Co teraz czytacie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 15 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 260 z 929 ]

196

Odp: Co teraz czytacie?

Markizik, ja kiedyś czytałam "Błękitny zamek". Fajna książka, szczegółów nie zdradzę, bo przecież jesteś jeszcze w trakcie. Niby "romans", ale taki ciepły, z humorem, bez żadnych wulgaryzmów, itp. A tak w ogóle lubię tę autorkę. I Anię z Zielonego Wzgórza, oczywiście też;) Ania Shirley to moja ulubiona bohaterka z czasów "bardzo wczesnej" młodości. Sentyment mam do niej do dzisiaj.

Niedawno miałam tak, że czytałam dużo książek Sandry Brown. Jak tak czasami czytam, że zabieram się za jednego autora i wybieram książki najlepiej ocenione. Więc polecam:
- "Zazdrość" - dla mnie najlepsza tej autorki, pojawia się motyw książki w książce, może wydarzenia są dość przewidywalne, ale i tak dobrze się czyta, thriller romantyczny
- "W objęciach chłodu" - dwoje ludzi (ona i on) uwięzionych w domu, bo jest śnieżna zawieja, poszukiwania pewnego mordercy, też thriller romantyczny

I akurat tej autorki tyle.

Tak się zastanawiam, jeśli chodzi o literaturę kobiecą, czyli te tak osławione romanse. Nie chodzi mi o harlequiny. Ich nie czytam, bo są głupie. Więc, czy wy mężczyźni czytacie takie rzeczy? Jeśli chodzi o mnie kobietę, to tak, ale takie książki dobrze oceniane i często polecane. I te koniecznie ze szczęśliwym zakończeniem, na dramaty nie jestem jeszcze gotowa;)

Zobacz podobne tematy :

197 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-09-25 19:42:30)

Dominisia21 napisał/a:

Markizik, ja kiedyś czytałam "Błękitny zamek". Fajna książka, szczegółów nie zdradzę, bo przecież jesteś jeszcze w trakcie. Niby "romans", ale taki ciepły, z humorem, bez żadnych wulgaryzmów, itp. A tak w ogóle lubię tę autorkę. I Anię z Zielonego Wzgórza, oczywiście też;) Ania Shirley to moja ulubiona bohaterka z czasów "bardzo wczesnej" młodości. Sentyment mam do niej do dzisiaj.

Niedawno miałam tak, że czytałam dużo książek Sandry Brown. Jak tak czasami czytam, że zabieram się za jednego autora i wybieram książki najlepiej ocenione. Więc polecam:
- "Zazdrość" - dla mnie najlepsza tej autorki, pojawia się motyw książki w książce, może wydarzenia są dość przewidywalne, ale i tak dobrze się czyta, thriller romantyczny
- "W objęciach chłodu" - dwoje ludzi (ona i on) uwięzionych w domu, bo jest śnieżna zawieja, poszukiwania pewnego mordercy, też thriller romantyczny

Tak się zastanawiam, jeśli chodzi o literaturę kobiecą, czyli te tak osławione romanse. Nie chodzi mi o harlequiny. Ich nie czytam, bo są głupie. Więc, czy wy mężczyźni czytacie takie rzeczy? Jeśli chodzi o mnie kobietę, to tak, ale takie książki dobrze oceniane i często polecane. I te koniecznie ze szczęśliwym zakończeniem, na dramaty nie jestem jeszcze gotowa;)

Ja bardzo lubię thrillery i sporo ich znam, thrillerów romantycznych mniej, ale też dość lubię, te podane przez Ciebie będę starała się wyszukać. A ze swojej strony polecam Ci również thriller romantyczny w sumie Lynn Erickson "Taniec na cienkim lodzie", to piszą dwie pisarki, które przybrały taki pseudonim, polecam smile

Wątek faktycznie przemienił się czasem w co kto poleca, ale czasem chyba tak jest ciekawiej wink

Ja teraz nic nie czytam, bo to co wypożyczyłam, to ostatnio tu opisałam i przeczytałam, także wkrótce znowu zawitam do biblioteki po nowe nabytki czytelnicze smile

Do "Ani z Zielonego Wzgórza" mam też sentyment, przeczytałam prawie wszystkie cześci- nie wszystkie, bo potem już nie miałam tej ochoty, jednak te pierwsze części były najciekawsze. Mam np u siebie w domu "Ania z Avonlea", "Ania na uniwersytecie" smile

Z takich książek dla dzieci szkolnych lubiłam też bardzo "Dzieci z Bullerbyn", a wzruszał mnie jak pewnie wiele innych dzieci "O psie, który jeździł koleją". Nie czytałam wszystkich lektur szkolnych, bo mi się powiem szczerze nie chciało, ale z tych dziecięcych, to te zapadły w pamięć. Za to nie czytałam np "Potopu" czy "Nad Niemnem", przerażały mnie te lektury, że tak powiem, wiem, trochę wstyd, chyba nadrobię , już bez przymusu, "bo pani zadała" wink

198

Truskaweczka19, w wolnym czasie postaram się przeczytać książkę poleconą przez Ciebie. Kiedy dokładnie to nie wiem, ale jak przeczytam, to tu napiszę:-)

Jeżeli chodzi u mnie o thrillery, to koniecznie z wątkiem romansowym. Inne mnie nie interesują. Zwykle też czytam takie książki, które mają dobre zakończenia, bo dramaty "za bardzo" przeżywam. Taka moja natura.

