Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 1,167 1,168 1,169 1,170 1,171 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 75,921 do 75,985 z 80,743 ]

75,921 Ostatnio edytowany przez niki71 (2024-12-05 17:11:44)

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Ja na dzisiaj zakończyłam sprzątanie.
Sprzątam trochę na święta a trochę dlatego że mam teraz czas.W lecie i jesienią robię to co niezbędne.
Nie mam wtedy  czasu ani siły na dokładne porządki.
Luc ,dobrze że Cię stać żeby kogoś wynająć bo myć samemu tyle okien...to można paść.
Bacha ja już próbowałam rzucić kilka razy i nie kupować tytoniu.
Tylko u mnie problem jest taki że jak ja nie kupię tytoniu to mój mąż się załamuje i kupuje.
I tak w kółko.
Próbowałaś środków zastępczych?
Bo ja już miałam kiedyś desmoksan,nie pomógł.Myślę żeby kupić plastry,są drogie ale gdyby pomogły,to w sumie tytoń też jest drogi
Też mi szkoda pieniędzy bo mogłabym za to kupić coś innego.Jeszcze bardziej szkoda mi zdrowia .,szczególnie że niedawno okazało się że mam wysokie ciśnienie,wcześniej zawsze miałam niskie.
Fajki na pewno mi nie pomogą w uregulowaniu  ciśnienia.Czasem sobie myślę że tyle wydawać na to żeby się truć to trzeba mieć nie bardzo w głowie.
Misty życzę żeby z Twojej znajomości wyszło coś pozytywnego.

Zobacz podobne tematy :

75,922

Bacha> ja mam do umycia 5 okien, ale nie jestem w stanie umyć wszystkich na raz. Dlatego myję po jednym wink

Markadia> wszystko w życiu ma dobre i złe strony. Praca w domu ma swoje zalety, bo np.nikt mi na ręce nie patrzy, mam większy luz i mniej zrobię bo nie mam systemu biurowego, ale ma też wady. Np. ciężko mi się zmobilizować do porządnej roboty, bo dom zawsze kojarzył mi się z azylem, odpoczynkiem wink 

Niki> więcej ściemniania było dziś niż pracy. Szef chciał mi dać polecenie załatwienia czegoś w starostwie, ale się okazało, że musi najpierw uiścić opłatę lol  A to zawsze u niego ból du*y tongue  Tak więc nie musiałam wychodzić z domu.

Luc> 23 okna??? Mój ty Panie... ja bym się poddała na starcie lol  Myję okna w różnych terminach, najczęściej 2 razy do roku. Staram się na jesień i wiosnę, ale czasem przeciągną mi się te terminy do lata lub zimy wink

Mysti> na Kaszubach tez się nie obchodzi imienin. Moja córka i mąż nawet nie wiedzą kiedy mają imieniny lol

Wszystkie bez wyjątku pozdrawiam serdecznie. Miłego popołudnia.

75,923

BaChasiu u nas wogóle nie obchodzi się imienin, a w ogóle oznacza, że nic się nie robi, nie składa się nawet życzeń.
Ale faktycznie Barbara, jest na Śląsku wyjątkiem, bo to patronka górników i o tych imieninach akurat na Śląsku się pamięta smile

Niki czyli myjesz okna tak samo jak ja, nie ma potrzeby myć częściej.
Moja mama mieszka na parterze i okna myje co dwa miesiące, bo mieszkają w bloku, więc dużo ludzi przechodzi pod ich oknami i widzą czy są szyby brudne lol

Taja ja mam okien 5, w tym jedno balkonowe, ale mąż z córką myją je w ciągu jednego dnia.
Ja nie myję, bo od dawna już nie wejdę na drabinę a tym bardziej na żaden stołek hmm
A Tobie mąż nie mógłby pomóc?
Co do imienin, to ja wiem, kiedy komu przypadają, ale jakoś się o tym nie pamięta.

Luc 23 okna, ło matko yikes  to pałac chyba jakiś, nie dom lol
Nie dziwię się, że myjecie je tylko dwa razy w roku lol

Mysti myślałam, że z tym 40-latkiem widujesz się częściej, a gdzie On mieszka? Daleko od Ciebie?

Miłego wieczoru Wam życzę smile

75,924

Basiu no, niestety sad
Kilka ładnych lat nie paliłam, ale wróciłam do nałogu sad
Wielokrotnie próbowałam (zwłaszcza, że dzieci, jako niepalące, strasznie na nas warczą z tego powodu). Mój mąż jest palący, więc mam gorszą motywację wink jakkolwiek on pali fajkę i dzieci mówią, że przynajmniej mniej śmierdzi big_smile
A papierosy drożeją i drożeją...

Żaden tam pałac Markadio big_smile
Zwykła chałupa, tylko spora.

75,925

Markadia> mój mąż i domowe obowiązki? lol lol lol  I w sumie temat wyczerpałam tongue

75,926

Dobry wieczór

U nas tylko imieniny obchodzimy.
Okrągłe rocznice urodzin także.
W tym roku ograniczyłam gości na swoje imieniny, z uwagi na moje złe samopoczucie.
Nigdy nie myję okien na Boże Narodzenie, u nas jest za zimno.
Wiosna i jesień to czas na mycie .
Już kilka dni siedzę w domu, więc robiłam porządki we wszystkich szafkach, szafach.
Wszystko wyrzucałam z półek i dokładnie przeglądałam.
Nie uwierzycie, ale zebrałam 10 worków 60-litrowych dobrych rzeczy.
Muszę to wywieżć do kontenerów, komuś innemu może się przyda.

Dzisiaj mężowi lekarz zdjął szwy z ręki i jednocześnie dał skierowanie na drugi zabieg.
Ten drugi będzie poważniejszy, bo mąż będzie usypiany.
Musi być w szpitalu.
Oglądam w domu tą jego rękę i nagle mnie olśniło.
Pytam go - do kiedy mamy przegląd samochodu ?
Oboje wiedzieliśmy, że do grudnia, ale daty nie pamiętaliśmy.
Okazało się, że kilka dni jeżdziliśmy bez przeglądu.
Męża ręka bolała, więc ja pojechałam.
Pan diagnosta wszystko sprawdził, dał w gratisie płyn do spryskiwacza, przybił pieczątkę
i spokój na dwa lata.
Kiedyś, kilka lat temu mieliśmy jakoś tak wszystko ustawione, że przeglądy samochodu, traktorów, przyczep
i ubezpieczenia wszelkich sprzętów, budynków, mieliśmy w jednym miesiącu.
Teraz każdy traktor, przyczepa, auto w innym terminie.
I weż tu człowieku pamiętaj o wszystkim.

Lucynko wielki dom masz .
My zajmujemy dół, a córka górę i nawet razem nie mamy tylu okien.

Ja lubię papierosy i nie myślę o rzucaniu.
Problem tylko z tą rosnącą ceną.

Teraz siedzę więcej w domu , ale mam już dość.
Mama jest tak męcząca , że mimo choroby będę wychodzić na dwór.
Cały czas coś mi mówi, pyta.
A ja chcę świętego spokoju.

75,927 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2024-12-05 20:45:05)

HEY wieczorkiem

Kurde skończył się serial "Stulecie Winnych" powtarzany codziennie w tygodniu na tvp historia
i co ja mam oglądać o tej porze - muszę poszukać czegoś  wrrr

OJJJ LUCynka echhhh te papierosiska  wredne   wrrr   

Czytka też lubię palić ... echhh ten dymek smile

Niki wszystkie te "desmoxany" czy plastry są ponoć gówno warte

Mnie teraz namówiła moja Italianka - też była taki kurzokiem jak ja
Jak zrobiła sobie implanty po namowie dentystki przeszła na e- ćmika  ( wiem wiem smile są ponoć bardziej szkodliwe - ale też tak mogą twierdzić
producenci wyrobów tytoniowych  ? )  Ona jest na e- papierosie od 3 lat - jej mąż też smile
MAM jednego od lat - dokupiłam drugiego - by mieć jak się jeden ładuje

NIE Palenie jest w głowie
teraz w zimie jak  idę z Jolką na pifffko - w restauracjach się przecież nie pali i nie wychodzę na dymka jak inni
ale jak po 2 3  godzinach wyjdę - to pierwsze "witaminkę" fajczę

MOI nie palą - przed wizytą Matyldzi - nie kurzę ponad godzinę ( a jak wietrzę i psiukam mieszkanie  smile )  i w czasie jej wizyty ani nie pomyślę o fajce
ale jak ją wezmą - to pierwsze gdzie idę to do łazienki

U mnie największą motywacją są finanse - bo jak to przeliczyć to dobrą wycieczkę zagraniczną  przefajczam wrrr
No i zdrowie - kolejna koleżanka ma raka płuc wrrr 

LUCynka a jaką miałaś Ty metodę na rzucenie palenia !!!

