Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 1,225 1,226 1,227 1,228 1,229 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 79,691 do 79,755 z 80,748 ]

79,691 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2025-07-08 14:42:45)

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Witam dziewczyny,

U mnie od wczoraj z przerwami leje, mam teraz okazję ten mój bajzel ogarnąć .

Ja czuję się i jestem ślązaczką, z pochodzenia jestem Niemką, mam dwa obywatelstwa, mieszkam w Polsce, wszyscy wokół mnie potrafią mówić gwarą, zresztą tak jest większości na opolskich wioskach.

Marka nie przejmuj się, dziecko potrafi szybko uczyć się i dostosywać się do aktualnej sytuacji, w jakim akurat słyszy język, pisałam już kiedyś że moja, już teraz prawie 6 letnia wnuczka chodzi do przedszkola językowego, może nie płynnie, ale jak na swój wiek, śmiga w 4 językach, w zależności z kim rozmawia smile mało tego, w przedszkolu przeplata się wiele innych języków, i dzieciaki łapią wszystkie słówka, jakiej nacji przychodzi rodzic po dzieciaka, tak też maluchy, nawołują językiem obcym, kolegę czy koleżankę że rodzic przyszedł, i sobie nawzajem dogadywowują big_smile

Zobacz podobne tematy :

79,692

Dzieci przedszkolne bardzo szybko łapią języki. Zauważyłam to u mojego wnusia starszaka.

79,693

Mystique71 napisał/a:

Nie chciałabym, żeby Śląsk odłączono od reszty Polski, ale chciałabym, by tradycje, czy gwara były kultywowane i przekazywane następnym pokoleniom, co chwali się u Kaszubów.

Ja się czuję przede wszystkim Polakiem, a Kaszubką przy okazji. Rozumiem po kaszubsku, ale nie umiem mówić ani pisać/czytać po kaszubsku. Zauważ jeszcze, że my nie mamy gwary kaszubskiej, mamy język kaszubski, który pomógł nam załatwić Tusk big_smile   A Kaszubi zamiast być mu wdzięczni to go nienawidzą tongue ( o ironio).  Wprawdzie język kaszubski różni się akcentem w zależności od regionu, inaczej brzmi kaszubski w okolicach Pucka, a inaczej w Kościerzynie, ale to nadal język. Po kaszubsku można pisać maturę, są nawet można studiować etnofilologie kaszubską.

79,694

Na jednym z turnusów, na którym byłam na Kaszubach mieliśmy spotkanie z rodowitym Kaszubem, który nam właśnie o tym opowiadał.
Kurcze ciekawe,czy maturę po śląsku można napisać?

79,695

Cześć dziewczyny!

W temacie gwary, dialektów i itp nie wypowiadam się bo jakoś tego tematu nie czuję.
Podoba mi się polski język, staram się używać go poprawnie i to tyle w temacie.
U mnie ciągle jeszcze pogodnie ale już chłodniej. Opady zapowiadają wieczorem i jutro, mam nadzieję, że kataklizmu nie będzie.
Dzień mija mi spokojnie, domowo.....taki spokojny dzień też ma swój urok.

Miłego popołudnia:)

79,696

Byłyśmy na tej działce, nazbierałysmy wiśni, ale najwięcej nazbieraliśmy borówek, bo dwa pojemniki, no i trochę malin.
Miałyśmy dużo szczęścia, bo nie padało, ale zaczęło kropić, kiedy szłyśmy już do auta, a zanim dojechałyśmy do domu, rozpadało się na całego i pada do tej pory hmm

Bulinko język kaszubski został uznany jako odrębny język, a śląski nadal jest gwarą, nie odrębnym językiem.
Ślazacy też chcieli uznania języka śląskiego, jako odrębnego języka, ale to nie przeszło.
Ja jednak uważam, że śląski jest jednak tylko gwarą, bo Polak Ślązaka zrozumie, Kaszuba już nie.
Nie wiem, czy można pisać maturę w języku śląsku, raczej nie.

Kamoa na Opolszczyźnie mówią nieco inną odmianą gwary śląskiej, niż na Górnym Śląsku, jest jeszcze Śląsk Cieszyński, tu też mówią nieco inaczej.
A wnukami się nie przejmuję, bo póki co mówią po polsku, Igor jeszcze mało, ale też raczej będzie polskojęzyczny.
A akcent, no cóż, ja też podobno trochę go mam, taksówkarz na Mazurach rozpoznał, że jestesmy ze Śląska, jakim cudem, nie wiem.

Taja jak pisałam wyżej, śląska gwara, też nie jest jednolita, są różne jej odmiany.

Asterko Ty mieszkasz w takich rejonach, że tam chyba nie macie odrębnej gwary, więc nie masz z nią do czynienia smile

79,697

Markadia> Obawiam się, że gwarą nie można pisać matury. Wydaje mi się też naturalne, że różne rejony mają różne odmiany tej samej gwary. Fakt, że nietrudno rozpoznać Ślązaka. Teść mojego brata pochodzi ze śląska, a zanim się o tym dowiedziałam to pomimo, że nie mówił gwarą, to już wyczuwałam u niego, że jest z tych rejonów  wink   Podobnie łatwo poznać wschodnie tereny. Miałam koleżankę z Terespola n/B i zaciągała wschodnio, mimo, że była Polką.

79,698

U mnie też już zaczęło padać. Do tej pory tylko straszyło. Jutro ma padać cały dzień porządnie. Pewnie jutro wcześniej skończę pracę.

