Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 1,176 1,177 1,178 1,179 1,180 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 76,506 do 76,570 z 80,736 ]

76,506

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Witajcie.

Markadia> każdy ma swoje zdanie, dla mnie to nie jest niedorzeczne. Co do przyjmowania księża pisałam wcześniej i wypowiem się dziś. Nic więcej nie mam do dodania. Emix dobrze napisała, że księża są różni. Choć ja trafiłam tylko raz w życiu na księdza na tyle wyluzowanego, że nie czułam jego wyższości, nie byłam skrępowana i zmieszana. Niestety mało jest takich "ludzkich" księży, ale nie oznacza bym miała skreślić wszystkich. Gdy jeden lekarz mnie zawiedzie to idę do innego. Nie zrezygnuję z lekarzy w ogóle tylko dlatego, że większość z nich mi się nie podoba wink  Mimo wszystko są potrzebni big_smile 

Emix> M.in. chodzi o kasę (manipulacja się w to wpisuje). Zobacz sama przykazania dziś i kiedyś:
1. W niedziele i w inne święta nakazane Mszy słuchać i zaniechać ciężkiej pracy
2. W dni od Kościoła postanowione wstrzymać się od mięsa i zachowywać post
3. Spowiadać się przynajmniej raz w roku
4. Najświętszy Sakrament przynajmniej w czasie wielkanocnym przyjmować
5. Kościół i duchowieństwo w potrzebach wspomagać.

Natomiast wcześniej  brzmiały one już nieco inaczej:

1. W niedziele i święta we Mszy świętej nabożnie uczestniczyć;
2. Przynajmniej raz w roku spowiadać się;
3. Przynajmniej raz w roku w czasie wielkanocnym Komunię świętą przyjąć;
4. Ustanowione przez Kościół dni święte święcić;
5. Posty nakazane zachowywać.

A gdy moja córka uczyła się na Komunię to ostatni punkt brzmiał jeszcze inaczej  wink    "Troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła."

Bulinko> ten Wasz ksiądz jest dziwny, bo nie słyszałam by kolędy odbywały się w ciągu dnia. Co on myśli, ze jest pępkiem świata? Mnie by nigdy nie było w takiej sytuacji tongue  Wg mnie ksiądz sobie na to pozwala, bo ludzie bezmyślnie go słuchają. Gdyby się większość postawiła, że nie ma opcji, bo pracują... to by zmienił zdanie. Zgadzam się z Tobą, ksiądz nie zna realiów prawdziwej pracy. Mój mąż by został przez szefa wyśmiany gdyby chciał wziąć urlop z powodu kolędy.
Niezwykły ten sen Twojej córki... to brzmi sensownie.

Czytko> ja wierzę w Boga, a nie w księdza (zaznaczam, że do kościoła chodzę). Wizyta księdza w moim domu nie ma więc związku z moją wiarą, nic to nie zmieni. Mi osobiście chodzi jedynie o to, że nigdy nie czułam się dobrze przy księdzu, nie miałam o czym z nim rozmawiać, zawsze było sztywno i drętwo. W tej sytuacji trudno te spotkania lubić-prawda? Zwłaszcza, że jesteśmy nielicznym krajem gdzie jest taki zwyczaj. Nie ma kolęd nawet w Rzymie/Watykanie wink Tak jak pisałam wcześniej, gdybym miała kościół polsko-katolicki to zmieniłabym wyznanie (to też katolicy). Nie muszę być w rzymsko-katolickim. Tylko niestety nie mam wyboru w mojej mieścinie. Ale zależy mi na tym, by mieć przynależność do jakiegoś wyznania chrześcijańskiego, a z racji iż zostałam wychowana w rzymsko-katolickim to tak jestem. W kamienicy obok mieszka Ukrainka, która mimo, że jest prawosławna to chodzi do naszego kościoła. Bo chce gdzieś przynależeć, a swojego wyznania nie ma w naszym mieście. Uważam to za dobre rozwiązanie. Prawdę mówiąc... skłaniam się ku słowom Emix, są najbliższe temu co czuję. Ponadto zauważ, że nigdzie nie jest napisane, że muszę z przyjemnością przyjmować księdza w domu? To naprawdę nie ma nic do mojej wiary.

Bacha> I inne wyznania mają brak celibatu np. polsko-katolickie, greko-katolickie (tutaj akurat są jakieś warunki). Ale w rzymsko-katolickim to jest jakiś problem. Słuchałam kiedyś śp. księdza Kaczkowskiego, który mówił, że jemu brakuje w życiu żony i dzieci i zwykłego ludzkiego poprzytulania się. On był już umierający więc miał odwagę tak powiedzieć, ale założę się, że jest wielu innych księży, którzy myślą tak jak on... ale muszą milczeć sad   Mi jest ich naprawdę żal.

Klaudynko> pięknie ujęłaś o tych młodych szukających Boga. Moja córka szukała swego czasu i też trafiła na mur... nakazy, zakazy i zero rozmowy. Albo się przystosowujesz pod nas albo giniesz sad   A przecież Bóg jest miłością i zamiast podejść z miłością... eh hmm.

Kamoa> potwierdziłaś, że ten kto ma pasje, zainteresowania i sposób na siebie nigdy się nie będzie nudził. Też tak myślę i tak czuję względem siebie.

Asterko> przykazania kościelne też były zmieniane kilka razy, bo ja uczyłam się nieco innych i córka innych. O czym pisałam wyżej. Ale masz racje co do dekalogu.

Uważam, że każda wyraziła własne zdanie n.t religii, Boga i wyznania i możemy zakończyć temat. Każdy musi sam wiedzieć jak żyć!
Zapytam tylko na koniec dyskusji: oglądałyście film "Nasz dom"?

Życzę każdej z osobna miłego popołudnia.

Zobacz podobne tematy :

76,507

Asterka smile Dzięki, z przyjemnością sobie poczytam. Przy okazji jak trafię te zmiany o których pisałam, to Ci napiszę. Co do mojego cytatu, to jak najbardziej. Nigdzie nie ma zakazu, wstawiłam ten jako pewnego rodzaju alternatywę myśli dla tych, którzy wolą solo. A tak poza tym to zgadzam się z Tobą całościowo.

Markadia smile Niki smile No ja właśnie zawsze z jajkiem, ale samym jajkiem, bez jogurtu. Może właśnie przez to było twarde. Ileż się namordowałam aby to ciasto się zrobiło. Na pewno spróbuję.

Caffissimo smile Miło słyszeć, że też lubisz wolne dni big_smile .

Bulinka smile Ciągle myślę o tym co napisałaś. Jak to mówią ,,niech moc będzie z nami" nawet jeśli jest w snach smile

76,508 Ostatnio edytowany przez niki71 (2025-01-06 17:40:11)

Tajemnicza ,nie oglądałam tego filmu.Gdzie można obejrzeć?
Marka ja wiem że wszystko da się wyjaśnić naukowo.Wolę jednak wierzyć że ktoś nad nami czuwa i śmierć to nie jest koniec.
Tak mi jest  mi lepiej.
Nie zauważyłam żeby ktoś tu kogoś naciskał,prowadzimy dyskusję .
Przecież nikt nie chce  Cię nawracać.
Zresztą mnie też nie,więc nie wiem o jakim naciskaniu piszesz.

76,509

Niki nie chodzi mi o nawracanie, tylko od dwóch dni o niczym innym nie czytam, tylko o religii, a moje prośby o zakończenie tematu, niczego nie dały, wręcz przeciwnie jeszcze bardziej się rozpisałyście.
Mnie to przytłoczyło, dlatego wycofuję się z tej dyskusji, wrócę kiedy temat będzie zakończony smile

76,510 Ostatnio edytowany przez Emix (2025-01-06 17:55:05)

Och...
Tajemnicza smile Jaki piękny wpis. A wiesz, że ja znam te stare brzmienie. Jakiś czas temu odkryłam w moim ,,Wierzę w Boga...", że wycofali Jezusa z odwiedzin piekła w modlitwie, nie ma już tego. Pewnie politycznie niepoprawnie, bo po co tam ,,zszedł" ? Nie znam filmu. Przeczytałam opis i zaciekawił mnie. Dzięki smile

Chętnie bym poczyta o Waszych poglądach, bo mnie to ciekawi, jak ludzie postrzegają te sprawy, ale rozumiem Markadię, która znalazła tu azyl. A przynajmniej tego tematu tylko namiastkę.
Markadia smile Pozwolę sobie napisać, że bardzo Cię podziwiam, że mimo swoich poglądów obchodzisz rodzinnie Święta.
Mnie takie sprawy w pewien sposób chwytają za serce, bo to jest właśnie ta myśl o drugim człowieku. Przepraszam Cię... Was, ale napiszę jeszcze o tym. Jestem pod wielkim wrażeniem ludzi w pracy syna, gdzie pracują też prawosławni. I raz dwa uzgodnili, że jedni pracują w Święta drugich i na odwrót. Od razu się dogadali, praca zmianowa i wiadomo, każdemu zależy na jego Święcie. I powiem Wam, że to jest właśnie piękne smile

-----------------------------------------

Zrobiłyście może ostatnio jakiś fajny deser, albo inną potrawę? Gotuję monotematycznie, bo słaba ze mnie kucharka i szukam jakiejś (prostej) inspiracji.

