Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Strony Poprzednia 1 1,147 1,148 1,149 1,150 1,151 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 74,621 do 74,685 z 80,757 ]

74,621

Odp: Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Czołem Babeczki.

Dziś zalatany dzień miałam.
Rano czekałam na dostawę zakupów. Od jakiegoś już czasu ciężkie rzeczy typu wody mineralne,  mleko zamawiam z dostawą do domu, żeby nie dźwigać.
Przywieźli o 10:30.
Zaraz potem pojechałam do SCCS. Chyba pisałam? Kardiolog wdrożył mi z powrotem betabloker, ale nie dał mi tych zaleceń na piśmie. Bez tego lekarz rodzinny nie wypisze mi recepty na nowy lek. Po stałe  dzwonię do rejestracji i mam najpóźniej na drugi dzień kod recepty. Aby dopisali nowy lek muszą mieć podkładkę.
Musiałam zarejestrować się na wizytę,  żeby kardiolog miał wgląd w historię wizyt. Automatycznie skierowali mnie też na EKG- wszystkim pacjentom robią przed wizytą.
Stamtąd poszłam prosto do Obi.  Potrzebowałam listwę do kuchni, taką między blat, a ścianę.
Przy okazji kupiłam suszarkę na balkon, taką podsufitową i odrdzewiacz- metalowe elementy przy desce sedesowej bardzo zachodzą mi rdzą.
Macie na to jakiś patent, oprócz odrdzewiacza?

Zobacz podobne tematy :

74,622

Mysti> zaciekawiłaś mnie tą deską sedesową. Nie wiem jaki masz kibelek wink i jaką deskę, ale u mnie nie ma nic metalowego, nic co by miało zardzewieć hmmm.

74,623 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-08-27 17:44:37)

Bulinko dla mnie 25 stopni i bez wiatru to minimum latem.
Wolę wyższe temperatury, tak 28 do 30 jest git smile

Mysti ja też nie mam metalowych elementów przy desce klozetowej i nie umiem sobie wyobrazić, w którym miejscu Ty je możesz mieć roll

A druga sprawa, jeśli masz kłopoty z sercem, może powinnaś trochę przystopować, bo z tego co nam tutaj piszesz, to Ty w ciągłym biegu jesteś, a kiedy odpoczywasz?

74,624

Dziewczyny- mam na myśli te mocowania deski sedesowej do muszli.

https://www.roca.es/documents/portlet_file_entry/20126/004_04487_00_650_alto.jpg/abfbb63d-3ad1-f42b-f77f-888e119f9b8a

Tu na zdjęciu są trochę inne, ale o to mi chodzi.
Pierwszy raz coś takiego mi się dzieje roll

Moje kłopoty sercowe raczej nie mają większego związku z moim trybem życia. Zresztą, już mnie naprawili, ale jakieś tam pobudzenia czasem się pojawiają roll
Odpoczywam dużo. Na wyjazdach też.
A lubię się ruszać, żeby się nie zastać smile

74,625

Mysti> to chyba kwestia deski sedesowej. Moze trzeba kupić inną, bez metalowych mocowań. Inaczej się tego problemu nie pozbędziesz. Teoretycznie takie rzeczy powinny być nierdzewne, ale wiem jak oszukują. Sama kupiłam dozownik do mydła rzekomo nierdzewny wink  Zaczął rdzewieć bardzo szybko i brudzić zlew. Wypieprzyłam z hukiem lol

74,626

Mysti aż poszłam do łazienki zobaczyć jak ja mam to przymocowane i my to mamy białe, plastikowe.
Nie ma więc co tam zardzewieć.
Co do trybu życia, to ja też dużo się ruszam, bo ciężko mi usiedzieć na miejscu, ale za Tobą z tymi kilometrowymi spacerami i częstymi wyjazdami, bym nie nadążyła lol

74,627

HEYka DZIEWUSZKI

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSeteTjR9orlrNQCpsSE1_SACPjYs3zK2LUGw&s

Misty - też mam metalowe te osłonki do śrub w kiblu - czasami zbiera się tak troszkę rdzy smile

Markadia mnie już nic nie zdziwi 
Ci Żydzi tańczyli bezpośrednio po wyjściu z ICH cmentarza
Inna kultura - pewnie mają takie zwyczaje - może okazywali radość z odwiedzenia miejsca pochówku swoich przodków ... ???

Pozdrawiam WSZYŚCIUTKIE  bez wyliczanki

74,628

Witajcie smile

U mnie gorąco i słonecznie, na razie nie mam planów na dzisiaj, ale może coś mi wpadnie do głowy smile

Pozdrawiam wszystkie Netki  smile

MIŁEJ ŚRODY ŻYCZĘ

74,629

Witam się z Wami, ale widzę niewiele jest wpisów więc pozdrawiam Bache i Makadie i zmykam.
Zaglądnę później.
Miłego dnia wszystkim Netkom.

74,630

Witam serdecznie!

I znowu mamy upalny dzień.
Mnie wciągnęła wypożyczona wczoraj książka, kolejny trochę zwariowany kryminał Olgi Rudnickiej.
Ale teraz biorę się za obiad - ma być wegetariańskie leczo.
Markadia dobrze, że mi przypomniałaś o nasionkach pomidorów.
Teraz jest najlepszy czas by zebrać nasionka bo pomidorki są wygrzane, dojrzałe.

Dobrego dnia życzę:)

74,631

Hej, witam  smile

Asterko wbijam do Ciebie na wegańskie leczo smile od wczoraj jestem na diecie anty cholesterolowej wink

74,632

Kamoa> masz problem z cholesterolem? To tak jak mój mąż... od tygodnia kombinuje obiadki pod niego hmm  Nie za bardzo mi to odpowiada zwłaszcza, że ja nie cierpię kucharzyć tongue  Eh... a jak wygląda Twoja dieta?

