Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 1,224 1,225 1,226 1,227 1,228 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 79,626 do 79,690 z 80,752 ]

79,626

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Czołem Babeczki

Widać, nie lubią mnie na tym forum, skoro co rusz blokują sad

Wczoraj upał był nie do wytrzymania. Gorąco, na termometrze 37 stopni, ale odczucie dużo wyższe przez stojące, duszne powietrze.
Nawet w Marrakeszu na Jemaa El Fna (największym placu w centrum) tak się nie czułam roll
Dziś już lepiej, w tej chwili "tylko" 17 stopni.

BaChasiu-- fajnie, że jesteś smile

Zobacz podobne tematy :

79,627

Witajcie

Oj gorąco od samego rana.
Jak przeżyć taki upalny dzień ? Nie mam pojęcia.
Chyba przyniosę wentylator.
Teraz wypiję kawę.
Już malowaliśmy z mężem deski, w sobotę przyjdzie majster i zrobi daszek i
ściankę przed wejściem.

Marka co innego taki mały basen przed domem, a basen z biczami i bąbelkami.
Taki przy domu basen dobry jest dla ochłody.

Moje trzy wnuczki są na tygodniowych wakacjach.
Myślałam, że ta najmłodsza nie wytrzyma nawet jednego dnia, a ona
jest już tam trzy dni.
Fakt, że z siostrami, ale i program dnia zapełniony po brzegi, więc nie ma czasu tęsknić.

79,628

Witajcie smile

U mnie też zapowiada się gorący i słoneczny dzień, ale dzisiaj siedzę w domu, jedynie wyjdę sobie na spacer z psem jeszcze dwa razy.
Popołudniu na króciutko, bo nie będę męczyć psa w ten upał, a wieczorem zrobimy sobie dłuższy spacerek smile

BaChasiu tydzień Cię nie było i już się odzwyczaiłaś od pisania, no ładnie lol

Mysti nadal masz tego bana???
Dziwna sprawa, może kiedyś to się skończy, oby hmm

Czytko w takie upały dobry i taki mały basen, żeby się schłodzić, a od czasu do czasu jeździć na duży basen z bąbelkami.
Wczoraj napisałam, że gdybym miała taki basen na podwórku, siedziałabym w nim cały czas, ale zapomniałam, że z endoprotezami, nie mogę w ten sposób siedzieć, musiałabym mieć tam jakieś wyższe siedzisko, są takie baseny, bo widziałam w OBI smile

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę pięknego dzionka smile

79,629

Witam jeszcze z pracy! Upał tak jak i Wam i mnie doskwiera,ale cóż,za coś mi płacą.
Markadia,ale jak nie możesz siedzieć na basenie? W czym te Endo...przeszkadzają.

79,630 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-03 10:57:19)

Bulinko tu nie chodzi o samo siedzenie np.na podłodze, w wannie, czy w takim basenie, ale o moment siadania.
Przy siadaniu tak nisko, masz za duże zgięcie w stawie biodrowym, co może grozić zwichnięciem stawu, czyli przesunięciem się, albo wręcz wypadnięciem endoprotezy ze stawu.
Nie wolno też krzyżować nóg i zakładać nogi na nogę.
Kąt zgięcia nie może być większy niż kąt prosty, między tułowiem a udem.
To wszystko będziesz miała wytłumaczone przed i po operacji biodra.
Tu też wielokrotnie o tym pisałam, na plaży nie mogę rozłożyć się z kocykiem na trawie czy piasku, muszę mieć krzesełko, albo wyższy leżak.

79,631

Markadia napisał/a:

Mysti nadal masz tego bana???

Wejście na forum to dla mnie loteria- raz się uda, kilka razy nie.
Nie mam pojęcia, dlaczego tak jest. Wiem tylko, że to mocno irytujące jest sad
A ja w ogóle nerwowa jestem wink

Pisałam Wam już wiele razy, jak tutaj jest z komunikacją- mało, fatalne połączenia, cud żeby skonfigurować jazdę tam i z powrotem. Jak udałoby się wydostać stąd, to powrót był niemożliwy czasowo.
Pod koniec miesiąca ma przyjechać tutaj córka mojej podopiecznej. Już się ucieszyłam, bo i ona sama zaproponowała, że mogę sobie porobić dłuższe wycieczki, skoro ona będzie na miejscu.
Wczoraj z ciekawości zaczęłam sprawdzać, dokąd mogłabym się wybrać. Planów w głowie mnóstwo...... Taaaaaa.... wybiorę się....aha....
Nie dość, że na czas letni ograniczono i tak lichą ilość połączeń, to są to busy, które będą jeździć na zamówienie (trzeba wcześniej zadzwonić i zarezerwować), ale .... UWAGA- o ile zbierze się 10 chętnych!
Już wcześniej jeździło kilka osób; 3-4, a czasem bywałam jedyna w autobusie roll

Edit--- ten post próbuję wysłać trzeci raz
Naprawdę, się poddaję
roll

79,632 Ostatnio edytowany przez Asterka (2025-07-03 13:34:42)

Cześć Dziewczyny!

Prawdziwie upalny dzień! Wychodziłam rano aby uzupełnić zakupy, przemykałam się zacienionymi alejkami a teraz działam w domku.
Pomyślałam, że nie będę nic gotować, na taki skwar to i jeść się nie chce.
Będzie dzień owocowy.
Roślinki na balkonie już dwa razy podlewałam.
Dobrze, że już jutro pogoda ma być zdecydowanie niższa.
Mysti przykre, że tak Ci się nie składa z tymi połączeniami.
Teraz zakłada się, że wszyscy mają samochody i komunikacja zbiorowa jest mocno ograniczana.
Mnie na forum już się wchodzi normalnie.
Mam nadzieję, że i u Ciebie też tak będzie.