76,511

Niki> ja oglądałam na yt.

Markadia> weźkaj kochana zapodaj nowy temat, nie uciekaj big_smile

Emix> nie wiedziałam, że coś wykreślili, pewnie jeszcze więcej było takich rzeczy, o których nie wiemy. Ale nie rozwijam tematu, bo miało być koniec tongue
Ja zrobiłam na długi weekend ciasto z naleśników. Kurcze... nie spodziewałam się, że będzie takie smaczne. Przepis wzięłam z internetu, ale nie robiłam czekoladowych naleśników, bo nie przepadam. A zamiast maskarpone (bo jest z laktozą) zrobiłam masę budyniową (mleko i masło bez laktozy). Jeśli umiesz zrobić naleśniki to polecam to ciasto bez pieczenia.

76,512 Ostatnio edytowany przez Caffissimo1 (2025-01-06 18:31:21)

Dziewczyny, Markadia od samego początku określiła się jako osoba niewierząca, więc to zrozumiałe, że nie jest zainteresowana wątkami religijnymi. Trzymam za słowo, że niebawem wróci do kafejki. Ja bym tak zrobiła przy okazji tematów politycznych, bo te akurat są poza moimi zainteresowaniami.

Dyskusja się przetoczy, jak przy rodzinnym stole bądź innym spotkaniu i zaraz pojawi się nowy temat.

Ciekawe rzeczy piszecie. Tajemnicza, tak  widziałam "Nasz Dom" wiele lat temu. smile Zdecydowanie poszerzył moje horyzonty.

Emix, ja też chętnie poznaję poglądy innych osób w kwestiach dla mnie ciekawych.

76,513

Caffi> moje horyzonty też. Zwłaszcza, że film powstał na podst. książki Chico Xaviera, który był medium i napisał około 400 książek m.in. pismem automatycznym. Dlatego uważał zawsze, że to nie on jest autorem książek, że on tylko pośredniczył wink  Żałuje bardzo, bo nie ma polskich tłumaczeń jego książek, a chętnie bym poczytała.

76,514 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2025-01-06 20:02:27)

Dziewczyny Caffi wspomniała o UTW.Tak szczerze,to do końca nie jestem pewna co to właściwie jest,a właściwie ma czym polega.

Ktoś pytał o przepisy. Otóż moje urodziny zrobiłam z przepisów z internetu.Przstawki,sałatki, mięso były inaczej zrobione niż zawsze i wiecie co? Wszystko było smaczne.

Nigdzie nie można znaleźć tego filmu "Nasz dom",gdzie ogladałyście?

76,515

Bulinko> film na 100% jest na yt, bo oglądałam. Może będzie na cda.
UTW to Uniwersytet Trzeciego Wieku. Kiedyś o nim pisałyśmy. Każdy UTW ma swoje prawa. U nas może się zapisać na niektóre zajęcia także ktoś młodszy, spoza UTW np. na zumbe i chyba na plastyczne.

76,516

Taja,ale na czym to polega ogólnie i czy jest wszystko obowiązkowe,czy coś się zalicza?

76,517

Bulinko> o ile wiem to nie jest to typowa uczelnia. To jest nieobowiązkowe, nie ma egzaminów na koniec. Chodzi bardziej o aktywizacje, integracje. Są wykłady na różne tematy, z różnymi specjalistami. U nas są zajęcia z plastyki, zumby, tańca liniowego, pilates i zajęcia teatralne. Są wykłady prozdrowotne, języka obcego. Są różne warsztaty np. z psychologiem i spotkania ze sławnymi ludźmi (aktorami, reporterami, pisarzami, muzykami).
Ale najlepiej dowiedzieć się u źródła, bo z tego co wiem każdy UTW może mieć inne zajęcia, inne zasady.

76,518

Dobry wieczór

Asterko

Pisałaś o tym pastorze, który występuje w programieSprawa dla reportera
Oglądam zawsze ten program.
Ten pastor bardzo ciekawie mówi, ciekawie się go słucha.
Przytoczone przez ciebie wersety z różnych przekładów napisane są bardzo podobnie i dotyczą tego samego.
Bardzo interesująco piszesz, fajnie się ciebie czyta.

Bulinko sny można różnie interpretować, ale bardzo często się sprawdzają.
U ciebie chyba tak jest.

Soniu życzę, aby naprawa  dziuni nie była wielka.

Coffi twoja mama jest jeszcze młoda.

76,519 Ostatnio edytowany przez Caffissimo1 (2025-01-06 21:33:42)

Bulinko, ten film jest dostępny na YouTube, przed chwilą sprawdzałam.

Gotowanie na co dzień mnie męczy, jak zapewne każdą z Was. Lubię od czasu do czasu czegoś nowego spróbować, jednak bardzo mnie ciągnie do potraw gotowanych według przepisów naszych babć i prababć. Proste, kilkuskładnikowe potrawy, a jakie pyszne!

Moje dwie Babcie były wyśmienitymi kucharkami. Ta, z którą się bardziej zżyłam, niechętnie wpuszczała do swojego królestwa innych, w kuchni panowała niepodzielnie i wraz z jej śmiercią przepadły przepisy, bo nie utrwaliła ich nigdzie.

Kiedyś przeszukiwałam książki kucharskie i przepisy w internecie starając się odtworzyć dawne smaki. Częściowo mi się to udało. Porażkę poniosłam starając się ugotować "zupę kwas" z ziemniakami. Babcia mieszkała w kujawsko- pomorskim, tam taką zupę gotowano. Jej smak pamiętam do dziś.

Tajemnicza, jakie jeszcze filmy i książki polecasz w zakresie szeroko pojętej duchowości?

Zasnęłam nad lekturą, ale nie dlatego, że taka nudna. Zmęczona jestem, bo długi weekend to było tournee po rodzinie. Pogoda za oknem sprzyja drzemkom. Te po czterdziestce zdarzają mi się coraz częściej. Mam nadzieję, że zasnę bez problemów, bo jutro rano trzeba do pracy.

Mnie się ten poniedziałek przydał, bo pracowałam w przerwie świątecznej.

Miłego wieczoru życzę wszystkim netkom!

76,520

Caffi ,ale szukałam,a tam gdzie najprościej nie spojrzałam. Nie obejrzę już dziś,bo rano do pracy.

Czytko ja do tej pory nie wiem co o tym śnie myśleć.

Taja dzięki za info...

Chyba muszę iść spać. Jakże trudno pożegnać się z dniami wolnymi.

76,521 Ostatnio edytowany przez Emix (2025-01-06 23:22:02)

Tajemnicza smile Brzmi ciekawie, mowa o cieście z naleśników, ale ja mam za małą wyobraźnię na coś takiego. Możesz podrzucić link do tego?

Bulinka smile UTW to jest na zasadzie wolnego wstępu, wolnego uczestnictwa. Sama chętnie bym chodziła, gdyby coś takiego było blisko mnie.

Caffissimo smile Ja też lubię dawne przepisy. Mnie na przykład bardzo interesuje geneza powstania różnych produktów, na przykład kiszonych, czy na jakiej zasadzie ktoś wymyślił ćwikłę. Wiem, że to kwestia różnych eksperymentów, prób i błędów, z nutą przypadkowości, ale ciekawi mnie jak na coś tam ktoś wpadł. Lubię słuchać o takich rzeczach.

Dobrej nocy życzę wszystkim smile

76,522

HEYka DZIEWUSZKI

https://i.pinimg.com/1200x/0f/bf/d3/0fbfd3b7963164b02a7b9f64d228be37.jpg

ŁŁO  matko i córko ile pościków do przeczytania i super smile

Emix u mnie zawsze chodzi DWÓCH ministrantów
pierwsze pukają i pytają czy przyjmujesz księdza
potem oni pierwsi wchodzą i śpiewają jakąś pieśń
potem z przedpokoju modlą się razem z księdzem - i dopiero ksiądz zostaje sam na rozmowie
a jeszcze Ci ministranci pytają czy na drzwiach wejściowych mają napisać kredą tych 3 króli i rok ?

Sonia - Klaudynka nie wiadomo co gorsze w tym paleniu e-papierosa - koncerny tytoniowe będą obstawać za tym ,że ćmiki są gorsze
bo przecież chodzi o kasę smile
Wystarczy spojrzeć na filmy z dawnych lat - wszyscy i wszędzie palili

Kamoa - Bóg jest wszędzie - też tak uważam

Caffi ten cykl reportaży "siedem metrów pod ziemią " czasami oglądam ciekawe te wywiady
a tego "Synka księdza" oglądnę smile

masz całkowitą racje " bez emocji bez oceny z zainteresowaniem czytam "   Wasze wypowiedzi

Bulinka ależ M miała sen

Misty to prawda ludzie odchodzą od KK

Markadia a niech Mychy piszą o religii
wyłapuj inne tematy smile

Czytka jesteś mocno wierząca i praktykująca - i dobrze to tak jak moja Jolka  smile
kiedyś oglądałam co czwartek tą "sprawę dla reportera"  teraz NIE  czasami na YT zobaczę jakiś konkretny reportaż smile 
w samym studio przesadzają już z tymi występami różnych piosenkarzy smile  itp. smile

Asterka też kojarzę tego pastora smile

Pozdrawiam piszące i kukajace smile

76,523

Dzień dobry

Wczoraj zaczęłam pisać i przerwałam, bo przyszedł sąsiad.
Wysłałam to co napisałam i już nie wróciłam do kafejki, bo było póżno.