74,633 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2024-08-28 15:19:16)

Tajemko po prostu muszę coś zrobić, a dietę dopiero czytam big_smile ja jestem z tych anty syntetyki, anty leki, muszę dojść do jakiegoś konsensusu.
Na pewno będzie dużo ziół, cyt; "Hipokrates powiedział : „Jeśli w przyrodzie jest choroba to w przyrodzie należy szukać na nią lekarstwa.”

74,634 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-08-28 15:50:54)

Kamoa tylko, że nie wszystko da się wyleczyć ziołami i lekami naturalnymi.
Ja gdybym przed operacją nie łykała syntetycznych przeciwbólowych, nie mogłabym funkcjonować hmm
Biodra też teraz mam sztuczne lol

Gorąco u nas jak diabli, a mi czas zlecial na robieniu papryki marynowanej do słoiczków.
Teraz jest tania papryka, a ja marynowaną uwielbiam, więc zrobiłam 9 słoiczków, 5 mniejszych i 4 większe smile
A Wy robicie jakieś przetwory?
Ale jutro jedziemy nad zalew, albo basen, to już postanowione big_smile

74,635 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2024-08-28 15:58:45)

Kamoa> mój mąż niestety z tych co liczy, że weźmie lek i mu przejdzie lol  Z tego co czytałam powinno się jeść co najmniej pół kg warzyw i owoców dziennie. Unikać cukru, tłustych, smażonych. Zrezygnować z czerwonego mięsa. Ja bym tez piła zioła i stosowała dietę, ale mój mąż z tym ciężko wink  Sama go pilnuję, by zabierał do pracy jakiś owoc albo pomidora do przegryzienia. Tylko, że to i tak mało...  Najważniejsze to powinien rzucić palenie! Ty tez palisz?

Markadia> nie wypowiem sie w tym temacie, bo nie robię przetworów.

74,636

Marka pisałam o sobie i tylko sobie, jestem zdrowa na ciele i umyśle (myślę) więc stosuję co stosuję, a że cholesterol nagle wyskoczył to też zastanawiam się czy aby pomyłki w laboratorium nie było wink 
Wiem, że przy tak mocnych schorzeniach jakie Ty masz, nie da rady bez syntetyku, ale to inna bajka.
Tajem dokładnie to co piszesz ale wyczytałam jeszcze taką ciekawość;
Cholesterol znajduje się we krwi – płynnej tkance łącznej docierającej bezpośrednio do większości komórek, nie tylko po to, by dostarczyć im potrzebnych substancji odżywczych, ale także po to, by w drodze powrotnej zabrać do wątroby substancje przeznaczone do wydalenia albo recyklingu. Cholesterol różnicuje się na dwie frakcje:
LDL to frakcja cholesterolu, której zadaniem jest utlenianie się, czyli związanie ze sobą każdej napotkanej w krwiobiegu wolnej cząsteczki tlenu.
HDL to frakcja cholesterolu, której zadaniem jest związanie ze sobą napotkanego w krwiobiegu utlenionego cholesterolu LDL i odprowadzenie go do wątroby.
W ten sposób cholesterol jako komplementarna całość pełni rolę przeciwutleniacza w organizmach ludzi i zwierząt.

Jest tylko jedna przyczyna wzrostu ilości cholesterolu – wzrost ilości wolnych rodników tlenowych. Inaczej mówiąc: zwiększony poziom cholesterolu we krwi nie jest patologią, lecz jest sygnałem, że ilość wolnych rodników tlenowych w organizmie przekroczyła bezpieczny poziom, w związku z czym fizjologiczny poziom cholesterolu we krwi nie wystarczy do ich utlenienia i wydalenia.
Klasyczną przyczyną wzrostu ilości wolnych rodników tlenowych w organizmie jest toksemia, w wyniku której następuje uszkodzenie komórek i uwolnienie z nich rodników tlenowych.
czyli przeciw utleniacze, wolne rodniki itd... będę teraz obczajać ..
Wyczytałam że orzechy brazylijskie są bdb, przetacznik leśny,  poczytaj o naturalnym ponoć, antyoksydancie Astaksantyna ??? muszę więcej poczytać..

74,637

Kamoa> mój lekarz mówił, że aby był niepokój to musi być ponad normę wszystkie cholesterole razem. Do tego co napisałaś jest jeszcze cholesterol całkowity i nie-HDL oraz powiązane z cholesterolem triglicerydy. Ja np. mam podniesiony sam HDL, pozostałe wartosci są ok, i lekarz mówił, że to nie jest nic niewłaściwego. Choć mnie osobiście to wprowadza w troskę, bo z roku na rok ten akurat cholesterol rośnie... i tylko ten HDL- żaden inny. Gdzieś czytałam, że są jakieś badania (ale nie uznane za naukowe), że im wyższy czynnik HDL tym większe prawdopodobieństwo demencji starczej. A patrząc na moją i tak słabą pamięć wink  to wcale nie jest to takie niemożliwe.