79,699

Zrobiłam soki z tych wiśni, wyszły mi 4 słoiczki smile
Musiałam sobie przypomnieć jak się używało tego sokownika, a sokownik piękny, nowiutki, błyszczący, ze stali nierdzewnej smile
Ładny prezent rodzice mi zrobili, teraz czekamy jeszcze na jeżyny i winogrona smile

79,700 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2025-07-08 21:21:31)

Bachaś>  wciągnął mnie kolejny romantyczny serial ukraiński/rosyjski wink 

79,701 Ostatnio edytowany przez Mystique71 (2025-07-09 07:16:00)

Czołem Babeczki

O różnej gwarze śląskiej Marka napisała już to, co chciałam. O tych różnicach w poszczególnych rejonach.

Asterka napisał/a:

Podoba mi się polski język, staram się używać go poprawnie i to tyle w temacie.

Zgadza się, polski język jest piękny (jak każdy ojczysty wink  )  , ale gwary to nasze dziedzictwo i szkoda, żeby zaginęły.
Ja też mówię na co dzień czystą polszczyzną, choć akcent śląski też ponoć u mnie słychać.
Gwarę śląską znam. Zdarza mi się, że w gronie, gdzie godajom automatycznie się przestawiam.

Kamoa napisał/a:

z pochodzenia jestem Niemką, mam dwa obywatelstwa

U mnie też tak mogło być, jednak dziadek przeszedł na polską stronę.

Zaraz pewnie BaChasia wpadnie z kawką, ja przygotuję więc odpowiedni kubek wink

https://amantaj.pl/userdata/public/gfx/4832/Wyjatkowy%2C-recznie-malowany-kubek-Sroda-dzien-loda..jpg

79,702

HEYka DZIEWUSZKI

Misty senks za kawuśkę - wypije Twoją smile

Ty nie masz akcentu śląskiego - NIE ZACIĄGASZ   smile
Za to nasza Czytka ma super akcent smile fajnie gada smile

Taja ten film oglądałam przedwczoraj - filmy ukraińskie są po porostu fajne lol
trwał prawie 3 godziny - można napisać ,że oglądnęłam go w całości na raz smile

Ostatnio oglądałam filmy podróżnicze smile

Teraz rano lecę do Matyldki smile mam nadzieję ,że nie będzie ulewy

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE bez wyliczanki

79,703

Witam serdecznie i dosiadam się z poranną kawą.
Dzień oczywiście deszczowy i podobno to co najgorsze dopiero przed nami.
Mam w planie podziałać księgowo. Myślę, że deszczowa pogoda nie rozleniwi mnie za bardzo.
Jak u Was minęła noc? nie było szkód z powodu obfitych deszczy?

Spokojnego dnia życzę:)

79,704

Witajcie w środku tygodnia smile

Mysti środa dzień loda, a gdzie lody?
No to przyniosłam Wam lody, żeby przywrócić nasza starą tradycję, którą zapoczątkowała Sonia smile

https://www.pomniejszacz.pl/files/czy-lody-sa-zdrowe.jpg

BaChasiu a skąd wiesz jak mówi Mysti i Czytka pewnie rozmawiałaś telefonicznie?
Ślązacy nie zaciągają, to raczej domena wschodnich rejonów, a dokładnie Podlasia smile

Asterko czy u mnie słychać akcent śląski?

U mnie paskudna pogoda, pada deszcz i tak ma padać przez kilka dni na pewno.
Pech chce,że córka ma wolne, aż do soboty, a w taką pogode nigdzie nie pojedziemy, no bo gdzie?
Ciężko mi się wstawało z łóżka, bo ciemno, szaro i ponuro, w dodatku bolą mnie kolana, jak zawsze w deszczową pogodę hmm

Pozdrawiam i życzę pogody ducha i za oknem też smile

79,705

Witam!
Myślałam, że wrócę wcześniej z pracy,a tu guzik,bo młoda ma psychologa. Teraz będę siedzieć i kwitnąć godzinę w samochodzie.
U mnie nie było i nie będzie już gwałtownej ulewy. Pada cały czas od wczoraj,ale taki sobie deszczyk. Jutro ma się wypogodzić na jeden dzień,a potem deszcz codziennie widzę na prognozie do końca przyszłego tygodnia. To mamy lato...

79,706

Cześć,

Marka ja truskawkowe smile

Nie ma Sońki, z jednej strony miłość, nowy dom, z drugiej strony, stres, praca, sądy, ostatni wpis zdaje mi się, było o robieniu pod górkę przez eksa...  przyjdzie czas to zajrzy do nas.

Ślązacy mówią b.dobrze po swojemu jak i po polsku, zdradza nas tonacja głosu, polski jest wyższy, śląski niższy, no i czasem wyleci obce słówko big_smile

Oj tam, oj tam, Bulinko, po deszczu przyjdzie słońce, potem jesień i zima, i tak w kółko, nie mamy wpływu na pogodę big_smile

79,707

Markadia napisał/a:

Mysti  a gdzie lody?

Za wcześnie jeszcze było na lody wink

U mnie też pogoda porypana. Codziennie inna, ze skrajności w skrajność, w dodatku ekstremalnie. Afrykańskie upały, następnego dnia zimno i ulewne deszcze, potem znów ciepło.

Wiecie, że ja mam zawsze wszystko do przodu zaplanowane, ze względu na pracę, zwłaszcza z tego względu.
Z powodu październikowych badań chciałam zlecenie od początku września, do początku października. Przerwa w domu i wyjazd tak, żeby zarobić, a wrócić przed Bożym Narodzeniem, co zawsze jest dla mnie priorytetem.
Często tak jest, że gdy ma się takie konkretne terminy, to trudniej coś fajnego znaleźć.
No i tak się szczęśliwie wszystko ułożyło (tfu....tfu..... żeby nie zapeszyć), że wracam do Hamburga! lol
Cały czas byłam (jestem) w kontakcie z córką tamtejszych moich podopiecznych (teraz została już tylko pani) i na wieść, że szukam pracy, poukładali wszystko  tak, żebym mogła, w pasującym mi czasie, przyjechać.

79,708 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2025-07-09 15:38:24)

Dzień dobry.