Emix Caffi miałam taką starą książkę kucharską.
Ta książka naprawdę była stara i bardzo gruba.
Nie mam pojęcia gdzie ona jest, ale zniknęła.
Nikt w domu nie wie, gdzie zniknęła.
Tam były ciekawe przepisy.

Bulinka w każdej plotce jest ziarnko prawdy.
Podobnie jest ze snami.
Sen potrafi się sprawdzić, jeśli nie cały to częściowo.

Baśku  każdy papieros szkodzi i nie ma co się doszukiwać, który bardziej.

Taju dużo różnych zajęć , wykładów i spotkań na tym uniwersytecie.
Ciekawie można spędzić czas.

Marka proszę wróć.

Napiszę wam, że kilka nowych kurek już niosą jajka.
Jajeczka są malutkie, ale i tak bardzo się cieszę.

Jutro mój mąż idzie do szpitala.
Będzie miał tym razem zabieg na tym samym palcu u ręki, ale już pod narkozą.

Wszystkie serdecznie pozdrawiam i życzę udanego dnia

76,524

Czołem Babeczki

Po śniegu ani śladu, dziś ma mocno padać cały dzień, a ja w południe muszę jechać na rehabilitację w związku z bólem kręgosłupa. Prywatnie, oczywiście, bo tak szybciej.

Nie przeszkadza mi Wasza "zażarta" wink dyskusja religijna, ale się nie włączam, bo to nie moja bajka smile

Zmieniając temat- jadłyście już tę słynną ostatnio dubajską czekoladę?
W stacjonarnych sklepach nie widziałam, a w internecie różni producenci i ceny różne, ale wszystkie bardzo wysokie.

Mam sporo starych przepisów kulinarnych, kilka starych zapisanych ręcznie zeszytów i kilkanaście książeczek z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego".

Miłego dnia, Babeczki smile

76,525

Poswiąteczne, serdeczne dzień dobry!!!

Przysiadam z poranną kawą a przy okazji zapytam, Bachasiu piłaś już kawę z kardamonem? Smakowała?
Bacha, Czytka dziękuję za dobre słowo.
Skoro już dni świąteczne mamy szczęśliwie za sobą to mam w planie uzupełnić trochę zakupów.
Wiem, że handel będzie się dopiero rozkręcał, wszyscy potrzebujemy czasu na odnalezienie się w codzienności.
Czytka fajnie, że już masz jajka od młodych kur.
Ja pochodzę za wsi i realia życia wiejskiego nie są mi obce.
A takie jajka od kur biegających na wolności mają wyjątkowy smak i wartość.
Myślę, że Twoje kurki nie są uwięzione.
Pozdrowienia dla męża. Życzę by wszystko poszło dobrze.
Bardzo duże jest teraz infekcji i zachorowań a w dni wolne trudniej jest uzyskać pomoc lekarską.
Córka znajomych miała wypadek i znajoma opowiadała ile czasu spędziły na SOR-ze. Szok!
Mystiq nic nie słyszałam o dubajskiej czekoladzie, muszę się tym zainteresować.

Mykam bo chcę wyjść zanim się rozpada.
Pozdrówka dla wszystkich.

76,526 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2025-01-07 11:02:26)

Hej, hej.

Caffi> w tej chwili nie kojarzę tytułów, ale gdy sobie przypomnę to napiszę. Edycja:
przypomniałam sobie, że mam wypisane tytuły w katalogu, niektóre religijne, ale nie wszystkie wink   "Jezus- nieznany wizerunek odrzucony przez kościół", "Spotkanie", "Jego śladami", "Odzyskać wiarę", " Bóg cudów", "13-ty dzień", "A gdyby tak", "Rozmowy z zaświatami", "Bóg nie umarł", "Mama, Tata, Bóg i Szatan" (smutny dokument), "Cud w Cokeville", "Niebo czy ziemia".

Bulinko> ja miałam sen chyba z 10 lat po śmierci mojego ojca alkoholika. Schodziłam ze schodów, patrzę, a na dole stoi ojciec. Patrzy się na mnie jakoś tak inaczej niż zwykle (z tęsknotą, czułością), jest trzeźwy wink   Ja go pytałam" tato, a co ty tu robisz?", a on tylko odpowiedział "przepraszam Wioluś" i odszedł. To było na tyle nieprawdopodobne, bo poczułam ulgę, spokój... nie wiem jak to nazwać. Ktoś mógłby pomyśleć, że to tylko sen, a ja o swoim ojcu nigdy nie myślałam na co dzień. Nie wiem czy dobrze, ale zinterpretowałam ten sen, że on wreszcie po tylu latach bycia tam zrozumiał jaką zrobił krzywdę rodzinie. Dostał szanse, by wrócić i przeprosić wink 

Emix> znalazłam przepis na tort z naleśników, to jest coś podobnego. https://domowe-wypieki.pl/images/content/835/tort_nalesnikowy_z_mascarpone.webp
https://domowe-wypieki.pl/ciasta/835-to … mascarpone

Czytko> tak, na UTW jest szeroki zakres. Niektóre są płatne, ale gdy nie będzie mnie stać to zapiszę sie jedynie na darmowe tongue

Mysti> nie jadam słodkiej czekolady (tylko gorzką), ale też nawet nie słyszałam o dubajskiej, aż musiałam sobie wyguglować lol

Asterka, Bacha i inne pozdrawiam serdecznie.

Zmykam na miasto po zakupy i załatwić kilka spraw. Do poklikania później.

76,527 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-01-07 11:24:18)

Witajcie w zwyczajny nareszcie dzionek smile

Widzę, że temat religijny już za nami, więc mogę swobodnie pisać.
To nie jest tak, że nie lubię na te tematy rozmawiać, bo czasem fajnie podyskutować i dość często zdarza mi się to robić, natomiast tutaj tego było już dla mnie za dużo, zaczęlo mnie to przytłaczać, tym bardziej, że tylko ja w całym gronie jestem osobą niewierzącą.

Taja ja nie uciekam, chciałam tylko przeczekać temat smile
Ten tort naleśnikowy, ciekawy, aczkolwiek nie umiem sobie wyobrazić jak może smakować smile
Co do UTW, nie wiem jakie u nas są zajęcia, ale z tego co widuję czasem na zdjęciach, są to osoby starsze, takie 65+, niezbyt dobrze czulabym się jako ta dużo młodsza, dlatego póki co nie interesuje się tym.

Myst o dubajskiej czekoladzie nie słyszałam,  jedynie o belgijskiej.

Coffi ja mam książkę kucharską pt "staropolskie przepisy" ale tam są takie te przepisy, że raczej z nich nie korzystam, są zbyt staropolskie big_smile
Starych rodzinnych przepisów od mojej mamy nie mam, bo mama nie lubiła i nie lubi gotować, pracowała w szkole i tam jadła obiady, my też stołowaliśmy się w szkole, tata na kopalni.

Pozdrawiam wszystkie Netki I życzę miłego wtorku smile

76,528 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2025-01-07 12:50:27)

HEY

Asterka na poprzedniej stronce pisałam,że piłam i pije kawkę z tym kardamonem senks smile
czasami robię jeszcze z cynamonem i imbirem "3 w jednym" ... najbardziej pachnie cynamon smile
skoro zapytałaś to ja też
jak dodajesz te przyprawy ??? - bo ja na świeżo zalaną kawkę na wierzch sypię - chwilkę odczekam i dopiero mieszam smile
czy dajesz do kubka kawkę + przyprawy i zalewasz wrzątkiem ???

Taja patrz smile jak pamiętasz ten sen o ojcu smile

Czytka szybko masz jajeczka smile
A co ??? NIE JEST SZKODLIWE ??  smile

Markadia tam gdzie chodzę z Jolką na pifffko - jest UTW - przychodzą panie coś wypić pośmiać się - mają spotkanka we wtorki
kiedyś tam czytałam - miesięczna opłata 70 zeta

Misty nawet nie wiedziałam ,że taka  dubajska czekolada jest  podaj ceny ? smile

W godzinę załatwiliśmy z synem wymianę dowodów osobistych
podjechaliśmy pod Kaufland na parking - spacerek do Starego Miasta
pyk fotki smile  i do urzędu - zajęłam kolejkę - syn w między czasie skoczył po zrobione zdjęcia
wrócił prawie wszedł pierwszy - zaraz ja do innego okienka - poszło  sprawnie szybciutko
za mną to już zrobiła się większa kolejka ...    sprawdza się ,że nie należy chodzić do urzędów o 11-czy 12 stej godzinie

76,529

Bachasiu umknęła mi Twoja odpowiedź ale teraz już wiem i cieszę się, że delektujesz się nowymi smakami kawy.
Ja wsypuję do kubka wszystko i zalewam wrzątkiem.
Wyczytałam, że czekoladę dubajską można kupić w Kauflandzie.
Droga jest ale dla spróbowania kupię przy najbliższej okazji.

U mnie dziś taka szarzyzna, że wypadało by świecić światło przez cały dzień.
A na popołudnie i kolejne dni zapowiadają deszcz.

Mimo tej szarej, pochmurnej pogody życzę radości i uśmiechniętego dnia.