Może mi się uda smile ??????????????  smile

75,928

Ale mi kopara opadła!
Czytko-- zaskoczyłaś mnie tym, że palisz. Kompletnie mi to do Ciebie nie pasuje.
Nie, że coś w tym złego, tylko nie przypuszczałam, że palisz.

Ja to jestem najgłupszym palaczem wśród Was.
Ja lubię palić. Palę od wieeeelu lat, ale mało.
Palę tylko wieczorem, max 3-4 papierosy w sumie.
Ale nie to jest najgłupsze.
Jak jestem w Niemczech, to praktycznie nie palę, czyli są to okresy kilku- kilkunastotygodniowe.
Mam ze sobą zawsze papierosy, ale jakoś mnie nie ciągnie, chyba że się czymś mocno zdenerwuję, to tak, wtedy od razu sięgam po "fajkę".
Jak to mówi moja koleżanka- robię im (papierosom) wycieczkę do Niemiec lol
Jak palę, to wychodzę na balkon, czy taras. Nie rozumiem palenia w łazience, czy w kuchni, przecież to zostaje w ścianach itp.

Marka-- trudno się spotykać regularnie, jak dzieli nas 1000 km. W Pl jest to odległość ok 150 km.
Pisałam o tym kilka razy, że widujemy się tylko online.

75,929 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2024-12-06 02:31:20)

Witam,

Dziewczyny no co Wy ? ostatnio przed świętami wielkanocnymi  maglowałyście o sprzątaniu i myciu, teraz mamy następne święta i znów sprzątacie i myjecie ? jak ja mam to rozumieć ? jak nie będą okna umyte to co się stanie ?  przecież ten czas lepiej wykorzystać i zrobić coś dla siebie, bliskich, albo nic nie robić smile

Luc, Mysti zgadzam się z waszymi opiniami identycznie, nigdy przed uroczystościami czy świętami, a jak się sprząta na bieżąco, to nie ma co robić, tylko wystawić świecidełka i świętować.
Luc przebiłaś mnie, mam tylko 19 okien smile

Basiu ciekawy reportaż o ruskich, kiedyś pamiętam był cały cykl chyba "szerokie tory" też ciekawy.
Co do implantów to prawda z tym paleniem, mojemu menowi odmówiono implantowania bo jest nałogowy palacz, ja natomiast od 5 lat już nie palę, poprostu jednego dnia powiedziałam dość, cos za coś i  tak do dziś smile

Jutro, własciwie dziś mamy Mikołaja, do Was przyjdzie ? a byłyście grzeczne ? big_smile

Dobranoc smile

75,930 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2024-12-06 07:45:07)

HEYka DZIEWUSZKI

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQMVSB3oYRKepkQbcoQkxVqNwUPMorbT2XYJQ&s

Misty to jesteś takim kurzokiem jak moja Jolka była
podobnie do Ciebie wypalała ok  5 papierosów dziennie
Jak byłyśmy w lecie w jakimś ogródku piwnym  NIGDY nie paliła przy piwie ( jakiś dziwoląg NIE ?? smile )
Półtora roku temu w Jolanty wzięło ją pogotowie miała zapaść hmm
Od tej pory NIE PALI - Nie ciągnię ją - NIE przeszkadza jej jak ja palę  - w domu Boguś podkurzuje

W łazience płytki mam do sufitu  o tak wczesnej porze miałabym wyjść na papierosa ??? - gdzie ?? jak ja schodzę to mam ulicę
Żaluzje w łazience są jak nowe - dlatego wczoraj tak dokładnie myłam
bo kurz + kaloryfery + para wodna + pety = osad jest hmm mimo tego, że mam normalnej wielkości okno i wietrzę non- stop smile

Czemu Czytka Cię zaskoczyła z tym paleniem ???

Kamoa masz racje z tym myciem okien smile święta odbędą się przecież
Ale udziela się nam sprzątanko - bo wszyscy sprzątają ...

Dopiero w przyszłym tygodniu machnę okna w pokojach

Następna hi hi - co to jest mieć 19 okien ?? lol

O ruskich jest wiele dokumentów - fajnie ,że chociaż TY lol oglądnęłaś smile

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE piszące i milczace    smile

lubię te komentery smile

75,931

Czołem Babeczki

Dziś jestem o swojej zwykłej porze, z pierwszą kawką.
Potem druga i szlus.
Ja piję kawę tylko rano, nie wiem, czy mnie budzi. Po prostu uwielbiam rano kawę.
Popołudniu baaaardzo rzadko, tylko jeśli jestem na jakimś kawowym spotkaniu, ale to i tak wtedy wybieram jakąś słabszą np. cappuccino.

BaChasia-- no tak, Ty nie masz balkonu.
Nie wiem, czemu aż tak się zdziwiłam paleniem Czytki.
To nie tak, że sobie myślałam- ta pali, tamta kawy pije, czy coś w tym stylu. Po prostu jakoś mi to do niej nie pasuje.
I nie krytykuję, nie oceniam, to tylko takie dywagacje.

Kamoa-- do mnie Mikołaj nie przychodzi, chyba nie jestem zbyt grzeczna wink
Może coś sobie sama kupię, ale niekoniecznie. Muszę pilnować się tutaj z zakupami, bo nie walizka ma swoje ograniczenia wink

Dziś na obiad.......bigos! lol
Gotowany od wtorku smile
Podopieczna mnie zagadnęła, czy bym jeszcze przed wyjazdem nie zrobiła.
Oczywiście, że z chęcią się zgodziłam. Cieszy mnie, jak ktoś je ze smakiem to, co ugotuję smile

Miłego dnia Babeczki

75,932 Ostatnio edytowany przez niki71 (2024-12-06 09:35:29)

Witam.Kawka już wypita.
Ja to się zdziwiłam że tu tyle osób pali,nie wiem czemu myślałam że tylko ja.
Bacha my z mężem gdzieś przez dwa lata paliliśmy e papierosy.
Pamiętam jak raz przyjechałam z pracy i był kolega u męża i sobie zapalił,okno było uchylone a ja jak weszłam, od razu to i tak mówię ,co tu tak śmierdzi.
Jak się pali to się tego nie czuje.
Ja jak jest zimno to palę w ganku,uchylam okno .Misty tyle co ty palisz to nie palenie.Chciałabym zejść do czterech ,pięciu dziennie.
Kamoa ja właśnie nie lubię nic nie robić.
Chyba że mam ciekawą książkę która mnie wciągnie albo film.
A tak to muszę mieć zajęcie.
Na Mikołaja prezenty dostało tylko nasze dziecko.
Dorośli dostaną coś pod choinkę.
Czytko u was podbijają przeglądy na dwa lata?
Zdziwiło mnie to ,u nas na rok.

75,933 Ostatnio edytowany przez czytelniczka51 (2024-12-06 10:08:45)

Dzień dobry

Baśku jak masz okno w łazience i tam palisz to nic wielkiego się nie dzieje.
Otwierasz okno i się wietrzy.
Faktycznie rano nie wyjdziesz na ulicę żeby zapalić.

Mysti ano palę już od dawna.
Nigdy się tym zbytnio nie chwalę.
Jesteś zdziwiona , bo wyobrażałaś sobie, że tego nie robię.
Zaraz coś opowiem.
Kilkanaście lat temu krótko przed żniwami kupiliśmy prasę belującą .
Żniwa się rozpoczęły, mąż kosił kombajnem, a ja wyjechałam tą prasą i zaczęłam belować słomę.
To był mój pierwszy raz, ale dobrze mi szło.
Sąsiedzi widząc męża na kombajnie mocno się zastanawiali, kto u nas beluje słomę.
Nie dopuszczali do siebie myśli, że to ja.
Kiedy wracałam z pola traktorem z prasą, wyszli na drogę zobaczyć kto jest za kierownicą.
To ty ? ależ wielkie było ich zdziwienie. Musieli zobaczyć żeby uwierzyć.
A ja od tamtej pory tysiące bel zrobiłam.
Nawet pożar w traktorze ugasiłam, bo w czasie belowania zrobiło się zwarcie i powstał pożar.
Wszystkiego można się nauczyć.
Nawet palenia papierosów hi hi

Kiedy ja będę zdrowa ?
Zrobiłam już sobie inhalację, przepłukałam zatoki, wzięłam leki.
Teraz czas na kawę.