Po mnie nikt by nie rozpoznał, że jestem Kaszubką, bo nie mówię w tym języku.
Pamiętam gdy kiedyś zarzuciła mi jedna Kaszubka, że noszę góralską chustkę na szyi, zamiast kaszubską lol  To pamiątka z gór, w dodatku czerwona, a to mój ulubiony kolor.  Jednak ją to nie przekonało tongue

Bacha> ja nie zdążyłam całego oglądać, bo było już za późno, ale dziś po obiedzie dokończę tongue  To ja miałam jakiś czas fazę na audiobooki i słuchowiska heh. Niektóre całkiem spoko.

Pozdrowionka każdej z osobna. Zmykam na zupę pomidorową.

79,709 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-09 16:48:57)

Taja bo Kaszubi chyba nie mają jakiegoś charakterystycznego akcentu, takiego jaki ma gwara śląska.
Ten śląski akcent mocno słychać w mowie i nawet jeśli ktoś mówi czysto po polsku, da się go wyczuć smile

Kamoa prawdziwy hanys (żart) choćby nie wiem jak by się starał, nie ukryje tego charakterystycznego akcentu i sposobu mowy, masz rację smile

Mysti cieszę się, że Ty się cieszysz z tego powrotu do Hamburga smile

Byłam u moich rodziców, bo mama zachorowała i ma zastrzyki, ma zapalenie płuc, ale też wykryto u niej refluks żołądka i ma skierowanie na gastroskopię hmm
Rozmawialiśmy o tej działce, mama nie jest obecnie w stanie nic tam robić, więc ja mam tam od czasu do czasu zajrzeć z córką  i pomóc tacie jak będzie trzeba.
Moja siostra pracuje i nie ma zbyt dużo czasu na doglądanie działki, nie ma też takiego zamiłowania ogrodniczego, dlatego mama zwróciła się z tą prośbą do mnie.
No cóż nie mogłam odmówić.

79,710 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2025-07-09 16:55:15)

Kamoa masz rację z tą pogodą.Narzekanie nic nam nie da. W sierpniu chcę się z młodą wybrać na tydzień pod przyczepę jak zwykle do Lichenia, żebym mogła dojeżdżać do pracy. Mam nadzieję, że wtedy będzie ładnie.

Taja ja z kolei nie mówię po Śląsku,ani nie mam akcentu,bo u nas w domu mówiło się po polsku.

Misti fajnie, że Ci się udało z tymi wyjazdami. Na święta też wolę być w domu z bliskimi, szczególnie te grudniowe.

Markadia,to będziesz w swoim żywiole na działce. Zdrówka dla mamy.

Dziewczyny,a nie macie kontaktu na fejsie do Soni?

79,711

Dobry wieczóe

Oj lało u nas całą noc i dzień.
Na dzisiejszą noc i na jutro znów przyszedł alert.
W taką pogodę jestem nie do życia.
Wstrzymałam się jakoś i nie spałam.

Baśku czy ja mam jakiś akcent ?
Mnie się wydaje , że wszyscy z innych rejonów mówią z akcentem, a ja nie.
Koniecznie napisz , bo jestem ciekawa.

Robimy porządki w stodole na zbliżające się żniwa.
Jest dużo pracy, bo trzeba całą stodołę posprzątać, zamieść i na końcu
całą stodołę od ścian wyłożyć folią i przymocować ją tak, by nie opadła.

79,712

HEYka DZIEWUSZKI

https://img1.obrazkionline.pl/ob/czwartek/czwartek_016.jpg

Markadia przez telefon gadałam z Misty - Kamcią  - naleciałości nie słychać

Czytka - Baśku  masz akcent podlaski lol mówiłam Ci to przy którejś rozmowie lol lol

Taja a Ty często mówisz słowo JO ??? smile  tak pytam ??? bo jak jeździłam do rodziny do Gdańska wszyscy to "JO" mówili

A ja za to mam śmieszny głos przez telefon nie ??? tak jakby dziecko mówiło  lol
Wiem bo kiedyś sama siebie słyszałam nagraną no i moja MAMi miała taki sam przez telefon
W realu tak nie mam smile

Dziś pogoda typowo jesienna brrrr

Bulinka- Asterka  pozdrawiam jak i Mychy milczące smile

79,713

Czołem Babeczki

Ba-Cha napisał/a:

A ja za to mam śmieszny głos przez telefon nie ??? tak jakby dziecko mówiło  lol

Serio? Przy najbliższej okazji zwrócę na to uwagę lol
Ogólnie, to większość ludzi brzmi inaczej niż im samym się wydaje.
Ja czasem wysyłam "głosówki". Jak to potem odsłuchuję, to wydaje mi się, że to nie ja, całkiem inny głos niż mój lol

Pogoda u mnie wciąż porypana. Zaraz zbieram się do sklepu i po świeże ryby.
Odliczam dni do końca, zmęczona jestem tym miejscem.
Zazwyczaj takie uczucie mam przy 3-4 pobycie, tutaj wcześniej. Nie chodzi o samo miasteczko, ale o podopieczną, która ogólnie jest miła, spokojna, ale to jej zamknięcie w sobie, brak większej komunikacji i monotonia tego miejsca, męczy mnie bardziej niż fizyczny wysiłek.
Bulinka pisze często, że gra w Chińczyka na Kurniku. Lata temu też w to grałam i teraz sobie odświeżyłam big_smile Całe wieczory "haratam" lol

Miłego dnia Babeczki  smile

79,714

Cześć.