76,530 Ostatnio edytowany przez luc (2025-01-07 14:42:04)

Dzień doberek smile
Sorki, że się chwilę nie odzywałam, ale najpierw rozłożyło mnie jakieś paskudne przeziębienie, a potem na gwałt szykowanie na święta (na szczęście miałam dużą pomoc), trochę ludzi się nazjeżdżało i tak minęło.

Przejrzałam pobieżnie Wasze wpisy.
Co do religii, to już nie będę się wypowiadać, bo temat, jak widać, drażliwy.
A co do futra (wpadło mi w oczy), to nie będę wbijać kija w mrowisko, bo mam odmienne zdanie niż dziewczyny, które się na ten temat wypowiadały wink
Pozdrawiam wszystkie.

76,531

LUCynka witaj   o żesz Ty jedna lol długo Cię nie było smile

Pewnie masz w szafie piękne drogie futro i zakładasz je na jakieś wyjścia  tak ??? lol  no i jest SZYK smile

Asterka jednak sypię te przyprawy na kożuszek kawy

U mnie też pada - może po południu przywiozą mi Matyldkę
wczoraj też była i mówi : Babciu masz strasznie nudno w tym pokoju smile
Zamknęła się i poprzestawiała po swojemu - porozkładała talerzyki + widelce na stoliku kawowym ... zrobiła Wigilię lol

76,532 Ostatnio edytowany przez luc (2025-01-07 14:41:30)

Ba-Cha napisał/a:

LUCynka witaj   o żesz Ty jedna lol długo Cię nie było smile

siem usprawiedliwiałam

Ba-Cha napisał/a:

Pewnie masz w szafie piękne drogie futro i zakładasz je na jakieś wyjścia  tak ??? lol  no i jest SZYK smile

chodzę na co dzień wink

76,533

Luc> Super, czyli jest nadzieja, że ktoś mi to futro kupi big_smile

76,534 Ostatnio edytowany przez luc (2025-01-07 15:37:19)

tajemnicza75 napisał/a:

Luc> Super, czyli jest nadzieja, że ktoś mi to futro kupi big_smile

wszystko jak zwykle jest kwestią ceny wink

76,535 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-01-07 18:08:34)

Pozałatwiałam swoje sprawy na mieście, obiad w piekarniku i mam labe do końca dnia smile

Bulinko mam takie pytanko do Ciebie, odnośnie turnusów rehabilitacyjnych, na które Ty zawsze jeździsz.
Na jakich stronkach Ty wyszukujesz tych turnusów i kiedy trzeba coś tam wpłacić?
No bo tak sobie myślę, że na wakacje wyjeżdżam dopiero we wrześniu, więc całe lato mam wolne, a nie mogę sobie pozwolić na dodatkowy, prywatny wyjazd, więc pomyślałam o takim turnusie, bo tam miałabym jakieś dofinansowanie smile

Edit:Znalazłam jakieś turnusy na 2025 rok, ale ceny takie, że ja za to mam wyjazd do Turcji na dwie osoby lol
No chyba, że coś nie tak patrzę...

Luc witaj po przerwie, fajnie, że się odezwałaś, bo już myślałam, że przepadłaś smile

76,536

Witam!
Markadia ja wpisuję w internet turnusy rehabilitacyjne i szukam. Dostaję też co roku ofertę z jednej firmy,gdzie jest kilka ośrodków.Ja patrzę na turnusy za cenę ok.3 tyś. To jest na dwa tygodnie.W zeszłym roku osoba starająca się o dofinansowania ,czyli moja M dostała 2100 z groszami o ile dobrze pamiętam. Ja trochę mniej jako opiekun.

Co do tego snu jeszcze,to śnił się starszej córce,a nie młodej. Powiem Wam tylko, że trochę mi przeszło,bo po tej wymianie zdań o UTW śniło mi się, że byłam na wykładach w piżamie.

Włączam ten film.

76,537 Ostatnio edytowany przez Caffissimo1 (2025-01-07 18:48:30)

Dzień dobry, Kobietki!

Bachasiu, wątek wartko się kręci, aż miło!
Bardzo lubię oglądać "7 metrów pod ziemią". Prowadzący jest zawsze doskonale przygotowany do rozmowy i, co warte podkreślenia, nie przerywa swoim gościom. To ogromny atut tego programu.
Rozczulająca ta Twoja Matyldzia! smile

Czytelniczko, po pierwsze życzę mężowi zdrówka! Po drugie chętnie czytam o Twoim życiu na wsi, bo i sposób, w jaki piszesz, jest dla mnie bardzo klarowny. Babcia, o której już wspominałam, mieszkała na wsi, a my razem z nią. Kiedy miałam 8 lat, rodzice przenieśli się do miasta, gdzie kupili mieszkanie. Ten czas na wsi należy do najszczęśliwszych w moim życiu.

Mystique, moje drugie imię to Chocolissimo, dlatego dziękuję za polecajkę! big_smile

Tajemnicza, dziękuję za wszystkie tytuły. Nie kojarzę żadnego, więc chętnie sięgnę po coś nowego. Przymierzam się do przeczytania "Prawa rezonansu", to też w "tych" klimatach.

Widzę, że życie zafundowało Ci full combo w okresie dzieciństwa i dorastania. Sprawiasz wrażenie osoby bardzo świadomej siebie, spokojnej- osiągnięcie tego nie było łatwe.

Co do snu - to wpisuje się w tematykę filmu "Nasz dom"...

Markadia, dokładnie tak z tą staropolską kuchnią. U Babci była taka książka "365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej, którą jako dziecko i nastolatka lubiłam czytać. Przepisy brzmiały bosko, ale skąd tu wziąć bażanta czy kuropatwę!

Asterko , słyszałam o tym, że kawa z kardamonem jest zdrowa. Był czas, że właśnie taką piłam.

luc, oj tam, oj tam. Jeśli wyrazisz zdanie czy to na temat religii czy futer, które jest odmienne od tego, jakie mają dziewczyny, to nie grożą za to sankcje. smile Osobiście bardzo lubię różnorodność poglądów. Jest po prostu rozwijająca.

Pozdrawiam serdecznie Bulinkę, Niki, takasobiemamuśkę, Sonię, Kamoę i Klaudynę. Jeśli kogoś nie wymieniłam, proszę dać znać. Pozdrawiam serdecznie!

76,538

Czołem Babeczki

Jest mi trochę źle, bo dziś napisałam córce moich hamburskich podopiecznych, że (póki co) do nich nie wracam.
Źle mi, bo, jak wiecie, bardzo ich polubiłam, dobrze się tam czułam. Psychicznie, bo fizycznie odczułam to w kręgosłupie, a niestety lepiej tam na pewno nie będzie.
To moje drugie miejsce, gdzie z takiego powodu rezygnuję i w tym pierwszym przypadku szybko okazało się to dobrą decyzją.
Dziś byłam na tej fizjoterapii. Oj, pouciskał mnie, poszarpał, poświęcił mi nawet więcej czasu niż umówioną godzinę.
Ciekawe, jak jutro będę się czuła roll
Za dwa/trzy dni mamy się zdzwonić i ewentualnie umówić na kolejną sesję.

Czekolada dubajska jest z pistacjowym nadzieniem, ciastem kataifi (takie cieniutkie nitkowane) oraz  pastą tahini, czyli sezamową.
Podobno słodka jak diabli, ale smaczna. Kosztuje około 40-50 zł za tabliczkę 100g (są i droższe).
Ja też wolę gorzką czekoladę, ale tę spróbowałabym z ciekawości, tyle o niej mówią.
Może pojawią się mniejsze tabliczki.

Muszę jutro zadzwonić do przychodni po receptę na stałe leki.

76,539 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-01-07 20:28:22)

Bulinko no to ja właśnie ta zrobiłam, wpisałam w Google turnus rehabilitacyjny 2025 rok i mi wyskoczyło multum tych turnusów
Ceny jednak wszędzie wysokie, najtańszy jaki widziałam był za 3900 za dwa tygodnie, ale w górach.
Nad morzem wszystko ponad 4 tysiące, to gdzie Ty wynajdujesz takie za 3 tysiące za dwa tygodnie, bo ja takich nie widziałam hmm

Edit: już wiem o co chodzi, Ty jeździsz w czerwcu, a ja patrzę na lipiec, to jest sezon tzw "wysoki" to i ceny wyższe hmm

76,540 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2025-01-07 20:22:29)

Caffi> dokładnie tak jak piszesz, mój sen z ojcem wpisuje się znakomicie w klimat "Naszego domu". Dlatego m.in. ten film mnie tak ujął wink  Fakt, jestem już bardzo samoświadoma. Wypracowałam to latami, ale czy jestem spokojna? Zewnętrznie tak, ale wewnątrz jest wulkan, tornado tongue  Chciałabym czasem stanąć i drzeć morde do księżyca lol  Jestem w pioruna zablokowana, zamknięta emocjonalnie.

Mysti> łooo matko, jaka cena tej czekolady yikes

76,541 Ostatnio edytowany przez Emix (2025-01-07 21:44:48)

Dobry wieczór smile
Tajemnicza smile Wygląda kapitalnie, mimo to dalej sobie tego nie wyobrażam. Znając siebie cokolwiek dałabym pomiędzy to przy krojeniu to wszystko by wypływało. W każdym razie będę o tym myślała.