Wczoraj wieczorem mama mnie zdenerwowała.
Na wieczór wzięła leki te na wieczór i te co miała wziąć rano.
To zrobiła się podwójna dawka kilku leków.
Najgorsze, że wzięła podwójne leki na rozrzedzenie krwi.
Bałam się jakiegoś krwotoku.
Leki układam w pudełeczkach do tego przeznaczonych na dwa dni.
Jedno pudełeczko z trzema przegródkami na jeden dzień.
Zabrałam już te pudełka i muszę sama jej podawać .
Boże kochany, stary człowiek robi się taki nieporadny jak dziecko.

Nikusia witaj moja droga.
Diagnosta przybił pieczątkę na dwa lata, bo samochód ma dopiero trzy lata.
Pierwszy raz ważność badania jest na trzy lata, a teraz będzie na dwa.
Kolejne już tylko na rok.

75,934 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2024-12-06 11:39:00)

Hejka.

Kamoa> maglowałyśmy co roku o tym sprzątaniu wink  Z tym, że akurat ja w kontekście szaleństwa, a nie zwykłego sprzątania. Zwykle myję okna na wiosnę i jesień (październik/listopad). Ale już ze wzgl.zdrowotnych nie zawsze mi się to udaje. Okno u młodej myłam jesienią, pozostałych nie. Dlatego staram się po troszku, po jednym myć. Nie wiem też jak u innych, ale u mnie mycie okien wcale nie idzie w parze ze zmianą firan tongue Akurat to mi sprawia problem i zmieniam raz w roku latem wink  Tak więc jestem przeciwna szaleństwu typu odsuwanie mebli, wyjmowanie wszystkiego z szaf i mycia każdej szklanki, trzepaniu dywanów, mycia tapicerek i innych prac tego typu. Zwykłe sprzątanie jak najbardziej, choć niekoniecznie na raz przed świętami wink
Co do Mikołaja to u nas przychodzi tylko do dzieci wink

Mysti> to w sumie mogłabyś wcale nie palić wink Po jakie licho to robisz?

Bacha> mój maż próbował reklamowanych despoksanów i innych i zero reakcji. Z kolei moja szwagierka rzuciła dzięki desmoksanowi więc to zależy od organizmu albo od naszego umysłu. Mąż twierdzi, że to forma placebo wink

Przepraszam, że nie odniosę się do wszystkich, ale dziś mam też zalatany dzień.
Za chwilę upiekę ciasteczka, potem idę do przychodni, potem przychodzi córka na obiad, potem idę na koncert charytatywny a na końcu idę na stundap Ewy Błachnio.

Pozdrowionka dla każdej z osobna i do poklikania jutro.

Edycja: ja w kwestii ciasteczek... otóż wszystko przygotowane, włączam mikser i tylko zaburczał i koniec jego pracy. Eh....  roll

75,935 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-12-06 12:42:27)

Witam w piątunio smile

U mnie po tych kilku słonecznych dniach, dzisiaj pochmurno i bardzo wietrznie hmm
A mi do bólu gardła doszedł jeszcze ból zatok, całą noc przez to nie mogłam spać hmm

Co do palenia papierosów, zdziwiłam się, że aż tyle z Was pali sad
Ja nie palę, w mojej rodzinie właściwie nikt nie pali, palił mój eks mąż, a moja mama paliła kiedyś, ale rzuciła jakieś 10 lat temu.

Kamoa my okna myjemy 3 razy w roku i tak już mamy, że przed świętami, bo wiąże się to też z praniem firanek, a chcemy, żeby na święta były czyściutkie, śnieżnobiałe smile
A Mikolaj przychodzi u nas tylko do dzieci, córka studentka też ode mnie dostala, parę drobiazgów dzisiaj smile

Taja firanki bardzo zbierają kurz, pranie ich tylko raz w roku to dla mnie za rzadko hmm
Ja właśnie odwrotnie robię, czasem piorę firanki, bez mycia okien smile
A czy dostałaś już to orzeczenie stopnia niepełnosprawności, bo dwa tygodnie od komisji już minęły, a nawet więcej?

Czytko no to masz przeboje z tą Twoja mamą, dobrze, że Jej te dodatkowe dawki leków, jakoś nie zaszkodziły hmm
I też mnie zaskoczyło, że palisz papierosy, bo jakoś mi do Ciebie nie pasują lol

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego dnia smile

75,936

Dzień dobry piątkowo.

Basiu - ja już jestem weteranką rzucania smile
Próbowałam różnych sposobów, ale jak sama napisałaś - to siedzi w głowie, więc najlepiej po prostu rzucić i starać się o tym nie myśleć. Jak nachodzi ochota, to przekierować myśli na coś innego (ja się tego nauczyłam) i czymś zająć. Rzucanie nie jest trudne big_smile Trudne jest wytrwanie w tym wink
Mój mąż pali w swojej jaskini (bibliotece, skąd mnie wyeksmitował jak przestałam pracować), a ja palę wszędzie oprócz piętra, bo tam są sypialnie. We własnym domu nie będę się ograniczać big_smile  W lecie nie ma problemu bo wszystko pootwierane. Gorzej zimą. Z nami dzieci strasznie walczą, więc jak mają przyjechać, to wietrzę chałupę przeciągami.

He, he. Ja też zdziwiłam się, że Czytka pali wink

Siedzę w internecie i szukam sposobu na zabezpieczenie schodów na piętrze żeby Tato mi nie spadł. Chciałam żeby stolarz zrobił na wymiar, ale niektórym się nie chce przyjechać do takiej małej roboty, a niektórzy śpiewają takie ceny, że głowa mała.

Pozdrawiam wszystkie.

75,937

Witam serdecznie!

Pogoda dziś taka do posiedzenia w domu; szaro, buro i wieje przenikliwie zimny wiatr.

Też jestem zaskoczona, ż tyle tu palaczek. Ja na szczęście nigdy nie paliłam.
Mam małą satysfakcję, że tu gdzie mieszkam już ponad 8 lat nikt nie zapalił papierosa.
Też trzeba przyznać, że moja rodzina i większość znajomych nie pali.
A gdy się nie pali w mieszkaniu to i firanki mniej się brudzą.
Nigdy nie wpadałam w panikę, że to na święta muszą być okna pomyte i wszystkie szuflady wysprzątane.
Zwykle zależy to od stanu okien i pogody.

A z aktualności to angażuję się trochę w organizację koncertu świątecznego, który ma się odbyć za tydzień.
Zaprosiliśmy śpiewającą grupę dzieci i młodzieży. Koncert ma mieć miejsce w Domu Opieki i na terenie galerii handlowej.
To akurat jest czas zakupów świątecznych więc ludzie będą mieć okazję przystanąć chwilę i posilić się również duchowo.
Wszak nie samym chlebem żyje człowiek.

Spokojnego wieczoru życzę.

75,938 Ostatnio edytowany przez Emix (2024-12-06 18:36:32)

Witajcie smile
Taka weekendowa się robię tongue

Staram się czytać i być na bieżąco, chociaż nic nie wnoszę, ale to wcale nie jest takie złe, bo ja, szczególnie jesienno-zimowo to okropnie marudna jestem big_smile .
Porządki... Więc ja od lat nastu, liczone w dziesiątkach mocno sabotuję porządki przedświąteczne. Sprzątam na bieżąco gorzej lepiej i to musi wystarczyć. Zero mycia okien jesienią, bo zawsze byłam chora. Muszą dać sobie radę same albo umyć się same. Przeglądy w szafach robię okazjonalnie, prędzej wiosną. Kiedy następuje przypływ energii. Teraz to ja jak niedźwiedź śpię i te Święta są dla mnie mocnym wyzwaniem aby wykrzesać energię. Jeszcze nie włączyłam żadnej kolędy, może jutro? Mam powieszone  ukochane zasłonki świateczne w kuchni. Sama wybrałam materiał , długo trwało, sama uszyłam a raczej obrębiłam, bo krój prosty, nie umiem szyć. Obrębione prostokąty +lambrekin tongue Ale uwielbiam ten motyw. Na schodach od klatki schodowej girlanda ze światełkami i nie wiem czy jeszcze będą jakieś ozdoby, prócz klasycznej choinki. Nie robię generalnych porządków. I Święta zawsze się odbywają big_smile  Wszelkie przesądy, zwyczaje porządkowe zostają u mnie na wycieraczce przed domem. Mają zakaz wstępu.

Pozdrawiam wszystkie osoby smile https://www.gify.net/data/media/1065/ptak-na-boze-narodzenie-ruchomy-obrazek-0004.gif

75,939

Dziewczyny,a ja okna myję 4 x w roku : marzec,czerwiec, wrzesień i grudzień heh ...tak jak na blokach. Na blokach mam 42 okna  do umycia ....dam radę. Co do palenia. Moja mama paliła ponad 20 lat i rzuciła palenie z dnia na dzień. Wszystko jest w głowie.