Bacha> "Jo" jest na Kaszubach wieloznaczeniowe tongue  Każdy je używa, nawet osoby spoza Kaszub, które się tu zadomowiły heh. Choćby instruktor z zajęć teatralnych, który mieszka u nas 10 lat, a jest z centrum kraju. Mówi już "jo"
https://i.postimg.cc/4dbdLYy5/kaszubskie-Jo.png

Mysti> bo my nie słyszymy własnego głosu takim jaki naprawdę jest. Słyszymy swój prawdziwy głos dopiero np. przez nagranie go na dyktafon albo głosówki. Dlatego nam się wydaje, że to nie my, a tak naprawdę to właśnie nasz prawdziwy głos lol

Miłego dnia wszystkim życzę i zmykam do pracy (dziś pracuję w domu).

79,715 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2025-07-10 09:25:24)

Cześć,

Tajemko u nas  'JA' oznacza tak samo co u Was 'JO' big_smile

Basiulka mówisz big_smile ależ mnie wtedy zaskoczyłaś telefonem, w pierwszym momencie nie mogłam zaskoczyć, z kim gadam big_smile

Mysti współczuję, monotonność eh.. ale fajnie że czekają na Ciebie w Hamburgu, zapunktowałaś u nich mocno smile

Właśnie u mnie ostatnio jest monotonność, z wszystkim stoję, czekam na sąd tu i tam, jak tak dalej będzie bez echa, to chyba od nowości otworzę działalność, przynajmniej na wynajem pokoi, bym mogła wystawiać rachunki z vat-em, na razie płacą do ręki, ale dłużej tak być nie może, daję sobie czas do końca lipca potem ruszam.

79,716

Witajcie w czwarteczek smile

U mnie nadal pochmurno i znacznie się ochłodziło, jest tylko16 stopni.
Ci co są na wakacjach nad morzem, mają ładną pogodę, ale na Mazurach i w górach deszcze i zimno hmm
Na działce na krzewach zostało jeszcze bardzo dużo niedojrzałych borówek, ale przy takiej pogodzie, nie wiem kiedy one dojrzeją, bo nie ma słońca hmm
Planów na dzisiaj żadnych nie mam, no bo co robić w tak paskudną pogodę hmm

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego dnia smile

79,717

Witam serdecznie

Nadal pochmurnie, mokro i chłodno.
Prognozy na najbliższe dni nie są niestety pocieszające.
Trochę spraw księgowych załatwiam a do tego pogoda może być i deszczowa.
Kiedy się odsłuchuje swojego głosu to na początku jest takie zaskoczenie.
Ja kiedyś przypadkowo nagrałam się na skypie; rozmawiałam przez telefon z bratową i ta rozmowa się nagrała.
Kiedy to (też przypadkowo) odsłuchałam byłam zaskoczona, że mówie  tak mało zdecydowanie.
Markadia już dość dawno jak rozmawiałyśmy telefonicznie ale nie przypominam sobie abym miała odczucie, że mówisz ze śląskim akcentem.
Raczej był to poprawny język polski.
Jak już skończę na dziś sprawy księgowe to może obejrzę jakiś film, najlepiej coś lekkiego bo smutków wokół zbyt wiele.

Serdeczności dla wszystkich:)

79,718

Asterko to dobrze, że nie było słychać akcentu ślaskiego, on jest bardzo charakterystyczny, więc na pewno byś rozpoznała smile

A ja wzięłam się za robienie pierogów, jednak starość nie radość, już mnie rozbolał kręgosłup i kolana od tego stania przy stole.
Ale sama sobie wymyśliłam taki obiad roll

79,719

Witam,pozdrawiam!

79,720

Witam popołudniową porą

U mnie przerwa w opadach i nawet słoneczko się pokazało.
Miła odmiana chociaż wiatr jest nadal silny.
Markadia kiedy ktoś mówi, że robił pierogi to ja zwykle pytam; z czym?
A więc tradycyjnie z czym są Twoje dzisiejsze pierogi.
Jest już sezon na jagody. Uwielbiam pierogi z jagodami. Oczywiście tzw ruskie pierogi też bardzo lubię.
Jakie pierogi robicie? lubicie?

79,721

Asterko ja uwielbiam pierogi ruskie i z kapustą i grzybami. Inne zjem,ale nie przepadam za słodkimi.
Co do lepienia,to niestety sama nie robię. Nie mam cierpliwości i poprostu nie lubię tego robić.

79,722 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-10 17:50:47)

Asterko mój mąż jada tylko pierogi z mięsem, więc dzisiaj były z mięsem.
Ja i córka najbardziej lubimy ruskie, więc mamy w planach następnym razem zrobić ruskie.
Pierogi z jagodami robiłam jeszcze w czasach, kiedy chodziliśmy do lasu na jagody, teraz musiałabym te jagody najpierw kupić, ale nigdzie nie widzę w sprzedaży takich leśnych jagód.

79,723

Witajcie

U nas cały dzień pada.
Deszcz bardzo potrzebny, ale dużo zboża już nam się położyło.
Pierogi z jagodami robiłam tydzień temu.
Jagody kupiłyśmy, słoik chyba litrowy 25 złotych.
Pierogi z mięsem są super.
Dzisiaj nie chciało mi się gotować. Byliśmy w mieście i kupiłam obiady na wynos do domu.
Za 3 obiady (zupa, karkówka w sosie z kluskami śląskimi i surówki) plus opakowania
zapłaciłam 68 zł.

79,724

HEYka DZIEWUSZKI

https://www.cytatownia.pl/wp-content/uploads/2024/04/gify-na-piatek_21.gif

Czytka w "mojej" restauracji jest ciut drożej - bo za 3 obiady zapłaciłabyś 75 zeta  + opakowanie ? smile

Pierogi ach pierogi smile lubię ruskie - z mięsem
tylko broń Cię p. Boże nie kupuję ze szpinakiem
Z kupnych pokazały się w Lidlu  sezonowe : pierogi z jagodami i serem   mniam smile

Wiadomo, że domowej roboty są lepsze ...

Wczoraj jak byłam na targu to były wszystkie owoce  w tym jagody - jagódki - czarna porzeczka -agrest  itp.

