3 cz. książki.
Jeśli ktoś lubi tego typu powieści, to polecam "Przez burze ognia" Veronicki Rossi i "Rebelianta" Marie Lu.
Kończę "Nawałnicę Mieczy" G. Martina
W trakcie "Sezon Burz" A. Sapkowskiego
i "Żarna Niebios" - Maja Lidia Kossakowska
Tak, czytam trzy na raz ![]()
Lemony Snicket "Kto to być może o tej porze"
Lemony Snicket "Kto to być może o tej porze"
To jakas nowa? Mój nastoletni brat lubi snicketa, ale tego tytulu nie kojarzę.
Mo koleżana pozycyzła Wrzosowiska - taka historia o wiedźmach z zamojszczyzny, czyta się bardzo szybko.
Kończę "Nawałnicę Mieczy" G. Martina
Ja też ![]()
Ja aktualnie kończę pierwszy tom Oka Jelenia czyli droga do nidaros. Książka jest super naprawdę polecam! Żyje się tymi bohaterami i wszystkim wydarzeniami jakby było się w książce. Nie ma zbędnych opisów które spowolniają czytanie i nudzą. Książka jest znakomita ![]()
Beata Pawlikowska
Blondynka w Londynie
nie byłam dobrze nastawiona do tej książki, ale mocno mnie zaskoczyła, więc polecam
Xwoman napisał/a:Lemony Snicket "Kto to być może o tej porze"
To jakas nowa? Mój nastoletni brat lubi snicketa, ale tego tytulu nie kojarzę.
Snicketa są bodaj dwie serie - "Seria niefortunnych zdarzeń" - z czego zrobili też kiedyś film. (książki lepsze - ale film jest fajny, jak się zna Lemonyego). A teraz jest jeszcze druga seria - "Seria niewłaściwych pytań" i na razie jedna część "Kto to być może o tej porze". W tej serii Lemony już nie jest tylko autorem, tylko jest jednocześnie bohaterem - 13 letnim agentem. ![]()
Jak coś to pytaj, bo akurat Lemonyego kocham i będę czytać, nawet jak będę mieć 60 lat. ![]()
Między teraz a wiecznością (z serii "Poza czasem") - Lucas Marie.To książka z tych co wywołują gęsią skórkę podczas czytania, zresztą uwielbiam tę serię.
"Nieznośna lekkość Bytu" Milana Kundery. Czyta się niesamowicie lekko, mimo, że dotyka głębokich tematów.
Moja ulubiona książka. Zabieram się do obejrzenia filmu z Juliette Binoche.
Ostatnio podobał mi się "Krwawy szlak" Miry Young, teraz czekam na Ars Dragonię Joanny Jodełki, zapowiada się dobrze ale jeszcze nie mówię hop - zdam Wam recenzję ;-)
Teraz czytam "Dziewczynę, która kochała Toma Gordona" Stephena Kinga i "Siostrę" Rosamund Lupton. Pierwsze to taki delikatny thriller, ale bardziej o dziecięcych lękach, generalnie nie straszne, ale ciekawe, nawet mi się podoba, taki King w innym wydaniu trochę, a drugie to thriller psychologiczny, świetny jak na razie dla mnie ![]()
Selekcja - numer Krytyki, który mi zalegał na półce, w Wielkanoc go odkurzałem i jakoś dopiero teraz znalazł się na niego czas.:P
Biografie Messiego - "Mały chłopiec, który stał się wielkim piłkarzem" - to znów tylko przeglądam, bo to prezent na urodziny w sobotę.
przerzucić się na wersje bezpapierowe
Nie zamierzam kupować żadnego "czytadła" elektronicznego. Bo nie o to chodzi. Ale mam ten sam problem z miejscem. Niestety książki walają się praktycznie wszędzie i przymierzam się do zakupu większego regału. Ten już dawna jest zapchany. Na jednej pułce są dwa rzędy książek a nad nimi jeszcze kolejne.