75,940

HEYka DZIEWUSZKI

https://img1.picmix.com/output/pic/normal/5/8/3/3/9773385_64db1.gif

Misty ależ Ty zrobiłaś furorę z tym bigosem smile

Taja moja bratowa tak dokładnie sprzątała przed każdymi świętami 
teraz po tym wylewie sama jestem ciekawa - czy odpuściła smile

No i mikser Ci padł smile  kupujesz nowy ??

Markadia firanki najbardziej chłoną nie tylko kurz ale przede wszystkim dym papierosowy !
do łazienki mam zostawione takie ładne i b. drogie ( dostałam od bratanka smile) takie tylko na bok dla ozdoby
- to co ile dni  musiałabym zmieniać ?? smile a po pierwsze na drabinie nie stanę ... więc nie wieszam nigdzie smile

LUCynka jak Tatko się wprowadzi to w końcu będzie w domu telewizor tak ??? smile smile
Nadal nie macie ???  smile

Bibliotekę  macie imponującą niczym księgarnia ( pamiętam fotkę smile )  wow smile

Emix zasłonki świąteczne i git gitara smile

Bulinka ja fajczę od szkoły ponad podstawowej  - w tych czasach mało kto NIE  palił
tylko większość potem rzuciła

Okna w pokoikach umyję w przyszłym tygodniu bo mam brudne  - reszta na bieżąco

Pozdrawiam piszące i milczące smile

75,941 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2024-12-07 07:56:31)

Witam,

Cześć Basiu, wchodząc do kafejki, postawiona tutaj kawa, to wyznacznik początku klekotów' smile

Idę zaraz auto pakować, i popołudniu ruszam z siostrą na Berlin, jutro rankiem zaczynamy charytatywny dzień, choineczki mam przepiękne, i każdy kto był u mnie nie było mocnych jedną chciał, jak nie sprzedamy to rozdamy, siostra moja ubiera się w strój mikołajowej, dwóch synów będzie sprzedawać, a ja bardziej logistykę ogarniam.

Życzę miłego adwentowania smile

75,942

Czołem Babeczki

Dziwną noc mam za sobą.
Obudziłam się koło 1 z uczuciem wysokiej gorączki, aż mnie telepało.
Przykryta kołdrą byłam po same uszy (normalnie jestem na wpół zakryta).
Chciałam pójść do ubikacji, ale nie miałam siły wstać. Wreszcie się udało, poszłam na trzęsących się nogach.
Zasnęłam z powrotem dosyć szybko. Obudziłam się rano z takim uczuciem rozedrgania, jak po chorobie, ale ogólnie jest ok.
Nie wiem, co to mogło być.

Luc-- mój były mąż palił bardzo dużo i w mieszkaniu. Ten smród wżarł się w ściany, w meble, we wszystko.
Woda po praniu firanek była żółto-smolista.
Wierzę, że u Ciebie tak nie jest, ale ja sobie powiedziałam- żadnego papierosa w domu!

Taja-- ciasteczka upieczone mimo awarii miksera?

Kamoa-- powodzenia na jarmarku smile
Macie jakieś miejsce zaklepane, czy idziecie na zywioł?

Pozdrowienia dla wszystkich smile

75,943

Witam z rańca!
Wreszcie się wyspałam. Wczoraj poszłam spać,a tu córka dzwoni.Mały cały obsypany, czy mam calcium. Znalazł się, więc o 23- ej w samochód w piżamie i zawiozłam. Tam i z powrotem,  więc spać poszłam.Ciekawe,czy pomogło.Pewnie tak,bo miała dzwonić w nocy jakby co. Jeszcze nie dzwonię,bo może śpią.

Kamoa czekam na relację ze sprzedaży.Masz jeszcze pałera kobieto.

Misti,to może być początek choroby. Weź coś przeciwwirusowego może?

Bachasiu moi synowie też próbowali wcześnie,a teraz nie palą. Boję się, że młoda pali.

75,944 Ostatnio edytowany przez Emix (2024-12-07 09:35:05)

Dzień dobry smile

Mystique71 smile U mnie najczęściej to obrona organizmu przed jakąś infekcją. Biorę przez kilka dni profilaktycznie jakieś przeciwwirusowe, na wsparcie organizmu.

Ba-cha big_smile też tak uważam. Często ,,mniej znaczy więcej" . Będą wisiały do lutego, chyba, że mi się odmieni.
Bulinka smile Fajną babcią jesteś smile Super sprawa, mieć taką pomoc.
Kaoma smile Życzę aby wszystko się udało tak jak zaplanowaliście. Fajna sprawa.

Siedzę, popijam poranną herbatkę i niebawem zabieram się za realizację domowych planów kulinarno-porządkowych. Zobaczymy co z tego mi wyjdzie. Ale najpierw czas na herbatkę https://www.gify.net/data/media/2168/jedzenie-i-picie-emotikon-ruchomy-obrazek-0037.gif
pozdrawiam wszystkie osoby smile

75,945 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2024-12-07 09:42:59)

HEY dospałam i ja  zaczynamy klekotać lol lol

Misty ale ,że aż tak ,że nie byłaś w stanie wstać ??? co za cholerstwo się przyplątało ???
jak teraz się czujesz  w wolnej chwili napisz

Kamoa - żebyście tylko nie wymarzli na tym kiermaszu - grubo się ubierzcie
a przede wszystkim buty zimowe na grubszej podeszwie bo od nóg najwięcej ciągnie
Życzę powodzenia  i maksymalnej sprzedaży smile

Bulinka M może fajczyć właśnie e-ćmika smile bo normalnego papierosa byś wyczuła
Gdy młodzież wychodzi ze szkoły - to wszyscy puszczają dymka - papierosa analogowego mało kto pali
W ubiorach  przeważa kolor czarny - taka moda smile  ( też wspominałaś o tym )
Dziewczyny maja ostry make-up no i pazury obowiązkowe    koniec świata lol jak mawiał Popiołek smile

Emix witaj ... też strzelę "kosmetykę powierzchni płaskich " lol
Popołudniu mam "barbórkowych" gości

75,946

Ba-Cha napisał/a:

Emix witaj ... też strzelę "kosmetykę powierzchni płaskich " lol

hahahaha... ależ mi się to określenie podoba big_smile Fantastyczne!

75,947

Rano (koło 8) mierzyłam sobie temperaturę. 36,8 - nie dramat, ale u mnie to już podwyższona, bo normalnie mam 35 z "groszami".
Wzięłam coś na to, zrobiłam herbatę z cytryną i imbirem i trochę lepiej się czuję.
Zła jestem, bo miałam zamiar spotkać się dziś z koleżanką, ale ani nie chcę jej zarazić, ani siebie bardziej rozłożyć.
Przed moim wyjazdem nie zdążymy już się zobaczyć.

75,948

Witajcie sobotnio smile

U mnie kolejny słoneczny dzionek się zapowiada, no i fajnie, od poniedziałku cały czas mamy słoneczko, oprócz wczorajszego pochmurnego dnia.
Taka jesień lubię smile

Mysti pewnie to była reakcja obronna organizmu, przed jakimś wirusem, lepiej od razu się zabezpieczyć jakimiś lekami.
Mnie też coś dopadło, od kilku dni boli mnie gardło, porem doszły zatoki, no i paskudny kaszel mnie męczy hmm

Luc dym papierosowy wżera się wszędzie, w firanki, w ściany, w meble, to że Ty wietrzysz mało co daje, bo jeśli dzieci nie palą, na pewno po wejściu wyczują, że w tym domu się pali, ja bym wyczuła, tak jak wyczuwam osobę palącą.

BaChasiu aleś mnie rozbawiła tą kosmetyką powierzchni plaskich lol
Miłej imprezki barborkówej życzę smile

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę miłego dnia smile

75,949 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2024-12-07 14:09:11)

Markadia jak mój mąż palił normalne papierosy,to jakoś to znosiłam,a teraz jak ktoś przejdzie koło mnie z papierosem,to smród jak diabli.

Emix,to co tam upichciłaś? Ja dziś nie gotuję.Młoda jedzie do brata,to tam Ją dopasą pewnie pizzą, bo jedzie na oglądanie MMA.

Misti może nie jest tak źle, żeby nie spotykać się z koleżanką.Chyba, że źle się czujesz.

Bachasiu młoda to z wyglądu typowa nastolatka,a pazury..... Jak wchodzi do pokoju,to najpierw wchodzą pazury,a potem Młoda.