Dobrego dnia wszystkim życzę:)

79,633 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-03 15:09:45)

Mysti jak widzisz, wszystkie już mamy po problemie z wejściem na forum i wysyłaniem postów, wszystkie oprócz Ciebie hmm
Myślę, że może to mieć związek z tym, że piszesz z zagranicy, nie wiem czy tak jest, ale tylko Ty piszesz z poza Polski i tylko Ty masz jeszcze te problemy.
Współczuję, ale bądź dobrej myśli, u nas się naprawiło, pewnie i u Ciebie te problemy też miną smile

Co do połączeń komunikacyjnych, to znam ten ból hmm
Ja mieszkam w dużym mieście, ale jest katastrofa gdziekolwiek się bezpośrednio dostać.
A ja mieszkam na takim osiedlu, gdzie nawet do komunikacji miejskiej mam utrudniony dostęp, bo nie ma u nas przystanku.
Był kiedyś ale zlikwidowali, bo zbyt mało osób z niego korzystało, autobus jeździł pusty hmm
Tak, że majac problemy z nogami, jestem skazana na chodzenie na piechotę, albo na córkę i podwózkę autem.
Nie ma też w moim mieście PKP hmm

Asterko u mnie właśnie zakwitła jasnoróżowa dipladenia, jest przecudna, nie wiedziałam dokładnie jak będzie wyglądała, bo kupowałam bez kwiatków, ale jestem nią zachwycona smile
Porobię fotki i pokażę Ci jakie mam kolorki tej rośliny smile

Miłego popołudnia Wam życzę smile

79,634

Cześć.

Bacha> jak to odzwyczaiłaś się? Tak szybko lol???

Mysti> ja miałam takie uparte blokady przy poprzedniej akcji z forum. Tym razem padło na Ciebie tongue

Ja już po spotkaniu. Miło było, przegonił nas ze spaceru deszcz, a było tak przyjemne na promenadzie. Poszłyśmy więc na gofry i lemoniadę wink   
Pozdrowionka dla każdej z osobna.

79,635

Markadia klękasz na kolana i siadasz bokiem.Tak samo wstajesz. Nie...no jakiś sposób musi być.Ja nie wyobrażam sobie siedzieć cały czas na krzesełku na plaży,a jak tył odpalisz?

Misti no współczuję Ci sytuacji wyjazdowej.Zostaje Ci książka i telewizja z rozrywek.

Asterka w sklepach trochę chłodu. W domu otwieram okna na noc,a w dzień zamykam. Też nie gotowałam dziś. Matko...jeszcze z gotowania ukrop.

Dziewczyny jak przygotowujecie bób? Tak, żeby nie zniechęcić młodej.

79,636 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-03 19:16:48)

Bulinko ja już od lat nie klękam, ze względu na chore kolana hmm
A kto by mnie potem podniósł z tej ziemii, bo sama już bym nie wstała hmm
To wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, ale też rozwagą.
Kiedy byłam w szpitalu na operacji, przywieźli jedną babkę, której wyskoczyła endoproteza, bo robiła coś w ogródku i przykucnęła.
Podobno ból jest niesamowity, ja nie mam zamiaru takiego czegoś przeżywać i na nowo być operowana, więc wolę zachowywać te wszystkie zasady, które mi wpojono.
Będziesz po operacji, nauczą Cię co wolno, a co nie, na rehabilitacji nue będziesz już ćwiczyć na podłodze na materacu, tylko na wysokich leżankach.
Zawsze na rehabilitacji pytają, czy są endoprotezy, jeśli są, materac na podłodze odpada i pewne rodzaje ćwiczeń też odpadają.
Dużo rzeczy sobie nie wyobrażasz z tego co widzę, bo tak samo pisałaś o spaniu na wznak przez jakiś czas po operacji, no ale będziesz niestety musiała.
Do krzesełka na plaży też można się przyzwyczaić, wolę to niż wylądować w szpitalu ze zwichnietym biodrem hmm

P.s plecy z tyłu opalam, siedzac tyłem do słońca  nie opierając się.
Nad morzem można wypożyczyć takie plastikowe leżaki, są dość wysokie, można na nim położyć się na brzuchu i ja sobie taki leżak wypożyczam, jeśli chcę opalać się z tyłu smile
Mnie też jeszcze przed operacjami, to wszystko wydawało się trudne, bo mi kolega po dwóch endoprotezach opowiadał co mnie czeka, łapałam się wtedy za głowę.
Ale potem przekonałam się, że nie jest to takie straszne, wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i wyrobienia sobie pewnych nawyków smile

79,637 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2025-07-04 07:00:49)

HEYka DZIEWUSZKI

https://www.cytatownia.pl/wp-content/uploads/2024/04/gify-na-piatek_21.gif

Poranek rześki i super smile

Hi to nie jest tak ,że oduczyłam się pisać - tylko ja nie mam o czym pisać i nie mam do czego się doczepić lol

Misty dziwne jest z tym Twoim banowaniem czy dostępem do Netek
Gdybyś rzeczywiście dostała bana - to pod Twoim nickiem pisałoby : zbanowana i za diabła byś nie napisała posta
Może napisz do redakcji ??  chociaż nie wiem , czy w ogóle jest moderacja ??

Markadia moja bratowa miała biodro wymieniane " metodą mało inwazyjną" cokolwiek to znaczy smile
od razu chodziła bez kuli

Taja i jak spotkanko z koleżanką ??  edit : napisałaś lol gdzie w Gdańsku jest ta promenada ??

Asterka - Kamoa i WSZYŚCIUTKIE  NIE smile wymienione pozdrawiam

79,638

BaChasiu-- ja wiem, że to nie jest prawdziwy ban, zresztą nie ma żadnych przesłanek do tego, żeby mnie zbanować.
Jest na forum temat o tym, ktoś nieźle się bawi, a moderacji nie ma.
Właściciele forum mają je w nosie, co widać chociażby po tym niedawnym problemie z zabezpieczeniem.
Nawet nie wiadomo, czy jest sens i do kogo pisać jakąś skargę.

