Aborcja - dla kobiet po... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MOJA NIESAMOWITA HISTORIA » Aborcja - dla kobiet po...

Strony Poprzednia 1 15 16 17 18 19 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,041 do 1,105 z 1,207 ]

1,041

Odp: Aborcja - dla kobiet po...
niki71 napisał/a:

Nie pisałam  o wypadkach czy o raku ale  o przypadkach gdy z góry wiadomo że dziecko będzie  ciężko upośledzone, lub urodzi się w rodzinie ,która nie ma warunków do jego wychowywania lub gdy matka go nie chce.To chyba jest różnica,ale widzę że dyskusja z tobą nie ma sensu .Nie odpowiedziałeś na moje pytania,co utwierdza mnie w przekonaniu  że większość przeciwników aborcji nie ma żadnych logicznych  argumentów.

A czy nikt z przeciwnikó aborcji nie zakłada, że DZIECKO BĘDZIE MIAŁO CUDOWNE, RADOSNE ŻYCIE???????
ZREZYGNOWALIBYŚCIE ZE SWOJEGO????
A co do dzieci z rodzin, które na to nie stać.Jeśli pijesz alkohol i palisz - możesz stracić zdrowie, jeśli kradniesz możesz trafić do więzienia, jesli jeździsz niebezpiecznie - możesz zginąc w wypadku.
Jeśli uprawiasz seks - możesz zajść w ciążę.PONOSIMY W ŻYCIU KONSEKWENCJE KAŻDEGO SWOJEGO WYBORU.
TU DODATKOWO ODPOWIADAMY ZA ŻYCIE PARTNERA Z KTÓRYM WSPÓŁŻYJEMY I ZA EFEKT TEGO WSPÓŁŻYCIA.
Za beztroskę i przyjemności się płaci.Więc trzeba się zabezpieczac podwójnie, ewentualnie wypić szklankę wody zamiast.

Zobacz podobne tematy :

1,042 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-06-18 10:25:48)

W Polsce to akurat jest cyrk, przez który trudno uniknąć problemów z niechcianymi ciążami.
Problemy z podwiązaniem jajowodów albo czasem nawet robi się problemy z założeniem spirali.
I co z tego wynika? No właśnie.
Kto by podwiązał jajowody kobiecie w wieku lat 21 , która nie rodziła?
Nie wiem, jak moja historia by się potoczyła, może bym wpadła bo tabletkami nie mogę się zabezpieczać , a prezerwatywa by nie zadziałała. I co wtedy?
Poleciałabym bo tabletkę 'po', ale co jeśli nie byłoby widać, że prezerwatywa jest uszkodzona? Wtedy aborcja
Nie uprawiać seksu? to jak odmawiać sobie prawa do udanego związku.
Takie przypadki są z drugiej strony jednak rzadkie. Myślę, że większość to aborcja bo ktoś nie zabezpieczył się a później nie wziął tabletki po.

Dziwi mnie, że Snake nie naskakuje na Kościół. Naprawdę, oni nie mają dzieci i nie płacą podatków. Co za egoiści, co za pustaki, co za wygodnictwo.
Może dlatego, że nie mają dzieci z powodu religii?
A moja religia nie pozwala mi tworzyć większej ilości niekochanych ludzi, kiedy jest tyle już żywych, którzy potrzebują rodzica.

A co do życia nieszczęśliwego. Wolałabym się nie urodzić gdybym miała mieć nieszczęśliwe życie.

1,043

NinaLafairy napisał/a:

Nie uprawiać seksu? to jak odmawiać sobie prawa do udanego związku.

Namówić faceta na wazektomię.Ta jest legalna.Ewentualnie na implant.

Dziwi mnie, że Snake nie naskakuje na Kościół. Naprawdę, oni nie mają dzieci i nie płacą podatków. Co za egoiści, co za pustaki, co za wygodnictwo.

Podatek to kwestia czasu.Od wiernych też.I bardzo dobrze.

A co do życia nieszczęśliwego. Wolałabym się nie urodzić gdybym miała mieć nieszczęśliwe życie.

Tego Nina nigdy, nikt nie będzie wiedział.Czasem dzieci urodzone w ekstremalnych warunkach są najszczęśliwsze na świecie.A te urodzone z miłości i w dobrobycie, kończą jako samobójcy.Każdy ma prawo spróbować i dać życiu szansę.

1,044

Wyobraż sobie Asterka że ludzie znajdują się w biedzie nie dlatego że piją  ale dlatego że  mało zarabiają,mają kredyty itp.Takie mamy u nas warunki w kraju,cóż może ciebie to nie dotknęło .A niechciane ciąże zawsze będą się przytrafiać mimo stosowania środków antykoncepcyjnych.I ja też wolałabym się nie urodzić  gdybym miała nieszczęśliwe życie,lub miałabym być kaleką.I tak samo nie urodziłabym dziecka gdybym wiedziała  że będzie żyło w nędzy  będzie ciężko upośledzone.A co do nieodpowiedzialnych rodziców to według Asterki i Snake to dzieci mają ponosić konsekwencje ich głupoty.Mają takich rodziców więc trudno niech cierpią i się męczą.I to jest miłosierdzie chrześcijańskie.

1,045

NinaLafairy napisał/a:

[ciach]Dziwi mnie, że Snake nie naskakuje na Kościół. Naprawdę, oni nie mają dzieci i nie płacą podatków. Co za egoiści, co za pustaki, co za wygodnictwo.
A moja religia nie pozwala mi tworzyć większej ilości niekochanych ludzi, kiedy jest tyle już żywych, którzy potrzebują rodzica. A co do życia nieszczęśliwego. Wolałabym się nie urodzić gdybym miała mieć nieszczęśliwe życie.

Coś Ci się pomyliło i to podwójnie. Kto niby nie ma dzieci. Księża? Ojej, mam wskazywać brudnym paluchem po nazwiskach księży z dziećmi smile No ale dobra, załóżmy stan idealny, nie mają dzieci. Tak, w propozycjach podatku bykowego osoby duchowne, które obowiązywał celibat były zwolnione z bykowego.
Po drugie, nie wiem kto Ci naopowiadał bajek, że osoby duchowne nie płacą podatków od dochodu. Trochę się zorientuj w tym temacie.
Twoja religia? Masz zarejestrowany związek wyznaniowy, kościół czy jak tam to zwać? Czy ta religia się nazywa - robię to co mi akurat jest wygodne?

niki71 napisał/a:

Nie pisałam  o wypadkach czy o raku ale  o przypadkach gdy z góry wiadomo że dziecko będzie  ciężko upośledzone, lub urodzi się w rodzinie ,która nie ma warunków do jego wychowywania lub gdy matka go nie chce.To chyba jest różnica,ale widzę że dyskusja z tobą nie ma sensu .Nie odpowiedziałeś na moje pytania,co utwierdza mnie w przekonaniu  że większość przeciwników aborcji nie ma żadnych logicznych  argumentów.

Mieszasz różne sprawy, takie z którymi nikt nie dyskutuje i takie dyskusyjne, wmawiasz je interlokutorowi, a potem mówisz, że rozmowa nie ma sensu. Masz zdecydowanie rację. Na głupie pytania, może być tylko głupia odpowiedź, a ja nie lubię się głupio wypowiadać.

1,046

Kościół jako instytucja nie płaci podatków. Poczytaj sobie na ten temat.
Nie muszę mieć żadnego związku wyznaniowego zawiązanego. Zauważ, że każda religia to bajka , więc co to za różnica czy wierzę w potwora spaghetti czy scjentologię czy katolicyzm?
Jeśli ktoś jest katolikiem to też dlatego, że tak mu wygodnie. Co za różnica?

Nie wiem z jakiego powodu czujesz się lepszy od innych, ale to widać.
Zapewniam Cię, że są bezdzietni z wyboru od których jesteś znacznie mniej przydatny światu i społeczeństwu.

Asterko, z wazektomią to świetny pomysł, ale trudny do wykonania.
Wiesz jak ktoś naprawdę nie chce mieć dzieci, naprawdę naprawdę jest to dla niego ważne no to znajdzie sposób. Ja znalazłam. Wiedziałam, że nie chcę , wiedziałam , że w Polsce to będzie trudne.
Wiedziałam też , że pewną kwotę będę musiała wyłożyć.
Fakt, że istnieje aborcja nie uspokajał mnie i nie sprawiał, że było mi łatwiej zaufać tradycyjnej antykoncepcji.

Mam mieszane uczucia co do aborcji, bo często wynika ona z nieodpowiedzialności, a nie prawdziwego pecha. I nie jestem pewna czy na dłuższą metę to taka świetna metoda. Jakoś nie chciałabym musieć się do tego uciekać.

1,047 Ostatnio edytowany przez Asterka10 (2013-06-18 14:02:33)

niki71 napisał/a:

Wyobraż sobie Asterka że ludzie znajdują się w biedzie nie dlatego że piją  ale dlatego że  mało zarabiają,mają kredyty itp.Takie mamy u nas warunki w kraju,cóż może ciebie to nie dotknęło .

Wyobraź sobie żyję sama z niepełnosprawnym dzieckiem i mam dochodu 1000 zł na osobę.I wydaję ponad 1000 na rehabilitację....
A niechciane ciąże zawsze będą się przytrafiać mimo stosowania środków antykoncepcyjnych.I ja też wolałabym się nie urodzić  gdybym miała nieszczęśliwe życie,lub miałabym być kaleką.

Ale nie każdy człowiek jest Tobą.Daj innym szanse życ,

I tak samo nie urodziłabym dziecka gdybym wiedziała  że będzie żyło w nędzy  będzie ciężko upośledzone.A co do nieodpowiedzialnych rodziców to według Asterki i Snake to dzieci mają ponosić konsekwencje ich głupoty.Mają takich rodziców więc trudno niech cierpią i się męczą.I to jest miłosierdzie chrześcijańskie.