74,638

HEYka DZIEWUSZKI

https://i.pinimg.com/736x/dc/a6/0c/dca60c07328fc8d7ee8a0248c3299027.jpg

tiaaa cholesterol też potrzebny
wysoki poziom bywa też genetyczny

moja bratowa nie pali - nie pije no chyba ,że okazjonalnie kieliszeczek dobrego koniaczku
odżywia się zdrowo i ma niewiele mniejszy ode mnie wynik

Asterka jaki tytuł Rudnickiej czytasz ??  parę jej książek przeczytałam smile

zmykam dospać smile

74,639 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2024-08-29 09:01:53)

Cześć,

Basiu skowronku 5  wink

Tajemko też to wyczytałam, dodam jeszcze z tym HDL -em jest tak że, jeśli HDL-u jest 20% w cholesterolu całkowitym to jest ok. ja mam dokładnie tyle, jeśli jest go dużo ponad dużo, to fakt ponoć doprowadza do demencji czy Parkinsona, ale żeby nie było tak ładnie to LDL i trójglicerydów mam nadmiar. Z drugiej strony badanie powinno powtórzyć się kilkakrotnie w by sprawdzić jak się ma wykres, wszystkie czynności jak np; stres, jedzenie, wysiłek mają wpływ na wynik, co trzy tyg. postaram się zrobić badanie.

Mysti pytałam chłopaków, gdy ciężko odkręcić zardzewiałą śrubę to pomaga WD-40, jesli notorycznie rdzewieje to wymienić na nie rdzewkę.

Teraz doczytałam że był temat rent,13,14, chciałam tylko dopowiedzieć iż fajnie teraz jest, gdy emeryci mogą się dorobić, kilka moich koleżanek przeszło już na emeryturę, dostały odprawy, 13 teraz 14, dodatkowo dorabiają albo normalnie pracują dalej, jak mówią; teraz wiedzą że żyją, co dwie wypłaty to nie jedna, cieszę się z nimi że mogą na więcej sobie pozwolić, życzę im aby tylko zdrowie i chęci były jak najdłużej wink ( dotyczy dziewczyn samych, bez związku)

Pozdrawiam wszystkie serdecznie, dopijam kawę i idę na obchód.

74,640

Witajcie czeartkowo smile

Upału ciąg dalszy, więc wybieramy się na basen, obiadu nie muszę dzisiaj gotować, więc luzik smile
W nocy moje wnuczęta leciały samolotem do Tunezji, nic nie wiem jak im minął lot, ale pewnie wkrótce córka się odezwie.
Wakacje się kończą, a Im właśnie się zaczęły i to na dwa tygodnie polecieli smile

Pozdrawiam wszystkie Netki smile

Miłego czwartku życzę

74,641

Dzien dobry,
z kawusia dosiadam i ide na słonce.
Co do tematu cholesterolu, pojawiła sie inna szkoła smile w kontekscie diety ketogenicznej. Bracia rodzen propaguja tą wiedzę, lekarze.

Taja co do demencji, badania trwają. Ostatnio czytałam o białkach, ma nazwy amyloid i tau które powoduje spustoszenia w mózgu. Odkładaja sie złogi. Wiec temat jest złozony.

Dobrego dnia

74,642 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2024-08-29 14:37:01)

14.10 temper. na zewnątrz

https://i.postimg.cc/66jwTmGj/bb.jpg

Ło matko, jak w przybliżeniu na zdjęciu widać kurz, oj wstyd mi cool  nic trza iść wyszorować wink

74,643

Witam w upalny czwartek!

Przy takim upale to tylko chować się gdzieś w cieniu z czymś do poczytania.
A kryminały Olgi Rudnickiej na letnie upały są jak najbardziej odpowiednią lekturą bo są takie z porcją humoru.
Fajnie się czyta. Bachasiu przeczytałam już serię Natalii 5, Zacisze a teraz czytam Detektyw Matylda na tropie.
Postanowiłam przeczytać wszystkie książki tej autorki jakie są w bibliotece a na jesień wezmę coś ambitniejszego.

W temacie cholesterolu dodam, że równie ważny a może ważniejszy jest poziom trójglicerydów.
Dopóki trójglicerydy są w normie to nie ma się co przejmować.

Dziś przeżyłam zaskoczenie i szok; dowiedziałam się, że znajoma (ok.70 l) wdała się w romans z Afrykańczykiem ok. 40 l.
On przebywa w Polsce ale kończy mu się wiza.
Kobieta zlikwidowała już lokatę aby finansować ukochanego.
Czarno to widzę bo życie zawsze można sobie skomplikować a odkręcić sprawy już jest trudniej albo i niemożliwe.

To już wolę z tych ekscytacji kryminałki p. Olgi

Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę:)

74,644

Wróciłyśmy z basenu, nawet ja, lubiącą słońce i ciepełko, miałam już dość, ale dużo siedziałam w wodzie, w bąbelkach, więc nie odczuwałam tak mocno tego słońca smile
Jutro zapowiadają kolejny upalny dzień, lato trwa w najlepsze, nie odpuszcza big_smile

A gdzie podziewa się Bulinka od wczoraj Jej nie widać???

74,645

Cześć.
U mnie dziś 36 stopni w cieniu!

Kamoa> ooo tak, stres z pewnością tez ma na to wpływ. Ale jak go uniknąć, skoro jest wszędzie: w pracy, rodzinie...
Nierdzewki to mit (sama się przekonałam). Mój mąż tez twierdzi, że nie ma nierdzewnych rzeczy, że z czasem każda zaczyna rdzewieć... tym szybciej im więcej ma styczności z wodą.

Asterko> no właśnie mój lekarz powiedział coś podobnego, że dopóki pozostałe wartosci są w normie to nie mam sie czym martwić. Ale i tak czuję dyskomfort ze świadomością, że mi się z roku na rok ten HDL podnosi. Bo na chłopski rozum... czemu tak jest? W końcu po coś tę normę ustalili - prawda?
Romans z Afrykańczykiem i przelanie mu oszczędności to 100% problemy. Eh... tragicznie naiwne są niektóre kobiety hmm

Pozdrowionka dla wszystkich dziewczyn.