Weszłam teraz za trzecim razem i nie rozpisuję się, bo (jak zwykle) nie wiem, czy ten post w ogóle uda mi się wysłać.

79,639

Witajcie w piąteczek smile

W nocy padało, a dzisiaj jest pochmurno, ale już nie pada.
Ochłodziło się, więc przewietrzam mieszkanie, bo nieźle się nagrzało przez te upały.
Jednak upały wrócą, w niedzielę u nas znowu ma być powyżej 30 stopni.

BaChasiu nie znam takiej metody, nigdy też się nie spotkałam z takim czymś, miałam dwie operacje i wszyscy pacjenci w szpitalu i potem na rehabilitacjach, też mieli normalne operację i chodzili o kulach.
A może Twoja bratowa miała prywatnie tą operację robioną?

Mysti tu moderacji nie ma już od bardzo dawna, administracja przy ostatnich problemach zareagowała, bo była dokonana ta wpłata.
Teraz nie wiem, ale wygląda na to, że administracja też ma wywalone na to forum.
Z tym, że w sumie tylko Ty jeszcze masz te problemy, nie wiem czemu.
No i tylko Ty miałaś teraz problem z tym banem hmm
Ja też szukałam po forum, gdzie by tu napisać, ale nie znalazłam namiarów na administrację.

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego dzionka smile

79,640 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2025-07-04 10:14:23)

Cześć dziewczyny,

Mysti myślę że logowanie za granicą może mieć wpływ, szkoda że nie sprawdziłam, byłam we wtorek u siebie i jakoś do Netek nie weszłam, ale za parę dni znów będę, to obczaję.
Basiu też tak mam, że nie nie mam do czego się dopiąć, lub wałkowany temat za długo, odpuszczam wink
Marka dużo pamiętania tego czego nie wolno, kurczę przeorganizować życie pod siebie, na początku ciężko, wierzę, mam kolano zwichnięte, staram się przestrzegać wytycznych, jak siedzę przy kawie smile a potem mnie nosi, no i potem, co jakiś czas syczę pi.. pi.. pi..
Bulinko jeszcze nigdy nie jadłam bobu, zawsze myślałam że w tych woreczkach to ogromniaste świeże jaśki,
Tajem ach , och Gdańsk, po ostatnim tam wypadzie, chce mi się tam wrócić, na Długim Targu przesiadywać, patrzeć, słuchać i degustować smile
Asterkoogródkowy balkonik, tak niewiele a tak cieszy, przy takich pogodach to pomidory szybko zaczną dojrzewać.

79,641

Kamoa to się tylko tak wydaje, że jest dużo tych wytycznych.
Zaraz po operacji wiadomo, że jest ich więcej, ale tylko przez kilka tygodni.
Potem zostaje tylko pamiętać o tym, żeby nie krzyżować nóg i nie zakładać nogę na nogę, no i nie siadać na podłodze i bardzo niskich krzesełkach.
Poza tym funkcjonuję zupełnie normalnie i co najważniejsze bez bólu smile
Współczuję tego kolana, mam nadzieję, że szybko wrócisz do pełnej sprawności smile

79,642 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2025-07-04 12:54:25)

Hejka.

Bacha> wiesz, że dokładnie Ci nie nie powiem gdzie mnie ta koleżanka wywiozła lol Gdzieś są 2 zalewy (mały i duży) i tam jest obejście jeziorka/stawu. Nigdy tam nie byłam więc się nie wypowiem.

Kamoa> a widzisz... zależy co kto lubi. Ja osobiście unikam takich zatłoczonych miejsc. Np. niektórzy jadą do Zakopanego i mogą przesiadywać na Krupówkach i uwielbiają ten klimat. A ja stamtąd uciekam. Wolę wejść na szczyt jakiejś góry i w ciszy, spokoju pochłaniać piękno przyrody. Dlatego my też w tym Gdańsku wybrałyśmy ustronniejsze miejsce, by swobodniej, bez gwaru ulicznego pogadać.

Mam dziś refleksyjny nastrój, słucham samych nastrojowych melodii. Chciałam zapodać przykład, ale przez ten problem na forum nie mogę, jakaś blokada jest.

Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku i zmykam oddać się swoim refleksjom wink  Miłego dnia.

79,643

Witam i podpisuję obecność.

79,644

Witam popołudniową porą

Dziś już temperatura zdecydowanie bardziej przyjazna, żeby jeszcze popadało bo susza niemożliwa.
Obejrzałam dziś na YT film z bardzo dawnych lat Szatan z siódmej klasy, fajnie się oglądało.
Szkoda, że czarno-biały bo widoki w kolorze byłyby dodatkową zaletą.
Bulinka pewnie jesteś padnięta po tygodniu pracy. Rozumiem Cię, miło, że chociaż zaznaczyłaś swoją obecność.
Tajka ja też zdecydowanie unikam tłumów i zatłoczonych miejsc.
Zdecydowanie wolę spokojne miejsca i kameralne spotkania.

Miłego, spokojnego wieczoru życzę (wszystkim bez wyliczanki).

79,645

HEYka DZIEWUSZKI

https://e-kartki.net.pl/kartki/72/5/d/55295.gif

Taja a widzisz smile mieszkańcy mają swoje miejsca na odludziu smile

Kamoa Gdańsk i starówka są piękne - też bym tam połaziła
z boku Długiego Targu jest też piękniutka uliczka : Mariacka

https://www.galeriadruku.com.pl/assets/files/ready_products/adobe/adobe_513615788.jpg
fajne knajpki tam są  smile
Też lubię przycupnąć gdzieś z boku i obserwować ludzi np. na Monciaku w Sopocie smile

JENY lol gdzieś Ty się uchowała ?? ,że bobu nie jadłaś ?? smile

Asterka stare seriale są fajne - czarno białe mają swój urok smile jak i fotki z dawnych lat

Markadia bratowa była u tego chirurga ortopedy na DWÓCH wizytach  prywatnie - potem zapisał ją na NFZ na swój oddział i tam ją operował
jakieś tam wytyczne i wskazówki miała też

Czytka - Bulinka OBIE jesteście zarobione smile

Misty dziwna sprawa z tym blokowaniem Ciebie

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE bez wyliczanki smile

79,646 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2025-07-05 07:32:59)

Cześć dziewczyny,

Co dziś macie w planach ? ja nic, luz-blues big_smile

Basiu dokładnie w takich kameralnych miejscach lubię przebywać, rozmawiać, śmiać się, poznawać, gdzie nie ma wrzeszczących, gołych i laćkowych turystów .