Zrobiłam małą przerwę w sprzątaniu na kawkę.Ogarnełam ten pokój męża.Jeszcze półki mam tam do umycia i sprzęt grający czeka na zebraniu. Teściu syna chce to wziąć,ale jak zobaczy i zrezygnuje to wystawię na sprzedaż .

75,950 Ostatnio edytowany przez Emix (2024-12-07 16:11:36)

Bulinka smile Przeraziłaś mnie pytaniem smile . Pomyślałam - kurcze, o czym pisałam, że łączy się mnie z pichceniem? big_smile  A to tylko taka luźna wzmianka. Gotuje zachowawczo, to co znam, stresują mnie nowości, nie umiem sobie luźno eksperymentować jak wiele osób w kuchni.  Najlepiej gotuje mi się zupy, bo mają konkretną zasadę powstawania. Moja teściowa świetne zupy gotowała, dawno nie jadłam to nie wiem czy nadal umie. Gotowała niemalże  z niczego, czyli to co znalazła. Świetnie doprawiała. Jej zupy były genialne. U mnie miała być zupa buraczana znów stanęło na rosole, ale polubiliśmy z mężem rosół z pierogami albo uszkami. I jakoś mi się ich zachciało. Uszka oczywiście kupne, nie wychodzą mi za dobre.

Co u Was jest na obiad?

75,951

Emix nie chciałam Cię zestresować heh .. Rosołu z uszkami,a tym bardziej z pierogami jeszcze nie jadłam.Jadłam jednak rosół z ziemniakami. Lubię,ale ostatnio jadłam w domu rodzinnym. Wogóle przypomniałaś mi o rosole.Ostatnio gotowałam przed śmiercią męża. Młoda nie przepada za zupami,ale może w tygodniu ugotuję.

75,952 Ostatnio edytowany przez Emix (2024-12-07 16:39:14)

Bulinko smile Jak to niewiele trzeba wink . Lubię jeść zupy, chociaż za rosołem nie przepadam. Dobry rosół to musi mieć konkretny wsad mięsa a ja nie lubię tłustych zup. I te moje rosoły to raczej są wywarami mięsno-warzywnymi. Zawsze od nich zaczynam dodając moje ulubione przyprawy i czasami wychodzi z nim fajny smaczek rosołowy i zostaje rosołem. Ale któregoś dnia odkryliśmy właśnie uszka z rosołem i się zakochałam. Zdecydowanie wolę taką formę rosołu niż klasyczny z nitkami. Rosołu z ziemniakami nigdy nie jadłam, a jak jadłam to brałam to za kartoflankę.

75,953

Cześć.
Byłam wczoraj na tym wydarzeniu charytatywnym. Było bardzo mało ludzi, może z 30 osób. Podejrzewam, że mało uzbierali na te chore dzieciaczki. Organizatorzy przyznali, że wybierając mikołajki liczyli na dużą frekwencję, a pewnie było odwrotnie z tego powodu, że w okolicy były inne imprezy mikołajkowe, spotkania z Mikołajem itp. Pewnie się ludzie rozpierzchli po różnych wydarzeniach.

Markadia> ja mam problem z wieszaniem firan a wiec dlatego zmieniam je tak rzadko. I musi mi to wystarczyć. Co innego w kuchni gdzie są zazdrostki. Na starość pozbędę się firan, mogę zostawić sobie ewentualnie takie zazdrostki wink 
No właśnie mnie to zdziwiło, że jeszcze nie dostałam decyzji. Mówili, że trwa to 2-3 tyg. Równe 3 tyg. były wczoraj hmm   Jeśli nie zadzwonią w poniedziałek, to chyba sama tam zadzwonię z pytaniem co się dzieje.

Asterko> u mnie w rodzinie (zarówno mojej jak i męża) większość też niepalących. Jest tylko garstka palaczy. Też nie czuję presji, że np.musi mi pachnieć świeżą firanką w domu, bo inaczej się święta będą nieudane lol 

Bulinko> często myjesz okna. Przy Twoim stanie zdrowia może warto zmniejszyć ilość do 3 razy w roku. A moja mama rzuciła palenie bez wspomagaczy z dnia na dzień po 35 latach palenia. Tym samym udowodniła, że jakby chciała to by mogła się zmienić tez w innym zakresie tongue

Bacha> moja matka też tak sprzątała całe życie tongue   Już nie daje rady (ja też) więc musiała się pogodzić z sytuacją, ale wg mnie nadal robi zbyt dużo... No niestety, muszę kupić nowy mikser. Już googlowałam jakie są ceny i chyba z mężem podjedziemy dziś do media markt lub innego marketu. Dlatego na weekend zamiast ciasta mam deser big_smile

Mysti> upieczone. Wszystko miałam już wrzucone do pojemnika więc nie mogłam tego zostawić. Wymieszałam ręcznie. Z tego wszystkiego nie sprawdziłam czy ciastka są dość słodkie i okazały się za mało posłodzone. Ale mi osobiście to nie przeszkadza, bo ja i tak bezcukrowa wink  Przynajmniej nikt mi nie będzie podjadał, bo innym będzie za mało słodkie lol

Emix> ja miałam na obiad ziemniaki, 2 surówki i kotlet z piersi indyka. Jutro pizza. Mamy taką tradycję, że po wypłacie jemy pizze wink

Każdą z osobna (również niewymienione) pozdrawiam ślicznie i miłego weekendu.

75,954

Emix U mnie dzisiaj na obiad były placki ziemniaczane, które wszyscy bardzo lubimy smile
A z uszkami to będziemy mieli czerwony barszczyk w Wigilię smile
Ale ogólnie to ja zup nie lubię, wolę drugie dania.

Bulinko ja jestem bardzo wyczulona na smród papierosów, bo sama nie palę i w moim otoczeniu też nikt nie pali, więc od razu wyczuję palącą.
Tak się składa, że jakoś samych niepalących mam w rodzinie, moja mama, która paliła 45 lat, rzuciła palenie z dnia na dzień i nie pali już 10 lat smile
Co do mycia okien, często je myjesz, a jeszcze też pracujesz fizycznie na blokach, nie mogłabyś myć je rzadziej?
Zadbaj trochę o siebie, dwa, trzy razy w roku, w zupełności wystarczy smile

Taja firanek mąż też Ci nie powiesi?
U mnie w rodzinie zawsze to faceci wieszali firany, bo są wyżsi od nas i mają silniejsze ręce.
Okna myły kobiety, ale od firan byli zawsze mężczyźni, więc myśałam, ze to normalna sprawa smile
Ja piorę firany 3 razy w roku, czasem częściej i za każdym razem kiedy je zdejmujemy, są mocno zakurzone, a my to wdychamy, a ja lubię mieć śnieżnobiałe i czyste firanki w domu, tym bardziej, że na święta przyjeżdzają wnuki, które mają nadwrażiwość oskrzeli (diagnoza lekarska), nie chcę, żeby ten kurz wdychały hmm
Więc to nie o to chodzi, czy się święta odbędą, czy nie big_smile

Spokojnego wieczoru sobotniego Wam życzę smile

75,955 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2024-12-07 17:18:14)

Emix kartoflanka,to kartoflanka. Do rosołu ziemniaki gotujesz osobna . Kładziesz na talerz w kawałkach dużych i zalewasz rosołem.

Taja przykre,ale się nie dziwię, że tak wyszło.
Ja złożyłam chyba 3 tyg temu na kartę parkingową i młodej na komisję.Też nic nie mam.

Markadia jak ostatnio spojrzałam na firanki,to już więcej tego nie robiłam,bo strach było patrzeć. Jak tub ch nie wyprać?

75,956 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-12-07 17:55:55)

Bulinko firanki czasem piorę bez mycia okien, kiedy widzę, że są już zakurzone, a akurat nie ma kto umyć tych okien, albo pogoda na to nie pozwala smile
Nieumyte okna aż tak mi nie przeszkadzają, jak zakurzone firany hmm

75,957

Dobry wieczór

Bulinka jak mamie składałam o grupę, odpowiedż przyszła po miesiącu.
Być może i u ciebie tak będzie.
A w poniedziałek będzie już komisja u mamy w sprawie tego świadczenia.
Ciekawe, ile jej punktów przyznają.

Markadia u mnie w domu też się nie pali.
W kotłowni , tam palę.
Tam non stop jest otwarte okno.
Firanki bardzo pochłaniają dym papierosowy.
Nie tylko firanki, ale ściany, meble .