74,646

HEYka DZIEWUSZKI

https://www.cytatownia.pl/wp-content/uploads/2024/04/gify-na-piatek_18.gif

ojjj temperatury są wysokie  a i tak czuć już jesień w powietrzu

Asterka co kobitka użyje to JEJ  lol
miłość potrwa do ZERA na koncie  i tak się jej nie przetłumaczy
gdzie ona go wyhaczyła ?? smile smile 

Markadia i jak są wieści z Tunezji, że szczęśliwie dolecieli ??  hotel ok??   smile
wczoraj w "uwadze" był temat z Tunezji w jakim syfie zakwaterowali turystów

Kamoa niektóre moje koleżanki pracują nadal po przejściu na emeryturkę
albo opiekują się rodzicami ... ottt życie w realu smile

Pozdrawiam piszące i milczące smile

74,647

Heyka!!!

Bachasiu dosiadam z poranną kawą.
To że się nie przetłumaczy to wiem bo i córka jej tłumaczyła i przyjaciółka.
A znajomość zaczęła się oczywiście internetowo.
Obawiam się, że to wielkie uczucie może potrwać trochę dłużej niż do ZERA na koncie bo przecież jeszcze są kredyty.
Ale nic tu poradzić nie mogę.....

Zapowiada się piękny słoneczny dzień, życzę samych pozytywnych doświadczeń.

74,648 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2024-08-30 10:17:56)

Cześć.

Bacha> to prawda, że jesień już czuć. Ptaki podobno odlatywały już w połowie wakacji, o czym był artykuł i wg specjalistów to zwiastuje szybką i niefajną jesień. U mnie spadają już kasztany, a jarzębina była już w lipcu. Sianokosy zwykle były u nas z końcem sierpnia, a w tym roku były już z początkiem sierpnia. Niby upały, a jesień podejrzanie czai sie za rogiem wink  Gdy przyjdzie to z przytupem lol

Asterko> aż dreszcz przechodzi gdy sie czyta o tej naiwnej znajomej... szok.

A dla wszsytkich poranna modlitwa tongue

https://www.pozytywniej.pl/king-include/uploads/2023/02/256530-milego-piatku.jpg

74,649 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-08-30 11:19:52)

Witajcie w piąteczek smile

Kolejny upalny dzień, ale dzisiaj siedzę w domu.
Dziewczyny pytałam Was czy robicie jakieś przetwory, ale tylko Taja mi odpisała, że nie robi.
Ja zrobiłam 9 słoiczków papryki marynowanej i chyba jeszcze skuszę się na ogórki korniszony, pod warunkiem, że uda mi się kupić odpowiednio małe ogórki.

BaChasiu Moi dolecieli szczęśliwie, dzieciaki w samolocie spały, więc lot był spokojny.
Hotel mają 4 gwiazdkowy, ale taki, że składa się on z wielu małych budynków, tzw bungalowy, córka mówi, że są zachwyceni, bo jest to przy samiutkiej plaży, jest czyściutko, a dla dzieciaków na terenie hotelu jest też aquapark, dla dorosłych są dwa baseny, a wieczorami mają być jakieś tematyczne pokazy, połączone z imprezą.
Wczoraj wieczorem miałam z nimi czat, córka pokazała mi kawałek tego hotelu, pięknie jest smile
Będą tam, dwa tygodnie, aż Im zazdroszczę big_smile

MIŁEGO PIĄTKU ŻYCZĘ

74,650 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2024-08-30 11:39:25)

Markadia> może bym i robiła jakieś zapasy w stylu surówek. Wszak zimą do obiadu by się przydały, ale ja nie mam gdzie przechowywać. Nie mam piwnicy, a strych jest raczej nieużytkowy.
Też bym zazdrościła wink

74,651

Markadia teraz gdy mieszkam sama nie robię żadnych przetworów, jedynie zamrażam owoce i warzywa.
Przetwory są opłacalne gdy ma się własne zbiory z ogrodu czy działki i liczniejszą rodzinę aby to jedli.
Znajomi i tak obdarowują mnie nadwyżkami swoich przetworów to zawsze jakieś słoiki są.

74,652

Witam wieczorkiem i dobrej nocy życzę!

74,653

HEYka DZIEWUSZKI - witam w ostatnim dniu sierpnia

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRGWNa15fG2JeR87GaRgGvBesZbezg_2pPdRw&s

Markadia jak nie mam nic do powiedzenia na zadane pytanie - to się nie odzywam w temacie

TWOIM można zazdrościć takich wakacji smile  super smile

Asterka z własnych plonów i przy dużej rodzinie robi się przetwory do słoika smile

echhhh ta Twoja znajoma - rozum straciła całkowicie
no ale cóż "ogonek" ważniejszy od rozsądku

Taja wszystko w tym roku jest wcześniej o miesiąc   

Bulinka ależ długaśny post napisałaś smile

Pozdrawiam piszące i milczące 

74,654

Czołem Babeczki

Od środy miałam u siebie Franka, więc czas zajęty na maksa.
Zawsze staram się zapewnić mu jakieś atrakcje. Tym razem byliśmy w Funzeum i w Kolejkowie. Byliśmy tam już kiedyś,  jakieś dwa lata temu, ale teraz jako starszy, dużo inaczej to odbierał.
Przy tym upale to była świetna decyzja- kilka godzin w klimatyzowanym pomieszczeniu.
Wczoraj go odwiozłam, a dziś wybieramy się z córką i jej chłopakiem do Ustronia.
A props internetowych znajomości z oszustami też mam coś do opowiedzenia, ale innym razem, bo długa historia,  a piszę teraz z telefonu.
Przetworów żadnych nie robię. W sumie nie mam dla kogo.