Chrześcijańskiego miłosierdzia tu nie mieszaj.Dzieci zawsze ponoszą koszty głupoty rodziców - nie tylko biedy, ale rozwodów, alkoholizmu, choroby psychicznej.Mogą się urodzić 2 szczęśliwych ludzi i dorastać z 1 nieszczęśliwym i patologicznym.Przeżyć gwałt zbiorowy jako nastolatek. Miec wypadek.zachorować na stwardnienie rozsiane.Może mordujmy wszystkie dzieci , BO MOGĄ BYĆ NIESZCZĘSLIWE.tO JAKIEŚ PORĄBANE MYSLENIE.

Mam mieszane uczucia co do aborcji, bo często wynika ona z nieodpowiedzialności, a nie prawdziwego pecha. I nie jestem pewna czy na dłuższą metę to taka świetna metoda. Jakoś nie chciałabym musieć się do tego uciekać

DLATEGO BEDĘ PRZECIWNIKIEM ABORCJI.

1,048

NinaLafairy napisał/a:

Kościół jako instytucja nie płaci podatków. Poczytaj sobie na ten temat.
Nie muszę mieć żadnego związku wyznaniowego zawiązanego. Zauważ, że każda religia to bajka , więc co to za różnica czy wierzę w potwora spaghetti czy scjentologię czy katolicyzm?
Jeśli ktoś jest katolikiem to też dlatego, że tak mu wygodnie. Co za różnica?[ciach

Po pierwsze, to jakikolwiek kościół czy związek wyznaniowy ma dzieci? Rodzicami tych dzieci kto jest? Parafia, budynek kościoła, plebania?
W przypadku podatku bykowego nie ma mowy o kościele, Kościele ale o osobach duchownych. Rozumiesz różnicę między osobą fizyczną stanu duchownego, a osobą prawną stanowiącą związek wyznaniowy?
I fakt, poczytaj. Kościoły, w tym katolicki płacą podatki. Kościół jak każda osoba prawna prowadząca działalność charytatywną, oświatową czy opiekuńczą jest zwolniona z podatku dochodowego. Osoba prawna. Jest również zwolniona z podatków od nieruchomości jeśli są one obiektami kultu. Płacą jednak podatki od każdej innej nieruchomości lub podatek rolny jeśli są to grunty rolne. Księża na parafiach, a więc np. proboszcz, wikariusz płacą zryczałtowany podatek dochodowy uzależniony m.in. od liczebności parafii, niezależnie od tego ile członków parafii aktywnie uczęszcza do kościoła. Firmy kościelne prowadzą normalną księgowość i muszą odprowadzać podatki CIT, VAT. Osoby duchowne zatrudnione w instytucjach oświatowych płacą podatek dochodowy i składki ubezpieczeniowe na ogólnych zasadach.

Prywatnie możesz sobie wierzyć w co chcesz. W potwora spaghetti, wrózkę zębuszkę, św. Mikołaja, Dziadka Mroza, Jedi czy zielone ludki. Co nie czyni tego w żaden sposób dla żadnej instytucji państwa związkiem wyznaniowym, który ma z tego tytułu określone przywileje. Oczywiście ta nienawiść wśród niektórych skupia się na kościele katolickim, bo jest w Polsce najbardziej popularny za to pomija szereg innych kościołów, które mają do niego podobne zasady moralno - etyczne. Gdyby Ci przyszło do głowy zarzucać mi moherstwo czy inne zapatrzenie w katolicyzm, to wyprzedzająco informuję, że tak owszem, zostałem ochrzczony itp. O zgrozo wziąłem też ślub kościelny, ochrzciłem też swoje dzieci, posyłam je na religię, uczę "Ojcze nasz" ale tak poza tym jestem beznadziejnym katolikiem, bo do kościoła nie chodzę, wielu księży nie lubię, Radia Maryja nie słucham, chyba że dla rozrywki.

1,049 Ostatnio edytowany przez niki71 (2013-06-18 13:03:03)

To żyj sobie dalej Asterka za 1000 zł ze swoim  niepełnosprawnym dzieckiem,swoją drogą dziwne za co się utrzymujecie ,skoro wszystko wydajesz na rehabilitację. Mnie się tak cudnie pieniądze nie mnożą.Na szczęście moje dzieci są zdrowe ,a kiedy syn chorował  nikt mi nie pomógł,sama musiałam walczyć o każdy grosz.

1,050 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-06-18 13:08:08)

Czyli bycie księdzem, zwalnia z problemu nie robienia dzieci , które będą pracować na emerytury bo religia tak każe?
Ale jeśli ja wyznaje równie zmyśloną religię to mam być potępiana za to, że nie chcę dzieci i nie będą pracować na emerytury? Bo Ty uważasz, że moja religia jest gorsza?

Powtarzam, dużo bezdzietnych z wyboru ludzi jest lepszymi i bardziej przydatnymi dla społeczeństwa niż Ty.
Ja nie czuje się lepsza od matki z piątką dzieci, która nie pracuje zawodowo bo zajmuje się dziećmi.
Jest to jej wybór, robi w życiu to co chce i ciężko nad tym pracuje bo to trudne zadanie.
Ale już w drugą stronę często to nie idzie.

Rozumiem Asterko, Twój punkt widzenia w sprawie aborcji. Ja wciąż nie uważam , że powinna byc zakazana prawem. Ale nie będę klaskała też znajomej przy piątej z kolei aborcji.
Rozumiem też problem z moherami, bo jak ją skrytykowałam to była zaszokowana, że ja taka zacofana big_smile

niki71 nie przesadzasz trochę? Asterka naprawdę stara się dla syna i dają radę, wątpię by był nieszczęśliwy i żałował, że żyje. Bycie upośledzonym to nie jest żadna zbrodnia, a posiadanie chorego dziecka nie jest niczym uwłaczającym. A nawet jeśli miałaby pomoce od państwa czy cokolwiek to źle, że je bierze? Przecież na coś te państwo chyba jest do diabła.

1,051

Nie przesadzam mój syn przez kilka lat naprawdę ciężko chorował a pomoc od państwa jest żałosna ,420 zł zasiłek stały plus 150 pielęgnacyjny.Czy za to można godnie żyć i opiekować się dzieckiem? Na szczęście wyzdrowiał ale wiem ile biedy i upokorzenia przeżyliśmy kiedy nie mieliśmy na chleb.A mam męża i drugie dziecko ,ale to co on zarobił ledwo starczało,nie mieliśmy pomocy rodziny ,nikogo..Dlatego jestem za aborcją a słodzić sobie na forum to można.A prawdziwe życie to co innego.i nie wierzę że sama pomoc państwa starcza na  cokolwiek.

1,052

Asterka pracuje przecież.
A to co Ty powiedziałaś, zabrzmiało jak gdybyś chciała powiedzieć, że powinna była usunąć, bo dziecko jest upośledzone. A, że nie usunęła to bieduje i jest niepoważna w tym.
W aborcji chodzi o wolny wybór, nie u nakłanianie do aborcji

1,053

NinaLafairy napisał/a:

Czyli bycie księdzem, zwalnia z problemu nie robienia dzieci , które będą pracować na emerytury bo religia tak każe?
Ale jeśli ja wyznaje równie zmyśloną religię to mam być potępiana za to, że nie chcę dzieci i nie będą pracować na emerytury? Bo Ty uważasz, że moja religia jest gorsza?

Z punktu widzenia prawa tak, Twoje prywatne poglądy, które nazywasz religią są gorsze. Jak wypełnisz formalne wymagania do zarejestrowania związku wyznaniowego to wtedy będziesz mieć równorzędną pozycję do dyskusji z poglądami innych związków wyznaniowych. Na razie jednak są to tylko osobiste przekonania, których nikt nie musi brać pod uwagę. Z jednym wyjątkiem. Pójdziesz drogą świecką, o której tu już pisałem nie raz. Zbierzesz wystarczająco wielu "współwyznawców" popierających aborcję na życzenie żeby zmienić prawo. Dopóki jednak nie masz takiej grupy, to możesz za to dzięki wolności słowa i demokracji sobie dowoli ponarzekać. Tego Ci nikt nie zabrania.

A bycie księdzem zwalnia o tyle, że zwolennicy bykowego uznali, że takiego podatku płacić nie powinny osoby pozbawione możliwości posiadania dzieci przez przyczyny medyczne lub sformalizowane przyczyny religijne. Bo ksiądz podejmując się bycia księdzem musi wyrzec się kontaktów seksualnych, a w konsekwencji posiadania dzieci. Jak pisałem powyżej, załóż związek wyznaniowy, mianuj się kapłanką Kościoła na Rzecz Nieposiadania Dzieci i wszystko będzie ok. Jak zawsze, trzeba mieć papier, a nie czcze gadanie.

1,054

Ja mogę robić co chce Snake, nie muszę narzekać bo nie mam na co. Ja osobiście.
Bo ja nie mieszkam w Polsce.

1,055

niki71 napisał/a:

Nie przesadzam mój syn przez kilka lat naprawdę ciężko chorował a pomoc od państwa jest żałosna ,420 zł zasiłek stały plus 150 pielęgnacyjny.Czy za to można godnie żyć i opiekować się dzieckiem? Na szczęście wyzdrowiał ale wiem ile biedy i upokorzenia przeżyliśmy kiedy nie mieliśmy na chleb.A mam męża i drugie dziecko ,ale to co on zarobił ledwo starczało,nie mieliśmy pomocy rodziny ,nikogo..Dlatego jestem za aborcją a słodzić sobie na forum to można.A prawdziwe życie to co innego.i nie wierzę że sama pomoc państwa starcza na  cokolwiek.