Markadia smile Ja Ciebie doskonale rozumiem. Ja przy polityce grzecznie się żegnam i na ten czas odmeldowuję, wracając ,,po". Uważam, że tak jest najprościej i najwygodniej dla wszystkich smile .

Ba-cha smile Fiu fiu, to Ty mieszkasz w mocno tradycyjnej miejscowości. Normalnie szacun big_smile Myślałam, że napisałaś o tym w oparciu o wspomnienia a to jednak teraźniejszość. No, no smile

Przypomniałyście mi, że ja też mam jakąś starą książkę kucharską. Odszukam ją z jakimiś polskimi przepisami zapisanymi tak troszkę w starej gramatyce. Jak odszukam to przejrzę. Natomiast gdyby któraś chciała to mam stary przepis babci męża na grzybowe racuszki, które wtenczas podawało się na Wigilię.

Ciągle myślę o tym cieście z naleśników.

Zaczęłam oglądać ,,Piekielną kuchnię" to taki kulinarny konkurs dla amatorów gotowania. Zgłaszają się też i zawodowi kucharze. Szef kuchni mocno ich tam ściga za różne wpadki i niedokładności. A ja patrzę na to i nie mogę wyjść ze zdumienia nad jedną rzeczą. Oni przygotowują dania bez rękawiczek. Nawet gołą ręką kładą surowe dodatki, które podają klientom. A to się podrapią za uchem, a to potrą dłonią czoło i ... i... dekorują potrawy. No bo jeszcze jak coś smażą czy gotują to jest szansa, że się to wyparzy, wygotuje... ale... kurcze... Tu ten wielki szef tak goni aby było czysto a... yyyy... kurcze... Zaczynam się zastanawiać czy do knajpek, do których ja chodzę, to mają rękawiczki, czy też tak... Dziwnie mi hmm

----------------

Caffissimo1 napisał/a:

Emix, ja też chętnie poznaję poglądy innych osób w kwestiach dla mnie ciekawych.

Prawda? To takie naturalne, dużo trudniej nam przychodzi, kiedy trzeba zapoznać się z tym co nas nie ciekawi smile

Czytelniczka smile Super, że już znoszą jajka. Niby małe a to cieszy. Udanego zabiegu/operacji życzę twojemu mężowi.

Pozdrawiam wszystkie osoby. Jestem już zmęczona. Poczytałam ale zaczynam się gubić kto co napisał.
Chciałabym mieć trochę słonecznych dni...

Do usłyszenia smile

76,542 Ostatnio edytowany przez Caffissimo1 (2025-01-08 00:55:15)

Mystique, z doświadczenia podpowiem, że dobrze wziąć serię masaży w takim przypadku. Kręgosłup to poważna sprawa. Mnie też dokucza. Myślę, że łatwiej byłoby mi wymienić w tej chwili, co mi NIE dokucza! big_smile

Tajemnicza, zamrożenie emocjonalne to mechanizm obronny przed ponownym zranieniem. Znam to - tu posyłam smutny uśmiech. Kochana, napiszę wprost - jako dziecko przeszłaś gehennę z taką mieszanką zafundowaną przez rodziców. Wirtualnie przytulam małą Wiolę, dużą zaś zabieram na szczyt góry, żeby mogła światu wykrzyczeć ból, jakiego doznała.

Emix, to ja poproszę o ten przepis na racuszki z grzybami. Nie obiecuję, że od razu, ale wypróbuję go, bo uwielbiam takie właśnie potrawy. Markadii przepis na ciasto na pierogi też sobie zapisałam.

Uruchomiłaś moją wyobraźnię tym brakiem rękawiczek! Matko jedyna. Mnie po covidzie został strach przed brudnymi rękami w ogóle, a w gastronomii to moim zdaniem powinno być pod tym kątem s t e r y l n i e.
‐------------------------------------------------------------------------------
Jeśli chodzi o proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu dania, to polecam kanał na YouTube "Gotuj skutecznie". Autorka od wielu lat go prowadzi i sporo z tych przepisów jest naprawdę fajnych.

Na ostatnią wigilię przygotowałam śledzie z jabłkami w śmietanie. Wyszły bardzo dobre.

Dobrej nocy życzę wszystkim!

76,543

HEYka DZIEWUSZKI

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjpy08lCOCD1NcDBzsICrpN0X-_BWtPLjMjA&s

Misty nie wracasz do tych ostatnich podopiecznych tak ??

Baaardzo droga ta kawa dubajska jak i wszystko z Dubaju
Na FB są reklamowane perfumy w olejku a jak cena to nikt nie podaje w komentarzach smile
ale na pewno są piękne i trwałe

LUCynka futro tj. futro smile
moja Italianka jak mieszkała w Polsce to chodziła na co dzień w pięknym długim futrze ..

Caffi moja Matyldka jest teraz w najfajniejszym wieku

Ten kanał "Siedem metrów pod ziemią " jest fajny jak i inne np. Siekielskiego smile

Lepiej nie myśleć jak przygotowywane są potrawy w restauracjach
Mąż mojej Italianki ( rodowity Włoch ) pracuje jako pizzaman w restauracji
Oboje są tak brzydliwi ,że jedzą tylko domowe potrawy smile

Taja no nie wiem czy oglądnę ten film "Nasz dom" oglądałam pierwsze 10 minut i wyłączyłam

Emix te stare książki kucharskie mają "dziwne" składniki jak i miarę smile produktów

Markadia ciekawa jestem czy znajdziesz jakiś tani turnus rehabilitacyjny ??

U mnie wczoraj była awaria tv kablowej i internetu
U wszystkich  nie pisało "brak sygnału" jak to czasami bywa
tylko czarny ekran - każdy myślał,że telewizor się popsuł  smile całe popołudnie i  do późnego wieczora nie było NIC smile

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE bez wyliczanki

Bulinka hi hi w piżamie na UTW  dobre lol   macie te sny smile

76,544 Ostatnio edytowany przez Emix (2025-01-08 08:04:50)

Hejka smile

Caffissimo1 smile Ba-Cha smile Ja chyba też robię się ,,wrażliwa" na takie rzeczy, albo dociera do mnie to i owo. W domu też nie robię w rękawiczkach ale chodzi mi właśnie o te ręce. A ręce są różne. Ja na przykład bardzo często płuczę, myję ręce podczas gotowania. A tam ani czegoś konkretnego na włosy, nie wpadnie tam nic do potrawy? Mając rękawiczkę też można się podrapać po nosie czy dotknąć czoła i potem do jedzenia, ale mnie głównie chodzi o te ręce. A oni jak coś to wycierają w fartuch, czy strzepią z palców i lecą dalej ... hmm Przyznam się, że spodziewałam się różnych przemyśleń zaczynając oglądać ten program, ale nie aż takich tongue . Lubię też oglądać konkursy kulinarne różnych wypieków. W tej chwili nie pamiętam tytułu. Ale z zainteresowaniem śledziłam konkurs cukierniczy, bo mogłam dowiedzieć się jak robią różne rzeczy, o ciekawych formach z których korzystają do stworzenia jakiegoś stojącego elementu itd. Albo tworzenie ozdób z cukru. Potrzeba wiele zręczności i delikatności. I jak znów będzie to też popatrzę jak tam było z rękoma tongue

U mnie w domu trochę pochorowali się domownicy, więc i tutaj wszystkim życzę dużo zdrowia https://www.gify.net/data/media/2178/serce-emotikon-ruchomy-obrazek-0032.gif

Teraz jest za mało czasu, ale przy następnej okazji podam przepis smile

76,545

Czołem Babeczki

Caffi-- śledzie z jabłkami i śmietaną robiłam kiedyś, dodając jeszcze m.in. dużo posiekanej natki pietruszki.
W poprzednim życiu (przed rozwodem) dużo gotowałam, piekłam. Potraw ze śledzi znałam setki, bo moja rodzina uwielbiała je w każdej postaci.
Kiedyś robiłam sos z dodatkiem kawioru, to przy okazji jakiejś dużej imprezy.

Mój syn jest z wykształcenia m.in. kucharzem. Pracował w różnych dobrych restauracjach. Do tej pory, nawet w domu używa rękawiczek przy gotowaniu lol
Ale nieraz opowiadał, jakie mieli indywidua w kuchni roll

Kiedyś zbierałam kulinarne czasopisma, jeszcze nie było internetu.
Nie pamiętam tytułu, ale rany! jakie tam były przepisy! Przedruki chyba z zachodnich pism, bo o niektórych składnikach w ogóle nie słyszałam.

Aaaa, perfumy w olejku przywiozłam sobie z Egiptu, trzy buteleczki.
Długo pachną smile

76,546 Ostatnio edytowany przez niki71 (2025-01-08 10:31:15)

Witam.
Wczoraj nie pisałam bo miałam bardzo stresujący dzień.Ostatnio nic się nie układa jak trzeba.Po prostu czarna seria,może nie nieszczęść ale kłopotów.
Piszecie o gotowaniu,ja jestem chyba jedną z niewielu tutaj osób które lubią gotować.
Wcale mi nie przeszkadza np.robienie przez pół dnia pierogów.O ile mam czas to nawet mnie to relaksuje.
Tają mam charakter chyba podobny do Ciebie.
Na zewnątrz jestem spokojna ,nawet jak są jakieś strasznie stresujące sytułacje.
A w środku wszystko się we mnie gotuje i wrze.Jak ktoś mnie zawiedzie to się zamykam .A że wiele osób w życiu mnie zawiodło to często łapię się na tym że już nikomu poza najbliższą rodziną nie ufam.
Misty czemu nie mogłaś wrócić?
Pewnie termin wyjazdu Ci nie pasował.
Czytko życzę mężowi szybkiego powrotu do zdrowia.
Ta czekolada strasznie droga,nie na moją kieszeń.