Miłego dnia życzę .

79,647

Witam!
Jak ja lubię soboty o poranku,kiedy mogę zrobić sobie kawę i spokojnie ją wypić. Pozdrawiam Was z nad kubka z kawą,wsłuchana w świergot ptaków za oknem.

79,648

Czołem Babeczki

Już nie będę marudzić o tych moich problemach z forum, bo tylko bym się nakręcała.
Za każdym razem nie wiem, czy post mi wyśle. Kopiuję na wszelki wypadek, zapisuję, ale po czasie taki post traci na aktualności, a w notatniku mam już prawie bloga z tego lol

Ja też uwielbiam takie uliczki, w prawie każdym mieście takie wyczajam wink
Mariacką w Gdańsku też już "zaliczyłam".

A propos naszego spotkania....
Pisałyśmy tu już z BaChasią jaki termin nam pasuje, jaki nie.
Ja (jak już pisałam) będę wtedy w domu krócej, niż pierwotnie zamierzałam, a planów mam ogrom (z wyjazdowych- Norwegia, Kaszuby, Mazury).
Luz mam w ostatnim tygodniu sierpnia, ale i tak nie cały.
Moja propozycja zatem 25,26 lub 27 sierpnia- Kraków (jak od początku było). Co Wy na to?

79,649

Misti witaj!
Niestety ja w tygodniu wątpię,czy dam rady. Tym bardziej, że dzieci córki nie mają przedszkola. Młoda nie obskoczy wszystkiego bez samochodu. Jednak mną się nie kierujcie,bo ja mam problemy z nogami i mogę czasem nie móc wcale. Róbcie pod siebie,a ja może,ale wątpię.

79,650 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-05 09:47:42)

Witam sobotnio smile

Zapowiada się piękny, słoneczny dzień, ale nie mam na dzisiaj planów.Ale
Jutro chciałybyśmy  jechać do Ustronia, ale jeszcze nie wiem, bo obawiam się straszliwych korków, jakie były ostatnio na tej trasie hmm
Ale dzisiaj może przejdę się do lasku z psem, tam zawsze chłodniej smile

BaChasiu widocznie bratowa miała inny rodzaj operacji, którego ja nie znam.
Kilku moich znajomych, też mialo normalną operacje, z kulami i długą rehabilitacją.
Teraz jeden z sąsiadów chodzi o kulach, też mial endoprotezę założoną.

Mysti na mnie nie liczcie, bo mnie musiałaby zawieźć do Krakowa córka, a to bylby kłopot, bo musialaby tam na mnie czekać, żeby mnie potem do domu zawieźć.
Ale i tak Ona ze swoim chłopakiem wyjeżdża na wakacje 21 sierpnia, lecą do Tunezji, tam gdzie w zeszłym roku była starsza córka.

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego dnia smile

79,651

HEY

Ależ dospałam sobie na maksa smile

Misty  pasuje mi obojętnie który dzień - zdecydujesz Ty kiedy
jeszcze do naszej krakuski LUCynki  trzeba nadać "telegram" może już wróci z tej Mongolii ?? lol
A może Kamoa nabierze ochoty na obwarzanka ??? smile smile 

Bulinka - Markadia nie mogą a może któraś jeszcze dokoptuje ?? smile

79,652

Jeżeli o mnie chodzi, to większość sierpniowych weekendów mam już zaplanowanych.
W przedostatnim tygodniu sierpnia będę na Mazurach. Wracam stamtąd (jeszcze nie wiem) w sobotę lub w niedzielę.
Mimo, że Kraków mam stosunkowo blisko, to, nawet jeśli byłabym już w domu w sobotę wieczorem, to niedziela w Krakowie byłaby taka "z biegu".
Natomiast, ostatni weekend (30-31) mam wolny, ale już w poniedziałek w nocy (z niedzieli na poniedziałek) będę jechała do pracy, więc niedziela na 100% odpada, sobota.... hmmm... teoretycznie jest możliwa, jeśli Bulinko mogłabyś przyjechać. Uzależniam to od Ciebie, bo BaChasia już kilka razy pisała, że jej jest to obojętne, weekend czy w tygodniu.
Ja wolałabym w tygodniu, ale dostosuję się do większości (o ile takowa będzie).
Kamoa-- co Ty na to? Pisałaś, że sierpień nie bardzo, ale taka końcówka- prawie wrzesień?  wink  big_smile
Marka-- wiem, pamiętam, co pisałaś już wcześniej na temat dojazdu.
Luc-- czekała na sygnał, może faktycznie będzie już dostępna.

79,653

Hej, hej.

Czyli wstępnie wymieniany termin na Kaszuby około 15.08 nieaktualny? Bo ja do Krakowa niestety nie pojadę, na mnie nie liczcie sad
Ja właśnie skończyłam sprzątanie, zrobiłam deser (budyń na biszkopcikach z truskawkami), a po obiedzie zamierzam do wieczora robić nic lol  Jakiś film obejrzę, bo ostatnio były słuchowiska i audiobooki wink  Trochę wczoraj się porelaksowałam przy muzyce, bo mam ostatnio natłok myśli. Jakiś myśliciel się zrobiłam tongue

Udanej soboty wszystkim.