Jeżeli chodzi o Anię, to czytałam tylko pierwszą część. Reszta to filmy z Megan Follows, zresztą zapewne niezbyt wiernie odtworzone. "Dzieci z Bullerbyn" również czytałam i mi się bardzo podobały. Do tego jeszcze "Tajemniczy ogród" . Wampiry, czary itp. nigdy mnie nie interesowały.

Z tymi lekturami, to wiele z nas nie czytało większości lektur;-) "Lalka", "Pan Tadeusz", "Potop" i inne grube - nic z tego. Ciekawe jak zdałam tę maturę;-) To chyba jakiś cud był. No trochę żartuję. Wyjątek to tylko "Zbrodnia i kara", bo mnie zaintrygowała i spełniła oczekiwania.

199

Dominisia21 napisał/a:

Truskaweczka19, w wolnym czasie postaram się przeczytać książkę poleconą przez Ciebie. Kiedy dokładnie to nie wiem, ale jak przeczytam, to tu napiszę:-)

Jeżeli chodzi u mnie o thrillery, to koniecznie z wątkiem romansowym. Inne mnie nie interesują. Zwykle też czytam takie książki, które mają dobre zakończenia, bo dramaty "za bardzo" przeżywam. Taka moja natura.

Jeżeli chodzi o Anię, to czytałam tylko pierwszą część. Reszta to filmy z Megan Follows, zresztą zapewne niezbyt wiernie odtworzone. "Dzieci z Bullerbyn" również czytałam i mi się bardzo podobały. Do tego jeszcze "Tajemniczy ogród" . Wampiry, czary itp. nigdy mnie nie interesowały.

Z tymi lekturami, to wiele z nas nie czytało większości lektur;-) "Lalka", "Pan Tadeusz", "Potop" i inne grube - nic z tego. Ciekawe jak zdałam tę maturę;-) To chyba jakiś cud był. No trochę żartuję. Wyjątek to tylko "Zbrodnia i kara", bo mnie zaintrygowała i spełniła oczekiwania.

Rozumiem, ja lubię zwłaszcza typowe thrillery czy horrory, ponieważ lubię się bać, lubię tę adrenalinę, a czasem i rozwiązywanie zagadki wink
"Tajemniczy ogród" też pamiętam, wspaniała książka smile

Tak, "Zbrodnię i karę" też akurat czytałam, wpasowała się w mój gust.

200

Ja właśnie skończyłam "Toy Wars" A. Ziemiańskiego - kawał dobrego polskiego s.f. w klimatach mocno militarnych.
Kończę też "Toy Land", które napisał Robert J. Szmidt zainspirowany prozą Ziemiańskiego. Ten sam klimat, ale moim zdaniem lepsza fabuła.

Czekają dwa tomy "Pomnika Cesarzowej Achai"

201 Ostatnio edytowany przez Animus (2013-10-04 15:30:40)

"Opluty przez Boga"  autorstwa księdza Arkadiusza Nowaka SMA.

Są to relacje z pracy misyjnej w Tanzanii i krajach sąsiednich przepełnione informacjami o obyczajach i kulturze lokalnej.

Lektura niezastąpiona dla tych, którzy wybierają się na wyprawę na Kilimandżaro.

202

Udało mi się zdobyć książkę "Dowód" Ebena Aleksandra
Ciekawa książka,czyli przeżycia Autora podczas śpiączki.

Inne spojrzenie na Świat zupełnie inny... tunel.....
w to co lekarze nie wierzą,a jednak jest faktem.

203

Jako nastolatka przeczytalam calą serie Ań - i naleze chyba do nielicznych osob, ktorym dalsze czesci podobaly sie na rowni z pierwszą, czesto tez wracalam do tych ksiazek, tak samo do "Błękitnego Zamku" tej samej autorki.

Romanse lubie (kto nie lubi? smile ), ale ostatnio zwracam uwage, czy autorem jest kobieta czy mezczyzna, - meskie spojrzenie czasem bardziej mi odpowiada (np. "kamienne tablice" Żukrowskiego, albo Dumas "Hrabia Monte Christo" - mam nadzieje, ze mozna podciagnac te powiesc pod romans, ach smile), bo nie ma tej naiwnosci, typowej zwlaszcza dla harlekinow, ale czestej tez w bardziej ambitnych pozycjach autorek kobiet, to chyba po prsotu taka cecha kobieca smile - choc oczywiscie to nie regula, np "Przeminelo z wiatrem" napisane przez kobiete jest cudna powiescią. I wiele innych, ktorych nie teraz sobie nie moge przypomniec wink

Przez "Zbrodnie i kare" jakos nie moglam przebrnac.