76,547 Ostatnio edytowany przez Markadia (2025-01-08 11:32:24)

Witajcie w środku tygodnia smile

U mnie paskudna pogoda, jest ciemno jakoś i  pada mokry śnieg, albo deszcz ze śniegiem  hmm
To już wiem, dlaczego w nocy nie mogłam spać i rwało mnie w stawach hmm

BaChasiu no nie wiem, czy znajdę jakiś turnus, bo jak już jest jakiś tańszy, to ośrodek ma niezbyt dobre opinie.
A jak znalazłam coś fajnego, to ceny takie, że miałabym za to wyjazd zagraniczny lol
A mogę jechać tylko w wakacje, nie mogę tak jak Bulinka przed sezonem, kiedy ceny są niższe.

Mysti szkoda, że nie wracasz do tej rodzinki z ostatniego wyjazdu, Oni Cię pokochali, no ale to Twoja decyzja i pewnie masz ku temu ważne powody.
A cena czekolady Dubajskiej masakryczna, nie kupiłabym bym hmm

Niki ja też na zewnątrz jestem pogodna i wesoła, ale czasem w środku targają mną w różne emocje.
Mam zdiagnozowaną nerwicę lękową, jakoś sobie z nią radzę, ale czasem się to nie udaje hmm
Co do gotowania, to tak na codzień nie lubię, szczególnie tego wymyślania, co zrobić na obiad roll

Emix ja pogadać o religii mogę, nawet sama zadawam pytania, ale tego było już za dużo, z każdej strony, musiałam się hamować, żeby nie palnąć czegoś co mogłoby kogoś urazić, bo swoje racje co do mojego ateizmu też mam, ale mogłyby się Wam to nie spodobać, dlatego wolałam się wycofać z dyskusji.

Co do tych rękawiczek przy gotowaniu, przecież w nich też można się podrapać po nosie, dotykać fartuch i innych rzeczy, więc nie ma różnicy czy ma się rękawiczki czy nie, no chyba, że zmienia się je do każdej czynności, w co wątpię,
To już lepsze jest czeste mycie rąk w trakcie przygotowywania potraw smile

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę pogodnej środy smile

76,548

Cześć

Życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, szczęścia, miłości i spokoju. I tego czego każda z osobna sobie życzy.
Witam nowe koleżanki. Caffi - wpadły mi w oko Twoje posty.

Dosiadam z kawa z cynamonem, która pije od kilku miesięcy. Na topie jest u mnie również herbata zimowa. Piłam kiedyś w kafejce, bo na kawę było już za późno i przyjrzałam się co w niej pływa. Odtworzyłam  w domu i jest równie dobra. Przepis: susz z owoców 1 łyżeczka, plaster pomarańczy, kawałek cytryny, 3 goździki. Dolewam trochę kupnego soku: imbir z kurkuma i cytryna. Oczywiście może być świeży imbir. Jak ktoś lubi takie herbaty to bardzo polecam.

Nie pisuje teraz, bo jak na zimę w mieście mam gorszy okres. Nie chce wiec smęcić, lepiej zamilknąć. Święta były dla mnie racjonalnie smutne, takie z przemyśleniami, bilansem życia. Depresji nie mam wiec tak sobie dumałam..

Tuz przed świętami pisałam, ze mamy spory problem.. Otóż robimy remont tarasu i trochę elewacji domku na działce. Cieśla, który się tym zajmuje zadzwonił któregoś dnia by przyjechać, bo pojawiły się problemy. Okazało się, ze podstawa domku jest przeżarta przez korniki i za jakiś czas domek może się zawalić i żeby to naprawić trzeba ten domek rozebrać, a to koszt kilkudziesięciu tysięcy. sad Na szczęście tylko w jednym miejscu jest tak źle i jest pięcioletnia rękojmia wiec teoretycznie poprzedni właściciele powinni wadę usunąć. Musze wiec na wiosnę umówić się z radca prawnym jak skutecznie te sprawę załatwić, bo poprzedni właściciele są prawnikami, do tego nie do końca szczerymi ludźmi. Będzie trudno.

Asterko, myślę, ze sprawa renty będzie pozytywnie rozpatrzona. Tez mój wniosek o jakieś świadczenie odrzucono, napisałam odwołanie(?) i mi je przyznano. A byłam na początku choroby, kiedy było bardzo źle. ZUS rzeczywiście liczy, ze ktoś może nie wiedzieć, nie doczyta, ze może się odwołać. Teraz czekam na odpowiedz w sprawie dwóch świadczeń i tez były cyrki. Jedno ciągnie się od czerwca... Dla mnie to jest wyjątkowo przykre, bo chciałabym żyć inaczej, a tym czasem to taka trochę żebranina.. sad

Życzę wszystkim miłego dnia. Pozdrawiam serdecznie smile

76,549

HEY

Kubek witaj  smile życzę wygranej w walce z prawnikami - będzie ciężko

Misty na pewno te perfumki pachną dłużej i jest "ogon"
kiedyś będąc u koleżanki dała mi się psiuknąć taki przywiezionymi z Dubaju
piękny zapach jaśminu - na miejscu psiknięcia da się wyczuć właśnie delikatny olejek smile

a tak przy okazji to te moje z Rossmana "Wer sekret absolu" A. Banderasa są do doopy
nie są trwałe - musiałabym wypsikać pewnie pół butelki by pachniało mocniej i bardziej trwale  wrr 

Markadia u nas w Polsce jest bardzo drogo  i np. pobyt w tym wypasionym ośrodku w Jarosławcu
np. syn orientował się ile by kosztował 7 dniowy mój pobyt w jedno osobowym pokoju - 7 tysięcy !!  tysiak za dzień !!
Ich pobyt w pokoju na 3 osoby to koszt 12 tysięcy !! I tam są same rezerwacje - ludzie mają zaklepane już przyszłe święta BN smile
19 tysięcy za 7 dni !!!!- to za dużo nie ???  A jednak ten ośrodek jest oblegany smile

Niki - w tych naszych czasach to nie ufa się nikomu - prócz rodziny i to nie wszystkim

Emix jak i Wszystkim  buziaczki smile

Właśnie skończyłam oglądać smile  bardzo dobry odcinek hmm smile 
                     https://www.youtube.com/watch?v=A2keC7Renzk

76,550

BaChasiu dlatego ja w Polsce nigdy nie jeżdżę do ośrodków wypoczynkowych z wyżywieniem, tylko na prywatne kwatery, które wychodzą dużo taniej, a standardem dorównują takim ośrodkom.
Z tymi turnusami jest inaczej, bo jest dofinansowanie, ale nawet po dofinansowaniu płaciłabym więcej niż, kiedy pojechałabym sobie prywatnie smile
Ale z kolei prywatnie sama nie chcę jechać hmm
Więc chyba jednak pozostanę przy tym jednym wyjeździe z córką do Turcji smile

Kubeczku witaj i wpadaj częściej smile

76,551 Ostatnio edytowany przez niki71 (2025-01-08 15:39:57)

Wcześniej musiałam przerwać pisanie bo byłam na zabiegach rehabilitacyjnych i akurat jeden zabieg się skończył.
Przychodnię mam blisko więc korzystam.
Jestem już trzeci raz w ciągu dwóch lat i widzę dużą poprawę.
Kubeczku jak chcesz to możesz nam pomarudzić,mi to osobiście nie przeszkadza.
Ja też mam dzisiaj podły nastrój.
Na dworze pogoda okropna,cały dzień pada deszcz.
Wczoraj mnie jedną osoba strasznie zdenerwowała ,do dziś mnie trzęsie...coraz bardziej zaczynam niektórych osób nie trawić.Ponieważ nie lubię się kłócić więc się nie kłóciłam.Teraz gryzę się tym że jestem głupia i nie powiedziałam jej co myślę.
Bacha ,ceny z kosmosu w tych ośrodkach.

.

76,552 Ostatnio edytowany przez Emix (2025-01-08 17:09:03)

Widzę, że byłam dzisiaj... Już mi się myli, a jak korzystam z kompa to zaglądam w różne miejsca i potem nie pamiętam, gdzie rzuciłam okiem i poczytałam, gdzie zdążyłam coś napisać...