Miłego dnia

74,655 Ostatnio edytowany przez Markadia (2024-08-31 09:14:58)

Witajcie sobotnio smile

U mnie dzisiaj ciepło, ale bez upału i dobrze, bo o 15 idziemy na urodziny do mojego Taty, a robi je na działce.
Będzie też grill  smile

Bulinko no nareszcie się odezwałaś, trzy dni Cię nie było, ale napisałaś bardzo krótko, co się dzieje????

BaChasiu jeśli ktoś zadaje konkretne pytanie, w jakimś temacie, to miło by było odpowiedzieć chociaż tak, albo nie, bo takie milczenie w temacie, dla mnie jest niewiadomą, czy w ogóle czytałaś big_smile

Ja kiedyś robiłam bardzo dużo przetworów, bo moi rodzice dawali mi sporo swoich produktów z działki.
Teraz jednak, już nie uprawiają zbyt dużo, bo wiadomo, są już starsi, nie miałby kto koło tego robić.
Ale teraz jeśli coś bardzo lubię, np marynowaną paprykę, a papryka obecnie u nas jest po 4 zł, kupiłam i zrobiłam kilka słoiczków.
Córka jeszcze namawia mnie na korniszony, nie wiem, zobaczę.
Tak samo jeśli dostanę grzyby leśne, też robię marynowane, bo lubimy.
Ale kiedyś, to miałam całą komórkę załadowaną sloikami big_smile

Miłej soboty życzę

74,656 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2024-08-31 10:51:49)

Chyba trochę będzie mnie mniej.Ze względu na opłaty pracownicze, które wciąż wzrastają musiałam zwolnić pracownicę. Wracam późno i zmęczona.Fizycznie czuję się lepiej,ale to już pisałam,tak więc daję rady.
Teraz stoję w kolejce wnukom w galerii na stoisku Wojantin po plecaki do przedszkola.
Co do przetworów,to tylko ogórki i to parę słoików.

74,657

Bulinko uff, no to oetchnęlam z ulgą, bo już się martwiłam smile
A czemu Ciebie bidulko postawili do kolejki, przecież masz chore nogi?
U mnie jest na odwrót, to za mnie stoją w kolejkach, ja podchodzę, jak już jest blisko smile

74,658 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2024-08-31 12:18:21)

Markadia córka biega za wnukami.
Kolejka poszła szybko.

74,659

Hej.
Wybieram się na urodziny więc nie mam czasu się wypowiadać. Na szybkiego przeczytałam Wasze wpisy, ale nie odniose się.
Miłego popołudnia wszystkim.

74,660

Wróciliśmy późno do domu.Chłopaki wybawili się za wszystkie czasy. Młodszy próbował mi uciec jak córka poszła ze starszym do WC. Zostawiłam przy stoliku zakupy, torebkę z kartą,pieniędzmi,dokumentami i w dlugą. Nie dogoniłabym Go,gdyby córka nie wracała. Najadłam się strachu. Fakt, że wszystko działo się w galerii,ale to przecież 2,5. - letnie dziecko .
Wrócę jeszcze do weków. Tak jak ktoś powiedział, że nie warto kupować i robić słoiki. Dlatego właśnie robię tylko troszkę ogórków kiszonych. W przyszłym roku będę miała już więcej owoców,to porobię dżemy. W tym roku mam 9 gruszek i z 10 jabłek z zeszłorocznie posadzonych drzewek.

74,661

HEYka DZIEWUSZKI

https://media.istockphoto.com/id/1309562023/pl/zdj%C4%99cie/kawa-niedzielna-z-przes%C5%82aniem.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=cTCdZhurl8dQtkXqISwv-tWrXamzAT21xiG9zIvuvik=

Bulinka echhh taka pogoń za uciekającym wnukiem - masakra smile
dobrze, że nikt Ci nie zwinął torebki smile

Markadia zawsze czytam co piszecie smile

Misty w wolnej chwili opisz takie oszustwo internetowe smile
pobyt w Ustroniu z nocowaniem ??? czy wróciliście ??

wczoraj byłam na Święcie Miasta
pogoda i liczni mieszkańcy dopisali - ekstra smile
dziś powtórka ?? smile 
Buziaczki dla WSZYSTKICH smile

74,662 Ostatnio edytowany przez bulinka_1969 (2024-09-01 14:06:09)

Witam!
Bachasiu fajna taka imprezka. U nas w pobliskim miasteczku jest zawsze w czerwcu tzw. Rychwalia. Tylko, że ja od lat jestem wtedy na turnusie heh...

U mnie dziś laba w domku. Piję kawkę, ugotuję obiadek i trochę pobuszuję w dokumentach. To są plany na cały dzień.

74,663

Witam,

Spontanicznie z starymi i młodymi wyskoczyliśmy do energylandii w Zatorze, i od razu z kopyta na samym wejściu wszyscy na speed coastera, matko święta ! myślałam że to ostatnie sekundy mojego życia  lol  nie da się obejść i skorzystać z wszystkiego, ale zabawa, krzyki, radocha była przednia. Ja to byłam wiecznie mokra, beczki, gondole, spływy były moje, zresztą każdy kto się decydował na te spływy, wychodził jak kaczka mokry, ale nie ważne to było, ważne że jest moc miejsca, i tu dała bym za organizację, informację, picie, jedzenie, wc i wszystko co potrzebne człowiekowi, ocenę na 6. Jeszcze tam wrócimy ale już z mocną ekipą by zaliczyć exstremalne coastery, jeden z nas zaliczył, żyje big_smile

Basiu tak, teraz wszędzie są jakieś festyny, święta, dożynki jest w czym wybierać smile
Marka też nie zaprawiam, ale zdarza mi się smile
Bulinko to fakt, opłaty za pracowników rosną w szybkim tempie.