204

Dziś skończę Alfreda Northa Whiteheada "Religia w tworzeniu", książka z roku 1926.

Autor był angielskim matematykiem i filozofem. Jego poszukiwania metafizyczne noszą znamiona syntezy buddyzmu i chrześcijaństwa. Jest twórcą filozofii procesu. Jego koncepcja religii jest przedmiotem zainteresowania i krytyki teologów i religioznawców.

Może jedno zdanie:

"Najpełniejszy konkretny fakt jest bipolarny: posiada biegun fizyczny i mentalny". (s.101)

205

Pomnik Cesarzowej Achai - dobre fantasy. Może nawet lepsze o cesarzowej Achai.

206

A w moje rece trafila ksiązka Marii Szyszkowskiej "Tworcze niepokoje codziennosci" i w zwiazku z nia mam nadzieje na dobrą lekturę. Autorka powolala do zycia filozofie codziennosci, i choc stawiam w tym zagadnieniu pierwsze kroki, to czuję, ze staje sie jej zwolenniczką.

Z opisu : "Buntem jest niezgoda na obserwowany tak czesto falsz w stosunkach miedzyludzkich, na oblude i klamstwo, na obojetnosc wobec ludzkiego cierpienia, na podstep i podlosc w dazeniu do pieniedzy i kariery, na kliki zamykajace droge ludziom utalentowanym"

PS. Animus, kładziesz sie tak pozno czy tak wczesnie wstajesz? smile

207

Markizik napisał/a:

Chyba mam jakiś syndrom jesienny, ale właśnie zabieram się za "Błękitny Zamek" Montgomery i "Pollyannę" Porterowej. smile

Błękitny Zamek jest świetny! Własnie skończyłam czytać i ogromna wdzięczność dla koleżanki, że mi ją poleciła smile Dawno tak dobrej książki nie czytałam

208

Też jestem fanką serii Ań:) Zresztą literatury staroangielskiej m.in.Jane Austin:)

Jeśli mogę nadal polecić i Autorka wątku nie pogniewa się,że robię jej w poście bałagan:)to dobrą literaturę pisze Wilbur Smith-liczne sagi,nie bedę wymieniać:)warta przeczytania jest "bóg zjawia się incognito"-Laurenta Gounelle,tytuł złudny,nie jest to książka religijna lecz psychologiczna.Teraz czytam "Grę o tron" Martina-może ktoś podzielić się wrażeniami?

209 Ostatnio edytowany przez Animus (2013-10-19 13:21:46)

Łyknąłem i delektuję się nadal niezapomnianym smakiem poetyckiej prozy:

Gibran Khalil  "Połamane skrzydła" Wydawnictwo Barbelo, Warszawa 2012

Kilka cytatów:

"Tak oto smutek osłabia nasz wzrok i widzimy tylko przerażające wytwory własnej wyobraźni, a rozpacz przytępia nasz słuch i słyszymy tylko niespokojne bicie własnych serc." (s. 107)

"Współczesna cywilizacja ofiarowała kobiecie większe poczucie wartości, lecz jednocześnie pogłębiła jej cierpienia, mnożąc przy tym czyhające na mężczyzn pokusy. Wcześniej kobieta była szczęśliwą służką, teraz stała się nieszczęśliwą panią. Wcześniej szła ślepa pośród światła dnia, teraz odzyskała wzrok, lecz porusza się w mroku nocy. Była piękna w swej niewiedzy, szlachetna w swej prostocie, silna swą słabością. Teraz stała się wstrętna w swojej sztuczności, powierzchowna w swoim pojmowaniu świata i mniej uczuciowa. Czy przyjdzie taki dzień, który połączy w kobiecie piękno i wiedzę, kunszt i szlachetność, słabość ciała i siłę ducha? Należę do tych, którzy uważają, że rozwój duchowy to prawo ludzkości, a dążenie do doskonałości to długotrwały proces. Jeśli więc kobieta rozwija się w jednym obszarze, a zaniedbuje inny, to dzieje się tak dlatego, że na stromych ścieżkach, które prowadzą nas na szczyt góry, czają się złodzieje i kryją się wilki. Na tej górze, przypominającej stan głębokiego snu przed przebudzeniem, na tej górze, która wznosi się na prochach dawnych pokoleń i nosi w sobie ziarna nowych, na tej górze, dziwnej w swoich skłonnościach i pragnieniach, nie brakuje miejsca dla kobiety wyprzedzającej swoją epokę" (s. 94)

"Wszystkie wielkie i piękne rzeczy na świecie biorą swój początek od jednej ludzkiej myśli, jednej emocji." (s. 61)

210 Ostatnio edytowany przez Animus (2013-10-28 11:57:20)

"Księga Inkwizycji" Podręcznik napisany przez Bernarda Gui

Wstępem opatrzyła: Petra Seifert

Przekład z łaciny: Manfred Pawlik

Przekład z niemieckiego: Juliusz Zychowicz

Wydawnictwo WAM, Kraków 2002

211

"Dobra krew W krainie reniferów, bogów i ludzi" Magdalena Skopek
Niesamowita podróż, wspaniała opowieść.