79,654 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2025-07-05 12:45:00)

Jeżeli byłaby to sobota,to prędzej mam szansę.Jezeli nic nie wyskoczy,to patrzyłam, że mam w piątek pociąg na południe bezpośredni. Nocleg bym jakiś załatwiła i w sobotę jestem cały dzień.
Chyba, że zdecydowałabym się samochodem do Jastrzębia i tam zanocowała. W każdym razie sobota ok.

79,655 Ostatnio edytowany przez Mystique71 (2025-07-05 13:46:06)

tajemnicza75 napisał/a:

wstępnie wymieniany termin na Kaszuby około 15.08 nieaktualny?

Jak to nieaktualny?!  yikes
Ja bez zmian, będę tam od 14-17 sierpnia.
Na jakiś priv mogę podać Ci nasz plan, miejsca, gdzie i kiedy będziemy, to dopasujemy najdogodniejszą miejscówkę.

Marka, Kamoa-- macie rację z tą blokadą na klikanie z zagranicy. Teraz udostępniłam sobie hotspota z komórki, z polskiego netu i weszłam bez problemu. Ciekawe, czy i bez problemu wyślę wiadomość.

Dopisek-- wiadomość poszła bez problemu.
Czyli mam alternatywę.

79,656

Mysti no widzisz, jednak miałam rację, że problemem jest to, że piszesz zza granicy.
No ale znalazłaś alternatywę, z czego bardzo się cieszę smile

Taka na Kaszuby tym bardziej nie mam szans dojechać, toż to drugi koniec Polski dla mnie yikes

Bulinko gdybyś nocowała w Jastrzębiu , mogłybyśmy się spotkać, ale na jakiej ulicy byś nocowała?
Tak, żeby wybrać dogodne miejsce dla nas obu smile
I wiesz co, tak sobie myślałam nad tym, co napisałaś o opalaniu z tyłu, ja Ci odpisałam, że wypożyczam takie duże leżaki, jeśli jest taka możliwość.
I tam sobie pomyślałam, czy nie lepiej byłoby mieć taki leżak na własność, więc poszperałam, znalazłam i zamówiłam, teraz będę mogła opalać się z każdej strony smile

https://allegro.pl/oferta/lezak-metal-t … 7665326043

Kolor identyczny jak mamy krzesełka turystyczne, więc będzie pasować do kompletu smile

79,657

Markadia córka ma takie leżaki,tylko bez dziury na twarz. Tylko powiem Ci, że mnie jest łatwiej wstać z koca niż z takiego leżaka,bo One są niskie,a jeszcze w piasek wejdą.Krzesełka plażowe mam z oparciem,to całkiem łatwiej jest. Jak jedziemy nad może,to bierzemy tylko koc,bo obie wolimy koc. Po tej operacji będę miała rzeczywiście problem,bo ja mam jeszcze sztywną nogę w kolanie i to w tej drugiej nodze.

79,658

Markadia napisał/a:

Taka na Kaszuby tym bardziej nie mam szans dojechać, toż to drugi koniec Polski dla mnie yikes

Tak jak dla mnie Kraków wink

Mysti> w takim razie napisz prywatna wiadomość. Z tego co pamiętam to Kamoa wstępnie była też zainteresowana. Nie wiem czy której jeszcze pasowało? Mogę zapytać Elki (dawnej bywalczyni naszej kafejki). Ona też jest z Kaszub. Ja wracam z wczasów 13go wieczorem, a więc teoretycznie mogę się spotkać w dniach 14-17 sierpnia.

79,659

Witam serdecznie

Ależ piękna dziś pogoda! Spędziłam sporo czasu w plenerze, w miłym towarzystwie.
Super było!!! Wróciłam pełna dobrych przeżyć i teraz odpoczywam w spokoju i chłodzie mieszkania bo u mnie jest 23 C, to taka komfortowa pogoda jak dla mnie.
Mam nadzieję, że uda Wam się zrealizować plany spotkania się.

Miłego wieczoru życzę.

79,660 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-05 20:36:13)

Bulinko u mnie siadanie na kocu odpada całkowicie, ale córka bierze sobie taki duży ręcznik, wielkości koca i na tym sobie leży.
Ten leżak z allegro, właśnie nie jest bardzo niski, ma 63 cm od podłogi, to jest sporo, jest nieco wyższy niż moje łóżko.
Dla mnie taki leżak jest wybawieniem, że też wcześniej na to nie wpadłam big_smile

Asterko a ja rano byłam autem na zakupach, a po obiedzie poczułam senność i spałam dopóki pies mnie nie obudził o 19.
Tak więc w plenerze, mimo pięknej pogody, w ogóle dzisiaj nie byłam, aż mi teraz szkoda hmm

Taja a no widzisz, takie rozrzucone jesteśmy, po całej Polsce big_smile

Miłego wieczoru Wam życzę smile

79,661

HEYka DZIEWUSZKI

https://img1.picmix.com/output/pic/normal/9/9/4/2/11242499_ef5a1.gif

No i fajnie ,że macie Mychy spotkanie na Kaszubach -  w jakiej miejscowości ??? smile

Podobno dzisiaj ostatni słoneczny dzień - chociaż pod wieczór mogą być burze

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE bez wyliczanki smile

79,662

Witam dziewczyny! Kochane,a Wy wiecie, że ja mam taką samą odległość nad morze,jak i do Krakowa? To gdzie się spotykacie?....no gdzie? He....he... żartuję. Jak przyjadę,to do Krakowa.

79,663

Czołem Babeczki

Ta pogoda jest porąbana. Kilka dni temu upały prawie 40stopniowe, wczoraj tylko 13 stopni.
W innych krajach też anomalie- pożary od upału czy, jak w USA nagłe ulewne deszcze roll

Markadia napisał/a:

Mysti  problemem jest to, że piszesz zza granicy.

A jednak ta teoria padła lol
Od wczoraj wchodzę bez problemu i na niemieckim WiFi big_smile  z czego bardzo się cieszę.

Taja-- wysłałam Ci maila przez forum.

79,664

Witajcie niedzielnie smile

U mnie dzisiaj ma być gorąco, myślimy jechać do Ustronia, posiedzieć nad rzeką, ale nie wiem, zastanawiam się jeszcze.