Teraz czytałem biografię Led Zeppelin: "Młot bogów"
Teraz czytam "Ars Dragonia" - Joanny Jodełki, wartka akcja, która wciąga już od pierwszych stron plus niesamowity klimat - tajemnica i równoległe światy i na dodatek akcja dzieje się w Polsce w naszym pięknym Poznaniu.
własnie skonczyłam czytać Troje Sary Lotz, mroczny thriller, zachwycił mnie i przeraził, wizje końca świata, zjawiska paranormalne opisane w niebanalny sposób ![]()
Właśnie skończyłam "Inferno" - Dan Brown. Tak jak wszystkie książki tego autora, genialne ![]()
Obecnie czytam książkę "Nigdy nie wycieraj łez bez rękawiczek" autorstwa Jonasa Gardella.
Jak wskazuje podtytuł książka jest o miłości, ale nie tylko. Jak dla mnie jest to niezwykły zapis historyczny walki homoseksualistów, sprzed trzydziestu lat, o swoje prawa w jakże tolerancyjnej Szwecji. Książka o poszukiwaniu szczęścia, swojej tożsamości, wyborach i cierpieniu. O tym jak rozwijała się "choroba homoseksualistów" ("pedalska dżuma"), dla nas obecnie znana jako AIDS. Historia dwóch chłopców, mężczyzna którzy poszukują, choć jeszcze nie wiedzą czego.
Wiem, że opis lekko mglisty, lecz książka naprawdę warta przeczytania, mimo iż jest to niecałe trzysta stron tekstu. Polecam.
Stephen King - Po Zachodzie Słońca
Teraz czytam "Karen Rose" Umieraj dla mnie. Thriller z wątkiem średniowiecznym, wciąga, na pewno niedługo skończę. Świetny
Jest też wątek romansowy, trochę przesadzony,. średni, ale książka super, ciekawa fabuła, idę czytać dalej
Czytanie nocą najlepsze ![]()
Zaczęłam I tom "Pomnika Cesarzowej Achaji" A. Ziemiańskiego i muszę przyznać, że co wezmę książkę tego człowieka do ręki, to lepsza.
Postanowiłam zmierzyć się z "Czerwonym Smokiem" T. Harris'a i zobaczyć, czy jedna z moich ulubionych postaci jeśli chodzi o film będzie tak samo ulubiona jeśli chodzi o książki.
Jeśli lubicie książki o tematyce wojennej, powstańczej to polecam ?List z powstania? Anny Klajzerowicz. Świetnie napisane, niezwykłe losy trzech pokoleń kobiet powiązanych ze sobą historią zaginionej młodej kobiety w powstaniu warszawskim. Zakończenie tak zaskakujące, że aż wciska w fotel. Jeśli zaczniecie trudno będzie odłożyć książkę i zabrać się za domowe obowiązki.
Kolejna pozycja, którą polecam to ?Bezdomna? Katarzyny Michalak. Historia wyciska łzy i powoduje, że inaczej spojrzymy na otaczających nas ludzi. Załamana, samotna kobieta po urodzeniu dziecka staje się wrakiem psychicznym. Nikt nie próbuje jej pomoc, a najbliższa jej osoba matka tylko dolewa oliwy do ognia. ja ryczałam czytając kilka razy, a matką jeszcze nie jestem. Polecam.
Na razie tylko tyle, ale ponieważ uwielbiam czytać to z pewnością nie jest to mój ostatni wpis. Milej lektory życzę.
O powstaniu mogę polecić książki dwie, Normana Davia Powstanie 44 oraz Obłęd 44 Zychowicza. Różne punkty widzenia, choć często łączące się w całość. Warto przeczytać, przemyśleć. Niedocenianie własnej historii to nasza bolączka niestety.
A tak poza tym to czytam także biografię Keitha Richardsa. Noo, miał facet ciekawe życie muszę przyznać. Poza tym ksiżżka "Droga" Cormaca McCarthego, jest po prostu fenomenalna. Końcówka wycisnęła ze mnie łzy.
Teraz chcę zmienić tonację, więc spróbuję książkę Joanny Jodełki "Ars dragonia". Po pierwszych stronach spodobała mi się. Historia toczy się w Polsce, dużo baśniowości, dużo wątków. Super na lepszy humor:)
O książce "List z powstania" słyszałam. Takie książki fabularno-historyczne też lubię, wojenne też. Na pewno kiedyś przeczytam ![]()
Teraz czytam "Szybki numer" James Patterson, Michael Ledwige. Sensacja z szybką akcją. Na razie nieźle jest, ale też nie wciągnęło mnie jakoś szczególnie.