Markadia smile Powtórzę raz jeszcze (na luzie), że bardzo dobrze Cię rozumiem. Jestem osobą elastyczną. Mam swoje przekonania mocno wypracowane i nie mam najmniejszego problemu rozmawiać czy przebywać z osobami innych zapatrywań religijnych czy ateistów. Mało tego lata wprawy w takich kontaktach nauczyło mnie ograniczać się do minimum i dostosowywać się (powściągliwością) do gospodarzy, kiedy jestem u nich w domu. Szczególnie, kiedy są dzieci. Każdy ma prawo wychowywać swoje dzieci w takim ,,duchu" jakim im odpowiada. Dla mnie określenie ,,przytłoczyło mnie" jest konkretnym określeniem. Natomiast wydaje mi się, że twoja prośba o zakończenie tematu nie udała się, bo osoby w różnym czasie pojawiały się tutaj i każda chcąc nawet odpowiedzieć na jakieś pytanie związane z religią, albo po prostu wypowiedzieć się - przedłużała temat smile Bo z moich obserwacji temat z wolna wygasał. Co do rękawiczek, to ja w poprzednim wpisie rozwinęłam myśl, że chodzi mi głównie o same ręce, które są różne (w sensie higienicznym czy zwyczajnie zdrowotnym) . Też napisałam, że i w rękawiczce można się podrapać. Częste mycie jest ok, ale tam tego nie było.

Kubku herbaty smile Przytulam wirtualnie. Nos na kwitnę ale czasami dobrze się wygadać, tak po prostu czy zwyczajnie napić się grupowo kawki czy herbatki wink Ja tam Ciebie cały czas wypatrywałam smile

Przysłuchuję się Waszej rozmowie o turnusach smile Rany! Nie wiedziałam, że to tyle kosztuje.

Niki smile Fajnie masz z tym lubieniem gotowania. Ja pozytywnie zazdroszczę. Według mnie to kapitalne hobby. Tak samo jak sprzątanie. Bardzo chciałabym lubić sprzątać i czuć tę  radość... nie wiem co to jest, że są osoby, którym sprzątanie sprawia przyjemność. Też bym tak chciała, poważnie.

76,553

Witam serdecznie!

U mnie dziś sypnęło trochę śniegu ale, że w okolicach 0 to właściwie mało go zostało.
Dzień bardzo szary, też w nocy byle jak mi się spało ale, że miałam w planie sporo spraw to jakoś się rozkręciłam.
Zajęłam się rozliczeniem za grudzień bo termin goni.
Bachasiu posłuchałam tej rozmowy, poszerza zrozumienie pracy anestezjologów.
Kubeczku witaj i zaglądaj tu jak najczęściej.
Z tymi świadczeniami ZUS to nigdy nie wiadomo jaka będzie decyzja.
Co do Michała to mam wątpliwości bo faktycznie to "bida" ale właściwie to większość zasiłku wydaje na papierosy.
Skręty robi żeby było taniej ale i tak kosztuje bo pali dużo.
Na obiady chodzi do stołówki Caritasu. Za mieszkanie nie płaci tylko patrzeć jak będzie sprawa o eksmisje.
Dylemat czy powinniśmy sponsorować papierosy, alkohol i tp???
Dobrze, że nie ja muszę podejmować takie decyzje.

Parę lat temu jeździłam systematycznie na turnusy rehabilitacyjne do Buska sanat. Nida.
Sprawdziłam teraz ceny, są jeszcze z 2024r i w zależności od pokoju ale można przyjąć, że turnus 13 dniowy wynosi ok. 5 000zł.
Ale w cenie są zabiegi rehabilitacyjne.
Nie jeździłam w sezonie letnim bo mieć dzień zajęty zabiegami przy ładnej pogodzie to jakoś mnie nie pociągało.
A turnusy poza sezonem były też trochę tańsze.

Wracam do księgowań i rozliczeń.  Miłego popołudnia życzę:)

76,554 Ostatnio edytowany przez Emix (2025-01-08 17:28:46)

Asterka smile Miłego księgowania i rozliczania smile

Caffissimo smile Chyba Ty napisałaś, że lubisz przepisy z małą ilością składników dlatego pomyślałam o tych racuszkach.

Grzybowe racuszki

Gotowane grzyby z zupy grzybowej (bo to jest połączone z wigilijną zupą grzybową) , 2 jajka, 30 dag mąki, sól, woda, olej do smażenia.

Z jajek, mąki i wody zarobić ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto posolić do smaku. Grzyby bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć w nim niewielkie racuszki na piękny, złocisty kolor z obu stron.
Mnie na klasycznej patelni mieści się z 3-4 racuszki.  Ale mogą być i większe. Mniejsze to szybciej się smażą.

Mystique71 napisał/a:

Mój syn jest z wykształcenia m.in. kucharzem. Pracował w różnych dobrych restauracjach. Do tej pory, nawet w domu używa rękawiczek przy gotowaniu lol
Ale nieraz opowiadał, jakie mieli indywidua w kuchni roll

Kiedyś zbierałam kulinarne czasopisma, jeszcze nie było internetu.
Nie pamiętam tytułu, ale rany! jakie tam były przepisy! Przedruki chyba z zachodnich pism, bo o niektórych składnikach w ogóle nie słyszałam.

Mystique smile Oo! Proszę, to się nazywa profesjonalizm big_smile . Ja też mam i czasopisma i wycinki z czasopism. Jakby ktoś popatrzył na mój kajecik z segregatorem to by pomyślał, ale jestem kucharką! A ja owszem zbierałam, aby mieć, ale żeby tak robić...? To już gorzej. Mam tego tyle, że na każdy dzień w roku miałabym inne danie tongue .

Pozdrawiam wszystkie osoby smile

76,555

Witam pięknie wszystkie Dziewczyny !

Tak dużo jest wpisów ze ja nie nadążam co mi wybaczycie bo będę klikała co jakiś czas a wtedy to i ja nadążę . big_smile

Czytałam wcześniej ze pisałyście o filmie " Żony Podlasia " niedawno zaczęłam oglądać i podoba mi się zwłaszcza Aldona. W sumie to są samotne kobiety ale z jajami hi, hi big_smile może dlatego żadna nie ma męża ! big_smile
Odnośnie gotowania i pieczenia to mogę pozazdrościć młodszemu pokoleniu bo w tv, internecie i w wielu książkach są świetne przepisy a ja mam książkę kucharską  mojej Mamy z 1952 roku a  lubiłam piec i gotować  .
Emix tak jak Ty zbierałam różne przepisy i wycinki odnośnie kucharzenia ale w większości i tak robiłam po swojemu , najważniejsze było pyszne i zjadliwe. big_smile

Wszystkie Was dziewczyny serdecznie pozdrawiam o żadnej nie zapominam ! big_smile

76,556

W temacie gotowanie,to jak mnie coś weźmie,to odpalam internet i szukam coś fajnego.Jednak to tylko na imprezki. Na codzień,to nie za bardzo mam chęci,bo po pracy mam lenia Tak więc zawsze coś mniej czasochłonnego.
Markadia,a czemu musisz jechać w wakacje? W czerwcu już jest bardzo ciepło,ale jeszcze nie gorąco,dlatego bardzo przyjemnie.

76,557

Emix dziękuję, że mnie rozumiesz smile
Na codzień ja nie mam z tym problemu, bo otaczają mnie w większości niewierzący,
Z mojej rodzinie jedynie moja mama przejawia jakieś tam przebłyski wiary, ale do kościoła nie chodzi.

Co do przepisów, to ja mam kilka takich zeszytów, gdzie mam zapisane różne przepisy, mam też wycinki z gazet powklejane.
Tak jak pisałam moja mama nie była miłośniczką gotowania i nie przekazała mi żadnych rodzinnych przepisów, więc musiałam radzić sobie sama smile

Asterko U mnie takie dłuższe wyjazdy mogą być tylko w wakacje, żeby córka była w domu, bo pies musi mieć opiekę, mąż pracuje niemal cały dzień, nie chce też go obciążać dodatkowo opieką nad nim.
Kiedy miałam rehabilitację po operacjach, pies musiał być u moich rodziców, no i będzie kiedy wyjedziemy we wrześniu do tej Turcji.
Ale dwa razy to już byłoby chyba dla nich za dużo.
Dlatego jeśli wyjazd to tylko w wakacje smile

Miłego wieczoru Wam życzę smile

76,558

Cześć.

Emix> mogę Tobie doradzić, abyś nie dawała dżemu ani nutelli. To faktycznie powoduje wypływanie, bo jest za rzadkie. Ja zrobiłam masę budyniową, która po schłodzeniu dała świetną przyczepność. Taka masa jest łatwa w przyrządzeniu-jakby coś wink  Następnym razem spróbuję przełożyć galaretką (taką już lekko stężałą oczywiście).
Mój brat jest zawodowym kucharzem... nie będę Ci opowiadać tego co on mnie lol  Dobrze, że rzadko jadam w restauracjach i barach tongue

Caffi> gdy wspomniałaś o szczycie góry to owszem... miałabym na to chęć, zwłaszcza że kocham góry. Niedawno na spotted ktoś pytał czego brakuje w naszym mieście, to ja mówię mężowi, ze mi brakuje miejsca gdzie będę mogła się z całej siły wydrzeć, tak porządnie jak chyba nigdy się nie darłam. Spojrzał na mnie wystraszony i po chwili milczenia mówi:" zaczynam się ciebie bać" lol  Ale serio mi tego brakuje... Heh tylko gdzie mam tak mordę wydrzeć?
Co do gastronomii to za czasów mojej młodość robiło się badania sanepidowskie raz na kwartał, a dziś o ile się orientuję to mogą być bezterminowe... serio??? Raz w życiu badanie sanepidowskie?