Mysti nieważna przyczyna, ważne, że i u Ciebie w końcu się naprawiło i możesz wreszcie pisać bez problemów smile

Bulinko fajnie tak mieszkać w centrum Polski i mieć wszędzie podobną odległość smile
Ja żałuję, że mieszkamy tak daleko od morza, ale za to w górach bywam często smile

BaChasiu dzięki za kawusię, fajnie, że wrócilas nasza baristko smile

Nie widać coś Czytki która dzielnie Cię zastępowała hmm
Czytko gdzie Ty się podziewasz???

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę pięknego dzionka smile

79,665

W końcu się wszystko unormowało i możemy wszystkie wchodzić na forum. Jak macie kontakt z dziewczynami, które odeszły ze względu na problemy na forum,to dajcie znać Im, że już jest ok.

79,666 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2025-07-06 14:59:46)

Cześć.

Mysti> wiadomość odebrana i odpisałam.

Kamoa> czy Ty się dołączasz do spotkania 15 sierpnia na Kaszubach? Coś kiedyś wspominałaś, że będziesz niedaleko.

Markadia> ale to jest właśnie fajne, że każda jest z innego rejonu i że każda jest inna. To urozmaicenie kafejki wink  A ja żałuję, że mieszkamy tak daleko od gór lol

Bacha> miejscowość jeszcze nie wybrana wink

Bulinko> ale strona nadal ma status niezabezpieczona, tak więc jeszcze coś jest nie tak hmm

Pozdrowionka dla każdej z osobna. Miłego popołudnia.

79,667

Jesteśmy w Ustroniu  smile
Siedzę sobie nad rzeką, szum wodospadu i zieleń dookoła, tego mi było trzeba smile

Od jutra zapowiadają ochłodzenie i deszcze przez cały tydzień, trzeba więc korzystać smile

79,668

Znowu nie mogłam wejść. Pozdrawiam.

79,669 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-06 21:00:20)

Bulinko a ja nawet przez laptopa teraz weszłam już całkiem normalnie smile

Musiałam wejść do laptopa, bo coś mi miałam do załatwienia w bankowości, a mogłam to tylko przez lapka zrobić i odrazu przy okazji sprawdziłam, czy tu wejdę, no i weszłam bez problemu smile

A korzystając z okazji że już weszłam na lapka, chciałam pokazać Asterce fotkę, wszystkich moich kolorów dipladenii smile

https://www.pomniejszacz.pl/files/4010b07f-1bde-4997-b9fc-b73233.jpg

Miłego wieczoru Wam życzę smile

79,670

Dobry wieczór

Piszę drugi raz, bo mi wszystko zniknęło.
Nie było mnie kilka dni, bo nie mogłam się dostać do kafejki.
Dzisiaj weszłam, ale nadal jak pisze Taja wyświetla się ten napis na czerwono,
że strona niezabezpieczona.
Przez te kilka dni byłam mocno zajęta.
Przy mamie wszystko muszę zrobić, jest słabiutka.
Byłam u cioci.
Wczoraj przyszedł majster i mamy już piękne wejście do domu okryte dachem.
Jeszcze niedokończone, bo sobota była za krótka, by wszystko zrobić.
Wczoraj i dzisiaj niemiłosierny upał i parno.

Cieszę się, że możecie się spotkać.
Mieszkam w takim miejscu, że wszędzie mam daleko.
Przede wszystkim mam obowiązki (opieka nad mamą)
Ten termin pewnie nie kolidował by ze żniwami.
Myślę, że będzie już po żniwach.
Ale o czym ja marzę - to kilkaset kilometrów.

Może wyślę tego posta, może nie zniknie.

79,671

Marka piękne kolory kwiatków.
Nic ci się nie wyświetla na czerwono przy wejściu do kafejki ?
A ten leżak do opalania i poleżenia fajny.

79,672

Czytko cieszę się, że się pojawiłas, bo już się martwilam.
U mnie na laptopie wyświetla się u góry na czerwono, że niezabezpieczona, ale w niczym mi ro nie przeszkadzało.
Weszłam normalnie i post wysłał mi się normalnie, nawet ze zdjęciem smile
Na telefonie nawet nie widzę tego napisu na czerwono i działa mi wszystko bez zarzutu smile

79,673

HEYka DZIEWUSZKI smile

https://img1.picmix.com/output/pic/normal/0/4/6/5/11625640_7f06b.gif

I znowu nowy tydzień ależ to leci

Markadia cwietuszki cacane smile  - długo kwitną ???
W tym Ustroniu nad rzeczką jest super smile

Czytka zalatana jesteś jak zwykle

Taja  KaszEEby lol  ( jak mawiał mój teściu ) to spory region ??

Misty - Bulinka  buziaczki
Asterka ??  Kamoa  i WSZYŚCIUTKIE nie wymienione pozdrawiam

79,674 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2025-07-07 07:50:36)

Cześć dziewczyny,

Nie wiem czy dam radę w sierpniu, mam weekendy lipca i sierpnia już zapchane, u mnie wszystko zmienia się z dnia na dzień, ale jak już będzie blisko terminu spotkania, może cos się zmieni i uda mi się wyskoczyć tam i z powrotem smile dostałam skierowanie do sanatorium, poprosiłam Świnoujście, prawdopodobnie to będzie druga połowa sierpnia, ach .... 

Marka to nie jest tak ze czerwony napis nie przeszkadza, owszem można go obejść, chodzi o to że strona stanowi zagrożenie, dane które na niej zostawisz, mogą być przechwycone w drodze między Twoim komputerem a serwerem, ryzyk -fizyk

79,675

Witajcie smile

Dzisiaj już pochmurno, ma padać, deszcz jest potrzebny, tak wiem, ale ma padać przez cały tydzień i to nie się już nie podoba hmm

BaChasiu dipladenia kwitnie bardzo długo, aż do października.
Ta biała z żółtym oczkiem i czerwona, kwitną mi już od kwietnia, bo są zeszłoroczne smile

Kamoa na szczęście, żadnych ważnych danych tu nie zostawiam, a pisanie z Wami jest dla mnie bardzo ważne i to się liczy smile
Zazdroszczę Ci tego sanatorium, oczywiście w pozytywny znaczeniu,  też bym chciała, przydałyby mi się zabiegi.