212

Katarzyna Gubała - Faceci z sieci.
Książka, tak jak sobie życzyłam, miła, lekka i przyjemna.
To dobre towarzystwo do Agi Zaryan w głośnikach.
Historie o facetach przeróżne, najczęściej randki w stylu "kulą w płot". Ale jest plan na znalezienie ideału i trzeba go wykonać.
30 letnia bohaterka podchodzi do tego ze sporą precyzją.
Duży plus za realizm. Szara rzeczywistość internetowych znajomości przeniesiona na białe karty. Jestem na tak.

213

Khalil Gibran:
-  "Prorok"
- "Listy proroka"
- "Piasek i piana"
- Ogród Proroka"

"Dwóch nas potrzeba, aby prawdę odkryć: jednego, aby ją wypowiedział, i jednego, żeby zrozumiał."

"Poczucie humoru jest poczuciem proporcji."

Mikhail Naimy  "Księga Mirdada"

"Powiadam wam raz jeszcze: wy jesteście potopem, arką i kapitanem. Wasze pasje to potop. Wasze ciało to arka. Wasza wiara jest kapitanem. Lecz wszystko to przenikająca jest wola wasza. A ponad tym wszystkim czuwa wasze Zrozumienie."

214

Ja właśnie skończyłam "Łzę" Lauren Kate i szukam kolejnej lektury. Najlepiej jakby też miała odrobinę magii, tajemniczości, może wątki mitologiczne. Coś podobnego do "Łzy", bo bardzo mi się podobała, ale tylko w zakresie obecności tych wątków, bo powielania schematów nie lubię smile

215

Patrycja Hurlak "Nawrócona wiedźma"

Wydawnictwo Unitas, Siedlce 2013.

I, tradycyjnie, jeden cytat:

"Początkowo protestowałam [...] Pierwszego dnia nic się nie działo. Drugiego dnia zapisałam już pół strony z nazwiskami, imionami lub sytuacjami, w których komuś nie przebaczyłam, a o czym kompletnie zapomniałam. Po trzydziestu dniach, gdy kończyłam modlitwę, miałam zapisanych dwanaście stron. [...] Mówiłam już wcześniej, że przestałam tańczyć z powodu kontuzji kolan. Wtedy nie zgodziłam się na operację i żyłam z bólem przez ponad dziesięć lat. Po zakończeniu modlitwy przebaczenia ból całkowicie ustąpił."  (s. 116)

216

"Atlas Chmur" i "Ja, Robot" - Asimova.

217

Dziennik Mrożka, ale ciężka lektura. Trzeba być mega skoncentrowanym.

218

"Morfinę" Twardocha

219

gojka102 napisał/a:

"Morfinę" Twardocha

I jak? warto? Słyszałam, że niezła jest.

220 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2013-11-28 14:21:21)

Ech,warto.Ale uważaj- książka jest niebezpieczna.A właściwie niebezpiecznie dobra.Tu niby początek wojny.kampania wrześniowa, jakiś patriotyczny zryw,lęk o ojczyznę,hasła patriotyczne a tu Konstanty- imprezowicz, zdradzający żonę,mający w nosie patriotyzm,generalnie człowiek zły do kości.
I za każdą przeczytaną stroną widzisz,że nie wszystko jest czarne lub białe,że to co zniesmacza na początku,co żenuje nagle okazuje się normą.Dobra książka.Szkoda,że jestem już za połową.Ale od jakiegoś czasu zaczęłam ją sobie oszczędnie dawkować by starczyła na dłużej:))

221 Ostatnio edytowany przez Animus (2013-11-28 12:30:47)

Grzegorza Cudotwórca "Mowa pochwalna na cześć Orygenesa".

WAM Kraków 1998

"My zaś, w uszy przyzwyczajone do słuchania czystych słów Bożych, ośmielamy się wkładać nasze ludzkie słowa, które są jak brudne błoto." (s. 50)

"Co do mnie jednak, to oprócz wspólnego Rządcy wszystkich ludzi, sławię również tego - kimkolwiek by on był - który jest wszak moim osobistym wychowawcą, bo przecież wszyscy jesteśmy jak małe dzieci. " (s. 54)

222

gojka102 napisał/a:

Ech,warto.Ale uważaj- książka jest niebezpieczna.A właściwie niebezpiecznie dobra.Tu niby początek wojny.kampania wrześniowa, jakiś patriotyczny zryw,lęk o ojczyznę,hasła patriotyczne a tu Konstanty- imprezowicz, zdradzający żonę,mający w nosie patriotyzm,generalnie człowiek zły do kości.
I za każdą przeczytaną stroną widzisz,że nie wszystko jest czarne lub białe,że to co zniesmacza na początku,co żenuje nagle okazuje się normą.Dobra książka.Szkoda,że jestem już za połową.Ale od jakiegoś czasu zaczęłam ją sobie oszczędnie dawkować by starczyła na dłużej:))

Od bardzo, bardzo dawna nie czytałam książki niebezpiecznie dobrej. Ostatni raz intelektualne uniesienie przeżyłam z reportażem o Bałkanach z wydawnictwa Czarne.
Aż się podnieciłam:)

223

Hej smile

Ja zaczynam "Oskarżonego pluszowego M." C. Chase.