Andziak - ja wojenne bardzo lubię, ale bardziej współczesne. II Wojna Światowa mi serdecznie obrzydła jako temat książek i filmów. Za to jakby ktoś znał coś o Iraku, Afganistanie, czy konflikcie w Somalii, to ja bardzo chętnie. Współczesne klimaty militarne bardzo mi leżą.
Za to jakby ktoś znał coś o Iraku, Afganistanie, czy konflikcie w Somalii, to ja bardzo chętnie.
A może ludobójstwo w Rwandzie? "Dzisiaj narysujemy śmierć" Wojciecha Tochmana. Obadaj sobie, czy Cię to zainteresuje i jak coś, służę wersją elektroniczną. ![]()
WitchQueen napisał/a:Za to jakby ktoś znał coś o Iraku, Afganistanie, czy konflikcie w Somalii, to ja bardzo chętnie.
A może ludobójstwo w Rwandzie? "Dzisiaj narysujemy śmierć" Wojciecha Tochmana. Obadaj sobie, czy Cię to zainteresuje i jak coś, służę wersją elektroniczną.
Jak najbardziej ![]()
Dzięki
Zaczęłam "Solaris" Lema
Zaczęłam "Solaris" Lema
Ja się zbieram do tego "Solaris" już kupę czasu i zebrać się nie mogę. Lem jakkolwiek genialny jest trochę ciężkawy. Chyba muszę sobie nabyć jako audiobook, to się w samochodzie za mnie będzie czytał.
Ja teraz czytam "Ja zabijam" Giorgio Faletti. Włóski thriller, podobno dobry, a wszystko zaczyna się w nim od audycji w radio, gdzie właśnie padną słowa "Ja zabijam" zapowiadające zbrodnię przez nieznajomego i będą one właśnie podobno początkiem strasznych zdarzeń. Na razie czyta się dobrze i jest ciekawie ![]()
Plac dla dziewczynek
Autor: Lena Oskarsson
Straszna kupa, nie czytajcie. Myślałam, że może ma niskie noty, bo ludzie się obrazili za chamską, polską podróbę szwedzkiego kryminału, ale nie - to po prostu taki wyrób kryminałopodobny. Chyba rzucę w kąt i zapomnę.
Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury
Autor: Robert Darnton
Zaciekawił mnie rozdział poświęcony ludowej genezie popularnych baśni typu Czerwony Kapturek.
"Trafny wybór"- Joanne Kathleen Rowling.
Pewnie tak jak większość czytelników, sięgnęłam po tą książkę z ciekawości, jak autorka, poradzi sobie z książką "dla dorosłych".
Nie jestem zadowolona. Z jednej strony porusza typowe problemy nastolatek, z drugiej-jak sama autorka wskazuje jest kierowana dla dorosłych. Jak dla mnie w ogóle nie trzyma w napięciu, a czytając czekałam tylko na moment, aż ją skończę.
Niestety ta książka okazała się takim moim "Trefnym wyborem" ![]()
"Błazen królowej"- Philippa Gregory.
Jest to moje pierwsze spotkanie i zapewne nie ostatnie z tą autorką. Książka wciągnęła mnie już od pierwszych stron. Jest to genialnie napisana powieść historyczna - autorka przenosi nas do szesnastowiecznej Anglii.
Wartka akcja i barwne postacie sprawiły, że przeczytałam ją z zapartym tchem.