74,664

Witam Was niedzielnie smile

U mnie dzisiaj pochmurno, ale słoneczko nieśmiało przebija, może się wypogodzi smile
Wczoraj byliśmy na imprezce urodzinowej mojego Taty, był grill, objadłam sie nawet za bardzo, ale cóż, tata tylko dokładał nam na talerzyki, to co upiekł na grillu,  wczesniej było ciasto, za dużo tego hmm
Połączylismy sie też na czacie, z córką w Tunezji, złożyła życzenia urodzinowe, a dziewczynki jedna przez drugą trajkotały jak to fajnie jest na wakacjach i co robiły big_smile
Moje szkraby na wakacjach:

http://www.pomniejszacz.pl/files/3e46b3ba-3dd9-4dcd-b449-2d2002.jpg
http://www.pomniejszacz.pl/files/456524243-887393933451674-8554.jpg

Bulinko no to miałaś faktycznie niezły probem, pilnować torebki, czy wnuka lol

Kamoa to ja tak samo, obecnie niby nie robię przetworów, ale zdarza mi się.
Teraz skusiłam sie na tą paprykę, bo lubimy bardzo marynowaną, a że była po 4 zł piękna, czerwona, wpakowałam do słoików, bo nie kupie tak tanio już takiej zrobionej, a po drugie co domowej roboty, to domowej roboty big_smile

Miłej niedzieli życzę

74,665

Marka fajniutkie fotki, śliczne szkraby smile
Wiesz ja nie kupuję w sklepie takich produktów, jeżdżę na targ, tam od  lokalnych rolników czy działkowców kupuję, są krzywe, nie równo wybarwione, robaczywe, droższe, i powiem Ci że naprawdę smakiem różnią się od kupionych w markecie.

74,666

Kamoa ja gdybym miała taką możliwość, też bym kupowała prosto od rolnika, ale u nas takich nie ma, bo nawet jak jest wieś, to ludzie już tam niczego nie uprawiają na większą skalę, tyle co w przydomowym ogródku dla własnego użytku.
Nie ma więc tego typu targowisk, jest zwykły targ i tam właśnie kupiłam tą paprykę smile

74,667

Czołem Babeczki

Marka--- fajne "Bąble"

Wczorajszy wypad do Ustronia był bardzo udany.
Pochodziliśmy, pomoczyliśmy nogi w Wiśle.
Przepyszny obiad zjedliśmy w knajpie po drodze na Równicę (część podjechaliśmy samochodem, potem pieszo).

Miłej niedzieli wszystkim życzę.

74,668

Zaczynam Wam zazdrościć: ta w góry,ta nad morze,ta do Energylandii,ta na basen... Tylko ja tu siedzę i kisnę hi ..hi ..

74,669

Mysti lubię jeździć do Ustronia, właśnie wybieramy się tam znowu w tą, albo przyszłą sobotę smile

Bulinko jak Ty byłaś nad jeziorem, też Ci zazdrościłam, bo wtedy ja kisłam w domu big_smile

Zaraz jedziemy z córką do naszego parku, na występy teatrów ulicznych, zawsze to jakaś odskocznia, zrobiło się pogodnie, więc szkoda siedzieć w domu smile

MIŁEGO POPOŁUDNIA ŻYCZĘ big_smile

74,670 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2024-09-01 15:33:22)

Cześć.

Bulinko> rozumiem chwile grozy. Dlatego właśnie jestem za tym by prowadzić dzieci na szelkach (niektórzy nazywają to niesłusznie smyczą). Wiem, że to kontrowersja dla niektórych, ale to ogromne poczucie bezpieczeństwa.

Kamoa> zazdroszczę Energylandii zwłaszcza, że ja nigdy się tak bawić nie będę ( z uwagi na chorobę lokomocyjną).

Markadia> to prawda, że jak Bulinka jeździła nad jeziora to my kisłyśmy w domu, a co gorsza niektóre kisły w pracy tongue

Pozostale pozdrawiam pięknie i kazdej z osobna miłego popołudnia.

74,671

Witam popołudniową porą!

Tajka ja też ten pomysł z prowadzaniem dzieci na szelkach uważam za rozsądny.
czasem naprawdę trudno zapanować nad takim rozbieganym malcem.
Fajnie się czyta, że sporo udanych wakacyjnych wyjazdów miałyście.
U mnie dzień mija pod kątem spraw rodzinnych.
Od piątku brat przebywa w szpitalu, zadzwonił wczoraj rano nareszcie ma telefon pod ręką i czas na kontakt z rodziną.
Brat interesuje się historią rodziny i też trochę o tym rozmawialiśmy.
Dowiedziałam się ciekawych faktów, poszperałam trochę w internecie.
Okazało się, że szkoła podstawowa do której chodziłam istniała już w wieku XVI.
A to taka wiejska szkoła, kto by pomyślał.
Czuję taki niedosyt, że kiedy jeszcze żyła babcia nie wypytałam o dawne dzieje.

74,672

Oczywiście żartowałam z tą zazdrością. Co do tych szelek,to jak ktoś ma zdrowe nogi,to daje radę,tak jak moja córka. Chociaż gdzie szelki jak my byliśmy w galerii i dzieci się bawiły.
Wreszcie zaczyna się rok szkolne. Młoda się rozchulała aż za bardzo, więc się Jej ukruci. Starsza zaś odsapnie jak wnuki będą w przedszkolu.