Hm, tez sie napalilam na tę niebezpiecznie dobrą "Morfinę", niestety musze sobie zamowic przez net - w bibliotece nie mieli.

224

Emil Cioran 'Historia i utopia'
książka z 1960 roku, nie straciła na aktualności w opisie "permisywnej kornukopii" społeczeństwa konsumpcyjnego...

"Burżuj nie wierzy w nic, to fakt, lecz na tym polega pozytywna, by tak rzec, strona jego nicości, gdyż wolność może się ujawniac jedynie w pustce- tam gdzie brak wierzeń i aksjomatów i gdzie prawa nie mają większego autorytetu niz hipotezy. Gdyby sprzeciwiono mi sie mówiąc, że burżuj w coś jednak wierzy, że pieniądz spełnia dla niego funkcję dogmatu, odrzekłbym, że dogmat ten, najohydniejszy ze wszystkich, jest, jakkolwiek dziwne może się to wydawać, najbardziej dla umysłu znośnym. Wybaczamy innym ich bogactwa, jeśli w zamian pozostawiają nam swobodę śmierci głodowej na nasz własny sposób"

"Jakież to przekleństwo spadło na niego(Zachód), że u kresu swego wzlotu wytwarza tylko ludzi interesu, owych episjerów, owych kombinatorów o pustym spojrzeniu i niepełnym uśmiechu, jakich spotyka się wszędzie, tak we Włoszech, jak we Francji, tak w Anglii, jak w Niemczech? czy cywilizacja równie delikatna, równie złożona, musiała skończyć na takim robactwie?"

225

Wojciech Wencel "De profundis" - zbiór wierszy znanego publicysty, uhonorowany Nagrodą im. Józefa Mackiewicza

Jest to poetyckie epitafium i hołd złożony pomordowanym w Katyniu i na Wołyniu.

P.S. Harmagedon  miło widzieć, że ktoś czyta książki Emila Ciorana.

226

olembrrra napisał/a:

Pomnik Cesarzowej Achai - dobre fantasy. Może nawet lepsze o cesarzowej Achai.

A ja jakoś póki co nie popadam w zachwyt. Odłożyłam na później, mam ambitny plan przeczytać całą "Pieśń Lodu i Ognia" Martina i kończę właśnie drugi tom. W międzyczasie "Żarna Niebios" Kossakowskiej - gorąco polecam, podobnie jak "Siewcę Wiatru". Poza tym czeka napoczęte "Metro 2034" Glukhovsky'ego i zapowiada się na lepsze od pierwszego tomu.

227

Nie mogę się przekonać do Kossakowskiej, a już do Kossakowskiej piszącej o aniołach szczególnie. Strasznie infantylne mi się to wydało. Na dokładkę wychodzi na to, że tylko mnie, bo literalnie każdy mój znajomy fan fantastyki był zachwycony. Coś ze mną nie tak ^^'

O, to teraz czytam:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/66424/blekitnooki-chlopiec
Nie chce mi sie opisywać, więc wklejam link z opisem tongue
Polecono mi to jako thriller, na razie jak na thriller to jest mocno nietypowy, ale pisany ładnym, płynnym śpiewnym językiem, no i konstrukcja fabuły jest ciekawa - jestem prawie w połowie, a nie wiem, o co chodzi, to już nieźle. tongue

Na drugi rzut pójdzie Metro 2034, jak piszesz, że lepsze od pierwszego tomu. Pierwszy był w porządku, aczkolwiek nie taki wybitny jak się spodziewałam po tym całym szumie dookoła. Ja bym go przycięła o dobrą 1/3.

228

Powiem Ci, że ja do tego cyklu Kossakowskiej podchodziłam jak do jeża, ale to jest jedna z bardziej genialnych książek fantasy jakie czytałam. Natomiast prze Rudą Sforę nie mogłam przebrnąć. W porównaniu z aniołami strasznie nudne i ciężkie. Ja w ogóle uważam, że książka na podstawie mitologii hebrajskiej to jest geniusz sam w sobie. Ja nie powiem złego słowa o tej książce, bo ja się nie mogłam oderwać, a to u mnie rzadkość.
A Metro 2033 nie wydało Ci się infantylne? - toż pierdołowatość głównego bohatera doprowadzała mnie chwilami do piany. Sam obraz świata bardzo fajny, ale główny bohater naprawdę mnie wnerwiał po całości.