Wyobraź sobie, że jestem sama.i nie mam męża, którego można byłoby pogonić do roboty.Bo mi się w głowie nie mieści, że facet nie znalazł sposobu, by zarobić na rodzinę.wiesz, nie porównuj sytuacji pojedynczego rodzica z chorym dzieckiem z pełną rodziną.ZAWSZE JEST KTOŚ KTO POSIEDZI Z DZIECKIEM BY DRUGIE MOGŁO PRACOWAĆ.
Nawet wymiennie i na czarno.Mój syn nie wyzdrowieje, ale ma takie samo do życia jak Twój który wyzdrowiał.
Jak czytam takie posty to mi się żoładek wywraca.

1,056

niki71 napisał/a:

To żyj sobie dalej Asterka za 1000 zł ze swoim  niepełnosprawnym dzieckiem,swoją drogą dziwne za co się utrzymujecie ,skoro wszystko wydajesz na rehabilitację. Mnie się tak cudnie pieniądze nie mnożą.Na szczęście moje dzieci są zdrowe ,a kiedy syn chorował  nikt mi nie pomógł,sama musiałam walczyć o każdy grosz.

Aż mnie zmroziło... Powstrzymaj się, proszę, od wycieczek osobistych tego typu i na takim poziomie.

1,057

NinaLafairy napisał/a:

Ja mogę robić co chce Snake, nie muszę narzekać bo nie mam na co. Ja osobiście.
Bo ja nie mieszkam w Polsce.

To zupełnie nie rozumiem po co się wypowiadasz na temat prawa obowiazującego w Polsce. Jakaś międzynarodówka wolnych macic?

1,058

Tak jak ja nie rozumiem po co Ty wykłócałeś się z innymi o Szwecję w której one w przeciwieństwie do Ciebie bywają, albo mieszkają.
Ach, głuptas ze mnie przecież wiesz wszystko lepiej od innych. Moralny ideał.

1,059

Ależ mnie Szwecja ani grzeje, ani ziębi. Ktoś przywołał ten kraj jako wzór cnót i swobód obywatelskich, z którego powinna brać przykład Polska. Grzecznie więc zwróciłem uwagę, że to kraj, gdzie jeszcze 40 lat temu stosowano eugenikę na ludziach. Może i jest to kraj, gdzie jest większa niż w Polsce wolność w dostępie do aborcji ale za to mniejsza w dostępie do alkoholu. Owszem, nie byłem w Szwecji i kto chce może mnie zasypywać przykładami ile alkoholu widział w Szwecji. Tylko czy to zaprzeczy faktom, że od dawna w Szwecji i Norwegii wprowadzono państwowy monopol na dystrybucję alkoholu, z tego prostego powodu, że obywatele się zapijali w sztok na skalę masową? Nie musiałem być w Szwecji żeby widzieć co potrafią wyczyniać Szwedzi, skądinąd ludzie na jakimś poziomie i wykształceni, kiedy trafiali do raju jakim jest Polska. Z tanim i powszechnie dostępnym alkoholem. Ja swoje w życiu wypiłem, piłem nie raz z tęgimi pijakami ale takiego dna do jakiego można dojść w piciu, to nie widziałem jak w wykonaniu Szwedów. Może to jakieś zbiorowe sumienie i te wyskrobane dzieci tak zapijali smile

1,060

Ja też widziałam w życiu szwedów odwiedzających Polskę i zapitych ich nie widziałam. Nie wiem czy nawet jedno piwo wypili. Także jak widzisz, Ty kilku widziałeś i ja kilku innych więc nie wszystko jest takie jakim można stwierdzić , że jest po kilku osobach.

1,061

Nie chcialam dalej ciagnac tej dyskusji, bo nie ma sensu przepychanka na puste hasla.
Ale Snake juz przesadzil.
Wiec .-po pierwsze. Po co nam wiecej dzieci? Znajdziesz dla nich prace? Bezrobocie wsrod mlodych wynosi przeszlo 20 %. W niektorych regionach siega 30. Placimy matce, ktora zamiast zarabiac i placic ZUS bierze pieniadze od panstwa. Potem cale spoleczenstwo oplaca edukacje, darmowe lecznictwo, dodatki na dziecko. Widze takie produkty bezmyslnej rozrodczosci na codzien. Dumna matka wielodzietna przywiozla doroslego syna, chciala mu zalatwic prace w Danii. Oczywiscie nic nie znalazl, nawet na czarno. Ludzie sa gotowi placic za zalatwienie nielegalnej roboty, na jedno legalne miejsce jest kilkaset, czasem przeszlo tysiac zgl?oszen z calego swiata.
Wiesz, rozumujesz jak muzulmanie. U nas zyc nie mozna, bo nie ma za co, jedzmy do innych krajow, i uczmy ich, jak nalezy panstwo organizowac.
W tej chwili jest juz duzy nadmiar ludzi,  ludzkosc przyrasta szybciej niz zasoby zywnosciowe. Np, Afryka - dzieci nie umieraja, bo sa szczepionki, wiec ludnosc wzrosla kilkukrotnie w ciagu ostatnich lat. Nie przybylo ziemi uprawnej.
Czy tego chcemy, czy nie, trzeci swiat puka do naszych drzwi. Moze jeszce nie do Polski, ktora jest takim europejskim "trzecim swiatem" - produkuje ludzi, nie daje im zatrudnienia.
Ze Szwecja sam zaczales, ja po kolejne bzdurze nie moglam dluzej wytrzymac. Widzialam w domach mase alkoholu, ale Tobie umknelo (nie chciales zauwazyc?) ze napisalam, ze tego nie pija. Widzialam fabrycznie zamkniete butelki, ktorych zawartosc wyparowala. Ot, taka kolekcja, dla przyjemnosci.
Czy Szwedzi pija wiecej niz Polacy ? Chyba w przeliczeniu na glowe tak. Ale nie zapijaja sie pod budka z piwem czy na przystanku PKS. To nasi rodacy maja opinie alkoholikow. Dlatego wiekszosc pracodawcow woli muzulmanow, bo nie pija. Oczywiscie najbardziej Filipinczykow, Wietnamczykow, Tamilow  itp. Doskonale wyksztalconych, znajacych po kilka jezykow.
W Szwecji mnie przestrzegano przed pijacymi rodakami.
Ja sama trzymam sie z dalka od polskiego towarzystwa, wlasnie z powodu alkoholu. Mam duze doswiadczenie na tym polu, jak sie bedziesz upieral, to opisze.
Skandynawowie sa ogolnie bardzo szczesliwymi ludzmi, znacznie bardziej sa pogodni i zadowoleni z zycia. Tez dlugo by o tym opowiadac.  Jest jeden niebezpieczny czynnik, na ktory nie maja wplywu. Przez wiekszosc roku cierpia na niedostatek swiatla. Dlatego taki wysoki jest odsetek samobojstw na Grenlandii. Ale radza sobie z tym dobrze. To przecietny Polak ( a juz Polka zwlaszca) jest smutny, stlamszony. Tyle radosci zycia co w Skandynawii nie widzialam nigdzie w Europie.
Staram sie ich zrozumiec, pare lat tu mieszkam. Poznaje kulture, czytam ksiazki - akurat w tej chwili Szweda - Moberga. Ale coz, zawsze sie znajdzie ktos, kto tu nigdy nie byl, kultury nie zna, ale wie lepiej.

1,062

femte napisał/a:

[ciach]Po co nam wiecej dzieci? Znajdziesz dla nich prace? Bezrobocie wsrod mlodych wynosi przeszlo 20 %. W niektorych regionach siega 30. Placimy matce, ktora zamiast zarabiac i placic ZUS bierze pieniadze od panstwa. Potem cale spoleczenstwo oplaca edukacje, darmowe lecznictwo, dodatki na dziecko. Widze takie produkty bezmyslnej rozrodczosci na codzien.[ciach]W tej chwili jest juz duzy nadmiar ludzi,  ludzkosc przyrasta szybciej niz zasoby zywnosciowe. Np, Afryka - dzieci nie umieraja, bo sa szczepionki, wiec ludnosc wzrosla kilkukrotnie w ciagu ostatnich lat. Nie przybylo ziemi uprawnej.

To w końcu gdzie Ty żyjesz? W Polsce, Szwecji czy Afryce? Świetnie, czyli zakładasz, że Polki nie muszą rodzić dzieci, bo robią to za nich aż nadto Afrykanki? Jakbyś mi jeszcze przetłumaczyła na chłopski co ma duży przyrost naturalny na innych kontynentach do sytuacji demograficznej w Polsce, to byłbym wdzięczny. Jak chcesz to sobie przeczytaj parę postów wyżej odnośnie konstrukcji systemu emerytalnego w Polsce, a potem objaśnij mi co ma do niego ilość murzynków Bambo na świecie...
No i z radością widzę kolejny inteligentny argument za aborcją. Aborcja jako narzędzie walki z bezrobociem. Idę pogonić żonę żeby szybciej szła po to piwo dla mnie, bo już na sucho nie idzie tego czytać.

femte napisał/a:

Wiesz, rozumujesz jak muzulmanie. U nas zyc nie mozna, bo nie ma za co, jedzmy do innych krajow, i uczmy ich, jak nalezy panstwo organizowac.

Jak ja kocham takie uogólnienia. Katolicy to, muzułmanie tamto, żydzi owo...

femte napisał/a:

Ze Szwecja sam zaczales, ja po kolejne bzdurze nie moglam dluzej wytrzymac. Widzialam w domach mase alkoholu, ale Tobie umknelo (nie chciales zauwazyc?) ze napisalam, ze tego nie pija. Widzialam fabrycznie zamkniete butelki, ktorych zawartosc wyparowala. Ot, taka kolekcja, dla przyjemnosci.
Czy Szwedzi pija wiecej niz Polacy ? Chyba w przeliczeniu na glowe tak. Ale nie zapijaja sie pod budka z piwem czy na przystanku PKS. To nasi rodacy maja opinie alkoholikow.