Taju cokolwiek piekę, dodaję bardzo mało cukru.
Dodaję również zamienniki np ksylitol.
Muszę uważać z cukrem, mama także, a mąż nigdy nie narzeka , że za mało słodkie.
Kawy i herbaty nie słodzę już kilkadziesiąt lat.

Emix u mnie były schabowe z ziemniakami i gruszkami z zalewy.
Dla mnie rosół to tylko z makaronem i ,,oczkami,,
Do rosołu makaron musi być cieniutki, do pomidorowej grubszy.
Rosół i pomidorowa to moje ulubione, inne mogą dla mnie nie istnieć.

Mysti takie samopoczucie w nocy to początki przeziębienia.
To dziwne, że rano dałaś radę wstać z łóżka.
Napisz jak teraz się czujesz.

Baśku powierzchnie płaskie błyszczą ?
Życzę udanego popołudnia z gośćmi.

Kamoa życzę wielu klientów, którzy wykupią wszystko.
Abyś tylko się nie przeziębiła.

Lucynka czy zabezpieczenie schodów ma być podobne, jakie
montuje się w przypadku małych dzieci ?

75,958

Mąż na imieniny dostał butelkę wódki.
Tylko ta butelka ma 57 cm wysokości i pojemności 3 l.
Chcieliśmy ją gdzieś postawić, ale nigdzie się nie mieści.
Co myśmy z nią mieli, chodziliśmy z metrówką i mierzyliśmy butelkę
i każdą wolną przestrzeń.
A śmiechu przy tym było hi hi

75,959 Ostatnio edytowany przez Emix (2024-12-07 18:54:14)

Czytając Wasze wpisy przypomniała mi się znajoma, która okna w mieszkaniu miła codzienne. W sumie czemu nie, jak lubiła smile ? U mnie nie ma firanek są zazdrostki, ale lubię firanki a szczególnie motyw na nich. Ogólnie jak wieszam coś z materiału to dla wzoru.
Czytelniczka smile Lubię zupę pomidorową z ryżem i to jest w sumie jedno z nielicznych dań, dzięki którym jem w ogóle ryż, bo nie przepadam za nim. Pomidorową również jem z makaronem.
Bulinka smile Wydaje mi się, że rozpoznałabym po smaku zalane rosołem ugotowane oddzielnie ziemniaki od takich gotowanych w rosole. Tak myślę https://www.gify.net/data/media/643/zamyslony-emotikon-ruchomy-obrazek-0021.gif
Markadia smile W mojej rodzinie firanki wieszają kobiety, być może dlatego, że ważne dla nas były odstępy pomiędzy żabkami. Ja chyba byłam tą pierwszą, która się z tego wyłamała i przy mdlejących rękach miała gdzieś czy są  w idealnych odstępach hmm . Ależ ja buntowniczo wypadam w tej tematyce https://www.gify.net/data/media/643/zamyslony-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif

75,960 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-12-07 21:35:07)

Emix no właśnie, ze względu na te mdlejące ręce, u nas firanki wieszali zawsze faceci, bo z reguły byli najwyżsi w rodzinie, no i ręce też mieli silniejsze.
Co do firan, to mnie ostatnio podobają się takie bez wzorów, upatrzyłam sobie już takie jedne do salonu, gładkie, mają jedynie na dole taki złoty cienki paseczek i biały szerszy pas.
Ale mam zamiar je dopiero na wiosnę kupić smile
Zasłony to wogóle u mnie tylko takie bez wzorów wchodzą w gre, jeśli wogole są zasłony, bo np u córki w pokoju nie ma zasłon, są firanki z woalu, zebrane na boki i spięte, zasłony już tam nie pasują, ma rolety, zresztą wszędzie mamy rolety.
I wcale nie jesteś taka najbardziej buntownicza w tej tematyce, bo ja już od dawna nie myję okien i nie wieszam firanek, robił to mój mąż, a teraz też już córka w tym pomaga smile
Ja ze względy na stan zdrowia nie powinnam robić takich rzeczy, więc nie robię.
Jak umyją tak będą, jak powieszą, tak będą wisieć tongue

Czytko uśmiałam się, jak sobie wyobraziłam Was, chodzących z tą wielką flaszką i szukających miejsca na nią lol

75,961

Czołem Babeczki

Czuję się jako tako, ani dobrze, ani źle.
Ogólnie czuję w sobie jakiś dyskomfort. Popołudniu zdrzemnęłam się godzinę, co mi się nigdy nie zdarza yikes
Spotkanie z koleżanką odwołałam. Po pierwsze, że pogoda okropna, mogłabym się bardziej zaprawić, albo zarazić koleżankę.

O firankach pisałam wiele razy.
Lubię.
Mam krótkie, gładki woal z delikatną gipiurą. w kuchni mam samą gipiurę, która sięga do połowy okna.
Wieszam je sama.
Czasem córka mnie wyręcza, ale ja wtedy dyryguję, co nie jest komfortowe ani dla niej, ani dla mnie tongue

Rosół z ziemniakami znam, moja Mama czasem robiła.

75,962

Markadia> jak go poproszę to z łaską zawiesi, ale zrobi to nierówno i byle jak wink   Nie ma poczucia estetyki, jemu to nie przeszkadza. Tak więc jeśli on wiesza, to ja i tek poprawiam tongue Nie wszędzie jest tak jak u Ciebie. Np. u mojej znajomej to mąż mył okna, bo dla niej było za ciężko, a ona wieszała firanki.

Czytka> to masz podobnie jak ja. Też bazuje na ksylitolu, ale też używam syropu z agawy. Mimo, że jest słodszy niż cukier to ma niski IG.

75,963

Taju nigdzie w sklepach nie spotkałam tego syropu z agawy.
Teraz będę bardziej szukać, chętnie go kupię.
W jakich on jest butelkach ?
Napisz proszę, będę na takie butelki bardziej zwracać uwagę.

Mysti pewnie jakiegoś wirusa przywlokłaś.
Oby nie było gorzej.
Dobrze, że odwołałaś to spotkanie z koleżanką.

Markadia u mnie nigdy mąż nie wieszał firanek.
On naprawdę tego nie potrafi.
Zresztą, on ma inne prace w gospodarstwie i nawet go o to nie proszę.
Wieszam sama, z pomocą drabinki.
Nigdzie nie mam zasłon
Firany też mam bez wzorów, na wiosnę też planuję kupić nowe.

Emix każda z nas lubi co innego.
Jedna zupy, druga drugie danie.
Ale to chyba dobrze, co by to było gdybyśmy wszystkie chodziły tak samo ubrane i na dodatek jadły te same dania.

75,964 Ostatnio edytowany przez niki71 (2024-12-08 03:14:50)

Obudziłam się i już nie mogę zasnąć .Czasem tak mam.
Misty to pewnie jakiś wirus i organizm się broni gorączką..
Ja firanki bardzo lubię i piorę jak wydają mi się już brudne.Bardzo lubię firanki ,zazdrostki.
Tylko krótkie,do parapetu.
Markadia u mnie mąż nigdy w życiu nie wieszał firanek,zawsze ja to robię.
On ma mnóstwo innych zajęć wokół domu.
Ja tam wolę zupy niż drugie dania.
Rosół lubię bardzo i gotuję przynajmniej raz na tydzień.Z ziemniakami nigdy nie jadłam,tu gdzie mieszkam nie ma takiej mody.
Cxytko śmiesznie z tą butelką.
To są w ogóle takie wielkie butelki z wódką?.

75,965

HEYka DZIEWUSZKI

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYEYRELFZqHbmDgtb2xwzwlY6TBq5kai-G7A&s

Niki dzisiaj wybudziłam się podobnie do Ciebie a może nawet ciut wcześniej
ale udało mi się jeszcze zasnąć - jak tak wstajesz to dośpisz troszkę jeszcze ...