229

Tzn. Metro wydało mi się przegadane raczej niż infantylne, na główny bohater jest dla mnie doskonale nijaki. Mam wrażenie, że on sobie jest, bo wokół kogoś trzeba było osadzić akcję, ale w sumie nic o nim nie da się powiedzieć, jest bo jest. Głównie przeszkadzało mi, że akcja jest prowadzona mniej więcej tak: pędzi-pędzi-pędzi przez kilkanaście stron, gaaaadaaaaanieeee, gaaaaadaaaaaanieeeee, znowu pędzi-pędzi i tak w kółko. Plus, że z tego gadania zwykle nic sensownego szczególnie nie wynikało, ot takie bardzo rosyjskie mędzenie zmęczonych ludzi przy papierosie i herbacie.

Natomiast w "Siewcy Wiatru" infantylne wydały mi się te anioły po prostu. Papierosy z kadzidła i mirry. Lucek, Lampka, Rafcio, Michaś, dialogi pomiędzy nimi... Mam wrażenie, że gdyby moja mama chciała stworzyć literacką postać anielskiego badassa, to by jej wyszło poważniej. Czytałam to dość dawno, ale pamiętam, że w pewnym momencie zgłupiałam - czy to ma być na poważnie, czy to jakaś satyra, jak Pratchetta. Ale nie mogę pozbyć się wrażenia, że coś istotnego mi umyka, bo właśnie bystrzy ludzie z wyrobionym gustem są tym cyklem zachwyceni.

Ogólnie uważam, że hebrajska mitologia niesie niesamowity potencjał w sobie, ale jednocześnie nie kojarzę powieści z aniołami w rolach głównych, która by mi się podobała. Ooo, "Angelologia", ja pierpapier, to ja już wolę "Siewcę".

230

A mnie właśnie strasznie bawiła konwencja z Gabrysiem cholerykiem miłującym władzę, Rafałem, który jak coś zaczyna się dziać to beczy, Lucek mający ewidentną nerwicę, Michaś, co najpierw zrobi, potem myśli (to ostatnie nie zawsze) i tylko Raziel zdaje się zachowywać jakieś granice względnej normalności.
A jeśli chodzi o anielskiego badass'a to był nim ewidentnie Daimon - taki ponury, niepokorny rzeźnik, który ma gdzieś tam głęboko wyrzuty sumienia, które najlepiej utopiłby w używkach i ogólnie sprawia wrażenie jakby chciał zmienić zawód, ale nie może, bo jest cholernym aniołem zagłady. Lubię też postać Asmodeusza.
Nie przeczę, że konwencja jest dość bajkowa, ale w tym wypadku ja to lubię. Tam przynajmniej jest jakieś sprecyzowane poczucie humoru.Odebrałam to jako satyrę i to taką z jazdą po całości.
Ja bardzo lubię na przykład po kolejnych 700 stronach twórczości G. Martina, który jakkolwiek genialny kij ma trochę w tyłku i jeżeli wyjdzie mu gdzieś zabawny dialog, to mam wrażenie, że przypadkiem, a to by trochę ożywiło co niektóre postaci.

Zaczęłam też nowego wiedźmina i muszę przyznać, że trzyma poziom.

To nieszczęsne metro strasznie mnie wściekło tym beznadziejnym bohaterem, który właśnie jest nijakim chłopkiem roztropkiem. Nieraz mnie tak wnerwiał swoim brakiem jaj i naiwnością, że szok. Ruskie pogadanki przy herbacie, zwłaszcza te z Czyngisem też momentami sprawiały, że miałam ochotę tłuc głową o ścianę.
Na szczęście kolejna część jak dotąd lepsza, chociaż obawiam się, że będzie miała jakiś symboliczno mdły koniec z tyłka. Jakoś tak mam pewne podejrzenia, że się to wszystko może porąbać trochę pod koniec.

231

Koryna Opala - Wnuk, Sztuka która pomaga dzieciom - książka była ukoronowaniem 20-letniego doświadczenia w pracy arteterapeutycznej - naukowa, ale nie bezmyślny przedruk, jasna, BARDZO praktyczna, cenna. Polecam pedagogom, terapeutom oraz rodzicom.

232

Jeśli lubicie czytać to polecam sięgnąć po "Niebieskie puzzle" E. Gyurkovich. Bardzo dobra książka i fajnie się ją czyta. Trzyma w napięciu cały czas.
Książka napisana jest w formie pamiętnika o losie młodej dziewczyny Igi, jej zmaganiach, wyborach, miłości, wierze... w całość wpleciony jest również wątek ciąży. Naprawdę super książka. Polecam!