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego  poniedzialku smile

79,676

Czołem Babeczki

Moja podopieczna dziś poza domem, a że pogoda niepewna, to wzięłam się za porządki.
Byłam też na zakupach.
W donicy przed domem padła mi jedna pelargonia (ale tego od początku się spodziewałam, bo była złamana i jednak nie dało jej się uratować). W to miejsce dosadziłam dziś astry smile

Kamoa-- szkoda, że (na razie) nie pasują Ci terminy spotkań. Trzymaj rękę na pulsie, może jednak się uda.

Czytko-- wiesz, że niektóre z nas (np. ja lol ) szwendają się tu i ówdzie. Niewykluczone, że i w Twoje strony kiedyś mnie zawiedzie. Nie znam tych rejonów w ogóle, a chętnie zwiedzam nowe, więc... kto wie... wink

79,677

Witam i na razie podpisuję listę.

79,678

Witam serdecznie

U mnie też pogoda zdecydowanie się zmieniła i pada deszcz.
Zdążyłam jeszcze przed deszczem zrobić zakupy i załatwić inne sprawy wyjściowe.
Żeby nie poświęcać zbyt wiele czasu na obiad to dziś jest bób.
Pierwszy raz w tym sezonie. Bardzo lubię bób bo i smaczny i zdrowy.

Markadia dzięki za zdjęcia dipladenii. Są piękne!
Mysti a u mnie astry zmarniały. Na szczęście nie wszystkie ale i tak szkoda.

Pozdrowienia dla wszystkich:)

79,679

Dzień dobry

Misty pięknie napisałaś do mnie- dziękuję.

Asterko u ciebie deszcz, a u nas duszno, oj duszno i parno.

Baśku kawa jak zawsze pięknie podana.

Byłam dzisiaj w mieście na zakupach.
Kupiłam 2 litry jagód po 25 zł za litr.
Pani miała ostatnie 2 litry i dołożyła mi jeszcze pólitrowy słoiczek jagód.
Wszystkie zamroziłam.
Będziemy z córką robiły jagodzianki.

79,680

Witam ja już po pracy i po szybkim obiedzie.Właśnie usiadłam odpocząć.Młoda ma zaraz wykłady online ze szkoły muzycznej, więc musiałam się pospieszyć.
Dziewczyny bardzo mi się podobają te diplademie. Mam ziemię,mam doniczki,tylko nie mam sadzonek hi...hi... Dziewczyny jak pozyskiwałyście sadzonki,a może siałyście? Coś tam mi się obiło w internecie o sianiu.
U mnie do tej pory tylko pokropiło. Z tego co widzę w pogodzie,to jutro dopiero od południa ma być u nas większy deszcz.W radiu mówili, że przez dwa dni ma spaść tyle deszczu ,co normalnie przez miesiąc. Znów będą podtopienia.

79,681

Bulinko nie siałyśmy dipladenii, tylko kupowałyśmy gotowe sadzonki.
Ja swoje dwie pierwsze, czerwoną i białą kupiłam w zeszłym roku na allegro, bo w sklepach nigdzie nie widziałam.
W tym roku kupiłam dla mamy w Biedronce, potem jeszcze dwie też przez allegro i jedną w OBI.
W sklepach już raczej ich nie kupisz, bo za późno, ale jak bardzo chcesz, to na allegro jeszcze są smile

https://allegro.pl/oferta/sundaville-su … 7106268176

79,682

Witajcie.

Bacha> Kaszebe to spory region. Mają ponad 7000 km2 wink

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Kashubians_in_Poland_without_text.png/800px-Kashubians_in_Poland_without_text.png

Nie mam dziś nic do powiedzenia, bo nic się nie dzieje. Praca-dom... chyba brakuje mi zajęć teatralnych wink  Nie mam się gdzie podziać w każdy wtorek po południu lol  i nie mam motywacji typu uczyć się roli heh.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę miłego wieczoru.

79,683

HEYka DZIEWUSZKI

https://www.cytatownia.pl/wp-content/uploads/2024/08/gify-na-wtorek-n_6.gif

Taja senks za mapkę  - nigdy nie sprawdzałam jakie położenie mają Kaszuby >> smile

Mój teściu jak był wypity to darł się do teściowej : Tyyy  kaszubko pie******    hmm smile lol

Markadia jak te cwietki kwitną do października to bardzo urokliwy i dobry zakup

U mnie pogodowo jak na razie jest oki - tak patrząc do okna to zapowiada się pogodny dzień przynajmniej na razie smile

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE PISZĄCE JAK I MILCZĄCE

79,684

Hejka.

Bachaś> dzięki za kawencję z samego rana big_smile 
Bo Kaszubi nie byli i niestety nadal nie są (w niektórych kręgach) lubiani. Taki mam cytat ze strony "naszekaszuby":
"Mówi się, że Kaszub jest człowiekiem twardym i upartym, dumnym, małomównym, a dużo myślącym. Nie lubi, gdy ktoś narzuca mu swoją wolę, zapiera się wtedy i upiera (uparty jak Kaszuba). W latach międzywojennych na Kaszubach powstała żartobliwa charakterystyka Polaków z różnych dzielnic kraju:
„Galicjanin mówi i nie myśli,
Kongresowiak mówi, a potem myśli,
Wielkopolanin zaś najpierw myśli, a potem mówi.
Natomiast Kaszub myśli, myśli i myśli, i nic nie mówi. Wreszcie macha ręką i mówi: "Nie warto!"
Do dziś część Kaszubów uważa, że należy wyłącznie do narodu kaszubskiego. Nie utożsamiają się z narodem polskim. Przyjęłam to do wiadomości. W różnorodności siła - pod warunkiem wszakże, iż nie narusza to praw innych ludzi do swojego punktu widzenia i odczuwania. Ja mam prawo być Polką, która czuje się także Kaszubką. Inne osoby mają prawo być tylko członkami narodu kaszubskiego. Dyskusja i wymiana poglądów, dopóki jest na odpowiednim poziomie kulturalnym, jest zawsze wskazana."