Ty naprawdę uważasz, że kultura picia ma coś wspólnego z alkoholizmem? Obalenie taniego wina na przystanku nie czyni człowieka alkoholikiem, za to regularne ale ponoć kulturalne wychylanie butelki dobrego whiskacza w kapciach, przed telewizorem może jak najbardziej. Wiesz, to spożycie alkoholu na głowę w krajach skandynawskich nie bierze się znikąd. Ten alkohol naprawdę nie przenika do ich organizmów drogą osmozy z zamkniętych szczelnie butelek. Jak już tam jesteś, to może pogadaj z miejscowymi o powodach dla, których takie kraje jak Szwecja i Norwegia zdecydowały się na tak drastyczne kroki jak specjalna polityka dystrybucji alkoholu, a przez chwilę nawet całkowita prohibicja. Może to jakieś skandynawskie koboldy robiły krecią robotę grzecznym i poukładanym obywatelom smile
I jeszcze co do kultury picia. Nie wiem czy znasz jakiegoś alkoholika? Ja znam wielu. Wychowałem się w miasteczku, gdzie piło się powszechnie. Miałem ojca alkoholika i teścia. Jeśli myślisz, że dla osoby żyjącej z alkoholikiem to jakaś specjalna różnica czy wlewa w siebie ten alkohol pod budką z piwem czy w eleganckim pubie, to się grubo mylisz.

1,063

Nie radzę dyskutować z tym panem famte.
Jemu zależy na emeryturze tylko .

1,064

Snake napisał/a:

Wiesz, to spożycie alkoholu na głowę w krajach skandynawskich nie bierze się znikąd. Ten alkohol naprawdę nie przenika do ich organizmów drogą osmozy z zamkniętych szczelnie butelek. Jak już tam jesteś, to może pogadaj z miejscowymi o powodach dla, których takie kraje jak Szwecja i Norwegia zdecydowały się na tak drastyczne kroki jak specjalna polityka dystrybucji alkoholu, a przez chwilę nawet całkowita prohibicja.

Potwierdzam! Pisze aktualnie z Finlandii - dystrybucja i sprzedaz alkohol jest scisle kontrolowana i zmonopolizowana przez panstwo - powodem jest ograniczenie spozycia. Co sie o Finach mowi w tej kwestii nie bede nawet przytaczac;)

Natomieast w kwestia prorodzinnej jest tak - BARDZO dobra pomoc dla rodzin, od poczecia do 17 roku zycia - moge wymieniac jak ktos zechce, w zwiazku z czym duzo jest rodzin wielodzietnych. Dosc popularne sa adopcje, rowniez dzieci "z importu", aborcja legalna i wykonywana do 12 tygodnia (czasem pozniej jesli sa powazne powody) w szpitalach panstwowych.

Tyle doniesien ze Skandynawii.

1,065 Ostatnio edytowany przez beaf73 (2013-06-19 15:21:06)

no i zaczęła się dyskusja o hodowli ludzi... kogo nie należy prokreować ze względu na choroby, miejsce zamieszkania, itp.
Listę person non grata na tym świeci można by tworzyć wg subiektywnych odczuć, poglądów.
Historia zna już takie listy "niepożądanych", kojarzą się z mrocznymi czasami ludzkości.

NinaLafairy napisał/a:

Znowu te nie uprawianie seksu? To jest absurd. Już mówiłam o tym wcześniej, i nie tylko ja.

no tak, z dwojga złego albo :
- pozbawić kogoś szansy życia
albo
- pozbawić się możliwości przyjemności (seksu)
absurdem jest tylko pozbawienie sie możliwości seksu.
Cóż takie czasy,
można powiedzieć schyłkowe.
Rozwój nauki jest wykorzystywany przez silniejszego, dążącego do zaspokojenia własnych doraźnych potrzeb, w pozbyciu się słabszego.

Mussuka napisał/a:

Potwierdzam! Pisze aktualnie z Finlandii ....

Natomieast w kwestia prorodzinnej jest tak - BARDZO dobra pomoc dla rodzin, od poczecia do 17 roku zycia - moge wymieniac jak ktos zechce, w zwiazku z czym duzo jest rodzin wielodzietnych. Dosc popularne sa adopcje, rowniez dzieci "z importu", aborcja legalna i wykonywana do 12 tygodnia (czasem pozniej jesli sa powazne powody) w szpitalach panstwowych.

Tyle doniesien ze Skandynawii.

do 12 tygodnia a czasem PÓŹNIEJ (??!!??)
przecież wtedy to już tylko w kawałkach można wyciągać, rączka po rączce, mózg, jedna nóżka, druga, "elementy człowieka"... bo ktoś ma "poważne powody" żeby się go pozbyć.
to się nazywa postęp społeczny.... raczej zacofanie społeczne.

Hipokryzja na usługach komercji.

Zbrodniarzy, morderców, uważamy że nie należy skazywać na karę śmierci,
ale tych którzy głosu nie mają.... można.

1,066

beaf73 napisał/a:

ale tych którzy głosu nie mają.... wolno.

No właśnie...

A do osób, które twierdzą, że chrzanić serduszko, liczy się mózg - mózg i układ nerwowy ma nasze dziecko/płód/zlepek/however już w 4 TYGODNIU ŻYCIA PŁODOWEGO.

1,067

Dla mnie kara śmierci jak najbardziej i to wahania.

A co do tego seksu, to jest absurd z wielu powodów. Chociażby dlatego, że to NIGDY się nie stanie.
Ludzie to istoty z popędem seksualnym, nie uprawianie seksu niszczy związki, życie czasem nawet osobie , która chce a tego nie robi, Nikt na to nie pójdzie, trzeba by zmienić ludziom mózgi na inne i naturę zmienić.
Więc tak to absurd,
Tak samo jak mówienie 'takie mamy czasy' otóż nie. Żadne czasy w przeszłości nie były lepsze od tych.

A o hodowli ludzi tutaj też pan pro-life mówił.

Ty Babo jesteś jednym z bardziej sensownych osób, które są przeciw aborcji w tym temacie.
Ja stoje jedną nogą tu drugą tam. Nie lubię decydować za kogoś co ma robić. Są skrajne przypadki w których ja wiem, że sama bym usunęła ciążę (i to nie gwałt ani zagrożenie życia tylko cudem wpadnięcie), dlatego daleka jestem od osądzania.
Jak ktoś chce aborcji i ma kasę to ją zrobi. Już mówiłam, że znam dziewczyny co kilka miały i to w Polsce.
One są kompletnie bezmyślne trzeba przyznać, skoro im nie szkoda płodu to dziwie się , że im nie szkoda kasy. . . Ale co zrobisz? Ich życie.

1,068

NinaLafairy napisał/a:

Dla mnie kara śmierci jak najbardziej i to wahania.

A za co jak najbardziej ? smile

oczywiście dojedziemy do morderstwa... potem definicji morderstwa, ograniczeń, wyjątków, specjalnych sytuacji, subiektywnie bądź nie, ocenianych.
Do tego definicja w jaki sposób jednoznacznie udowodnić winę, uniknąć niesprawiedliwych osądzeń.
Cały gąszcz przepisów, reguł,  zależności wyjątków i ....sprzecznych zapisów.
Chyba lepiej powiedzieć "NIE, to też człowiek, nikt nam nie dał prawa osądzić go na pozbawienie życia"
To samo w odniesieniu do płodu/zarodka/dzieciątka/istotki however smile

1,069

Dla mnie również kara śmierci i również bez wahania. Koszt utrzymania więźnia to jakieś 70 zł DZIENNIE!!! Wyobrażacie to sobie? Człowiek zapier... uczciwie całe życie i nie stać go na wakacje za taką kwotę, a taki gnojek jeden z drugim wypoczywa sobie za naszą kasę i jeszcze skargi pisze do Strasburga, że mu ciasno, że siłowni nie ma... yikes No co to ma być? Wdowom z małymi dziećmi, domom dziecka, szpitalom te 70 zł dziennie dorzucić i będzie super.

A za co kara śmierci? Za pedofilię, za gwałt, za znęcanie się nad zwierzętami. Z morderstwem można mieć dylematy, które opisała beaf, ale w tych trzech przypadkach nie ma opcji, żeby coś stało się np. w obronie własnej. To są jednoznaczne przypadki okrucieństwa dokonanego na osobach słabszych i bezbronnych, a dla potworów zdolnych do czegoś takiego nie powinno być litości. Ja przynajmniej nie życzę sobie takich bestii na świecie, po którym chodzi moja córka, żadnej litości bym nie miała i cholernie mi z tego powodu nie-przykro.

1,070

NinaLafairy napisał/a:

Nie radzę dyskutować z tym panem famte.
Jemu zależy na emeryturze tylko .

He, he, bardzo ciekawe spostrzeżenie wobec osoby, która od kilkunastu lat pracy nie zapłaciła ani jednej składki emerytalnej smile Ja jestem wolny strzelec z wolnym zawodem więc tkwię w niszy, której jak na razie państwo nie każe płacić składek emerytalnych. Oczywiście drugą stroną medalu jest to, że ja nie przejdę na emeryturę. Mnie państwo polskie nie będzie płacić emerytury. Jest to mój świadomy wybór ale rozumiem, że nie każdy tak chce, ludzie oczekują państwa opiekuńczego. To co pisałem o emeryturach dotyczy więc nie mnie, a innych, bo ja już tak mam, że potrafię się wczuć w ludzkie problemy smile Tak na marginesie dodam, że wszelkie zawirowania systemu ubezpieczeniowego najboleśniej uderzą w kobiety. Bo one przechodzą z mniejszej pensji na emeryturę, bo mają mniej lat składkowych, bo im najwięcej będzie się wydłużać czas pracy. Chłopy sobie poradzą smile, a jak nie to i tak żyją krócej. Drogie, młode panie w wieku rozrodczym. Ja wiem, że to bardzo ciężko myśleć o tym co będzie za lat 30-40 ale mniemam, że co sobie dziś nie urodzicie, to za lat kilkadziesiąt dostaniecie z nawiązką... figę z makiem.