Obecnie zaczynam serię Kate Griffin "Szaleństwo Aniołów". Jestem ciekawa. ![]()
Wczoraj skończyłam serię "Szeptem" Becci Fitzpatrick. 4 tomy przeczytałam w 6 dni, tak mnie wciągnęło, polecam każdemu, kto lubi książki z gatunku fantasy, albo opowieści o upadłych aniołach ![]()
Skończyłam "Smętarz zwierzaków" i podobał mi się, ale czegoś trochę zabrakło. Spodziewałam się trochę więcej. Niemniej ciekawa, wzruszająca momentami historia o miłości ojca do dziecka, o szaleństwie, jak zwykły człowiek pod wpływem pewnych wydarzeń może się zmienić o 180 stopni. Brakowało mi jednak trochę więcej emocji, książka porusza emocjonalny temat, ale moim zdaniem nie do końca King oddał te emocje, chwilami mnie nużyła, a więc w kwestii realizacji trochę mi zabrakło, bo sama fabuła bardzo ciekawa i popycha nas do zadania sobie pytań, snucia refleksji. Ogólnie jednak mimo tego, że spodziewałam się nieco więcej to dobra książka, daję 7/10.
A tjutro będę czytać "Mordercę bez twarzy" Mankella.
Obecnie czytam Jo Nesbo-"Czerwone gardło". Kilka dni temu pochłonęłam w jedną noc książkę Joego Petersa-"Płacz niemymi łzami",wstrząsająca biografia autora.
Dorwałam ostatnio "Zew Oceanu" Tomasza Cichockiego - to dziennik jego samotnej wyprawy dookoła świata. To niesamowite, jak człowiek się zaczyna zachowywać kiedy musi wszystkiemu sprostać sam, a jego przeciwnikiem i sprzymierzeńcem są siły przyrody!
Dorwałam ostatnio "Zew Oceanu" Tomasza Cichockiego - to dziennik jego samotnej wyprawy dookoła świata. To niesamowite, jak człowiek się zaczyna zachowywać kiedy musi wszystkiemu sprostać sam, a jego przeciwnikiem i sprzymierzeńcem są siły przyrody!
Oo, brzmi ciekawie, kiedyś przeczytam ![]()
A u nas teraz kucykowo
, ale nie w barbie stajl, tylko tak po polsku.
Nie mogliśmy sobie darować "Koników z Szumińskich Łąk" Tyszki, to kiedyś czytaliśmy inną jej książkę i była świetna. Klimat dziecięcy, ale jak ktoś zna "Siostry pancerne i pies", to też mu się spodoba.
Zaniedbałem dzieleniem się moimi lekturami, więc dziś pora na aktualnie czytaną książkę.
Tadeusz Gadacz "O ulotności życia"
I cytat, który wkleiłem też w innym wątku, ale wydaje mi się na tyle cenny i reprezentatywny dla tej książki, że tu go też wklejam.
"Stojąc w obliczu zła, stajemy zawsze wobec tajemnicy. [...] Doświadczone zło rodzi w nas poczucie krzywdy i cierpienie, których ostrość pamięć potrafi złagodzić, ale nie usunąć. Nie może ich usunąć także prawo ani zrekompensować żaden wyrok. [...] Możemy zatem żyć z doznanym cierpieniem, możemy także otworzyć się na przebaczenie. Doznane zło wprowadza nas w sferę milczenia. [...] Czynione zło i przebaczenie zamyka się w kręgu. Nikt z nas nie jest bez winy. Jeśli nie potrafimy zdobyć się na przebaczenie innym, możemy liczyć się z tym, że ktoś, idąc naszymi śladami, nie przebaczy i nam, gdy będziemy tego przebaczenia potrzebowali. [...] Sens idei przebaczenia wyraża się w dążeniu do postawienia radykalnej i ostatecznej przeszkody złu, które przenosi się od człowieka do człowieka. Pisał Tischner: "Gdyby zawsze i każdy za doznane zło odpłacał takim samym złem, nie byłoby widać końca zła. Ktoś kiedyś musi wznieść się ponad zaklęte kolisko przemocy i zemsty, ktoś musi pierwszy powiedzieć <dość>. Radykalne <dość> nie tylko stawia tamę złu, ale także stanowi akt przemiany zla w dobro. Rzucony kamień powraca chlebem. W przemianie zła w dobro odsłania się prawdziwa moc ducha ludzkiego. Nie jest to moc burzenia, lecz siła tworzenia". Choć powstrzymanie się od zemsty, uwolnienie się od nienawiści, nie jest jeszcze przebaczeniem, a co najwyżej może być wstępnym stopniem do niego prowadzącym, jest jednak jednym z największych jego owoców, zwycięstwem dobra nad złem. Samo natomiast przebaczenie "[...] jest aktem pozytywnym, w którym pozytywna wartość grzechu zostaje dobrowolnie złożona w ofierze [...]", pisał Max Scheler. Jeśli powstrzymanie się od zemsty wygasza zło w pokrzywdzonym, to przebaczenie otwiera możliwość dobra w krzywdzicielu. [...] Miłość zawsze odpłaca dobrem, jest niezasłużonym darem." (s. 29 - 33)
I już lubię tego Autora, który czekał od jakiegoś czasu w kolejce.