Bacha> za szybko się poddajesz w tym oglądaniu wink  Potem jest już lepiej hihi. Ty mi kiedyś podesłałaś takie thillery, że mi się ciężko oglądało.... a tego filmu nie dasz rady?  Przypomniało mi sie, gdy mojej mamie podesłałam film "Sekret", a ona już po 5 minutach wyłączyła i powiedziała, że to za straszne i nie obejrzy tego lol   Ale horrory i filmy o demonach to nie są dla niej zbyt straszne lol Tymczasem to jest tylko takie rozpoczęcie, celowo by nadać całemu filmowi sens.

Niki> ściskam serdecznie łącząc się w bólu. Ja już sie dawno złapałam na tym, ze tak na 100% nie ufam nikomu... nawet najbliższej rodzinie hmm  Zresztą.... sobie chyba też w 100% nie ufam tongue

Kubeczku> posmęcić każdy czasem może, nie zamykaj się w sobie. Weźkaj sobie ulżyj trochę i wygadaj się... choćby tak skrótowo.

Tak sobie czytam o tych turnusach i myślę, że śmiało można sobie wynająć gdzieś stancję a zabiegi zamówić osobno wink  Chyba Markadia o tym pisała. Bo to wyjdzie znacznie taniej. Ja np. na 2 osoby 9 dni wydałam w zeszłym roku w Zakopanem 3400 zł (wraz z dojazdem autem w tę i z powrotem). I to było z atrakcjami, a nie samo siedzenie tyłkiem w pokoju wink Jakbym do tego dokupiła gdzieś prywatnie zabiegi, to bym wyszła lepiej niż ten cały turnus.
Akurat Bulinka chyba bierze turnusy, do których dostaje dofinansowanie z PFRON-prawda? Tak więc może dopłaca już niewiele.

Wszystkie bez wyjątku pięknie pozdrawiam i życzę każdej z osobna miłego wieczoru.

76,559 Ostatnio edytowany przez Caffissimo1 (2025-01-08 19:51:12)

Dzień dobry wszystkim!

Dubaj to niewątpliwie luksus, zatem cena czekolady musi go odzwierciedlać! smile Rzeczywiście jak na zwykłą przegryzkę to cena raczej spora, ale na prezent czy "od święta" to taka czekolada jest w sam raz. Jak już pisałam lubię czekoladę, dawniej jej unikałam, bo chciałam zachować nienaganną figurę, teraz straciło to znaczenie. Bardzo dobra jest też belgijska czekolada - byłam kiedyś w Brukseli, to się jej najadłam. Do domu też przywiozłam zapasy. Nie muszę wyjaśniać, jak szybko stopniały!

Raz na jakiś czas zjem kawałek gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao. Podobno taka najzdrowsza.
Lubię czekolady mleczne z nadzieniem, najbardziej truskawkowym.

Mysti, wydaje mi się, że profesjonalny kucharz w rodzinie to świetna sprawa. Jaką potrawą syn najbardziej Cię zaskoczył?

Bachasiu, to my oglądamy wiele wspólnych podcastów na YouTube! Sekielskich też lubię.

Markadia, masz rację z tymi cenami. W ogóle wszystko jest teraz bardzo drogie.

Emix, dziękuję za przepis na racuszki.

Klaudyno, cieszę się, że podobają Ci się "Żony Podlasia". Podobno jest już sezon 2.

Witaj Kubeczku! Wszelkie remonty to finansowa studnia - nie twierdzę, że bez dna, ale koszty zawsze są spore. Zobaczysz co Ci radca prawny powie. W sytuacji, gdy masz do czynienia z prawnikami, to najlepiej znaleźć specjalistę.

Niki, przykro mi, z powodu trudności, jakich doświadczasz. Dawniej ciężko mi było odpowiedzieć czy nawet odgryźć się komuś, kto mnie zdenerwował. Brałam wszystko do siebie i dziś ciało wystawia mi za to rachunek. Na chwilę obecną jest tylko jedna osoba, przy której się nie odzywam i zatrzymuję, co naprawdę myślę, dla siebie. W zasadzie za szczerość wobec tej osobistości wiele osób "zapłaciło głową" lub zostało zdegradowanych, a ja zwyczajnie nie chcę podzielić ich losu, bo podoba mi się miejsce, w którym jestem. Nie każdy jest otwarty na rozmowę i argumenty. Ale wszystko ma swój koniec, nawet niedaleki, więc w tej sytuacji trzymanie języka za zębami wydaje mi się zasadne.

Asterko, Bulinko, Tajemnicza życzę Wam i wszystkim pozostałym Dziewczynom miłego wieczoru!

76,560

Taja my też możemy mieć dofinansowanie z PFRON, bo mamy przecież orzeczenie i o taki turnus rehabilitacyjny mi chodzi.
Ale  z tego co wyczytałam, te dofinansowania zależą od dochodów, ja nie wiem jakie ja akurat bym miała te dofinansowanie, ale pewnie niewielkie, więc i tak taki turnus nie wyszedl mnie zbyt tanio hmm
A miałby być to dla mnie dodatkowy wyjazd wakacyjny, więc myślałam o czymś niedrogim.

76,561

Taja my też możemy mieć dofinansowanie z PFRON, bo mamy przecież orzeczenie i o taki turnus rehabilitacyjny mi chodzi.
Ale  z tego co wyczytałam, te dofinansowania zależą od dochodów, ja nie wiem jakie ja akurat bym miała te dofinansowanie, ale pewnie niewielkie, więc i tak taki turnus nie wyszedl mnie zbyt tanio hmm
A miałby być to dla mnie dodatkowy wyjazd wakacyjny, więc myślałam o czymś niedrogim.

76,562

UWAGA

Dziewczyny przed chwilą napisała do mnie na messengerze Taja że nie może wejść tu na forum, bo przy próbach wejscia wyświetla Jej się wiadomość,że dostała bana, ale nie wie za co, więc wybaczcie Jej chwilową nieobecność, zrobi wszystko, aby do nas wrócić i Was pozdrawia smile

76,563

To dziwne, bo jej status to w dalszym ciągu "Przyjaciółka forum". Widziałam w starszych tematach zbanowanych użytkowników, napis "zbanowany" był widoczny przy nicku.

Niemniej dzięki, Markadia, za informację. Na pewno sprawa  niebawem się wyjaśni.

76,564

Jestem!!! Kurcze nie wiem co to było? Mam nadzieję, że pomyłka.... strachu się najadłam. Już myślałam, że miałyśmy zbyt intensywne rozmowy duchowe lol
Musiałam być zbanowana przez jakiś czas, bo nawet skrina wrzuciłam Markadii na messengera, na dowód tego bana tongue

76,565

Taja ależ się cieszę, że już jesteś big_smile
Czyli nie zdążyłaś napisać do nich i normalnie weszłaś teraz?
Mi też stracha napędziłaś, myślałam, że ja będę następna lol

76,566

Dobry wieczór

A za co niby Taja miała dostać tego bana ?
Nie rozumiem.....

Dzisiaj zawiozłam męża rano do szpitala.
Jest w dwuosobowej sali i czeka jutrzejszego dnia.
Zrobili mu wszelkie wyniki, bo do usypiania muszą być.
Musiałam szybko wracać, bo mama boi się sama zostać w domu.
Niby mówiłam jej żeby nie włączała gazu, ale trudno przewidzieć co zrobi starsza osoba.
Nie zawsze myśli racjonalnie, zapomina i wszystko może się zdarzyć.
U nas na drogach nadal ślisko, więc jeżdzić trzeba ostrożnie.
Jutro mam rano dentystę, więc muszę wcześnie wstać.
Kury, byczki w oborze, Florek i mama- wszystkich muszę ogarnąć.
Jeszcze samochód z pieczywem przyjedzie.

Wszystko przeczytałam, dużo ciekawych tematów poruszyłyście, ale
dzisiaj moje myśli są rozbiegane i nie potrafię się skupić.

Każdej życzę rozwiązania niewyjaśnionych i zagmatwanych spraw.
Każdej z osobna życzę dużo zdrowia, bo ono w naszym wieku jest najważniejsze.
Niech się spełnią Wasze marzenia.

Spokojnej nocy

76,567

Taju brawo!!!
Pewnie zaistniała jakaś pomyłka.
Dobrze, że jesteś.
Przytulam smile

76,568

Może rzeczywiście duszek zrobił psikusa! Pstryk i nie ma Tajemniczej, pstryk i oto się pojawia! big_smile

Czytelniczko, to prawda - zdrowie najważniejsze.

76,569

Markadia> napisałam, ale nie wysłałam. Tknęła mnie intuicja, by sprawdzić jeszcze raz i sprawdziłam. A potem tylko zmieniłam treść maila z pytaniem czy to była pomyłka czy jakieś ostrzeżenie dla mnie tongue  Liczę na to, że jednak tylko pomyłka.

Czytka> napisane było dość okrężnie z jakiego powodu ten ban, ale pozwól że nie będę tego powtarzać tongue  Ważne, że mogę z Wami pisać.

W obliczu takiej głupiej sytuacji uświadomiłam sobie jak ja Was lubię dziewczyny!!! big_smile 

Dobrej nocy wszystkim.

76,570

Taja no to się cieszę, że już wszystko wróciło do normy.
My też Cię lubimy big_smile

Dobranoc smile

Posty [ 76,506 do 76,570 z 80,736 ]

Strony Poprzednia 1 1,176 1,177 1,178 1,179 1,180 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024