1,071 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-06-19 20:46:02)

Są różne sytuacje w życiu, a sąd powinien zamiast być maszyną być nieco bardziej elastyczny i znam takie przykłady.
Tak się składa beaf73, że swego czasu nie dość , że bardzo głęboko siedziałam w historiach o zbrodniach, biografiach morderców to jeszcze znam ich osobiście bo wychowałam się koło więzienia dla najgorszych psycholi.
Moja rodzina w owym więzieniu pracowała a panowie skazani lubili drzeć się z okna.
I tak jak Baba mówi 367 skarg napisali w 2011, kiedy jeszcze o tym rozmawiałam z szefem.
A bo budzą ich pięć przez 6 hałasami, a bo to i tamto.
Są różne przypadki.
Znam faceta, który jeszcze kiedy kara śmierci w Polsce była , zabił brutalnie 5 facetów.
A to dlatego, że oni zabili i zgwałcili jego siostrzenice. I byli bezkarni bo mieli kontakty. On wiedział , że to oni.
I znalazł ich i zabił. Jednemu wyrwał serce.
I sam zgłosił się na policje. Nie dostał kary śmierci, ale dożywocie właśnie z powodu powodów jakimi się kierował. I tutaj to popieram. Facet nie jest marudnym i roszczeniowym więźniem sprawiającym kłopoty tak poza tym.

Ale są inne sprawy gdzie nie widzę innego wyjścia. Weźmy pewną babkę w Stanach (nazwisko mi umknęło) zwabiła małą dziewczynkę do domu, zgwałciła ją tubką pasty do zębów i młotkiem , analnie i dopochwowo, a później tym młotkiem tłukła po głowie w rytm błagań dziecka o litość, aż zabiła dziecko i wyrzuciła ciało do śmietnika.
Siedzi w więzieniu, nie czuje się winna bo Bóg jej wybaczył i jest szczęśliwa.
Podczas gdy podatnicy ją utrzymują.
Ona ma prawo żyć?

Mamy prawo skazać kogoś na kare śmierci i mamy prawo osądzić drugiego człowieka. My też jesteśmy ludźmi więc tym bardziej wiemy co znaczy ból ofiary i tym bardziej wiemy jak bezduszny musi być oprawca. Dlatego mamy prawo skazać go na śmierć. Są ludzie i potwory, ale wszystkie potwory są ludźmi. Trzeba je usunąć.
I gdybym miała wybierać życie jakiejś gnidy, czy życie zarodka to wybór chyba jest prosty.
Z zarodka może coś porządnego wyrosnąć.

Człowiek nie człowiek nie znaczy, że z miejsca zasługuje na życie i szacunek. "Człowiek" to tylko gatunek.

Ja widzę, ze nie potrafisz się wczuć Snake. I nie wiem o co Ci chodzi kiedy mówisz o 'fidze z makiem" ale pewnie o jakiś nonsens.

1,072

BabaOsiadła napisał/a:
beaf73 napisał/a:

No właśnie...

A do osób, które twierdzą, że chrzanić serduszko, liczy się mózg - mózg i układ nerwowy ma nasze dziecko/płód/zlepek/however już w 4 TYGODNIU ŻYCIA PŁODOWEGO.

Albo może inaczej - w 4 tyg życia płodowego jesteśmy w stanie dowieść istnienia tegoż. W okresie 7-9 tydzień można już zaobserwować synapsy... Co oznacza tylko tyle, że na ten moment mamy technologię, która w takim czasie pozwala nam coś takiego dostrzec. A nie to, że wcześniej tego nie ma...

1,073

Posłuchaj mądrego faceta z jednej partii, który powiedział, że tak zabezpiecza się na starość - płodzi dzieci i ma nadzieję, że nie dadzą mu one zdechnąć na starość pod płotem. To w przypadku najmniejszej komórki społeczeństwa jaką jest rodzina. W skali całego społeczeństwa takimi opiekuńczymi dziećmi jest duża ilość młodych ludzi w wieku produkcyjnym, która wytwarza dochód, z którego utrzymuje się starych ludzi. Nie ma dzieci, nie ma opieki na starość. Niektórzy być może zakładają, że faktycznie młodość, uroda i zdrowie trwa wiecznie?
Mnie takie podejście minęło jak miałem 19 lat. Musiałem przez prawie rok patrzeć jak powoli umiera ukochana osoba, niewiele starsza ode mnie. To był szok, uświadomienie sobie, że śmierć to nie jest domena jakichś niewyobrażalnie starych i pomarszczonych ludzi. I wiesz, od tamtego czasu żyję z piętnem śmierci. Nie wiem czy tamta śmierć była przypadkowa czy może jest jakieś obciążenie genetyczne i jutro na swoich wynikach badań nie zobaczę wyroku. Widziałem jednak jak ktoś kto długi czas cierpi niewyobrażalny ból mówi - ja nie chcę umierać. Nie mówił - ja już nie chce cierpieć, chce żeby się to skończyło. Od tamtej pory prawie codziennie myślę o śmierci, jak to będzie wyglądać, czy będzie coś po czy nie. I wcale mi takie myśli nie przeszkadzają. Wręcz przeciwnie. Zrozumiałem, że życie jest kruche i ważne. Że liczy się każdy gest wobec bliskich osób. Że wychodząc rano z domu trzeba wycałować dzieci, bo nigdy nie wiadomo czy się wróci. Ja długi czas odfajkowywałem kolejne przeżyte lata na zasadzie - uff, udało się jeszcze trochę. I wiesz co mi dało wielki spokój? Dzieci, bo zrozumiałem, że dzieci to jest nieśmiertelność. To jest część mnie, która będzie żyła i się rozpleniała po świecie. Nie inne rzeczy, które w życiu robię, a akurat to co robię zapewne przetrwa mnie jeszcze długo jak ja zniknę. Ale to jest, było i będzie martwe.

1,074

nocnalampka napisał/a:
BabaOsiadła napisał/a:
beaf73 napisał/a:

No właśnie...

Albo może inaczej - w 4 tyg życia płodowego jesteśmy w stanie dowieść istnienia tegoż. W okresie 7-9 tydzień można już zaobserwować synapsy... Co oznacza tylko tyle, że na ten moment mamy technologię, która w takim czasie pozwala nam coś takiego dostrzec. A nie to, że wcześniej tego nie ma...

No a nawet JEŚLI przed 4 tygodniem tego mózgu nie ma, to i tak zanim się kobieta zorientuje, że jest w ciąży, zanim się umówi na tę aborcję, to już jest grubo po 4 tygodniu.

1,075

Ja nie dążę do nieśmiertelności bo nie ma we mnie strachu przed śmiercią.
Jedna osoba umarła mi na rękach kiedy ją reanimowałam.
Miałam rękę na sercu tej osoby i czułam kiedy stanęło. Widziałam śmierć z bardzo bliska.
Umarło już pięć osób dla mnie najbliższych, jednej jest już bliżej niż dalej.
Wciąż, nie chcę mieć dzieci bo dzieci to nie jest dla mnie nieśmiertelność czy opieka na starość.
Życie Dalajlamy nie jest bezwartościowe bo nie ma dzieci, zauważ i to co on robi nie jest martwe, nawet filmy z Monroe nie są martwe.
Przywiązujesz wagę do swoich wartości i nie obchodzi Cię , że ktoś może mieć inne. Umniejszasz je bo nie są Twoje.
Nie potrzebuje dzieci by zabezpieczyły moją starość.
Zauważ , że to nie zawsze się dzieje.
Moja ciotka ma 59 lat, jej mąż zmarł a córka ukochana egoistka roku zostawiła ją. I kobieta, która założyła rodzine, miała męża rówieśnika skończyła w pustym domu z kotami. Sama.
Podobnie jak ja kiedyś skończę.
Z tą różnicą, że za moje pieniądze będę mogła sobie kupić towarzystwo jeśli najdzie mnie na to ochota.
Posiadanie dzieci to jest najwyższa wartość w życiu, dla niektórych ludzi. Dla innych jest tym co innego.

1,076

BabaOsiadła napisał/a:
nocnalampka napisał/a:
BabaOsiadła napisał/a:

No właśnie...

No a nawet JEŚLI przed 4 tygodniem tego mózgu nie ma, to i tak zanim się kobieta zorientuje, że jest w ciąży, zanim się umówi na tę aborcję, to już jest grubo po 4 tygodniu.

A to już inna sprawa zupełnie. Swoją drogą ze zwykłej ciekawości zaczęłam się zastanawiać jak przebiega aborcja, kiedy jeszcze nie widać zarodka - bo nawet jeszcze nie płodu. Ja zorientowałam się w 5 tyg, ze jestem w ciąży i jeszcze nie było widać zarodka. Był pęcherz płodowy, ciałko żółte, ale zarodka na dobrym usg nie było jeszcze widać. Jakby test "sikany" zadziałał za pierwszym razem, to wiedziałabym o ciąży w 3 tyg... No i hipotetycznie ide w tym 3t.c., czy nawet już w 5t.c. do lekarza i choć zarodka nie widać, to ciąża ewidentnie jest no i jeśli chciałabym i żyła w kraju gdzie można, to jak usunąć dziecko, którego jeszcze sprzęt nie łapie? Ktoś wie? Tak z czystej ciekawości pytam.

1,077

Chyba tabletkami jakimiś?

1,078

W UK do 9 tygodnia stosuje sie tabletki poronne.