Misty wracasz  potem do cywilizacji 

Bulinka - Markadia - Kamoa - Taja - Asterka pozdrawiam smile

79,725

Czołem Babeczki

Czytko-- tanie te obiady. A, jak smaczne, to też bym czasem zamawiała, zamiast gotować.
Tam, gdzie wynajmowałam wcześniej mieszkanie, też była taka restauracja/bar z domowymi, tanimi obiadami. Miałam blisko, więc czasem tam chodziłam. Splajtowali w czasie pandemii.

Pierogi lubię, ale sama nie robię. Mój syn jest w tym mistrzem.
Kiedyś, w moim poprzednim życiu, gdy byliśmy na wakacjach na Mazurach, nazbieraliśmy jagód w lesie i zrobiłam pierogi z nimi, ciasto wałkując jakąś butelką lol

Ba-Cha napisał/a:

na targu były wszystkie owoce  w tym jagody - jagódki - czarna porzeczka -agrest  itp.

Co robicie z porzeczek czy agrestu?
Agrest kojarzy mi się z kompotem, a czarna porzeczka z sokami, czy dżemem. Z czerwoną porzeczką raz piekłam ciasto, a poza tym, nie wiem, jak je wykorzystać.

79,726

Heyka

U mnie dziś w poranku trochę słońca, trochę ciemnych chmur i zimny wiatr.
Dostałam wczoraj od znajomej słoik jagód (za doradztwo w sprawach ZUS hi,hi, hi)
to mam dziś na deser. Jagody są drobne bo z powodu suszy nie miały biedne jak urosnąć.
Po ostatnich opadach hortensje, które rosną przy budynku gdzie mieszkam odżyły zauważalnie.
Gorzej mają rolnicy o czym też wspominała Czytka.
Pochodzę ze wsi i wiem jaki to problem gdy ulewy i wichury powalą zboża. Współczuję z całego serca.

Dobrego dnia wszystkim życzę!

79,727

Witajcie w piąteczek smile

U mnie nadal pochmurno, ale już jakby jaśniej niż było do tej pory, może nie będzie padać.
Pomidorki na balkonie cały czas jeszcze zielone, no bo one potrzebują słońca, żeby dojrzewać, a słońca niestety brak hmm

BaChasiu ja mam na targach daleko, trzeba jeździć autem, a przy takiej pogodzie, nie będzie dużo ludzi handlowało.
Nie jeździmy tam zbyt często, bo zawsze jest tam duży problem z zaparkowaniem auta hmm
A pierogi ze szpinakam uwielbiam,  ale te kupne, bo nie robiłam nigdy ze  szpinakiem.

Mysti z agrestu i porzeczek moja mama robila soki, ale można też zrobić kompoty, jak się nie ma sokownika.
Można też zrobić dżemy smile

Czytko a wy tam na wsi macie jakieś lasy, gdzie rosną jagody?
Bo u nas w lesie nie rosną, ale na wsi u babci zawsze chodziliśmy na jagody do lasu, nigdy nie kupowaliśmy.
Tak samo na grzyby , uwielbiałam chodzić na grzyby.

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego dzionka smile

79,728

Hejka.

Dziś u mnie deszczowy dzień i tak ma być z tydzień hmm

W poniedziałek jadę do mamy, bo ma w domu komisję o świadczenie wspierające ( w godzinach 8-20). Już się stresuję, że będę musiała spędzić z mamą cały dzień. To dla mnie będzie mega trudne. Już zaczęłam brać leki uspokajające.
Uważam, że mama nie dostanie, nie uzbiera 78 pkt., ale mama jak to mama... już ma oczekiwania.

Do dziewczyn, które składały o rentę wdowią> dostałyście już decyzję?

Miłego dnia każdej z osobna.

79,729

Przychodzę z niedobrymi wieściami sad
Moja mama miała dzisiaj kontrolę u lekarza i kazał Jej zgłosić się do szpitala, bo wysłuchał, że coś ma nie tak z sercem, zrobili Jej na miejscu EKG i wyszło niedobre i teraz mama jest w szpitalu na izbie przyjęć.
Ale jeszcze nie wiadomo czy ją przyjmą na oddział, muszę być pod telefonem sad

No i teraz Lila jest już po ospie, ale Jagoda obudziła się cała obsypana na brzuszku i pleckach, jeszcze Igor został, pewnie i Jego niebawem obsypie hmm

Taja życzę Ci spokoju i cierpliwości do mamy smile

79,730

HEY

A kysz te chmury smile bo umówiłam się dzisiaj z Jolką - cały tydzień nie widziałyśmy się

Daaawno temu robiło się kompoty czy sałatki na zimę
Od lat już nic nie robię

Za to lubię czarną porzeczkę zjeść tak prosto z krzaczka - ale to też dawne czasy - do brata na działkę mam daleko
Boguś kiedyś pojedzie do lasu na jagody - to wprosiłam się już na pierogi smile

Wczoraj objadłam się pysznych "czarnych" czereśni - agrest też lubię zjeść
Może jutro się przejdę na targ ??

Markadia moja Matylda ma od dzisiaj znowu antybiotyk wrrr - kaszle ja mocno
W niedzielę jadą  nad morze ???   JEJ zdrówko o pogoda cudownie się zapowiada  wow

Taja dasz rady smile będziemy Cię wspierać  smile

Pozdrawiam smile i zmykam muszę dokończyć film smile

79,731

A jednak mamę zostawili na oddziale, zaraz się do Niej wybieram sad
Co za rok, najpierw mój mąż, teraz mama i ten sam oddział.
Mama wyjdzie, a mąż 30 lipca idzie tam na ablację.
I moja mama tak jak mój mąż nigdy nie narzekała na serce hmm

79,732

Markadia masz wysyp problemów. Współczuję bardzo.
Nasz organizm często nas zaskakuje, niby wszystko dobrze a okazuje się, że jednak potrzeba leczenia.
Miejmy nadzieję, że będzie lepiej.
Tajka z tymi komisjami to nigdy nie wiadomo jak ocenią.
Staraj się zachować spokój bo jeszcze Tobie serce wysiądzie i się narobi.