74,673

Wróciłyśmy z parku, było super smile
Byly pokazy teatrów ulicznych, a wisienką na torcie o 20 było przedstawienie grupy Freac show z Katowic.
Były m.in akrobacje na szarfie, na kole, nawet był pokaz gimnastyczny, gdzie dziewczyna wisiała na samym koku na linie, że Jej tych włosów nie wyrwało yikes
Wszystko to okraszone muzyką i kolorowymi światłami, pierwszy raz widziałam takie rzeczy na żywo, a nie w telewizorze smile

Co do szelek dla dzieci, mnie się to nie podoba, córka takich nigdy nie używała, a ma ich trójkę i jakoś daje radę big_smile

MIŁEGO WIECZORU ŻYCZĘ smile

74,674

Cześć smile
Dosiadam na minutkę z poranną kawą smile
Młody już dzisiaj do szkoły, tak szybko zleciały te wakacje.
Został mi jeszcze do dokupienia język niemiecki i kilka drobnych rzeczy, ale ogólnie wszystko już mam, czekam na pierwsze zebranie.
Lecę do pracy, miłego dnia Wszystkim smile

74,675

HEYka DZIEWUSZKI - witam wrześniowo smile

https://img1.picmix.com/output/pic/normal/2/3/9/6/11266932_ecd64.gif

Mamuśka -   ten Twój młody w której jest klasie ???

Markadia fotki wnucząt superaśne smile

nie mam nic do szelek dla dzieciaków - niektóre uciekają nie słuchają się rodziców
więc  dla bezpieczeństwa  lepiej tą "smycz" założyć

a co ja mam powiedzieć jak nigdzie nie wyjeżdżam  mogę tylko Wam zazdrościć pozytywnie smile

Kamoa u mnie też sprzedają rolnicy - na targu u nich jest zawsze kolejką po te "brudne z ziemi " warzywa smile

polecam "ZADRĘ" smile w Energylandii  lol

Asterka historie rodzinne powinno się znać ..
ostatnio rozmawiałam z najstarszym kuzynem - troszkę przekazał mi wojennych detali z życia naszych dziadków

Bulinka - Taja - Misty pozdrawiam jak i czytajace smile

74,676

Witajcie w nowym tygodniu smile

Nowy miesiąc, a dzień przywitał nas sporą mgłą, czuć już ewidentnie jesień hmm
Zawsze szkoda mi lata, bo to moja najulubieńsza pora roku smile

BaChasiu no patrz, byłam tu wczoraj wieczorem i miałam usunąć fotki, ale jak zwykle zapomniałam roll

Mamuśka U nas wakacje trwają jeszcze do końca września.Książek nie kupujemy, kupiła sobie córka jeden zeszyt na jakieś notatki, ale za to musi mieć tablet, no i laptop, tak się teraz studiuje smile

Pozdrawiam wszystkie Netki  smile

MIŁEGO PONIEDZIAŁKU

74,677 Ostatnio edytowany przez Kamoa (2024-09-02 14:58:35)

Cześć,

Wczoraj wieczorem latała mi mysz po salonie, dziś rano jest już wszystko na zewnątrz, oprócz narożnika i kina big_smile dokładnie wyczyściłam podłogę z jakichkolwiek okruszków, drzwi tarasowe otwarte na oścież, teraz może już spadać big_smile o ile nie odwiedzą jej koleżanki big_smile

Asterko co się stało bratu ?
Ja już kilka lat rysuję drzewo genealogiczne, potem odkładam i znów do tego wracam, od strony ojca mam dwie opcje, pierwsza to naturalna ojciec, dziadek, pradziadek, pra pra itd.. prowadzi do Skandynawii,  druga opcja, to że mój ojciec prawdopodobnie miał krew 'błękitną', wszyscy którzy mogli by coś więcej mi powiedzieć zmarli albo nabrali wody w usta. pamiętam z dzieciństwa jak w latach 70' był u nas kilkukrotnie jakiś jegomość, coś z ojcem omawiali, podpisywali, tato raz mi tylko powiedział "" widzisz dziecko, mogliśmy być/mieć""(dotyczyło niemieckiej firmy proszku do pieczenia)obecnie to potentat, niewiarygodne ale prawdziwe, wiem gdzie jest Stammbuch (rejestr rodziny) mojego ojca, ale pod żadnym pozorem, nie chcą mi go pokazać.. coś w tym jest.. grzebię dalej, byłam z siostrą w miejscu urodzenia ojca, ale niestety nie dość że widok opłakany, nikt nic nie wie, to patrzeli na nas jak na złoczyńców .... za komuny rozszabrowali, zniszczyli wiele zamków, folwarków na Dolnym Śląsku, ale dowiedziałam się że po wojnie, w 45 roku szlachta wyjechała do Niemiec, a moja babcia z dzieckiem (tatą) przyjechali tutaj.
Natomiast pochodzenie z mamy strony, te jest tutejsze z niedalekich okolic, rolnicy.