1,079

adlernewman napisał/a:

W UK do 9 tygodnia stosuje sie tabletki poronne.

noo jak w UK to oczywiście,
a US to są takie tabletki które się stosuje nawet do 99 roku.

1,080

Alder, dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości.

1,081

beaf73 napisał/a:

do 12 tygodnia a czasem PÓŹNIEJ (??!!??)
przecież wtedy to już tylko w kawałkach można wyciągać, rączka po rączce, mózg, jedna nóżka, druga, "elementy człowieka"... bo ktoś ma "poważne powody" żeby się go pozbyć.
to się nazywa postęp społeczny.... raczej zacofanie społeczne.

Hipokryzja na usługach komercji.

ale tych którzy głosu nie mają.... można.

A zaskoczyc Cie teraz? Pomimo, ze ta aborcja jest legalna i az do 12 tygodnia, jest tu o wiele rzadziej wykonywana niz w Polsce te nielegalne:) Malo ktora kobieta decyduje sie, bo nie ma takiej potrzeby. Panstwo pomaga w utrzymaniu dzieci i rodzinom i samotnym matkom. Nawet mlode dziewczyny nie boja sie i NIE WSTYDZA rodzic dzieci. Szkola ich nie wyrzuci, rodzina nie wyklnie,  sasiadki palcem nie beda wytykac a zapomoge dostana wystarczajaca na to co dziecku potrzebne.

Te aborcje sa raczej kwestia zdrowotnego zagrozenia dla plodu badz zycia matki.

Aha..i nie znajduje sie tu noworodkow i wiekszych dzieci na smietnikach albo w innych pojemnikach.

1,082

NinaLafairy napisał/a:

Asterka pracuje przecież.
A to co Ty powiedziałaś, zabrzmiało jak gdybyś chciała powiedzieć, że powinna była usunąć, bo dziecko jest upośledzone. A, że nie usunęła to bieduje i jest niepoważna w tym.
W aborcji chodzi o wolny wybór, nie u nakłanianie do aborcji

Nigdzie nie napisałam że powinna była usunąć,żle zrozumiałaś to co napisałam.Podziwiam matki które zajmują się niepełnosprawnymi dziećmi ale ja nie urodziła bym dziecka gdybym wiedziała że będzie  ciężko upośledzone.I chodzi mi właśnie o wolny wybór aborcji.Może trochę głupio napisałam,jeśli  obraziłam Asterkę to pszepraszam.Tylko ja strasznie nie lubię jak ktoś chce mi narzucać swoje poglądy.

1,083

beaf73 napisał/a:

no i zaczęła się dyskusja o hodowli ludzi... kogo nie należy prokreować ze względu na choroby, miejsce zamieszkania, itp.
Listę person non grata na tym świeci można by tworzyć wg subiektywnych odczuć, poglądów.

Mam do tego bardzo osobisty stosunek... gdyby moim rodzicom zabroniono prokreacji to nie musiałabym się męczyć. A tak co? Żyję, i nawet o eutanazję nie mogę prosić. Na szczęście miałam dość rozumu żeby swoich trefnych genów dalej nie przekazywać więc przynajmniej ta linia nieudaczników wymrze... oby jak najprędzej...

Umrzeć, umrzeć, jak to będzie cudownie! smile Nie będzie strachu, rozczarowania... Po co takie życie? Ktoś mi jakieś dobrodziejstwo zrobił? No litości...

1,084

brzydulla napisał/a:
beaf73 napisał/a:

Mam do tego bardzo osobisty stosunek... gdyby moim rodzicom zabroniono prokreacji to nie musiałabym się męczyć. A tak co? Żyję(...)

Umrzeć, umrzeć, jak to będzie cudownie! smile Nie będzie strachu, rozczarowania... Po co takie życie? Ktoś mi jakieś dobrodziejstwo zrobił? No litości...

NO litości - i to (ponoć) LEKARZ mówi?
Nie chcesz żyć - zakończ te nie chciane życie. SPRÓBOWAŁAŚ i nie podoba Ci się. BYWAJĄ tacy - statystyki o tym mówią - a oni BEZ problemu sprawę rozwiązują. Nie słyszałam o skazaniu samobójcy za targnięcie się na własne życie.
Nie masz dostępu do leków? Jako lekarz recepty nie możesz sobie załatwić?
W takim przypadku nie EUTANAZJĘ się stosuje (bo zdaje się, że fizycznie to Ty zdrowa do obrzydzenia jesteś).
"Sala samobójców" mi się przypomina - gdzie nie różowowłosa Sylwia stanowiąca wręcz przymus dążenia do samozagłady ginie, a wrażliwy i odrzucony Dominik.
PEWNIE - to twoich rodziców wina, że NIE PRZEWIDZIELI co z Ciebie wyrośnie.
JAK bardziej można odsunąć od siebie odpowiedzialność za jakość własnego życia?
Ciekawe jakby można wyłapywać te ewentualnie nieudane jednostki - jak w konzetrationlagrach? Selekcja - co 10, a może co 5 w rzędzie?
ZABRONIĆ prokreacji - ciekawy pogląd...

1,085 Ostatnio edytowany przez brzydulla (2013-06-23 09:33:25)

A tak, zabronić prokreacji!

Brak umiejętności społecznych może być wskazaniem do eutanazji, tak czytałam...

A wiesz, skazują samobójców, na przymusowy pobyt w psychiatryku. W przypadku nieudanej próby samobójczej. A z lekami najłatwiej o taką.

Anhedonia napisał/a:

PEWNIE - to twoich rodziców wina, że NIE PRZEWIDZIELI co z Ciebie wyrośnie.
JAK bardziej można odsunąć od siebie odpowiedzialność za jakość własnego życia?

Słyszałaś o czymś takim jak geny? Dziedziczenie talentów,cech osobowości? Zdradzę Ci tajemnicę - jak odziedziczysz trefny zestaw to możesz zaharować się na śmierć a i tak nic z tego nie będzie.

PS. Zamierzam spróbować głodówki i środków na odchudzanie.

1,086

Wiesz, znam przypadek młodego chłopaka. Chciał popełnić samobójstwo, to poszedł do lasu i powiesił się na drzewie. Tak skutecznie, że znaleźli go dopiero po paru tygodniach. Znam też gościa co młodzieńcem będąc dowiedział się, że właśnie zostanie ojcem. Był w trudnej sytuacji rodzinnej, w trudnej sytuacji materialnej, dopiero studiował, a tu taki news. Najpierw zajął się piciem, a jak już odpowiednio się spił poszedł na odludzie i podciął sobie żyły. I kiedy tak krew z niego wyciekała, a on czekał na śmierć nagle dotarło do niego jak głupie jest to co robi. Zawiązał sobie przeguby i wrócił. Został dobrym mężem, dobrym ojcem, a to dziecko co go zaskoczyło jest jego oczkiem w głowie. A nie było to wcale łatwe, bo jak pisałem jego sytuacja była mocno skomplikowana. Dziś mówi, że nigdy nie żałował tego, że te przeguby w ostatniej chwili zawiązał.

1,087

Snake
najpierw moje skladki ubezpieczeniowe. Placilam dwadziescia kilka lat. Najpierw, krotko, na etacie. Potem wlasna firma, placone co miesiac, pod koniec to bylo przeszlo tysiac zlotych miesiecznie, plus podatki. W tym okresie nie chorowalam, bo firmy nie zostawisz dluzej niz 3-4 dni, a to sie nie oplaca, wiecej latania po lekarzach, potem do ZUS-u. Nie chodzilam po lekarzach - leczylam sie sama, bo moge.
Teraz te dowody wplaty leza sobie ladnie popakowane, w Polsce, i pewnie nie dostane z tego ani grosza.  Bo wole zrezygnowac z polskiej emerytury, zeby mi nie opodatkowali dunskiej.
W tej chwili  jestem wspolwlascicielem firmy, ktora placi ZUS 5 osobom.
Negatywne zdanie o mieszkancach innych krajow maja Polacy wszedzie. Zwlaszcza ci, co jezyka nie znaja, nie wiedza nic o kraju. Wszedzie slyszlam, jakie te angole, irole, wiatraki (lub tulipany) glupie. Albo, ze to "mutanty". A ich dobre samopoczucie wynika z tego, ze nie rozumieja, co sie wokol dzieje. A ja nieraz, slyszac komentarze miejscowych, skrecalam sie ze wstydu, ze jestem Polka.
Mnie czesto rodacy zarzucaja - ty z Dunczykami trzymasz. Nie trzymam, ale rozumiem ich racje.
Legendy o prohibicji w Szwecji rozpowszechniaja ludzie wywaleni za pijanstwo.
Dlaczego z taka wyzszoscia piszesz o "murzynkach Bambo"? Kiedy mieszkancy Afryki z powodzeniem konkuruja z Polakami na rynkach pracy w Unii. Mimo, ze maja utrudnienia - musza miec specjalne zezwolenia na prace i pobyt. Ale sa dobrze wyksztalceni, znaja po kilka jezykow. Sa pracowici, nie pija tak jak Polacy.
Problem nadmiaru ludnosci dobrze zrozumieli Chinczycy. Zrobili to brutalnie, ale skutecznie. Przerwali zaklete kolo rozmnazania i biedy. Bo ludzi jest za duzo. Nie ma sensu oplacac ich wychowania, jak nie ma gwarancji, ze bedzie dla nich praca. Z Polski wyjechalo juz 2 (a nawet wg, niektorych 2,5) miliona ludzi. Pieniadze wyrzucone w bloto.
A lepiej, zamiast w ludzi, zainwestowac w swinie. Korzystniej byloby w jakas nowoczesna technologie, bo da wieksze zyski. Ale pozostanmy przy swiniach. Swinie sprzedac do Chin - biora kazda ilosc, tylko trzeba ich traktowac powaznie. Za mieso dostajemy kase, sa miejsca pracy. Jak zabraknie rak do pracy, bez obaw, ludzie sami przyjada. Mozna wybierac, jakich sie chce.Wyksztalcenie, jezyki. Mozna odpowiednio ustawic polityke emigracyjna - np, pozwolenie na ?pobyt zwiazane z praca - nie ma pracy, pozwolenie sie konczy. Ja bym osobiscie zakazala islamu, i kazala podpisywac zoobowiazanie do przestrzegania praw panstwowych, nawet jezeli kloci sie to z religia.
To, czego w nadmiarze, zawsze mozna dostac za darmo. W tym wypadku - ludzie. Wiem, ze to cyniczne, ale  tak to dziala.
Pani wielodzietna, o ktorej pisalam, rodzila kolejne (6) dzieci, podczas gdy ja pracowalam, placilam ZUS i podatki. Efekt jest taki, ze dwudziestoletni syn bez pracy od dwoch lat, teraz corka konczy szkole, tez bez pracy. Matka oficjalnie bezrobotna, pracuje na czarno w Danii. I teraz mnie prosi - znasz jezyk, ludzi, poszukaj dla niego roboty.  Juz nie bylo obrazy, ze ja z Dunczykami trzymam. A co ja moge zrobic - chlopak nie zna nawet angielskiego - swoja droga, jak on szkole skonczyl. Bez prawa jazdy, bez zawodu. Po co ta pani beztrosko kolejne dzieci rodzila, nie przyszlo jej do glowy, co potem? Teraz nie tylko ona, ale i jej dzieci sa oplacane z moich (tj, firmy) podatkow i ZUS-u.
Doswiadczenia z alkoholikami mam dosyc. Nawet mialam, ze tak powiem, miedzynarodowa afere z panem, okreslonym przez lekarza jako "profesjonalny alkoholik". Oczywiscie byl to nasz rodak. Pracowalam dla angielskiej firmy - nawet zwolali specjalne posiedzenie w piatek wieczorem. W Danii - wciagnieta (przez firme angielska) dunska policja.  Musialam rozmawiac z Anglia, latac po dunskich posterunkach, komunie, szukac lekarza. Podczas, gdy kolega trzymal pijaka, zeby przez okno nie wyskoczyl. Skonczylo sie tym, ze firma kazala nam sie ewakuowac do hotelu.