Spokojnego popołudnia życzę.

79,733

Witam pozdrawiam! Nie wiem co pisać, więc na razie koniec.

79,734

Czołem Babeczki

Och, Marka, faktycznie masz ostatnio sporo zmartwień.
Co do ospy u wnucząt, dobrze że teraz wszystkie (chyba) ją przejdą, za jednym "zamachem".

Taja-- oby komisja była wcześnie rano, wtedy możesz szybko się zwinąć od mamy.

BaChasia-- pogoda też sprzyja infekcjom. Oby Matyldzi szybko się poprawiło.

Bulinko-- jak sprawa tych mediacji z tamtą raszplą?

Tutaj u mnie jest mnóstwo jagodzin. Zauważyłam je już zimą, byłam ciekawa, jak zaowocują. Bardzo, bardzo dużo jagód, ale też drobnych, jak zauważyła Asterka.
Nie zbierałam ich, bo nie mam tutaj co z nich zrobić, ale pojadłam trochę z krzaczka  lol

79,735

HEYka DZIEWUSZKI 

https://i.pinimg.com/originals/54/7d/d7/547dd72308091f20b97690d529f815dc.gif

Jak to bywa u mnie w weekend wybudzam się wcześnie - ale spoko potem się jeszcze położę smile

Markadia echhh  mówili ??? co konkretnie jest z tym serduchem ??

Taja jak znam realia tych domowych komisji lekarskich to zjawią się ok 12 - 13 stej
napisz potem o której byli ???

Bulinka podbijam pytanko Misty jak tam raszpla ??? smile

Misty Matyśka jest za często na antybiotyku - niby jeżdżą do dobrej lekarki smile

Asterka - Kamoa - Czytka ???  pozdrawiam lol

79,736

Cześć,

Basiu no, jak na sobotę, to wczesna pobudka wink 
Marka ależ narasta problemów, trzymaj się będzie dobrze.
Bulinko medal za wpis ! i wszystko zrozumiane, uśmiałam się big_smile
Tajem ja nie składałam, automatycznie dostałam przydzieloną, ale dopiero w wieku 60 lat.

79,737 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2025-07-12 09:31:37)

Witam sobotnio!
Kamoa wiem, że ten wpis jest z tyłu poniżej pasa,ale po pracy w tym miesiącu jakoś nie kumam co mówicie. Oby do końca lipca.
Dziewczyny mediacji nie było.Chyba "pani" się nie zgodziła. Nie mam też żadnych wiadomości kiedy rozprawa z sądu pracy. Ta druga zaś rozprawa może odbyć się nawet za dwa lata. Tak mówiła policjantka, która jest również oskarżycielem. Dopiero dostała wszystkie przesłuchania i miała w zeszłym tygodniu złożyć to do sądu. Także za szybko nie pozbędę się problemu.
Jak tam spędzacie deszczowy weekend? U mnie sprzątanko i odpoczywanko.

79,738

Witam Was sobotnio smile

U mnie nadal pochmurno i deszczowo, ja wiem, że deszcz też jest potrzebny, ale ileż można, tyle dni pod rząd, w środku lata, to już przesada hmm
Całą noc nie mogłam spać, jestem więc niedospana i nastrój też mam byle jaki hmm
U mojej mamy wykryto guza w sercu, tzw śluzaka, jest to guz łagodny, nie dający przerzutów, ale ze względu na umiejscowienie, trzeba go usunąć operacyjnie, bo zagraża życiu sad
Na razie robią mamie badania, ale oparację musi mieć w innym szpitalu, bo u nas nie ma kardiochirurgii.

Pozdrawiam i życzę Wam pogodnego dnia smile

79,739

Markadia bardzo Ci współczuję choroby mamy. Napewno wszystko będzie dobrze. Musisz myśleć pozytywnie.
Co do deszczu,to teraz nie jest już tak potrzebny. Rolnicy potrzebują teraz słońca do żniw.
Zrobiłam sobie przerwę w sprzątaniu na kawusię.

79,740 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2025-07-12 15:09:49)

Hejka.

Asterko> mam raczej silne serce, szybciej psychika mi wysiądzie, bo w tej kwestii jest słabiutka. W ogóle nie jestem odporna na stres. Miałam go chyba w życiu za dużo i układ odpornościowy nie dał rady  sad

Markadia> bardzo współczuję sytuacji. Z pewnością się martwisz i denerwujesz. Z sercem to często jest tak, że coś nam doskwiera, ale nie mamy pojęcia, że to od serca. A na drobne dolegliwości typu: zmęczenie, osłabienie, ciężki oddech, zawroty głowy, opuchnięcia stóp, my po prostu się nie skarżymy.

Mysti> pobożne życzenia z tą godziną heh, ale na pewno nie będę od 8mej i do 20tej, bo musiałabym wstać o 5tej rano i wrócić o 22giej lub później, a w ogóle mi się to nie uśmiecha tongue

Bacha> u Ciebie byli w tych godzinach? Nie wiem jaki mają system, może chodzą dzielnicami/ulicami... A moja mama mieszka na samym końcu miasta, tuż pod granicą z innym miastem. Oczywiście dam znać, o której byli. A wiesz może czy chodzi jedna osoba czy więcej?

W ten deszczowy weekend będę siedzieć w domu i oglądać filmy, słuchać czegoś (muzyki, słuchowisk).
Pozostałe Netki pozdrawiam ślicznie i życzę udanego weekendu.