Mam dziś wolny dzień, ale dużo planów, nie będę się nudzić.
Miłego dnia każdej z osobna.

79,685

Czołem Babeczki

tajemnicza75 napisał/a:

Do dziś część Kaszubów uważa, że należy wyłącznie do narodu kaszubskiego. Nie utożsamiają się z narodem polskim.

I to jest (tak uważam) główny (o ile nie jedyny) powód tej niechęci ze strony innych.

Miłego dnia Babeczki

79,686

Dzień doberek  smile

U mnie pochmurno i ma padać ulewnym deszczem, a ja dostałam zadanie, mam sobie jechać na działkę pozbierać wiśnie smile
Jeśli nie będzie padać, pojadę z córkę, no i będę miała robotę, zrobić soki z tych wiśni.
W telewizji mówili o nadcdzących intensywnych opadach, które mogą stanowić zagrożenie powodzią hmm
Najgorzej będzie na południu i wschodzie Polski, nasze rejony też były zaznaczone na mapie tych ulewnych deszczy hmm

Taja to u nas na Śląsku jest podobnie, istnieje Ruch Autonomii Śląska, bo niektórzy czują się narodowościowo Ślązakami, nie Polakami.
Chcieli kiedyś utworzenia autonomicznego, odrębnego kraju, ale to raczej nie jest możliwe, bo na Śląsku jest mnóstwo ludności napływowej, którzy przyjechali tu do pracy.
Moje miasto tak właśnie powstało.
Dlaczego więc mielibyśmy zgadzać się być osobnym krajem, skoro nie jesteśmy i nie czujemy się Ślązakami.
Mój Zięć jest rodwitym z krwi i kosci Ślązakiem, mówi po śląsku, ale czuje się Polakiem i też nie chciałbym osobnego państwa Śląskiego.

Mysti a Ty jesteś rodowitą Ślązaczką?
Co myślisz o tej autonomi?

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego wtorku smile

79,687

HEY

Taja moja teściowa  była z Gdańska - była super teściową śmiem twierdzić, że lepszą od mojej MAMi
szkoda , że mając 51 lat zginęła w wypadku hmm hmm   echhh

Taja - Markadia - Misty wszędzie są ludzie dobrzy i źli

U mnie od północy zbierają się ciemne chmury

Na przeciwko ocieplają dom
Zdziwiona patrzyłam przez okno w kuchni , że ściągają te "firanki" chyba dlatego ,żeby nie nasiąkły deszczem ??
Blok dopiero będzie malowany

79,688

Marka-- ja jestem tzw. krojcokiem (krzyżówką) lol
Moja Mama to rodowita Ślązaczka, z dziada pradziada. Mój Tato przyjechał na Śląsk właśnie w poszukiwaniu pracy, poznał potem moją Mamę i tak tutaj wrósł.
Ja czuję się Ślązaczką, ale nie traktuję tego, jako osobną nację. Po prostu dla mnie to miejsce, region, w którym się urodziłam, wychowałam i mieszkam.
Podobnie, jak ktoś tam czuje się Mazurem, Podhalańczykiem, czy Kurpiem np.
Jestem Polką ze Śląska, Górnego Śląska smile (tu też bywają animozje wink ).
Nie chciałabym, żeby Śląsk odłączono od reszty Polski, ale chciałabym, by tradycje, czy gwara były kultywowane i przekazywane następnym pokoleniom, co chwali się u Kaszubów.

79,689 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-07-08 11:39:42)

Mysti dziękuję za odpowiedż smile
No a ja mieszkam na Śląsku prawie od urodzenia, ale moi rodzice nie pochodzą ze Śląska, Górnego Śląska, bo to zupełnie inny region niż Dolny Śląsk.
Mój ojciec urodził się i wychował właśnie na Dolnym Śląsku, Brzeg Dolny k/Wrocławia, moja mama pochodzi z okolic Częstochowy.
Przyjechali do Jastrzębia, bo tata dostal prace na kopalni.
A na wszystkich przyjezdnych mówiono "łapańce".
Nie czujemy się Ślązakami, ale jednak ten region jest nam mentalnie najbliższy.
Co do tradycji śląskich, my takich nie mamy, ale moja córka wyszła za "hanysa" z Rudy Śląskiej, On te tradycje przemyca trochę, do dzieci mówi po śląsku, bo nie umie inaczej, jednak córka mówi do nich po polsku, bo też nie umie inaczej i moje wnuki mówią po polsku smile
Jednak u tej najstarszej Lilianki,wyczuwam już śląski akcent.
Przyznam szczerze, że nie chciałam, żeby moje wnuki mówiły tylko po śląsku, jak już to, żeby były dwujęzyczne.
W moim mieście nie lubi się rodowitych Ślązaków, mówiących gwarą i takich raczej tu się nie spotyka, jedynie na obrzeżach miasta, w tych starych dzielnicach.
Na osiedlach, co sąsiad, to z innego regionu Polski pochodzi, a nasze i naszych dzieci pokolenie są już Jastrzębianami, ale tradycji ślaskich nie posiadają, bo nie maja skąd.
Takim ewenementem na GŚ jesteśmy big_smile

79,690

Ja też Ślązaczka i w życiu do głowy nie przyszłoby mi myśleć, że nie jestem Polką.

Posty [ 79,626 do 79,690 z 80,752 ]

Strony Poprzednia 1 1,224 1,225 1,226 1,227 1,228 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024