1,088

Wyczyny polaków w UK miałam okazje widzieć w zeszłym tygodniu znowu.

1,089

Jeszce o aferze alkoholowej, bo to zabawne. 
Zostawilismy alkoholika, on sobie poszedl na miasto. Kolega zapomnial czegos w mieszkaniu - zabralismy tylko wartosciowe rzeczy.
Wrocil sie na chwile do mieszkania. Wpadla brygada antyterrorystyczna, kilkunastu ludzi. Dom obstawiony, kilka samochodow na ulicy. Na szceszcie wytlumaczyl, ze nie o niego chodzi.
Podejrzewam, ze angielska firma narobila za duzo szumu, wiec dunczycy zadzialali nadmiarowo.

1,090

femte napisał/a:

Snake
najpierw moje skladki ubezpieczeniowe. Placilam dwadziescia kilka lat. Najpierw, krotko, na etacie. Potem wlasna firma, placone co miesiac, pod koniec to bylo przeszlo tysiac zlotych miesiecznie, plus podatki. W tym okresie nie chorowalam, bo firmy nie zostawisz dluzej niz 3-4 dni, a to sie nie oplaca, wiecej latania po lekarzach, potem do ZUS-u. Nie chodzilam po lekarzach - leczylam sie sama, bo moge.
Teraz te dowody wplaty leza sobie ladnie popakowane, w Polsce, i pewnie nie dostane z tego ani grosza.  Bo wole zrezygnowac z polskiej emerytury, zeby mi nie opodatkowali dunskiej.

Chciałaś, płaciłaś. Ja 15 lat pracuję i składki nie odprowadziłem ani jednej. A nie, zapomniałem, że kiedyś musiałem się do stażu zatrudnić na etat więc przez rok płacili za mnie składki. Dawno, to zapomniałem.

femte napisał/a:

Negatywne zdanie o mieszkancach innych krajow maja Polacy wszedzie. Zwlaszcza ci, co jezyka nie znaja, nie wiedza nic o kraju. Wszedzie slyszlam, jakie te angole, irole, wiatraki (lub tulipany) glupie. Albo, ze to "mutanty". A ich dobre samopoczucie wynika z tego, ze nie rozumieja, co sie wokol dzieje. A ja nieraz, slyszac komentarze miejscowych, skrecalam sie ze wstydu, ze jestem Polka.
Mnie czesto rodacy zarzucaja - ty z Dunczykami trzymasz. Nie trzymam, ale rozumiem ich racje.

Skąd wywnioskowałaś, że dla przykładu ja mam negatywne zdanie o innych nacjach? Bywałem w Niemczech, Szwajcarii, Austrii, Czechach, Włoszech, Grecji i za wyjątkiem jednej wizyty w Niemczech wywiozłem miłe wspomnienia o tubylcach. A z Niemcami to też tylko z jednej bytności mam złe wspomnienia, kiedy byłem jeszcze w NRD. Nie żeby mi coś zrobili, po prostu byłem w szoku, bo przyjeżdżając z tzw. komuny w Polsce zobaczyłem co to znaczy naprawdę zastraszone społeczeństwo. Potulność, strzelanie obcasami, ordnung i czmychanie na sam widok milicji. Ten wyjazd pozwolił mi zrozumieć skąd się wziął Hitler. Bo jak po latach odwiedzałem już wschodnie landy po zjednoczeniu, a dalej landy zachodnie, to już można dać się oszukać. A ilu Ukraińców i Białorusinów poznałem, co prawda na ich wojażach w Polsce. Bardzo fajni ludzie, w ogóle czuję do braci Słowian pokrewieństwo dusz.

femte napisał/a:

Legendy o prohibicji w Szwecji rozpowszechniaja ludzie wywaleni za pijanstwo.

O ile ja ignorant wiem, w Szwecji nie ma prohibicji (choć była) ale jest polityka ograniczenia podaży alkoholu. Oczywiście wiem też, że wprowadzono ją zapewne z powodu legend rozgłaszanych przez pijaków, koboldy i leśne skrzaty.

femte napisał/a:

Dlaczego z taka wyzszoscia piszesz o "murzynkach Bambo"?

A co Ci się nie podoba w pięknym wierszu rodaka?

femte napisał/a:

Mozna odpowiednio ustawic polityke emigracyjna - np, pozwolenie na ?pobyt zwiazane z praca - nie ma pracy, pozwolenie sie konczy. Ja bym osobiscie zakazala islamu,

Wolność i swobody obywatelskie, nie ma co...

Co do alkoholików, to wiesz, nie ucz ojca dzieci robić smile Ja się wychowałem wśród alkoholików, w mieście pijaków, a pierwszy bym na ulicę wyszedł gdyby ktoś w naszym kraju wpadł na pomysł ograniczenia dostępu do alkoholu. Po prostu alkohol jest dla ludzi mądrych. Co prawda mój tatko głupi nie był i zawsze zachodziłem w głowę co go w nałóg wpędziło. No może za dużego wyboru nie miał żyjąc wśród pijaków, alkoholików. Dodam, że nie piszę tu o żadnym marginesie społecznym. Mój tatko był np. szanowanym i lubianym nauczycielem. A jakie imprezy robili nauczyciele w szkole po lekcjach... Zresztą milicja dawała przykład, pod koniec służby flaszki szły w ruch i po 15-tej radiowóz rozwoził denatów po domach. A tam w bramie już małżonka ze szmatą i przy całej ulicy męża milicjanta po gębie, po tyłku (bo już w zasadzie na czworakach zmierzał do domu). Zresztą teść wtedy przez parę lat służył w milicji ale nie dał rady. Zwierzył mi się kiedyś przy kielichu smile, że nie dał rady tyle pić i to nie jakiejś tam wódy ale mocny bimber z konfiskat albo spirytus. Na szklanki. A ja ile razy jako nastolatek 100 kg ojca zalanego w sztok holowałem przez całe miasto albo wyciągałem z knajp. I co? I nic, to był najukochańszy ojciec jakiego mógłbym sobie wyobrazić.

1,091

A no ten wierszyk o murzynku Bambo głupi jest, ale ludzie używają go czasem złośliwie nie w pozytywnym wydźwięku.

1,092

Wiesz, ja wolę napisać murzynek Bambo niż postulować zakazanie, zapewne na terenie światłej Europy, jednej z największych religii świata. I co bym osobiście nie myślał o tej religii czy o jej niektórych wyznawcach, to na tak wybitnie światły, demokratyczny i nowoczesny pomysł bym nie wpadł. Pomijam już to, że przypisywanie negatywnych cech całemu islamowi ma się tak jak ocenianie katolików po czynach prawosławnych, albo oskarżanie luteran za zbrodnie Inkwizycji...

1,093

Zapoznaj się z islamem. Islam to z założenia nie jest wielce kochana i słodka pokojowa religia. Sorry. Niestety. Nie wszyscy są tacy wiadomo. Ale jednak ta religia to może być zagrożenie jak faszyzm czy rasizm, bo się wiąże z dzieleniem na lepszych czy gorszych. To  jak gdybyś mówił 'ale demokracja, być nazistowskich spędów zabraniają' . Cóż. Masz swoje zdanie.
Ja sama czasem mówię 'murzynek Bambo w domu' ale wiadomo, że nie w negatywnym kontekscie.