79,741 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-12 15:46:07)

Byłam u mamy, ogólnie czuje się się już dobrze, ale to co ona ma w tym sercu, to taka tykająca bomba, nie wiadomo, kiedy coś tam się może oderwać i zatkać aortę hmm
Guz podobno jest już duży, więc ma go prawdopodobnie od dawna, ale wcześniej nie dawał żadnych objawów.
Taja gdyby nie zapalenie płuc i dociekliwość lekarza, mama pewnie do tej pory by o nim nie wiedziala hmm
Owszem czuła się ostatnio słabo, szybko się męczyła, no ale myślała, że to od tych płuc, no i wiadomo starość nie radość hmm
Ale chyba sobie to wykrakała, bo dlaczego tak nagle przekazała mi klucz na działkę i zaczęła mnie wdrażać w sprawy działkowe?
Jakby przewidziała, że nie będzie mogła się tą działkę zajmować hmm

No cóż czekamy teraz na dalszy ciąg, dostanie na pewno skierowanie na operację chyba w Zabrzu, albo Katowicach.

Pogoda u nas do niczego, co dodatkowo powoduje u mnie smętny nastrój, chociaż mamie staram się tego nie pokazywać sad
Zaprosiłam na jutro na obiad tatę, żeby zjadł chociaż w niedzielę porządniejszy obiad, bo od wczoraj jest sam w domu, a u niego z gotowaniem kiepsko hmm
Chcę go namówić, żeby codziennie do nas przyjeżdżał na obiady, dopóki mama w szpitalu, ale nie wiem czy będzie chciał.
Jutro jednak będzie z nami na obiedzie smile
Sorki że tak Wam tu monotematycznie smęcę, ale na chwilę obecną o niczym innym nie potrafię myśleć sad

Miłego popołudnia Wam życzę smile

79,742

Witam serdecznie

U mnie do południa troszkę pokropiło ale było zimno i wiatr dość silnie wiał.
Po południu się przejaśniło ale nadal wieje.
Markadia nie słyszałam, że i w sercu mogą być jakieś guzy.
Ileż to niebezpieczeństw czyha na człowieka! Dobrze, że Twoja mama już jest w szpitalu i miejmy nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Masz teraz na głowie dodatkowo i tatę bo został sam a to najtrudniejsze gdy w nieszczęściu zostaje się samemu.
Dobrze, że zaprosiłaś go na obiad.
Tajka komisja chodzi po dwie osoby a prawie na pewno dwie kobiety bo większość pracowników ZUS to kobiety.
A jak sobie rozplanują trasę, od której części to już ich decyzja.
Jakoś przetrwasz. Życzę Ci spokoju.

Miłego popołudnia dla wszystkich.

79,743

Asterko> ale to nie zus, to Wojewódzki ośrodek orzekania, ale pewnie masz rację, że to będą kobiety wink

79,744

Nigdy nie korzystałam z domowych komisji, więc nie pomogę.
Posiedziałam trochę na dworze z córką i wnukami,bo przestało padać. Nie było też wiatru, więc było nawet przyjemnie.

79,745

Dobry wieczór

Taju u mojej mamy były dwie panie.
Miały adres, a nie mogły trafić.
Dzwoniły do mnie i mąż po nie wychodził.
Na początku ludzie dostawali więcej punktów.
Teraz chyba przyznają mniej.
A może osoby ubiegające się o to świadczenie są zdrowsze.
Trudno powiedzieć.
Od momentu komisji odpowiedż dostaliśmy po około dwóch miesiącach.
A potem złożenie w ZUS-ie i oczekiwanie kolejne dwa miesiące.

Marka przykro mi bardzo, że twoja mama w szpitalu.
Też nie słyszałam żeby guz umiejscowił się w sercu.
Lepiej dla mamy żeby operacja była dość szybko.
Wyjątkowo szybko lekarze dostrzegli ten guz.
Ważne, że nie jest złośliwy.
Trzymam mocno kciuki za twoją mamę.
Pisz nam o wszystkim. Jesteśmy z tobą i bardzo cię wspieramy.
A wiesz, że u córki było podobnie z wnuczkami.
Jak jedna zachorowała na ospę to po kolei każda miała krosty.

Asterko u nas była ładna pogoda.
Może nie za ciepło, ale dla mnie taka pogoda super.

Bulinko do żniw jeszcze trochę.
Myślę, że pod koniec lipca się rozpoczną.
Koszą już jęczmień ozimy (teraz z uwagi na deszcze przestój)
Po jęczmieniu będą kosić rzepaki.
Inne zboża na końcu.

Mysti no popatrz- u ciebie są jagody.
U mnie nie ma lasów jagodowych.
Trzeba jechać znacznie dalej.
Kiedyś zbierałam sama na jagodzianki i pierożki.
Teraz kupuję i podziwiam te osoby które zbierają.
To ciężka i żmudna praca, a jeszcze dochodzą kleszcze.
Rozumiem, zebrać dla siebie litr lub dwa, ale dla zarobku to praca ogromna.
Gdy kupowałam u jednej pani opowiadała mi , że przez cały dzień zebrała 11 litrów jagód.

Baśku ty za wcześnie wstałaś.
Dzisiaj wyjątkowo wstałam o 6.
Byłam u ciotki, po 15 wróciłam do domu.
Ileż jeszcze pracy od tej 15 wykonałam w domu.
Pozostało mi jeszcze odkurzanie, ale na dzisiaj mam już dość.

Serdeczności dla was wszystkich

79,746

Czołem Babeczki

Marka-- dobrze, że mama trafiła na dociekliwego lekarza.
Ja słyszałam o takich guzach. Mimo że są tak "przerażająco" umiejscowione, są one niegroźne.
Twoje zdenerwowanie jest jednak w pełni zrozumiałe.
Specjaliści zajmą się nią odpowiednio. Moim zdaniem, lepiej jest w Zabrzu, ale nie wiem, czy macie możliwość wyboru placówki.
Dobrze, że zajęłaś się tatą, on w tej chwili chyba jest najbardziej wszystkim przejęty.
Ty jesteś jedynaczką?