Emix moja Jolka gotuje taki rosół z wkładem mięsnym - na drugi dzień robi się galareta
też podaje rosół z uszkami smile

Z ziemniakami też niektórzy jedzą
Dla mnie zupy mogą nie istnieć smile za to syn i Matysia uwielbiają zupki
Każdy lubi co innego smile

Markadia jak uda mi się rzucić palenie - to zawieszę firany tzn. syn mi zawiesi
mam takie mleczne z tą żyłką obciążającą - mam też cacaną ecri w kropeczki no i leżą sobie w reklamówkach

Czytka wczoraj jak dostałam wjazdu do roboty to sprzątałam powierzchnie pionowe też smile

Rozenkowa mogłaby wpaść na test białej rękawiczki smile nawet drzwi wewnętrzne umyłam smile
W pokoiku Matysi smile mam zostawiony taki regał  ( mocno skrócony na szerokość )  jest wysoki na 2,5 metra
Za szybką mam książki - umyśliłam sobie ,że umyję tą jedną jedyną szybkę w mieszkaniu
Popsiukałam - wytarłam do sucha   i widzę smugi gorsze  drugi raz zrobiłam to samo
No kurła smile  dalej smugi smile  dopiero po  czasie zorientowałam się ,że psiukałam płynem do czyszczenia kuchni lol
Białym  denaturatem doczyściłam smile  zabierając się tam za szybę wychodzę na stołek plastikowy i dopiero na właściwy -  darmowa gimnastyka

Za tą butlę wódy - to koledzy zapłacili ok 300 zeta smile
Byłam ostatnio z Jolką w takim alkoholowym sklepie smile

Misty jakiś wirus Cię dopadł echhh  jak dzisiaj ??? smile

Imieniny u mnie odfajkowane - byli tylko : bratowa brat i syn
Matysia znowu chora  buuu

75,966

Czołem Babeczki

I ja obudziłam się dziś wcześnie- przed 4, ale nic dziwnego, przed 22 byłam już wczoraj w łóżku.
Kręciłam się gdzieś do 5:30, potem dospałam do 6:30.
Niki-- Tobie udało się jeszcze zasnąć?

Moja dzisiejsza noc minęła spokojnie, nie powtórzyło się to, co było wczoraj.
Teraz nie czuję się na 100% dobrze, ale póki co-lepiej niż wczoraj.
Nie chciałabym jechać tyle kilometrów do domu źle się czując.

Zupy lubię, różne.
Czasem robię gęste, z mięsem, wtedy tylko to jedno danie jest na obiad.
Ale, jeśli robię rosół, to drugie też musi być.
A rosół robię z mieszanego mięsa wołowo-drobiowe i makaron nitki, kiedyś sama robiłam makaron, teraz kupuję gotowy.

Taja-- też używam syropu z agawy.

Ja zasłon też nie mam. kiedyś miałam tylko w salonie, bardziej do ozdoby, tylko boki + lambrekin.
W innych pokojach miałam dodatkowo oprócz firanek, lekkie lambrekiny, teraz już nie.

Dalej szumi mi w głowie roll

75,967 Ostatnio edytowany przez Emix (2024-12-08 08:59:55)

Dzień dobry https://www.gify.net/data/media/2168/jedzenie-i-picie-emotikon-ruchomy-obrazek-0037.gif

Mistique smile Nie masz tam gdzieś jakiegoś lekarza? ,,Szum w głowie" nie jest dobry. Mogą to być uszy, błędnik. Na pewno życzę poprawy zdrowia https://www.gify.net/data/media/2178/serce-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif

Czytelniczka smile Ja drugie dania też lubię. Napisałam w kontekście, że zupy gotuje mi się łatwiej, przynajmniej te, które gotuję.

Mieszkam w dużym... za dużym domu wolnostojącym, w którym okien mam sporo. Nieważne ile, nie będę się stresować od rana. Do tego kilka drzwi balkonowych. I u mnie okna myją wszyscy domownicy, bo by mnie coś trafiło. My okna myjemy  raz, góra dwa razy do roku, tak że wszystkie. A tak to jak potrzeba się zrodzi. Wydaje mi się, że mieszkając w mieści mniej mi się brudziły okna.

Kotka mnie mocno absorbuje i zapomniałam co jeszcze chciałam napisać.

Dobrego dnia życzę wszystkim smile

75,968

Witam niedzielne!
Zaraz jadę po młodą do syna do Ostrowa.Kawał drogi,no ale cóż się nie robi dla dzieci. Na 14:30 muszę wrócić,bo u nas obok w miasteczku ponoć duży jarmark Bożonarodzeniowy i wnusiu ma występ z przedszkola. Koła gospodyń wiejskich się wystawiają, więc będzie dużo taniego jedzenia Trzeba ich wesprzeć, więc ani ja,ani starsza córka dziś nie gotujemy heh...
Wczoraj jak syn był po młodą,to węgiel mi pownosil,zabrał sprzęt grający do teścia,wyniósł szafkę i dużo miejsca zostawił wreszcie heh...Po nowym roku kupuję łóżko i robię sobie sypialnię. Meble też będę zmieniać na dużą szafę,ale to powolutku.
Dziewczyny miłej niedzieli wszystkim życzę!

75,969

Bulinka big_smile Jarmark! Kochana, jak dobrze, że o nim napisałaś. I ja się wybieram dzisiaj... oczywiście jeszcze przedwczoraj pamiętałam, wczoraj już nie jestem pewna, dziś zapomniane tongue . Dzięki za przypomnienie big_smile

75,970

HEY  
udało mi się jeszcze dospać

Bulinka pozdrów Rychwał ?? ( tak ? smile)

U mnie też jest dzisiaj jakiś jarmark na Rynku
ale ja mam dzisiaj "pidżama day "  smile 

Emix ja mieszkam przy i nad ulicą - okna się kurzą

Jak  mieszkałam w starym mieszkaniu to był parter i 7 okien
więc częściej myłam

75,971 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-12-08 23:13:08)

Witajcie niedzielnie smile

U mnie kolejny słoneczny dzień co mnie cieszy, ale z drugiej strony chora i tak nigdzie nie wychodzę hmm
Dzisiaj wieczorem jednak będę już musiała wyjść z psem.
Głosu nadal nie mam, muszę mówić szeptem, dobrze, że chociaż zatoki już mnie nie bolą hmm

Temat mycia okien i firan, uważam za wyczerpany, więc już się nie będę wypowiadała, bo wszystko już na ten temat napisałam smile

A zup nie lubię, wyjątkiem jest żurek i grochówka, reszta może nie istnieć smile

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę pogodnej niedzieli smile

75,972 Ostatnio edytowany przez niki71 (2024-12-08 11:53:02)

Witam.Jednak usnęłam jeszcze i spałam aż do siódmej,co mi się rzadko zdarza.
Markadia sama się leczysz czy byłaś u lekarza?
Misty u Ciebie już dobrze?
Ja mam trzy duże okna,trzy małe i drzwi tarasowe,tak że nie mam dużo mycia.
Bulinko ja sobie zrobiłam sypialnię z pięć lat temu I kupiłam duże łóżko.To było moje marzenie ale jak mieliśmy tylko połowę domu nie było na to miejsca.
Jak odkupiliśmy drugą część to pierwszy mój zakup to było to łóżko.To całkiem inny komfort spania niż na jakiejś wersalce .
Bacha ,Matyśka chora ,teraz taki okres że dzieci wszystko łapią i zarażają jedno drugie w przedszkolu czy szkole.

75,973

Niki sama się leczę, ja nie latam do lekarza od razu jak pojawiają się objawy przeziębienia.
Mam leki w domu, oprócz tego robię inhalacje z soli fizjologicznej.
Z dnia na dzień jest coraz lepiej, jeszcze tylko, żeby mi głos wrócil lol

75,974 Ostatnio edytowany przez Asterka (2024-12-08 12:08:44)

Witam serdecznie!

Dziś później wstałam bo wieczorem zaczęłam czytać książkę a zwykle tak mam, że jak już zacznę to muszę skończyć.
Nawet niespecjalnie mi się podobała ale wybiłam się ze snu i w ten oto sposób mam na dziś w planie leniwą niedzielę.
Marka zdrówka życzę! A u mnie niestety kolejny pochmurny dzień.
U mnie wśród znajomych sporo chorych ale i u nas w kafejce też podobnie.
Dlatego uważam, że lepiej nie szaleć z porządkami i innymi przygotowaniami do świąt bo zdrowie i dobre samopoczucie jest ważniejsze.
Bachasi dziękuję za jak zwykle pięknie podaną kawę.
Ja też w wpisując się w atmosferę świąteczną kupiłam piękne serwetki z motywem bombek choinkowych, w czerwono-złotych energetycznych kolorach.
To na razie tyle z przygotowań świątecznych hi, hi, hi
I jeszcze słucham piosenki "Słowo na Święta";

https://www.youtube.com/watch?v=sIezmB4YlUo

Serdeczności dla wszystkich, zdrowia i dobrych myśli życzę!

75,975

Czołem Babeczki

Dziękuję za troskę.

Emix-- przy infekcji normalne są wszelkie szumy w głowie, przynajmniej u mnie.
Już mi dużo lepiej. Uffff....