Hobbit, Tolkiena - po raz 39489388763232
Ja zabrałam się za Fallen Kate Laurent. Z 4 części kupiłam i przeczytałam juz 2. Juz nie mogę się Filmu w 2015 doczekać.
Ja obecnie czytam "Jedna bogata, druga biedna" Lesley Lokko. Polecam powieści tej autorki. To jej kolejna książka, którą "pochłaniam" ![]()
Ja lubię horrory, psychologiczne i niektóre książki autobiograficzne. Poza tym uwielbiam czytać książki, które zostały zekranizowane; później sobie porównuję z filmem i mnie to jara
A obecnie czytam 'Ostatnie drzwi przed niebem' D. Koontz
Ja lubię horrory, psychologiczne i niektóre książki autobiograficzne. Poza tym uwielbiam czytać książki, które zostały zekranizowane; później sobie porównuję z filmem i mnie to jara
![]()
A obecnie czytam 'Ostatnie drzwi przed niebem' D. Koontz
Ja czytam tylko kryminaly ale pochłonęłam Zmierzch 4 czesciowy chyba z 4 razy i Natknęłam sie na Fejsie na Fallen która ma być wladnie sfilmowana.
Przed kinowa premiera kupiłam Książkę City of Bonhs Miasto kości tez s sumie lekka książka dla młodzieży. Musze zamówić kolejne czesci.
Są oczywiście zekranizowane książki do których nigdy nie sięgnę, bo to nie moja bajka
Zazwyczaj wybieram horrory, thrillery, dramaty, autobiografie. Bardzo lubię też książki popularnonaukowe/naukowe dot. śmierci (proces umierania, rozkład zwłok, itd.)
Teraz czytam "To" Stephena Kinga na przemian z drugą jego książką, a właściwie opowiadaniami (:)) - "Szkieletową załogą" ![]()
Grę o Tron, Uczta dla Wron ( Sieć spisków). Po GoT zamierzam zabrać się za "Faraona" Prusa. Ktoś czytał i poleca? ![]()
Jestem w trakcie czytania "Białych trufli" - to zbeletryzowana biografia jednego z francuskich kucharzy. Jeszcze nie dotarłam do końca, ale już mogę ją polecić.
"Sceniczne rytuały" Simona Fritha. Boska.
ja uwielbiam Jeżycjadę M. Musierowicz ![]()
morela22 - też lubię, ale bardziej te pierwsze części no i w sumie bardziej "kiedyś". Moja siostra za to jest fanką do dzisiaj. ![]()
Właśnie kończę "Niebezpieczne związki", a tak to czekam na "Galop'44" - książkę o powstaniu warszawskim, ale z tego co czytam, to z perspektywy braci z naszych czasów.
U mnie aktualnie na tapecie "Vaclav i Lena" Haley Tanner. Magiczna, piękna i bardzo specyficzna. Mam nadzieję, że taka pozostanie do samego końca ![]()
Zawsze chciałem przeczytać książkę Tom Clancy żeby zobaczyć jak są napisane. Na podstawie książek Tom Clancy zrobiono filmy takie jak "Palowanie na czerwony październik", "Suma wszystkich strachów" oraz wiele innych.
Aktualnie kończę "Command Authority" trochę długa około 750 stron. Gatunek political fiction + szpiegowski i trochę wojenny. Ogólnie mi się podoba widać że autor ma bardzo duża wiedzę odnośnie działania służb wywiadowczych, morza nauczyć się być szpiegiem
. Ciekawe napisana trzymająca w napięciu polityczna intryga, ciekawi mnie jak się skończy
.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024