Paskudna ta pogoda i nie jest to zwykłe marudzenie sad
Takiego lata, jak w tym roku, nie pamiętam.
Zimno, mokro i te gwałtowne zmiany pogody.
BaChasia-- Twoi dziś nad morze jadą?

Czytko-- Ty ciągle na wysokich obrotach. Podziwiam Cię.

Pozdrawiam wszystkie wymienione i niewymienione

79,747

Wczoraj BaChasia była o świecie,  dziś chyba dłużej pośpi wink

https://twojekarteczki.pl/wp-content/uploads/2025/06/Polish_20250622_095247625.jpg

79,748

HEYka DZIEWUSZKI

Misty no i pyk Twoja kawka jest - dosiadam się z przyjemnością smile
Dziś na odwyrtkę dospałam smile

NO smile MOI dzisiaj jadą nad morze brrrr  - chyba ,że coś się zmieniło przez noc ???
Syn wczoraj gadał - kij z tą zaliczką - może jakieś last minute będzie?? - ale synowa się uparła

Taja u moich dwóch znajomych taka komisja była - dlatego wywnioskowałam godzinkę smile
Ja byłam w Krakowie na tej komisji co do "świadczenia wspierającego "
Dostałam coś 20 punktów  a od 74 płacą lol Pojechałam bo mnie ludzie namawiali smile
Ale zaraz - w sobotę ???  mają być u Twojej MAMi ???

Czytka Twoja MAMi dostała "dobrą punktację" smile

Bulinka - Markadia - Kamoa - Asterka i WSZYŚCIUTKIE nie wymienione pozdrawiam

79,749

Dziewczyny też pospałam trochę dłużej i dosiadam do kawki.
Dziewczyny jeżeli nad morzem nie pada,to nie jest źle. Pogoda ogólnie ma się poprawiać.Najgorzej będzie na wschodzie.
Powiem Wam, że jestem bardzo ciekawa jaki będzie sierpień i wrzesień,bo na razie tego lata nie uraczyliśmy.

79,750

Witam przy porannej kawce

U mnie poranek słoneczny i daje nadzieję, że pogoda zacznie się poprawiać.
Bachasiu Tajka pisała, że komisja ma być w poniedziałek.
Też jestem ciekawa jaki będzie jej przebieg bo różnie to bywa.

Dobrego dnia życzę!

79,751 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-13 16:02:50)

Witajcie niedzielnie smile

U mnie nadal pochmurno, ale w prognozach są przebłyski słońca.
Od jutra ma być lepsza pogoda, ale nadal mogą pojawiać się od czasu do czasu deszcze.

Mysti nie jestem jedynaczką, mam siostrę o 6 lat młodszą.
I siostra bardzo się też martwi , bo we wtorek leci z rodzinką na wakacje do Czarnogóry i ma dylemat czy lecieć.
No ale co Jej obecność tutaj pomoże?
Co do guza, nie są one groźne pod względem złośliwości, bo są to guzy łagodne.
Jednak ich miejscowienie może stwarzać bezpośrednie zagrożenie życia, dlatego trzeba takiego guza jak najszybciej usunąć.
Mojej mamę prosto z przychodni zawieźli na oddział, nie pozwolono Jej nawet pojechać po rzeczy do domu hmm
Podobno Jej guz jest bardzo duży, dlatego dawał już niepokojące objawy hmm

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę pogodnej niedzieli smile

79,752

Asterko też mam nadzieję na poprawę pogody,ale w następny tydzień u nas widzę codziennie deszcze. Przelotne wprawdzie,ale są.
Markadia wszystko co z sercem związane jest poważne. Trzeba jednak mieć nadzieję, że lekarze wiedzą co robią.
Muszę wreszcie ruszyć te cztery litery,bo już mnie bolą od siedzenia.

79,753

Hej.

Bachaś> jutro, czyli w poniedziałek mają być u mojej mamy. Wstaję jutro przed godz.6 by być u niej przed ósmą roll  Przyznają od 78 pkt w tym roku, a w przyszłym od 70 pkt. Mojej mamie wstępnie wyliczyłam, że może uda jej się uzbierać ze 40 pkt wink 

Wszystkim potrzebującym przesyłam moc serdeczności.
Nie wiem czy się jutro odezwę.
Pozdrawiam każdą z osobna i udanego nowego tygodnia.

79,754

Taja powodzenia!

79,755 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2025-07-14 07:39:01)

HEYka DZIEWUSZKI

https://e-kartki.net.pl/kartki/72/5/d/55100.gif

Markadia echhhh hmm nie wiadomo co w sobie człowiek nosi - zdrówka dla MAMi smile

Asterka czasami przeczytamy nie dość dokładnie smile

Wczoraj u mnie był grad i 4 burze ale pomiędzy opadami było całkiem przyjemnie

MOI szczęśliwie dojechali - przez większą połowę drogi jechali w strugach deszczu - tam na miejscu pogoda oki smile

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE bez wyliczanki lol

https://scontent.fgdn1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/517970835_1047393740906137_171942835849652122_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=9f807c&_nc_ohc=V6ekNX0RZGQQ7kNvwFuEgFR&_nc_oc=AdkkM6v-Zd8csCVbInNTc4V9Sn4abPu5BeNW9zW3Dqr_NVn7NaQ9uk7HpTLRDFlv9r8&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fgdn1-1.fna&oh=03_Q7cD2wFGyvlPszBGEMJIFxapufTcunbg8x3aoOmAiymrjGnyBQ&oe=689C176A
  Moja słodzizna lol

Posty [ 79,691 do 79,755 z 80,748 ]

Strony Poprzednia 1 1,225 1,226 1,227 1,228 1,229 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024