1,094

Poważnie? To odpowiedz mi na takie pytanie. Ilu ludzi w historii zabili chrześcijanie, a ilu muzułmanie? Czas start!
Pytanie pomocnicze. Ile państw europejskich, a niech tam ogólnie tzw. świata zachodniego w ciągu ostatnich 100 lat zostało napadniętych przez siły zbrojne jakiegoś państwa, gdzie dominuje islam? Ile państw "islamskich" w tym samym okresie zostało napadniętych przez tzw. Zachód, wyrosły przecież na religii pokoju?
Kto stworzył i finansował Al-Ka?ide będziesz wiedzieć? Kto nadal jej płaci za eskapadę do Libii wiesz? Kto daje kasę na żołd i broń tzw. bojownikom o wolność w Syrii (zresztą też wyznających islam) też wiesz? Chcesz parę linków obrazujących co za tą kasę od miłującego pokój świata robią w Syrii? Czyżbyś uważała, że ktoś kto płaci za zabijanie jest niewinny, a tylko ten co pociąga za spust?

1,095

Och Boże Snake, Ty przecież wszystko wiesz lepiej. Że ludzie co dzieci nie mają nie są pożyteczni , ale sam podatków nie płacisz. Bo Szwecja to be, ale tam Ciebie nie ma., Bo Islam WCALE nie przeszkadza i nie narzuca się .
Jeszcze nic nie było 'wielkiego' ale ja znam tych ludzi osobiście i widziałam  osobiście różne sytuacje dziwne.

1,096

Pewnie, ze Snake wszystko wie najlepiej. Najpierw mnie sie czepial, ze zadnej skladki nie zaplacilam w zyciu, i ze jestem darmozjadem. A teraz sie przyznaje, ze sam nie placi. Ksiadz pewnie...
A muzulmanow to pewnie na obrazku widzial...  Wyglada na to, ze cala wiedze ( o Szwecji, muzulmanach, mieszkancach Afryki) czerpie z Frondy albo Naszego Dziennika. Szkoda czasu na dyskusje.

1,097

Jak to nie płacę podatków? Płacę. Nie płacę składki emerytalnej, bo nie muszę. Akurat ode mnie państwo jej do tej pory nie zechciało, ja emerytury od państwa nie chcę, więc taki układ mi pasuje. O co kaman?
A co do islamu. Wypominanie islamowi, że jest ponoć agresywny w ustach potomków najbardziej krwiożerczej i ekspansywnej religii jaką był rzymski katolicyzm jest doprawdy co najwyżej śmieszne. Zlaicyzowane społeczeństwa zachodu są sobie same winne rozpychaniu się islamu wśród imigrantów. Dla nich jest to po prostu naturalne i to zlaicyzowanie jest im tylko na rękę. Jak oglądałem kiedyś filmiki z muzułmańskich obyczajowych patroli na ulicach Londynu, to się omal nie zadławiłem piwem jak sobie wyobraziłem działalność takich patroli na ulicach polskich miast. Zapewne nad wyraz krótką i bolesną... Ale, ale co do tej agresywności. Odrobiłaś już lekcję z tego kto, kogo ostatnio napadał? Bo wiesz, Irak, Afganistan, Libia. W Bośni też jacyś prawosławni miłośnicy pokoju wymordowali troszkę muzułmanów. To znalazłaś jakie państwo zachodnie ostatnio muzułmanie napadli?

1,098

Po raz kolejny w tym wątku prosimy o powrót do właściwego tematu. Wątek jest ciekawy, szkoda byłoby go zamykać przez niesfornych użytkowników - dlatego informuję, że dalsze wypowiedzi bez związku z tematem będą usuwane, usunięcie ich autorów też bierzemy pod uwagę.

1,099

Czy  wątek jest ciekawy? Może tak.Snake wszystkim stara się narzucać swoje poglądy,wszystko wie najlepiej.Jak mu nie pasuje jakieś pytanie to nie odpowiada bo jest głupie,albo zbacza z tematu  i zaczyna pisać o czym innym.Zresztą na temat aborcji tyle jest dyskusji i debat w naszym kraju i co to zmienia?A to że jak ktoś  ma pieniądze to wyjedzie i usunie,a jak nie ma to musi urodzić.I znów dzięki ustawie obecnie obowiązującej mamy tak, że kto ma kasę da radę.Pogoda dla bogaczy.A aborcje były są i będą tyle że nie dla wszystkich.

1,100

niki71 napisał/a:

Snake wszystkim stara się narzucać swoje poglądy

Coś Ci się pomieszało i poplątało. Poczytaj ten wątek jeszcze raz, jak trzeba jeszcze raz, to może doczytasz, że określiłem się wyraźnie jako zwolennik obecnego kompromisu prawnego w temacie aborcji w Polsce. Jak wyglądają konkrety tego kompromisu pewnie wiesz. I tyle. Ten kompromis wygląda tak jak wygląda, bo jest odzwierciedleniem poglądów społeczeństwa i elit politycznych na ten temat, czyli że większość Polaków odrzuca możliwość aborcji na życzenie czy z tzw. przyczyn ekonomiczno-społecznych. Szanuję, że ktoś może mieć na ten temat odmienne zdanie, co nie oznacza, że je rozumiem. Jednak zasady współżycia społecznego, państwa prawa i demokracji wskazują, że ta mniejszość jeśli chce przeforsować swoje zdanie musi się zmienić w większość. I tego jak widzę wielu nie potrafi zrozumieć, tylko potrafi pluć na swój kraj. A już rozbraja mnie jak się na ten temat wymądrza ktoś kto już w tym kraju nie mieszka. Niech się martwi o prawo do aborcji w miejscu swojego zamieszkania.

1,101

A mnie rozbraja jak martwi sie o emerytury ktos kto na nie nie daje pieniedzy. I jak obraza bezdzietnych z wyboru. No ale coz. Snake wszystko wie najlepiej.
Aborcja byla i bedzie. Ale dla tych z pieniedzmi. Wiele jest osob w Polsce , ktore w Polsce dokonaly aborcji, bez zadnych szczegolnych powodow. I bedzie wiecej. Tego sie nie da powstrzymac.

1,102

Byłaś ostatnio w urzędzie skarbowym i ogłosiłaś, że masz osobistą potrzebę płacić 70 % podatku dochodowego? Nie? To łaskawie odstosunkuj się od moich podatków. Ja formalnie jestem bezrobotny ale dochody uzyskuje na podstawie tzw. umów śmieciowych, które nie są ozusowane. Taka jest rzeczywistość w jakiej muszę żyć, że na etat w mojej profesji nikt mnie nie zatrudni. Owszem, mógłbym założyć firmę ale po co skoro umowa śmieciowa daje mi wiele bonusów, w tym dużo łatwiejsze wyegzekwowanie wynagrodzenia niż w przypadku faktury VAT. Większość ludzi utyskuje, że musi pracować na tej tzw. umowie śmieciowej, bo przez lata pracy nie nabywa żadnych praw emerytalnych i żadnych składek. Ja nie narzekam, bo nie oczekuję emerytury. Potrafię sam zadbać o swoje zabezpieczenie na stare lata. Rozumiem jednak tych co nie są w stanie tego zrobić i dla nich, to co pisałem o systemie emerytalnym i dzieciach jest istotne. I owszem, mylisz się też w kwestii, że ja nie dokładam do emerytur. Co roku rząd dokłada do emerytur z innych pieniędzy, a więc też z tych zebranych z podatków PIT kilkadziesiąt mld zł. Dokłada więc też z moich podatków, a akurat małe one nie są.
Że aborcji nie da się powstrzymać? Ależ owszem. Złodziejstwa też nie ale jedno i drugie jeszcze przez długi czas będą nielegalne. Przynajmniej w Polsce. I mnie to pasuje. Być może dożyje czasów, że lobby proaborcyjne urośnie w siłę tak, że będzie w stanie przeforsować zmianę prawa. I nie, nie podetnę sobie z tego powodu żył, nie dokonam samospalenia. Uszanuję to, bo szanuję wybory większości nawet jeśli się z nimi nie zgadzam.

1,103

Co ma aborcja do różności religijnych i historii ataków chrześcijan na pogan bądź ataków terrorystycznych w dzisiejszych czasach? big_smile

Albo co mają podatki i składki emerytalne do aborcji ?

1,104

Zapewne więcej niż wypowiadanie się na temat obowiązującego na terytorium Rzeczpospolitej Polski prawa przez kogoś, kto żyje poza nim... a tak poza tym doczytaj jak właśnie w tym temacie inna oświecona mieszkanka Jewropy zaatakowała Bogu ducha winnych wyznawców islamu. Mnie uczyli, że to się nazywa ksenofobia, rasizm albo szowinizm. Jak widać gładko daje się to połączyć z uznawaniem prawa do morderstwa wolnością obywatelską...

1,105

Czytam wątek od jakiejś godziny..Nigdy nie byłam na NIE ani na TAK,uważam że aborcja tak samo jak zapłodnienie ivf to sprawa sumienia.Nie raz kwitowałam takim zdaniem w podobnej dyskusji i posypywały się głosy chcące przekonać mnie do swojej racji...ale nikomu się nie udało i raczej nie uda.Nie mam argumentów aby trzymać się swojego "wygodnego" stanowiska,ale...Gdy miałam jakieś 8 lat matka-praktykująca i zagorzała katoliczka,którą proboszcz jeszcze  za życia stawia na Ołtarzach wygarneła mi że mnie nie chciała..bo jestem owocem gwałtu.Przyszło mi z tym żyć...a raczej egzystować.Może gdyby wtedy była możliwość "pozbycia" się ciąży byłoby na tym świecie o jednego nieszczesnika mniej...a może dobrze się stało,że jednak "jestem" bo są tacy którzy mnie kochają i potrzebują.

Posty [ 1,041 do 1,105 z 1,207 ]

Strony Poprzednia 1 15 16 17 18 19 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MOJA NIESAMOWITA HISTORIA » Aborcja - dla kobiet po...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024