233

Dlaczego nie poczekałaś? Wery Gorczyńskiej. Ciekawe smile

234

50 Twarzy Greya smile

235

truskaweczka19 napisał/a:
Dominisia21 napisał/a:

Ja bardzo lubię thrillery i sporo ich znam, thrillerów romantycznych mniej, ale też dość lubię, te podane przez Ciebie będę starała się wyszukać. A ze swojej strony polecam Ci również thriller romantyczny w sumie Lynn Erickson "Taniec na cienkim lodzie", to piszą dwie pisarki, które przybrały taki pseudonim, polecam smile

Wątek faktycznie przemienił się czasem w co kto poleca, ale czasem chyba tak jest ciekawiej wink

Ja teraz nic nie czytam, bo to co wypożyczyłam, to ostatnio tu opisałam i przeczytałam, także wkrótce znowu zawitam do biblioteki po nowe nabytki czytelnicze smile

Do "Ani z Zielonego Wzgórza" mam też sentyment, przeczytałam prawie wszystkie cześci- nie wszystkie, bo potem już nie miałam tej ochoty, jednak te pierwsze części były najciekawsze. Mam np u siebie w domu "Ania z Avonlea", "Ania na uniwersytecie" smile

Z takich książek dla dzieci szkolnych lubiłam też bardzo "Dzieci z Bullerbyn", a wzruszał mnie jak pewnie wiele innych dzieci "O psie, który jeździł koleją". Nie czytałam wszystkich lektur szkolnych, bo mi się powiem szczerze nie chciało, ale z tych dziecięcych, to te zapadły w pamięć. Za to nie czytałam np "Potopu" czy "Nad Niemnem", przerażały mnie te lektury, że tak powiem, wiem, trochę wstyd, chyba nadrobię , już bez przymusu, "bo pani zadała" wink

Bo takich autorek jak Montgomery, czy Porter i jej dwóch książek o "Pollyannie" zbyt wielu nie ma. Może jak już szukać, to całkiem romansowych klimatów, a to już nie dla mnie. Mi się podoba w tym książkach właśnie to, że bohaterki są na bakier z tym, co uważają te zamknięte społeczność. Ania ze Wzgórza, że ta górnolotnie powiem miała topić serca, Tak jak to robiła Pollyanna, czy bohaterki Montgomery ogólniej.
ps. Thriller romantyczny brzmi intrygująco! smile

236

Obecnie?
Blog o tematyyce yaoi.

Do niedawna nawet nie wiedzialam, ze takie cos istnieje, a teraz zaglebiam się w poznawanie podgatunkow ;P

Swoja droga... Kto by pomyslal, ze cos takiego fascynuje tyle kobiet? big_smile

237

Mumin napisał/a:

50 twarzy Greya i Kolejną część ,,Ciemniejsza Strona Greya" - łącznie 1200 stron, dwa dni. To chyba tyle na temat tej książki. Gorąco polecam!

A ja wolę Sylvię Day! Jej "Rozkosze nocy" pochłonęłam w kilka godzin, z "Żarem nocy" będzie pewnie tak samo wink A Wy co o tym sądzicie???

238

Iceni napisał/a:

Obecnie?
Blog o tematyyce yaoi.

Do niedawna nawet nie wiedzialam, ze takie cos istnieje, a teraz zaglebiam się w poznawanie podgatunkow ;P

Swoja droga... Kto by pomyslal, ze cos takiego fascynuje tyle kobiet? big_smile

wink Iceni, a jakie tytuły yaoi oglądałaś, czyt tylko mangi ? Możesz napisać mi na priv-e-mail, mogę też polecić, bo trochę znam już ten temat wink

239

Upiór w operze Susan Kay wink

240

Właśnie wróciłam do jednej z moich ulubionych książek: "Inszallah" Oriany Fallaci. Jednocześnie czytam "Kochaj bliźniego" mojego ukochanego Remarque'a i jakieś bzdety na temat "savoir vivre"......

241

Czytam Świat według Korwina. Najlepsze teksty smile

Przy okazji jeden z cytatów Mistrza:
Kobiety nie mogą być zbyt inteligentne ? dba o to mechanizm Ewolucji Naturalnej. Inteligentna istota nie wytrzymałaby przebywania przez dłużej niż godzinę dziennie z paplającym dzieckiem! Dlatego właśnie (i nie tylko dlatego) mężczyźni nie lubią wiązać się z kobietami inteligentnymi: instynktownie chcą, by ich dzieci miały dobrą opiekę.

242 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-27 20:39:32)

Zapraszam na blog spam - wszystko to co teraz czytam, co polecam, a czego nie wink Zapraszam do dyskusji nad książkami smile

243

Netkobietki a czytałyście może ,,Pokolenie Ikea" Piotra C. ? Przymierzam się do kupna tej książki ale jak to ma być kolejne dziadostwo po 50 twarzach Greya to dziekuję smile
Pozdrawiam smile

244 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-27 20:39:54)

Aktualnie czytam "Obsługiwałem angielskiego króla" (jutro recenzja na spam) i "Rok na Majorce" smile

245

Rafał Ziemkieiwcz  -  "Uwarzałem Że"  <3<3

i tu fragmencik :

"musisz to mieć', jesteś tyle warta ile masz na sobie,patrz ,jak żyją ,mieszkają i bawią się gwiazdy, i naśladuj-to przecież główne przekazy wytwarzane przez społeczeństwo , w którym autorytetem moralnym można uczynić nawet starą kabotynkę plotącą ,że lepiej byc "zimną suką" niż męczyć się z bahorami"

ogólnie uwielbiam jego "Myśli nowoczesnego endeka',"Polactwo","Michnikowszczyzne.zapis choroby" !