74,678

Witajcie.
Rok szkolny rozpoczęty co dało sie zauważyć w pociągu wink

Kamoa> ciekawa historia. Ja też grzebałam w drzewie genealogicznym, ale nie byłam w stanie dogrzebać sie dalej jak do prababci ze strony ojca. Niestety mam raczej czarne tajemnice w rodzinie i osoby, które mogły coś powiedzieć już nie żyją, a za życia tez nabierali wody w usta. Zakaz był mówienia o wielu sprawach. Moja mama coś tam wie jako zasłyszane, podsłyszane rodzinne tematy dorosłych wink  Akurat ja bym sie nie miała czym pochwalić bo to co mama zasłyszała to raczej jest karygodne. Stąd pewnie zmowa milczenia w poprzednich pokoleniach tongue  Ale z tego co sprawdzone, do czego udało mi się dotrzeć (system połączył) na stronie MH, to kilka pokoleń ze strony ojca matki. Każde pokolenie wstecz w tej linii ma niemiecko brzmiące nazwisko. Domniemam więc, że dawno temu przodkowie mogli pochodzić z Niemiec wink

Markadia> widziałam kiedyś na żywo taki pokaz jak kobieta wisiała, kręciła się na włosach. Nie wiem... ale dla mnie to nie była atrakcja wink  Mi to sprawiało ból od samego patrzenia lol   Niestety ja nie załapałam sie na zdjęcia wnuków wink

Wszystkie bez wyjątku pozdrawiam ślicznie i każdej z osobna miłego tygodnia.

74,679

Taja przecież ja nie usunęłam tych zdjęć, bo się zagapiłam, napisałam nawet o tym w porannym poście, tak, że możesz je zobaczyć smile

Co do występów, oprócz tego były inne pokazy, z szarfą, na kole, na rurze, ale takiej ruchomej.
No a oprócz tego opowiadali różne historyjki no i śpiewali.
Ale największe wrażenie zrobił na mnie występ dwóch młodziutkich dziewczyn, w takiej wielkiej, przezroczystej półkuli z wodą.
Był to pokaz gimnastyczny nad i w wodzie, pierwszy raz w życiu coś takiego widziałam.

74,680

U mnie też rozpoczęcie roku szkolnego.Na zeszyty i przybory wydałam 120 zł,a więc nie tak źle, a zeszyty z tych droższych. Plecak ma już czwarty rok. Kupiłam firmowy drogi,ale najlepiej wydane pieniądze. Po praniu wygląda jak nowy.

74,681

Markadia> ja pierdziele... faktycznie. Coś ostatnio jestem rozkojarzona czy roztrzepana... Nie wiem co się dzieje... szok!

74,682

HEYka DZIEWUSZKI

https://i.pinimg.com/736x/dd/95/63/dd9563ca41191cbea2d71722fe6cb88c.jpg

Kamoa ciekawe jest takie grzebanie w przeszłości - jeszcze się okaże , że jesteś spadkobierczynią tej niemieckiej firmy proszku do pieczenia lol

Markadia - Taja - Bulinka - buziaczki jak i pozdrowionka dla całej reszty MYCH

74,683

Dosiadam Bachaś smile do kawki.
Cześć dziewczyny smile
Młody jest w wieku córy Bulinki smile , chodzi do 2 ogólniaka.
Na dzisiaj mam plan zacząć wykopki buraczków, chciałabym je też pogotować, a jutro potrzeć i zaprawić smile
Co do genealogii rodzinnej, mój brat bardzo w tym drążył, dowiedział się, że prapradziadek zmienił nazwisko, by nie iść do carskiego wojska smile
Dobrego dziewczyny na dziś w każdą stronę, mykam. smile

74,684

Witajcie smile

U mnie ranek był pochmurny, ale teraz wyszło słoneczko I zrobiło się gorąco.
Współczuję dzieciakom, że muszą dzisiaj siedzieć w szkole.
A ja wczoraj kupiłam malutkie ogórki, idealne do korniszony, więc na prośbe córki, zrobiłam dwa duże słoiki, właśnie się pasteryzują.
I to będzie na tyle, jeśli chodzi o zaprawy w tym roku smile
Zbieram też nasionka z poszczególnych pomidorków, zebrałam też nasionka z ciekawego jajowatego pomidorka, bo chłopak mojej córki przyniósł nam takie z przydomowego ogródka.

MIŁEGO WTORKU ŻYCZĘ

74,685

Czołem Babeczki

Ufff, jak gorąco.
W dodatku przyszedł na mnie czas i kilka dni temu dopadły mnie pierwsze klimakteryjne uderzenia gorąca.
Jak sobie z tym radziłyście?

Obiecałam, że opiszę swoją przygodę z internetowym "kochasiem".

Kilka lat temu założyłam konto na portalu randkowym.
Odezwało się kilku facetów, ale ogólnie- porażka.
Jednym był zabójczo przystojny nie-Polak, żołnierz amerykański z Afganistanu wink tongue lol
Wiem, że podobam się facetom (ach, ta moja skromność lol ), ale nie ufam takim przystojniakom. Nie sądzę, żeby takie "ciacho" poleciało na starszą od siebie nieidealną babkę.
Od początku nie traktowałam go poważnie, ale wiadomości wymieniałam, bo fajnie było wink , choć podejrzewałam, że komplementy są nieszczere.
O tych oszustach wtedy jeszcze nic nie słyszałam.
Po jakimś czasie zapragnął mnie odwiedzić.
I tu wkroczyła koleżanka ze Stokrotek, która gdzieś tam wyczytała o takich przypadkach i mnie w tym uświadomiła.
Od tego czasu z premedytacją ciągnęłam tę znajomość, podpuszczając go coraz bardziej.
Suma summarum poprosił mnie o kilkanaście tysięcy dolarów, rzekomo po to, żeby móc dostać przepustkę i przyjechać do mnie.
Wtedy już przestałam być miła, wygarnęłam mu kim jest, za kogo go uważam. Jeszcze próbował grać niewinnego, że źle go oceniam, że to nie tak.
Potem nawet próbował mi grozić, ale nie przejęłam się już tym.

Posty [ 74,621 do 74,685 z 80,757 ]

Strony Poprzednia 1 1,147 1,148 1,149 1,150 1,151 1,243 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Netkafejka 40+ ... czyli dla dziewczyn po czterdziestce

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024