Ja też mam oddzielną sypialnię. Kiedyś wrzucałam jej zdjęcie, nie wiem, czy tutaj też, na pewno na Stokrotkach.
Chwaliłam się stojącym lustrem i regałem, które sama skręciłam cool

Marka-- urocza gromadka smile

75,976

Dzien dobry pięknie smile

wreszcie kupiłam lapka
czekam na dostawę
uff- zawsze mi to zajmuje sporo czasu

co do swiat- najpiekniejszych
to na dniach nastawiam buraki na zakwas ...będzie barszczyk na domowym zakwasie- najlepszy smile

I mam w planach, przymierzam sie do swiątecznego, nocnego wejscia na Snowdon, to najwyzsza góra Walii, wejscie jest 21 grudnia, tam dzielenie sie opłatkiem itp- tylko czy ja sie nadaje na takie podejscie- hhihi, mój sie napalił.... jeszcze będę dumać.

Przeszedł u nas storm, łatało duzo w powietrzu, u siebie przed domem znałazłam pokrywę od kosza od sąsiadów jakies 200 m dalej ...ale dzisiaj juz spokojniej.

Mystiq zdrówka
Ja okien nie myje przed swietami, za zimno...
Asterko leniwa niedziela, to dobra niedziela smile

Bulinko słyszę ze masz sie dobrze
Mamuska skrobnij cos smile
Wszystkie serdecznie pozdrawiam

75,977

HEY

Markadia - śliczna ta fota z wnukami lol

Lilianka  widać ,że wywija fikołki bo ma  sińce smile
Jagódka i Igorek są bardziej do siebie podobni smile tak ??

Sonia wysoka ta góra ??? dasz rady smile

Asterka fajna ta piosenka smile

a ja powyciągam stroiki świąteczne  pyk z szafy
tak samo będzie z choinką  ( ubraną smile ) wyjąć tylko reklamówki
muszę kupić nowe baterie do tych lampionów ozdobnych  zawsze kładę je  na kwiatki na parapecie w moim pokoju smile 

Misty na Stokrotkach wklejałaś fotkę z Twojej sypialni smile

Niki Matyldzia była po chorobowym  :  dwa dni w przedszkolu 
byli na ogrodzie po 9 tej rano !!  .. wrrr     i znowu zaczęło się ... 

No to idę dalej leniuchować smile

75,978

BaChasiu zgadza się Lila urodowo poszła w kierunku naszej rodziny, a Jagódka i Igor, w kierunku rodziny Ich taty smile
Lila ma sińce na nogach, bo to taka mała koza jest, dodatkowo chodzi też na zajęcia taneczne, gdzie o siniaki nie trudno, Igor za to miał na swoim roczku sińce na czole, co też jest normalne dla żywiołowych  dzieci w tym wieku lol

Mysti tutaj chyba nie wrzucałaś zdjęć sypialni, bo nie kojarzę smile

75,979

Marka śliczne te Twoje wnuki, trudno takie nie kochać.
Wystrojone już w świątecznych kolorach. Super!!!

75,980

Cześć.
Nowy mikser kupiony wink 

Czytka> Ja kupuję ten syrop z agawy przez internet. Niestety w sklepach stacjonarnych on jest raczej niedostępny. Ewentualnie na zdrowej żywności, w takich małych buteleczkach. A ja na allegro kupuje w litrowych słoikach, takich jak poniżej. Syrop z agawy występuje w formie jasnej i ciemnej. Musisz wiedzieć, że ciemna postać syropu powoduje, że wypieki też zmieniają się na ciemne. Dlatego ja częściej używam jasnego.
W sklepach znajdziesz go w takich lub podobnych plastikowych buteleczkach:
https://sklep.brat.pl/userdata/public/gfx/9883/syrop-z-agawy.jpg
A ja kupuję na allegro w takich słoikach:
https://sklepagnex.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_3663/bio_syrop_z_agawy.jpg

Asterko> ja też wpisując się w klimat świąteczny wystawiłam wczoraj stroiki świąteczne. Bliżej świąt wywieszę jeszcze na drzwi zewnętrzne i ustawię/udekoruję choinkę.

Markadia> no patrz... a ponoć wszyscy lubią zupę pomidorową lol  Zdjęcie wnusiów śliczne.

Wszystkie bez wyjątku pozdrawiam i każdej z osobna życzę udanego popołudnia.

75,981

Niestety moja młoda też nie lubi zupy pomidorowej.Nie je pomidorów.Używa tylko ketchub.
Przez internet kupuję coraz więcej rzeczy. Ostatnio zakupiłam sos czosnkowy,ketchub i sos tysiąca wysp .Wszystko kupiłam bez cukru.
Co do choroby,to młoda nie była cały tydzień w szkole.W sobotę czuła się już dobrze. Dzisiaj kaszek,katar i złe samopoczucie od nowa. Jutro nie idzie do szkoły.
Na jarmarku byliśmy. Tak,to Rychwał Bachasiu.Naprawdę wystawców było dużo. Były występy . Zjadłam pieczonego pieroga ze szpinakiem.Drugiego zjadłam z mięsem. Barszyk z buraczkami też skosztowałam,a paczuszkę z ciastem przywiozłam do domu. Obiad był extra.

75,982 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-12-08 23:11:50)

Buliko ja bardzo dużo kupuję przez internet, ale przeważnie ciuchy, czasem biżuterię, buty, produktów spożywczych nie kupowałam nigdy, bo nie widziałam takiej potrzeby.
A ciuchy kupuję, przez neta,bo w sklepach stacjonarnych nie widzę nic ciekawego, a jak już to ceny powalają hmm

Taja zupę pomidorową zjem, ale tylko z ryżem smile

Asterko dzieciaczki wystrojone, bo czekały na św.Mikolaja, który do Nich przyszedł w piątek smile
Dzisiaj na czacie chwaliły mi się, co dostały, a ja udawałam zaskoczoną lol
Fajnie, że tak wierzą w tego Mikołaja smile

Zdjęcie usuwam a Wam życzę miłego wieczoru smile

DOBRANOC

75,983

HEYka DZIEWUSZKI

witam w nowym tygodniu

https://wykop.pl/cdn/c3201142/comment_2gIFDObF7hPJ48JYr38YrSyCI3qAreZT.gif
                no to słońce to w wyobraźni lol

Zupę pomidorową z ryżem lubię smile muszę Jolce powiedzieć by słoiczek mi przyniosła  smile
ona w poniedziałki na bazie rosołu robi zupę pomidorową lub ogórkową do słoików - na nieoczekiwane wizyty wnuków  na obiedzie  to ma zupę ..

Bulinka być może na tym Jarmarku otarłaś  się o moją rodzinkę smile
Ryneczek w Rychwale kojarzy mi się z  zapachem chleba  nie wiem czemu smile

Markadia moja Matyldzia też czasami przyjeżdża ze śliwą na czole smile
Też tak dziwię się wszystkiemu co mi pokazuje albo o czym mi opowiada lol

Taja kupiłaś mikser taki  ręczny na wzór starego - czy jakieś nowoczesne ustrojstwo ???

Pozdrawiam piszące i milczące

75,984

Czołem Babeczki

Rozpoczął się mój ostatni tydzień (niecały) w pracy.
Wyjeżdżam w czwartek, po równych trzech miesiącach. Szybko mi to minęło.
Wczoraj dostałam prezent od Mikołaja- duża skarpeta z literą B- od mojego imienia, wypełnioną słodyczami i kosmetykami oraz koperta z podziękowaniami i "wkładką" finansową, kwota mnie zaskoczyła (na plus).

Ja kupuję w internecie sporo rzeczy- rzeczy do domu, ciuchy.
Spożywcze też. Pisałam już o tym. Zamawiam ciężkie rzeczy, żeby nie dźwigać- zgrzewki wody, soków, mleka czy słoiki z przetworami.
Mam miejsce w piwnicy i tam trzymam te większe gabaryty.

75,985 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-12-09 10:44:38)

Witam w nowym tygodniu smile

Po słonecznym zeszłym tygodniu, nowy tydzień przywitał mnie deszczem hmm
Dlatego w nocy rwało mnie w kolanach, ale za to głos mi powoli wraca do normy smile

BaChasiu guzy i siniaki to normalne u żywotnych dzieci, Igor już potrafi nawet wejść na parapet, z łóżka, taki cwany jest smile

Mysti ja w internecie kupuję to, o co w sklepach stacjonarnych jest trudno.
Odzież w galerach niezbyt mi się podoba, jest mały wybór, a poza tym ceny też są wyższe,  w necie często dostaję zniżki na zakupy smile

No to miłe, że rodzinka tak Cię docenia, a masz zamiar jeszcze do niech wrócić?

Pozdrawiam wszystkie Netki i życzę pogodnego dnia smile

Posty [ 75,921 do 75,985 z 80,743 ]

Strony Poprzednia 1 1,167 1,168 1,169 1,170 1,171 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024