246

marioosh666 napisał/a:

Czytam Świat według Korwina. Najlepsze teksty smile

Przy okazji jeden z cytatów Mistrza:
Kobiety nie mogą być zbyt inteligentne ? dba o to mechanizm Ewolucji Naturalnej. Inteligentna istota nie wytrzymałaby przebywania przez dłużej niż godzinę dziennie z paplającym dzieckiem! Dlatego właśnie (i nie tylko dlatego) mężczyźni nie lubią wiązać się z kobietami inteligentnymi: instynktownie chcą, by ich dzieci miały dobrą opiekę.

Korwin jest boski! wink

247

Obecnie to Nora Roberts- ''Błekitna zatoka'' :-)

248

Aktualnie czytam Dana Browna "Inferno". Niesamowita książka. I jeszcze jest tam opisana Wenecja, więc już w ogóle miło mi się ją czyta. Ale już powoli kończę, zostało mi parę stron i zastanawiam się po co teraz sięgnąć, hm...

249

Kończymy w domu książkę "Wielka księga. Basia". Wcześniej czytaliśmy coś podobnego, tyle że o "Hani Humorek". Basia to powiedzmy, że mogłaby być polską koleżanką Hani. smile

250

Kończę "Śnieg" Orhana Pamuka. Sięgnęłam po nią z ciekawości, bo Nobel... Ale jedna dość ciężko mi się ją czytało/czyta. Teraz pomyślę o czymś latwym,lekkim i wciągajacym!:)

251

Ja aktualnie czytam "Czekając na barbarzyńców"  J.M. Coetzee'go. Troche cięzka, ale bardzo ciekawa powieść. Polecam jeżeli ma ktoś ochote na coś ambitnego.

252

Kochane moje, a kojarzycie może niejaką panią Cecelię Ahern? Oglądałam taki film - P.S kocham cię z Hilary Swank dawno temu. No i tak się jakoś stało, że akurt byłam sobie w księgarni i zobaczyłam na półce jej nową książkę - "Sto imion". Okładka mnie zachęciła - taka kobieca, ale ma w sobie coś oryginalnego, no i ten turkusik 
No ale już piszę, piszę, jak mi się podobało: otórz jest... no po prostu niesamowita!!! Kochane, po prostu MUSICIE to przeczytać! Jestem zaczarowana. To naprawdę wartościowa literatura! Wyjątkowa! Wybaczie wykrzykni, ale jestm tak podekscytowana, że nie mogę przestać się zachwycać smile Widziałam też kilka pozytywnych recenzji na blogach.

253

Teraz zabrałam się za Kinga "Lśnienie" smile

254

Zaczynam Bridget Jones - Szalejąc za facetem. Uwielbiam dwie poprzednie części i mam nadzieję, że ta mnie nie rozczaruje ;D

255 Ostatnio edytowany przez Noele95 (2014-03-15 22:36:58)

Stephen King "Ręka mistrza" - książka genialna, polecam miłośnikom horrorów.

Bill Bryson "Krótka historia prawie wszystkiego"- dopiero zaczęłam czytać, ale nie ukrywam bardzo mnie wciągnęła. Autor jest chyba jedyną osobą, która potrafi zainteresować mnie fizyką - której nie znoszę. (przynajmniej tej szkolnej wersji fizyki).
Porusza tylko te ciekawe aspekty fizyki, astronomii, geologii. Tłumaczy w bardzo prosty, przystępny sposób trudne mechanizmy , rządzące światem. Polecam;)

256

Obecnie czytam książkę Stefana Dardy "Bisy". Jest to trzeci tom trylogii "Czarny Wygon".

257

Ja polecam "50 Twarzy Greya" mi się podobała, aż sięgnęłam po dwie kolejne częćci "Ciemniejsza strona Greya", "Nowe oblicze Greya". Komu się jeszcze podobała ta książka?

258

Jeśli słucham audiobooka to łapię się do tych "czytających" wink ?
wszystko wysłuchane ale myślę że i tak warto przeczytać / wysłuchać:
"Stulatek który wyskoczył przez okno i zniknął"
"Lewa ręka Boga"
"Malowany człowiek"
"World War Z"
"Siewca wiatru"

259

Szukam coś romantycznego.

Jak czytałyście ciekawe książki o tej tematyce to podajcie tytuły, będę wdzięczna.

260

"Resortowe dzieci.Media"

Posty [ 196 do 260 z 929 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 15 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Co teraz czytacie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024